17.8.2018

Ahdistaako päiväkodin ruoka?

Sain IG Storyn puolella kysymyksen siitä, että ahdistaako päiväkodin ruoka meitä?

Vastailin lyhyesti myös storyn puolella, että kyllähän se meitä vähän ahdistaa. Harmillisen paljon nimittäin päiväkotienkin ruuassa käytetään lisäaineita ja paljon muuta turhaa. Tuoreita raaka-aineitakin on ymmärtääkseni hyvin vähän. E aineiden listat, vihannekset pakastettuina, kasvirasvasekoitteet, maissitärkkelys yms koreilee monen päiväkodin ruokien tuoteselosteissa.

Moni nyt varmasti ajattelee, että olen täysin kiittämätön paskiainen, kun kehtaan valittaa ja edes mainita tyytymättömyydestäni ruokiin. Nehän tarjoillaan ilmaiseksi ja ovat mailman kärkiluokkaa.

Ahdistaako päiväkodin ruoka?

 

Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos asioista ei avoimesti puhuta, ei niihin myöskään tule muutoksia. Tämän päivän tietämyksellä voisi kuvitella, että halutaan myös panostaa niihin asioihin, jotka vaikuttaa merkittävästi meidän hyvinvointiin. Ruoka etupäässä.

Olen toki pohtinut sitä, että jos ruokien ravintosisältöön ja laadukkuuteen panostettaisiin niin miten paljon kustannukset nousisi. Fakta varmasti  on myös se, että moni tykkää laitosruuasta ja sen mausta. Aromivahventeineen kaikkineen. Makuaistithan tottuu siihen. Tuore ja ravintorikas ja terveellinen ruoka voi monen makuaisteille olla karmea kokemus.

Ahdistaako päiväkodin ruoka?

Ahdistaako päiväkodin ruoka?

Jamix menu lounas / Kangasalan koulut

Kaikkia ei kiinnosta mitä ruoka pitää tarkemmin sisällään, kunhan saadaan vatsa täyteen ja vielä ilmaiseksi. Tämäkin on ihan ok. Mutta kannattaa muistaa, että se mitä syömme vaikuttaa hurjasti koko meidän elämään. Huonolla ja ravintoköyhällä ruokavaliolla usein kropan lisäksi voi huonosti myös mieli.

Olemme kyllä kiitollisia siitä, että päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaan ruoka ja vielä ilmaiseksi, mutta jos omakustanteisesti voisi vaikuttaa ruuan laatuun positiivisesti olisin mielelläni halukas siitä maksamaan. Karsisin monessa muussa asiassa mieluummin kuin ruuan laadussa.

Meillä on nyt mahdollisuus tehdä Lionelille itse omat eväät päivähoidon ajaksi, joten en ole vielä super tarkkaan ehtinyt perehtyä päiväkotien ruokaan. Mutta se mitä olen, on saanut monia kysymysmerkkejä aikaiseksi.

Luulen, että aika harva loppujen lopuksi kyseenalaistaa asiaa, eikä välttämättä tiedä mitä ruuat sisältää oikeasti? Pelkkä makaroonilaatikko ei välttämä kerro juuri mitään siitä mitä se ruoka ihan oikeasti pitää sisällään.

Hiljattain kehuttu ja hehkutettu hyvinvointipainotettu Aito päiväkoti on jäänyt mieleeni mainonnan kautta tosi positiivisessa valossa. Onko teillä jollain kokemusta tästä uudesta päiväkodista? En tiedä onko vastaavaa Helsingin keskustan alueella? Mikäli on niin laittakaa ihmeessä vinkkejä tulemaan! :)

Tähän aiheeseen on tarkoitus perehtyä kunnolla ja jutella ajatuksia Leenin kanssa videon muodossa. Mikäli teillä tulee mieleen jotain kysymyksiä päiväkodin/koulun ruokaan liittyen niin laittakaa tähän postaukseen niitä tulemaan. Kootaan niitä yhteen ja yritetään kysymysten pohjalta rakentaa keskustelua videolle.

Pohdin myös sitä, että voisin yrittää pyytää muutamilta Helsingin päiväkodeilta ihan erikseen ruokien tuoteselosteita, jotta voisin laittaa niitä tänne tai videon yhteyteen. Onko siellä joitakin vanhempia, jotka olisivat pyytäneet omien lasten päiväkodista ruokalistan tuoteselosteita luettavaksi?

Ps. Muistakaa, että en kritisoi tässä ketään henkilökohtaisesti vaan pohdin tarjoiltavan ruuan laadukkuutta.

Pps. Saa laittaa myös linkkejä jos teidän päiväkodilla/koululla on nettisivut joista jo löytyy tuoteselosteet!!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  17.8.2018 at 10:41

  Huh huh. Eihän tätä ole itse edes tullut ajatelleeksi. Vähän nousi ehkä karvat pystyyn, mutta samalla tunsin huojennusta. Meidän tytöt ovat perhepäivähoidossa ja olen todella kiitollinen siitä, että siellä hoitaja tekee itse ruuan. Se ei ole ehkä super foodia, mutta ei myöskään mitään einestä.

 • Reply
  Maria
  17.8.2018 at 10:53

  Siis en edes ole ajatellut tätä!! Meillä justiinsa haetaan pojalla tarhapaikkaa tammikuusta ja nyt kyllä pitää vähän paremmin tutkia mihin sitä oikeen edes haluaa laittaa. Todellakin olisin valmis maksamaan siitä, että ruoka on laadukasta eikä mitään einestä!
  Hyvä aihe ja kiitos kun otit puheeksi! ❤️

 • Reply
  aak
  17.8.2018 at 12:49

  Oon nyt vähän outolintu, mutta mä en olisi valmis maksamaan extraa päiväkotiruuasta, koska olen nytkin tyytyväinen lapselleni tarjottavaan ruokaan. Jotenkin ajattelen tätä tietyn realiteetin kautta, laitoksia on ja tulee olemaan ja niissä ne tietyt rahalliset realiteetit ovat sitkeässä. Mutta ainahan saa ja pitää herättää keskustelua, jos muutosta haluaa. Täytyy tosin sanoa, että ikävän monelle lapselle se tarjottava laitosruoka on päivän parhain ja terveellisin ateria jo nyt, liemikuutioineen päivineen.

  Itse nostaisin tässä keskustelussa eteen myös mahdollisen ruuan valintatilanteen siellä päiväkodin hullunmyllyssä (jos siis ruuasta maksettaisiin erikseen extraa). Pöydissä ruokaa odottaa esim. 12 alle 2-vuotiasta lasta. Päiväkodin henkilökunta availee erilaisia nimikoituja bokseja: neiti A:lle tämä “normaali” ruoka, poika B:lle tuo “lisämaksettu” ja poika C:lle allergian takia oleva eri boksi ja tämä x12.

  Mutta on tottakai tosi hienoa, että näitä yksityisiä päiväkoteja alkaa tupsahtelemaan markkinoille, joissa on joustavammin mahdollisuus tehdä erilaisia valintoja ja silloin kaikki saavat sen paremman vaihtoehdon. Tosin, yksityisten päiväkotien perimmäinen tarve on kuitenkin tehdä voittoa, eli kyllä sielläkin niitä ruokaan käytettäviä euroja on rajattu määrä.

 • Reply
  Ausku
  17.8.2018 at 13:16

  Päiväkodin ruoka ilmaista? Siis missä päiväkodissa? Sähän maksat päivähoitomaksua, joka sisältää mm päivittäiset ruoat.

  • Reply
   Mona
   17.8.2018 at 16:15

   Ihan totta, huonosti olin tuon muotoillut. Joka tapauksessa vaikka päivähoidosta maksetaan on jäljelle jäävä osuus pieni osa koko kustannuksista. Mutta kyllä, täytyy tämä korjata jotenkin vielä tekstiin.

 • Reply
  Mari
  17.8.2018 at 13:24

  Tämä on ehdottomasti aihe joka myös itsellä ahdistaa. Koen että puhdas ruoka on unen ja puhtaan veden jälkeen tärkein tekijä ihmisen hyvinvoinnissa. Sille pitäis todellakin antaa enemmän arvoa. Jo neuvolassa aloitetaan hokemaan tiettyjä matroja leivän ja maidon ylivertaisuudesta sekä jaetaan Valion sponsoroimia ”faktalehtisiä”, jotka omasta mielestäni ei tue terveellistä elämää. Tuntuu että ihmiset kyseenalaistaa ruokaa erityäin vähän. Ja toisaalta sen ymmärrän, vanhoista uskomuksista on vaikea päästää irti.

  Mahtavaa että nostit tän aiheen keskusteluun, sitä todella tarvitaan! Xoxo

 • Reply
  Lapset nykyisin perhepäivähoidon piirissä
  17.8.2018 at 13:55

  Helposti mennään siihen eriarvoistamiseen, jos lapsilla on eri ruuat maksukyvyn mukaan. Eri asia sitten juurikin nämä yksityiset päiväkodit, joissa painotetaan tiettyjä asioita, kuten vaikkapa sitä ravintorikasta ruokaa ja liikunnallisuutta.

  Mielestäni ruuanlaadun parantaminen ei ole ensimmäisenä prioriteettina, vaan ryhmäkokojen suuruuteen liittyvät ongelmat. Tärkeintä mielestäni on, että lapsi saa hoidossa tarvitsemaansa tukea, lämpöä ja turvaa.

 • Reply
  Nea
  17.8.2018 at 14:30

  Olen kyllä tyytyväinen taas, ettei oo tarvinnut miettiä noinkin pienen lapsen kohdalla tollaisia. Toisin sanoen olen hoitanut vielä kotona (opiskellen toki samalla) ja saanut tehdä itse ruuat. Puolensa kaikessa. Koska kyllähän toi tietenkin vähän ahdistaa, että lapset laitostetaan ruokineen päivineen noin pieninä. Eihän ruokaan ruoka mitään ilmaista ole, en ymmärtänyt miten se ilmaista voisi olla, jos päivähoidosta maksetaan.

  • Reply
   Jessica
   17.8.2018 at 20:35

   Mä en ymmärrä minkä takia pitää toisen ihmisen valintoja arvostella ja nostaa omat tekemiset sinne korkeimmalle palkintopallille! Miten se sun elämään vaikuttaa meneekö toisen ihmisen lapsi hoitoon 9kk iässä vaiko 3vuotiaana?
   Ja btw, ei sunkaan lapset todennäköisesti tuu koko elämäänsä syömään sun tekemää ruokaa ellet superi oo ja pidä muruja kotiopetuksessa..
   Kiva Mona että kirjoitit aiheesta, meillä hoito ajankohtainen ensi vuonna eli pikku hiljaa pitää ruveta miettimään hoitopaikkoja. Mä oon tosi kiitollinen, että meillä on hoidoissa ja kouluissa ilmainen/erittäin edullinen ruoka, mutta tottakai mahtavaahan se olisi saada mahdollisimman puhdasta ravintoa sielläkin. Jos asioista ei puhu, ei ne voi muuttuakaan :)
   Toivottavasti teidän hoitotaival on alkanut mukavasti! :x

 • Reply
  Nanni
  17.8.2018 at 16:37

  Kyllähän itseäkin on ahdistanut ja mietityttänyt päiväkodin ruoka. Oon aika samaa mieltä tän sun kirjoituksen kanssa. Myös päiväkodissa tarjottavat välipalat ovat useasti olleet hyvin sokeripitoisia tai muuten sellaisia missä olisi parannettavaa.. On jäätelöä, pannaria, rahkoja, kiisseleitä, joskus pelkkää leipää.
  Hienoa miten avoimesti kirjoitat, ehkä tääkin asia muuttuisi vielä parempaan päin! :)

 • Reply
  Laura
  17.8.2018 at 21:13

  Moikka, haluaisin kysyä sinulta ihan mielenkiinnosta suhtautumisestasi pakastevihanneksiin. Mihin tutkimuksiin/tietoon perustuu se, että pakastevihannekset olisivat pahasta? Itse nimittäin olen ymmärtänyt että asia olisi tietyissä tilanteissa jopa toisin päin – pakastettuna monet ravintoaineet ja vitamiinit säilyvät vihanneksessa paremmin?

 • Reply
  Hm
  18.8.2018 at 04:11

  Mulla onni, ettei vielä ole tarvinnut päiväkotiin laittaa. 1 ja 3v hoidan kotona. Meidän lähipk:n ruuasta kuullut vain huonoa. Se tulee sinne jotenkin jo aikaisemmin. Esim pe ruoka tarjoillaan ti. Joku uusi systeemi. Naapurin lapsi oirehtii ruuasta pahasti.

 • Reply
  Outi Karita
  18.8.2018 at 09:54

  Hyvä, että nostat aihetta esiin. Itse kun päiväkodissa työskentelen tai no nyt kotiäitinä hoitovapailla, mutta anyways. Eniten silmään aina töissä pisti välipalat ja se sokerin määrä. Einestä on toki myös paljon ja se että kaikkien työntekijöiden vatsat ei kestä sitä ruokaa pistää kyllä miettimään, että mitä me lapsille tarjotaan…
  Tämä olisi yksi päivähoidossa kehitettävä asia, mutta kaikkien toki tulisi saada samaa ruokaa maksukyvystä huolimatta.
  Tuo Aito päiväkoti on kyllä vaikuttanut somessa ainakin mahtavalta

  http://www.outikarita.fitfashion.fi

 • Reply
  Yrttimaaria kukkaherbaliini Von Avocado
  18.8.2018 at 11:01

  Enemmän nostaisin haloon tarjottavista välipaloista, jotka hyvin usein ovat mielestäni täysin epäkelpoja (mm. lihapiirakkaa).

  Mutta jos nyt oikein ajatellaan, niin esim. päiväkodissa tarjottava aamupuuro keitetään usein siellä päiväkodissa ja just niistä samoista hiutaleista, mistä lähes jokainen puuronsa keittää. Entä leipä? Moniko meistä leipoo ruisleivät itse? Vai sujahtaako sinne ostoskärryyn ruispuikulat ja ruispalat? Onhan ruisleipä terveellisempää kuin vehnä. Sitä samaa leipää ja näkkäriä on muuten päiväkodissa. Ja jos et leipääsi itse leivo, niin samat lisäaineet sieltä löytyy. Entäs päiväkodin resurssit? Lapsia voi ryhmässä olla 17 ja henkilökuntaa 3. Kuten edellä mainittiin, niin ruokailutilanteet menee melkoisiksi kun eri laatikoista ruvetaan perkaamaan eri ruokia. Ruoka tehdään myös sillä tietyllä budjetilla ja yhden ruoka-annoksen hinta vaihtelee 1,50-4,00 euron välillä. Tämä nyt ainakin kouluissa. Ja kun kouluun pääsee, niin odottakaa vain. Siellä on tarjolla sitä makaronisalaattia kinkkusuikaleilla ja pinaattiletuilla. Ja ei, koulu ei paista lettuja itse.

  Itse ihmettelen sitä, että milloin tavallisuudesta on tullut paha? Miksi ei syödä tavallista ruokaa? Miksi smoothie on parempi vaihtoehto kuin puuro ja oikeastaan – mitä vikaa on tavallisessa Elovena-kaurahiutaleissa?? Miksi pitää lapsen maissipuuroon (!!) laittaa chian-siemeniä, goji-marjoja, kun meillä on superfoodien superfoodit omasta takaa eli mustikat ja puolukat, herukoista puhumattakaan? Ruoan sekaan heitetään ties mitä jauhetta, koska vitamiinit ja hivenaineet. Maito on pahasta (vrt. Tomi Kokko) paitsi, jos se on kilon voipaketissa. Miksi syömisestä tehdään niin vaikeaa?

 • Reply
  Mintsu
  18.8.2018 at 13:01

  Enpä ole tullut ajatelleeksi edes aiemmin. Omat lapset ovat käyneet pienessä yksityisessä parinkymmenen lapsen päikyssä jossa ruoka tehdään itse paikan päällä ja lapset jatkuvasti aikanaan kehuivat kuinka hyvää se on <3 Nyt ovat jo koulussa, ei ole ruoka niin hyvää siellä kuulema…

 • Reply
  Pauliina / A la Helvetia
  21.8.2018 at 11:37

  Emme asu Suomessa, joten en kommentoi suoraan päiväkotiruoan laatuun siellä. Halusin kuitenkin vähän toisesta kulmasta kertoa, että ymmärrän hyvin – kun lapsi aloitti päiväkodin vuosi sitten täällä Sveitsissä, mietitytti ruokalista minuakin. Ruoka itsessään on hyvää ja laadukasta ja tehdään päiväkodin omassa keittiössä, jonne lapset pääsevät välillä itsekin leipomaan tai tekemään välipaloja. Listalla oli kuitenkin aika paljon sokerisia juttuja: jälkiruokia, välipalalla suklaakeksejä tai Nutellaa, voileipiä hillolla tai hunajalla jne. Ajattelen kuitenkin, että kyse on myös ruokakulttuurista, ja että lapsi oppii muun muassa syömään paikallisia perinneruokia, joita me ei kotona kokata, ja yritin kaikin puolin keskittyä positiiviseen. Toki sitten kotona tasapainotetaan, mutta kyllähän lapsi silti syö tosi ison osan aterioistaan päiväkodissa. Ilahtuneena olen kuitenkin huomannut, että lapsella on hyvä sisäinen säätely makeansyönnin suhteen, ja kun maha tulee täyteen, hän myös osaa lopettaa, eikä herkkuja kulu kerralla paljoa. Eikä se päiväkodin jälkkärikään onneksi aina ole suklaakakkua, vaan esim. hedelmiä.

  • Reply
   Mona
   21.8.2018 at 11:57

   Tää on tosi hyvä pointti!! “lapsella on hyvä sisäinen säätely makeansyönnin suhteen, ja kun maha tulee täyteen, hän myös osaa lopettaa, eikä herkkuja kulu kerralla paljoa” Tähän pyritään!! :)

 • Reply
  Emma
  1.3.2019 at 20:13

  Joo, totta, muakin ahdistaa tämä. Lapset aloittavat päiväkodissa ens syksynä. Toisaalta tämä ei oo mitään siihen verrattuna, että Helsingin päikyissä on moni muukin asua pielessä. Ei koulutettua henkilökuntaa, ei tarpeeksi henkilökuntaa, isoja lapsiryhmiä… Eli enemmän huolettaa nämä asiat. Mutta hei, en oo tiennyt, että päiväkotiin voi ottaa omat eväät. Ehkä oot jossain asiaa selventänyt, mutta mua kiinnostaa tietää onko tää yleistäkin, että näin voi tehdä.

  • Reply
   Mona
   1.3.2019 at 20:59

   Ei taida valitettavasti olla kovin yleistä, mutta toivottavasti yleistyy.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *