28.2.2019

10 suoraa kysymystä rahasta

Huikea, ihana toimistokolleega Sara kirjoitti blogiinsa aivan mahtavan postauksen 10 suoraa kysymystä rahasta. Sitä ennen toinen ihana toimistokolleegani Veera kirjoitti Instagramissa siitä miten hän laskutti tammikuussa yli 17 000€.

10 suoraa kysymystä rahasta

Moni teistä varmasti tietää, että raha-aiheet ovat erittäin lähellä sydäntäni. Rakastan puhua rahasta. Kaikki läheiseni ainakin tietävät tämän.:D Joten tartuin heti Saran 10 suoraa kysymystä rahasta haasteeseen. Rahapostauksia on tulossa kevään ja kesän aikana vielä paljon, joten tämä on vain pieni pintaraapaisu.

Olen itse muuttanut rahakäsitystäni kymmenen vuoden aikana paljon. Eetun tavattuani rakastin shoppailua ja ostin ostamisen ilosta. Pidin säästämistä lähinnä turhanpäiväisenä. Miksi säästää, kun voi nauttia elämästä nyt.. Heh niin ne ajatukset muuttuu.. Onneksi! :D

Eetun täysin erilaisten kulutustottumusten myötä aloin itsekin kiinnostua enemmän siitä, että myös rahasta voi ajatella toisella tavalla. Aloin vähitellen löytää säästämisen ja sijoittamisen maailman ja tutustuin onnekseni huippu tyyppeihin, joilta olen saanut rutkasti hyviä vinkkejä ja tsemppiä. Oma ns menttorini Markus on raha-asioissa jo monta vuotta puskenut minua katsomaan asioita eri kannalta ja minä puolestani olen haastanut häntä näkemään myös kolikon toisen puolen.

Oman rahatarinani tulen vielä kertomaan täällä blogissa tarkemmin,  mutta nyt käyn läpi 10 teiltä IG Storyn kautta tullutta kysymystä. Iso kiitos kaikille kysymysten lähettäneille.

10 suoraa kysymystä rahasta

10 suoraa kysymystä rahasta

1. Onko meillä perheessä yhteiset rahat vai minun ja sinun rahat?

Meillä on sekä yhteiset rahat että omat rahat. Me ei ikinä koskaan riidellä Eetun kanssa rahasta. Meistä molemmista raha on maailman typerin syy riidellä. Meidän ajatusmaailma on se, että jos toiselta loppuisi rahat maksaisi toinen sitten tarvittavat menot ja toisin päin. Molemmille on silti tosi tärkeää, että on omat tilit ja omat rahat. Palkat tulee omille tileille ja tiedämme aina itse miten paljon tulee ja menee omalta tililtä. Omien tilien lisäksi meillä on kuitenkin yhteinen tili, jossa on suurin osa koko perheen säästöistä. Osa on perheen puskurina ja osa on sijoittamista varten. Yhteiseltä tililtä maksetaan puoliksi asumiskustannukset sekä Lionelin hoitokustannukset. Kaikki muut kulut maksetaan omien tilien kautta. Eetu maksaa lähes kaikki ruuat ja muut kaupasta haettavat tuotteet ja minä hoidan vakutuuksia yms muita kiinteitä kuluja.

2. Pelkäänkö tai jännitänkö bloggaamisen ja yrittäjyyden taloudellista epävakautta tulevaisuudessa?

En koskaan! Rakastan nykyistä työtäni vaikuttajana ja sisällön tuottajana. Minulla on enemmänkin sellainen tunne, että tämä ala menee vain jatkuvasti eteenpäin ja mahdollisuuksia syntyy sitä myöden entistä enemmän. Olen oppinut tämän 10 vuoden aikana valtavasti. Kukaan ei myöskään voi ottaa pois kaikkea sitä mitä olen oppinut. Vaikka lopettaisin blogin kirjoittamisen kokonaan, pystyn tekemään laajasti muita töitä, joista voin laskuttaa. Tai voin lähteä uudelleen opiskelemaan.

Mikäli yrittäjyys jossain kohdin ei ole enää se mitä haluan, voin vankalla kokemuksellani ja osaamisellani hakea moniin erilaisiin työtehtäviin. Tämä asenne on ollut yksi vahvuuksistani aivan pienestä taaperosta asti. Tiedän saavani sen mitä todella haluan, koska olen valmis tekemään töitä haluamani eteen ja tiedän tekeväni työni äärimmäisen hyvin. Mikäli epäonnistun jossain asiassa, on se vain minulle opetus tehdä sama asia seuraavalla kerralla toisin. En jää koskaan mahaan makamaan. Oma työmoraalini on niin korkea, että uskon sen kantavan työelämässä olin sitten yrittäjä tai työntekijä. Tekevälle löytyy aina töitä ja uskon todella vahvasti siihen, että asenne ja oma motivaatio ratkaisee!

10 suoraa kysymystä rahasta

3. Mihin satsata ja missä säästää äitiyslomalaisena?

En pitänyt päivääkään normaalia äitiyslomaa ja nostin vain minimi äitiysrahaa. Jos voisin palata ajassa taaksepäin tekisin toisin tämän asian suhteen ja pitäisin kunnon loman. Mikäli toinen lapsi siunaantuu, suunnittelen ensimmäiset kuukaudet hyvin erilaisiksi. Tästä tulen kertomaan myöhemmin lisää.

En siis itse joutunut elämään pienemmillä tuloilla, melkein päin vastoin. Helsinkiin muutto lisäsi töitä vauvauvuoden aikana ja tulos pysyi hyvänä ja pystyin rahallisesti elämään hyvin samalla tavalla mitä aikaisemminkin. Mikäli tulot olisivat tippuneet reilusti olisin karsinut kulkemisissa (matkat ulkomailla ja kotimaassa) ja miettinyt tarkemmin miten usein esimerkiksi syön ulkona ja missä. En kuitenkaan olisi karsinut kahvitteluista sillä se on ainakin itselleni tosi tärkeä sosiaalinen juttu. Vauvavuonna oli ihana mennä muiden äitien kanssa kahviloihin jakamaan ajatuksia ja kokemuksia. Kahviloihin ja ystäviin kannattaa siis minun mielestäni panostaa. :)

Itse nään myös vakuutukset asiana, johon kannattaa satsata rahallisesti.

4. Miten ajattelen lapsilisän sijoittamisesta ja säästämisestä lapsen tulevaisuutta varten?

Olen todella iloinen, että meillä on mahdollisuus säästää ja sijoittaa Lionelin tulevaisuutta varten. Uskon silti, että suurin sijoitus tulee hänen kohdallaan olemaan kasvatuksellinen näkökulma. Aion opettaa hänelle hyvin pienestä pitäen mitä raha on, miten se toimii, mitä se merkitsee ja miksi kannattaa säästää ja sijoittaa.

Rahallisesti meidän tavoite on säästää Lionelille joka kuukausi vähintään 100€, joten käytännössä kyllä sijoitamme ja säästämme lapsilisät. Säästämme myös kaikki rahalahjoitukset perheeltä ja sukulaisilta Lionelin pitkäaikaisiin säästöihin. Eli mikäli Lionel saa synttäri- tai joululahjaksi rahaa, jää se hänelle säästöön.

5. Onko minulla rahastoja tai osakkeita Nordnetissa?

On. Minulla on ollut Nordnetissa salkku jo monta vuotta, mutta olen päässyt ostamaan rahastoja ja osakkeita vasta viimeisen parin vuoden aikana.  Ennen osakkeiden ja rahastojen ostamista keräsin melko pitkään puskurirahastoa itselleni. Tällä hetkellä salkussa on noin 7000€:lla rahastoja ja osakkeita. Tavoitteeni on tulevaisuudessa pystyä säästämään 10 000€ vuodessa osakkeisiin. Tulen kirjoittamaan tästäkin aiheesta vielä paljon enemmän.

10 suoraa kysymystä rahasta

6. Onko minulla puskurirahastoa ja mikä on siihen sopiva summa?

On! Minulla on reilu 11 000€ puskurissa. Tämä on ollut yksi iso henkinen saavutus itselleni. Minulle joka ajattelin nuorena, että on turha olla säästössä isoja summia, kun ei koskaan tiedä mitä tapahtuu. Mieluummin nauttii nyt tässä hetkessä kaikesta ihanasta. Nykyään nään niin eri tavoin tämän asian. Mieluummin elän turvallista ja rahasta huoletonta elämää. Puskurirahasto saa yöt nukkumaan hyvin, kun tietää, että vaikka duunit menisi alta niin hetken kyllä pärjää aina ihan omillaan ilman ulkopuolisia apuja. Puskuri tuo turvaa, joustoa ja hyvää fiilistä. Ja kaikkein tärkeimpänä raha tulee rahan luo!!! Mikäli ei ole mitään säästöjä on todella vaikea päästä eteenpäin ja kerryttää omaisuutta. Kun pääset alkuun, homma helpottuu koko ajan.

Huh jos nämä super yksinkertaiset asiat olisin hiffannut jo teininä!! :D Onneksi kuitenkin suht nuorena havahduin siihen, miten siisti juttu raha on ja miten paljon hyvää rahalla pystyy saamaan aikaiseksi. <3 Sitä haluan opettaa myös Lionelille. Toivon, että hän saa itse säästettyä oman puskurinsa hyvin nuorena poikana.

Puskurin määrä on tosi henkilökohtainen. Itselleni oli pitkään 10 000€ henkinen raja, mutta päädyin 11 000€, koska se on kiva luku. :D Monesti sanotaan, että olisi hyvä olla noin 3-6kk kulujen verran säästössä. Mikäli en saisi mistään tuloja, pärjäisin 11 000€:lla kuusi kuukautta hyvin.

7. Tulenko oikeasti hyvin toimeen yrittäjänä? Uskaltaako siihen maailman hypätä?

Uskaltaa!!!! Olen yrittäjyyden lähettiläs ja saanut jo monen ystäväni tälle polulle. Jokainen on ollut äärimmäisen onnellinen valintaansa. Eihän yrittäjyys tietysti jokaiselle ole se oikea polku, mutta et voi tietää jos et kokeile. Aina voi hakea takaisin työntekijäksi. Olen tullut yrittäjänä jo monta vuotta hyvin toimeen. Olen tehnyt keskimäärin noin 30 000€ vuositulosta, jolla olen elänyt Aasiassa asuessamme melkein herroiksi ja samoin Krakovan aikana noilla tuloilla oli tosi kiva elellä.

Olen loppujen lopuksi elämässä tosi vähään tyytyväinen, vaikka olenkin lifestyle bloggaaja ja rakastan kaikkea kaunista. Mikään materiaali ei kuitenkaan tee minua yksistään onnelliseksi. Ihan muut asiat tekevät. Pärjään tosi pienillä tuloilla niin halutessani. Toki tavoitteeni on korkealla, mutta yksi suurin syy siihen miksi haluan oikeasti todella suuret tulot on se mistä mainitsin edellä. Suurilla rahamäärillä pystyy tekemään suuria ja hyviä tekoja. Viime vuonna liikevaihtoni oli jo lähes 60 000€ . Seuraava tavoite on saada 100 000€ rikki.

10 suoraa kysymystä rahasta

8. Minkä verran säästään lapselleni?

Säästämme noin  100€ kuukaudessa, mutta toivon, että voidaan nostaa summaa vielä tulevaisuudessa lisää. Tavoite on, että pystyisimme jossain kohdin säästämään Lionelille kuukausittain noin 250€.

9. Miten olen aloittanut säästämisen?

Ensin maksoin kaikki turhat visa-laskut pois. Sen jälkeen säästiin mahdollisimman nopeasti 1000€, jonka jälkeen jatkoin puskurin säästöä aina mahdollisuuksien mukaan. Kun olin saanut koko puskurin eli 10 000€ säästettyä aloin ostaa osakkeita ja rahastoja. Nyt pyrin säästämään aina 10-20% tuloista ja kun olen saanut säästöön esim 1000€ ostan sillä uusia osakkeita.

10. Minkä verran teillä menee rahaa ruokaostoksiin kuukaudessa, jos ulkona syömistä ei lasketa?

Aivan tajuttoman paljon. Ruokaostokset ovat yksi suurimmista kuluista asumisen lisäksi. Joinakin kuukausina menee jopa 1000€ ruokakauppaan ja Ruohonjuureen. Eetu maksaa melkeinpä 90% meidän ruokakuluista. Minä maksan lähinnä omat ulkona syömiset.. :D Tavoite meillä taitaa olla se, että ruokakuluihin menisi noin 600€ kuukaudessa, mutta siihen taidetaan päästä aika harvoin. Meillä on molemmilla hyvin suuri arvostus terveellistä ruokaa kohtaan ja se näkyy kuluissa.

Toivottavasti tämä oli teistä kiinnostavaa luettavaa ja kevään ja kesän rahapostauksille saa laittaa toiveita tulemaan! Minulla on jo pitkä lista postauksista, mutta lisää otetaan mieluusti vastaan.

Pictures, Vilma P / edited by me

 

LUE MYÖS:

7 SIJOITTAMISEEN MOTIVOIVAA YOUTUBE KANAVAA

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Rosa
  28.2.2019 at 11:32

  Moikka, mielenkiintoinen postaus! Odotan innolla tulevia rahapostauksia :) oon myös hiljattain kiinnostunut sijoittamisesta, ja laitankin pikkuhiljaa säästöön sijoitustilille ja osakkeisiin pitkäaikaista säilytystä varten. Puskuri vaan puuttuu, jotenkin olen ajatellut että saahan ne osakkeet sitten myytyä jos tulee tosi paha tilanne mutta kaipa olisi hyvä alkaa säästää myös puskuria :D

  Vähän kauhistuin tota teidän ruokakauppalaskua :D kun itsellä menee kuussa max 200€ kauppaan vaikka syön tosi terveellisesti! Ostan tosin harvoin lihaa tms. Mutta samaa mieltä että ruoassa on turha säästellä!

  Mietin myös tota yrittäjyysasiaa, kun minua on jo pitkään yrittäjyys kiinnostanut ja tuntuu omalta, mutta en vaan keksi mistä lähteä liikkelle ja minkälaisen yrityksen haluaisin sitten perustaa. Onko sulla jotain vinkkiä miten löytää se oma juttu? :)

  Mukavaa kevään odotusta teidän perheelle!

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 15:03

   Jes mahtavaa että näille on tilausta!! :) Ja on tuo ruokakauppalasku meillekin iso investointi ja voisihan sitä vähän tarkkemmin syynätä, mutta vielä on laiskuus vienyt voiton :D Mennään siis aika rennolla otteella turhaa stressiä ottamatta, mutta josko sitä alkaisi olla vähän tarkempi jossain kohdin ;)
   Yrittäjyyteen kannattaa ehkä lähteä sellaisen asian kautta joka tuntuu itselleen tosi luontevalta ja on oma intohimo. Silloin sitä jaksaa tehdä vaikka ei kauheasti maksettaisikaan. Voisin kyllä jossain kohdin yrittää koota tästä aiheesta myös postausta! :) Hyvä aihe nimittäin.
   Ihanaa kevättä sinnekin <3 <3

 • Reply
  saratickle
  28.2.2019 at 15:30

  Ihan mahtavia kyssäreitä ja etenkin vastauksia! Ah, rakastan suoraa puhetta! KIITOS MONA <3

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 15:06

   Ihana Sara <3 <3 <3

 • Reply
  Elena
  28.2.2019 at 16:26

  Kuulostaa niin jäätäviltä nuo tulot kun itse jo monta vuotta elänyt 400-800 kuukausituloilla jossa lapsilisät 2 lapsesta siis mukana :D miehellä on ihan perus n. 2000e/kk palkka ja varsinki näillä mun 800e/kk tuloilla eleillään aika leppoisasti omakotitalossa. säästäminen toki vähän vaikeaa välillä. ruokakuluista sais karsittua helposti jos suunnittelis ja siitä säästöön :D

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 15:09

   Kaikkihan on suhteellista eikä omia tuloja kannata vertailla muihin paitsi positiivisesti inspiroitumalla. Itsekin olen pärjännyt tosi tosi hyvin paljon pienemmillä tuloilla. Silloin on vaan tullut priorisoitua ihan eri asioihin. Ja eihän mikään tietty summa takaa onnellisuutta. Onnellisuuden takaa sen että on tyytyväinen tähän hetkeen myös raha-asioissa ja kurkottaa omia tavoitteita kohti ja nauttii matkasta :) Oli tavoitteet minkä suuruisia hyvänsä :)
   Ihanaa kevättä sinne Elena ja kiitos kun jätit kommenttia <3

 • Reply
  Heidi
  28.2.2019 at 18:05

  Kiva postaus! Itselle tulee monesti sellainen olo, että raha-asioista ei voi kovin vapaasti puhua muuta kuin aivan läheisimpien ystävien tai perheen kanssa. Muutoin saattaa saada maineen rahoillaan leuhkivana tyyppinä. Arvostan rehellistä postaustasi! :)

  Itse olen elänyt aina melko säästeliäästi, ja minulla on muutama kymppitonni säästössä rahastoissa. En yleensä kerro missään keskusteluissa säästöistäni, koska useimmiten raha-aiheiset keskustelut vaikkapa työpaikan kahvipöydässä käsittelevät raha-ongelmia, joista tuntuu olevan helpompi puhua julkisesti. Minun mielestä on hyvä, että monet bloggarit ovat nostaneet esille säästämis- ja sijoittamisasioita, etenkin kun blogit ovat aiemmin keskittyneet aika paljon siihen kuluttamiseen.

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 15:14

   Kiitos Heidi, tosi kiva kuulla että tälle oli hyvä vastaanotto. Oon aika samoilla linjoilla Veeran kanssa, joka sano että raha on tylsä asia ollakseen kovin salainen :D Salaisuudet on paljon mielenkiintoisempia :D
   Ja tosiaan on kyllä varmasti vissi ero miten raha-asioista voi puhua. Ymmärrän hyvin jos voi tulla jossain kohdin leuhka olo. Mutta jos asiat osaa kertoa asioina ja jättää leuhkimiset välistä. Aina on kuitenkin taustalla syy miten rahaa on tai miten sitä ei ole. Joten loppujen lopuksi se paljonko rahaa pankkitilillä on kertoo hyvin vähän ihmisestä itsestään. Leuhka voi olla vaikka olisi tilillä 0 € tai miljoona.
   Ja tuo on niin totta, että usein puhutaan rahaongelmista!! :O Se on harmi. Siitä harva inspiroituu hoitamaan raha-asioita paremmin. Toivottavasti suunta keskusteluissa on enemmänkin se, että miten kannattaa säästää ja sijoittaa! :)
   Kiitos kun jätit kommenttia <3

 • Reply
  Hanna K
  1.3.2019 at 14:48

  Raha puhututtaa nyt niin lehdissä kuin blogeissa – ja hyvä niin! Musta on kaikkien eduksi, että aiheesta puhutaan nykyään entistä vapautuneemmin :–) Toki ymmärrän, että joillekin aihe voi aiheuttaa myös ahdistusta ja esimerkiksi kateutta toisia ihmisiä kohtaan. Itse koen, että toisten suuremmat palkat eivät ole multa pois – päinvastoin, on tosi kiinnostavaa päästä lukemaan, miten ihmiset ovat päässeet siihen pisteeseen missä ovat!

  Kerroit, että teidän tavoitteenanne on säästää Lionelille joka kuukausi vähintään 100€. Laitatteko tämän verran siis suoraan säästötilille ja sen lisäksi sijoitatte rahaa Lionelia ajatellen?

  Kuuntelin aiemmin tällä viikolla myös podia rahankäytöstä, ja heti tuli sellainen olo, että voisi syynätä tarkemmin omaakin tiliään :–D Omasta mielestäni rahankäyttöni on kyllä hyvin hallinnassa, säästöön jää joka kuukausi mukavasti, mutta ihan noin mielenkiinnosta!

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 15:21

   Kiitos Hanna kommentista <3 <3
   Lionelilla on sekä oma tavallinen tili Säästöpankissa (meidän luottopankki <3 ) sekä arvo-osuustili Nordnetissa.
   Lahjarahat menee Säästöpankkiin ja sitten minä laitan tuon satasen tai sen verran mitä milloinkin pystyn Nordnettiin rahastoihin. Tarkoitus on hajauttaa säästöjä vuosien varrella monipuolisesti myös Lionelilla. Tavalliselle säästötilille menee puskuria, erilaisiin rahastoihin, osakkeisiin ja mahdollisesti myös sitten kun Lionel vanhempi niin hankkia hänelle oma sijoitusasunto toivottavasti yhteistuumin hänen itsensä kanssa. :) Silloin asiat voi kuitenkin olla täysin eri tavoin kuin nyt, mutta jos poika olisi nyt 15 vuotias, niin laittaisimme taatusti asp tilin myös muiden säästötapojen rinnalla pystyyn.

 • Reply
  Jaana
  2.3.2019 at 19:27

  Hei Mona,
  Kiitos. On tosi kiva lukea sinun tarinoita. Olet niin aito ja avoin, arvostan sinua kovasti. Sinulta saa paljon hyviä ohjeita, vinkkeja ja positiivista energia.
  Miten löysin sinut ? En tuntenut sinua enkä ollut kuullut sinusta. Aloin etsimään aarrekartan teko ohjeita netistä ja sieltä löysin sinun blogisi aarrekartan tekoon, siltä istumalta aloin sinua seurata. Aarrekarttakin tuli tehtyä :-)
  Hieno kirjoitus rahasta. Tuli hyviä vinkkejä mitä kannattaa harkita myös omaan elämään ja opettaa lapselle. Omalle tyttärelle avattu ASP- heti kun täytti 18 ( silloin oli se ikäraja ) Nyt 21 v osti oman eka kodin.
  Iso kiitos blogeista ja tarinoista näitä luen mielellään lisää.

  • Reply
   Mona
   3.3.2019 at 16:04

   Voi miten ihana kuulla Jaana, iso kiitos kun jätit kommenttia <3 :)
   Ja WAU ihan mahtavaa, että tyttäräsi osti jo 21v oman kodin, huippua!! :) Toivottavasit Lionel pysyy myös kärsivällisenä säästämisen kanssa :D

 • Reply
  Saara
  6.3.2019 at 06:56

  Moikka! Ihan mahtavaa tekstiä ja suoraa puhetta. olet todella inspiroiva, ja oot mut kyllä saanut entistä vakuuttuneemmaksi säästämisestä ja sijoittamisesta. Olisi muuten silti kommenttia tästä “pienituloisen” näkökulmasta… Kasvoin pienituloisessa perheessä, ja jo vanhempani olivat pienituloisista perheistä. Vanhemmat kuolivat ja perintöä ei ollut yms. Ei siis ns. hyviä valmiuksia. No anyway. Vanhemmat tekivät aina töitä ja itsekin nuoresta asti olen ollut töissä. Jo lukiossa olin paljon, ja yliopistoaikoina sekä tein töitä että jouduin ottamaan lainaa jonkun verran. Long story short. Minun ongelmani on se, että tuntuu ettei moni ihminen “usko” jos joku kertoo että hän elää budjetilla. Minun kohdallani on jatkuvasti tämä ongelma sosiaalisissa suhteissa kun yllättävän moni rakas ystäväni ei vain tajua,että minulle random 100e skumppapullo jaettuna 4 pekkaan, tulee tosi kalliiksi. tässä nyt vain yksi esimerkki. Olen itse tosi positiivinen tyyppi enkä todellakaan ole KOSKAAN valittanut rahasta, mutta siitä huolimatta, että olen pari kertaa muistuttanut ” hei voidaanhan mennä sit pienellä budjetilla” kun porukka tulee meille, niin se menee AINA siihen että tuhlataan paljon, ja luonnollisesti kulut jaetaan tasan. Meillä on HUIMAT tuloerot, kun itse en ole töissä (asuinmaa Australia ja päiväkoti ja työt on mahdoton kombo, kun päiväkoti niin kallis!) En siis tiedä,että miten nämä (suomalaisia kaikki) kaverini ymmärtäisivät että rahatilanteeni on niin erilainen… Se harmittaa! Ranskassa asuessani pariskunnat yms olivat tietoisia rahatilanteista, ja siellä avoimesti hyvätuloiset kaverit auttoivat /tarjosivat, JOS he itse välttämättä hakusivat jonnekin fiinimpään paikkaan! :) Millaisia ajatuksia tämä herättää, vai oletko itse tietoinen että piirissäsi olisi joku tyyppi jolla on huonot tulot, ja ei voi aina tehdä yhtä paljon brunsseiluja yms… ?

  Kiitos ihanista teksteistä:)

  • Reply
   Mona
   6.3.2019 at 10:30

   Kiitos Saara avoimesta kommentistasi <3 Ja todella hyvää pohdintaa tärkeästä asiasta!
   Sosiaalisissa tilanteissa tosiaan nousee helposti esiin tuloerot. Itsellä tulee myös mieleen esim juhlat joita saattaa olla paljon vuosittain, häät, polttarit jne. Ei tarvitse välttämättä olla niinkään tuloeroja, vaan voi olla ihan ajatuseroja.
   Ei kaikki halua laittaa esimerkiksi polttareihin montaa sataa euroa ja sitten päälle vielä häälahjat. Monesti juhlat vielä kasaantuu samoille kesäkuukausille, jolloin huomaa yhtäkkiä extramenoja vaikka kuinka paljon. Toisille on taas itsestään selvää, että näihin panostetaan ja jossain muussa sitten pihistetään.

   Itse ehkä ottaisin ystävienkin kanssa hieman erilaisen näkökulman budjetilla elämiseen. Mitä, jos kertoisit että sinä haluat priorisoida tällä hetkellä aivan muihin asioihin, kuin skumppaan tai kalliisiin paikkoihin, joten jätät kalliit kierrokset välistä ja osallistut muihin sinulle sopiviin juttuihin mukaan.
   Ymmärsinköhän oikein, että ystäväsi tulevat siis Suomesta Australiaan lomamatkalle katsomaan sinua? Jos näin, niin tuo on tosiaan vielä varmasti aika eri tilanne. Silloinhan olet vielä ns turistioppaana lomailijoille, joilla rahankäyttö on varmasti muutenkin tosi erilaista, kuin normaalissa arjessa...

   Ja kyllä omassakin lähipiirissä on pienituloisia, mutta olemme varmasti niin avoimia kaikki tuloistakin että ei se ole koskaan aiheuttanut mitään epäselvyyttä. Toisaalta ei me käydä muutenkaan niin hirveän paljon hienoissa ravintoloissa ja brunsseilla. Se on enemmänkin sellaista silloin tällöin luksusta:) Krakovassa asuessani muistan kyllä kun oli vieraita ja tuli käytyä sen takia paljon ulkona syömässä. Siellä oli super edullista, mutta kyllä sen äkkiä huomasi menoissa, kun kävi paljon normaalia enemmän. Monesti sanoinkin vieraille, että nyt saatte mennä keskenänne ja minä jään tekemään töitä:D

   Tästä(kin) aiheesta kyllä voisi kirjoitella pidempääkin postausta ja ajatuksia joskus. Tuloerot ja ystävyyssuhteet. Miten vaikuttaa toisiinsa vai vaikuttaako...
   Ihanaa päivää sinne ja kiitos vielä kommentistasi <3
   Täällä haaveillaan Australian reissusta, jonne muuten ihana ystäväpariskuntani viime kesänä juuri muutti ;)

 • Reply
  Sanna
  7.3.2019 at 22:45

  Rakastan kaikkia tekstejä liittyen rahaan. Jos en olisi löytänyt kutsumustani hoitoalalta, olisin luultavasti pyörittelemässä numeroita jossain toimistossa.

  Itsellä käytössä käyttötili, kauppatili, säästötili ja asuntolainatili. Tällä hetkellä näiden tilien rahaliikenne on melko pientä, olen vielä kesän yli kotona lasten kanssa ja näillä näkymin syksyllä palaan tekemään sijaisuuksia hoitoalalle. Syksyllä tarkoitus perustaa miehen kanssa vielä muutama tili lisää, yhteisiä menoja varten ja yhteinen säästötili.

  En ole varsinaisesti koskaan tienannut “täyttä” kuukausipalkkaa, vuoden yrittäjänä toimiminen vei kaikki mehut ja opiskelin uudelle alalle, josta pian noin puoli vuotta valmistumisen jälkeen jäinkin äitiyslomalle, tuona aikana sain hyvin rahaa säästöön ja pystyin huoletta jäämään vielä kotihoidontuelle kotiin lapsen kanssa. Lasten välillä palasin töihin taas tarkoituksena säästää seuraavaa hoitovapaata varten, mutta oman sairastumisen vuoksi työpätkä jäikin oletettua pienemmäksi. Nyt olenkin keikkaillut säännöllisesti ja pystynyt näin pidentämään vielä hoitovapaata.

  Rahankäytön suunnittelu ja budjetointi on hyvinkin tuttua, tämä ei kuitenkaan ole lainkaan stressaavaa vaan omalla kohdalla hyvinkin elämää helpottava tapa (miehen mielestä oudoin mahdollinen tapa rentoutua lasten mentyä nukkumaan). Olisipa vain mieskin yhtä innostunut siitä. :’D

  Suurin onnenpotku meillä on kyllä tämä oma asunto, lainaehdot olivat vielä vähän löysemmät 6 vuotta sitten ja ostimme heti kun mahdollista nykyisen asuntomme ja näin saaneet suurempaa pesämunaa kasvatettua lähes huomaamatta.

  • Reply
   Mona
   9.3.2019 at 11:41

   Iso kiitos Sanna kommentistasi ja omien ajatuksien jakamisesta. <3 Itsellä tuo budjetointi on se kompastuskivi, johon pitäisi kyllä jossain kohdin panostaa enemmän. Menen aika fiilis tuntumalta kaiken kanssa. Säästöt ja sijoitukset otan aina ensin tuloista syrjään mutta sen jälkeen en kyllä kovin tarkasti laske mitä menee mihinkin. Tässä hyvä skarppaus jossain kohdin, niin voisi saada hieman enemmän myös säästöönkin :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *