21.11.2018

Erityisherkkä aistitulvan keskellä

Erityisherkkänä koen jokaikinen päivä tunteita todella vahvasti. En itse muista päivää, että olisin tuntenut koko päivän vain “neutraalisti”. Olen oppinut käsittelemään tunteita kohtuullisen hyvin, mutta aina välillä tulee hetkiä, kun ei meinaa saada ärsytyksiä kehossa ja mielessä loppumaan.

Eilen esimerkiksi iltapäivän aisti- ja tunnetulva kulminoitui siihen, että olo oli illalla todella huono. Mainitsin asiasta IG Storyn puolella. Yleensä asian ääneen sanominen auttaa paljon. Kerroin myös, että nopein ja helpoin keino helpottaa oloa on syödä rasvaista tai sokerista ruokaa. Se ei kuitenkaan ole kovin kauaskantoista. Ajattelinkin koota jossain kohdin kattavan postauksen siitä miten itse saan helpotettua erityisherkkänä oloani silloin, kun negatiiviset tunteet ottavat vallan. Kuulisin myös mielelläni mitkä ovat teidän muiden erityisherkkien työkaluja saada mieli ja keho rauhoittumaan?

Yle Areenalla on muuten tosi hyvä dokkari nähtävillä vielä pari viikkoa. Mikäli itse olet erityisherkkä tai läheisesi on niin suosittelen lämpimästi katsomaan tämän! Saattaa avata tosi paljon monia tilanteita ja auttaa ymmärtämään erityisherkkyyttä paremmin. Iso iso kiitos tästäkin dokkarivinkistä IG Storyn kautta. Olen niin äärettömän iloinen siitä vuorovaikutusta mitä saan teidän kanssa käydä. Monen monta vinkkiä olen saanut teidän ihanien kautta ja vertaistukea vaikka mihin. Olette ihania. ♥

Shoes, Zara / Pants, KappAhl / Knit, Minus / Jacket, KappAhl / Scarf, KappAhl / Bag, Chanel

Pictures, Carita Alfthan / edited by me

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Peppi
  21.11.2018 at 09:11

  Jos mulla on stressaantunut tai ylivirittynyt olo, otan etenkin iltaisin kaikki mahdolliset keinot käyttöön. Juon kamomillateetä, laitan eteeristä öljyä (laventeli) kosteusvoiteen sekaan ja sitä vartalolle (myös ranteisiin ja ohimoille). Kännykkä pois. Välillä olen käyttänyt myös Biohakkereiden Rauha-valmistetta tai Solgarin L-teaniinia. Joskus auttaa ihan vaan sekin, että tiedostaa mistä tunne johtuu. Suosittelen lukemaan Elaine Aronin kirjan Erityisherkkä ihminen jos et sitä ole vielä lukenut! :)

  • Reply
   Mona
   21.11.2018 at 15:00

   Ihania vinkkejä <3 <3 <3 Ja joooo toi on lukulistalla, niin monet kehuu! Kiitos vielä kun muistutit <3 :*

 • Reply
  Elli
  21.11.2018 at 12:11

  Ei nyt liity aiheeseen mitenkään, mutta pakko tulla toteamaan että ihan mielettömän kauniita kuvia :) Mietin pitkään ketä muistutat etenkin tuossa vikassa kuvassa ja sitten tajusin että muistutat jonkun verran malli/somevaikuttaja Alexis Reniä. En tiedä tiedätkö häntä, mutta kannattaa vaikka googlata jos kiinnostaa, hän on todella kaunis :) Ihanaa viikon jatkoa! :)

  • Reply
   Mona
   21.11.2018 at 15:01

   Voi ihana ihana sinä, kiitos suuresti päivää piristäneestä kommentista :’) Olet ihana <3
   Ja kääk mikä kohteliaisuus, aika kuumis pakkaus tuo mainitsemasi nainen. :D <3 <3 Ihanaa viikkoa myös sinne<3

 • Reply
  PT
  22.11.2018 at 15:39

  Siitä lähtien, kun erityisherkkä nimi tuli ihmisten tietoisuuteen on jokatoinen ihminen diagnosoinnut itsensä erityisherkäksi. Joka on todella kummallista. Se on ikään kuin trendikästä olla “erityisherkkä”. Toinen tämän hetken trendi on alhaiset ferrittiiniarvot, joista jokainen tämän maan bloggaaja kirjoittaa. Ilmiö, josta ei vielä muutama vuosi puhuttu vielä mitään.

  Todella ikävää, että myös sinä olet hurahtanut tähän “erityisherkkä” ilmiöön.

  • Reply
   Mona
   22.11.2018 at 15:46

   Voihan tällaista persoonaa kutsua muillakin termeillä niin halutessaan. Esim Judith Orlofin mukaan “intuitive empath”.:) Tosi ikävää, että mun “hurahtamisesta” on ollut sulle harmia. Toivottavasti pääset sen yli. <3 Rakkautta ja hyväksyntää sinne päähän:)

 • Reply
  mariem
  22.11.2018 at 21:43

  Pakko kommentoida toisenlainen mielipide edelliseen kommenttiin viitaten. Samaa mieltä olen siitä, että erityisherkkyys on “noussut muotiin”, eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa, jos ihmiset tunnistavat omia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Tarkoitushan olisi ymmärtää omat vahvuudet (erityisherkkä pystyy lukea ihmisiä, aistia tunnetiloja jne) ja tunnistaa kuormittavat tekijät, kuten häly, sosiaalinen uupuminen ja vastaavat. Eri asia on se mitä tällä tiedolla tekee. Nykyään moni kokee erityisherkkyyttä ja uhriutuu ja syyttää ongelmista tai haasteista ulkoisia tekijöitä. Sitten on ihania, positiivisia ja vahova vaikuttajia kuten sinä Mona, jotka tuotte erityisherkkyyden upeasti esiin korostaen sen hyviä puolia ja kertomalla miten pärjätä vaikeampien puolien kanssa. Olen ihaillut jo aiemmin tapaasi käsitellä erityisherkkyyttä ja toivon että jatkat samaan tapaan.

  Ihanaa ja tunnelmallista joulun odotusta <3

 • Reply
  O
  27.11.2018 at 10:24

  Olen vasta hiljattain tajunnut olevani erityisherkkä. Olen aina tosin sen tiennyt, että luen muita herkemmin kuin muut, näen asioita joita muut eivät huomaa, olen tunteellinen ja herkkä, väsähdän helposti, ja tunteeni ovat erityisen voimakkaita. Luulen, että yksi lapsistani on myös erityisherkkä. Nykyisin yritän minimoida ärsykkeet ja kuunnella omia rajojani. Tunteiden isontuessa yritän ottaa niitä vastaan ja myös lopettaa negatiiviset tunteet alkuunsa pysäyttäen tapahtuman joka niitä luo- ihan turhaa stressiä nimittäin! Koen ylikuormittuvani helposti ja tarvitsen paljon tilaa. Lapsiarjessa sitä ei ole juuri ollut joten tämä on tuonut haasteita. Mutta onhan tämä myös valtava etu! Olen esimerkiksi empaattisempi kuin muut, mistä pidän, mutta toisaalta, joskus se empatia ajaa oman jaksamisen yli. Huomaan usein auttavani muita vaikka tarvitsisin itse apua. Olen pyrkinyt tästä tavasta siinä märin pois, että yritän muistaa, ettei minun tarvitse aina laittaa muita oman jaksamisen yli. Helpommin sanottu kun tehty, koska noh, tunteet. Huomasin sinusta jokin aikaa sitten että meissä on jotain samaa tunteellisuutta/herkkyyttä, en kuitenkaan osannut sitä paikantaa ennen kuin sinä kerroit olevasi erityisherkkä täällä blogissasi. Kiitos siis. :)

  • Reply
   Mona
   27.11.2018 at 10:34

   <3 <3 <3 <3 :*

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *