12.4.2019

Te kysyitte ekologisuudesta

Te kysyitte ekologisuudesta

Ekologisuuteen liittyen tulee usein kysymyksiä ja postaustoiveita. Keräsin nyt muutamat teiltä IG Storyn kautta tulleet kysymykset suoraan tänne blogiin ja vastailen niihin. Yksittäisiä postaustoiveita otan myös vastaan ja toteutan niitä mielelläni vaikka vieraskirjoittajien avuin, jotta saadaan asiantuntevaa näkökulmaa mukaan.

Sen pidemmittä puheitta mennään suoraan kysymyksiin.

“Tulisiko mielestäsi kaikkien pyrkiä yleistettävissä olevaan oikeudenmukaiseen elämäntapaan?”

Tämä onkin heti alkuun laaja ja paljon pohdintaa käsittelevä kysymys. Oikeudenmukainen elämäntapa kuulostaa hyvälle, mutta meillä on varmasti monella erilainen käsitys siitä ja kuka sitten oikeasti pystyy määrittämään sen mikä on oikeasti oikeudenmukainen elämäntapa ja mikä ei? Olen itse tosi suvaitsevainen monessa asiassa ja pyrin aina välttämään muiden kritisointia. Totta kai kaikkien pitäisi elää mielestäni oikeudenmukaisesti, mutten ole oikea ihminen sanomaan muiden puolesta mitä se oikeudenmukaisuus sitten kokonaisuudessaan on.

“Vaatteiden kierrätys ja hoito ( ja niiden pitkäikäisyyden lisääminen) kierrätys muuten.”

Olen ehdottomasti kaikkien näiden kannalla. Vaatteet kannattaa aina kierrättää ja sitä ennen käyttää niin pitkään kuin mahdollista. Kannustaisin kierrätystäkin enemmän harkitsemaan vaatteen hankkimista tarkasti.  Laadukkaan ja ekologisenkin vaatteen hankinta on epäekologista, jos vaatetta ei käytä ja sen vaan laittaa kiertoon nopeasti. Enemmän siis harkintaa ja vähemmän kierrätystä, jos radikaalisti voisi sanoa. Mutta totta kai kierrätys kunniaan aina ja kaikessa. Kierrätyksen lisäksi nostaisin myös esiin lainaamisen. Kaikkea ei tarvitse aina itse omistaa, voi hyvin lainata vaikka ystävältä. Vaatteiden vaihtaminen voi olla tosi kivaa ja hauskaa!

“Mistä olet valmis tinkimään esimerkiksi meikeissä ekologisuuden vuoksi?”

Meikkien osalta tämä on minulle vaikea kysymys. Jos olen rehellinen ensimmäinen ajatukseni on, etten juuri missään. Kauneus ja meikit ovat minulle tärkeitä ja elämää ilahduttavia asioita. Totta kai oletan ja pidän melkein itsestäänselvyytenä esimerkiksi eläinkokeettomuutta, mutta jos oikein alan asiaa pohtia, niin miten siitäkään voin olla missään kohdin täysin varma. Kannatan myös luonnonkosmetiikkaa, jota olen jo vuosia käyttänyt, mutta en kuitenkaan ole ehdoton sen suhteen. Olen ehkä aika sinisilmäinen näissä asioissa, kun luotan helposti, että brändit hoitaa asiat hyvin.

Toisaalta en ole myöskään ihminen, joka ei voisi mennä ilman meikkiä kauppaan tai töihin. Käytännössä ajatellen voisin totta kai elää ilman meikin meikkiä. En kuitenkaan ole (vielä) kokenut, että meikit olisivat elämässäni suurin haitta ekologisuudelle. Jos luopuisin meikeistä kokonaan, pitäisi aika monen muun tehdä niin malliksi edellä, että kokisin itse luopumisen helpoksi. Ehkä sekin päivä vielä koittaa, mutta toistaiseksi olen rehellinen ja rakastan meikkejä ja meikkaamista.

Kertokaahan te mistä meikeissä voisi tinkiä ekologisuuden takia muutoin, kuin valitsemalla luonnonkosmetiikkaa?

“Vaateteollisuus ja kamala fast fashion! En tuomitse, haluan että ihmiset tietää.”

Tässä haettiin enemmän pohdintaa aiheen ympärille ja toivottiin myös ihan erillistä postausta pikamuodista. Vaatteet ja vastuullisuus– postauksessa on aiheesta jo jonkun verran aiemmin keskusteltu.

Mutta sitten minun ajatuksiini. Heti alkuun heitän itseni taas paljaaksi ja sanon rehellisesti, että minä rakastan muotia ja vaatteita. En voi valehdella ja sanoa, että voisin helposti käyttää samoja vaatteita vuosikymmenestä toiseen. Minulle kauniit vaatteet ovat iso ilo ja erilaisten asujen kokoaminen ja käyttäminen tekee minut onnelliseksi. MUTTA, en tietänkään hyväksy pikamuodin haittapuolia. Tämä on asia, jossa on paljon ristiriitaisia tunteita. Samaan aikaan rakastan kauniita vaatteita, mutta en missään nimessä hyväksy sitä, että joku kärsii kauniin vaatteen takia. Kaikki pikamuoti dokumentit on tosi mieltä järkyttäviä. Eikä pelkästään sen vuoksi, että moni ihminen joutuu raatamaan työtä hyvin pienellä palkalla huonoissa oloissa vaan myös ympäristön takia. Pois heitettyjen vaatteiden kasat ovat massiivisia. Niiden näkeminen joskus aikoinaan herättikin eniten tunnetta itselläni siitä, että olin kuvitellut tekeväni oikein, kun annan hyväntekeväisyyteen vaatteita, mutta nuo vaatteet ovatkin voineet päätyä vain roskakasan päälle kuormittamaan ympäristöä. Aivan hirveää.

Omat kulutustottumukseni vaatteiden saralla ovat muuttuneet kymmenen vuoden aikana todella paljon. Saatoin ennen käydä ostamassa isot kassilliset edullisia vaatteita ja käyttää joitakin vain muutamia kertoja. Nykyään olen todella tarkka hankinnoissa ja pyrin ostamaan vaatteita, joiden tiedän saavan käyttöaikaa vielä monen vuoden päästä. Pyrin koko ajan enemmän siihen, että vaatekaapissa ei olisi mitään kierrätykseen laitettavaa vaan siellä olisi vain täydellisiä vaatteita, joita haluan itse pitää uudestaan ja uudestaan. Pyrin myös entistä enemmän lainaamaan vaatteita.

“Oletko miettinyt, että luopuisit pulloista kosmetiikassa ja siirtyisit kokonaan palasaippuoihin?”

Käsisaippuan osalta voisin siirtyä palasaippuaan, mutta esimerkiksi shampoon osalta en kovin mielelläni.

“Mut mua kiinnostaa niinkun yleisesti influenssereiden suhde ekologisuuteen ja kestävään kulutukseen kaikissa kaupallisissa yhteistöissä jne. Et kun niitä lahjoja saa yhteistöistä ja niitä paljon esitellään ja mainostetaan tietty. Mut esim just vähän aikaa sit mietin yhden influensserin kohdalla kun hän oli saanut lahjaks varmaan kymmenen huulipunaa. Niin oliko ne kaikki tarpeellisia vai ”turhaa” tuotettua tavaraa. Ja samalla sen tuotteen kulutusta kuitenkin tulee mainostettua ja kannustettua. Tämmösiä oon mietiskellyt näihin yhteistöihin liittyen.”

Tästä aiheesta tulee eniten kysymyksiä, joten voisin jossain kohdin tehdä erillisen postauksen. Mutta lyhyesti kokoan tähän nyt omia ajatuksiani.

Nykyään ollaan paljon tarkempia tuotetestauksien kanssa. Asiakkaat eivät lähetä suoraan monelle vaikuttajalle monia erilaisia purkkeja. Pääsääntöisesti aina kysytään ennakkoon mitä vaikuttaja haluaa ja mille on käyttöä. Tuotetestauksia on lähetetty jo vuosikymmeniä toimittajille, mutta se ei vain ole näkynyt konkreettisesti, muuta kuin naistenlehtien sivuilla, joista moni ei asiaa ole varmasti hoksannut. Joku ne tuotteet on kuitenkin sinne naistenlehteenkin vinkannut. Tuotteita on lähetelty paljon ja sitten niistä ammattilaiset ovat poimineet parhaimmiksi näkemänsä esille. Ihan sama juttu on käytännössä nyt vaikuttajien kanssa. Vaikuttajat testaavat ja näyttävät itsensä mielestä parhaimmat jutut. Tai sitten kyseessä on maksettu kaupallinen yhteistyö, jossa on asiakkaan kanssa sovittu etukäteen mitä mainostetaan. TV mainonnasta eroten vaikuttaja yhteistöissä on aina (toivottavasti) kyseessä kuitenkin aito kiinnostus ja suosittelu tuotetta/palvelua kohtaan. TV mainoksissahan voi olla ihan mitä vaan.

Tuotteet siis ovat suuri osa vaikuttajan työtä. Ei siis ole ihan niin yksiselitteistä, että lopettaa vaan kaiken testaamisen. Vaikuttaja ei ole mielestäni verrattavissa tavalliseen kuluttajaan. Periaatteessa vaikuttajalla on mahdollisuus poimia parhaat jutut päältä, jotta tavallisen kuluttajan on helpompi löytää itseään miellyttäviä juttuja ilman, että joutuu testaamaan monta erilaista.

En silti sano, että siinä olisi mitään järkeä, että vastaanottaisi kaiken mahdollisen tavaran. Peräänkuulutan tarkkuutta ja pohdintaa tässäkin. Mielestäni vaikuttajalla on vastuu pohtia tarkasti mikä oikeasti on tarpeellista ja mikä oikeasti kiinnostaa myös seuraajia.

Kertomasi esimerkki kymmenestä huulipunasta on hyvä. Vaikuttaja voi testata kymmenen eri huulipunasävyä ja näyttää niistä lempparit vaikka somessa. Näin seuraajan voi olla helpompi hankkia itselleen mieluisa sävy. En usko, että mainitsemasi vaikuttajan tarkoitus on ollut kannustaa ketään seuraajaa hankkimaan kaikkia kymmentä sävyä. Toivon ainakin niin. Uskon myös, että hän on varmasti antanut ystävilleen tai vaikka lahjoittanut hyväntekeväisyyteen sävyt, jotka eivät ole olleet hänen mieleensä. Itse ilahdutan muita aina juuri kosmetiikalla, jolle itselleni ei ole ollut käyttöä. Meidän maailman ihanin siivoaja esimerkiksi on aina ikionnellinen, kun saa tuotteita, joita en ole itse ehtinyt käyttää. Olen myös lähettänyt seuraajille usein kosmetiikkaa ilahduttamaan.

Palataan tähän aiheeseen kuitenkin vielä ihan erillisessä postauksessa. Voin kirjoittaa (tai höpötellä videolle) vielä laajemmin omia ajatuksiani ja mahdollisesti vaikka haastatella muutamaa kolleegaa myös mukaan! Jos lähden haastattelemaan kolleegoja aiheesta, onko joku kenet haluaisit ehdottomasti mukaan haastateltavaksi?

JUTTUSUOSITUS:

Ida 365 / Mistä ostaa eettistä ja ekologista muotia? 6 x vastuullinen kotimainen verkkokauppa

Oletko jo allekirjoittanut ilmastoveivi2019? (vie noin minuutin!!)

Te kysyitte ekologisuudesta

Te kysyitte ekologisuudesta

Kuvan ihana hame on lainattu kuvia varten suloisesta Cilla’s liikkeestä. ♥

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Tasa-arvon puolesta
  12.4.2019 at 10:12

  “mutta meillä on varmasti monella erilainen käsitys siitä ja kuka sitten oikeasti pystyy määrittämään sen mikä on oikeasti oikeudenmukainen elämäntapa ja mikä ei”.

  Oikeudenmukainen elämäntapa tarkoittaa sitä, että jos jokainen ihminen maapallolla eläisi siten, resurssit riittäisivät silti. Tai jos jokainen ihminen maapallolla tuottaisi sen verran päästöjä, se ei rasittaisi maapalloa liikaa. Eli elämäntapa voitaisiin YLEISTÄÄ. Jos siis uskoo siihen, että jokainen ihminen on samanarvoinen, eikä kellekkään kuulu erioikeuksia, tällä hetkellä tuohon tasoon ei kuulu lainkaan esim. lentoja. Rikkaimmat suomalaiset elää moninkertaisesti yli oikeudenmukaisen tason… Huoh. Mistä me ollaan kahmittu itsellemme isommat oikeudet luonnonvaroihin kuin köyhemmissä maissa asuvat? :( Jotenkin niin surettaa, kuinka paljon tasa-arvosta puhutaan, mutta nämä samat ihmiset saattaa silti elää yli yleistettävissä olevan tason :( Mä itse olen luopunut kokonaan esim. lentämisestä, kosmetiikasta, eläinperäisistä tuotteista, ylimääräisistä asuinneliöistä ja uusien tavaroiden ostamisesta koska en vain koe että mulla on niihin yhtään mitään oikeutta :)!

  • Reply
   Mona
   12.4.2019 at 10:31

   Todella hienoa, että olet tehnyt mainitsemasi valinnat ja luopunut noin monesta asiasta. Sinun pitäisi kirjoittaa blogia tai tehdä youtubea (ellet jo pidä) inspiroidaksesi muita omalla elämäntavallasi! Mikä tekee sinut onnelliseksi ja millä korvaat luopumasi asiat? Oletko koskaan kaivannut luopumiasi asioita vai koetko olevasi onnellisempi ilman niitä? Itsestäni ei kyllä olisi luopumaan kokonaan esim juuri lentämisestä. Minusta on huikeaa, että ihmiskunta on pystynyt kehittämään lentokoneet ja mahdollisuuden matkustamiseen. Matkustaminen on ollut yksi oman elämäni parhaimpia ja avartavampia asioita. Ilman sitä en olisi se joka nyt olen. Mutta kyllä, onhan se todella väärin, että niin monella on aivan erilaiset lähtökohdat sen(kin) suhteen. Se että matkustaminen loppuisi kokonaan, tuskin kuitenkaan poistaisi monia vääryyksiä ja epätasa-arvoa? Kiitos kun jätit kommenttia, ja mikäli innostut jossain kohdin itse tekemään blogia niin jätäthän tänne vielä linkin, jotta voin käydä kurkkaamassa!

 • Reply
  Tasa-arvon puolesta
  12.4.2019 at 11:05

  Kiitos! Itse ajattelen, että tässä on kyse jostain muusta kuin mun onnellisuudesta :) Eli ihan yksinkertaisesti siitä mihin mulla on _oikeus_, oli se hauskaa tai ei. Eli vaikka mun mielestä saattais olla kiva haukata “pizzasta” isompi pala kuin muut, niin se ei ole oikein, vaan kaikille tulisi ensin jakaa saman kokoiset palaset. Vaikka kuinka rakastaisin pizzaa! Mulle tuo onnea se, että elän oikeudenmukaisesti, koska koen sen olevan oikein. En halua, että mun onni aiheuttaa toisaalle onnettomuutta (esim. tulvia, nälänhätää, vesipulaa, lasten vesiannosten säännöstelyä, konfliktialttiutta, äärimmäisiä sääilmiöitä) ja musta tuntuisi ihan kamalalta, jos mun onni olisi riippuvainen asioista, jotka saastuttaa, roskaa, kuluttaa luonnonvaroja, vaarantaa toisten ihmisten perusturvan. Mulle onni on silmut oksissa, kasvoille puhaltava tuuli, rakkaan halaus, sade kasvoilla, tuhiseva vauva, tuore sämplyä. En halua elämäntapani vahingoittavan muita ja siksi iloitsen “aineettomista” asioista.

  Haluan olla osa ratkaisua näissä koko ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavissa asioissa. En halua tuottaa roskaa, kuluttaa rajallisia luonnonvaroja mihinkään ylimääräiseen yms. Hiilijalanjälkenä kestävänä tasona pidetään 1000-2000kg/vuodessa per henkilö. Tällä hetkellä suomalaisten jalanjälki keskimäärin 10 300kg/vuosi. Järkyttävää ylikulutusta! Myös muita mittareita meillä paukkuu yli, vesijalanjäljestä materiaalijalanjälkeen… Kumpa kaikki vaan hyväksyisi sen, että tällä hetkellä kestävään tasoon ei kuulu mitään ylimääräistä, that’s it. This earth has enough for every man’s need, but not for every man’s greed.

  Ja toki teen paljon myös somevaikuttaen ja yhteiskunnallisesti toimien, pelottaa lasten tulevaisuus, kun monet povaa yhteiskunnan murenemista tätä menoa jo vuosina 2030-2040 :( Ajattelen, että nyt olisi tärkeää, että jo valmiiksi isot somevaikuttajat ottaisi osaltaan vastuuta laivan uudelleenohjauksesta, tässä skenessä vaikea nousta kuitenkin pinnalle noin vain. Esimerkiksi lomalennoille en näe yhtään mitään oikeutusta tässä valtavassa hätätilassa, ja siksi surettaa, kun influencerit on saaneet sen näyttämään niin viattomalta…

  Ja toki ei yksi teko kaikkea muuta. Mutta ajattelen niin, ettei yksi hymy pelasta maailmaa, silti se on hyvä teko <3 Yksi lyönti ei myöskään aiheuta koko maailman katastrofia, silti se on väärin. Yksi ekoteko ei pelasta maailmaa, silti se on oikein. Yksi ympäristöä tuhoava teko ei tuhoa koko planeettaa, mutta sillä on silti pysyviä seurauksia, eikä se ole oikein. Mitkä teot voitaisiin yleistää koskemaan koko maapalloa, kaikkia sillä asuvia?

 • Reply
  Noora
  12.4.2019 at 12:19

  Mun mielestä on tosi ristiriitaista, että puhut ekologisesta ja vastuullisesta muodista samaan aikaan kun teet yhteistyötä esimerkiksi KappAhlin kanssa. Moni saattaa näin ollen luulla tekevänsä ekologisen valinnan, vaikka tukee vaan ihan 100% pikamuotia silloin.

  En siis halua moralisoida ketään, on tosi hienoa, että tekee parempia valintoja. Mä en ole vegaani ja meillä on oma auto, vaikka koitan tietoisesti tehdä ilmastotekoja kaikessa. Mutta teiltä vaikuttajilta haluaisin pois tämän “kaksilla rattailla ajamisen”. Puhutaan ja ollaan niin ekologisia ja eettisiä, samaan aikaan kun otetaan rahaa vastaan ja mainostetaan kaikkea päinvastaista.

  • Reply
   Mona
   12.4.2019 at 15:08

   Ymmärsinkö oikein, että sun mielestä olisi siis parempi, ettei vaikuttaja puhuisi lainkaan ekologisuus asioista, eikä yritäkään kannustaa niissä muita, jos itse ei ole 100% täydellinen? Tällaiset kommentit ovat omiaan hiljentämään vaikuttajia tai ketä tahansa muuta somen käyttäjää puhumasta mitään ekologisuuteen viittaavaa. Ja täytyy myöntää, että olisi niiiiiiin paljon helpompi olla vaan ottamatta mitään kantaa näihin asioihin. Olisi tosi helppoa vaan blokata kaikki ekologisuuteen viittaavat kommentit ja olla kirjoittamatta yhtään mitään ekologisuudesta.
   Mielestäni on kuitenkin huomattavasti tärkeämpää tuoda esiin niitä pieniäkin hyviä vaihtoehtoja vaikka ei itse olekaan täydellinen ja aina tuomitsematta muita.
   Minähän en ole missään nyt sanonut, että olen täydellinen ja maailman ekologisin ihminen. En siis ole ketään tässä huijaamassa, että annan ymmärtää toista ja teen toista. Mikäli luit läpi tämän postauksen niin varmasti huomasitkin, etten missään kohdin väittänyt olevani täydellinen “kuluttaja”. Tarkoitus on kannustaa valitsemaan hyviä vaihtoehtoja ja kannustaa pohtimaan mitkä asiat ovat itselleen tärkeitä. Minulle muoti ja vaatteet ovat osa elämää, enkä ole valmis niistä (ainakaan vielä) luopumaan. On tosi hienoa, että toiselle pikamuodin tai muodin ylipäänsä hankinta on jo ihan ehdoton ei. Toinen taas on valmis luopumaan kokonaan autoilusta (meillä tuskin tulee enää koskana olemaan omaa autoa!!) ja toinen taas on valmis luopumaan kokonaan lentämisestä. Muita mollaamalla tuskin pääsee yhtään eteenpäin kestävämmissä ratkaisuissa. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että moni ekologisuuteen liittyvä asia pitäisi lähteä päättäjien tasolta. Mielestäni olisi ihan ok, että muovipussit kiellettäisiin kokonaan kaupasta ja näin ollen kaikki tottuisi käyttämään aina omaa pussia. Tai autoveroa voisi nostaa roimasti samoin bensan. Lentoihin voisi asettaa huimat verot.
   KappAhl toiminnasta on lisää heidän omilla sivuilla täältä: https://www.kappahl.com/fi-FI/kappahlista/kestava-kehitys/ .

 • Reply
  Emma
  12.4.2019 at 16:34

  Tärkeä aihe tämä ekologisuus! Mie aattelen, et jos oisin itse mainostaja, en mainostais ollenkaan pikamuotia enkä muutenkaan vaatteita yms. muuta kulutusta (en edes ns. “eko”kulutusta). Markkinointi on varmasti osaltaan johtanut tähän ylikulutukseen ja siksi sitä saisi vähentää vaikka lailla. Tämä ei ole kritisointi, mutta muun muassa tämä Kappahl on pikamuotia, eikä pikamuodista saa kestävää. Myös kosmetiikalla on isot ympäristövaikutukset mm. veden kulutuksen suhteen. Toki politiikka ja rakenteet on kulutushysterian lisäksi myös syyllisiä tähän maailmamme ja eläinten massatuhoutumiseen, mutta myös markkinoinnin lisääntyminen yhtenä osana.
  Jos ilmastonmuutos ei olisi näin elämän ja kuoleman kysymys ja katastrofaalinen juttu, tässä varmasti olisi itse kelläkin enemmän aikaa omaksua kestävä elämäntapa. Mutta tässä joka päivä luisutaan yhä kamalampaan ja kärsimyksellisempään maailmaan, yhä enemmän ylikuluttaen. Siksi varmasti moni lukija toivoisi vähemmän epäekologisiin juttuihin kannustavaa mainontaa. Koska tulevaisuus! Ei täydellinen tarvitse olla, mutta just ettei ainakaan kannustettaisi / hyväksyttäisi esim. pikamuodin kuluttamiseen tai lentämiseen. Että niitä voisi mieluummin harrastaa sitten omassa yksityisyydessä, mutta ei suurta yleisöä niihin inspiroiden.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *