23.3.2020

Miten saada työt tehtyä kotitoimistolla, kun lapsetkin on kotona?

Moni on nyt tilanteessa, että lapset ovat kotona, mutta myös työt pitäisi saada tehdyksi kotitoimistolla. Meillä tilanne on se, että olemme molemmat vanhemmat väliaikaisesti kotona töissä ja Lionel on myös poissa päiväkodista.

Yhden lapsen kanssa töiden järjestely menee vielä melko mutkattomasta, varsinkin kahden aikuisen voimin, mutta voin vain kuvitella millaista organisointia vaatii, kun perheessä on useampia lapsia ja mahdollisesti vielä hyvin eri ikäisiä.

Kokosin tähän meidän tärkeimpiä työkaluja pitämään tätä pakkaa kasassa. Laittakaa ihmeessä viestiä teidän vinkeistä ja tavoista toimia nyt poikkeuksellisessa tilanteessa.

1. Unohda täydellisyyden tavoittelu

Koko perheen ollessa kotona saa heti ensi töikseen unohtaa kaiken täydellisyyteen pyrkimisen. Tee parhaasi ja se riittää. On aivan turhaa nyt vaatia itseltään ja perheeltä liikoja.

2. Jousta työajoissa, jos mahdollista

Jousta aikatauluissa, mikäli työtehtäväsi sen sallivat. Pienten lasten kanssa voi päiväunien ajan käyttää töiden tekoon ja pyrkiä järjestämään kaikki enemmän keskittymistä vaativat tehtävät tai palaverit näihin aikoihin. Itse pyrin tekemään töitä aina, kun Lionel lepää, nukkuu päiväunia tai menee yöunille. Työtunnit kuitenkin jää tällä hetkellä selvästi normaalia vähemmäksi, joten joustavuutta vaaditaan paljon ihan kaikilta.

3. Käytä sukulaisia lapsenvahtina videon välityksellä

Meillä on nyt isovanhemmat olleet hyötykäytössä whats app videon välityksellä. Lionel jaksaa leikkiä ja jutella videon välityksellä pitkiäkin aikoja isovanhempien kanssa. Kirjoitan nyt tätä tekstiä samalla, kun Lionel leikkii remonttileikkiä Mumman kanssa videon kautta.

4. Stressinsietokyky 

Nyt jos koska tarvitaan hyvää stressinsietokykyä ja oman mielen rauhoittamista. Päivittäiset meditoinnit ovat enemmän kuin tarpeen. Kun huomaat hermojen kiristyvän, ota suosiolla pieni breikki. Hengitä syvään ja muista keskittyä tähän hetkeen. Kysy aina itseltäsi mitä hyvää löydät juuri tästä hetkestä?

5. Ymmärrystä

Perheen sisällä vaaditaan poikkeuksellisina aikoina poikkeuksellisen paljon ymmärrystä. Keskustelkaa avoimesti toistenne ajatuksista ja tukekaa toisianne tai soittakaa videopuheluita rakkaille läheisille. Antakaa paljon haleja ja rakkautta toisillenne, niitä tarvitaan nyt erityisen paljon. Me olemme kertoneet tunteista ja ajatuksista avoimesti myös lapselle. Olisi mielestäni epäreilua olla, kuin mitään ei olisi tapahtunut, koska muutos aikaisempaan on suuri ja lapsi vaistoaa kyllä vanhemmista, että kaikki ei ole ennallaan.

6. Tehkää kivoja juttuja yhdessä

Kannattaa muistaa, että kaiken paineen ja ahdistuksen keskellä on tosi tärkeää keskittyä myös kivoihin juttuihin. Käy pitkässä kylvyssä lapsen kanssa, ulkoile mikäli se on mahdollista, leipokaa koko perheen kesken tai katsokaa vaikka lasten elokuva yhdessä.

Kyllä tässä aika paljon tarvitaan kaikilta joustavuutta tällä hetkellä. Välillä herään hämmästelemään, että onko tämä tilanne ihan totta, vai näenkö vain pahaa unta.

Koen meidän perheen kovin etuoikeutuksi monessakin asiassa tällä hetkellä, mutta valehtelisin jos väittäisin, etten yhtään murehtisi tai ahdistuisi. Joka päivä olen murehtinut suuresti sekä terveydellisiä että taloudellisia asioita. Moni rakas läheinen kuuluu riskiryhmään, moni on lomautettuna ja moni työskentelee kriittisissä tehtävissä meidän kaikkien takia. Oma äitini on sairaanhoitaja ja hoitaa muistisairaita vanhuksia, vaikka kuuluu itsekin riskiryhmään. :'( Arvostan ja olen aina arvostanut äitiäni ja hänen työmoraaliaan ja hänen suurta sydäntään enemmän, kuin mitään koko maailmassa.

Olen päivisin todella väsynyt ja ajatusten kasaaminen on välillä ihan äärimmäisen vaikeaa. Uutisia tulee selattua aivan liikaa. Tällä hetkellä pyrin kuitenkin keskittymään siihen, että olen ensisijaisesti todella armollinen itseäni kohtaan, autan muita kykyjeni mukaan ja pyrin olemaan joustava niin paljon kuin mahdollista. Ystävistä, kolleegoista ja perheenjäsenistä saan kuitenkin paljon voimaa joka päivä. Pitäkää siis yhteyttä rakkaisiin!

Tästä selvitään yhdessä. Paljon voimia kaikille, olitte sitten kotitoimistolla, lomautettuna tai kriittisissä tehtävissä. Tulevat kuukaudet tulevat varmasti olemaan vaikeita ihan kaikille, mutta kaikki tulee varmasti kääntymään vielä parempaan suuntaan. ♥

Toivottavasti nähdään ja jutellaan myös Facebookissa & Instagramissa ♥

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Suvi
  24.3.2020 at 21:07

  Luovuus kunniaan.Toi whatsapp-videopuhelu,ihanan mahtavaa,ja aika aallon harjalla myös mumma!Wow!Mä kuulun siihen ryhmään, jonka pitäisi pysyä terveenä,jotta potilaiden hoito onnistuu.Yritän itse ajatella tästä, että koettelemukset ja raskaat ajat ovat mahdollisuus siinä missä myönteisetkin muutokset.Nyt on mahdollisuus pysähtyä, pakosta.Päästää irti turhasta, keskittyä myös esimerkiksi perheen asioiden äärelle.Unohtaa jatkuva paikasta toiseen ravaaminen ja sellainen suorittaminen.Opetella itsemyötätuntoa ja armollisuutta.Ymmärrystä itseään ja muita kohtaan.Itse olen pakon edestä joutunut muuttamaan työskentelytapaani ja aika lennosta.Useimmiten ihmiset vastustavat muutoksia.Ehkä tämän jälkeen on helpompi lähteä mukaan seuraavaan muutokseen.Tästä voi seurata myös hyvää.Jaksamista kaikille!<3

  • Reply
   Mona
   25.3.2020 at 08:32

   <3 <3 <3 <3

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *