10.11.2020

Oman kuukautiskierron tuntemisen tärkeys

Kuukautisista puhuminen on ollut viime vuodet pinnalla ja kuukautishäpeää on ahkerasti alettu kumoamaan. Mahtavaa! Tabuja ja häpeää aiheuttavista asioista on mielestäni tärkeä puhua ja jokaisen oma kokemus on arvokas sellaisena, kuin se on, muiden kokemuksia väheksymättä. Siksipä päätin itsekin tarttua aihetta omalta kannaltani. Olen itse varttunut kotona, jossa kuukautisista on puhuttu hyvin neutraalista ja ne ovat kuuluneet elämään siinä missä kaikki muukin.

Pidän myös todella tärkeänä sitä, että pojat oppivat kuukautiskierrosta riittävästi. Kuukautisia ei tarvitse pitää mystisinä salaisina veripäivinä. On kaikkien etu, että myös miehet ymmärtävät tarkemmin mitä kuukautiset ovat ja mitä kuukautiskiertoon liittyy. Veren vuotamisessa ei ole mitään epänormaalia. Kuukautisista ei tarvitse vaieta, eikä niitä ikinä koskaan tarvitse hävetä. Mies puolisona voi omalla käytöksellään ja huomaavaisuudellaan olla merkittävä tuki naiselle kuukautiskierron eri vaiheissa.

Omat kuukautiseni alkoivat 11- vuotiaana. Edelleen muistan tuon päivän kirkkaasti. Olin ratsastamassa, kun tajusin, että nyt on housut aivan märät ja hoksasin samantien, että kuukautisethan ne olivat alkaneet. Jännitti ja ihmetytti vaikka tiesin kuukautisia odottaa. Kotiin mennessä huusin isoon ääneen äidille, että nyt ne kuukautiset alkoivat ja siinä niitä sitten juhlittiin yhdessä! :D Samaan aikaan olin tosi ylpeä, että olin yhden ison kehitysvaiheen kynnyksellä ja toisaalta mietitytti miten tästä oikein selviää, kun verta vuotaa jokaikinen kuukausi vielä vuosikymmenet eteenpäin! Äiti lupasi, että kuukautisiin kyllä tottuu nopeasti.

Omat kuukautiseni olivat alkuun valitettavan ikävät kipuineen ja runsaine vuotoineen. Sain jo 15 vuotiaana e-pillerit lievittämään kuukautiskipuja ja vähentämään vuotoja. Kumpaankaan pillerit eivät juuri auttaneet, mutta jatkoin silti niiden käyttöä.

Nykyisillä tiedoillani toimisin eri tavalla, mutta teini-ikäisenä asiat eivät olleet ihan niin selkeitä itselle ja oman kehon kuuntelu oli vähän niin ja näin. Nyt arvostan sitä, että tunnen oman kehoni paremmin ja tunnistan kierron eri vaiheet sen luonnollisessa rytmissä. Kuukautiskivut loppuivat ja vuotopäivätkin vähenivät, kun lopetin reilu parikymppisenä pillerit ja löysin oikeat keinot kipujen helpottamiseen.

Onneksi äitini kyseenalaisti pitkään e-pillerien käyttöäni ja auttoi ymmärtämään, että ne eivät omassa tapauksessani olleet sopiva vaihtoehto. Äitini oli myös alkuun skeptinen pillerien aloittamisesta, mutta silloin teininä minulle riitti  tietysti lääkärin lupaukset finnittömästä ihosta ja kivuttomista kuukautisista.

Monta vuotta koin kuukautiset suurena vaivana ja haittana. Vihasin menkkoja ja niihin liittyi aina paljon ärsytystä. Oli ihanaa, kun sai siirtää pillereillä menkkoja monta kuukautta eteenpäin. Tosin jatkuvat välivuodot ja tiputtelut ärsytti menkkojakin enemmän.

Nykyään olen kiitollinen kuukautisista. Ne rytmittävät elämää ja koen ne itselleni todella tärkeiksi. Kuukautiskirto antaa keholle ja mielelle selkeät rytmit erilaisille energioille. Juuri ennen kuukautisia ja kuukautisten ensimmäiset päivät haluan antaa keholle ja mielelle extrapaljon tilaa rentoutumiselle ja rauhoittumiselle. Kierron alussa ennen ovulaatiota olen tehokkaampi ja saan enemmän aikaa. Ovulaation aikaan kaipaan enemmän läheisyyttä ja seksuaalisuus on erityisen vahvasti läsnä.

Nykyään olen todella iloinen siitä, että erilaisia vaihtoehtoja kuukautissuojiksi. Nuorena käytin lähinnä tamponeja, mutta otettuani niistä tarkemmin selvää vaihdoin tamponit myöhemmin reilu parikymppisenä terveyssiteisiin, joissa niissäkin on omat huonot puolensa. Itselläni erittäin herkkäihoisena, terveyssiteet eivät koskaan olleet hyvä vaihtoehto. Ainoastaan Vuokkosten terveyssiteet sopivat herkälle iholleni.

Noin viisi vuotta sitten löysin kestositeet, jotka olivat luomupuuvillaa ja pehmeitä ihoa vasten. Niitä aloin käyttää kotona ollessani. Kestositeet olivat iholle hyvä vaihtoehto, mutta käytännöllisyydeltään ne eivät olleet parhaat mahdolliset. Ylivuodot olivat helposti riskinä ja kestositeet olivat myös hankalat pitää.

Tänä kesänä tutustuin menkkapikkareihin! Kuulostaa ihan järjettömälle, mutta enää en voisi kuvitellakaan käyttäväni mitään muuta kuukautissuojina. Kuulin menkkapikkareista kehuja useammaltakin ystävältä ja päätin antaa niille mahdollisuuden ja kokeilin. Sille tielle jäin ja nyt kaapista löytyy vajaa parikymmentä paria menkkapikkareita. Ne ovat kaikin puolin MAAILMAN KÄTEVIMMÄT. Ne ovat mukavat päällä, pitävät vuodot täydellisesti ilman ylivuotoriskejä, ovat helppo hoitaa ja pestä ja ovat myös ekologinen vaihtoehto. Tiedän, että ajatuksena menkkapikkarit kuulostaa tosi ällöttävälle, mutta suosittelen todella todella vahvasti väistämään ennakkoluulot ja kokeilemaan!

Alla muutamia linkkejä, joista voi lukea lisää aiheesta! :)

Thinx

Nudge Helsinki

Femtis

Maria Nordin kuukautismeditaatio

Lue myös Yes Girlien ihana Supervoimia kuukautiskierrosta – postaus! :)

 

Oodi siis kuukautisille, ne todellakin voivat olla ihana osa naiseutta! ♥

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Feminine
  10.11.2020 at 18:02

  Ihan spontaani ajatus oli, että apua! En todella ole valmis, jos mun esikoisella alkaa jo menkat. Hän täytti juuri 11 vuotta. Mitä on tietysti vaikea sisäistää, koska oma identiteetti ei muokkaudu samaa tahtia, kuin lapset kasvaa. Nyt se jotenkin iski tajuntaan, että murrosikä on jo ihan oven takana…

  Puhun lapsille mahdollisimman arkisesti kuukautisista. Saattavat jotain tarkennusta joskus kysyä, mutta mitään mystiikkaa ei aiheeseen onneksi kietoudu.

  Itse jouduin erinäisistä syistä valitsemaan kuparikierukan, jonka valitettava haitta on rajut kuukautiset. Lisärauta on koko ajan käytössä, kun anemia toistuu herkästi.

  Joku bloggaaja nosti taannoin esiin kuukautisten aiheuttaman kärsimyksen kehittyvissä maissa. Aihe nosti valtavasti tunteita- miten karmeaa kuukautisten kanssa eläminen on miljoonille tytöille; ei peseytymismahdollisuutta, ei pääse ehkä kouluun, sotkua joutuu peittelemään ties millä konsteilla ja kaiken maailman harhaiset myytit vielä pahentavat kohtelua! Aiheen esille tulo antoi kyllä pohdittavaa naiseuden taakoista, joita ei edes hahmota omasta kulttuurista käsin.

 • Reply
  Kata
  10.11.2020 at 19:02

  Ihanaa, että puhut kuukautisista ❤️ menkkapuhetta tarvitaan ehdottomasti enemmän! Tällä hetkellä en voi itse mitenkään ajatella kuukautisia ihanana asiana.. Kärsin hirveistä pms-oireista ja tosi kivuliaista ja runsaista kuukautisista.. Oon myös kokeillut e-pillereitä, mutta ne eivät olleet hyvä vaihtoehto mullekaan.. Yritän suhtautua kuukautisiin niin, että ne nyt vain ovat pakollinen paha kerran kuussa mistä kyllä selviää!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *