28.9.2016

Säästämisestä

Ajatusmaailmani rahasta  on muuttunut täysin vuosien aikana. Olen hyvin erilainen kuluttaja mitä kymmenen tai edes viisi vuotta sitten. Olen monta kertaa meinannut kirjoittaa täällä blogissa tarkemmin rahasta, mutta koskaan se ei ole tuntunut luonnolliselta. Nyt 29 vuotiaana, voin kuitenkin sanoa, että alan pikkuhiljaa olla sinut rahan kanssa.

Luin tänään artikkelin, jossa ystäväänikin oli haastateltu ja päätin viimein tarttua härkää sarvista ja avata keskustelun rahasta ensimmäistä kertaa täällä blogissani. Mikäli raha aiheena saa enemmän kannatusta kirjoitan mielelläni myöhemminkin tarkempia aatteitani täällä auki. Eniten toivon, että voin omilla kokemuksilla kannustaa myös muita pohtimaan raha-asioita tarkemmin ja näkemään myös sen kolikon toisen puolen.

saastamisesta

Merkittävin muutos omassa ajatusmaailmassani rahan suhteen on ollut se, että kaikkea ei tarvitse saada heti. Nuorempana ajattelin, että haluan elää tässä ja nyt. Huomisesta ei koskaan tiedä, joten mieluummin nautin elämästä, kuin kituutan ja säästän. Kuvittelin pitkään, että säästäminen on aina pois sen hetkisestä elämänlaadusta.

Olen aina tehnyt paljon töitä. Ensimmäisestä työstä lähtien olen rakastanut sitä tunnetta, että tiedän pärjääväni itse ilman muiden apua. Edelleenkään en kovin helposti ota apua muilta vastaan. Olen aina toistanut mantraa, että minä en koskaan jää työttömäksi ja tekevälle löytyy aina töitä. Näin asia on omalla kohdallani ollut. Pankkitilille on aina säännöllisesti tullut rahaa ja olen hoitanut mallikkaasti laskut. Olen kuitenkin osannut myös kuluttamisen jalon taidon.

Nyt kolmenkympin lähestyessä olen viimeisten vuosien aikana alkanut pohtia enemmän myös säästämistä ja sen tärkeyttä. Suurin motivaationi on ollut kirjat, joihin olen alkuun sattumalta törmännyt. Ensimmäisten motivoivien kirjojen myötä innostuin ja aloin lukea enemmän raha-aiheista kirjallisuutta. Isona apuna on ollut myös Eetu, joka on aina ollut hyvin erilainen rahankäyttäjä, kuin minä. Eetu on opettanut minua ymmärtämään, että onnellisuus ei todellakaan ole kiinni siitä miten paljon voi ostaa ja kaikki lähtee omasta asenteesta. Eetu on huikea esimerkki siitä, että myös pienistä tuloista opiskelun ohella voi säästää ja silti elää mukavasti.

Myös ystäväni Markus on ollut iso osa ajatusmaailmani muuttumisessa. Markukselta olen saanut lukemattoman määrän kirjavinkkejä ja muitakin ohjeita, jotka ovat olleet todella hyödyllisiä.

Aikaisemmin minusta oli ihan ok, että käytin luottokorttia asioihin, joita todella halusin. Tai jälkeen päin ajateltuna, kuvittelin haluavani. Toki monet isommat hankinnat ovat olleet oikeasti tärkeitä, mutta kyllä minulla on ollut paljon myös sellaista materiaalia, jota ilman olisin todellakin voinut elää.

saastamisesta

saastamisesta

Olen nyt tajunnut sen, että ainakin omaan onnellisuuteeni vaikuttaa aivan valtavasti rahan luoma tunne. Mikäli luottokortti on aina tapissa ja sen lisäksi maksettavana on paljon muitakin laskuja on tunne aivan erilainen, kuin se, että säästötilillä on aina neljä numeroinen summa ja luottokorttia käyttää vain oikeasti tarpeen mukaan esimerkiksi matkoilla hotellin varaukseen. On todellakin täysin erilainen tunne maksaa iso hankinta säästöillä, kuin maksaa sama hankinta luottokortilla osissa maksaen isojen korkojen kanssa. Tunne siitä, että tilillä on aina rahaa yllättäviin menoihin on huomattavasti mukavampi, kuin se tunne, että joutuu maksamaan laskun viimeisistä rahoista ja joutuu odottamaan seuraavaa tiliä. Monesti jonkun pienen asian ostaminen tuo hyvän mielen hetkeksi, mutta luottokortin nollana pysyminen tuo hyvän fiiliksen huomattavasti pidemmäksi aikaa.

Usein raha-asiat ovat numeroiden sijasta nimenomaan tunnetta ja tunteet puolestaan ovat isoin vaikuttava tekijä siihen koemmeko olon onnelliseksi. Raha ja miljoonat eivät taatusti tuo yksinään onnellisuutta, mutta tasapainoinen ja hallittu talous helpottaa päivittäistä turvallisuuden tunnetta ja sitä kautta myös lisää onnellisuutta. On äärimmäisen surullista, että hyvin monet parisuhteiden riidat johtuvat rahasta. Mielestäni raha on viimeinen asia, josta on järkevää riidellä ja olen todella tyytyväinen, että meillä kummallakin on asiasta sama periaate. En muista, että olisimme ikinä joutuneet isoihin erimielisyyksiin rahan takia. Mikäli eripuraa meinaa kehittyä, huomauttaa toinen kyllä asiasta hyvin nopeasti.

Sen lisäksi, että olen ymmärtänyt rahan käytössä sen, ettei kaikkea tarvitse saada heti, olen myös ymmärtänyt, että käytännössä kuka vain voi olla rikas.  Ensimmäinen askel sitä kohti on päättää olla rikas. Enkä nyt tarkoita, että kannattaa alkaa lotota siinä toivossa, että kenestä vain voi tulla lottomiljonääri. Tarkoitan sitä, että ahkeralla työllä ja harkitulla säästämisellä ja sijoittamisella, ei todellakaan ole mahdotonta olla rikas. Rikkaus on myös monella tavalla tulkittavissa. Joskus ajattelin, että keskipalkka kuukaudessa on minulle aivan riittävä ja sillä pärjään mainiosti. Varmasti pärjääkin, mutta miksi ihmeessä en voisi haaveilla taloudellisesti riippumattomasta elämästä ja suuremmista tuloista? Olen ymmärtänyt, että mitä paremmin menestyn itse taloudellisesti sen enemmän pystyn antamaan muille. Tämä ajatusmaailma on motivoinut ja kannustanut minua eteenpäin raha-asioiden kanssa ja tavoitteeni onkin oppia mahdollisimman paljon lisää säästämisestä ja sijoittamisesta. Minun tavoitteeni olla rikas tarkoittaa käytännössä sitä, että minulla on varaa maksaa hyvää palkkaa mahdollisimman monelle muulle.

Säästäminen on siis hyvin pitkälle tunteiden ohjausta. Ainakin minulle. Monelle on varmasti ihan itsestään selvää, että onhan se säästäminen järkevä juttu, eikä vain pankkivirkailijoiden pakollinen maininta, mutta varmasti yhtä paljon löytyy meitä, joilla ottaa aikansa, ennen kuin omaksuu säästämisen oikeasti ajattelutavaksi, joka on osana arkea. Eikä turhaan sanota, että kannattaa aloittaa säästämään aikaisin. Jos voisin antaa 15 vuotiaalle itselleni elämänohjeen, niin yksi näistä ohjeista olisi, että aloita säästäminen heti.

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Katariina
  28.9.2016 at 23:06

  AAMEN!

  Aivan mahtava näkökulma, joten olen odottanut tänne blogirintamalle, jos jonkin aikaa. Se, että avaat henkilökohtaisesti raha-asioita, on mielestäni jo hatunnoston arvoinen suoritus. Meillä, varsinkin suomalaisilla, tuntuu tuo sana raha nostavan karvat pystyyn ja ennakkoluulot ohjaavat ajatusmaailmaa. Olin oikeastaan niin helpottunut kuullessani, kun avasit näkemyksiäsi luottokortin käytöstä, sekä siitä tunteesta, minkä luottokorttilaskut voivat myöhemmin tuoda. Harvoin bloggaajan suusta kuulee edes näin rehellistä tekstiä, vaan useimmiten annetaan ulospäin olettaa, (tiedostetusti, taikka tiedostamatta) että kaikki hankittu tavara tai asia on maksettu saman tien, ilman luottoa. Toki näinkin varmasti on, tuskin kuitenkaan aina.

  Se, miksi koen tämän aiheena niin tärkeäksi, on bloggaajien vastuullisuus ja esimerkki varsinkin nuorille lukijoille. Mieleeni muistuikin, kuinka eksyin blogimaailmaan joskus parikymppisenä, eli noin viisi vuotta sitten (lukijan roolissa siis). Silloin ihailin bloggaajia kulutuksen kautta, ja heidän jatkuva shoppailu tuntui ikään kuin itseisarvolta. Samalla koin sen tuovan onnea. Aloin myös itse ostelemaan esimerkin perässä jos jonkinlaista vaatetta ja krääsää. Näin jälkeenpäin ajateltuna elämäntilanteenikin oli kai jonkinlaista itsensä etsimistä, mikä sitten purkautui pakonomaisena tavaran haalimisena.

  Tästä taisi tulla pienimuotoinen avautuminen, mutta pointtina se, että osoitat mielestäni rehellistä ja ennen kaikkea vastuullista toimintaa avatessasi kulutusta tältä kantilta – kantilta, jota ehkä tabunakin pidetään. Kiitos<3

  • Reply
   Mona
   30.9.2016 at 11:54

   Iso kiitos Katariina kommentista <3 <3 Ja olen kyllä tosi samaa mieltä, että tärkeä aihe ja siitä on hyvä kirjoittaa ja puhua.
   Rahasta keskustelua siis lisää tänne blogiin vielä jatkossakin! :)

 • Reply
  Mari
  29.9.2016 at 00:54

  Olis kiva kuulla näkökantaa vakuutuksiin; itsellä tällä hetkellä pohdinnassa itsensä vakuuttaminen; mitä sitten jos tapahtuu jotain ja jää työkyvyttömäksi, tai sairastuu vakavasti – miten turvata tuo elämä? tai päätyy työttömäksi niin että harteilla on iso laina. Esimerkiksi liiton vakuutuksissa (tapaturma) korvaussummat eivät ole kauhean korkeita. Mitä tuohon riitelyyn rahasta tulee, niin uskoisin että se silloin kuin pariskunnalla ei ole suurta eroa palkkatuloissa niin se ei aiheuta niin paljon “riitoja”, kuin se että joutuu elämään tosi tiukasti koska toisella on jatkuvasti kipuja ja tämän takia ollut työttömänä koska ei kykene koulutustaan vastaavaan työhön :(

  • Reply
   Mona
   30.9.2016 at 12:02

   Vakuutukset myös siis tarkempaan syyniin täällä blogiteksteissä! :) Itse olen ehdottomasti vakuutuksien kannalla, mutta ne toki kannattaa kilpailuttaa.
   Ja totta on, että erilaisia tilanteita on paljon ja erinäisiä syitä miksi raha voi aiheuttaa riitaa parisuhteessa tai perheessä. Jokainen tapaus kun on aina yksilöllinen. Tärkeintä olisi aina yrittää etsiä yhdessä ja tiiminä ratkaisuja, jos eteen tulee rahaan liittyviä ongelmia. Yhdessä sitä on aina vahvempia ja toisaalta toinen toistaan tukemassa. Ei se tietty aina helppoa ole, mutta olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että mahdollisimman avoin keskustelu yhdessä auttaa ja kun tosissaan molemmat pyrkii löytämään syyttelyn sijaan ratkaisuja päästään aika pian eteenpäin kaikessa. Toki onhan niitäkin tilanteita, että ei vaan kertakaikkiaan pääse sopuun ristiriidoissa rahan suhteen. Sekin on tosi kurjaa, mutta silloin lienee järkevin vaihtoehto miettiä vakavasti onko parisuhde kunnossa kokonaisuutena, jos raha on iso riidan aihe arjessa.

 • Reply
  Outi Karita
  29.9.2016 at 07:05

  Voi, mä niin samaistun sun tarinaasi.
  Todella hyvä teksti!

  • Reply
   Mona
   30.9.2016 at 12:02

   Kiitos <3 Rahasta siis lisää juttua blogiin!! :)

 • Reply
  Laura
  29.9.2016 at 18:21

  Tosi hyvä kirjoitus. Raha-asiat kiinnostaa ja etenkin omakohtaiset tarinat ja pohdinnat. Mulla ei ikinä ole ollut vahvaa tarvetta olla rikkaampi kuin olen, mutta haluan elää niin, ettei rahaa juuri tarvitsisi miettiä… Se kyllä vaatii tietyn kokoiset tulot. :)

  • Reply
   Mona
   30.9.2016 at 12:04

   Kiitos Laura ja kiva kuulla, että aihe on kiinnostava. Pohdintaa ja omia tarinoita siis blogiin jatkossa. Niitä nimittäin kyllä riittää :D

 • Reply
  Maribel
  30.9.2016 at 14:06

  Pariskunnat jotka riitelevät rahasta, eivät todellisuudessa riitele siitä että toisella on enemmän rahaa kuin toisella, vaan huomaavat pian että heillä on täysin erilaiset arvot sekä moraali. Tällaiset pariskunnat eivät yleensä pysy pitkään yhdessä. Ystäväni tapaili pitkään ihanaa miestä, joka ei suostunut käyttämään yhtään rahaa ulkona syömiseen ja jääkaapissa heillä oli omat hyllynsä, ettei vaan toinen syö toisen ostamia ruokia!? Tällä miehellä oli hyvä työ, mutta hän vaan oli niin pihi. Mies lähti pian kiertoon, vaikka muuten hänessä ei muuta vikaa ollutkaan. Joskus tällaiset asiat ovat ratkaisevia tekijöitä parisuhteessa. Mitä olet mieltä?

  • Reply
   Mona
   30.9.2016 at 14:25

   Mä olen kyllä aika samaa mieltä tässä sen suhteen, että useimmiten se tosiaan on syvemmistä asioista kiinni. Eli juurikin hyvin erilaisista arvoista. Raha ylipäänsä tuo vahvasti esiin ihmisten arvoja. Sekä hyviä, että huonoja. Raha, kun on väline saada aikaan järkyttävää tuhoa ja myös ihan hurjasti hyvää. Itse myönnän, etten voisi elää parisuhteessa, jossa rahasta tulisi riitoja. Uskon, että silloin tosiaan on liian erilaiset elämänarvot. Mutta toki meitä on moneen, eihän se aina tosiaan ole niin yksiselitteistä.

 • Reply
  Emma
  1.10.2016 at 08:28

  Minua vähän harmitti tätä tekstiä lukiessani. Sinun kantasi oikeasti koskee vain keski- tai sitä parempi tuloisia. Mietippä nyt vaikka heitä, jotka ovat pienituloisia, köyhyysrajan alapuolella tms. Tai vammautuneet/työkyvyttömät eivät ihan helposti ala työskentelemään ollakseen rikkaita. Toki tämä teksti on oikein hyvä heille, joiden tulot/kulutus on lähellä sinun esille tuomaasi rahallista tasoa. Esim. itse elän onnettomuudesta johtuvan vammautuneisuuden vuoksi varsin tiukilla rahallisesti, ja olisin toivonut saavani täältä jotain rahavinkkejä. Kuitenkin tiedän itse olevani suhteellisen hyvässä asemassa, sillä monella tulot ovat paljon minua alhaisemmat. Näin loppuun vielä mietippä kehitysmaiden huono-osaisimpia, kuinka he voisivat sinun neuvojesi mukaan säästää?

 • Reply
  Mona
  2.10.2016 at 11:12

  Tosi kurja kuulla, että tekstistä tuli sinulle huono fiilis. Ymmärrän kyllä kantasi ja olen samaa mieltä. Tämä kirjoitus oli tosin hyvin pieni pintaraapaisu edes omista kokemuksistani ja asioita on vedetty lyhyeksi syystä. Mielestäni vammautuneet/työkyvyttömät tai kehitysmaiden äärimmäisten köyhien taloudellisen hyvinvoinnin parantaminen on niin eri asia ja siitä tulisi kirjoittaa jo ihan omassa kontektissaan. Siinä keskustellaan jo aivan eri asioista, kuin säästämisestä Näin henkilökohtaisessa blogissa kirjoitan omiin kokemuksiini ja ajatuksiini perustuen ajatuksia. Jotenkin tämä on mielestäni niin itsestään selvä asia, etten edes osannut kuvitella loukkaavani tekstillä. Olen kuitenkin tosi pahoillani mikäli koit tekstin ikäväksi. Tavoitteeni on kuitenkin kannustaa muita katsomaan eteenpäin, ei missään nimessä lannistaa.

  • Reply
   Emma
   4.10.2016 at 08:18

   Kiitos vastauksestasi!
   Ymmärrän pointtisi hyvin. Viittaan lähinnä siihen, että kaikki blogeja lukevat eivät ole sellaisia, joille rahan säästäminen olisi helppoa tai edes mahdollista – noilla keinoilla. Lisäksi se vähän riipaisi, kun tunnuit yleistävän, että kyllä kaikki voisivat olla “rikkaita”…

   • Reply
    Mona
    4.10.2016 at 09:30

    Totta, olisihan tuon voinut ilmaista muullakin tavalla.

 • Reply
  Minna / Kotona ja kaukomailla
  2.10.2016 at 13:17

  Mukava nähdä muidenkin nostavan blogissa esille raha-asioita, itse olen niistä omaani kirjoitellut ja todennut, että oman talouden hallinta kulkee mukavasti käsi kädessä muun lifestyle-tyylisen sisällön kanssa, ikään kuin antaen siihen jonkin punaisen langan. Keskustelua kaivataan laajemminkin, sillä meitä on rahankäyttäjinä ja kuluttajina niin moneen junaan, että on hyvä jos jokainen voi löytää jotain itselleen sopivaa myös blogimaailmasta. Tulot ja menot ovat jokaisella niin erilaiset, että ihmiset päätyvät tarkastelemaan asiaa hyvinkin erilaisista näkökulmista vaikka sinänsä samasta asiasta puhuttaisiinkin. Itse kirjoitan reilusti alle keskituloisen ihmisen vinkkelistä, mutta minulla myös on luja usko siihen, että omiin raha-asioihinsa voi vaikuttaa ja pienistäkin rahapuroista voi kerryttää pitkässä juoksussa isompaa virtaa. Yksi tavoitteistani on taloudellinen vapaus, mutta joskus elämä voi yllättää ja muuttaa suunnitelmia, kuten ylläkin kommentoitiin.

  Mielenkiinnolla luin tämän jutun ja jään odottamaan lisää! :) Erityisesti pisteitä siitä, että mietit mitä se rikkaus oikeasti on: ei tiettyä konkreettista rahamäärää vaan enemmänkin tietynlaista mindsetiä, taloudellista vapautta ja mahdollisuutta esim. auttaa muita.

  • Reply
   Mona
   2.10.2016 at 13:25

   Kiitos Minna kommentista!! :) Tulenkin mielenkiinnolla lukemaan sun juttuja!! :)
   Ja nimenomaan näin, rikkaus ensisijaisesti on tunnetta ja kyllähän sitä itsekin tajuaa miten äärettömän rikas on jo nyt. Henkinen rikkaus on kaikki kaikessa, mutta myös taloudellinen rikkaus voi tuoda ja luoda niiin paljon hyvää, että miksi ihmeessä ei sitäkin tavoittelisi :)
   Ihanaa sunnuntaita sinne Minna<3 :)

 • Reply
  Sofia
  2.10.2016 at 14:06

  Jos innostut vielä jatkossa kirjoittaa raha-asioista niin lukisin mielelläni rahastosäästämisestä aloittelijoille ja muista säästömuodoista, tai mahdollisesti blogi- tai kirjavinkkejä säästämisestä

  • Reply
   Mona
   2.10.2016 at 20:32

   Kiitos paljon Sofia postausideoista!! :) laitan nämä ehdottomasti ylös.

 • Reply
  Katja
  23.10.2016 at 19:38

  Kirjavinkkejä ja lisää postauksia aihesta on kiva lukea. Kiitos inspiratioosta. <3

  • Reply
   Mona
   23.10.2016 at 19:47

   Kiva kuulla Katja! :) Rahasta siis lisää blogiin :)

 • Reply
  Katja
  23.10.2016 at 20:24

  Joo kyllä ja sitten myös kiinostaa postaus näistä aiheista ulkona syömisestä/kahvittelusta/baareissa käymisestä ja niihin ja muut elokuva käynit ja muut asiat kuluvasta rahasta! :)

  • Reply
   Mona
   23.10.2016 at 20:28

   Hyvä idis, niistä siis myös tarkempaa pohdintaa. Kahvilat ja ravintolat erityisesti on omalla listallani se, johon kuluu rahaa.. Laitan heti työn alle uutta rahapostausta. Kiitos tosi paljon Katja, kun jätit vinkkiä ja postaustoivetta <3 :)

 • Reply
  Katja
  24.10.2016 at 14:45

  Kiitos paljon! <3

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *