5.11.2017

Nelikuisen yöhulinat

Nelikuisen yöhulinat

Niin tuntuu taas palanneen levottomat yöt. Tai no en tiedä onko ne missään vaiheessa olleet poissakaan. Vauvat on tosi erilaisia ja niin ollaan me äiditkin. Juuri puhuimme hiljattain äitiystävien kanssa siitä miten erilailla vauvat nukkuvat. Yhden vauva nukkuu vieressä ihan hiiren hiljaa ja herää vain välillä syömään. Toisen vauva taas pitää sen päivän meteliä unissaan läpi yön. Meillä kuulutaan selvästi jälkimmäiseen pöhinäheimoon ja siihen, kun vielä yhdistää todella herkkäunisen äidin niin avot! Välillä öisin tulee epätodellinen olo, että selviänkö tästä väsymyksestä… :D Ihmeen hyvin sitä kuitenkin pärjää ja kaipa kaikki hormoonit auttaa jaksamaan väsymyksestä huolimatta ihan hyvin.

Viime yönä herättiin taas syömään monen monta kertaa ja syöttöjen välissä koitettiin vaihtaa asentoa oloa helpottaakseen. Arvon itsekseni yöllä onko mahassa ilmaa vai onko pojalla nälkä vai jotain muuta. Aamulla puhuinkin Eetun kanssa, että suurin ongelma taitaa olla meidän tapauksessa siinä, että minä äitinä olen vaan ihan järjettömän herkkä vastaamaan pienimpäänkin tuhinaan. Joskus voisi olla parempi antaa olla? Jokaiseen tuhinaan ei varmasti tarvitse tarttua ja olla siirtämässä vauvaa tai tarkistamassa tilannetta. Mutta perhana vieköön helpommin sanottu, kuin tehty.

Lueskelin Imetyksen tuki ry sivuilta nelikuisen yöhulinoista (vaikka meillä ollaan vielä kolmekuisia) ja sieltä sai taas hyvän muistutuksen siitä, että kyllä se maito riittää ja yöllä kelloon katsominen ja imetyskertojen laskeminen on aivan turhaa. Syyllistyn tuohon kellon vahtaamiseen itse aivan joka yö. Eikä se todellakaan auta yhtään asiaa!

Imettämisen suhteen olen onneksi tällä hetkellä itsevarma. Imetysohjaaja kotikäynnillä– postauksessa kerroin, että hankittiin apua alun hankaluuksiin ja tuon jälkeen homma on sujunut varsin hyvin, eikä imetystä tulee enää stressattua. Teen vielä erillisen “imetyskuulumisia” postauksen myöhemmin. Nyt imetys on ihanaa ja todella tärkeää yhteistä aikaa. Olen kyllä edelleen mielettömän kiitollinen, että päätettiin pyytää apua hyvissä ajoin. Ilman apua olisin todennäköisesti aika nopeasti ollut itse henkisesti todella loppu. Nyt jaksan yöheräämisetkin paljon paremmin, kun ei tarvitse kikkailla rintakumien kanssa ja ne karmeat D-MER– ajatuksetkin on jäänyt täysin pois.

Nyt siis pohditaan sitä miten tämä mama saisi edes vähän paremmin nukuttua.. Monilla auttaa, kun siirtää vauvan nukkumaan omaan huoneeseen, mutta meillä pienessä kodissa se on aika hankalaa. Myönnän myös, että kävisin varmaan vieläkin useammin tarkistamassa onko kaikki ok, jos mini olisi eri huoneessa :D Eli ei tästä päästä puuta paljon pidemmälle…. Pitää vaan asennoitua sillä ajatuksella, että vauva-aika menee oikeasti tosi nopeasti ja kyllä niitä paremmin nukuttuja öitä vielä joskus hamassa tulevaisuudessa saa niin paljon, että ehtii taas ikävöidä yösyöttöjä;)

Miten siellä muiden yöt sujuu pikkuisten kanssa?? :) Vertaistuki on parastuki, joten kaikki hyvät ja huonotkin kokemukset otetaan lämmöllä vastaan <3 Toivottelen omalta osaltani tsemppiä kaikille muille kaltaisilleni herkkiksille ja myös niille, joilla vauvat ovat itkuisia. Siinä vasta jaksamista koetellaankin, kun pitää vielä pysyä pystyssä kanniskelemassa vauvaa. Muistuttelenkin itseäni aina yökoomassa, että camoon tämä on vielä iisiä – pieni väsymyksen tunne on vaan kestettävä!

Nelikuisen yöhulinat

Nelikuisen yöhulinat

Nelikuisen yöhulinat

Jumpsuit & Beanie, Gugguu (gifted)

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Anna
  5.11.2017 at 16:52

  Onko hyvät korvatulpat käytössä? Itse otin ne takaisin käyttöön varmaan kahden viikon kohdalla kun totesin että herään varmasti vauvan tarpeisiin mutta en ehkä ihan joka tuhinan takia joka auttoi asiaa.

  • Reply
   Mona
   5.11.2017 at 17:59

   No ei vieläkään! :/ Nyt pakko löytyy hyvät. Onkohan mulla jotenkin eriskummalliset korvat, kun tuntuu ettei hyviä oikein tunnu löytyvän :/

   • Reply
    Enni
    9.11.2017 at 08:39

    Hei mullakin korvatulpat käytössä olleet jo ennen vauvan syntymää ja edelleen hänen ollessa 1.5 v. Herään silti todella herkästi kaikkeen, mutta korvatulpat sentään auttavat etten jää keskittymään jokaiseen pyörähdykseen, jääkaapin hurinaan, naapurin ääneen ym. Minun korvatulpat ovat apteekista, sellaista sinistä silikonia tai vastaavaa ja niissä on ikäänkuin 3 kerrosta. Itselleni ehdottomasti parhaat. Kokeile jos et vielä ole kokeillut. Itse vain lyhensin poisvetotapin ettei se paina kun pää on tyynyä vasten:)

 • Reply
  Emppu
  5.11.2017 at 17:30

  Hei Mona! Itsellä auttoi esikoisen vauva-aikana tosi paljon korvatulppien käyttö öisin. Nyt tokan vauvan kohdalla laitoin ne jo synnärillä korviin. :D Vauvat on tosin aina nukkuneet mun vieressä/sivuvaunussa, joten oon kyllä havahtunut kaivamaan tissiä esiin silloin, kun on tarvis. Tää oikeesti oli ratkaseva asia unieni kannalta ja harmittelim, etten ollut tajunnut sitä aikaisemmin. Toinen on just toi, että pidän vauvan lähellä, jolloin parhaimmillaan voin imettää unissani. Kokeilin joskus siirtää vauvan omaan sänkyyn kauemmaksi, mutta en tod. jaksa öisin nousta montaa kertaa sängystä. Kolmas on aika. Valitettavasti etenkin koko eka vuosi on täynnä jos jonkinlaista vaihetta, mikä näkyy öissä. Mutta sekin päivä (tai yö) koittaa taas, kun saa jälleen nukkua. <3 Silloin huonot yöt ovat muisto vain! Aika auttaa. Tsemppiä ja kaikkea hyvää!

  • Reply
   Mona
   5.11.2017 at 17:58

   Oon muutaman kerran käyttänyt, mutta ne jotenkin kyllä tuntuu vaan häiritsevän unta ja niitä saa etsiä pitkin sänkyä yöllä…:/ Onko sulla antaa vinkkiä millaisest olisi hyvät? pitää kyllä nyt kokeilla vielä muutamia erilaisia, josko löytyisi sopivat..
   Ja kiitos ihana tsempistä <3 :* Onhan tämä onneksi samalla super ihanaa aikaa väsymyksestä huolimatta. Vinkit parempiin uniin on kuitenkin erittäin tervetulleita :'D

   • Reply
    elvira
    24.11.2017 at 22:37

    Ehdottomasti bilsomin korvatulpat ja siinä pienemmässä koossa! Pyöreeksi muotoiltu pää pitää ne tosi hyvin korvassa, eikä multa ole ikinä nämä tippuneet päästä.

    • Reply
     Mona
     25.11.2017 at 08:27

     Mulla jotenkin ei sovi nuo tavalliset korvatulpat lainkaan:/ Sattuu korvaan ja tosiaan lähtee helpolla pois.
     Nyt oon kokeillut sellaisia silikonisia ja ne on ihan super hyvät!!:)

 • Reply
  K
  5.11.2017 at 18:20

  Kiitos tuosta Imetyksen tuki -sivuston vinkistä! Täällä on 3,5kk tyttö ja tuo sivu antoi vastauksen moneen kysymykseen. Kun typy oli vastasyntynyt, tuskastelin kolmen tunnin imetysvälien kanssa, mut enpä ajatellu, että siitä tahti vielä tihenisi. Nyt herätään n tunnin välein ja uni on todella “ohutta” eli vauva herää pieniinkin ääniin. Hän myös nukahtaa ainoastaan rinnalle, mikä tuntuu välillä tosi raskaalta. En usko, että meidän leidin kohdalla kyse on nälästä, vaan ehkä läheisyyden tarpeesta. Oma olo on superväsynyt, mutta yritän tsempata itteäni niin, että viimeistään teini-iässä noita saa repiä sängystä ylös :) korvatulppia pitää ehkä itsekin kokeilla.

  • Reply
   Mona
   5.11.2017 at 18:32

   Voi ihana, että oot löytänyt tuolta apua <3
   Ja jep nuo kolmen tunnin pätkät alkuun tuntuu nyt super luksukselta :'D Sama siis täällä, että alkuun pidempiä pätkiä ekat viikot ja nyt välillä juurikin jopa tunnin välein heräilyä. Mutta välissä kyllä ollut muutamat enkkarit jopa lähes 6 tuntia :D Ja kuvittele, se aika tosiaan varmaan vielä tulee, että pitää repiä ylös sängystä :'D
   Tuuhan kertomaan miten korvatulppien kanssa toimi. Käyn itse huomenna läpi apteekit ja haen varastoon useammat erilaiset :D
   Ps. meillä suht selkeät iltarutiinit on tuntunut ihan pikkuisen auttavan yöunia.. Yhdessä vaiheessa saatiin jopa noita 5 tunnin pätkiä kun alettiin antaa lisää maitoa aina illalla pullosta rinnan päälle. Nyt taas vähän takapakkia ja eka herätys on jo huomattavasti taas aikaisemmin :D

 • Reply
  Hanna
  5.11.2017 at 20:43

  Se on myös jotenkin helpottavaa tajuta, että vauvat vain ovat erilaisia ja ne äidit, joilla on hyvin nukkuva vauva eivät myöskään ole saaneet sitä itse mitenkään aikaan.

  Meillä on molemmat vauvat nukkuneet ensimmäiset kuukaudet yönsä aika hyvin, tämä toinen varsinkin, vaikka molemmilla on paljon vatsavaivoja. Esikoisella yöt huononi siinä puolen vuoden tienoilla ja jossain vaiheessa ennen yhtä vuotta kai yritettiin vähän jotain tehdä sen eteen.

  Muistan niiltä huonommilta ajoilta sen, että olin kaikesta heräämisestä niin ylivirittynyt etten tahtonut saada väleissä nukuttua, kun jännitin milloin uusi herääminen taas tulee. Siihen mullakin kyllä auttoi just korvatulpat. Jos haluaa oikein investoida niin muusikothan tilaa oman korvan mukaan muotoiltuja tulppia. Samat valmistajat tekee myös nukkumiseen tarkoitettuja yksilöllisiä tulppia.

  Esim: https://www.kuuloverkko.fi/dco-comfortnight

  Tsemppiä!

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 08:37

   Tuo ylivirittyneisyys on muuten ihan totta! :O Sitä on vaikeampi saada unesta kiinni kun on tosi väsynyt….
   Hei ja kiitos pitääkin tsekata nuo!

 • Reply
  Hanna
  5.11.2017 at 21:29

  Piti vielä jatkaa noista yksilöllisistä tulpista, että en toki tiedä vaimentaako ne liikaa ääniä. Että kuuleeko silti vauvan sitten vielä. Itsellä ei ole niistä käyttökokemusta, kun pärjäsin ihan normihalpisversioilla.

 • Reply
  Piia
  5.11.2017 at 22:42

  Moikka! Meillä ekat kuukaudet pikkumies suostui nukkumaan vain ja ainoastaan mun päällä, mutta nyt jo pitkään ollaan nukuttu vierekkäin. Syömään heräillään edelleen useita kertoja yössä, mutta silloin tällöin aamuisin yllätyn, että onkin ollut melko rauhallinen yö (pikkumies on kohta 10kk). Eli vaikka väsyneenä tuntuu siltä, että huonot yöt vain jatkuvat ja jatkuvat, niin kyllä se jossain vaiheessa helpottaa :) Tsemppiä ja jaksamista! Ja yritä ottaa pieniä päikkäreitä, ne helpottaa kummasti.

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 08:39

   Voiii en kestä :D <3 Onhan se nyt aika liikkistä, että mini nukkuu maman päällä <3:')
   Meillä meni mahan/rinnan päällä nukkuen ne pari yötä silloin, kun oli pientä flunssaa. Ei siinä ihan kauheasti itse nuku :D Mutta mitäpä ei tekisi rakkaan kultakimpaleen eteen<3 Ja kiitos tsempistä <3 Päikkärit on tosiaan aika must! Ihan joka päivä ei onnistu, mutta oon huomannut että ihan vaan sängyllä makoilu ja lepäilykin jeesaa kummasti vaikkei ihan unta saisikaan.

 • Reply
  Laura
  5.11.2017 at 23:19

  Hei Mona! Mulla korvatulpat on tosiaan ollu pelastus. Ite oon tykänny semmosista keltasista s kokosista, apteekista löytyy! Mulla ainaki ongelma oli et kaikki tulpat tuntu olevan liian isoja ja nuo on sopivan kokoset kun saa pienemmässä koossa. Toinen juttu: lopeta kellon kattominen!!!! Meillä vauva nukku mun vieressä ekat neljä kuukautta ja oon just sitä tyyppiä et tuljotin sitä kelloa ja tuli paineet et nyt on pakko nukkua ennenku se herää taas ja sittepä saatto käydäki niin että äiti ei saanu unta ja vauva nukku tyytyväisenä vieressä. Tsemppiä! :)

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 08:43

   Hei mulla taitaa olla sama, että kaikki tuntuu ihan liian isoille!! :( Oon just noita pehmeitä s kokosia kokeillu ja niitäkin joutunu leikkaamaan. eikä ne oikein “istu” siltikään.. Niitä pitää kyllä hankkia silti taas uudestaa, niin on ainakin jotain.. Musta tuntuu että itsellä menee vaan niin herkästi sähläämiseksi korvatulppien kanssa.. Pitää noita Anun vinkkaamia myös nyt kokeilla!! Luulen että niissä voisi olla ratkaisu, kun ei tarvitse laittaa kunnolla korvaan kuin tohon eteen vaan:O
   Ja kiiiitos tsempistä <3 :) Sitä välillä kyllä tarvitaan :D
   Ja jep - kello kauas :D

 • Reply
  Anu
  6.11.2017 at 08:09

  Taisinkin jossain kommentissa mainita, että meidän poitsut on olleet erittäin levottomia nukkujia ekan vuotensa ajan – ja tämä ERITTÄIN herkkäuninen äiti herää joka risaukseen, eikä saa sitten uudelleen unta :( Ja univaje on kyllä niin raskasta :(

  Mulla pelastuksena on olleet juurikin korvatulpat!!! Kirjoitin niistä blogiin vähän aikaa sitten ( https://ainalahellani.blogspot.fi/2017/10/random-juttuja-viime-nykin-reissulta.html ), nimittäin noista silikonisista, jotka ovat mulle ihan täydelliset!!! Ne vain painellaan korvaan, ja muotoutuvat sinne täydellisesti. Suomesta en ole yhtä hyviä löytänyt, ostan näitä aina Jenkeistä. Jos et Mona saa tällaisia mistään tuttujen kautta, niin laita mulle viestiä :) Monet mun kavereistakin on jo näihin koukussa :D Niistä kuuluu vauvelin isommat äänet (= ne mihin on oikeasti aiheellista reagoida) mainiosti läpi, samoin kuin esim. herätyskello.

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 09:30

   KIITOS Anu vinkistä <3 Tietkö mun rakas ystävä (Salaman kummitäti) on just menossa Nykiin ja laitoin heti tän sun kommentin luettua hänelle viestiä :D
   Ja olet ihana, kun tarjouduit jeesaamaan <3 Tsiljoona halia<3

   • Reply
    Anu
    6.11.2017 at 10:32

    Jee, hienoa, että kuriiri löytyi pian :D Toivottavasti (ja uskoakseni) niistä on apua!!! :) <3

    • Reply
     sms
     8.11.2017 at 17:45

     Noita samaisia korvatulppia on muuten myynnissä Suomessakin apteekeissa. Niitä löytyy myös räikeän pinkkeinä lasten mallia, sopii hyvin aikuisellekin, jos on pieni korva :)

 • Reply
  Ansku
  6.11.2017 at 11:08

  Korvatulpat itelläkin ollut käytössä synnäriltä asti. Ja jäin koukkuun, poika kohta 2-vuotias ja vieläkin käytän. Mulle kans kaikki tuntuu olevan liian isoja. Oon ostanut ihan niitä halvimpia keltaisia lieriönmallisia pötkylöitä. Leikkaan yhden kahtia ja puristan sen ikään kuin väärin päin ja sitten korvaan. Ei irtoa yöllä ja vaimentaa juuri sopivasti.

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 11:35

   Hei hyvä idea “puristaa väärin päin” !! Testaan tämänkin vinkin, kiiitos :D

 • Reply
  C
  6.11.2017 at 12:01

  Noita silikonisia korvatulppia saa kyllä suurimmasta osaa apteekeista ihan Suomestakin. Ovat kyllä hyviä, itse laitan ne vielä puoliksi.

  • Reply
   Anu
   6.11.2017 at 19:44

   Nuo, mitä oon Jenkeistä ostanut, ovat paljon tahmeampia kuin ne, mitä itse oon Suomen apteekeista löytänyt, siksi pysyvät mulla paljon paremmin. Mutta muistaakseni en kyllä puolittanut niitä Suomesta ostettuja, pitää kokeilla sitäkin! Kiitos vinkistä :)

 • Reply
  Roosa
  6.11.2017 at 13:49

  Itsekin käytän joka yö korvatulppia, oikeastaan käyttänyt jo monta vuotta ennen lapsen saamista (esikoinen nyt 2kk).
  Mulla ei toiminut vieressä nukuttaminen ja tällä hetkellä poju suostuu nukkumaan yönsä hyvin vaunukopassa, eikös se niin ollut että ei väliä missä vauva nukkuu kunhan nukkuu ,:D useampana yönä jo vedellyt 6-7h putkeen..tosin tämäkin voi olla vain väliaikaista mutta nautin sen ajan kun kestää!

 • Reply
  Jetta
  6.11.2017 at 18:49

  Mulla korvatulpat painaa inhottavasti, vaikka kokeiltu on jos jonkinmoista. Omalla kohdalla pelastus on ollut pumpuli, josta muotoilen sopivat palat korviin. Ei paina ja vaimentaa tarpeeksi hyvin. :)

 • Reply
  Carla
  7.11.2017 at 14:10

  No kylläpäs kuulostaa tutulta! Meillä nukuttiin suhteellisen hyvin ensimmäiset kolme kuukautta, 4-5 tunnin pätkiä ja nyt yhtäkkiä viime viikosta lähtien yöt on olleet todella rikkonaisia ja tyttö ähisee ja puhisee minkä kerkiää. Kirjoitin vielä viime viikolla siitä, että meillä nukutaan hyvin ( http://www.lily.fi/blogit/carla-b/miten-meilla-nukutaan ) ja nyt tuli nenille :D Täytyy tosiaan käydä hommaamassa hyvät korvatulpat! Tsemppiä sinne hulinoihin, toivottavasti on vain ohimenevä (ja lyhyt!) vaihe :)

 • Reply
  Mm
  8.11.2017 at 04:42

  Suosittelen myös korvatulppia. Voi mennä hetki että niihin tottuu, mutta ihan varmasti löytyy jotkut sopivat. Meidän lapsi on aina nukkunut ilman suurempia heräilyjä mutta on kova ähräämään ja härväämään. Mieshän ei näihin pahemmin reagoi, mutta itse kyllä heräilin pienempiinkin ääniin. Meillä lapsi myös siirtyi omaanhuoneeseen melko pian. Alkuun siellä tulikin käytyä kattomassa onko kaikki ok, mutta nopsaa siihen tottui ja omat unet parantui huomattavasti. Toi kähnääminen paheni vielä kun laps lähti liikkeelle ja siinä kohtaa meillä auttoi ja rauhotti myös unipussi. 4kk hulinat tuli myös täällä koettua vaikka muuten tossa vaiheessa saatettiin yö mennä jo vain yhdellä syötöllä. Olikin taas oikeen mukava huomata että syödäänkin 1-2h välein :D meillä tuo tiheä yösyöminen kesti onneksi vain hetkren aikaaan ja sitten syötöt taas harvenivat.
  Muistan kun ekat kuukaudet vauvan kanssa tuli googlattua ties mitä ja aina melkeen tulos oli että ihan normaali vaihe. Jossain kohtaa lopetinkin googlauksen kokokaan koska aina vastaus oli normaali ohimenevä vaihe ja siltä se edelleen tuntuu näin 1,5v lapsen äitinä.
  Tsemppiä öihin! Vaikka tuntuu että yllättävän hyvin jaksaa niin se väsymys voi sieltä yks kaks ilmestyä ja kyllähän se olo paremmln nukutun yön jälkeen on aina aivan mahtava.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *