5.4.2017

Näissä taidoissa haluan kehittyä

Näissä taidoissa haluan kehittyä

Olen aina ollut sitä mieltä, että koko elämä on yhtä oppimista, eikä opiskelu koskaan lopu jonkun tutkinnon suorittamiseen tai tietyn tason saavuttamiseen uralla. Oma akilleen kantapääni on aina ollut se, että olen kiinnostunut todella monesta asiasta. Haluaisin oppia mahdollisimman paljon mahdollisimman monesta asiasta. Sama pätee muuten blogiin ja siihen mitä täällä kirjoitan. Usein joudun tekemään valtavasti töitä pelkästään sen suhteen, että saan pidettyä aiheita edes jotenkuten rajattuina. Työkseen blogia kirjoittavana kaikkein järkevintä olisi kirjoittaa tarkoin rajattua blogia, mutta se on aina ollut itselleni todella vaikeaa. Toisaalta olen myös ylpeä ja kiitollinen siitä, että voin tehdä tätä työkseni vaikken noudatakkaan aivan kaikkia ”sääntöjä”, joiden mukaan olisi järkevintä blogata;) Se ei aina ole helppoa, mutta toisaalta palkintona on oman intohimon toteuttaminen. Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa keksin jotain rajatumpaa;)

Innostun siis helposti uusista asioista ja niiden myötä opittavien asioiden lista vaan kasvaa kasvamistaan. Tällä hetkellä on kuitenkin muutamia asioita ylitse muiden, joissa haluan kehittyä enemmän tulevien vuosien aikana. Ajattelin jakaa listan täällä myös teidän kanssa, jos se inspiroisi myös muilla omien kehityskohteiden asettamisessa ja pohtimisessa.

Olen sitä mieltä, että jos kaipaa elämäänsä jotain uutta pitää myös opetella jotain uutta. Toki kiitollisuus nykyisestä hetkestä on äärimmäisen tärkeää, mutta uuden oppiminen tuo aina lisää itsevarmuutta ja sitä kautta myös tyytyväisyyttä ihan jokapäiväiseen arkeen.

5 x taito jossa haluan kehittyä

1. Englannin kieli

Kielet ovat aina olleet minulle se kaikkein haastavin osa-alue. Oli kyseessä äidinkieli tai vieraskieli on minulle sanojen tuottaminen puheen tai tekstin muodossa välillä melkoista ähertämistä. Toisaalta sosiaalinen ja rohkea luonteeni on aina auttanut siinä, että kommunikointi onnistuu tavalla tai toisella. En juuri pelkää tehdä virheitä ja uskallan käyttää keskustelussa puheen lisäksi paljon myös eleitä. Tiedostan silti, että englannin oppiminen mahdollisimman sujuvasti (erityisesti tekstiä tuottaessa!) avaisi paljon uusia ovia.

Englannin kieli onkin ollut jo pitkään osa-alue, jota pyrin oppimaan arjessa koko ajan lisää. Viimeisen viiden vuoden aikana englannin kielessäni on tapahtunut paljon kehitystä, mutta toivon, että seuraavan viiden vuoden aikana tulee tapahtumaan selkeästi vielä isompia muutoksia. Yhtenä isona lisämotivaationa toimii meidän pienokainen, jolle haluan ehdottomasti opettaa heti pienestä asti myös englantia. Siinä tulee samalla itsekin opittua ja käytyä läpi kielen asioita todella perusteista lähtien! :) Tulen varmasti puhumaan vauvalla heti alusta asti paljon englantia ja kuuntelen myös mahdollisimman paljon äänikirjoja ilman kuulokkeita niin, että myös vauva kuulee niitä.

Mikäli teillä on hyviä vinkkejä englannin kielen itseopiskeluun niin otan niitä todella mielelläni vastaan!

Näissä taidoissa haluan kehittyä

2. Valokuvaus

Valokuvaus on ollut jo melkein vuosikymmenen iso osa elämääni ja rakastan sitä. Välillä elän ja hengitän ympäristöäni kuvien kautta. Viime vuosina olen kuitenkin kuvannut selvästi vähemmän. Kuvaaminen on niin iso osa työtäni, että haluan välillä myös keskittyä 100%:sti asioiden kokemiseen, enkä aina vain linssin läpi. Valokuvauksen kanssa haluan kuitenkin kehittyä lisää ja käyttää kuvaamiseen käytetyn ajan tehokkaasti ja antaa siinä enemmän itsestäni. Olen sitä mieltä, että valokuvaaja ei voi koskaan olla tarpeeksi hyvä. Aina voi oppia uutta, kehittää ja haastaa itseään. Minulle yksi iso haaste valokuvauksessa on selkeä oman tyylin löytäminen. Pidän niin monelaisista tyyleistä, että on vaikea rajata omaa kuvatyyliä vain yhteen tiettyyn kehykseen.

Vauvan syntymisen jälkeen vauva/lapsikuvaaminen tulee myös olemaan uusi iso kehitysalue, jossa haluan oppia paljon. Olen toki pohtinut laitammeko vauvasta kuvia someen, mutta uskon sen olevan meille luonnollinen vaihtoehto. Jaamme muutenkin kuvia itsestämme avoimesti, joten tulemme varmasti jakamaan myös vauvan kuvia.

Valokuvauksen saralla olen myös ikuisesti tekniikan nälkäinen. En koskaan kyllästy katsomaan arvosteluvideoita uusista kameroista ja objektiiveista. Valokuvauksen ja erityisesti kameroiden maailma on ihan loputon ja vie täysin mukanaan. Haluan jatkossakin pysyä ajantasalla kyseisen hetken ”it” kameroista ja muista välineistä. Olen myös miettinyt, että mikäli jäämme pidemmäksi aikaa Suomeen voisin pitää välillä lyhyitä valokuvauskursseja bloggaajille.

3. Puhe- ja esiintymistaidot

Rakastan puhumista ja esiintymistä. Se pieni kutkuttava tunne ennen, kuin aloitan puhumaan pienen tai suuren yleisön edessä on huikea. Toivonkin, että voin joskus tulevaisuudessa pitää esityksiä ja puheita isommalle yleisöille ja sitä varten haluaisin kehittyä tällä osa-alueella lisää. Haluan oppia paremmaksi tarinankertojaksi ja saada kuulijat inspiroitumaan. Muiden inspiroiminen ja kannustaminen on ehkä yksi parhaimpia asioita, joita tiedän. Siitä saatu ”palkka” on mittaamaton. Sain hiljattain ystävältäni ihanan viestin:

”Oon niin kiitollinen muuten sulle siitä että rohkaisit mua alottamaan blogin kirjottamisen. Nyt saan tehdä ihan mun unelmajuttuja!! Kiitos sulle kaikista niistä rohkaisevista sanoista. Oot kultaa.”

Tällaisen palautteen jälkeen voisin hymyillä niin leveästi, että koko naama ratkeaa. Niin monilla on niin paljon huikeita taitoja ja kykyjä. Monella unelmien toteuttamiseen tarvittava itseluottamus ja rohkeus on vain piilossa ja ne tarvitsee hieman kannustusta ja herättelyä. Jos voin mitenkään auttaa niiden esille kaivamisessa niin haluan sen tehdä.

Näissä taidoissa haluan kehittyä

4. Sijoittaminen

Voihan sijoittaminen! Jos joku olisi sanonut minulle kymmenen vuotta sitten, että tulen hurahtamaan säästämisen ja sijoittamisen maailmaan olisin nauranut räkäisesti! Toisin on nyt. En tiedä mikä loppujen lopuksi sai ajatukseni muuttumaan. Ehkä monen pienen asian yhteisvaikutus. Youtubella ja siellä seuraamillani huikeilla elämäntapavalmentajilla oli ainakin alkuun iso vaikutus. Säästäminen ja sijoittaminen ovat joka tapauksessa olleet minulle isoja asioita ja ajatusmaailman on pitänyt muuttua vuosien varrella aikalailla päälaelleen. Tämä opinpolku ei ole ollut se kaikkein helpoin saati nopein. Pienin askelin opettelin ensin näkemään taloudellisia asioita eri perspektiivistä ja nyt toivon, että tulevaisuudessa pystyn oppimaan mahdollisimman paljon sijoittamisesta konkreettisesti. Ei mikään yksiselitteinen asia, mutta sitäkin antoisampi. Tässä on myös aihealue, jossa uskon riittävän opittavaa koko loppuelämäkseni. Toivon, että voin joskus sanoa ymmärtäväni säästämisestä ja sijoittamisesta niin paljon, että voin vahvalla itsevarmuudella opettaa siihen liittyviä asioita myös meidän lapsillemme ja mahdollisesti myös lapsenlapsille.

5. Mukavuusalueen kasvattaminen

Olen aina osannut rentoutua ja olla armollinen itseäni kohtaan. Kiinnostukseni meditaatioon ja toiseen läsnäoloon ovat vain vahvistaneet tätä taitoani ja uskon näiden tuovan minulle valtavan määrän onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämässä. Rentoudesta nauttiminen on kuitenkin pitänyt tietyissä asioissa oman mukavuusalueeni melko kapeana. Uskon vahvasti siihen, että oma mukavuusalue kasvaa astumalla kauemmas ja useammin epämukavuusalueelle. Tätä taitoa haluan kehittää itsessäni. Uskon, että saavutan entistäkin huikeampia asioita elämässäni, kun uskallan useammin kurkottaa pois mukavuusalueeltani.

Mikä on sellainen taito, jossa sinä haluaisit kehittyä ja josta uskoisit olevan juuri sinulle mahdollisimman paljon hyötyä? :) 

Lue myös:
NÄIN TEET TOIMIVAN AARREKARTAN
VIDEO: POHDINTAA TYÖNTEOSTA JA UNELMADUUNISTA
INSPIRAATIOTA UNELMIEN JA TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEEN
 VIDEO: MITEN SAAVUTTAA TAVOITTEET?
♥ LUO RUTIINIT TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEKSI

You Might Also Like

45 Comments

 • Reply
  sanniiiis
  5.4.2017 at 14:49

  Mä oon itse kasvanut ulkomailla n. 9 veestä lähtien, en kyllä Briteissä, missä asun nykyään. Olin koulussa jossa enkkua opetti natiiviopettajat, oli paljon international opiskelijoita ja osa muistakin tunneista oli enkuksi (vaikka suurin osa kuitenkin suomeksi). Itelläni kaikkein eniten englannin oppimiseen on auttanut lukeminen ja tv.n katselu, paljon enemmän kuin mikään muu. Koska meillä ei ollut suomalaista tv:tä, enkä sillon pienempänä puhunut vielä ranskaa oli pakko katsoa lastenohjelmia brittikanavilta, ja myöhemmin muitakin ohjelmia. En nyt sillon 9-veenä juuri tajunnut mitään, ja sitten yhtäkkiä tapahtui hypy ja tajusin ihan kaiken ja pystyin katsomaan mitä tahansa. Sitten kun vanhempana muutin Britteihin niin ei ollut mitään ongelmia minkään kanssa koska olin kuullut kieltä päivttäin niin paljon. Mulle siis tärkeintä oli lukea englantia natiivien käyttämänä, lukemalla brittilehtiä ja katsomalla brittiteeveetä, enemmän kuin mitä tahansa englanniksi. Onhan sekin tärkeää, mutta sanavarasto kehittyy kyllä eniten kun lukee vaikka laadukkaita ja hyvin kirjoitettuja brittilehtiä, kuin vaikka pelkästään jotain Buzzfeed-juttuja tai ei-natiivipuhujan blogeja vaikka ne olisikin enkuksi, silloin oppii kuulemaan nyansseja että mistä englanninkielisestä maasta kukakin on, tai murrealueelta tai vaikka mikä koulutus henkilöllä on. Mutta tärkeintä on se että lukee ja katselee juttuja jotka kiinnostaa. Mä “opiskelin” englantia paljon vähemmän kuin moni, mutta sillä että lukee jotain Glamouria ja Cosmopolitania teininä ja katsoo tosi-teeveetä oppii ihan hirveän paljon enemmän käytännön kieltä.

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 15:13

   Ihan mieletön rikkaus sulla!:) Mulla on viimeisten vuosien aikana ollut suurin hyöty englannin oppimisessa äänikirjat ja erityisesti juuri sellaisista aiheista, jotka eniten kiinnostaa. Siinä on ihan huomaamattaan tullut tosi paljon uutta sanastoa ja helppoutta kuullun ymmärtämiseen. Olisinpa vaan hoksannut noiden äänikirjojen upeuden jo nuorena :D No parempi myöhään kuin ei milloinkaan…;)

 • Reply
  ida
  5.4.2017 at 14:59

  Moi, hyviä juttuja. Itselle englannin kieli parani huimasti viiden kuukauden vaihdon aikana, ja myös rohkeus puhua vapaammin. Nyt yritän ylläpitää sitä englanninkielisiä kursseja valitsemalla sekä vaihtamalla lukemieni kirjojen kielen englanniksi.

  Mainitsit YouTuben elämäntapavalmentajat tekstissä. Ketä suosittelisit?

  Ida

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 15:07

   Kiitos Ida <3 :) Vaihtoaika on kyllä mullakin ollut korvaamaton monessa. Ja ylipäänsä ulkomailla oleminen on tuonut rohkeutta niin monella saralla kielten lisäksi.
   Hei täältä löytyy muutamia mun ihan ultimate suosikkeja, joista suurimmalta osalta löytyy paljon Youtubesta juttuja:
   https://www.monasdailystyle.com/2016/11/14/inspiraatiota-unelmien-tavoitteiden-saavuttamiseen/
   Voisin jossain vaiheessa tehdä vielä päivitetyn listan tyypeistä, joilta olen saanut ihan erityisesti taloudellisiin asioihin inspiraatiota! :)

 • Reply
  en enää muista nimimerkkiäni
  5.4.2017 at 15:20

  Oletko siis aikeissa puhua englantia lapsesi kanssa? Vai olitko ajatellut puhua sekä suomea että englantia? Anteeksi, jos kuulostan töykeältä, ei todellakaan ole nimittäin tarkoitus. Kaksikielisen perheen äitinä (minä puhun suomea ja isä omaa äidinkieltään) aihe vain kiinnostaa :)

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 15:28

   Sekä että. Meillä ei tuota kaksikielisen perheen rikkautta valitettavasti ole, joten pyrin muuten tuomaan englannin kieltä vauvan arkeen mahdollisimman paljon heti jo pienestä asti muuten.:) Etkä suinkaan kuulosta törkeältä!! :) Mua itseäni kiinnostaa kovasti juuri kaksikielisten perheiden aiheet tältä saralta ja olen aina ihaillut miten upean rikkauden juuri kaksikieliset (tai useampi kieliset) perheet antavat lapsilleen, kun lapset saa melkein automaattisesti natiivit kielet itselleen! :)

 • Reply
  Piia
  5.4.2017 at 16:07

  Kauniita kuvia! :) Minulla on aivan samoja asioita, joissa haluaisin kehittää itseäni. Etenkin tuo valokuvaus, mukavuusalueen kasvattaminen ja esiintymistaidot ovat sellaisia osa-alueita, joissa haluaisin kehittyä paremmaksi.

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 16:11

   Kiitos Piia kommentista <3 :)

 • Reply
  Laura
  5.4.2017 at 16:17

  Hei Mona!

  Tuli mieleen tavoitteista ja kehittymisestä. Miten sulla kävi opiskelujen suhteen? Ootko kirjoittanut siitä blogiin? Jotenkin kiinnostaa, kun opiskelen yhteiskuntatieteitä ja muistelen, että aloitin samoihin aikoihin kun sinä suurinpiirtein…Mitä tapahtui, valmistuitko, lopetitko opinnot?

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 16:24

   Moi Laura! :)
   Erillistä postausta en ole opiskeluiden kohtalosta tehnyt. Olen jättänyt opinnot kesken yhteiskuntatieteellisessä, enkä usko, että niitä tulen enää jatkamaan. Tosin koskaan ei voi sanoa ei koskaan, mutta tällä hetkellä ei ainakaan ole kiinnostusta jatkaa opintoja yliopistossa. Tiedä sitten vaikka innostuisi taas parin vuoden päästä, mutta toistaiseksi olen saanut enemmän ja ollut onnellisempi valitsemallani tiellä yrittäjänä:)

 • Reply
  P
  5.4.2017 at 16:34

  Valitettavasti otti korvaan tuo, että aiot ei-natiivina puhua englantia lapsellesi, koska vaarana on ettei hän opi kumpaakaan kieltä kunnolla. Äänikirjat ja piirretyt ovat varmasti hyvä vaihtoehto herättelemään kiinnostusta vieraaseen kieleen. :) Mielestäni sun kannattaa ottaa aiheesta enemmän selvää lasten neurologilta/logopedilta/psykologilta ennen kuin ryhdyt puhumaan vierasta kieltä lapsellesi! Pahoittelut, jos kommentti on ilkeä mielestäsi, mutta alaa opiskelevana oli nyt pakko kommentoida.

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 16:35

   Ei toki ole ilkeä kommentti, tuskin tarkoitat pahaa vaan päinvastoin :)

  • Reply
   Laura
   5.4.2017 at 17:09

   Kiitos vastauksestasi, tiedän, että opintoihin liittyviin kysymyksiin saattaa olla ärsyttävä vastata:D Multa nimittäin kysytään usein “Joko oot valmistunut” ja alkaa ärsyttää, hehe. Käyn töissä ja tienaan omat rahani niin väliäkö sillä :D Itsekin olen miettinyt maisteriopintojen keskeyttämistä, sillä en koe niitä enää niin tärkeiksi…

   Tosin olen työllistynyt sosiaalialalle, että voi olla et on järkevää tehdä ne loppuun… Vaikka sitten superhitaalla aikataululla!

   Hienoa, että olet löytänyt juttusi ja onnea vauvasta:)

   • Reply
    Mona
    5.4.2017 at 17:25

    Aika vähän multa itseasiassa edes kysytään opiskeluista. Joten ei kyllä yhtään haittaa vaikka kyselit. :) Ja tee ihmeessä opinnot loppuun vaikka hitaasti jos vaan yhtään on kiinnostusta ja alakin on sulle oikea! :) Mulla loppui vaan kiinnostus ihan täysin, kun ei tuntunut yhtään omalle jutulle enkä saanut motivaatiosta kiinni. Mä vaan rakastan ylikaiken sitä vapautta mitä yrittäjyys tuo mukanaan ja sitä, että voin opiskella juuri niitä asioita joita itse haluan ilman, että kukaan asettaa mitään suunnitelmia tai kaavoja. Toki tämä ajatusmaailma voi muuttua täysin ja parin vuoden päästä kaipaankin taas koulunpenkille. Olen kyllä aina ollut tosi itsenäinen monen asian suhteen ja myös opiskelussa tuntui välillä tosi ahdistavalle osittaiset pakolliset läsnäolot yms…Mutta saa tosiaan nähdä. Tällä hetkellä tavoitteet on muualla kuin opiskelussa, mutta asiat voi olla ihan eri tavalla viiden vuoden päästä. Onneksi nykyään on niin helppo vaihtaa alaa vaikka moneen kertaa ja opiskella myös kouluissa minkä ikäisenä tahansa :) Kaikkihan on aina vaan itsestään kiinni mihin haluaa panostaa elämässään.

    • Reply
     Laura
     5.4.2017 at 21:04

     No sä olet sitten onnekas, että lähipiiri ymmärtää sun valinnan eikä kysele!:D Itse saan ulkopuolelta kyllä kyselyjä ja painostusta, kaippa se on vähän vanhanaikaista ajattelua. Olen samaa mieltä, että itsensä kehittäminen ja omien kiinnostustenkohteiden toteuttaminen on tosi tärkeää elämässä. En osaisi koskaan lopettaa uusien asioiden opiskelua, vaikka tutkinto valmiiksi tulisikin:)

     Elämässä on tosiaan eri vaiheita… mistäpä sitä itsekään tietää missä sitä vaikka 20 vuoden päästä on :) Tärkeintä kunhan elää onnellista ja omannäköistä elämää :))

     Olet tosi inspiroiva tyyppi:) Moni saisi ottaa susta mallia!

     • Mona
      6.4.2017 at 10:43

      Kiitos ihana Laura <3 Sä se mahtava olet:)
      Ja sehän se paras on, että ei tiedä mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Ja kun pysyy uusille asioille avoimena ja uskaltaa välillä tehdä rohkeitakin ratkaisuja voi saada jotain paljon parempaa mitä olisi edes osannut ajatella:)
      haleja <3

  • Reply
   Jasmine
   5.4.2017 at 17:51

   Joo itse myös kasvatusalaa ja jossain määrin tätä myöten lapsen kielenkehityksen aihetta opiskellessani sanoisin, että lapselle on hyvä puhua omaa äidinkieltä. Kaksikielisissä perheissä, kun usein vanhemmat, joilla molemmilla on oma keskenään erilainen äidinkieli, puhuvat lapselle tätä omaa äidinkieltään ja lapsi luonnollisesti oppii molemmat kielet. Koska ette ole kaksikielinen perhe, lapsen kiinnostusta on vieraaseen kieleen englantiin on varmaan helpompi herätellä juurikin P:n esiin tuomien asioiden mukaisesti, piirretyt, äänikirjat jne. :) Näin varmaan turvaa paremmin sen, ettei lapsen kielenkehitykselle synny turhia haasteita ja hän oppii oman äidinkielensä :)

   • Reply
    Mona
    5.4.2017 at 18:18

    Pitää kyllä ehdottomasti opiskella tätäkin asiaa tarkemmin ja lueskella asiantuntijoiden ja vanhempien mielipiteitä, jotka ovat vauvasta asti opettaneet toista kieltä! :) Aion kyllä joka tapauksessa lukea omia kirjojani (englanninkielisiä) heti vauvasta asti ääneen nukuttaessa, imettäessä yms, laulaa englannin kielisiä lauluja vauvalle sekä sitten taaperona pelata englannin kielisiä pelejä ja katsella enkkuvideoita. Hyvin todenäköisesti tulen myös osittain höpöttämään englantia ihan normaalissa arkisessa keskustelussa ja ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi oppii puhumaan niin pyrkiä opettamaan alusta asti, että asioilla voi olla eri sanoja, jotka merkitsee samaa:) Tuntuu, että lapset imee itseensä pienenä niin tehokkaasti kieltä, että itsestä tuntuisi hassulta jättää se käyttämättä hyväksi. Mutta, ehdottomasti pitää kyllä ottaa selvää vielä tarkemmin muiden kokemuksista ja myös tutkimuksista. Jos sulla on antaa jotain hyviä kirjavinkkejä aiheeseen liittyen otan niitä mielelläni vastaan!! :)

 • Reply
  Kristiina-Maria
  5.4.2017 at 18:14

  Nyt on pakko kommentoida kieliasiaa, koska se koskettaa omaa alaani. Älkää puhuko lapselle englantia! Kannattaa ehdottomasti tutustua ajantasaiseen tutkimustietoon aiheesta. Lapselle ei ole eduksi, että vanhemmat puhuvat hänelle kieltä, joka ei ole heidän äidinkielensä. Vieraalla kielellä ei pysty välittämään niitä tunteita mitä äidinkielellä pystyy. Lapselle ei ole eduksi, että kuulee ei-natiivia kieltä, se pahimmillaan hidastaa syvällistä kielen oppimista. Mä ihailen sitä, että haluat kehittyä englannissa ja on mahtavaa, että teet sen eteen töitä. Kuitenkin esim. instapäivityksistäsi huomaa, ettei sun kielitaito kuitenkaan ole lähelläkään natiivia ja ei-natiivin tekemät kielioppi- ja sanavirheet ja epäidiomaattiset ilmaisut eivät tue lapsen kielellistä kehitystä. Ja jos ajatuksena on höpötellä sellaista ”I love you baby” tyyppistä englantia, niin kannattaa paljon mieluummin puhua sun omaa tunnekieltä eli suomea, se takaa lapselle kaikkein turvallisimman ympäristön. Ymmärrän hyvin, että haluat lapsen oppivan englantia pienestä pitäen, mutta siihen on paljon muita hyviä tapoja! Varsinkin jos asutte ulkomailla, luotte turvallisen kasvuympäristön parhaiten sillä, että käytätte lapselle puhuessa omaa äidinkieltänne.

  Tiedän itsekin, että monesti voi tulla tunne, että toivoisi itse olevansa kaksikielinen. Sitä kasvualustaa ei kuitenkaan voi keinotekoisesti luoda lapselle, jos molemmat vanhemmat puhuvat ainoana äidinkielenään yhtä ja samaa kieltä. Siinä tilanteessa on parasta hakeutua sen toivotun kielen pariin esim. lastenhoitajan tai kerhojen tai päiväkodin ja koulun avulla. Monikielisyys on perheissä rikkaus, monellahan voi olla tilanne, että perheessä käytetään kolmea eri kieltä. Teillä kuitenkin kielitilanne kotona on aivan yksiselitteinen, eli sitä ei keinotekoisesti kannata muuttaa. Monikielisten perheiden kokemusten lukemisen jälkeen englannin puhuminen lapselle voi tuntua houkuttavalta, mutta sillä tekee vain hallaa. Kannattaa todella tutustua tieteelliseen tutkimustietoon aiheesta, sitä löytyy suomeksi aika hyvin. Parhaiten voit näyttää esimerkkiä käyttämällä englantia lapsen kuullen, kun puhut ihmisten kanssa, jotka eivät osaa suomea.

  Anteeksi jos tuli aika suorasanainen kommentti, mutta tämä koskettaa ammatillisestikin niin läheltä. :) Toivoisin, että kaikki vanhemmat tutustuisivat tähän aiheeseen syvällisesti, ja nimenomaan tutkimustietoon myös. Helposti jos lukee vaan kaksikielisyyden eduista unohtuu se puoli, että lapsen edun kannalta on tärkeää, että vanhemmat puhuvat hänelle äidinkieltään. Sitä kieltä, joka on vahvin ja jolla tunteet ja ajatukset saa ilmaistua kaikkein selvimmin ja värikkäimmin. :)

  • Reply
   Mona
   5.4.2017 at 18:32

   Heh, ei teidän tarvitse pyytää anteeksi suorasanaisia kommentteja! :D Mä kyllä mielelläni käyn täällä aina asiallista keskustelua, joten kommentit (myös eri mieltä olevat!) ovat aina enemmän kuin tervetulleita ;)

   Ja kyllä, tätä aihetta pitää ehdottomasti vielä tarkemmin opiskella! :) Mutta niinkuin tuossa jo ylempänä kommentoin:
   “Aion kyllä joka tapauksessa lukea omia kirjojani (englanninkielisiä) heti vauvasta asti ääneen nukuttaessa, imettäessä yms, laulaa englannin kielisiä lauluja vauvalle sekä sitten taaperona pelata englannin kielisiä pelejä ja katsella enkkuvideoita. Hyvin todenäköisesti tulen myös osittain höpöttämään englantia ihan normaalissa arkisessa keskustelussa ja ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi oppii puhumaan niin pyrkiä opettamaan alusta asti, että asioilla voi olla eri sanoja, jotka merkitsee samaa:)”
   Tuossa kun kirjoitit, että toivoisit kaikkien vanhempien tutustuvan aiheeseen syvällisesti niin onko sulla tullut ammatillisesti enemmänkin vastaan konkreettisia tapauksia, joissa olisi pahasti kielenkehityksessä ollut ongelmia sen takia, että vauva olisi kuullut toiselta vanhemmalta vierasta kieltä äidinkielen lisäksi(ilman siis, että on kaksikielisestä perheestä) ?

   • Reply
    Kristiina-Maria
    5.4.2017 at 22:54

    Tää on kyllä mielenkiintoinen keskustelun aihe, kiva että olet avoin mielipiteille. Ensimmäinen ”ongelma” kielen kehityksessä tulee jo siitä, että kaksikielisessä perheessä varttuvat lapset voivat oppia keskimääräistä myöhemmin puhumaan. Tämä on toki ihan yksilöllistä, mutta oman lapsen valmiuksia vastaanottaa kahta kieltä on tietysti ihan mahdoton etukäteen tietää. Mun mielestä kuitenkaan tuollaista, itsessään siis ihan luonnollista, viivästymää ei kuitenkaan kannata aiheuttaa tahallaan vain sen takia, että haluaa puhua lapselle englantia ei-natiivin tasoisesti suomalaisella aksentilla. Puhuminen on kuitenkin niin tärkeä kommunikaation muoto, se helpottaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta niin paljon. Jos englannin puhumisen aloittaa vasta kun lapsi on oppinut puhumaan, se voi taas hämmentää lasta ja aiheuttaa tietysti turvattomuuttakin, jos kieli vaan yhtäkkiä vaihtuu. Olettaen siis, että puhutaan ihan keskustelemisesta englanniksi, eikä pelkästään esim. lauluista. Olosuhteista riippuen lapsesta voi tulla myös puolikielinen, varsinkin jos asuinmaassa on käytössä jokin muu kieli kuin kotona. Puolikielisyyteenkin kannattaa ilmiönä perehtyä. Erityisesti jos ei asu Suomessa, kannattaa todella panostaa siihen, että lapsella on yksi vahva tunnekieli ja sitten lisäksi muita kieliä toki. Tunnekieli on paljon muutakin kuin se, että osaa sanoa I love you rakastamilleen ihmisille. Puolikielisyyttä esiintyy juuri maahanmuuttajien, ”expattien” (en tykkää tosta termistä yhtään, mutta se on jo ihan oma aiheensa) ja kielellisten vähemmistöryhmien lapsilla.

    Kokisin itse siinä tilanteessa, jos toiveena on lapsen saannin jälkeen jossain vaiheessa asua ulkomailla, että kaikkein tärkeintä olisi vaalia suomen kieltä. Kun koti on se paikka, jossa lapsi tietää aina tulevansa ymmärretyksi, se antaa hyvän pohjan muiden kielten oppimiseen. Se takaa lapselle myös vahvat juuret ja yhteenkuuluvuuden tunteen Suomalaiseen kulttuuriin. Sellainen ”maailmankansalaisuus” on nyt ehkä vähän trendikästä, mutta syntyperä ja kieli ovat todella iso osa identiteettiä. Olen Suomessa nähnyt läheltä sellaisia paluumuuttajaperheitä, joilla lapset ovat jo vähän vanhempia eikä suomi ole ikätoverien tasolla ulkomaan vuosien takia. Lapset oppivat toki nopeasti, mutta kielellisen ilmaisun vajavaisuus aiheuttaa todella äkkiä ulkopuolisuuden tunteen. Ja kun vanhemmat ovat täysin suomalaisia, voi olla todella rankkaa, että oma kotimaa ja sen äidinkieli tuntuu vieraalta. Tästä syystä pidän vahvan ja värikkään suomen kielen siirtämistä lapselle parhaana lahjana, jonka suomea ainoana äidinkielenään puhuvat vanhemmat voivat lapselleen antaa. Vieraiden kielten oppimiseen on kuitenkin monia muitakin mahtavia tapoja!

    Ja piti vielä sanoa, että omaa englannin kieltä kannattaa myös kehittää lukemalla erityisesti kaunokirjallisuutta. En muistaakseni ole sun lukusuosituksista bongannut juurikaan kaunokirjallisuutta. Ehkä se on postauksissa ihan linjavalinta vaan, ettet esittele romaaneja, mutta kaunokirjallisuus kehittää kielitaitoa aivan toisella tavalla kuin self help. Tiedän kyllä itsekin, että self help on oman kasvu kannalta aina tosi houkuttelevaa, mutta kaunokirjallisuus tarjoaa siihen kyllä vähintään yhtä hyvät puitteet, vaikka vaan eri tavalla. :)

    • Reply
     Kristiina-Maria
     6.4.2017 at 02:47

     Ja piti vielä sanoa tosta, että aiot lukea lapselle sun omia kirjoja ääneen. Olen nähnyt tota muutamalla instagram-tilillä, enkä oikeastaan ymmärrä sitä, varsinkin jos kyseessä on self help tai tietokirjallisuus. Mieluummin sitten vaikka runoja tai jotain vastaavaa. Ihan pienet lapset eivät vielä niin vahvasti voi ilmaista millainen kirjallisuus on mieleen, niin tilanteen voi hyödyntää ja lukea jotain just omaan makuun sopivaa laadukasta lasten kaunokirjallisuutta, kun lapsille sitten yleensä Autot, Frozenit ja milloin mitkäkin ovat ykkösiä. Uskoisin, että vaikka A. A. Milne ja Tove Jansson ovat hyviä ja niissä on syvällisempi ote. Eli ei tietenkään tarvitse jumittua johonkin pelkkiin vauvojen loruihin, mutta näkisin kuitenkin, että kirjat tulisi valita ensisijaisesti lasta ajatellen, jotta aikuinen voi olla läsnä lasta varten ja jotta sanasto tukee lapsen kehitystä. Uskoisin, että silloin ne omatkin lukuhetket tuntuvat mukavammilta, kun saa uppoutua aikuisten maailmaan. Lapsi aistii niin paljon aikuisen ilmeistä, eleistä, käytöksestä ja intonaatiosta ja laadukkaissa lastenkirjoissa on lapsille sopiva rytmi painotus. Kannattaa tutustua Päivi Heikkilä-Halttusen lastenkirjahylly-blogiin. Päivi on alansa todellinen asiantuntija ja häneltä löytyy tieteellisiä artikkeleja ja paljon myös tosi hyviä lehtijuttuja. Ainakin mulle ääneen lukeminen on lapsuudesta yksiä rakkaimmista muistoista, ja ajatus siitä, että mulle oltaisiin luettu aikuisten kirjoja vauvana tuntuu suoraan sanottuna aika kolkolta, vaikka ajatus taustalla olisikin ollut kaunis.

     • Mona
      6.4.2017 at 11:30

      Wou, iso kiitos sulle todella vaivaa nähdyistä ja ajatuksella kirjoitetuista kommenteista!!
      Mistäs mä aloittaisin vastaamisen.. Ensinnäkin on varmaan ihan sanomattakin selvää, etten lapselle varhaiseen murrosikään asti lue pelkästään omia sijoitus tai self help kirjoja? ;) Luulen, että mun teksteistä meni nyt osa vähän turhan kirjaimellisesti ymmärretyksi. Mutta sulla on todella hyviä pointteja ja paljon asioita, joita on hyvä itsekunkin pohtia ja ehdottomasti haluan itsekin asiaa enemmän opiskella! Kiitos siis huomioista, näistä saa rutkasti ajattelemisen aihetta..
      Jotenkin nään useamman kohdan kuitenkin eri tavalla, ehkä aika paljon “rennommin”, jos niin voi sanoa. En kuitenkaan ole missään vaiheessa ajatellut, että meidän lapsesta kasvaisi automaattisesti kaksikielinen, mutta mielestäni kaikkien uusien asioiden opettaminen mahdollisimman varhain on hyvästä, niin myös vieraan kielen ja varsinkin innostuksen tartuttamisen nään tärkeänä. Ulkomailla asumisesta en tässä vaiheessa puhu sen enempää, kun meillä vielä oman perheen sisällä kaikki niin avoinna, etten halua täällä sen enempää asiaa vielä avata. Joka tapauksessa vauvan elämässä tulee olemaan paljon vain ja ainoastaan suomea puhuvia, joten mun on tosi vaikea kuvitella, että se jäisi oppimatta tai, että vauvalle jäisi turvaton olo perheen sisällä tai sen ulkopuolella.
      Ja tuosta kaunokirjallisuudesta. Se menee kyllä nyt ihan täysin tämän postauksen 5. kohtaan. Kaunokirjallisuus on aina ollut itselleni se kauhukuva lukemisesta ja kirjoista. Ihan varhaisen koulun jäänteiltä on jäänyt se fiilis, että on pakko lukea jotain aivan karmeeta, mikä ei yhtään kiinnosta. Ja ai kamala niitä lukurinkejä koulussa, kun luettiin ääneen aina kappale tai sivu kerrallaan. Kuvittelit ensin lukevasi niin hyvin ja tunteella ja sitten opettajalta tulee kunnon räkänaurut perään:”DD Koin ihan ahaa elämyksen, kun tajusin aikuisena, että maailmassa on myös muuta kuin kaunokirjallisuutta ja etten sittenkään ole se kuvittelemani ihminen, joka vain vihaa lukemista. Kaunokirjallisuuteen tarttuminen on nyt ollut pari vuotta listalla juuri sen vuoksi, että tiedän siitä olevan apua, mutta voi damn se on vaikeaa tarttua asiaan, joka on todella kaukana epämukavuusalueella. Olenkohan mahtanut edes kolmea kokonaista romaania lukea viimeisten parin vuoden aikana :// Ehkä pitäisi ensin äänikirjojen kautta sukeltaa kaunokirjallisuuden maailmaan ja sitten pikkuhiljaa kirjoihin. :D Ja etsiä oikeasti kirjoja, jotka edes vähän saisi innostusta itsessään aikaan.. Siinä työnsarjaa tuleville vuosille..

      Kiitos vielä sun kommenteista ja ajatuksista. Näistä olisi hurjan mielenkiintoista puhua ihan kasvotusten!

     • Kristiina-Maria
      6.4.2017 at 12:28

      Joo, tiedän että ajattelet aina lapsen parasta. <3 Ja teini-iässä on sitten jo ihan muut kirjat ja mielenkiinnon kohteet! :D Ja jos vaikka alussa on pitkiä imetysrupeamia ei varmaan liiaksi kannata arastella sitä, että lukee samalla ihan vaan itselleen, vaikka monesti sitä sata prosenttista läsnäoloa korostetaankin. Kyllä vauva varmasti aistii sen äidin rauhallisuuden ja tyytyväisyyden, minkä hyvä kirja saa aikaan ja sitten voi vaikka jutella vauvalle mitä mielenkiintoista on juuri lukenut. :) Ja tosiaan kielelliset tilanteet voi aina vaihdella sen mukaan, mihin elämä vie eikä kellään ole kahta samanlaista perhettä tai kasvualustaa. Sulla varmasti ihan jo tähänastinen ulkomailla asuminen auttaa siinä, että osaat tukea lapsen kielellistä kehitystä ja miettiä näitä juttuja.

      Ja ymmärrän kyllä hyvin, että kouluajoilta on voinut jäädä kaunokirjallisuustraumat! Lastenkirjallisuus voi olla siinäkin hyvä, että se auttaa rikkomaan niitä kouluajoilta jääneitä mielikuvia kaunokirjallisuudesta. Suomessa on nimittäin oikeasti todella laadukasta lastenkirjallisuutta saatavilla paljon. Ja aikuisten romaaneista täytyy antaa lukusuositus Riikka Pulkkisesta, luulen, että pitäisit hänen kirjoista. Hän käsittelee tosi syvällisiä teemoja, mutta kirjat ovat helppolukuisia ja teemoistaan huolimatta eivät siis ole raskaita lukea. Laittavat siis todella syvällisesti miettimään asioita, mikä on mun mielestä kaunokirjallisuudessa ihan parasta. Tällä kertaa oli kyllä paljon kommentoitavaa , kieli ja lasten kielellinen kehitys ovat niin uskomattoman mielenkiintoisia aiheita! :)

 • Reply
  xxx
  5.4.2017 at 22:18

  Olen kieliin perehtyneenä olen edellisten kommentoijien kanssa samalla linjalla. Jos molempien vanhempien äidinkieli on suomi, niin silloin ette voi tarjota lapselle sitä luonnollista kaksikielisyyden lähtökohtaa. Suositeltavaa kaksikielisessäkin perheessä olisi, että kumpikin vanhempi puhuisi systemaattisesti sitä omaa kieltään lapselle eikä välistä toista ja sitten taas toista, jotta lapsi oppisi erottamaan kielet toisista. Samaa mieltä edellisen kanssa, että vauvalle ei kannatta opettaa ei-natiivi englantia, koska se ei ole tavallaan “aitoa” kieltä.
  Lapselle kannattaa toki lukea, mutta sitä äidinkieltä, jotta hänen sanavarastonsa karttuu. Lapset toki omaksuvat kieltä nopeasti, mutta ennen kaikkea tärkein on oma äidinkieli, jolla ilmaista tunteensa. Se on kaiken pohja. Toki lapsen voi vähän vanhempana viedä esim. englannnin kieliseen päivähoitoon tai jos lapsi kasvaa muuten kansainvälisessä ympäristössä, on hänen helppo oppia muitakin kieliä. Kieliä tosiaan oppii helpommin nuorena, mutta äidinkielen oppiminen on kaikista oleellisinta.
  En ymmärrä miksi haluat lukea lapselle omia kirjojasi, oletan että puhut nyt aikuisille suunnattuja kirjoja (?) englanniksi, jotka ovat sanastoltaan ja asioiltaan lapselle aivan hepreaa ihan millä kielellä tahansa. Voi olla tietysti, että ymmärsin väärin. Lapselle lukeminen hänen äidinkielellään on hyväksi, mutta sekin kannattaa aloittaa ikäkaudelle sopiville kirjoilla.
  Sen tiedän, että niillä lapsilla, jotka eivät lue juuri mitään on äidinkielelläkin heikompi sanavarasto, kuin sellaisilla lapsilla jotka lukevat paljon. Lukemisen tielle lapsia kannattaaa johdattaa lukemalla heille paljon silloin, kun he eivät itse vielä osaa ja näyttää esimerkkiä lukemalla itse kirjoja.

  Mitä tulee, siihen että onko joku tavannut lapsia, joilla on kielellisiä ongelmia, joille vanhemmat on höpöttänyt vierasta kieltä, en osaa sanoa. Mutta olen tavannut kaksikielisestä perheestä olevan lapsen, jolla oli todella vaikeaa oppia kumpaakaan kieltä, itse asiassa en tiedä oppikohan edes koskaan niitä. Eikä niiden kielten edistyminen kulje käsikädessä kaksikielisillä lapsilla. Se mitä ne kuulee arjessa enemmän usein johtaa. Eikä lapsi aina suostu edes puhumaan sitä toista kieltä, jos muu ympäristö ei sitä puhu.

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 10:52

   En nää mitään huonoa siinä, että luen omia kirjoja ääneen, samalla kun esimerkiksi imetän. Tulee itse luettua samalla (sitä omaa lukuaikaa ei varmaan jää liikaa pienen vauvan kanssa uuden arjessa..? ) ja vauva kuulee äidin ääntä, joka mahdollisesti rauhoittaa:) Toisaalta mistä minä sitä vielä tiedän miten koomassa olen ylipäänsä vauva-ajan.. :D Ja jos nyt meinasit, että tarkoitin lukevani lapselle vähintään teini-ikään asti pelkästään omia sijoituskirjojani niin sitä voi miettiä sitten taas uudestaan :D Musta tuntuu, että me monesti otetaan asiat niin valtavan kirjaimellisesti eikä nähdä lainkaan metsää puilta. Mutta hyviä ajatuksia herättäviä asioita ja ehdottomasti aihe, josta pitää lukea ja opiskella enemmän!! :)

 • Reply
  Pinja
  6.4.2017 at 00:17

  Oli kyllä ehdottomasti inspiroivaa ja motivoivaa lukea tätä postausta, kiitos Mona! Sun listalta valokuvaus ja puhe-/esiintymistaidot on sellaisia juttuja, joita itsekin haluan ehdottomasti kehittää, ja mua on ehkä oikeasti alkanut vähän jopa kiinnostaa sijoittaminenkin… Näiden lisäksi mun listalta löytyy kyllä vielä vaikka mitä muitakin juttuja, eli ei varmaan auta muu kuin ryhtyä tuumasta toimeen :D Niin ja tuo idea valokuvauskurssista bloggaajille kuulostaa mielettömältä, oisit varmasti ihan huippu siinä hommassa! :) xx

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 11:35

   Kiitos itsellesi ihana Pinja <3 <3
   Laitahan säkin postaus teon alle ja listaa missä kaikessa haluat kehittyä lisää! :)

 • Reply
  Emma
  6.4.2017 at 07:07

  Sijoittamisjutut kiinnostaa! Olisi kiva lukea sun omia näkemyksiä/keinoja. Myös youtubettajat kiinnostaa. Olen kuunnellut David Bachin videoita, mutta ne on nyt jo läpikäyty.

  Kiva postaus. Innosti itseäkin pohtimaan omia oppimisenkohteita. Aina välillä iskee tunne, että tekee liikaa töitä ja liian vähän lukee ja opiskelee.

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 11:48

   Tosi kiva, jos tämä innosti pohtimaan omia oppimiskohteita!! :) En ole ihan varma haluanko kirjoittaa sijoittamisesta sen tarkemmin täällä blogissa, kun siinä kuitenkin on itsellä niin valtavasti asioita, joista en ymmärrä yhtään mitään. Toki ehkä ajatusmaailmasta voisin kirjoittaa, mutta tuntuu välillä, että raha-asiat ovat sellaisia että ne jakaa niin jyrkästi mielipiteet, etten ole ihan varma haluanko ottaa sitä tänne blogiin tarkemmin syyniin :D Yksi mitä juuri yksi päivä mietin postaukseksi tänne oli vauvalle/lapselle säästäminen, mutta voi taivas sentään siitäkin on saatu suomalaisilla keskustelupalstoilla melkoista soppaa aikaan, joten jätän ehkä senkin vaan johonkin sivumaininnaksi :D
   Mutta jonkun koonnin ihmisistä , joista olen saanut inspiraatiota taloudellisissa asioissa voisin väsätä! :) Niitä on ihan hurja määrä. Suomalaisia blogejakin löytyy mukavasti! :) Suomalaisia kirjoja en niinkään ole lukenut, mutta ne ovat ehdottomasti myös lukulistalla. Sen sijaan olen juuri youtubessa kuunnellut inspiroivia persoonia, ihan vain muutamia mainitakseni tässä:
   Marie Forleo, Tony Robbins, Brian Tracy, Sugar Mamma, Ramit Sethi yms yms.
   Ja täältä löytyy ystäväni tekemä ihan huikea kirjalista, josta itselläni on vielä monta lukematta: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2016/06/kesalukemista-tuleville-miljonaareille/ –> Oppisi kunnon pikalukemisen taidon, että saisi luettua enemmän :)

   • Reply
    Emma
    8.4.2017 at 07:54

    Kiitos vinkeistä! Aloitin heti Sugarmamasta :) Ymmärrän toki tuon, ettet halua raha-asioita tuoda blogiin. Mua vaan kiinnostaa eri ihmisten keinot sijoittaa/säästää, vaikka ei asiantuntija olisikaan :) Meillä on lapselle rahastosäästötili ja sama tulee toiselle lapselle. Olisi ehkä tuottavampiakin ratkaisuja, mutta kun on vielä aloittelija näissä asioissa, niin tuo tuntuu nyt helpolta ja varmalta.

    • Reply
     Mona
     8.4.2017 at 11:19

     Hienoa, jos jo näistä oli vinkkiä!! :) <3 <3
     Lapselle sijoittamiseen liittyen tämä blogi on muuten tosi kiva:
     http://pikkusijoittajat.blogspot.com/ Siellä puhutaan kyllä paljon muustakin, kuin pelkästään lasten salkuista, mutta kuitenkin tuolta voi saada ideoita! :)
     Meillä on tarkoitus aloittaa lapselle säästäminen muutamalla kympillä kuussa ja aika paljon eri vaihtoehtoja vertailleena tulin siihen tulokseen, että laitetaan rahat Nordnetin superrahastoon. Se on täysin kuluton(!!) eli pitkällä aikavälillä se kaikkein järkevin. Siitä ei välttämättä myöskään parhaita tuottoja tule, mutta toisaalta se ei ole meillä lapselle sijoittamisessa tarkoituskaan. Mielestäni tuo on sellainen hyvä askel opettaa lapselle miten raha toimii ja toivoa tietysti, että lapsesta kasvaa sen verran järkevä tyyppi, että ymmärtää myös itse täysi-ikäiseksi tultuaan jatkaa hommaa, eikä laita kaikkea kerralla sileäksi :D Toisaalta jos niin kävisi, niin olisi varmasti hyvä opetus sekin ;)
     Katsotaan, josko innostuisin aiheesta vielä enemmän rustailemaan blogissa;) Kypsyttelen vähän sitä ensin :D
     Ihanaa viikonloppua sinne <3 <3

 • Reply
  Anni
  6.4.2017 at 10:56

  Älä kiltti lähde sotkemaan suomea ja englantia, varsinkaan jos et itse ole natiivi toisessa kielessä. Meillä lapset kaksikielisiä (enkku/suomi), enkä itse puhuisi sanaakaan englantia heille, vaikka sitä puhun todella hyvin (opiskelen sillä kielellä ja käytän päivittäin). Mies siis puhuu englantia lapsille ja jo sekin on sekoittanut lapsia. Pysykää omissa kielissänne, mutta suosittelen kielikylpypäiväkotia!

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 12:01

   Kiitos sullekin Anni kommentista! Tätä aihetta pitää kyllä ehdottomasti opiskella tarkemmin. En kuitenkaan lähtisi vertaamaan meidän tilannetta laisinkaan kaksikieliseen perheeseen, tarkoitus kun ei tietystikään ole lapsia opettaa kaksikielisiksi automaattisesti.

 • Reply
  Siiri / Pilkettä
  6.4.2017 at 11:11

  Itsellä se on kanssa se valokuvaus, missä haluaisin kovasti kehittyä… :)

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 12:02

   Valokuvaus on siitä parasta, että siinä kyllä riittää aina uuden oppimista!! :)

 • Reply
  Mari
  6.4.2017 at 16:19

  Täällä on ollut todella asiantuntevia kommentteja kieliasiaan. Tuntuu kuitenkin vähän siltä, että vaikka sanot mielelläsi kuuntelevasi muiden näkemyksiä, niin aiot joka tapauksessa tehdä asiantuntijoiden mielipiteen vastaisesti. Selkeästi kun esiin on tullut, ettei ei-natiivin kannattaisi puhua lapselleen esim. englantia. Kielikylpypäiväkoti tms. olisi varmaan teille hyvä vaihtoehto vähän myöhemmin.

  Me olemme suomenkielinen perhe, mutta asumme ulkomailla. Lapset käyvät englanninkielistä koulua, mutta paikallinen kieli on muu kuin englanti. Suomen opintoja he suorittavat internetin välityksellä ja todella haluamme vaalia ja kehittää heidän äidinkieltään.

  • Reply
   Mona
   6.4.2017 at 19:27

   No olen persoonana aina ollut sellainen, että harvoin otan mitään annettuna. Haluan itse tehdä omat johtopäätökset ja selvitellä asioita monelta kannalta. Toki olen silti aina tosi kiitollinen kaikista avuista ja mielipiteistä, ei se sitä pois sulje tietystikään! :) Tilanteet on kuitenkin aina erilaisia ja jokainen meistä on yksilönsä, harvoin on mitään yhtä 100%:sta totuutta asioihin. Ja sitten vielä sellainen, että tuskinpa yksinkään vanhemmistä on täydellisiä kasvattajia. Veikkaan, että kaikki tekee omat virheensä saa ammattilaisten mielipiteitä tai ei. Ja sitten vielä sekin, että tulevaa ei koskaan voi ennalta määritellä. Eihän sitä tiedä vaikka jonkun sairauden tai muun takia moni kaavailema asia meneekin täysin päälaelleen.
   Tosi hienoa, että te olette löytäneet teidän perheelle oikeat tavat tässä asiassa! :) Mieletön rikkaus teidän lapsille, kun saavat asua ulkomailla ja opiskella englanniksi ja vielä käydä kursseja suomeksi netin kautta ja siinä samalla vielä kuulla kolmatta kieltä maassa, jossa enkku ei pääkieli! :) Me tullaan alku olemaan täysin Suomessa ja jatkosta en vielä kirjoittele mitään tarkemmin, kun se niin avoinna oman perheenkin sisällä vielä.

   • Reply
    Logopedi
    25.4.2017 at 22:24

    Kun lapsi oppii kaksikieliseksi pointti on juuri sinä, että toinen puhuu aina vaikka englantia ja toinen aina suomea. Lapsista ei tule kaksikielisiä jos sama henkilö vuorotellen puhuu eri kieliä. Jos puhut välillä suomea ja välillä englantia, pieni lapsi ei voi ymmärtää että puhut kahta eri kieltä. He oppivat siis että välillä sanotaan auto ja välillä car mutta eivät ymmärrä että näitä ei kannata sekoittaa keskenään samassa lauseessa. Toivottavasti ymmärrät mitä taroitan :) Lapsi ei tajua, että puhuu eri KIELIÄ kuin vasta melkein kouluikäisenä. Ennen sitä oppiminen on automaattista, eli jos isä puhuu englantia koko ajan niin lapsi alkaa puhua hänelle tällä “tavalla”. Lapsi ei tiedosta et tämä on englantia ja tuo on suomea. Ja nyt äiti puhui kaksi lausetta englanniksi, ja nyt se puhuu tuossa taas suomea. Tämän tajuaa vain aikuinen tai vanhempi lapsi. Joku muu mainitsi puolikielisyyden, ja sekin on tavallaan riski jos puhut/höpöttelet välillä englantia lapsellesi. Mutta enemmänkin se juuri sekoittaa lapsen suomenkielen, niin että hänellä ei ole yhtään vahvaa kieltä pohjalla kun sitten vaikka koulussa alkaa opiskella englantia tai muita kieliä, tai ihan vain lukea historiaa kirjasta. Se taas aiheuttaa ongelmia oppimisessa, koulumenestyksessä, jnejne. Eli joko päätät puhua aina vain englantia (en suosittele ellei ole todella vahva kieli sinulla) tai sitten puhutte molemmat suomea ja pistätte lapsen vaikka kielikylpyyn tai leikkimään Xenian lasten kanssa yms niin eglanti tarttuu pikkuhiljaa :) Mutta suosittelen tosiaan ottamaan selvää näistä kieliasioista joltakin ammattilaiselta johon luotat ja jota uskot ;)

 • Reply
  Sanna
  7.4.2017 at 09:02

  Heissan! Tohon englannin oppimiseen liittyen tuli mieleen linkata kaverin blogi. Hän siis opiskelee useampaa kieltä samaan aikaan ja käyttää eri keinoja kuten lukemista, kirjoittamista ja puhumista ja sit raportoi kokemuksistaan ja tavoitteistaan. Erityisesti toi Tandem on mun mielestä kiva sovellus kun voi harjoitella kieliä natiivien kanssa. Mulla on tavoitteena oppia liettuaa, jotta voisin kommunikoida anopin kanssa niin oon inspiroitunut tosta blogista. Tsemppiä tavoitteidesi saavuttamiseen ja loppuraskauteen!

  https://20thousandwords.wordpress.com/

  • Reply
   Mona
   7.4.2017 at 09:25

   Hei ihan mahtavaa, kiitos Sanna vinkeistä! :)
   Ja wau miten mahtavaa, että olet ottanut liettuan opiskelun tavoitteeksi ja vielä noin huippu motivaatio taustalla <3 :)
   Kiitos paljon ja ihanaa kevättä sinne <3

 • Reply
  Emma
  9.4.2017 at 00:00

  Heippa! Lueskelin nyt postauksesi ja halusin myös sanasen sanoa tuohon kieliasiaan, lähinnä ystävien tilannetta seuraamalla. Toisessa perheessä oli aika samanlainen tilanne, että molemmat vanhemmat puhuivat äidinkielekseen suomea ja halusivat juuri pienestä asti opettaa englantia. Englannin taito ei toki ollut huono,mutta eihän sitä voinut verrata äidinkieleen. Tästä johtuen lapsella edelleen puheessa (5-v) huonosti lausuttuja englannin sanoja sekaisin suomen kanssa. Päiväkodista (suomenkielisestä) ovat sanoneet, että lapsen on siellä tunnetaitoja käsitellessö hyvin vaikea puhua ja erottaa sanallisesti tunteja.
  Toinen tilanne sitten vielä lähempää; kummipoikani ollessa 9kk heille tuli puolalainen aupair. Hän oli ollut suomessa jo aiemmin, joten puhui “huonoa suomea” (todella taitavasti, mutta eihän se silti samalta kuulostanut kuin suomea äidinkielenään puhuvan suomi). Hän puhui tälle pojalle ja vanhemmille sisaruksille tuota huonoa suomea. Vanhemmat sisarukset olivat jo sen ikäisiä, että suomi sujui mallikkaasti, mutta koska kummipoika oli tuosso vaiheessa kovin kriittisessä vaiheessa kielen oppimisen suhteen, niin tulos ei ole ollut hyvä. Tällä hetkellä 5-v kummipoikani puhuu TODELLA epäselvästi, mikä on huono koska on itse alkanut tilanteen ymmärtämään kun muut aina kysyvät “mitä, mitä sanoit?”. Aupair vietti lasten kanssa 5-6h arkipäivisin, eli aika paljon. Mutta halusin esimerkkinä sanoa, pojalla ollut runsaasti täysin suomenkielisiä elämässään, ja silti tällä tavalla vaikuttanut.

  En tarkoita hyökkäyksenä, vaan juuri haluan kehottaa kans perehtymään!:) lääkärit ovat sanoneet, että olisi vaikka ollut fiksumpaa, että aupair olisi vallan alusta asti puhunut puolaa, mutta ei huonoa suomea…

  Ihanaa odotusta sulle, ja varmasti teistä tulee loistavat vanhemmat <3

  • Reply
   Emma
   9.4.2017 at 00:02

   Siis yksi kohta piti olla “…erottaa sanallisesti tunteita.” :D

 • Reply
  Sanna
  14.4.2017 at 22:18

  Kuulisin mielelläni lisää sijoittamisesta: miten ja miksi siitä kiinnostuit ja millä tavalla sijoitat? Olisiko sinulla juttua ihan postaukseksi asti omista vinkeistä ja ajatusmaalimastasi sijoittamiseen liittyen? :)

  • Reply
   Mona
   15.4.2017 at 09:09

   Katsotaan, josko innostun aiheesta kirjoittelemaan :) Sen verran kuitenkin henkilökohtaisia juttuja ja aiheuttaa helposti myös tosi eriäviä mielipiteitä ( mitä on palstoihin katsomista :D ) niin en ole ihan varma haluanko täällä pintaa syvemmin aiheesta puhua.. Mutta katsotaan, jos joskus kypsyn ajatukselle ;)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *