17.2.2018

Kireä kieli- ja huulijänne

Kireä kieli- ja huulijänne

Täällä jännitettiin tällä viikolla lääkärin käyntiä. Olimme nimittäin menossa tarkastamaan Salaman kieli- ja huulijänteen tilannetta. Moni asia yhdistyy siihen, että jompikumpi tai molemmat ovat kireitä ja näin ollen voineet aiheuttaa esimerkiksi imetyksen alun ongelmat.

Ihana Nina Kivilaakso (Terveydenhoitaja, IBCLC) kävi meillä katsomassa ensin tilanteen ja totesi, että molemmat ovat kireät. Oireet, joita Salamalla on ollut ja jotka viittaisi kireään huuli- tai kielijänteeseen ovat runsas pulauttelu, ajoittaiset mahavaivat, joskus suppu imuote ja kielen kärjessä näkyvää sydämen muotoa.

Vuoden vaihteessa aloittamani imetysdieetti on kuitenkin auttanut ihan merkittävästi esimerkiksi mahavaivoihin ja etenkin pulautteluun. Nyt huomaan, että tietyt ruoka-aineet aiheuttaa juuri pulauttelua ja ikävää vatsan kouristelua. Kun ruokavalio pysyy kunnossa on Salamankin oireet lähes kokonaan poissa. Uusien makujen maistelussa pitääkin olla extra tarkkana ja aloittaa varovasti jokaista uutta makua. Nyt esimerkiksi testasimme ensimmäistä kertaa mangoa (jota Salama rakasti!), mutta siitä tuli tosi voimakas reaktio melkein heti syömisen jälkeen.

Haluttiin kuitenkin mennä varmuuden vuoksi näyttämään kieli- ja huulijänteen tilanne lääkäriin vaikka itselläni oli vahva tunne siitä, että oireet viittaa enemmän juuri näihin ruokayliherkkyyksiin. Varasimme ajan Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mervi Närkiölle Töölön Mehiläiseen. Torstaina oli sitten vuorossa visiitti ja lopputulos oli, ettei kumpaakaan leikata. Tilannetta jäädään vielä seurailemaan vaikka ummassakin oli selvästi kireyttä. Tällä hetkellä tutkimusten valossa ollaan sitä mieltä, että mikäli kireys ei aiheuta merkittävää haittaa, ei niitä leikata. Salaman kohdalla seurannassa on esimerkiksi se, miten kiinteiden ruokien syöminen sujuu jatkossa ja miten kieli toimii suussa kiinteitä ruokia käsitellessä.

Yleisimmät oireet, jotka voivat johtua kireästä kieli- tai huulijänteestä ovat napsuva ääni imettäessä, irtoileva imuote, suun jääminen supuksi, suihkutissit, sammasta suussa, imetyskipua, rinnanpään muotoutumista imetyksen jälkeen, kieli ei tule hyvin ulos suusta, kielen keskelle jää viivaa, kielen kärjessä sydämen muotoa, kieli itkiessä kuppimainen, suulaki korkea, vauva kasvu huonoa ja/tai refluksityyppistä oireilua. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi Kansallisesta imetyksen edistämisen toimintaohjelmasta vuosille 2018-2022.

Itse en olisi osannut tätä kielijänne asiaa ajatella, joten siksi halusin tästä nyt täälläkin kirjoittaa. Joillakin kieli- ja/tai huulijänteen leikkauksesta on ollut todella iso apu erinäisiin oireisiin. Kannattaa käydä esimerkiksi lukemassa Annan kirjoittama postaus heidän kokemuksestaan.

Joskus nämä saattaa jäädä huomaamatta ihan vauvan ensimmäisinä viikkoina, joten mikäli on yhtään sellainen olo, että esimerkiksi imetyksen ongelmat voisi johtua kireästä huuli- tai kielijänteestä niin suosittelen todella lämpimästi tarkistamaan asian vielä ammattilaisen vastaanotolla. Itselleni tuli todella hyvä ja huojentunut fiilis lääkärillä käynnistä. Mervi on myös todella asiansa osaava ja vastasikin kaikkiin kysymyksiin tosi asiallisesti, joita kyselin. Olin myös tyytyväinen siihen, ettei kieli- tai huulijännettä leikattu vain “varmuuden vuoksi”, vaan asia katsottiin kokonaisvaltaisesti tilanteen mukaan.

Onko teillä kokemuksia näistä?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Jaana
  17.2.2018 at 15:33

  Meidän nyt 11 kk ikäisen pojan kieli- ja huulijänne leikattiin 4 viikon ikäisenä samaisessa paikassa Närkiön toimesta. Leikkaus oli aika nopea ja ilmeisesti lapsellekin kivuton, syöminen onnistui heti toimenpiteen jälkeen. Hurjaltahan toimenpide vaikutti, mutta ainakin meillä loppui itkuisuus samantien ja painokin alkoi vihdoin nousta kun ruokailu onnistui.

  • Reply
   Mona
   17.2.2018 at 16:30

   Ihana kuulla että saitte noin nopeasti apua <3

 • Reply
  Noora
  18.2.2018 at 12:31

  Meillä leikattiin kielijänne kolmen viikon iässä. Imetys teki aluksi tooooodella kipeää. Epäilin kireää jännettä jo synnärillä, mutta siellä sitä ei osattu tarkastaa. Leikkaus helpotti huomattavasti imetysä. Silent refluksiin ei valitettavasti leikkauksesta ollut apua,mutta sen taustalla vaikuttaa olevan myös ruoka-aineherkkyyksiä. Tosi tärkeä aihe, ja hyvä, että kirjoitit tästä.

  • Reply
   Mona
   19.2.2018 at 12:45

   Mahtavaa, että tekin saitte noin nopeasti apua <3 Ja kiitos kun kommentoit <3 :) Olen samaa mieltä: tärkeä aihe! Itse en olisi tällaista tullut edes ajatelleeksi, joten hyvä puhua ääneen enemmän, jotta useammat voi poissulkea tämän tai mahdollisesti saada leikkauksella apua erinäisiin oireisiin.

 • Reply
  Mirella
  19.2.2018 at 17:54

  Heii! Haluaisitko postata, miten dietti sujuu? Milloin ja mitä aiot palauttaa? Aiotko joidenkin juttujen välttämistä hatkaa pidempään ja millaisina määrinä palauttelet? Dietti jutut on ollu tosi mielenkiintoisia, monien masu kun on niin herkkä!

  • Reply
   Mona
   19.2.2018 at 18:59

   Ehdottomasti! Koitan saada tällä viikolla jo tekstin työn alle! Vai olisiko videon muodossa mukavampi kuunnella aiheesta? :)

   Ihanaa, kun jätit postaustoivetta!

 • Reply
  Elisabet Montonen
  16.3.2019 at 22:45

  Hei kirjoitan Haava lehteen artikkelia imetysestä. Olisiko siihen mahdollista.saada vauvan kireän kieli- ja.huulijänteen kuvaa.

  • Reply
   Mona
   17.3.2019 at 12:38

   Moikka! Voit lainata kuvaa yhteen artikkeliin imetyksestä:) Ilmoitathan kuvan lähteeksi (www.monavisuri.com), kiitos.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *