11.4.2019

Miksen käytä lainkaan alkoholia?

Lopetin alkoholin käytön kokonaan viisi vuotta sitten toukokuussa. Kerroin päätöksestä myös täällä blogissa. Alkoholi ei ole koskaan näytellyt isoa roolia elämässäni ja olen muun muassa teininä joskus pitänyt kotibileissä mukanani mehulla täytettyä siideripulloa, jotta muut eivät huomaisi, etten juo.

Olen kyllä teininä ja aikuisena juonut alkoholia ja ollut myös humalassa monta kertaa. Alkoholi ei kuitenkaan ole sopinut minulle koskaan. Tulen hyvin pienestä määrästä todella humalaan ja myös todella kipeäksi. Koin aina vähäisenkin alkoholin nauttimisen jälkeen 1-2 päivää krapulaa. Lääkäri on joskus jopa sanonut, että minulla saattaa olla samalainen geeni (alde­hy­di­de­hyd­ro­ge­naa­si-geenin inak­tii­vinen muo­to (ALDH2*2)), kuin japanilaisilla, joka selittäisi huonoa alkoholinsietokykyä! :D Käytännössä kehollani on siis luonnon anta­bus­reaktio.

Ensimmäisen kerran maistoin salaa alkoholia ihan liian nuorena, mutta kotikasvatus oli sen verran tiukka, että koin aina tosi huonoa omaatuntoa, jos olin teininä humalassa. Silti porukoiden paineessa oli helppo lähteä mukaan kaljan maisteluun ja koulun kevätjuhlissa olin yläasteella jo tosi tuiskeessa. Jälkeenpäin ihan kauhistuttaa miten typerä sitä tulikaan oltua nuorena. Onneksi koskaan ei kuitenkaan sattunut mitään vakavaa. Kävin myös alaikäisenä baarissa enemmän mitä kävin koskaan täysi-ikäisenä. Olin teininä jotenkin ihan tyhmän rohkea, enkä osannut pelätä juuri mitään.

Täytettyäni 18 alkoholin satunnainen käyttö alkoi harventua, kun olin yleensä aina muiden juoppokuskina ja kuljetin porukkaa autolla baarista toiseen. Pääsin myös töihin pieneen irkkubaariin, joka oli kaupungin coolein hengailupaikka. Baarissa työskennellessä tuli nähtyä aika läheltä se mitä alkoholiongelmat voivat olla. En koskaan ole tykännyt humalaisista ihmisistä, mutta baareissa työskentelyn jälkeen humalaiset tuntuivat entistä vähemmän seuralta, jonka lähellä halusin olla.

Omassa perheessäni alkoholiin on ollut hyvin tavanomainen suhtautuminen. Vanhempani ovat nauttineet joskus olutta ja viiniä ruuan kanssa. Hyvin harvoin olen kuitenkaan nähnyt vanhempiani todella pahasti humalassa (muutama poikkeus kerta kyllä on:D). Olen siis saanut mielestäni kotona hyvän pohjan alkoholikäyttäytymiselle. Kohtuullisesti käytettynä alkoholi on oikein hyvä tapa rentoutua ja nauttia hyvästä seurasta.

Vaikka perheeni alkoholin käyttö on ollut järkevää, niin hyvin lähellä on kuitenkin ollut ihmisiä, joille alkoholista on tullut suuri ongelma. Olen nähnyt todella läheltä miten alkoholi on jopa pilannut koko elämän. Nämä kokemukset ovat lisänneet omaa negatiivista kuvaa alkoholista.

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen enemmän olen nähnyt alkoholin haittapuolia. Alkoholi harvoin tuo ihmisen hyviä puolia esiin. Se harvoin saa ihmisen kukoistamaan ja olemaan oikeasti onnellinen. Alkoholi tuo monesti vain hetken huumaa ja on pakoa todellisuudesta. Alkoholi myös määrittää usein jopa liikaa sosiaalisia tilanteita. Onneksi olen vähitellen huomannut trendien menevän aivan toiseen suuntaan.

Toki voi olla, että itse oltuani absolutisti viisi vuotta, nään ympärilläni asiat eri tavoin, kuin aiemmin. Olin ennen alkoholin lopettamista pohtinut monta vuotta etten haluaisi käyttää lainkaan alkoholia, mutta ahdistuin ajatuksesta, että muut kiinnittävät siihen paljon huomiota. Olin kuitenkin tosi väärässä. Alkoholin lopetettuani en ole joutunut perustelemaan päätöstäni juuri koskaan. Mielestäni hyvin harva edes huomaa asiaa, saati tee siitä isoa numeroa. Olen tosi iloinen siitä, että nykyään tuntuu olevan ihan yhtä normaalia ottaa non alcoholic vaihtoehto alkoholillisen sijaan.

Olen ollut äärettömän tyytyväinen päätökseeni lopettaa alkoholin käytön kokonaan. En ole kertaakaan kaivannut alkoholia, en edes häissä tai polttareissani. Minulle elämä ilman alkoholia on paljon antoisampaa, kuin alkoholin kanssa. Inhoan krapulaa ja alkoholin lopetettuani en ole joutunut kärsimään siitä kamalasta tunteesta kertaakaan. Sain krapulan aina pelkästään lasillisesta viiniä ja se viinilasillinen ei todellakaan ollut krapulan arvoinen. Punaviinin mausta kyllä pidin erityisen paljon, mutta jos totta puhun ihana tuorepuristettu mehu on miljoona kertaa paremman makuista, joten en kyllä ole kaivannut viinien makuakaan.

Meidän omassa perheessä alkolin käyttö on siis todella minimaalista. Eetu ei itseään kutsu absolutistiksi, mutta ei hän kyllä yhtä olutta enempää ehdi vuoden aikana juoda… :D Olenkin pohtinut sitä, millainen käsitys Lionelilla kasvaa alkoholiin, kun hän ei nää sen käyttöä kotona lainkaan. Teininä voi tulla kunnon vastareaktio, että minähän todellakin juon tai sitten hän pitää itsestään selvänä, ettei alkoholi kuuluu meidän elämään. Aika näyttää. Itse aion kuitenkin pitää hyvin tiukkaa linjaa sen suhteen, että emme hyväksy alkoholin käyttöä alaikäisenä.

Omaan alkoholittomuuteeni ei siis ole sen kummempia syitä. Elämä vaan on paljon parempaa selvinpäin ja ihanaa, kun muistaa aina kaiken mitä on milloinkin tehnyt. Ihanaa on myös, kun ei tarvitse koskaan herätä paskanmaku suussa vanhalta viinalta haisevana ja katua tyhmiä törttöilyjä.

Jos olisin toisessa elämässäni politiikassa mukana, pyrkisin varmasti vaikuttamaan alkoholipolitiikkaan. Mikäli omaisin supervoimia, toivoisin voivani vaikuttaa alkoholismin pois kitkemiseen ja haluaisin varmistaa, ettei yksikään pieni lapsi joutuisi kärsimään vanhempien päihdeongelmista. Kunnioitan äärettömän paljon esimerkiksi sosiaaliviranomaisten tärkeää työtä. He näkevät paljon surullisia kohtaloita päihdeongelmien parissa.

Mikäli teillä heräsi jotain tarkempia kysymyksiä alkoholiin liittyen vastaan niihin mielelläni.

gifted*/  Shoes, Ellos* / Pants, HM* / Shirt, KappAhl* / Jacket, Make Way*

Pictures, Julia Toivola / edited by me

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Lisa
  11.4.2019 at 14:32

  Ihana kuulla, että joudu perustelemaan valintaa muille. Minusta taaa tuntuu, että edelleen hirveästi kyseenalaistetaan sitä, että ei käytä alkoholia. Usein joudun puolustelemaan. Ja jos en juo ihmiset tuntuvat ajattelevan, että on raskaana. Juuri eilen uuden kollegan kanssa tilaisuudessa painiskelin tämän ongelman kanssa. Tuntui, että oli pakko ottaa skumppaa jotta hän ei ihmettele miksi en juo. Aika kamalaa Mutta voi olla, että kaikki on omassa päässä. Mua myös surettaa se kuinka tärkeää alkoholi on joillekin ihmisille. Itse voin niin paljon paremmin henkisesti ja fyysisesti kun en juo. Toivottavasti juomattomuudesta tulee normaalimpaa. Itse en ole absolutisti, mutta juon ehkä noin 5 annosta vuodessa jos edes sitä.

 • Reply
  Pauliina
  13.4.2019 at 22:15

  Tosi hyvä kirjoitus! Suomessa ja toki muuallakin maailmalla on niin paljon alkoholiongelmia tai vähintäänkin siinä rajamailla häilyvää käyttäytymistä että ihan mahtavaa että joku oikeasti voi sanoa hyvästit koko aineelle! Se ei nimittäin tässä nykyajassa todellakaan ole helppoa kun jotenkin juuri tuo että se alkoholi on aina läsnä näissä sosiaalisissa tapahtumissa, ihan lasten juhlista, normi illallisiin ja aurinkoisiin päiviin. Tää on tosi kaksipiippuinen juttu sillä itsekin tykkään välillä nauttia lasin kuohuviiniä tai viiniä ja kokisin sen varmasti vaikeaksi jos en ikinä voisi siitä nauttia mutta helposti siitä tulee sellainen itsestäänselvyys joka kuuluu joka tilanteeseen ja tämä itseänikin on ruvennut häiritsemään tässä viime aikoina etenkin kun itselläni on ollut parikin tosi surullista esimerkkiä alkoholin väärinkäytöstä ihan lähipiirissä.. Meillä toisen puolen suvussa esimerkiksi alkoholi ei yleisesti kuulu mihinkään yhteisiin juhliin tai tapaamisiin mutta tämä on luultavammin seurausta useammasta surullisemmasta riippuuvuus-tapauksesta joten on koettu parhaimmaksi olla kannustamatta siihen alkoholin käyttöön millään tavalla. Mutta miten itsellekin se ajatus siitä että järjestäisi juhlat vaikka ystäville joissa ei olisi alkoholia ollenkaan tarjolla tuntuu jotenkin töykeältä niitä vieraita kohtaan? :D Ja tämä että miksi Suomessa halvin alkoholi on sitä kaikkein väkevintä? Tässä voisi olla yleisessä ajatusmaailmassa ja alkoholipolitiikassa juu jotain muutettavaa..

  • Reply
   Mona
   16.4.2019 at 15:03

   Kiitos Pauliina, kun jätit kommenttia <3 <3

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *