30.8.2017

Imetysohjaaja kotikäynnillä

Imetyksen kanssa ollaan saatu askeleita parempaan suuntaan. Sain teiltä ihan mielettömän ihania ja niin kannustavia kommentteja Ajatuksia imetyksen alkutaipaleelta– postaukseen, ettei ole tosikaan. Kaikki vinkit ja tsemppiviestit sai niin hyvälle fiiliksellä ja uskoa siihen, että hyvä tästä tulee.

Imetysohjaaja kotikäynnillä

Kirjoitin aiemmin postauksessa listan omista imetystoiveistani ja suunnitelmani seuraaville päiville/viikoille:

– Päivällä pumppausta, jotta maidon tuotanto lisääntyy ja saadaan pulloon illaksi “lisämaitoa” korvikkeen sijaan.

– Vain toisesta rinnasta kerrallaan imetys n. 20 min

– Imetyksestä avoimesti puhuminen, ettei se ala liikaa ahdistaa ja lopu kokonaan!!

– Avun hakeminen imuotteen löytämiseen ilman rintakumia

– Kantoliinan hankinta

Näistä olen nyt ruksinut useamman kohdan. Kantoliina on hankittu ja sen harjoittelua aloitettu. Kommenttien joukossa Kaisa kehui Ipanaista, jossa on paljon valinnanvaraa liinoissa ja osaavaa henkilökuntaa auttamaan alkuun. Itse ostin Mandukan liinan Verkkokaupasta sen ollessa lähimpänä ja helpoin sillä hetkellä. :D En itseasiassa ehtinyt tuohon hätään edes lukemaan kantoliinojen eroista. Pitää kurkkia vielä lisää näistä juttua. Teidän kokemuksia luen tietysti myös tosi mielelläni. Liinan kanssa harjoiteltiin muutaman kerran itse, mutta Salama ei tuntunut nauttivan siitä juuri lainkaan. Niskä jäykkänä pojan ilme oli sellainen, että mihin hittoon olet minut teljennyt:D Tähän saatiin muutos maanantaina!

Tästä tullaankin toiseen ruksattuun kohtaan nimittäin avun hakemiseen rintakumista eroon pääsemisen vuoksi. Laitoin viestiä meitä sairaalassa ensimmäisenä päivänä hoitaneelle kätilölle Päivi Kiilille, joka tekee töiden ohella yrittäjänä myös imetysohjausta. Ja onneksi laitoin Päiville viestiä! Varattiin kotikäynti ja tuon yhden käynnin aikana sain paljon enemmän mitä olisin osannut edes odottaa. Itsevarmuutta imettämiseen sekä konkreettisesti ohjeita ja apuja rintakumista eroon pääsemiseen. Heti maanantaina sain imetettyä käynnin jälkeen koko illan ilman rintakumia. En voi tarpeeksi kehua ja suositella imetysohjaajan kotikäyntiä. Kotona on helppo olla rento ja näin ollen on paljon helpompi ottaa apua vastaan. Ainakin itselleni tämä toimi parhaiten. Erilaisia ryhmiä imetysohjaukseen on myös paljon ja ne sopivat varmasti myös monelle, mutta itselleni tämä kotikäynti oli kyllä aivan ehdoton. Minua helpotti myös se, että tunsin ja tiesin Päivin etukäteen synnäriltä, joten oli tosi helppo olla rento ja puhua asioista huoletta. Päivillä on mielettömän ihana energia ja hänestä huokuu vuosien kokemus, joten oma olo oli todella luottavainen. Eikä turhaan. En voi kylliksi kiittää Päiviä <3

Kotikäynnillä juteltiin ja käytiin läpi imetykseen liittyviä pulmia ja konkreettisesti kokeiltiin miten homma toimii. Oikealla asennolla ja kärsivällisyydellä saatiinkin lähes heti rintakumi pois ja Salama tuntui löytävän samantien oikean imuotteen. Nyt jatketaan kärsivällisesti harjoittelua. Päivi opasti myös kantoliinan käytön kanssa ja näytti miten sen kanssa pystyy myös imettämään. Itse en edes ollut ajatellut, että myös liinassa imetys onnistuu.

Täällä siis jatkuu harjoittelu imetyksen kanssa ja sen lisäksi ollaan vieläkin enemmän ihokontaktissa. Aamut ja illat on loistavaa aikaa olla lähekkäin iholla ja tämä edistää molempien hyvinvointia. Ihokontaktin pitäisi myös auttaa maidon tulossa.

Pumppaamisen suhteen on onnistunut vaihtelevasti. Muutaman kerran olen onnistunut pumppaamaan jopa 100ml ja välillä taas saalis jää vain muutamaan kymmeneen. Kaikkein väsyneimpinä päivinä en ole jaksanut pumpata lainkaan.

Päivät imetyksen kanssa menee todella hyvin ja mieli pysyy hyvänä, mutta iltaa kohden väsymys iskee ja huomaan, että se vaikuttaa myös oloon imettäessä. Iltaisin tuntuu myös, että maidon tulo vähenee selvästi ja siksi ollaan vielä välillä annettu korviketta iltaisin, ennen nukkumaan menoa. Minun pahimman väsymyksen iskiessä apuna on edelleen eniten Eetu, joka jaksaa olla kärsivällinen ja tulla halaamaan oikealla hetkellä.

Päivä kerrallaan siis mennään ja nyt jo paljon parempaan suuntaan. Salama on koko ajan ollut tosi tyytyväinen, kunhan saa olla paljon tissillä. Luulenkin, että enemmän tämä imetyksen kanssa hapuilu on ollut itsestäni ja omasta epävarmuudestani kiinni. Ihanasti moni kommentoikin aikaisemmin siitä, että pitää vaan luottaa itseensä ja omaan kehoon niin siitä se lähtee. ♥

Mikäli joku teistä suunnittelee imetysohjaajan kotikäyntiä, Päivin saa parhaiten kiinni puhelinnumerosta 050 410 7741

Onko siellä muita, joilla on hyviä kokemuksia imetysohjaajan kotikäynnistä?:)

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  30.8.2017 at 12:11

  Mulla on nyt takana yksi epäonnistunut imetys, josta koen edelleen V A L T A V A A syyllisyyttä. En ollut aikaisemmin edes osannut kuvitella, miten pahalta epäonnistunut imetys voi tuntua vielä näin vuoden ja kahdeksan kuukauden jälkeen. Nyt toisen lapsen synnytys lähenee ja samoin imetys, jota odotan suoraan sanottuna pelonsekaisin tuntein. Pakko ottaa asia pian puheeksi neuvolassa, että olisi sitten joku toimintasuunnitelma valmiina, kun tilanne on edessä.
  Tsemppiä teille ja voimia jatkoon. Toivottavasti imetys lähtee teillä pian sujumaan rauhassa ja luontaisesti.

  • Reply
   Mona
   30.8.2017 at 17:26

   Voi että <3 Tiedät tietty ettei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Onneksi imettäminen ei kuitenkaan ole äitiyden mitta.
   tsemppiä sinne synnytykseen ja alkutaipaleelle <3 <3 haleja<3

 • Reply
  Nina
  30.8.2017 at 16:57

  Mä hapuilin esikoisen kanssa joka on 4kk imetyksen kanssa sairaalassa jo. Pyysin apua, mutta en saanut tarpeeksi apua tai semmoista jots olisin kaivannut (isot rinnat, pieni vauva, suihkuavat rinnat, vauva ei jaksa imeä, asentojen löytämisen vaikeus jne). Pyysinkin imetysohjaajan kotiin heti ekalla viikolla ja vitsi miten ihanaa. Hän löysi vauvalta tosi kireät kieli ja huulijänteen joka teki imemisestä tosi raskasta vauvalle. Yksityisellä ne leikattiin viikkoa myöhemmin ja käytiin vielä samaisella imetysohajaajalla kaksi kertaa ja sitten homma lähti sujumaan. En tiedä mitä olisin tehnyt ilman tätä kullanarvoista ihmistä. Neitimme kasvaa hyvää vauhtia täysimetyksellä.

 • Reply
  Mari K.
  6.9.2017 at 11:22

  Niin samanlaisia tuntemuksia ja kokemuksia Mona! Vielä en ole ollut yhteydessä imetyspoliklinikkaan, mutta lukenut olen p a l j o n ja tämä postauksesi antoi taas hitusen verran toivoa tähän omaankin hapuiluun. Meillä poika on sen verran kova syömään, että illan tullen erityisesti tuntuu, että äidin maito ei enää riitä. Samalla tavalla ollaan siis annettu korviketta erityisesti iltaisin tai jos tuntuu, että bebe jää nälkäiseksi. Pumppu ja imetystee täällä myös aktiivisesti käytössä. On tää vaan aikamoista opettelua ja imetys todellakin käy kokopäivätyöstä! Tsemppihalaukset ja kiitos, että jaoit kokemuksesi! <3

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *