20.2.2020

10 asiaa, joita erityisesti kaipaan parisuhteelta lapsiarjessa

10 asiaa, joita kaipaan parisuhteelta lapsiarjessa

Monen ystävän kanssa on tullut puhuttua siitä miten parisuhde muuttuu, kun perheeseen tulee lapsi, vai muuttuuko?

Yleistäminen tässä(kin) asiassa on turhaa, koska parisuhteet on erilaisia siinä missä meistä jokainen muutenkin on oma yksilönsä.

Omalla kohdallani olen pohtinut sitä, että tavallaan kaikki on muuttunut ja toisaalta taas mikään ei ole muuttunut. Huomaan helposti keskittyväni lapsiarjessa parisuhteen hyvien asioiden sijaan niihin kohtiin joihin haluaisin muutoksia. Se on yksi iso muutos aiempaan. Ennen oli huomattavasti helpompi keskittyä hyvin oleviin asioihin.

Olen tietoisesti pyrkinyt keskittymään nyt enemmän parisuhteen vahvuuksiin ja myös siihen, että pohdin konkreettisesti asioita, joita haluaisin enemmän arkeen parisuhteessa ja olen valmis tekemään myös töitä näiden asioiden toteutumiseksi.

10 asiaa, joita kaipaan parisuhteelta lapsiarjessa

Kokosin 10 kohdan listan siitä mitä kaipaan erityisesti lapsiarjessa.

Näihin asioihin pyrin panostamaan joka päivä edes vähän.

1. Huumoria ja naurua

Elämä on usein paljon helpompaa, kun suhtautuu moniin asioihin huumorilla. Etenkin lapsiarjessa tarvitaan huumoria rutkasti. Rakastan sitä, että mut saa nauramaan kunnolla. Mitä enemmän naurua ja iloa arjessa on, sen onnellisempi olen. Hulluttelu ja hassuttelu on elämän yksi parhaimmista asioista. On ihan turha ottaa kaikkea liian vakavasti. Tässä kohtaa saan itse petrata ja muistaa hullutella joka päivä enemmän myös parisuhteessa. Helposti arjessa tulee hassuttelun sijaan motkotettua toiselle turhista asioista.

2. Läheisyys ja fyysinen kosketus

Gary Chapmanin Rakkauden kieli kirja on yksi ikuisuuslemppareistani. Meillä jokaisella on oma rakkauden kieli ja minulla se on ehdottomasti fyysinen kosketus ja läheisyys. Minulle lämpimät halaukset, pitkät ja lyhyet suudelmat ja seksuaalisuus ovat todella tärkeä osa parisuhdetta. Arjessa ei välttämättä ole aikaa pitkiin romanttisiin vaahtokylpyihin (ei sillä, ei meillä ole kylpyammettakaan:D ), mutta aina on aikaa antaa nopea pusu, kun toinen esimerkiksi on lähdössä töihin.

4. Vertaistuki

Lapsiarkeen mahtuu asioita, jotka eivät mene aina ihan niinkuin olisi itse toivonut. Silloin parisuhteessa kaipaa toisen henkistä tukea ja ymmärrystä. Empatiaa sitä kohtaan mitä milloinkin on tapahtunut. Toisen tunteiden vähättely on oikeastaan pahinta mitä voi tehdä. Ymmärrys toista kohtaan on tosi tärkeää, vaikka välillä ei olisikaan ihan samaa mieltä asioista.

5. Kannustus ja positiivinen palaute

Hyvien asioiden ääneen sanominen tuo aina hyvän mielen. On ihanaa, kun puoliso muistaa sanoa, jos jokin asia on tuntunut hyvälle. Eikä kannustuksen tarvitse olla mitään suurta ja ihmeellistä. Toisinaan rankan päivän jälkeen voi olla ihana kuulla vaikka vaan, että vitsit miten ihana äiti/isä oot just tuollaisena kuin olet. Pyrinkin olemaan tietoinen pienistä teoista ja sanoista ja sanomaan niistä positiivista palautetta mahdollisimman usein.

6. Aito kuuntelu ja läsnäolo

Parisuhteessa ei koskaan voi korostaa liikaa kuuntelun merkitystä ja varsinkin lapsiarjessa se on entistä tärkeämpää (ja vaikeampaa!!). Taapero saattaa huutaa kurkku suorassa koko illan ja tuntuu, ettei saa puolison lauseista selvää, kuin sanan sieltä ja täältä. Silloin onkin tosi tärkeää ottaa edes pieni hetki ja kysyä toiselta oikeasti kuunnellen mitä kuuluu? Koen myös, että on älyttömän tärkeää oppia olemaan hiljaa, kun kuuntelee. Kaikkeen ei todellakaan tarvitse aina sanoa omaa mielipidettään. Meillä on jokaisella oikeus tulla kuulluksi ihan yksistään ilman mitään tuomitsevia tai arvostelevia sanoa. Monesti sitä haluaa olla heti ratkaisemassa asioita, mutta usein paras vaihtoehto on vain olla 100% toiselle läsnä ja kuunnella.

7. Pienien asioiden tekeminen toisen puolesta

Parisuhde ei todellakaan ole vain sitä, että itse saa toiselta jotain. Se on ensisijaisesti sitä, että haluaa pyyteettömästi tehdä toisen onnelliseksi ja rakastaa koko sydämestä. Pienten asioiden teko toisen puolesta saa toisinaan universumin kokoisen merkityksen lapsiarjessa. Olen joka aamu maailman onnellisin, kun huomaan, että taas toinen on laittanut kahvin valmiiksi keittimeen, eikä minun tarvitse kuin painaa nappulaa.

8. Hiljaisuus

Oi hiljaisuus. Sen arvo nousee lapsen saannin myötä arvoon korvaamattomaan… :D Osoittaa syvää rakkautta, kun osaa antaa toiselle hiljaisen hetken silloin, kun siihen tulee mahdollisuus. Olen aina rakastanut hiljaisuutta, mutta lapsen saannin myötä olen oppinut, että hiljaisuus on myös asia, joka pitää minut järjissäni. Myös parisuhde vaatii täydellistä hiljaisuutta aina aika ajoin.

9. Turhanpäiväinen viesti kesken päivän

Voiko olla parempaa, kuin saada aivan turha viesti puolisolta kesken päivän. Ei ole väliä, onko viestissä jokin meemi, kuva tai linkki, mutta turhanpäiväinen viesti kertoo aina, että toinen on ollut mielessä kesken työpäivän. Lapsiarjessa mietittävää riittää, joten on todella iso juttu, jos toinen muistaa vaivautua kaiken kiireen keskellä laittamaan pienen rakkauden osoituksen turhanpäiväisellä viestillä.

10. Suuteleminen

Mainitsin jo fyysisen kosketuksen, mutta suudelmat ansaitsee silti vielä oman erillisen kohtansa. Ihan jo “aivokemiallisen ilotulituksen” vuoksi suudelmat pitäisi olla automaattinen osa parisuhdetta! Suutelu ei vaadi suuria ponnisteluja tai pitkää aikaa. Suudella voi nopeasti milloin vain ja missä vain. Suudelman aiheuttamien hormoonien coctail auttaa jaksamaan vähän harmaanpienkin hetkien läpi kummasti. Silti helposti arjen kiireessä suudelmat saattaa muuttua vain nopeiksi pusuiksi. Jos multa kysytään, niin muistakaa suudella puolisoita muulloinkin kuin eroottisemmissa hetkissä. <3 Suudelmia lisää arkeen! :)

Mitkä asiat ovat sinulle parisuhteessa erityisen tärkeitä lapsiarjen keskellä?

(Postauksen kuvista olen ikuisesti kiitollinen Heliannalle. ♥ Kurkkaa haastattelu Heliannasta täältä.)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *