7.3.2018

Hätärahasto- tavoite saavutettu ja ajatuksia sijoittamisesta

Ystäväni tietävätkin jo, että r-a-k-a-s-t-a-n puhua rahasta. Minulla on vuosien aikana kääntynyt ajatusmaailma rahan suhteen päälaelleen ja olen aikaisemmin kirjoittanut aiheesta tarkemmin Säästämisestä– postauksessa.

Aikoinaan, kun ajatus rahasta lähti muuttumaan, yksi ensimmäinen päätökseni oli saada säästettyä itselleni hätärahasto. Halusin saada hätärahastoon noin kuuden kuukauden perus menojen verran säästöjä. Minulle säästössä olevat rahat luo turvaa ja mielenrauhaa. Ennen ajattelin aivan päin vastoin. Olen ihan äärettömän kiitollinen, että vanhat ummehtuneet ajatukseni siirtyivät taka-alalle ja ymmärsin säästämisen ja sijoittamisen hienouden suhteellisen nuorena! :D

Tällä hetkellä voin kiitollisena ja myös itsestäni erittäin ylpeänä sanoa, että tuo hätärahasto on saatu säästettyä ja olen päässyt myös vähitellen mukaan sijoittamisen maailmaan. Olen jo useamman vuoden opiskellut sijoittamisen alkeita, mutta hätärahaston ja aikaisempien lainojen maksaminen vei melko pitkään. Tässä(kin) projektissa on kärsivällisyys ollut valttia ja siinä olen saanut taas rutkasti lisää harjoitusta.

Olen myös todella iloinen siitä, että voin nyt opettaa omalle lapselleni säästämistä ja sijoittamista. Meillä on tarkoitus säästää samalla tavalla myös omalle lapselle ensin pieni puskuri hänen omalle tililleen ja sen jälkeen aloittaa pitkäjänteinen sijoittaminen Nordnetin kautta kuluttomiin ja helppoihin super rahastoihin, joita itsekin käytän.

Tavoitteeni on nyt opetella osakesijoittamista ja opettaa sitä myös myöhemmin omalle lapselle. Lapsen säästämisen kanssa meillä on tavoitteena se, että saisimme säästettyä ja sijoitettua hänelle täysi-ikäisyyden kynnykseen mennessä  hyvän summan, josta hänen olisi helppo itse jatkaa sijoittamista mahdollisesti taloudellista riippumattomuutta kohti. Monet pelkäävät sitä, että nuori aikuinen 18 täytettyään saattaa laittaa kaikki vaivoin säästetyt ja sijoitetut rahat hetkessä sileäksi. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että sekin olisi ihan hyvä oppi. ;) Toki toivon, että pystyn kasvattamaan lapselle järkevää rahankäyttöä, jolloin tällaista tilannetta ei toivottavasti tarvitse miettiä.

Sain tänään inspiraation kirjoittaa pitkästä aikaa rahasta rakkaan ystäväni Jessican innoittamana. Jessica kirjoitti Sijoita kuin nainen -postauksessaan oman sijoitusuran alusta. Minusta on aina ihan hurjan mielenkiintoista lukea muiden tarinoita sijoittamisesta ja säästämisestä. Jessican teksti inspiroi entisestään aktiivisempaa sijoitusuraa kohti. Käykäähän lukemassa, jos kaipaatte tsemppiä alkuun pääsyssä! Säästämisessä ja sijoittamisessa vaikeintahan nimenomaan on juuri aloittaminen. Vauhtiin päästyään huomaa, että into vaan kasvaa!;)

Itse suosittelen todella lämpimästi kaikille, jotka vasta aloittavat säästämistä kokeilemaan Nordnettia ja heidän super rahastoja. Kuukausisäästämisen voi aloittaa jo hyvin pienelläkin summalla. Tärkeintä on aloittaa!

Hätärahaston säästämistä varten suosittelen lukemaan Markuksen 6 vinkkiä pahan päivän varalle säästämiseen ja kirjavinkkejä löytyy puolestaan Kesälukemista miljonääreille– postauksesta! :)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Anselmiina
  7.3.2018 at 19:10

  Musta on hienoa, että otat tämän asian esille! Ensinnäkin raha on mielenkiintoinen puheenaihe ja tekstejä siitä on mielenkiintoista luettavaa. Toimit esimerkkinä monille, joten tästä voi olla paljonkin hyötyä! :) kunpa itselleni olisi sillon 6-8 vuotta sitten painotettu säästämisen tärkeyttä, kuinka paljon nytb olisikaan säästössä rahaa..

  • Reply
   Mona
   7.3.2018 at 19:22

   Tosi kiva kuulla Anselmiina, että rahajutut kiinnostaa blogin puolella! :)

 • Reply
  Marianne
  8.3.2018 at 10:49

  Moi

  Kannattaa lukea Julian postaus ja etenkin erittäin mielenkiintoinen kommenttiosio.
  http://www.lily.fi/blogit/juliaihminen/lapselle-sijoittaminen-onko-se-sittenkaan-jarkevaa#comments

  Mielestäni tuolta saa hyvää perspektiiviä ja ajatuksia siihen liittyen, että miten omaa lasta kannattaa tukea taloudellisesti jos siihen on mahdollisuus.

  Ja peukku raha- ja säästämispostauksille, erittäin tärkeä aihe pitää esillä!

  • Reply
   Mona
   8.3.2018 at 10:52

   Kiitos Marianne linkistä! :)

 • Reply
  E
  9.3.2018 at 18:06

  Onnea puskurista! Itsekin opiskelen sijoittamista innostuneena ja koitan säästää hiukan samalla. Äitiysloma toki asettaa tähän haasteita, mutta onneksi opiskella voi aina! Kirjoita toki lisää aiheesta

  • Reply
   Mona
   9.3.2018 at 20:14

   Kiitos! :)
   Ja todellakin, opiskella voi aina! :) Jos tulee jotain tiettyjä aiheideoita niin saa laittaa tulemaan <3

 • Reply
  Rouseliini
  15.3.2018 at 21:50

  Hei onnea hätärahastosta! Mielestäni sijoittaminen ja säästäminen on pitkäjänteistä työtä. Ja se alkaa pienistä summista.

  Itse jakaisin rahan kolmeen osaan 1. käyttöraha (asuntolainan maksut, ruuat ja huvittelurahat) 2. säästötili (josta saa maksettua yllättäviä menoja kuten uuden hajonneen pesukoneen) 3. sijoitusrahat

  Mä itse aloitin kanssa Nordnetin Superrahastoista :) Mun ensimmäiset sijoitukset tais olla jotain 60€ ja laitoin 20€ Suomen, Ruotsin ja Tanskan superrahastoihin. Jostain on lähdettävä alkuun ja mun mielestä aloittaminen on tärkeintä! Jos ei koskaan aloita ei voi edes päästä tavoitteeseen. Sitten onkin tullut laitettua vähän isompia summia ja pienelä palkalla saanut säästöön nelinumeroisia sijoituksia :) Vitsit kun fiilis on hyvä! Tarkoitus olisi tässä vielä ostaa ensimmäiset osakkeet, mutta pohdin että mitä ostaisi.

  Ihanaa kun puhut rahasta ja aina insipiroivaa kun sijoittaminen yleistyy naisten keskuudessa :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *