13.7.2017

Raskausviikko 38

Lähtölaskenta on alkanut! Tänään on enää 9 päivää jäljellä laskettuun aikaan. Ihan uskomatonta. Viimeksi kirjoitin raskaus update- postausta 35 viikon jälkeen. Tuonkin postauksen jälkeen aika on mennyt ihan hujauksessa. Jotenkin kuvittelin, että viimeinen kuukausi ja viimeiset viikot ylipäänsä matelevat, mutta vielä ei ainakaan ole tuntunut, että aika olisi pysähtynyt.

Toki odotan jo ihan hurjasti, että päästään tutustumaan pikkuiseen. Samaan aikaan tekemistä riittää, joten en osaa olla täysin kärsimätön synnytyksen alkamisen kanssa. Ihan kaikkia keinoja synnytyksen käynnistyksen edistämiseen ei siis ole vielä otettu käyttöön. :D Tosin sen jos minkä olen raskauden aikana oppinut, että tunteet ja fiilikset voi muuttua sekunnissa päälaelleen… En siis yhtään ihmettele, jos tänään illalla jo itken Eetulle, etten jaksa enää sekuntiakaan. Juuri nyt olo on kuitenkin ihan mielettömän hyvä. Parempi, kuin pitkään aikaan.

Olen viimeisten päivien aikana ottanut paljon rauhallisemmin ja antanut itselleni kunnolla luvan rentoutua. Stressi ja murheet meinaavat välillä tulla pintaan, mutta pyrin heti pysäyttämään mielen ja muistuttamaan itseäni siitä, että nyt kaikkein tärkeintä itselleni on keskittyä lepäämään ja voimaan niin fyysisesti kuin henkisestikin mahdollisimman hyvin ja tasapainoisesti. Olen äärimmäisen herkkä ja sisälläni oleva intuitiivinen empaatikko tarvitsee paljon omaa aikaa ja rauhallisuutta ympärilleen. Nyt raskauden viimeisinä viikkoina tämä tarve korostuu enemmän, kuin koskaan aikaisemmin. Olen aina ollut todella sosiaalinen, mutta sen vastapainoksi tarvitsen myös paljon aikaa olla yksin. Ei todellakaan ole helppoa sanoa ystäville ja tutuille koko ajan ei. Monesti tulee ihan hurjan huono omatunto, kun joutuu kieltäytymään treffeistä tms, mutta nyt olen päättänyt, että viimeiset viikot olen 110% itsekäs ja kuuntelen omaa kehoa ja mieltä. Uskon, että se on myös vauvan parhaaksi.

Yksi mieltä rentouttanut seikka on se, että koti alkaa tulla pikkuhiljaa valmiiksi, vaikka hankittavaa ja järjesteltävää kyllä riittää vielä koko tulevaksi vuodeksi. Eilen saatiin vihdoin sohva ja tv-taso, jotka tuovat tietysti valtavasti kotoisuutta. Tähän asti olohuone on näyttänyt lähinnä varastolta. Miten ihana päästä loikoilemaan sohvalle ja kohta siinä voi jo viettää imetyshetkiä pikkuisen kanssa. Vitsit miten odotan, että pääsen senkin vihdoin itse kokemaan. :’) Tv-taso on vielä kokoamatta, Eetu raukka joutuu pitkien työpäivien päätteeksi jatkuvasti kasauspuuhiin. Onneksi tämäkin vaihe on vain väliaikaista ja kyllä koti vielä joskus valmiiksi tulee.

Kohta olen onneksi itse fyysisesti taas paremmassa kunnossa tekemään asioita. Odotan hullun paljon, että pääsen liikkumaan ja hikoilemaan kunnolla. Aion mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen aloittaa kehon huoltamisen ja rauhallisen palautumisen. Alkuun lempeää joogaa ja vähitellen sitten lisää liikuntaa kehoa ja mieltä kuunnellen.

Raskausviikko 38 @monasdailystyle

Viikko: 38

Painonnousu: n. + 18kg

Muuta: Harjoitussupistuksia, närästystä, tarve järjestellä ja siivota, väsymystä, hetkellisiä viiltäviä kipuja alapäässä, kramppeja mikäli unohtaa magnesiumin, vauva liikkuu edelleen todella aktiivisesti (välillä niin, että tekee todella kipeää), ruokahalu on vähentynyt, oman ajan tarve lisääntynyt, yöunet vähentyneet entisestään, hikoilu lisääntynyt.

Raskauteen liittyviä kolotuksia ja muuta on edelleen, mutta vieläkin aika vähällä olen päässyt. Isoin “oire” on koko raskauden aikana ollut väsymys ja jotenkin nyt siihenkin on alkanut tottua. Viimeisen parin viikon aikana on vihdoin alkanut tulla myös supistuksia. En ole koko raskauden aikana ollut varma millaisia supistukset ovat, mutta nyt öisin herään säännöllisesti siihen, että vatsa menee ihan kivikovaksi. Pääsääntöisesti nämä harjoitussupistukset ovat olleet täysin kivuttomia, mutta muutaman kerran on saanut hetken haukkoa vähän syvempään henkeä. Jännä kyllä odotan ihan hurjasti niitä oikeita supistuksia ja sitä, että synnytys todella lähtee käyntiin. En olisi ikinä uskonut ennen raskaaksi tuloa, miten innoissani ja hyvällä tavalla jännittyneenä voin olla ennen synnytystä. Itselläni asioista selvää ottaminen ja henkinen valmistautuminen synnytykseen on tehnyt hyvää ja odotan tulevaa todella positiivisin ja innostunein tuntein.

Yksi asia mitä olen raskauden aikana ihmetellyt on ollut se, etten ole hikoillut ihan hirveästi. Olenkin miettinyt onkohan aineenvaihdunnassa ollut jotain vikaa, kun monet sanoo, että juuri raskaana tuntuu hiki virtaavan ihan oikenaan. Nyt viimeisen viikon aikana on sitten hiki virrannut koko raskauden edestä. Välillä ihan hävettänyt mennä ihmisten ilmoille, kun hikikarpalot otsalla eivät ota laantuakseen. :D Tiedä sitten johtuuko painostavasta ilmasta vai mistä, mutta tämä tuli kuitenkin laitettua merkille. Kaikkea sitä tuntuu raskaana analysoivan ja pohtivan normaalia enemmän;)

Painoa en ole nyt joka viikko punninnut, koska meillä ei ole vaakaa vielä täällä uudessa kotona, mutta jotain +18kg tietämillä varmaan mennään. Viimeksi toissa viikolla neuvolassa paino ylittyi ensimmäistä kertaa 80kg rajan yli. Huh, onhan se aikamoista nähdä itselle ihan uusia lukuja painossa, mutta toisaalta oma olo on hyvä, joten siitä en osaa edelleenkään stressiä ottaa. Eikä neuvolassakaan tuosta painosta mitään negatiivista sanottu. Jännä nähdä paljonko kiloja jää synnärille ja miten kehon palautuminen lähtee liikkeelle sitten imetyksen myötä.

Jännä myös nähdä jääkö tämä viimeiseksi päivitykseksi vai saanko vielä kuvailla 39, 40 jne viikkojen kuvat! Itselläni on ollut koko ajan vahva tunne siitä, että vauva tulee viikko ennen laskettua aikaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Nähtäväksi jää. Toivon kuitenkin, että vauva saa tulla omia aikojaan, ettei tarvitse turvautua käynnistykseen. Itse en osaa murehtia vauvan painon suhteen vaan luotan enemmänkin siihen, että bebe kyllä on juuri oikean kokoinen tulemaan maailmaan. Nähtäväksi jää sekin.

Pohdin muuten, että voisin tehdä koko raskaudesta ja siihen liittyvistä fiiliksistä yleisen höpöttelyvideon, jolla mielelläni vastaisin myös teiltä tulleisiin kyssäreihin. Jos jollakin tulee mieleen jotain kysymyksiä laittakaa ihmeessä vaikka kommenttien tai Instagram DM kautta niitä tulemaan niin teen raskaus Q/A postauksen! :)

Nyt toivottelen ihanaa loppuviikkoa kaikille ja kuullaan taas pian. ♥


Aiemmat raskaus update postaukset:

Raskausviikko 35

Raskausviikko 30 + raskausdiabetes diagnoosi

Raskausviikko 26

Raskausviikko 24

Raskausviikko 20 

Raskausviikko 18

Raskausviikko 16

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Hanna
  13.7.2017 at 13:22

  Meidän poika syntyi päivää ennen laskettua aikaa. Edelliset 2 pv oli todella levoton ja outo olo. Kävely oli yhtä tuskaa Sängyn petari sotkeentui verisellä lapsivedellä joten suosittelen etukäteen suojaamaan hyvin :D
  Sairaalassa supistukset oli kyllä yhtä tuskaa, mutta ajattelin että ei ne jatku ikuisesti.
  Nauti viimeisistä hetkistä <3

  • Reply
   Mona
   13.7.2017 at 13:47

   Hei kiitos Hanna, aivan super huomio! Miten en ole tuota ajatellut, vaikka sohvan kohtaloa jo mietin ja pohdin, että uskallanko istua ennen synnytystä uudella sohvalla lainkaan :D
   Pitääkin heti laittaa ylimääräinen suoja sänkyyn petarin päälle! Meillä vielä ihan uusi sänky niin harmittaisi kyllä jos menisi ihan tohjoksi petari heti alkuun… Kiitos siis vinkistä :)

   • Reply
    Hanna
    13.7.2017 at 15:55

    Minulla oli sellaisia tena vuoteensuojia mutta vaatehuoneessa ne eivät auttaneet :D Onneksi oli vanha petari enkä ehtinyt ostaa uutta. Vettä tuli nimittäin aikamoinen määrä vielä vessassakin. Mua myös pelotti uusi sohva ettei vaan se sotkeennu. Sohvalla istuin aina jonkun torkkupeitteen päällä.

 • Reply
  Rv 38 mama to be
  13.7.2017 at 19:53

  Moi. Mua kiinnostaisi millaisia kirjoja olet lukenut synnytykseen/ vaivauva-aikaan valmistautuessa? Onko hyviä vinkkejä?

  • Reply
   Mona
   13.7.2017 at 22:16

   Kirjavinkit mukaan siis videolle! :)

 • Reply
  Kristiina-Maria
  13.7.2017 at 21:16

  Kiva kuulla, että se selkäkivut on helpottaneet! Ota ihmessä kuvat vielä tulevilta parilta viikolta, jos raskaus vielä niin pitkälle jatkuu. Niitä on varmasti kiva katsoa itse myöhemmin, että minkä upean työn oma keho on tehnyt. Jotenkin musta ne ihan muutamia päiviä ennen lapsen syntymää otetut kuvat on myös tosi koskettaviaa, kun tietää, että synnytys on lähetnyt käyntiin ihan vain hetki niiden ottamisen jälkeen. Vaikka ne sitten olisi napattu eteisen peilistä! :D Miten Eetu muuten aikoo ottaa isyysvapaata, yhdistääkö hän sitä kesälomaan tmv? Tai oletteko sopineet sille ylipäätään jonkun ajankohdan etukäteen? Videota varten olisi kiva kuulla, onko jotain mitä olisit nyt raskauskokemuksen myötä tehnyt toisin ennen kuin tulit raskaaksi? Esim. liikunnan, ruokavalion, levon tai muun kannalta? Liikaa tuollaisiin asioihin on tietty turha tarttua, mutta monesti varmaan joitain asioita voi nousta esille, varsinkin kun teillä ei ollut niin selkeät suunnitelmat etukäteen. Itsellä siis raskaus toiveissa vasta vuoden-parin päästä ja olisi kiva kuulla mietteitä tästä. :)

  • Reply
   Mona
   13.7.2017 at 22:21

   Selkä oli onneksi tosi nopeasti kunnossa! Oppipa taas arvostamaan asioita eri perspektiivistä, kun piti tuon venähdyksen sattua tässä loppuvaiheessa :D Nyt ei pienemmät kolotukset tunnu enää lainkaan niin pahalle..
   Eetu ei pidä vielä isuusvapaata, koska hänelle on vasta alkanut uusi työ. Mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan katsotaan josko hän pystyy tekemään ihan alkuun esimerkiksi etänä töitä tai vähän lyhyempää työpäivää. Oma äitini puolestaan on koko elokuun lomalla (mumma-lomalla hänen sanoin;) ), joten hänestä on varmasti iso apu alkuun <3 :)

   • Reply
    Kristiina-Maria
    14.7.2017 at 12:31

    Ainiin, en muistanut, että Eetulla on ihan täysin uudet työkuviot. Ihanaa, että saat äidin avuksi! Ja Jennan alemmasta kommentista tuli mieleen, että olisi tosiaan kiva kuulla sun mietteitä synnytyksestä etukäteen, jos vielä ehdit asiasta postata tai kuvata videota ennen vauvan tuloa. :)

    • Reply
     Mona
     14.7.2017 at 12:57

     Luulen, että tarkemmat synnytyspohdinnat ja ajatukset teen postaukselle/videolle vasta synnytyksen jälkeen. Mietin kyllä aikaisemmin että olisin kirjoittanut aiheesta tarkemmin jo ennen synnytystä, mutta mitä pidemmälle on tulty niin sen enemmän haluan pitää nämä tarkemmat tunteet ja ajatukset itsellä ja lähipiirillä vielä synnytykseen asti.Synnytyksen jälkeen teen kyllä ehdottomasti postausta/videota sekä valmistautumisesta, että synnytyskokemuksesta.
     Tiedän että ymmärrät varmasti <3:)

  • Reply
   Mona
   13.7.2017 at 22:22

   Niin ja kiitos kyssäri-ideasta! Tämä aihe laitetaan pohdintaan myös videolle! :)

 • Reply
  nimetön
  13.7.2017 at 22:48

  Oi että on ollut ihana seurata raskausaikaasi sieltä ihan ekoista raskaus-postauksista asti! :) Itse tulin äidiksi tuossa huhtikuussa.. Ei voi muuta sanoa, että tsemppiä loppuraskauteen! Ja hirmusti voimia synnytykseen! Se tulee olemaan elämäsi rajuin ponnistus, täyttä tuskaa ja toisaalta positiiviseksi käännettynä täyttä voimaa ja rakkautta <3 Koita muistaa positiivinen asenteesi synnytykseen, silloinkin kun kipu ja tuska meinaa ottaa ylivallan! Itse unohdin ihan kaikki voimalauseeni heti ekalla kipeällä supistuksella, heh :D ehkä olisi pitänyt kirjoittaa jotain tsemppilauseita ylös, tosin ne olis saattanu jäädä kuitenkin sinne laukun pohjalle. Voi että, synnytys oli niin hieno kokemus.

  Itselle tuli raskausaikana n. 17kg, mut nyt 3kk synnytyksestä painan jälleen omat 59kg :) en oo vielä pystynyt liikuntaa aloittaan, mutta imetys polttaa kaloreita senki eestä, ainakin mulla on tehonnut. Tosin eipä sitä painoa sinänsä tuu todellakaan aateltua, niin ylpeä sitä on kehosta, et mihin ihmeeseen se oikein kykeni, kasvatti tollasen pienen ihanuuden! Hirveetä hikoilua oli nulla muuten kyllä synnytyksen jälkeen, ku alko nesteet ja turvotus sulamaan :D puolen tunnin välein paita märkänä!

  • Reply
   Mona
   14.7.2017 at 10:08

   Oi onnea onnea ihan hurjasti <3 <3:') Ja niin kiva kuulla, että ollut täällä hengessä mukana ja siinä samalla vielä itsekin tullut äidiksi <3 <3

   Toivon, että synnytys ei tule olemaan täyttä tuskaa :D Mutta sittenhän sen näkee:) Onneksi tosiaan edessä on kuitenkin yksi elämää eniten mullistavista ja upeimmista hetkistä <3
   Ja wou, ihan super nopeasti tippunut kilot sulla! Heh, mukava hikinen loppukesä siis varmasti tulossa jos tuo imetys saa tollasen aikaan;)

 • Reply
  Sanni
  14.7.2017 at 09:24

  Levollista loppuraskautta sinulle Mona! Itselläni aikoinaan ( olin 25 vuotias ) odotin ensimmäistä ja ainokaista tytärtäni ja laskettu aikani oli 23.7. Tyttäreni sitten syntyi 5.8. Toivoin silloin että vauvastani tulisi Leijona ; ) ja niinhän siinä kävi! Elämäni ihanin ja vavisuttavin kokemus ( synnytys ). Selviydyin siitä hyvin ( tein tietoisesti lapsen yksin ) . Kiva ollut seurata sinun matkaasi äidiksi! Kaikkea hyvää tulevaan! Kaikki ihanuus teillä edessä< 3

  • Reply
   Mona
   14.7.2017 at 09:42

   Kiitos paljon Sanni <3 <3 :)
   Ja on ollut ihana jakaa täällä ajatuksia raskaudesta ja äidiksi tulosta vaikka alkuun itseasiassa vähän jännitin miten saan vedettyä sopivan rajan tässä asiassa blogin puolella. Täältä olen kuitenkin saanut enemmän tukea ja apua kuin olisin ikinä voinut edes kuvitella, enkä juuri lainkaan sitä kritiikkiä ja negatiiviisuutta, jota vähän jopa pelkäsin.. Blogimaailma voi välillä olla aika karu, mutta täytyy kyllä olla niin kiitollinen siitä, että omalla kohdallani tuntuu, kuin olisi iso joukko ystäviä tukena siellä taustalla, aina antamassa vinkkejä ja jakamassa omia kokemuksia<3 :') Kiitos siis sinne ja ihanaa kesän jatkoa <3

 • Reply
  Jenna
  14.7.2017 at 09:38

  Moi! Löysin keväällä sun kirjoitusten kautta hypnosynnytyksen ja otettiin mieheni kanssa se kurssi! Me ollaan menossa yksilövalmennukseen ja nyt kotona olen lukenut asiasta ja tehnyt harjoituksia. Oletko vielä sitä mieltä, että aiot käyttää hypnosynnytysmetodeja? :) Mä en ole kertonut kenellekään ulkopuoliselle, että otettiin tuo valmennus, koska mua pelottaa ihmisten reaktiot. Kun yleisesti kaikki ajattelee, että ensimmäinen menee varmasti yli ja synnytys sattuu kamalasti ja otatko epiduraalin, ei siitä selviä ilman, yms.. Nii jos kerron tästä valmennuksesta, niin ahdistaa, että ihmiset ajattelee mun ehdottamasti haluavan lääkkeettömän synnytyksen ja sitten jos haluan lääkkeitä synnytyksessä niin olen joten epäonnistunut, en tiedä ymmärrätkö? :D

  Kipulääkityksen riskit ja synnytyksen kulkuun puuttuminen pelottaa, joten kyllä mä haluaisin lääkkeettömän synnytyksen ilman ylimääräisiä toimenpiteitä, mutta en ole ehdoton asian kanssa, vaan aion valmistautua hyvin synnytykseen. Toinen syy miksi en mainitse asiasta tässä loppuraskauden aikana muille, on se, että en halua kuulla enää negatiivisia synnytystarinoita, jotka vaikuttaisivat siten mielialaani ja omaan kokemukseeni. En ole nyt varma, mikä tämän kommentin pointti on, mutta :D

  • Reply
   Mona
   14.7.2017 at 10:03

   Aivan ihanaa Jenna, että löysit täältä hypnosynnytyksen! <3 Ja vielä huikeempaa, että päädyitte kursille asti! :) Mikäli meille vielä lisää lapsia suodaan niin tulen itsekin osallistumaan varmasti seuraavan kohdalla yksilövalmennukseen. Nyt elämässä oli niin paljon kaikkea isoa meneillään koko raskauden ajan, että koin paremmaksi keskittyä asioiden läpikäymiseen yksin. Muuten olisin stressannut vain kulkemisia ja aikatauluja, kun niin pitkään ei ollut edes tietoa missä asutaan:D Mutta uskon, että tuosta yksilövalmennuksesta erityisesti on hurjasti hyötyä mikäli vaan kemiat kohtaa valmentajan kanssa hyvin <3 :) Tuuthan myöhemmin kertomaan sitten miten koit synnytyksen? <3
   Ja kyllä olen ihan ehdottomasti sitä mieltä, että hypnosynnytyksen metodit ja ideologia tulee olemaan todella todella vahvasti mukana synnytyksessä. Itse pidän hypnosynnytystä synonyyminä meditoinnille ja läsnäololle. Ne ovat asioita, joiden avulla selviän stressistä ja väsymyksestä ja myös suurista tunteista. Toki sitten ihan konkreettisia hypnosynnytyksen hengitysharjoituksia, erilaisia affirmaatioita, musiikkia ja kostetusta aion myös käyttää, mutta enemmän sillä ajatuksella, että yritän kuunnella synnytyksen aikana mahdollisimman vahvasti omaa kehoa ja mieltä ja antaa niille tilaa toimia tilanteessa juuri kulloisenkin hetken mukaan.
   Ja olet kyllä ihan oikeassa, että monella ihan vain sanana tuo hypnosynnytys herättää epäileviä ajatuksia. Toisaalta en ihmettele varsinkaan, jos ei koskaan ole kuullut aiheesta tarkemmin tai ottanut selvää. Itse kannattaa mielestäni keskittyä siihen, että kuuntelee omaa sydäntä ja omia toiveita. Sillä mitä muut ajattelee ei ole merkitystä. Ja on myös tietty hyvä tiedostaa itselleen se, että ei missään nimessä ole epäonnistunut, jos synnytys ei mene niinkuin sen etukäteen itse kuvitteli.
   Minua on jännittänyt raskauden aikana synnytyksessä eniten ehkä se, etten pysty itse vaikuttamaan johonkin asiaan, esimerkiksi se, että joudunkin kiireesti sektioon ilman mitään tarkempia selityksiä tai jos jotain muuta tehdään ilman minulle asiaa selittämättä. Olen kuitenkin juuri tuon hypnosynnytyksen metodein ja ajatuksin käynyt läpi sitä, että uskallan erilaisissa tilanteissa myös luottaa riittävästi ympärillä oleviin.
   Eikä hyonosynnytys tosiaan missään nimessä poissulje lääkkeellisen kivunlievityksen käyttöä. Ja tietty vaikka olisikin tosi ehdoton sen suhteen, ettei halua lääkkeellistä kivunlievitystä niin itse tilanteessa voi tosiaan ajatella ihan eri tavoin :D Mutta ei se missään nimessä ole väärin <3 :)
   Noista synnytystarinoista suosittelen muuten tosi lämpimästi katsomaan youtubesta niitä ihania ja voimaannuttavia kertomuksia jos yhtään kiinnostaa! :) Katsotaan, josko saisin vaikka kootuksi omia suosikkejani johonkin postaukseen asti..

 • Reply
  Outi Karita
  15.7.2017 at 09:52

  Itse olen alkanut jo nyt miettiä paljon synnytyksen kivunlievitystä. Voisi olla mielenkiintoista lukea sun ajatuksia
  Itse mietin paljon lääkkeetöntä kivunlievitystä, mutta lääkkeellistäkään en ole poissulkenut. Kuitenkin Tens laite houkuttaa kokeilemaan oman synnytyksen kohdalla, samoin akupunktio yms.

  • Reply
   Mona
   16.7.2017 at 13:38

   Synnytyksestä teen ehdottomasti ihan oman postauksensa jälkeen päin :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *