7.4.2019

Parhaat ekologiset siivousvinkit ja välineet

Miten puhdistaa koti tehokkaasti, mutta turvallisesti? Tsekkaa parhaimmat siivousvinkit ja kerro omat kikka kolmoset!

*Postauksen kuvissa näkyvät tuotteet saatu pr lahjoina. Postaus ei ole kaupallinen yhteistyö.

parhaat siivousvinkit @monavisuri

Siivousaineet kuormittavat sekä ympäristöä että meidän terveyttä. Siivousaineissa olevat kemikaalit saattavat muun muassa syövyttää ihoa, aiheuttaa iho- ja silmä-ärsytystä, hengitysteiden ärsytystä, uneliaisuutta, huimausta, vakavia silmävaurioita, syöpää, perimävaurioita, sikiövaurioita ja jopa välittömästi tappavaa (eliötorjunta).

Erilaisia siivousaineita ostaessa kannattaa siis katsoa ainakin varoitusmerkit ja toki on hyvä tutustua tarkemmin siihen mitä pullo pitää sisällään. Kemikaalineuvonta.fi sivuilta löytyy lista varoitusmerkeistä ja niiden merkityksistä. Löydät listan täältä.

Herääkin kysymys miksi moisia myrkkyjä myydään kaikille tavallisessa kaupassa? Mitä haittaa myrkylliset aineet tekevät terveydelle ja ympäristölle pitkäaikaisessa käytössä? Miten voidaan olla varmoja, että myrkylliset aineet hävitetään asiallisesti? Miten ammattisiivoajat voivat estää haittavaikutuksia, koska ovat kosketuksissa jatkuvasti aineiden kanssa ja hengittävät niitä päivittäin?

Olen tiedostanut siivousaineiden(kin) myrkyllisyyden jo pitkään, mutta en ole asiaa sen enempää pohtinut, vaan tavallaan olen luottanut, että suurinosa tuotteista kuitenkin on ihan turvallisia. Olen yleensä valinnut ekologisia vaihtoehtoja, mutten ole koskaan jaksanut perehtyä tarkemmin helppoihin ja varmasti turvallisiin vaihtoehtoihin. Kummallista miten laiskaksi ihminen itsensä tekee monissa helpoissakin asioissa..

Käytämme siivouksessa paljon ihan vain vettä, joten emme lukeudu siivoustuotteiden suurkuluttajiksi. Muutamia siivousaineita kotoa kuitenkin löytyy, jossa on myös näitä hasardi merkintöjä. Vähitellen aiomme siirtyä täysin ekologisiin ja mahdollisimman turvallisiin vaihtoehtoihin siivouksen puolella. Parasta olisi mielestäni se, että siivousaineita ei olisi pakko piilottaa mihinkään vain sen pelossa, että lapset löytäsivät ne leikkeihinsä. Tuntuu nimittäin aika hullulle pitää kotona myrkkyjä, jotka voisi olla hengenvaarallisia pienelle lapselle (ja aikuisille tietenkin myös)! :O

Viimeisten WC:n puhdistusainepurkkien loputtua meillä siirrytään siis jatkossa hellempiin vaihtoehtoihin arjen siivouksessa. Jatkossa kyselen myös näissä asioissa enemmän tietäviltä ystävältäni tuote- ja merkkisuosituksia.

Seuraavaksi voimme siis toivottaa tervetulleeksi puhtaan ja turvallisen kodin! Halusin itse saada aiheen tiimoilta inspiraatiota ja puhtia vaihtaa tuotteet turvallisiin, joten päädyin kokoamaan tänne blogiin teillekin kattavan listan vaihtoehdoista. Toivottavasti saatte tästä postauksesta vinkkejä ja intoa ekologiseen siivoukseen. Kannattaa laittaa postaus kirjanmerkkeihin, niin voit tulla kurkistamaan täältä vinkit uudelleen seuraavana siivouspäivänä! :)

parhaat siivousvinkit @monavisuri

(Bosch Unlimited imuri saatu tomistolle lahjaksi) Meidän Content Corner toimiston Bosch Unlimited varsi-imurin on näppärä toimiston siivoukseen ja suosittelisin sitä myös lämpimästi lapsiperheessä pikasiivoukseen, kun eteinen on täynnä kiviä ja ruokapöydän alunen näyttää lounas buffetille!

LATTIA

Lattian viikottaisessa siivouksessa riittää imurointi. Meillä on kotona Boschilta saatu imuri, joka on allergiaystävällinen ja se on päivittäisessä käytössä. Rakastamme sitä!

Mikäli lattialle tulee jotain isompia tahroja on ne helppo pestä heti kostealla rätillä. Lattian perusteellisempaan puhdistukseen voi tehdä etikkavesi- seoksen. Mikrokuituinen moppi on omiaan keräämään lian pois lattialta. Kuivana se toimii loistavasti pöljyen poistamiseen ja nihkeänä taas tarkempaan puhdistukseen. Meillä on vuosia ollut käytössä Sinituotteiden moppeja ja mikrokuituliinoja.

Lattian pesuun:
Etikka
Sitruuna
Eteeriset öljyt
Höyrypesuri

VESSA

Vessanpytynkin pesu onnistuu hyvin väkiviinietikalla. Mikäli pytty on erittäin likainen niin tyhjennä pytty vedestä ja kaada pohjalle ruokasoodaa ja koko pullo etikkaa ja anna vaikuttaa yön yli. Suosittelen pitämään pytyn puhdistuksen säännöllisenä, niin ei tarvitse turvautua pitkiin liotuksiin!

Sitruunamehulla puolestaan voi pestä kalkkeutuneet hanat. Etikasta voi helposti tehdä myös vessaa varten puhdistusseoksen suihkepulloon, jolla pyyhkiä pinnat säännöllisesti, jolloin suurempia likapinttymiä ei tule.

Vessan puhdistukseen:
Etikka
Ruokasooda
Sitruunamehu
Puhdistussieni

KYLPYHUONE

Kylpyhuoneen siivouksessa on hyvä muistaa ennalta ehkäisevänä hyvä tuuletus ja ilmanvaihto. Hyvä kuivaus suihkun jälkeen pitää kaakelit pidempään puhtaana. On myös hyvä muistaa imuroida kylpyhuone säännöllisesti. Kun kylpyhuoneen puhdistaa säännöllisesti ei tarvitse käyttää vahvoja kemikaaleja.

Kylpyhuoneessa käy loistavasti puhdistukseen myös etikka, ruokasooda ja sitruunamehu. Voit tehdä etikkavesi-seoksen erilliseen suihkupulloon, josta voit suihkia huuhdelluille kaakeleille. Harjaa kaalelit pehmeällä harjalla ja huuhtele vedellä. Likaisemmille kaakeleille voi tehdä ruokasoodasta seoksen, jolla harjata kaakeleita.

Kylpyhuoneen puhdistukseen:
Etikka
Ruokasooda
Pehmeä harja
Pesusieni
Höyrypesuri

KEITTIÖN LAVUAARI

Myös keittiössä etikka, ruokasooda ja sitruuna toimivat. Pinttyneisiin likoihin kannattaa käyttää vahvempia etikkaseoksia, mutta arjessa pärjää hyvin kevyellä etikkavesi seoksella.

Keittiön puhdistukseen:
Sitruuna
Etikka
Ruokasooda
Pesusieni

UUNI

Uunin puhdistajat ovat vahvoja myrkkyjä, joten vaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti miettiä. Vedellä kostutettu sokeripala on toimiva apuväline uunin puhdistuksessa. Ruokasoodan ja suolan yhdistelmä toimii myös pinttyneeseen uuniin. Sekoita 2rkl ruokasoodaa ja 2 rkl suolaa sekä 2rkl vettä. Levitä seos uuniin ja anna vaikuttaa yön yli. Puhdistä kostealla liinalla seuraavana päivänä.

Uunin puhdistukseen:
Sokeripala
Ruokasooda
Suola
Sitruuna

LIESI

Meillä oli yhden muuton yhteydessä vastassa uudessa kodissa todella järkyttävässä kunnossa oleva liesi. Saimme sen lähes uuden veroiseksi puhdistusterän avulla, mutta sen kanssa täytyy olla todella varovainen, ettei vahingoita liettä vahingossa. Etikka ja ruokasooda sopivat myös lieden hellään puhdistukseen. Pinttyneeseen likaan jätä seos likoamaan ja puhdista myöhemmin.

Lieden puhdistukseen:
Ruokasooda
Etikka
Puhdistusterä

KAHVINKEITIN

Kahvinkeitin on helppo puhdistaa etikkavesi-seoksella. Lisää vesisäiliöön noin desi etikkaa ja puoli litraa vettä ja laita keitin päälle. Käytä vielä keitin kertaalleen läpi pelkällä vedellä.

Kahvinkeittimen pesuun:
Etikka

PINNAT

Pinnat on helppo pestä etikkavesi-seoksella. Laita suihkepulloon 1/10 etikkaa ja loput vettä. Suihki pinnoille ja käy läpi esimerkiksi mikrokuituliinalla. Pinnoille riittää yleensä hyvin myös pelkkä nihkeällä rätillä tai pölyhuiskalla pyyhintä.

Puhdista pinnat:
Etikka

IKKUNAT

Ikkunoiden pesu onnistuu myös etikkavesi-seokselle. Palasaippualla ja/tai ruokasoodalla voi pestä likaisemmat rasvatahrakohdat.

Ikkunoiden puhdistus:
Etikka
Vesi
Ruokasooda
Palasaippua
Mikrokuituliina
Ikkunankuivain lasta
Höyrypesuri

JÄÄKAAPPI

Jääkaappi on tärkeää puhdistaa säännöllisesti. Puhdistaminen on helppoa, kun pitää huolen, että hyllyt ja seinät tulee pyyhittyä usein. Pinttyneihin likoihin tarvitaan liotusta ja hajuhaittoihin toimii esimerkiksi kahvi joka sitoo hajuja. Ota käytetty suodatinpussi puruineen ja jätä se hetkeksi jääkaappiin.

Jääkapin puhdistukseen:
Etikka
Ruokasooda
Sitruuna
Kahvi

PYYKIT

Sappisaippuan löysin vauvavuoden aikana ja se toimii loistavasti likatahroihin. Eteerisiä öljyjä olen käyttänyt vuosia huuhteluainelokeroon. Huuhteluainetta en ole koskaan käyttänyt, mutta nyt pyykkietikka on ollut käytössä pari vuotta. Etikka tekee pyykistä raikasta ja pehmää ja pesukonekin pysyy raikkaampana.

Marseille saippua hiutaleina toimii pyykin pesuaineena. Sen voi laittaa pesupallossa suoraan pyykin sekaan.

Pyykinpesuun:
Raastettu Marseille saippua
Etikka huuhteluun
Eteeriset öljyt
Sappisaippua

ASTIANPESUKONE

Astianpesukonetabletit ovat melkoista myrkkyä. Mikäli käyttää tavallisia marketista löytyviä tabletteja kannattaa käyttää esimerkiksi vain puolikas tabletti, jolloin ympäristökuorma edes vähän vähenee. Tai vaihtaa tabletit jauheeseen. Pesuaineen voi tehdä myös itse laittamalla lokeroon 3 pisaraa käsinpesuainetta, 2 rkl ruokasoodaa ja 1 rkl suolaa.

Astioiden pesuun astianpesukoneessa:
Ruokasooda
Suola

parhaat siivousvinkit @monavisuri

LUONNOLLISEMMAT AINEET JA VÄLINEET SIIVOUKSEEN:

Marseilles saippua

Kookostiskiharja

Väkiviinietikka

Sitruuna

Eteeriset öljyt

Sitruunahappo

Epsom-suola

Sappisaippua

Sokeripala

Bambuliinat

Nokkos- ja pellavapesusienet

Höyrypesuri

parhaat siivousvinkit @monavisuri

EKOLOGISTEN SIIVOUSTUOTTEIDEN BRÄNDIVINKIT:

Attitude

Ecover

Method

Norwex

Candle light story

Universal stone

HomCare Bioswipe

Young Living Thieves

Lumme

Saaren Taika siivoussaippua

Dermosil

Dr. Bonners

Better Life

Ole Hyvä

Mummi & Minä

VERKKOKAUPAT:

greendeal.fi
ekoarki.fi

Otan kommenttiboksissa mielelläni vastaan lisää ekologisia vaihtoehtoja siivoukseen ja täydennän tätä postausta myös hyvien uusien tuotemerkkien ja vinkkien osalta!! :) Mikäli siivousjutut saa enemmän kannatusta teen vielä uusia postauksia esim videon muodossa meidän kodin siivouksesta. Meillä itsellä on seuraavaksi hankintalistalla höyrypesuri. Siitä on niin moneen ja se on tehokas ja turvallinen apu kodin siivouksessa. Höyrypesurista kokemuksia kuulen myös teiltä tosi mielelläni.

Ihanaa ja puhdasta päivää kaikille!! :)

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Jaana
  7.4.2019 at 22:32

  Mahtava postaus! Kiitos hyvästä listasta. Mulla on kans ollut pyykkietikka jo pitkään käytössä ja se onkin ihan mahtava erityisesti jääkiekkoa harrastavan miehen treenikamppeiden pesussa!!!

  Yhden lisäisin; universal Stone eli savisaippua. Aivan käsittämättömän mahtava tuote, joka on täysin myrkytön ja ympäristöystävällinen ja jolla pystyy puhdistamaan kaiken kodin pinnoista auton vanteisiin ja valkoisiin lenkkareihin. Ällistyttävin juttu oli, kun töissä joku piirsi permanent-tussilla valkotaulumaalattuun seinään. Siivoojat ei saaneet jälkiä millään ammattilaisaineillaan pois. Seinän uudelleen maalaus maksoi 1000€ ja maalaaminen tilattiin. Itse kuitenkin otin omalle agendalle testata muutamia tököttejä ja vein kotoa työpaikalle tärpättiä, asetonia, käsidesiä ja tuon universal Stonen. Tärpätti ei irrottanut mitään, ei myöskään asetoni, vaikka kuinka hinkkasin. Käsidesillä sain hinkutettua pienesti tussijälkiä pois. Viimeisenä kokeilin universal Stone, joka kevyellä, toistan; hyvin kevyellä pyyhkäisyllä irrotti tussijäljet pois. Peruttiin remonttitilaus ja säästettiin 1000€ ja muutaman päivän remonttiurakka töissä. Kotona käytän universal stonea enimmäkseen kylppärissä, jossa se irrottaa helposti suihkuseinään ajan ollen kertyvät samentumat. Myös hanojen ja kylppärin lavuaarin puhdistukseen aivan loistava. Suosittelen erittäin lämpimästi. Myydään sellaisessa laatikossaa, jossa on purkki tuota savisaippua ja 2 sientä. Pakkaus maksaa n.16-18 euroa ja kestää erittäin pitkään. Minä oon tosi innokas puhdistamaan sillä kaikkea mahdollista ja jopa superinnikkaalla käytöllä eka pakkaus kesti meillä vuoden.

 • Reply
  Jaana
  7.4.2019 at 22:38

  Lisäys vielä tuohon universal Stonen. Meillä oli töissä myös sellainen todella upea messinkipintainen sohvapöytä (joku hieno design -juttu) taukotilassa. Pöydän pinta oli patinoitunut todella rumasti, kun siihen oli tullut patinajälkiä kahvikuppien ja lautasten pohjista. Todella törkyisen näköiseksi oli mennyt. Samalla kertaa, kun puhdistin ne permanent-tussijäljet seinästä, päätin kokeilla ainetta myös pöydän pintaan ja hitsi sehän toimi. Patinajäljet lähtivät kevyesti ja tilalle tuli messingin (vai mitä kuparia olikaan….sellaista “punaisen” metallin sävyä) puhdas, siisti pinta ilman tummentumia ja läikkiä. Universal Stone ei siis vahingoittanut pintaa lainkaan, vaan poisti vain ne rumat kahvikuppirinkulat jne.

 • Reply
  Allu Alexandra
  10.4.2019 at 13:04

  Kiitos postauksesta :)
  Tämä oli erittäin puhuttava ja mielenkiintoine ja sai myös pohtimaan omia valintoja siivoustarvikkeita seuraavan kerran kun ostoskoriin päätyy :)
  Mitä mieltä muuten ympäristöasioista olet? Mietin sitä että kun bloggaajat saa ihan hirveästi tuotteita, vaatteita ja kaikkea testiin laatikkokaupalla mitä ei oikeasti välttämättä tarvitsisi. Niin tuleeko niistä koskaan huono omatunto? En tiedä onko se näin vaalien alla kun ilmastonmuutoksesta puhutaan nyt joka paikassa, ja koen ihan hirveää maailmantuskaa tällä hetkellä ja huonoa omatuntoa kaikesta! :D Ihan sellainen – nyt tämä maailma tuhoutuu olo ihan tavallisena tallaajana. :D Jos sinua kiinnostaa aihe niin ois kiva kuulla tästä mitä mieltä mistäkin olet ja missä kaikessa itse teet ns parempia valintoja :) Jos sitä kautta itsekin löytäisi taas jonkun miten itse pystyisi elämään taas “vähän” paremmin. Mukavaa päivää!

  • Reply
   Mona
   11.4.2019 at 11:42

   Kiva kuulla, että tästä oli inspiraatiota. Ympäristöasioista olen monen muun kanssa samaa mieltä, että on totta kai super tärkeää ja jokaisen pitäisi tehdä muutoksia parempaan suuntaan.
   Pyrin jatkuvasti olemaan tarkempi sen suhteen mitä vastaanotan ja onneksi myös asiakkaat ovat paljon tarkempia nykyään kuin kymmenen vuotta sitten. Tuotteet kuitenkin ovat iso osa tätä työtä, joten kokonaan en voi tätä asiaa elämässäni muuttaa, mutta on paljon mitä muuta voin tehdä. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta mm. täällä https://www.monasdailystyle.com/2018/10/09/ahdistusta-ristiriitaisia-tunteita-ja-tekoja/ . IG Storyn puolella myös muutamaan otteeseen sivunnut näitä asioita. Yritän ehdottomasti jossain kohdin tehdä taas uutta päivitettyä postausta ja toisaalta tekemään tällaisia yksittäisiä vinkkipostauksia myös.
   Ihanaa päivää sinne myös ja huonon omantunnon sijaan kannattaa ehdottomasti keskittyä siihen mitä jo tekee hyvin ja siihen mitä kaikkea voisi vielä tehdä toisin, joista tulee hyvä fiilis! :)

 • Reply
  Katsu
  18.4.2019 at 22:38

  Mää olen pilannut meidän keittiönpöydän lakkapinnan Methodin siivousaineella. Sitä en siis uskaltaisi itse suositella. Olen siirtynyt käyttämään Bioswipen MultiClean pesuainetta ja se on aivan mahtava tuote. Myydään tiivisteenä joka laimennetaan itse suihkupulloon. Sain sillä puhdistettua jopa purukumin meidän sohvasta. Ihme aine! Ja myrkytön!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *