25.1.2016

My food philosophy

Kaupallinen yhteistyö: Stockmann

My-food-philosophy

Tammikuu lähenee loppuaan ja myös kuukauden mittainen hyvinvointiin keskittyvä yhteistyö Stockan kanssa on viime metreillä. Aiheina on ollut kauneus, muoti, koti ja nyt vielä viimeisenä ruoka. Minulle siis hyvin tärkeitä ja läheisiä aiheita käsitelty tammikuussa ja tämä yhteistyö onkin ollut erityisen mieluisa.

Tammikuu on aina uuden alkua ja itsensä etusijalle laittamista, mutta haluan tietysti kannustaa jokaista jatkamaan hyvän olon valintoja läpi vuoden. Monesti ne hyvän olon valinnat ovat pieniä, mutta vaikutukset sitäkin suurempia.

Yhteistyön viimeisessä osassa tarkoitukseni on käydä perusteellisemmin läpi ruokafilosofiaani. Miten syön ja miksi?

fruit

Ensimmäisenä haluan muistuttaa jo aikaisemminkin paasamastani yksilöllisyydestä. Minulle hyvinvointi ja hyvät valinnat ovat sitä, että kuuntelen omaa kehoa ja mieltä. Trendeistä kannattaa ottaa inspiraatiota, mutta en suosittele niiden kopioimista sellaisenaan suoraan omaan ruokavalioon. Kokeilemalla ja/tai ammattitaitoisen ravintovalmentajan avulla pääsee todella pitkälle.

Painotankin nyt heti alkuun, että tämä postaus on kirjoitettu minun ruokavaliostani, enkä voi sanoa, että se on sellaisenaan muille sopiva. Tärkeintä on kuunnella sitä omaa kehoa! :) Toivottavasti saatte poimittua tästä inspiraatiota omiin hyvän olon valintoihin!

pasta

Tässä koottuna 15 kohtaa, joiden ympärille oma ruokavalioni koostuu.

1. Paljon vihreitä kasviksia

Pyrin syömään mahdollisimman paljon ja  monipuolisesti kauden vihreitä kasviksia. Käytän myös erilaisia viherjauheita. Kaupasta mukaan tarttuu parsakaalia, kurkkua, pinaattia, selleriä, lehtikaalia, yrttejä, spirulinaa, chlorellaa yms. Suosin mieluiten luomua, jos on tarjolla järkevään hintaan. Onneksi valikoimat luomun puolella kasvaa kokoajan!

2. Monipuolisuus

Ruokavalioni pitää sisällään jonkin verran rajoitteita, mutta pyrin silti käyttämään erilaisia raaka-aineita monipuolisesti. Joitakin ruokia on helpompi vaihdella, kuin toisia. Esimerkiksi kananmunia tulen käyttäneeksi liian säännöllisesti, mutta esimerkiksi pähkinöitä syön todella monipuolisesti ja viikottain erilaisia pähkinöitä vaihdellen. Ruokien “kierrättäminen” ruokavaliossa ehkäisee ruokayliherkkyyksiä, joita omalla kohdallani on jo todettu melko iso liuta. Pienet tauot tietyistä raaka-aineista tekee hyvää suolistolle ja vatsa voi näin ollen paremmin.

3. Tärkkelystä sisältävien ruoka-aineiden kohtuullinen käyttö

Suosin kasviksia ja pyrin syömään niitä paljon sekä raakana, että kypsennettynä. Pyrin kuitenkin rajoittamaan tärkkelystä sisältävien juureksien ja hedelmien käyttöä. Ne saavat vatsani turpoamaan ja kipeäksi. Yksi tai kaksi annosta päivässä on riittävä määrä ja  maha pysyy tyytyväisenä. Yleensä syön tärkkelystä sisältäviä raaka-aineita aamupalan ja lounaan yhteydessä ja pyrin illalla panostamaan vihreiden kasvisten määrään, hyviin rasvoihin ja proteiineihin.

4. Vehnätön ruokavalio

Keliakiaa minulla ei ole, mutta vehnätuotteet aiheuttaa todella äkkiä vatsaongelmia. Erityisesti ruista ja kauraa joudun välttelemään. Vatsa ei meinaa kestää niitä juuri pienissäkään määrissä. Tavalliset valkoistavehnäjauhoa sisältävät venhätuotteet kuuluvat myös hyvin harvoin ruokavaliooni. Voin kyllä syödä joskus pullan tai muun herkun kahvin kanssa, mutta pyrin mieluummin valitsemaan gluteenittoman version tai esimerkiksi terveellisen raakakakun. Mummin luona käydessä en nirsoile vaan nautin täysin rinnoin voisilmäpullasta kahvin kanssa;)

5. Maitotuotteiden kohtuullinen käyttö

Maitotuotteet aiheuttavat itselleni turvotuksen ja vatsaongelmien lisäksi ihon tukkeutumista. Rakastan erityisesti juustoja, mutta niitä useamman päivän putkeen syödessäni kasvojen iho kertoo hyvin nopeasti mielipiteensä. Tavallista maitoa käytän lähinnä kahvin kanssa silloin, kun ei ole muita vaihtoehtoja. Tavallisia juustoja puolestaan käytän erikoistilaisuuksissa tai ulkona syödessäni. Vuohenjuusto on sopinut hyvin mahalleni ja valitsen usein sen tavallisten juustojen sijaan, kun haluan saada jotain hyvää ja suuri juuston himo iskee;)

spirulina almond salad

6. Lisäravinteet

Lisäravinteet ovat minulle erittäin iso ja tärkeä osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Koen, etten saa monipuolisellakaan ruokavaliolla riittävästi kaikkia tarvitsemiani aineita, joten haluan panostaa laadukkaisiin ja hyviin lisäravinteisiin. Päivittäisessä käytössä on aina vahva monivitamiini, magnesium, d-vitamiini, kalaöljyt ja probiootit. Niiden lisäksi käytän kuureina moni B-vitamiinia, alfalipoiinihappoa, sinkkiä, pycnogenolia ja muita tarpeen mukaan.

7. Kuitulisien käyttö

Kuitulisien käyttö on auttanut minun vatsan hyvinvointia todella paljon. Oma suosikkini on psyllium, joka puhdistaa hyvin suoliston pintaa. Kuitulisissäkin pyrin käyttämään eri tuotteita monipuolisesti ja pitämään välillä niistä taukoa.

8. Intuitiivinen syöminen

Tämä kohta on se, jota pyrin kehittämään jatkuvasti enemmän. Haluan oppia kuuntelmaan paremmin omaa kehoa ja tulkita myös oikein sen viestejä. Ei siis niin, että jos mieli sanoo, että haluan suklaata. Tällöin pitäisi aidosti tunnistaa nälkä ja mieliteko toisistaan. Itse huomaan helposti syöväni sokeri- ja tärkkelyspitoisia ruokia silloin, kun olen väsynyt tai stressaantunut. Tällöin pitää muistaa kuunnella kehoa tarkemmin ja pohtia onko joku muu ruoka tai liikunta sillä hetkellä keholle parempi vaihtoehto.

9.  Eineksien  välttäminen

Eineksiä käytän ruokavaliossa hyvin harvoin. Ne sisältää paljon suolaa ja lisäaineita, joita pyrin välttämään. Monissa ravintoloissa on nykyään ihanat terveelliset buffetit, joista mieluummin valitsen ruuan, jos haluan jotain nopeasti mukaan. Stockan Meals noutopisteet ovat myös hyvä valinta! Meals Wellbeing pitää sisällään yhdessä ravintoterapeutin kanssa terveellisiin valintoihin suunnitellut ruuat. Sitä kannattaa hyödyntää ja jättää mieluummin einespaketit aivan viimeiseksi vaihtoehdoksi hätätilanteisiin:)

10. Hedelmät ja marjat

Hedelmiä voisin syödä loputtomasti, koska rakastan makeaa. Pyrin kuitenkin pitämään hedelmien käytön kohtuudessa ja käytän niitäkin monipuolisesti ruokavaliossa vuorotellen.  Marjoista suosin erityisesti mustikkaa ja puolukkaa. Mansikoita syön myös, mutta pyrin kohtuuteen, koska meillä on niitä harvemmin luomuna kotona. Tavalliset mansikat saattaa sisältää rutkasti torjunta-ainejäämiä, joten päivittäisen käytön sijaan käytän niitä mieluummin satunnaisesti viikottain tai kuukausittain.

11. Kahvin kohtuulliinen käyttö

Rakastan kahvia ja sitä tulee välillä juotua liikaa. Vatsa kiittää, jos kahvikuppien määrä päivän aikana pysyy maksimissaan kahdessa. Pyrin aina rajoittamaan kahvin juonnin aamupäivään ja päivään, jolloin on helpompi pitää määrä pienempänä. Iltaisin juon kahvia vain harvoin. Erilaiset teet sen sijaan ovat ihana iltajuoma. Suosin aina luomuteetä. Vihreä ja valkoinen tee ovat suosikkejani. Myös rooibos tee on ihanaa.

12. Smoothiet & mehut

Rakastan erilaisia smoothieita ja mehuja. Ravintoaineet imeytyy hyvin niistä kehoon ja mieli virkistyy. Vihreät mehut ja pirtelöt takaavat kaikkein parhaimman olon. Paljon siis vihreitä kasviksia ja viherjauheita. Hedelmiä lisään pirtelöihin ja mehuihin kohtuudella.

13. Proteiinin ja hyvien rasvojen saanti monipuolisista lähteistä

Syön lihaa, kalaa ja kanaa, mutta pyrin vaihtelemaan proteiinin lähteissä myös paljon kasvikunnan tuotteitta. Esimerkiksi linssit, pavut, hampunsiemenet, quinoa, tofu, tempe, siemenet, avokado ja chiasiemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä. Myös erilaiset proteiinijauhot ovat hyvä lisä pirtelöihin. Esimerkiksi hamppuproteiini, riisiproteiini, herneproteiini ja heraproteiini. Mitä monipuolisemmin näitä käyttää sen parempi. Pyrin pitämään proteiinin saannin ruokavaliossa järkevänä. Liian paljon proteiinia sisältävä ruokavalio saa oman oloni tukkoiseksi.

Hyvien rasvojen saantia pidän todella tärkeänä ja pyrin päivittäin syömään erilaisia öljyjä, pähkinöitä, avokadoa ja kalaa puolestaan viikottain. Hyvät rasvat vaikuttaa omaan hyvinvointiini todella paljon ja huomaan kyllä todella nopeasti omassa olossa, jos rasvojen saanti on ollut liian vähäistä. Erityisesti mielialaani vaikuttaa todella nopeasti hyvien rasvojen niukka saanti. En koskaan pelkää hyvien rasvojen kaloreita vaan lorautan surutta kunnolla luomu öljyä salaatteihin.

14. Säännölliset ruoka-ajat

Mieli ja energiat pysyvät päivän aikana hyvänä, kun muistaa pitää kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä. Pyrin syömään vähintään neljä kertaa päivässä ja enintään viisi. Aamupala, välipala, lounas, välipala ja illallinen kuuluvat normaaliin arkirytmiini. Toisille sopii väljempi ruokailuväli ja toiset taas vaativat kuusi kertaa päivässä ruokaa. Itselleen sopiva rytmi löytyy vain kokeilemalla.

15. Välillä on ok herkutella!

Liiallinen stressaaminen ja orjallinen dieettien noudattaminen voi olla huomattavasti huonompi vaihtoehto, kuin silloin tällöin itselleen epäterveellisten herkkujen salliminen. Itselleen armollisuus on tärkeää myös tasapainoisen ruokavalion löytämisessä. Tässä etenkin meillä naisilla on tehtävää. Itsensä soimaaminen ei auta hyvinvoinnissa. Joskus voi ja pitää ottaa iisisti. Toistan itseäni, mutta tärkeintä on oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja rakastaa sitä. Silloin tekee lähes automaattisesti oikeanlaisia valintoja.

grapefruitkauppalistahyvänolonvalintoja2016

Kokosin vielä oman ruokavalioni tärkeimpiä raaka-aineita kauppalistan muotoon. Itselläni on aina kännykkässä tallennettuna tällainen “kestokauppalista”. Siinä on kaikkia tärkeimpiä tuotteita, joita haluan kotoa löytyvän. Kaupassa käydessä on hyvä käydä pikaisesti oma lista läpi ja miettiä samalla puuttuuko jotain tärkeitä aineita.

Mitkä ovat teidän oman ruokafilosofian tärkeimpiä kohtia ja onko monella jo käytössä tällainen “kestokauppalista”? :)

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Minni
    25.1.2016 at 20:42

    Minulla on kestokauppalista ruokakaupan verkkopalvelussa. Toimitus kotiovelle. Superkätevää! Tosin ihan kaikkea ei aina valikoimasta löydy mutta perusarkitarpeet kuitenkin.

  • Reply
    Hillas.fi - Hilla Lamminpää
    26.1.2016 at 11:01

    Kiva postaus Mone! Näitä on aina kiva lukea ja muutenkin olen tykännyt Stockan kanssa tehdystä yhtesityöstä. Hyviä fiiliksiä näin tammikuuhun. :)

    • Reply
      monasdailystyle
      26.1.2016 at 11:32

      Kiitos Hilla <3 <3 :) Tosi kiva kuulla :)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *