18.10.2019

Asunnot intohimon kohteena, montako asuntokauppaa olemme tehneet?

Kaupallinen yhteistyö, OP

Nyt ollaan minun intohimon äärellä! Nimittäin asunnoissa ja asuntolainoissa. Olen välillä avannut meidän kotien tarinaa täällä blogissa, mutten vielä läheskään niin paljon mitä sisälläni on kuplinut.

Tämä yhteistyö OP:n kanssa on jotakuinkin unelmien täyttymys, kun pääsen tämän tiimoilta kertomaan tarkemmin meidän tarinaa asunnoista sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Kampanjassa mukana oleva ihana kolleegani Ida taitaa myös olla aika onnessaan, kun pääsi kertomaan ihan mielettömiä uutisia ensiasunnon ostosta samalla! Olen niin iloinen Idan puolesta. Hurjasti onnea Ida ensiasunnosta! Ensiasunnon ostaminen on huikea kokemus, eikä sitä unohda koskaan!:)

Pahoittelen heti alkuun, että tästä postauksesta tulee pitkä. :D Olisi varmasti järkevää aloittaa aiheen tiimoilta ihan oma blogi. ;) Tummennan tärkeitä asioita, jotta halutessaan on helppo poimia vain ne itseään kiinnostavat kohdat.

Mikäli innostut lukemaan koko postauksen läpi ja aihe on lähellä sydäntäsi, tai olet juuri pohtinut milloin asuntolainaa oikein kannattaa hakea, niin laitathan kommenttia ja ajatuksia tulemaan täällä tai vaikka IG yksityisviestien kautta. Keskustelen enemmän kuin mielelläni asunnoista teidän kanssa tarkemmin! :)

Meidän kolmas koti, joka oli perheenjäsenillä vuokralla.

Meidän asuntohistoria

Olen itse haaveillut oman asunnon ostamisesta niin kauan, kuin muistan. Lukioaikana katselin jo asuntoilmoituksia ja haaveilin omasta kodista.

Parikymppisenä Turkuun muuttaessani jatkoin entistä sinnikkäämmin asuntomarkkinoihin tutustumista. Eetun tavattuani, laitettiin heti matoa koukkuun ja tehtiin yhdet elämämme parhaimmista kaupoista, nimittäin asuntokaupat. Turussa Koulukadulla oli meidän ihka ensimmäinen unelmien koti.

Ensimmäisen oman kodin remontti!

Jos minulta kysytään, niin rakastan ihan kaikkea mitä tulee asuntokauppojen tekoon. Se on aina älyttömän jännittävää ja kivaa puuhaa. Vaikka meillä on jo viidet asuntokaupat takana, jännittää se silti joka kerta.

Asuntokaupoissa oppii aina uutta. Alkuun jännittää saako asuntolainaa, sen jälkeen saa jännittää tarjouksen hyväksymistä ja sitten kaikki muu tekninen vielä asuntokauppoja tehdessä.

Tosin tähän väliin pitää sanoa, että lainan hakemista on kyllä ihan turha jännittää, vaikka se aina vähän jännää onkin. Nykyään lainan hakeminen on tehty paljon helpommaksi mitä aikoinaan.

Nykyisessä kodissa asutaan vuokralla.

Asuntolainan hakeminen

Testasin itse OP:n asuntolainan hakua nyt syksyllä ja en voi muuta, kuin kehua homman helppoutta ja vaivattomuutta. ETENKIN kiireisissä ruuhkavuosissa arvostan suuresti kaikkea mikä tapahtuu netin välityksellä. Asuntolainahakemuksen jätettyäni, pankista soitettiin heti seuraavana päivänä ja samantien kerrottiin millaista lainaa voidaan myöntää. Loistavaa palvelua!

Mikäli olet OP:n asiakas, voit käyttää suoraan OP:n uutta asuntolainapalvelua, jossa voit saada lainatarjouksen jopa samantien. Nopea lainatarjous mahdollistaa juuri sen, että on helpompi olla asuntomarkkinoilla mukana ostajana, kun oikean kodin löydyttyä on nopeasti tiedossa onko rahoitus kunnossa. Asuntolainahakemuksen täyttämällä näet heti paljonko voisit saada asuntolainaa. Lainatarjouksen pyytäminen on täysin kulutonta eikä sido mihinkään.

Toinen oma koti, joka oli silloin iso unelmien täyttymys vanhasta talosta.

Osuuspankin omistaja-asiakkuus & OP -bonukset

Se mikä itseäni kiinnostaa erityisesti OP:n asuntolainassa on OP -bonuksien hyödyntäminen. Vakuutukset on itselleni todella tärkeitä ja erityisesti yrittäjänä vakuutusten merkitys kasvaa. Vakuutukset ovat arvokkaita ja se, että asuntolainasta kertyy bonuksia, joilla voi kuitata palvelumaksuja ja henkilövakuutuksia, kuulostaa todella hyvältä.

Asuntolainan suojaus

Asuntoa ostaessa (ja tietysti muutenkin) on erityisen tärkeää, että on varautunut talouden turvaamiseen. Pankki on totta kai tukena ja apuna laskemassa juuri sinulle sen oikean budjetin asunnon suhteen, jotta pahan paikan tullessa ei joudu taloudellisiin vaikeuksiin asunnon takia.

Oma koti on ihana ja tärkeä asia, mutta asuntolainan takia ei missään nimessä kannata menettää yöuniaan. Tämä asia onkin ollut meille asuntolainojen kanssa aina yksi tärkeimmistä kriteereistä.

Lainan lyhennyksen on oltava sellainen, että sen pystyy maksamaan joka kuukausi  hyvällä mielellä, ilman pelkoa siitä riittääkö rahat lainan lyhentämisen jälkeen muuhun elämiseen. Ollaan myös pidetty tärkeänä sitä, että yllättävien vaikeuksien edessä, meillä on aina jonkinlainen suunnitelma taustalla miten selvitä taloudellisesti.

On tärkeää varautua, jos vastaan tulee henkilökohtaisia, tai ulkoisia riskejä. Ulkoisena riskinä voidaan pitää esimerkiksi korkojen nousua.

Korot ovat olleet todella alhaalla pitkään ja on hyvä pohtia miten lainan lyhennyksistä selviää, jos korot nousevatkin tästä merkittävästi. Mikäli oma talous ei mahdollista usean sadan euron nousua lyhennyksissä, voi tähän varautua pankin tarjoamalla korkokatolla.

Pidän myös todella tärkeänä sitä, että on hyvin perillä siitä millaisia kustannuksia omistusasuminen voi tuoda mukanaan taloyhtiön puolesta. Asunnon iästä riippuen, taloja kunnostetaan säännöllisesti, jolloin omistajille tulee kustannuksia. Niihin on hyvä varautua etukäteen ja tiedostaa miten isoja remontteja taloyhtiöön on tulossa.

Omistusasunnossa pitää myös muistaa se, että jääkaapin tai muun kodinkoneen rikkoutuessa on omistajan vastuulla hankkia uusi. Vuokralaisella on sinänsä helppoa, kun vuokraisäntä vastaa kaikesta asuntoon kiinteästi kuuluvasta.

Turun Puutarhakadulla.

Meidän tulevat haaveet?

Tällä hetkellä asumme Helsingissä vuokralla, mutta haaveenamme on tulevaisuudessa löytää pysyvämpi ja pitkäaikaisempi oma koti Helsingistä. Asunnolle on melkoinen lista kriteerejä, joten täydellisen unelmakodin löytymisessä saattaa mennä tovi.

On aika hullua, että maksamme yli 1600€ tällä hetkellä vuokraa, kun samalla summalla voisi lyhentää asuntolainaa ja kerryttää itselleen myös pääomaa.

Tällä hetkellä pidetään siis tärkeänä sitä, että säästetään tulevaa kotia varten pääomaa ja samalla pidetään silmät koko ajan auki, jos täydellinen koti tulisikin jotain kautta vastaan. Tässä apuna on juuri etukäteen pyydetty lainatarjous, jolloin on hieman osviittaa siitä millaisen budjetin asuntoja voi etsiä.

Haaveilen, että päästään taas pian remontoimaan joko omaa tai sijoitusasuntoa! :)

Vinkit asunnon ostoon

Mitä me sitten ollaan opittu asuntojen ostossa ja asuntolainaruljansseissa? Kokosin tähän muutamia vinkkejä:

Jätä ehdollinen tarjous. Me ollaan aina jätetty tarjous ehdollisena, vaikka se toki tuo pienen hidastuksen prosessiin. Se on meillä pienentänyt tarjouksen jättämisen kynnystä, kun saa aina varmistettua, että tarjouksen hyväksymisen jälkeen kaikki on meidän puolelta varmasti kunnossa. Tarjouksen ehtona voi olla esimerkiksi vanhan asunnon myynti, lainan varmistus, kuntotarkastus  jne.

Kysy myös muilta mielipidettä talosta ja asunnosta. Ollaan onnekkaassa asemassa, kun meillä on asunnoista kiinnostuneita läheisiä. Kysyn poikkeuksetta aina heiltä mielipidettä ja haen vahvistusta omiin näkemyksiini, ennen kuin teen tarjousta. Olen saanut monta arvokasta neuvoa läheisiltä. Moni tarjous on jäänyt myös tekemättä hyvien neuvojen ansiosta, kun kohde ei olekaan ollut niin hyvä mitä itse ensin olin ajatellut.

Seuraa aktiivisesti asuntomarkkinoita. On hyvä olla perillä oman alueen asuntomarkkinasta. Millaisia asuntoja on tarjolla ja millaiseen hintaan? Missä kunnossa talot on ja miten niitä hoidetaan? Nämä ovat mielenkiintoisia juttuja, joten niiden seuraaminen on super hauskaa! :)

Uskalla jättää rohkea tarjous. Olemme tehneet viidet asuntokaupat, mutta tarjouksia olen jättänyt kymmeniä. Murto-osa on mennyt siis läpi, mutta muutamassa kohteessa on käynyt hinnan suhteen todella hyvin ja ollaan saatu ostettua asunto alle markkinahinnan. Ostajat määrää aina lopullisen toteutuneen kauppahinnan, joten sitä kannattaa käyttää hyödyksi.
(Helsingissä tämä toki on vähän kinkkinen juttu, kun keskustassa monet asunnot saattaa mennä, ennen kuin ehtii edes tulla markkinoille)

Pidä pää kylmänä. Hätiköityjä päätöksiä ei pääsääntöisesti kannata asuntokaupoissa tehdä.

Neuvottele pankin kanssa marginaalista ja muista lainan kuluista.

Myyntiä kannattaa aina harkita tarkkaan. Ollaan jo pari kertaa tehty se virhe, että ollaan myyty asunto liian aikaisin. Maltti olisi ollut valttia, koska arvo olisi noussut huomattavasti odottamalla muutama vuosi.

Yllätyksiä tulee aina, varaudu niihin, jolloin ne eivät ole yllätyksiä. Pidä aina vähän säästöjä siltä varalta, että tarvitset ylimääräistä yllättäviä menoja varten.

Käytä aina pankin asiantuntemusta hyväksi ja kysy ihan kaikkea mitä vaan mieleen tulee. Pankki on asiakkaita varten ja auttaa aina mielellään.

Ole rohkea! Meidän yhteisen ensimmäisen kodin ostaminen 3kk tapaamisen jälkeen oli aika jännittävää ja rohkeaa, mutta yksi parhaimmista taloudellisista päätöksistä mitä ollaan kymmenen vuoden aikana tehty. Aion myös kannustaa omaa lasta ostamaan ensimmäisen oman kodin mahdollisimman varhain ja mikäli ASP -tilin perustaminen on vielä mahdollista hänen täytettyään 15, on ihan selvää, että sellainen tullaan meidän lapselle avaamaan! :)

Siinäpä niitä ajatuksia!

Kaksio, jonka ostimme sijoitusasunnoksi. Tämä tullaan jossain kohdin remontoimaan.

Tällä hetkellä meillä on siis takana viidet asuntokaupat ja haaveeni on, että tämä luku nousee reilusti seuraavien vuosien aikana.

Oma unelmani asuntosijoittamisesta on nimittäin käynyt viime vuosina toteen ja ollaan vihdoin päästy pienin askelin tätä haavetta toteuttamaan. En voisi olla onnellisempi ja toivon, että tämä ura jatkuu vielä pitkään ja onnistuneesti! :)

Niinkuin sanottu, rakastan kaikkea asuntokauppoihin liittyvää ja asuntosijoittajana pääsen toteuttamaan itseäni niin monella eri tavalla. Se on myös ihanaa vaihtelua päätyölleni. Tulevaisuudessa toivon, että voinmme antaa tälle toiselle urapolulle entistä enemmän aikaa ja osaamista.

Nyt palan halusta kuulla teidän kokemuksia ja ajatuksia!! Onko sinulla asunnon osto tai asunnon vaihto nyt ajankohtaista? Mitä mieltä olet, onko järkevää asua vuokralla vai mieluummin hankkia oma asunto?

Jättäkää kommenttia tähän alle tai laittakaa yksityisviestiä IG:ssa!

– Asuntolainan, omistaja-asiakkuuden, korkokaton ja asp-tilin myöntää osuuspankki.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  M
  18.10.2019 at 20:52

  Asuntojen osto ja kaikki siihen liittyvä myös lähellä mun sydäntä.

  Ostettiin reilu kuukausi sitten miehen kanssa yhdessä meidän eka yhteinen koti. Siellä juuri remontti meneillään ja kuukauden päästä arviolta päästään muuttamaan. Tämä oli miehelleni eka asuntokauppa, minulle kolmas.

  Haaveissa tulevaisuudessa sijoitusasunnon hankinta. Nyt ensin kuitenkin ihana päästä ensimmäiseen omaan yhteiseen kotiin. :)

  • Reply
   Mona
   18.10.2019 at 21:45

   Wauu onnea hurjasti uuteen kotiin!! :) Ihana päästä laittamaan kaikkea kuntoon <3 Se fiilis on aina niin huikea. :)

 • Reply
  HANNA
  19.10.2019 at 09:11

  Kiitos hyvästä postauksesta! :) Täällä ollaan pian vuoden verran seurailtu markkinoita, tarjontaa ja mietitty eri vaihtoehtoja. Hankalaksi asian tekee minun todella pieni palkka, mutta sinnikkäästi laskeskellaan ja pohditaan mikä olis paras vaihtoehto. Asutaan siis Tampereella, jossa myös hinnat hiukan korkeammat kuin pienillä paikoilla. :) Varsinkin niillä alueilla, joista ollaan kiinnostuneita. :D
  Yksi seikka mikä pistää myös miettimään, on opiskelut. Myöntääkö pankki lainaa, jos haluaa jossain vaiheessa jatkaa opintoja, pieneenekö tulot radikaalisti, vaikka kävisikin osa-aikaisena töissä, onko asuntoa järkevää rahoittaa esim. Opintolainalla jne. Onko teillä tästä kokemusta? :)

  • Reply
   Mona-admin
   20.10.2019 at 12:58

   Ah juuri Tampereella käyneenä vielä kaikki ihanat Tampereen talot!! Jäin pitkäksi toviksi haaveilemaan Pispalan ja Pyynikin helmistä :)
   Meillä ensiasunnon ostaessa oli tilanne, että molemmilla oli vakituiset työt ja toinen oli opiskelija. Myöhemmin myös minä jäin opiskelijaksi ja siirryin yrittäjäksi. Silloin yrittäjyyden alussa olisi varmasti ollut huomattavasti vaikeampi saada lainaa, joten toki tätä kannattaa miettiä. Silloin pitää ehkä olla enemmän omaa pääomaa alla ja/tai enemmän muita vakuuksia.
   Suosittelen myös miettimään miten voisi esim saada vähän extra tuloja, jotka voisi sijoittaa juuri asunnon alkupääomaan.
   Nykyään pystyy tekemään kotoa käsin tosi paljon erilaisia juttuja, joilla voi vähän tienata extraa. Näistä voisi koota joskus oman ideapostauksen! :)

   Tsemppiä tosi paljon ja pitäkää haaveesta kiinni! Kyllä se oikea aika omalle kodille vielä tulee! :)

 • Reply
  Anni
  19.10.2019 at 10:45

  Hyvä postaus :-) Onko teillä koko ajan kuitenkin myös oman asunnon lisäksi sijoitusasunto(ja)? Minua kiinnostaa sijoituspuoli vielä enemmänkin

  • Reply
   Mona-admin
   20.10.2019 at 12:54

   Kiitos, tosi kiva kuulla!! :) Sijoittamiseen ja säästämiseen liittyviä postauksia tulee taatusti vielä lisää!! :)
   Meillä on siis tällä hetkellä kaksi sijoitusasuntoa ja itse asumme vuokralla (toistaiseksi) ja toivottavasti pian asutaan omassa kodissa! :)

   • Reply
    Anni
    22.10.2019 at 09:31

    Tuosta olisi kiva kuulla lisää eli sijoitusasunnoista ja miksi itse vuokralla. Moni tekee noin enkä oikein pääse jyvälle miksi. Siinä kuitenkin “heittää” rahaa muille, kun on vuokralla. Ehkä jossain tapauksissa Helsingissä ison asunnon ostaminen on kallista ja saa isomman ja paremman vuokralle, kuin että saisi otettua niin ison lainan. Tästä olisi siis kiva kuulla sun ajatuksia.

    • Reply
     Mona
     22.10.2019 at 09:37

     Katsotaan josko saisin tästä aiheesta jossain kohdin tehtyä laajemmin vaikka videon muodossa juttua! :)
     Kiitos aiheideasta!! :)
     Kirjavinkkinä antaisin tämän kirjan, jos nämä aiheet kiinnostaa syvällisemmin. Aivan super hyvä kirja ja tooosi paljon hyvää asiaa ja pohdittavaa!! :) – Petri Roininen, Asunto elämäsi tärkein sijoitus

 • Reply
  Jenna
  20.10.2019 at 15:40

  Hei, hyvä kirjoitus. Itseäni kiinnostaa myös asuntoasiat. Tällä hetkellä asumme minun omistusasunnossa 45 neliötä mieheni ja lapsen kanssa. Haaveena olisi isompi yhteinen koti. Olisin halukas jättämään tämän asunnon sijoitusasunnoksi, mutta ei taida olla mahdollista saada uutta lainaa taas niin paljon?

  • Reply
   Mona
   21.10.2019 at 08:24

   Tosi kiva kuulla että pidit!:)
   Kannattaa ainakin miettiä tuota vaihtoehtoa ja jutella pankin kanssa asiasta. Jos esim saa itse säästettyä seuraavaa asuntoa varten hyvän alkupääoman voi käyttää ensimmäistä asuntoa myös vakuutena uudelle kodille. Mieluummin ajattelee että on mahdollista ja miettii vain ratkaisun että miten!:)

 • Reply
  Milla
  20.10.2019 at 22:00

  Heih, kiitos postauksesta. Ihan mielenkiinnosta, että miten teillä on ollut varaa ostella jo niin monta asuntoa ja että teillä on tilanne, että teillä on kaksi sijoitusasuntoa ja etsitte omaa asuntoa nytkin? Miten siis olette taanneet lainanne?

  • Reply
   Mona
   21.10.2019 at 08:21

   Ensimmäisissä asunnoissa saimme molempien vanhemmat takaamaan lainan. Meidän sijoitusasunnot eivät ole pääkaupungista joten hinnat on täysin erit ja niihin olemme hakeneet yrityslainaa. Vakuutena voi myös käyttää omia muita varallisuuksia, esim osakkeita jne. Näistä kannattaa aina neuvotella tarkemmin pankin kanssa!:)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *