11.12.2015

Mun rakkausvälineistöä

Rakkaus puhututtaa ja pohdituttaa usein meitä kaikkia. Meidän luontainen tarve on olla toisen ihmisen kanssa. Toisen ihmisen energiat vetävät puoleensa kuin maailman vahvin magneetti. Rakkaus ja parisuhde ovat ihmisen tarve ja tavoite. Monesti ajatellaan, että onnellisuus voi alkaa, kun löytää sen oikean ja täydellisen kumppanin. Mutta miksi niin usein petytään parisuhteisiin ja rakkauteen? Kirjoitin aikaisemmin omasta parisuhteestani tässä postauksessa.

Törmäsin jokin aika takaperin hyvään ja ajatuksia herättävään tekstiin rakkaudesta ja parisuhteesta (täällä), jonka innoittamana päätin jälleen tarttua näitärakkaus juttuja. Tällä kertaa vähän eri kannalta.

“Hirveästi myydään rakkauslomia, parihierontoja ja muuta rakkausvälineistöä, vaikka tutkimusten mukaan onnellisuus ja muistot muodostuvat juuri arkisista, pienistä asioista. Kuten siitä, että ollaan yhdessä kotona ja pyöritetään sitä arkea.”

Monesti ajatellaan, että parisuhteeseen pitää saada jotain spesiaalia ja erikoista, jotta asiat voisi olla paremmin. Toisin se kuitenkin usein on. Niin kuin tekstissäkin mainittiin, tutkimusten mukaan se onnellisuus muodostuu juuri niistä pienistä arkisista asioista.

“Psykoterapian näkökulmasta katsottuna kaikilla on samanlaiset tarpeet olla yhteydessä toiseen, tulla arvostetuksi ja saada tukea siihen, että voi olla oma itsensä. Se on aika vaikeaa nykyään.”

Itselläni herää yllä olevasta lainauksesta kysymys – miksi? Miksi on niin vaikeaa nykyään saada tukea siihen, että voi olla oma itsensä ja kokea tulleensa arvostetuksi?

monajaeetu1

Tätä kysymystä olen pohtinut ja omalla kohdallani löytänytkin tietyllä tavalla vastauksia. Yhteiskunnan odotukset ihmisistä on, että onnistutaan ja menestytään. Monen itsetunto voi olla lähtöisin siitä miten paljon muut arvostavat ja antavat tunnustusta. Loppujen lopuksi kaikki kuitenkin lähtee täysin omasta itsestään ja siitä miten itse arvostaa itseään. Myös rakkaudessa.

Parisuhteessa on aina kaksi ihmistä ja kaksi persoona. Ei ole kahta täysin samalaista, jokainen meistä on omanlaisensa. Palaan aikaisemmin esittämääni kysymykseen. Miksi on niin vaikeaa nykyään saada tukea siihen, että voi olla oma itsensä ja kokea tulleensa arvostetuksi? Minun näkemukseni on se, että moni ei arvosta ensin itseään eikä omaa hyvinvointiaan. Jos ei itse arvosta itseään eikä omaa hyvinvointiaan miksi joku muu arvostaisi?

On helppo laittaa huono olo toisen syyksi. On helppo sanoa toiselle, että kaikki johtuu siitä miten kohtelet tai arvostelet minua. Paljon vaikeampaa on katsoa itseään peiliin ja sanoa, että ehkä kaikki nykyisessä hetkessä lähteekin minusta itsestäni. Miksi syyttää jotain toista siitä miten minä itse koen ja tunnen juuri nyt? Jos on syvästi läsnä tässä hetkessä ei ole syytä riidellä.

aatto2

En todellakaan väitä, että aina olisi helppoa olla suuttumatta asioista ja vieläkin vaikeampaa on juurikin katsoa itseään peiliin niinä hetkinä, kun toinen ärsyttää eniten. Tietoisuus ja läsnäolo auttavat kuitenkin tarttumaan näihin hetkiin ja jokainen äärsyyntyminen on itselle kasvun paikka.

Tässä listattuna mun rakkausvälineistöä, jolla itse koen saavani lämpöä, rauhaa ja onnellisuutta arkeeni parisuhteessa. Näitä asioita on joutunut opettelemaan eikä mikään ole aina ollut itsestään selvää, vaikka ne siltä periaatteessa kuulostaakin.

♥ Meditointi.

Puhun meditoinnista täällä blogissa paljon, mutten voi korostaa tarpeeksi sen tärkeyttä. Ei tarvitse ollakseen ituhippi aloittaakseen meditoinnin. Ei tarvitse myöskään olla vuosikymmeniä joogannut kundaliiniguru meditoidakseen. Meditoida voi kuka vaan eikä se liity mitenkään uskontoon tai muihin aatteisiin. Meditointi on mielen puhdistusta. Sen tulisi olla yhtä rutiininomaista, kuin hampaiden harjaus. Meditoimalla harjaat vain hampaiden sijaan mielen. Muutama aikaisemmin julkaisemani meditaatio video löytyy täältä.

♥ Liikunta ja ravintorikas ruokavalio

Liikunta ja ravitseva ruoka on ensisijaisen tärkeitä hyvinvoinnissa. Niillä on myös valtava merkitys rakkauteen. Mikäli en liiku ja syön huonosti myös tunteeni ailahtelevat laidasta lainkaan, enkä todellakaan voi antaa rakkailleni sitä määrää pyytentöntä rakkautta mitä koko kapasiteettini mahdollistaisi. Kehoni voidessa hyvin koen olevani rakastettava, onnellinen ja energinen.

♥ Kiitollisuus

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on loistava tapa saada rakkaus kukoistamaan ja nähdä ne puolison hyvät puolet ja arvostaa niitä. Jokaisessa suhteessa tulee huonoja hetkiä. Monesti sitä on valmis repimään toisen hiukset ärsytyksestä, mutta kun keskittyy niihin hyviin puoliin huomaa pienten ärsyttävien piirteiden menettävän täysin merkityksensä. Ehkä ne mytyssä olevat myrkylliset treenivaatteet eivät enää haittaakaan niin paljon, kun ymmärtää todellisuudessa kaikkien ihanien asioiden vievän voiton 6-0. Kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä kannattaa tehdä jokapäiväinen tapa. Mitä enemmän olet kiitollinen siitä mitä sinulla jo on, sitä enemmän saat jatkossa.

♥ Läsnä oleminen

Meidän riidat ja erimielisyydet alkavat usein siitä, että jompikumpi ei ole läsnä. Saatan olla niin uppoutunut tietokoneella töiden tekoon, etten kuule mitään muuta ympärillä tapahtuvaa. On kuitenkin todella tärkeää kuunnella toista ja aidosti olla läsnä. Läsnäoleminen ja tässä hetkessä eläminen ei myöskään rajoitu pelkästään parisuhteeseen. Tietoisuuden harjoittelu ja omien juurten juurruttaminen tähän hetkeen on ensisijaisen tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta. Jos aina katsoo tulevaisuuteen ja murehtii edessä olevia asioita, unohtaa elää tässä ja nyt. Se on kuitenkin se ainut asia mitä meillä on. Tässä on rakkausvälineistö, joka on hyvin tärkeä ja vaatii jatkuvaa harjoittelua ja kehittämistä. Olemista tässä ja nyt.

 ♥ Pyyteetön rakkaus

Viimeisenä ja oikeastaan kaikkien tärkeimpänä pyyteetön rakkaus. On hyvä tiedostaa parisuhteessa rakastaako toista ihan oikeasti pyyteettömästi. Mikäli parisuhteessa puolison jotkin piirteet ärsyttävät niin paljon, että olet jatkuvasti sotajalalla kannattaa miettiä rakastatko tätä toista ihmistä ihan oikeasti pyytettömästi. Pyytetön rakkaus pitäisi ulottua jokaiseen suhteeseen. Kun toista rakastaa pyyteettömästi hyväksyy kaikki piirteet sellaisina, kuin ne ovat eikä pakota toista muuttumaan ihmisenä. Pyyteetön rakkaus on myös sitä, että on valmis jatkamaan elämää erillään mikäli elämä ja arki ei puolison kanssa eriävistä piirteistä tai riidoista johtuen voi toimia. Tämä on mielestäni avaintekijä kaikessa.

Ollaan Eetun kanssa oltu yhdessä nyt kuusi vuotta. Puolen vuoden päästä sanotaan toisillemme tahdon. Ei meidän kuusivuotinen yhdessäolo aina ole ollut ihan helppoa, mutta aina me ollaan kuitenkin oltu toisiamme varten. Uskon, että meidän toimivan parisuhteen suurin ja tärkein rakkausvälineistö on juuri pyytetön rakkaus ja asioista ääneen puhuminen. Vaikka me ajoittain toisillemme sanotaan pahasti osataan me antaa ne asiat nopeasti anteeksi. Ja pohjimmiltaan kumpikin tietää, että ollaan täällä toisiamme varten juuri sellaisina, kuin ollaan. Kaikki ne hölmöimmiltäkin tuntuvat asiat voi sanoa huoletta ääneen ja voi luottaa siihen, että toinen pysyy rinnalla pahimmissakin myrskyissä. Olen Eetusta äärimmäisen kiitollinen. Olen myös kiitollinen siitä, että Eetu on antanut minulle mahdollisuuden kasvaa ihmisenä. Koko elämä on yhtä kasvamista ja olen kiitollinen siitä, että voin tulevaisuudessakin kasvaa ihmisenä Eetun kanssa käsi kädessä.

Ihanaa rakkauden täyteistä perjantaita kaikille ♥

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Reetta V.
  11.12.2015 at 09:23

  Superhyvä teksti ja paljon tärkeitä ajatuksia! Mun mielestä monet saattavat myös peittää omat ongelmansa parisuhteella, tai tavallaan hukkua parisuhteeseen ja unohtaa itsensä, mikä saattaa helposti johtaa siihen, ettei suhde kestä. Tai näin olen ainakin itse aiemmin tehnyt, toivottavasti nykyään tilanne on parempi. :D Oma aika on tärkeää, samoin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen!

  • Reply
   monasdailystyle
   12.12.2015 at 17:58

   Ihan totta, oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla. Kun löytää sen hyvän kultaisen keskitien kaiken kanssa niin avot :) Mutta itse oon kyllä aika kauhea monsteri, jos juurit tuo oma aika jää vähille :D Saas nähdä miten käy, jos joskus meille siunaantuu perhettä……

 • Reply
  Hilla - Cloudberry's life
  11.12.2015 at 10:40

  Tosi hyvä ja ihanasti kirjoitettu teksti Mona! Mulla on näihin asioihin liittyen aika samanlaisia ajatuksia. Parasta on tavallinen arki sen rakkaan kanssa, kun homma toimii ja molemmilla on hyvä olla, silloin sen ei niin kummallista aina tarvitsekaan olla. :) Tykkään myös kun kirjoittelet meditointiin liittyvistä asioista blogissasi! Mukavaa viikonloppua teille sinne Turkuun! <3

  -Hilla http://cloudberryslife.com/

  • Reply
   monasdailystyle
   12.12.2015 at 18:00

   Voi kiitos kivasta palautteesta Hilla <3 <3
   Meditointijuttuja tulee varmasti jatkossakin vielä lisää:) Ihanaa viikkistä myös sulle <3

 • Reply
  Minna
  12.12.2015 at 17:06

  Allekirjoitan kaiken, tai oikeastaan nuori ja lapseton parisuhteessa ollut minä tekisi sen. Ajatteli juuri noin kun olimme nuoria. Asuimme yhdessä kuutisen vuotta ennen kuin menimme naimisiin ja naimisiinmenon jälkeen olimme vieläkin seesteisempiä ja onnellisempia. Sitten päätimme hankkia perheen (lapsia siis kyllä saadaan eikä hankita, mutta sanamuoto vaatinee tuon hankkia sanan). Yhtäkkiä ei ollut samassa mittasuhteessa aikaa itselleen ja toiselle. Tai oli, mutta eri tavalla. Ei ollut aikaa mietiskellä tai syödä niin hyvin puhumattakaan, että olisi ehtinyt nukkua kunnolla . Pyyteetön rakkauskin muuttui ajoittain ihan puhtaaksi oman edun tavoitteluksi periaatteella, että “sinä sait eilen mennä lenkille ja nyt minulla on siihen oikeus”. Toisaalta tilalle tuli ihan uusia tuntemuksia ja erilaista yhteenkuuluvuudentunnetta. Emme olleetkaan enää vain me kaksi vaan me olimmekin me, kokonainen perhe, jossa oli paljon yksilöitä ja meidän parisuhteemme oli sen vankkumaton peruspilari.

  Lisäisin nyt isohkon perheen äitinä ja vaimona, listaasi sen, että hyvän parisuhteen peruspilareihin kuuluu myös sen hyväksyminen, että aikansa kutakin eli on oltava valmis hyväksymään ruuhkavuosien tuomat muutokset elämään ja ymmärtämään, että joskus nekin loppuvat ja silloin kaikki muuttuu taas. Joskus näistä nuoruuden periaatteista voi siis joutua tinkimään ilman, että maailma kaatuu siihen. Ihmisen ja parisuhteen on oltava valmis muuttumaa ja kasvamaan, paitsi yksilöinä niin myös parina. En väitä, että vain vanhemmuus kasvattaa ihmistä tai pakottaa parisuhteen muutokseen, se olisi älyllistä epärehellisyyttä. Väitän, että kaikki tilanteet, jotka elämä eteen tuo usein yllättäen ja joiden vaikutuksia ei ole voinut etukäteen arvioida, pakottavat parisuhteen ja siinä olevat yksilöt muutokseen.

  • Reply
   monasdailystyle
   12.12.2015 at 18:04

   No kyllä. Tätä oon itsekin paljon pohtinut, että mitenköhän elämä sitten muuttuu, kun ja jos perhettä siunaantuu.
   Mutta eiköhän sitä aina kaikkeen sopeudu. Itse lähinnä suurimpana mietteenä on ollut uni :D :D Mites sitten kun ei saakkaan enää sitä sitä 8 tunnin yöunta, jaksaako sitä sitten senkään vertaa kärsivällisesti kuunnella ja olla…. :D
   Ja kyllä näinhän se on, että elämä tuo aina eteen tilanteita, jotka kasvattaa niin yksin, kuin yhdessä parisuhteessa. Meilläkin tuo puoli vuotta tiiviisti yhdessä maailmalla kasvatti kyllä paljon.. Oli kerta ja toinenkin, kun piti joustaa niistä omista tarpeista.

   Kiitos Minna ajatuksia herättävästä kommentista ja ihanaa viikonloppua sinne! :)

 • Reply
  Outi Karita
  14.12.2015 at 12:53

  Aivan ihana kirjoitus <3

  • Reply
   monasdailystyle
   14.12.2015 at 13:02

   <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *