30.11.2017

Millaiset rutiinit toimii vauva-arjessa?

Millaiset rutiinit toimii vauva-arjessa?

Olen puinut täällä uniasioita jo kyllästymiseen asti, mutta jatketaan taas tähän aiheeseen liittyen. Olen huomannut, että ne asiat joissa pysytään tosi systemaattisina ja joissa on selkeät rutiinit hoituu kaikkein parhaiten ja bebe pysyy tyytyväisenä. Esimerkiksi illalla nukkumaan laittaminen on alusta asti sujunut verraten hyvin, koska ollaan pidetty iltarutiineista kiinni. Totta kai välillä on huonompia iltoja, mutta ne ovat olleet enemmän poikkeus, kuin onnistuneet illat. Joka paikassa painotetaankin sitä miten tärkeää on luoda pieniä rutiineja, jotta vauvalle tulee turvallinen ja hyvä olo, kun osaa odottaa mitä tuleman pitää.

Päivällä rutiinien luominen tuntuu tosi hankalalta, kun itsellä ei ole mitään säännöllistä arkea, vaan tapaamisia tai tilaisuuksia on milloin sattuu. Olisi kuitenkin hyvä yrittää saada jotain pieniä juttuja sinne tänne, jotka menisi rutiinilla.

Kuulisinkin nyt tosi mielelläni millaisia rutiineja teillä on vauvojen kanssa? Vauvat ja perheet ovat tietysti kaikki erilaisia, mutta olisi kiva kuulla, jos teille rutiineista on ollut hyötyä, että millaiset jutut ovat toimineet! :) Varsinkin päiväunien kanssa olen pohtinut millaisia rutiineja niiden ympärille loisi.

Meidän iltarutiineista on tarkoitus tehdä vielä erillinen vlog, kunhan saan itsestäni sen verran energiaa irti, että jaksan sen kuvata;)

Energistä torstaita kaikille. ♥

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Tuuli
  30.11.2017 at 09:30

  Meillä nukkuminen on vauvan kanssa ollut myös erittäin haastavaa ja samalla kun alotettiin hänelle unikoulu, erotettiin syöminen ja nukkuminen eri asioiksi, koska hän oli assosioitunut siihen, että vain rinnalle voi nukahtaa. Eli siis niin yöunille kuin päikkäreillekin mennään siten, että ensin olohuoneessa syöttö ja sitten vasta makuuhuoneeseen. Vauva huomaa jo monesti siinä vaiheessa kun alan makkarista verhoja laittamaan kiinni ja valoja sammuttamaan, että nyt on nukkumisen aika. Noille päikkäreille on vähän hankala keksiä mitään niin hyviä rutiineja, kun meillä ainakin ensimmäisinä kuukausina vaihtelivat paljon, että mihin aikaan niitä nukuttiin. Sänkyyn laskettaessa voi sanoa vaikka “on yö, nyt nukutaan” ja tätä kun sanoo aina nukkumaan mentäessä tai sänkyyn rauhoitellessa, niin vauva tottuu tähän. Meille neuvottiin, että tätä lausetta voi käyttää ihan päikkäreilläkin.

 • Reply
  Nimetön
  30.11.2017 at 09:54

  me kuulutaan ehkä vähemmistöön, mutta me jätettiin rutiinien opettelut pari kuukautta sitten :D perusiltarutiinit on, valot himmeämmälle, kylvetys ja sitä rataa, mutta muuten ollaan edetty rennosti ja koitettu olla liikaa lukematta muiden samanikäisten täydellisistä päivärutiineista. Me yritettiin, mutta eipä se lähtenyt toimimaan. Nyt mennään täysin lapsentahtisesti. Poika saa leikkiä niin kauan, kunnes alkaa väsähtämään, sitten mennään päikkäreille. Ei tarttee enää hytkytellä uneen, kun poika saa mennä päikkäreille, kun häntä oikeasti väsyttää. Herää sitten kun herää ja jatkaa leikkejä. Syötetään, kun osoittaa nälän merkkejä, toki kiinteitä pyritään antamaan suurin piirtein tiettyinä kellonaikoina, jotta terveellinen ruokarytmi muodostuisi. Mutta me hylättiin kellon tuijottelu ja annettiin tilaa vauvan omille tarpeen ilmaisuille – toimii ainakin meillä. Seinäkellosta luovuttiin ihan kirjaimellisesti :D Reissuissa ja kaupungilla vauva kulkee kätevästi mukana, tykkää katsella ympärilleen, rutiiniksihan hänellä lopulta muodostuu se meidän perheen omannäköinen arki. Mutta juurikin tuo, että kaikki perheet ja vauvat on niiiin erilaisia, se mikä toimii toisella, ei toisella välttis toimi yhtään! :)

 • Reply
  monski
  30.11.2017 at 10:50

  Meillä puolivuotias neiti herää 6-9:30 välillä, hetki köllötellään sängyssä ja heräillään rauhassa päivään. Sen jälkeen olkkariin leikkimään, kunnes ekasta väsymyksen merkistä laitetaan puuro tulemaan. Puuron jälkeen parvekkeelle nukkumaan, unet mitä tahansa 30min eteenpäin. Herättyä lattialla touhuillaan, saatetaan käydä kaupassa, kaveria tapaamassa yms. Ja taas ekasta väsymyksen merkistä nukkumaan vaunuihin, joko parvekkeelle tai lähetään kävelylle. Unet taas 30min-mitä tahansa :-D Usein tässä kohtaa isi tulee töistä, jolloin riemu repeää (äiti on vissiin niin nähty hahmo jo). Iltapäivät ja illat vietetään yhdessä, käydään kaupassa, isovanhemmilla, tai meillä käy joku kylässä. Neiti syö ruuan samaan aikaan kuin mekin, jonka jälkeen usein noin kuuden aikaan lähetään kävelylle, jolloin pieni useimmiten nukkuu vielä pienet päikkärit (alle tunti, ettei vaikuta liikaa yöuniin ja nukahtamiseen illalla). Iltatoimet aloitetaan 19:30-20:00 välillä ja nukkumaan käydään lyhyen iltasadun saattelemana 20:30-21:00.

  Meillä melko huonosti päivisin nukkuva pieni, ja unet on milloin vaan alkaa väsyttää, päikkäreiden aikaan vaikuttaa monelta aamulla herännyt ja kauan ekat päikkärit kestäny. Kaikki päikkärit nukutaan vaunuissa, enää ei malteta nukahtaa sisälle. Kiinteiden aloitus kyllä auttoi rutiinien luomiseen, mitkä meilläkin kellonaikojen suhteen todella löysät, ja kun syömiskertoja tulee enemmän kuin kaksi varmasti rutiineihin tulee enemmän tarkkuutta.

  Näköjään kirjoitin sitten romaanin sulle :-D

 • Reply
  Nina
  30.11.2017 at 16:23

  Meillä on ollut huonosti nukkuva 7.5kk. Nukkuu 30min päikkäreitä ja herää väsynernä mutta ei malta nukahtaa takas. Nukkui päikyt parhaiten rinnalla.
  Aloitettiin unikoulu (unijuna) 2vko sitten. Yöt parani heti mutta nukahtaminen oli vaikeaa reilun viikon. Kun enää ei saanut nukahtaa rinnalle tai sylissä hyssyttelyyn vaan omaan sänkyyn. Päiväunetkin alkoi himoun pitenemään unikiulun myötä. Tällä viikolla aloin soveltamaan samaa rutiinia päiväunikouluun. Aamu-unet nukahtaa helposti sänkyyn, muille ei niinkään. Ja edelleen päikyt on 30min kerralla.
  Rutiinina white noise päälle huoneessa (veden ropina toimii meillä), sitten kirjan luku vierekkäin sängyllä (aina sama kirja). Sitten neiti syliin ja valot pois. Lauletaan sylikkäin laulu, pusutellaan ja halitaan ja laitan sänkyyn. Siinä saatan vielä paijailla. Jään viel viereen istumaan, mutta vähitellen olisi tarkoitus että se onnistuu ilman vanhempaa vieressä.

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  30.11.2017 at 19:38

  Meidän arki on välillä aika menevää ja aina kaikki ei mene pilkulleen kellon mukaan. Yritetään kuitenkin tehdä juttuja kuitenkin samalla ryhmillä. Iltarutiineista olen kuitenkin tosi tarkka. Musta on todella tärkeää, että päivä lopetetaan tuttuun tapaan ja uskon senkin auttavan lasta rauhoittumaan. Toki tässä viimeisen kolmen viikon aikana näistäkin on lipsuttu. Mutta eiköhän ne rutiinit löydy uudestaan, kun pikkusisko kasvaa.

 • Reply
  Mari
  30.11.2017 at 21:14

  Me saatiin päivän ensimmäiset päikkärit rutiiniksi tiettyyn aikaan, kun lähdin aina aamupäivällä vaunulenkille koirien kans. Aina ei ollut motivaatiota tai jaksamista mutta kun koirat pitää ulkoiluttaa niin poika oppi nukkuun ekat päikkärit vaunuissa. Vieläkin päivän ekat päikkärit on helpoimmat.

 • Reply
  Rete
  30.11.2017 at 22:52

  Täällä puolivuotiaan kanssa nukkumiseen ollaan nyt saatu rutiiinia alun hankaluuksien jälkeen. Aamulla heräillään 9 maissa. Päiväunille, kun väsymyksen merkkejä näkyvissä. Sitä ennen kyllä on pitänyt lattialla jumppailla ja syödä hyvin, että sitten nukkuu! Sitten rauhallisesti vaan vaunuihin, vaikka meinaisi kitistä vastaan. Kahdet päikkärit nukutaan ja aina ulkona, sisällä unet jäisivät ihan liian lyhyiksi. Vaunuja kyllä saattaa joutua välillä käydä hyssyttämässä, jos meinaa heräillä liian nopeasti (ainakin äidin mielestä alle tunti on iihan liian vähän). Tunnin tai pari nukkuu näin. :) Tsemppiä sinne!

 • Reply
  Elisabeth
  3.12.2017 at 17:40

  Meillä on kyllä ollut rutiinit käytössä ihan alusta lähtien. Nyt tyttö (1v5kk) on jo päiväkodissa, eli mennään samalla rytmillä kuin siellä. Tyttö on jo pitkään nukkunut klo 20-7 öitä (tietysti joitakin poikkeuksia on ollut kun on ollut esim flunssa), joten 7-8 aamupala, klo 8-11 leikkiä/ulkoilua, klo 11 lounas, klo 12-14 päikkärit, klo 14-17 leikkiä/ulkoilua, klo 17 päivällinen, klo 18-19 sisäleikkiä, klo 19 iltapuuro ja klo 20 nukkumaan. Aina ruokailuiden jälkeen tyttö käy potalla, tämä aloitettiin kun tyttö täytti 1v. Silloin siirryttiin myös yksiin päiväuniin, sillä oli hyvä vaikutus yöuniin. Sitten uusi vaippa päälle, ja klo 19 vaihdon jälkeen pyjama päälle. Tyttö ei käy kylvyssä joka ilta, mutta kun käy niin se on klo 18-19 välillä. Jos käydään jossain tytön kanssa, niin tehdään se aamulla tai iltapäivällä. Päikkärit nukutaan kotona (tyttö ei ole 6kk:n jälkeen suostunut enää nukkumaan päiväunia rattaissa kun vaihdettiin vaunun ratasosaan). Klo 19 jälkeen olohuoneessa vähennetään valaisua, tytön omassa huoneessa ei valoja ollenkaan päällä kun hän menee nukkumaan. Mutta näitä on niin paljon, ja muuttuvat paljon ennen kun lapsi täyttää vuoden. Varmasti ne omat rutiinit löytyvät ajan kanssa :)

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *