31.1.2020

Miten minusta tuli yrittäjä?

Kaupallinen yhteistyö, DNA Yrittäjän digiakatemia

Miten minusta tuli yrittäjä?

Suoritin itse Yrittäjän digiakatemian ja vaikka yrittäjyyttä onkin takana jo monta vuotta, tuli siitä silti paljon uutta tietoa. Erityisesti suosittelen kursin tekoa, kun suunnittelet ja olet juuri aloittamassa yrittäjyyden taivalta.

2009 olin vasta vuosi sitten muuttanut Turkuun ja suunnittelin ylipistoon hakemista. Olin jo kerran hakenut oikeustieteelliseen, mutten ollut onnistunut pääsykokeessa.

Tein itselleni ominaiseen tapaan paljon töitä, niin kuin olin aina 15 vuotiaasta lähtien tehnyt monissa eri tehtävissä. Noista kaikista työkokemuksista olen jälkeenpäin ollut erittäin kiitollinen.

Keväällä 2009 tein pieneltä tuntuvan päätöksen, joka kuitenkin tuli muuttamaan koko seuraavan vuosikymmenen suunnan aivan erilaiseksi, mitä olisin voinut kuvitellut. Perustin ensimmäisen blogini äitini kannustamana ja sille tiellä jäin. Ensimmäisiä blogipostauksia tehdessäni, en olisi osannut kuvitellakaan, että hetken mielijohteesta aloittamani uusi harrastus tulisi vielä olemaan pohja tulevaisuuden uralleni.

Samana vuonna marraskuussa tapasin tulevan aviomieheni, joka tuli näyttelemään myös suurta osaa urallani. Hänen kannustus ja usko minuun, auttoivat luomaan minuun itsevarmuutta tekemään isoja ja jännittäviä ratkaisuja. Matkan varrella muun muassa irtisanouduin turvallisesta vakituisesta työstä perintätoimistossa sekä myöhemmin päädyin myös lopettamaan yliopistossa opinnot, jonne pääsin 2011 mieheni kanssa samaan aikaan opiskelemaan.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Yhteistyöt yritysten kanssa eivät enää olleet pelkästään pienten lahjojen saamisia, vaan kampanjat suunniteltiin tarkasti ja niistä laskutettiin rahaa normaalin työn tapaan.

Moni piti blogeja turhanpäiväisenä ja ihmetteli miten sillä voi ansaita elantonsa. Muistan ensimmäisinä yrittäjävuosina käyneeni toisinaan ristiriitaista vuoropuhelua mielessäni. Ymmärsin täysin, että bloggaaminen on ammatti siinä missä muutkin, mutta toisten ihmettelyt saivat välillä epäilemään asiaa. Onneksi nykyään asiat ovat jo täysin toisin, eikä kukaan juuri enää ihmettele verkossa tapahtuvaa yrittäjyyttä tai somen vaikutusta yrittäjyydessä.

Epävarmuus ja ulkopuoliset mielipiteet olivat aluksi yksi suurimmista syistä sille, että pohdin pitkään uskallanko irtisanoutua kokonaan vakituisesta työstäni. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, että oman yrityksen pyörittäminen vei niin paljon aikaa ja energiaa, että halusin keskittyä vain siihen ja sen kehittämiseen. Tässä mieheni oli suureksi avuksi ja jaksoi kannustaa ja uskoa siihen mitä näki minun tekevän.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Olin 2011 päässyt opiskelemaan yhteiskuntatieteelliseen. Se helpotti alkuun päätöstä työstä irtisanoutumiseen. Tiesin, että jos yrittäjyys ei onnistuisikaan, olisi minulla vielä opinnot taustalla.

Hyvin nopeasti kuitenkin huomasin, etten ollut oikeassa tiedekunnassa ja palo yrittäjyyteen oli kasvanut niin suureksi, ettei ollut enää muita vaihtoehtoja, kuin kuunnella 110%:sti omaa sydäntä ja laittaa kaikki panostus sille mitä rakastin tehdä.

Enkä ole päivääkään katunut vakituisesta työstä irtisanoutumista saati opiskelujen keskeyttämistä.

Kaikki se mitä olen oppinut yrittäjyyden myötä viimeisen vuosikymmenen aikana, tulee olemaan ja pysymään minussa aina. Kukaan ei voi ottaa kuluneiden vuosien kokemusta minulta pois. Voin milloin tahansa aloittaa työhaun tai päättää hakea opiskelemaan uutta alaa.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Yrittäjyys ei missään vaiheessa ole ollut helppoa ja se pitää sisällään monta sellaista asiaa mitä ei joudu työntekijänä huomioimaan. Toisaalta yrittäjyys myös mahdollistaa monia asioita, joita en koskaan voisi työntekijänä saada.

Taloudellisen turvan puuttuminen oli alkuun yksi isoimmista peloista. Yrittäjänä en ole voinut koskaan olla täysin varma tulevista kuukausista ja siitä riittääkö laskutettavaa. Päätin kuitenkin luottaa omaan ammattitaitooni ja intohimooni ja uskoa, että tekevälle löytyy aina asiakkaita ja töitä.

Tämän uskomuksen olen saanut todeta monta kertaa. Lisäisin tähän myös sen, että kun tekee työtään täydestä sydämestä ja haluaa vilpittömästi tehdä hyvää ja auttaa muita, tulee kaikki muu lähes itsestään eteesi, vaikkakaan ei ilman työtä.

Muistan edelleen miten ylpeä ja onnellinen olin, kun sain ensimmäisen pitkäaikaisen asiakkaan, jolta laskutin 1000€ kuukaudessa. Olen edelleen äärimmäisen kiitollinen tälle asiakkaalle luottamuksesta ja yhteistyöstä tuolloin ensimmäisten yrittäjyysvuosieni aikana.

Bloggaaminen on muuttunut paljon vuodesta 2009. Tämän kymmenen vuoden aikana ala on kehittynyt hurjasti, eikä enää puhuta pelkästään bloggaajista. 2020 on sisällöntuottamisen aikaa ja yrittäjyys ylipäänsä on siirtymässä paljon verkon puolelle.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Digitaalisuus on tullut jäädäkseen ja se mahdollistaa entistä laajemmin erilaisen yrittämisen kulttuuria.

Minulle yrittäjänä ensimmäisiä tärkeimpiä hankintoja oli kunnollinen tietokone ja puhelin, jotka ovatkin tärkeimpiä työkalujani, joita ilman en voisi toimia yrittäjänä.

Saatuani pyynnön tähän yhteistyöhön Yrittäjän digiakatemiaan DNA:n kanssa, en voinut kuin hymyillä isosti. Olen ollut DNA:n erittäin tyytyväinen asiakas niin pitkään, kuin olen itse hoitanut laskujani ja muuttanut omilleni.

DNA on ollut merkittävässä roolissa yrittäjyyteni taipaleella. Ilman hyvää nettiä ja puhelinta tämä työ olisi mahdotonta.

Asiakkuuden tärkeyden huomasin erittäin vahvasti 2016 ja 2017 vuosina, kun asuimme Krakovassa, jossa netin tehokkuus ja toimivuus ei ollut samaa mihin olin Suomessa asuessamme tottunut. En missään vaiheessa ulkomailla asuessamme lopettanut asiakassuhdetta. Tiesin voivani luottaa DNA:n palveluun missä vain ja sainkin kiittää palvelua moneen kertaan ulkomailla asuessani.

Miten minusta tuli yrittäjä?

DNA nyt lanseeraama maksuton Yrittäjän digiakatemian on kaikille yrittäjille. Digiakatemiassa voit opiskella helposti verkkokurssin muodossa mm. tietoturvaa ja somemarkkinointia.

Suoritin itse Yrittäjän digiakatemian ja vaikka yrittäjyyttä onkin takana jo monta vuotta, tuli siitä silti paljon uutta tietoa. Erityisesti suosittelen kursin tekoa, kun suunnittelet ja olet juuri aloittamassa yrittäjyyden taivalta. Yrittäjyyden alussa on paljon opittavaa ja monesti asioista on otettava itse selvää.

Kurssiin on koottu tärkeää tietoa helposti ymmärrettävään muotoon ja kuitenkin kompaktissa paketissa. Videoita on helppo katsoa silloin, kun itselle on paras aika. Koko kurssin tekoon menee noin 4 – 6 tuntia.

Kurssi muodostuu 4 eri moduulista. Aiheina on tietoturva, sosiaalinen media, laitteet ja pilvityökalut. Nämä kaikki ovat erittäin tärkeässä roolissa yrittäjän arjessa oli kyseessä sitten työ, joka toimii verkossa tai ei. Yrittäjänä aikaa ei ole hukattavaksi, joten järkevään kokonaisuuteen luodut tiiviit tietopaketit ovat todella arvokkaita.

Yksi yrittäjyyden parhaita puolia onkin ollut uuden oppiminen. Vaikka keskeytin opinnot yliopistossa yrittäjyyden takia, ei se tarkoita, että olisin lopettanut opiskelun. Yrittäjyys on jatkuvaa uuden oppimista ja ajan hermolla pysymistä.

Onkin aivan mahtavaa, että DNA tarjoaa nyt ilmaiseksi hyödyllisen kurssin kaikille, jotka haaveilevat yrittäjyydestä. Meillä on selvästi DNA:n kanssa sama missio ja toive: Kannustaa jokaista uskomaan unelmiinsa ja löytämään hyviä ratkaisuja oman toiminnan tukemiseksi.

Miten minusta tuli yrittäjä?

Pictures, Carita Alfthan / edited by me

Toivottavasti saitte tästä tarinasta mahdollisesti inspiraatiota oman yrittäjyyshaaveen toteuttamiseen. Niin kuin olen monesti kertonut, olen saanut jo useamman läheiseni tarttumaan yrittäjyyssarvista kiinni. Jokainen läheinen, jonka olen saanut innostettua yrittäjyyden polulle, on tullut myöhemmin kiittämään rohkaisusta. Ja jokaisesta olen ollut ihan äärimmäisen ylpeä.

Ota sinäkin tänään jokin pienikin askel, jotta olet lähempänä omaa yrittäjyyshaavettasi! Ehkä se olisi juuri tämä DNA:n Yrittäjän digiakatemian suorittaminen? Opit taatusti jotain uutta ja saat inspiraatiota omaan tekemiseen.

Kuulen myös tosi mielelläni teidän tarinoita ja ajatuksia yrittäjyydestä kommenttiboksin puolella.

Rakkautta, lämpöä ja inspiraatiota sinun päivääsi!

Muista uskoa unelmiisi.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Poppanenn
  31.1.2020 at 22:10

  Mulla on yrittänyydestä vähän ristiriitaisia ajatuksia. Minulle vaikka joku hyvä blogi tarjoaa samaa kuin hyvä kirja tai lehti. Mutta silti kietin kuinka pal on oj olemassa youtubettajia tai bloggareita tässä maailmassa joikke yrittäminen perustuu siihen että kannustetaan ihmjsiä ostamaan enemmän ja enemmän, mitä eh itse voi hyväksyä. Samalla tavalla en välttämättä arvosta yritystä, joka vaikkapa perustuu juhlarekvisiittakrääsän myymiseen, vaikka y märrän tietrnkin kapitalismin ehdot. Enkä kuitenkin galtion työntekijänä ammatissa, joka toki antaa minulle hurjasti, mietin että on niin pal on aloha joissa tarvitaan työntekijöitä, ja niin pal on yrityksiä jotka itselleni (huom. Siis vain minulle, en väitä että nämä olisi täysin turhia) on turhia. Tietenkin olisi toivottavaa että ihmiset nauttisi työstään, mutta kutem sanoin, julkisella alalla jossa on pulaa työntekijöistö ja jota tullaan aims tarvitsemaan, enkä tuntuu hassulta että yrittäjyydestö puhutaan aina niin positiivisesti, ja mainitaan vain ekonominen etu, eikä vaikkapa tiettyjen yritysten ekologista jälkrä. Tällä en toki tarkoita vaikkapa sinun blogia tai montaa muutakaan mitä itse luen, mutta näitä toki aina löytyy.

  • Reply
   Mona
   5.2.2020 at 09:28

   Kiitos tosi hyvästä kommentista. Ymmärrän täysin kantasi.
   Ja olen monessa mielessä sinun kanssasi samaa mieltä. En todellakaan ole itse kaikessa täydellinen bloggaajana, mutta jatkuvasti pyrin miettimään tarkemmin omia arvoja ja esimerkiksi teen koko ajan töitä sen eteen, että voisin jatkossa työllistää itseäni enemmän omilla tuotteilla, jotka ovat verkossa ja näin ollen myös ekologisia.
   Julkisen alan ongelmat onkin sitten asia ihan erikseen. Voisipa terveydenhoito ja varhaiskasvatuksen alalle saada heti isoja muutoksia.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *