22.2.2020

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Kaupallinen yhteistyö, Sensodyne

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Aito ja sydämestä lähtevä hymy on paras asuste mitä ihminen voi yllään pitää. Olen pohtinut paljon hymyn ja suun hyvinvoinnin merkitystä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä onnellisuuteen. Minulle hymy merkitsee onnellisuutta ja rakastan hymyillä leveästi.  Hymyn lisäksi meidän suun hyvinvoinnilla on iso merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Teininä laitatin itselleni kielilävistyksen. Olen sittemmin luopunut (onneksi) kielikorusta ja aika paljon minulle saisi maksaa, että suostuisin samaan uudelleen. Nimittäin mikäli suussa piilee ongelmia, voi se vaikuttaa koko kehoon. Olen miettinyt, onko kielikorulla voinut olla vaikutusta esimerkiksi hampaiden vihlontaan.

Minulle hymyily on aina tullut luonnostaan. Hampaitani sen sijaan häpesin nuorena. En peitellyt hampaiden takia hymyäni, mutta etuhampaiden vinous ärsytti erityisesti kuvissa sekä joskus huomasin toisen hampaan aiheuttavan painaumia ylähuuleen.

Aikuisena olin jo sinut vinojen hampaideni kanssa, mutta päätin kuitenkin pitkän pohdinnan jälkeen teettää ylähampaille oikomishoidon. Olen edelleen tyytyväinen tähän päätökseen, vaikka hampaiden vinous olikin vain esteettistä. Kuvattavana olo on iso osa työtäni ja on ihanaa, kun voin hymyillä aina ilman murhetta siitä miltä hampaat näyttävät kuvissa. Hyvin hoidetut hampaat ja terve suu ovat iso osa omaa itsetuntoani. Esteettinen hoito myös lisäsi omaa motivaatiotani pitää entistäkin parempaa huolta hampaista ja suustani.

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Suuni on aina ollut herkkä. Vääränlaisesta hammastahnasta sain erityisesti nuorempana nopeasti kipeitä aftoja ja jääkylmä vesi saa taatusti hampaani vihlomaan ikävästi. Pienetkin suun alueen ongelmat näkyvät heti muussa arkisessa elämässä. Syöminen on ikävää ja puhuminenkin saattaa olla hankalaa.

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

“Hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat edesauttaa myös muiden vakavien sairauksien puhkeamista. Huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Siksi terveelliset elintavat sekä suun ja hampaiden itsehoito ovat tärkeitä.” – Hammaslääkäriliitto

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Vihlonnasta aloin kärsiä erityisesti hampaiden oikomisen jälkeen. Huomasin, että varsinkin kylmät juomat saivat huulipieleni venymään, kun hampaissa tuntui ikävää pistelyä. Myös jotkut hedelmät saattavat toisinaan lisätä vihlontaa hampaissa, sekä kylmä viimainen tuuli.

Olen kokeillut monia erilaisia hammastahnoja ja ollut todella tyytyväinen Sensodynen hammastahnoihin. En pelkästään sen vuoksi, että ne todellakin auttavat poistamaan hampaiden vihlomista, mutta myös siksi, että ne ovat sopineet muutenkin herkälle suulleni. En ole joutunut kärsimään ikävistä aftoista Sensodynen hammastahnoja käyttäessäni, eikä vihlontaakaan ole ollut.

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

“Suunterveyttä ylläpidät parhaiten terveellisillä elintavoilla, säännöllisellä, terveellisellä ravitsemuksella, välttämällä napostelua pitkin päivää ja puhdistamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.” – Hammaslääkäriliitto

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

On aika hurjaa, että melkein joka toisella suomalaisella aikuisella on jokin krooninen tulehdus suussaan. On tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärissä tarkastuksessa, jotta tulehdukset saadaan aikaisessa vaiheessa hoidettua. Suun tulehdus voi levitä muualle kehoon ja aiheuttaa vakaviakin ongelmia.

Onneksi kotihoidolla voi vaikuttaa paljon suun hyvinvointiin. Itselleni tärkeimpiä apuvälineitä hampaiden ja suun hyvinvoinnissa on laadukas sähköhammasharja, kielikaavin sekä tehokas, mutta hellävarainen hammastahna, joka auttaa sekä vihlontaan että pitää suun raikkaana.

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Sensodynen hammastahnat lienee omassa ystäväpiirissäni kaikkein suosituimpia, kun lähes jokainen vannoo niiden nimeen.

Kävin juuri alkuviikosta hammaslääkärissä tarkistuksessa ja kyllä tuli hyvä fiilis, kun sain hammaslääkäriltä kiitosta hampaiden hyvästä kunnosta. Hyvä hoito kotona todellakin kannattaa. Nyt lupasin itselleni taas kerran, että panostan hampaiden lankaukseen useammin. Se on edelleen se akilleenkantapääni, joka jää ihan liian usein tekemättä.

Narskuttelu on toinen asia, jota pyrin pitämään kurissa, sekä hampaiden liian luja harjaaminen. Jälkimmäistä on helppo säädellä hyvällä sähköhammasharjalla, joka ilmoittaa liian kovasta harjaamisesta. Narskuttelu puolestaan pysyy itselläni kurissa, kun muistan pitää elämän tasapainossa, enkä stressaa turhaan. Huomaan nimittäin heti, jos on ollut stressaava kausi, että leuat ovat aamulla jumissa ja hampaat tuntuvat aroilta.

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

“Terveet ikenet ovat olennainen osa terveitä hampaita. Ienten vetäytyminen on yksi hampaiden vihlonnan pääasiallisista syistä. Harjaaminen liian usein tai liian voimakkaasti, pitkäaikainen ientulehdus (parodontiitti) ja jopa ikääntyminen saattavat aiheuttaa ienten vetäytymistä. Kun ikenet vetäytyvät, alla oleva hammasluu voi ajan myötä paljastua.”  https://www.sensodyne.fi/

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Suunterveyden kokonaisvaltainen merkitys

Vinkit hyvinvoivien hampaiden hoitoon:

 • Harjaa hampaat huolellisesti aamuin illoin ja käytä myös hammaslankaa
 • Älä harjaa kuitenkaan hampaita liian usein
 • Vältä liiallista hankausta hampaita harjatessa
 • Suosi pehmeää hammasharjaa (ja sähköhammasharjaa)
 • Vihlontaa lievittävät hammastahnat auttavat säännöllisesti käytettynä poistamaan ikävää hampaiden vihlomista.
 • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä
 • Syö terveellisesti ja vältä napostelua

Mikäli olet huomannut kylmien tai kuumien juomien tai ruokien nauttimisen aiheuttavan hampaissa lyhyt kestoista vihlontaa, voi kyseessä olla hampaiden vihlonta. Sensodynen sivuilla on helppo verkkotesti, jossa pystyt helposti selvittämään ovatko hampaasi vihlovat.

Suunterveys, vihlontaan lievitystä Sensodyne

Pictures, Vilma P / edited by me
Location, St. George

Olen käyttänyt pitkään Sensodynen hammastahnoja ja nyt yhteistyön tiimoilta pääsin testaamaan Sensodyne Rapid relief hammastahnaa. Siinä on nopeavaikutteinen vihlontaa lievittävä koostumus ja se antaa pitkäkestoisen suojan, kun hampaat pesee aamuin illoin.

Rapid relief hammastahnan on kliinisesti osoitettu lievittävän vihlontaa jo 60 sekunnissa. Hampaiden vihlonnasta kärsii lähes joka kolmas, joten kyseessä on hyvin yleinen ongelma. Vihlonnasta ei kannata kärsiä, kun avun voi saada helpolla oikeaa hammastahnaa käyttämällä.

Olen tosi iloinen tästä yhteistyöstä Sensodynen kanssa, koska hampaiden ja suun hyvinvointi on tosi tärkeä osa meidän kaikkien kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tästä aiheesta on tärkeä kirjoittaa ja muistuttaa säännöllisesti.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Katja
  28.2.2020 at 14:57

  Postaus idea!

  Voitko kirjoitaa postauksen
  Ravinto ja tervelliset herkkut
  Onko siellä hyviä kirppis second hand kauppoja?
  Hyviä eko sissustus kauppoja ja hyviä vaatekauppoja?
  Nettisivu tai hyvät kirjakauppat löytää suosikki kirjat?

  • Reply
   Mona
   29.2.2020 at 09:04

   Kiitos Katja postausideoista!! <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *