25.11.2017

Unikuulumiset

Unikuulumiset @monasdailystyle

Aloitimme toissa viikolla lempeän unikoulun (lähinnä äidin osalta). Kirjoitin Parempaa unta– postauksessa, että alan olla todella väsynyt ja ylivirittyneessä tilassa. Heti unikoulun aloitettua on yöt parantuneet aikaisempaan verrattuna. Toki vaihtelevasti välillä on huonompia öitä, mutta suunta on parempi.

Ensimmäisinä yönä en itse nukkunut juuri lainkaan, mutta nyt suurimman avun olen saanut teidän monen suosittelemista korvatulpista. Kiitos Anun vinkin testasin silikonisia korvatulppia, jotka ovat olleet ihan parhaat! Omat korvani ovat todella herkät ja tavalliset korvatulpat saavat korvat kipeiksi ja korvatulpat tippuvat myös herkästi pois. Useamman yön korvatulppien käytön jälkeen korvat menevät myös helposti lukkoon ja särkevät. Nämä silikoniset ovat nyt olleet heittämällä parhaimmat testaamani korvatulpat. Ne pysyvät hyvin paikoillaan, eivätkä paina korvia vaan ovat miellyttävän pehmeät. Edelleenkin korvat tuntuu menevän helposti lukkoon, mutta ei niin pahasti, kuin tavallisten korvatulppien kanssa.

Korvatulppien kanssa huomaan nukkuvani todella paljon sikeämmin syöttöjen välissä. En herää heti ihan jokaiseen pienimpään tuhinaan.

Yksi iso ero yösyöttöjen vähentymisessä on ollut puklailussa. Pahimpina öinä, kun ollaan syöty tunnin tai parin välein on myös puklailtu paljon. Meillä on muutenkin ollut kuukauden ikäisestä asti tosi paljon puklailua ja alkuunhan mietin onko kyseessä refluksi. Tiheät yösyötöt ihan selvästi pahentaa puklailua ja ollaan oltu usein molemmat yltä päältä puklussa ja samaten sängyt. Kahden syötön öinä ei ole tullut nyt välttämättä lainkaan pukluja.

Öisin on tosi hankala röyhtäyttää, kun usein bebe nukahtaa syötön jälkeen ihan seinään. Jos on tähän hyviä vinkkejä niin laittakaahan jakoon.

Unikoulu on ollut itselleni harjoituksen paikka siinä, etten aivan välittömästi nosta vauvaa rinnalla, kun tuhina alkaa. Ne yöt, kun masu vaivaa ovat olleet haasteellisimpia. Silloin rinta on se mikä rauhoittaa parhaiten, mutta lisäsyöminen saattaa vaan pahentaa yön vatsakiemurteluja. Onneksi vatsavaivat alkaa nyt olla paljon harvemmassa ja suolisto on jo hieman kehittynyt. Vatsavaivat kiusaa lähinnä silloin, kun olen itse syönyt jotain sopimatonta. Meillä reagoidaan ihan selvästi eniten vahvoihin mausteisiin, maitotuotteisiin, vehnään ja palkokasveihin. Niitä siis pyrin käyttämään maltilla, mutta kyllähän niitä poikkeuksia on. Ajattelin laittaa nyt ihanan Leenin vinkistä  Meidän perheen parhaaksi*(mainoslinkki)- kirjan tilaukseen.

Summa summarum, uskon suunnan olevan oikea ja pikkuhiljaa aletaan (molemmat) oppia paremmin kunnon yöunille. Väsymys on kyllä karmea tunne ja kaikki sympatiat niille, jotka eivät saa nukkua lainkaan. Itse olen aina ollut todella herkkä unen muutoksille, joten tämä yöherääminen ja ylivirittyneessä tilassa oleminen on ollut heittämällä vauva-arjen vaikeimpia asioita. Moni on vinkannut siitä, että annettaisiin isän ottaa välillä yövuoroja, mutta meillä siitä ei kyllä ole mitään apua, kun olen itse herännyt sata kertaa ennen kuin Eetu havahtuu mihinkään… Isommassa kodissa se ehkä voisi onnistua, jos nukkuisin itse kaukana toisessa huoneessa. Kaksiossa ei kuitenkaan tämän suhteen ole oikein mitään järkeä.

Hyvänä kirjavinkkinä muuten humoristisella tavalla kirjoitettu Kuinka kasvattaa bebe. Siinä on mielestäni hyvä kappale juurikin unesta. Ranskalaisten vauvat kuulemma nukkuu jo hyvin pienestä asti lähes täysiä öitä. Tai niinkuin heillä sanotaan “tekee yönsä”.

Palaillaan taas myöhemmin unikuulumisiin! Nyt ihanaa viikonloppua kaikille. ♥

Unikuulumiset @monasdailystyle

Unikuulumiset @monasdailystyle

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  25.11.2017 at 13:12

  Tästä tuli mieleen miten erilaisia ongelmia vauvojen ja vauvojen unen kanssa voi olla. Meillä ongelma on vähän päinvastainen. Vauva nukkuu liian hyvin. Meidän kaksiviikkoinen bebe nukkuisi yöllä 5-6 tunnin unipätkän, mutta me jouduttiin ottamaan herätyskello kaveriksi, kun painonnousu tyssäsi todennäköisesti tämän pidemmän pätkän vuoksi. Nyt meillä herätellään vauvaa 3 tunnin välein syömään.

  • Reply
   Mona
   25.11.2017 at 14:10

   No just näin, niin erilaisia kaikki. Toivottavasti siellä alkaa paino pian nousemaan <3

 • Reply
  Anu
  25.11.2017 at 20:09

  Jee, ihana kuulla, että tulpista tuntuu olevan apua! ❤ Ja suunta kuulostaa hyvältä, jospa ne yöt siitä lähtisi pitenemään! Väsymys on kyllä kurja seuralainen, ja unettomuuden kierre on yritettävä katkaista aina mahdollisimman pian ❤

  • Reply
   Mona
   26.11.2017 at 08:50

   Joo siis nuo on ihan parhaat!! Harmittaa ihan etten ole aikaisemmin hoksannut tuollaisia kokeilla.. No mutta tästä lähin löytyy aina kaapista :D
   Ihanaa sunnuntaita sinne <3

 • Reply
  Maija
  26.11.2017 at 09:25

  Moikka Mona! Suosittelen myös Laura Anderssonin kirjaa Voit nukkua. Hän on hyvin referoinut suomalaista ja ulkomaalaista kirjallisuutta aiheesta ja kertoo omia kokemuksiaan. Olen itse saanut siitä hyviä vinkkejä oman 12 viikkoisen unitapoihin. Kuin myös täältä blogistasi joten kiitos siitä :)

  • Reply
   Mona
   26.11.2017 at 21:41

   Hei mahtavaa, laitan heti lukulistalle!! :) Kiitos sulle <3

 • Reply
  Jenna
  26.11.2017 at 11:14

  Ihanaa, että yöt on parantuneet teillä! <3

  • Reply
   Mona
   26.11.2017 at 21:40

   Pikkuhiljaa. Viime yö oli kyllä taas melkoista ,mutta josko sitten ens yö taas parempi… :D

 • Reply
  Leeni
  26.11.2017 at 16:16

  Jes korvatulpille (täytyy itsekin kokeilla silikonisia) ja jes kirjalle! Mielenkiintoista kuulla, vähentyvätkö masuoireet – toivottavasti :)

  PS. Kuinka kasvattaa bebe antaa kyllä utopistisen ihanan kuvan ranskalaisvanhemmuudesta. Näin läheltä seurattuna täytyy todeta, että todellisuus on hieman vähemmän seesteisempääkin versiota löytyy… ;) xx

  • Reply
   Leeni
   26.11.2017 at 16:34

   * Haha, olipas monimutkaisesti kirjoitettu! Eli vähemmän seesteisempiäkin versioita Ranskasta löytyy…

  • Reply
   Mona
   26.11.2017 at 21:39

   Hahah tuo kirja on kyllä humoristisella tavalla kirjoitettu (sen mitä olen ehtinyt lukea, en suinkaan vielä koko kirjaa…) , ja voin kuvitella ettei ole ihan noin yksioikoista mitä siellä on:D Mutta hyviä vinkkejä tuosta unikohdasta ainakin sai;)

 • Reply
  Noora
  27.11.2017 at 10:07

  Huh, symppaan monta kohtaa! Meillä 5-viikkoinen poika, joka silent – refluksin ja koliikin takia nukkunut todella katkonaisesti ja väsymyksen kestäminen on ollu hirveää. Nyt onneksi menee jo paremmin, poika syö kaksi kertaa yössä, mutta ‘sätkii’ tosi paljon unissaan ylös virtaavan maidon vuoksi,mikä kyllä heikentää minun unta. Ja mitä ranskalaisiin vauvoihin tulee, niin täällä (asutaan siis Ranskassa) kyllä selkeästi oletetaan, että vauvat ‘tekevät’ yönsä noin kuukauden iästä. Muun muassa meidän perhelääkäri juuri harmitteli, kun meillä herätään n. 2,5-3 tunnin välein öisin, että kyllä unipätkän pitäisi olla jo se 4-5 tuntia. Vaikka minulle tuo 3 tuntia on jo aivan ruhtinaallista verrattuna ns. ‘huonoihin öihin’. Ranskassa ehkä suhtaudutaan niin, että vanhempien vointi ja suhde on erityisen tärkeä ja sen takia vauva esim aika herkästi siirretään omaan sänkyyn ja ‘unikoulutetaan’ hieman aiemmin. En siis halua yleistää, tämä on vain oma fiilis. Plus aika monet vauvat syövät korviketta, joka sulaa hitaammin ja näin mahdollistaa pidemmät unipätkät, sekin saattaa vaikuttaa, että ranskalaiset vauvat nukkuvat öisin pidempään… Vaikka kyllä täältäkin varmasti kaikenlaisia nukkujia löytyy. Kiitos ihanasta blogista, teidän pieni poika on super hurmaava!!

  • Reply
   Mona
   27.11.2017 at 10:57

   Voi oon tosi pahoillani:( Toivottavasti saatte pian pidempiä öitä ja koliikki loppuu <3 Lähetän täältä tsiljoona halausta.
   Olen kyllä itse sitä mieltä, että kyllä se vanhempien vointi on super tärkeä. Se kuitenkin heijastuu heti myös vauvan hyvinvointiin. Itse ainakin huomaan, että jaksan olla paljon positiivisempi ja aktiivisempi, kun olen saanut edes vähän lepoa. Tosi väsyneenä sitä on ihan zombi :O
   Hei tuota korvikejuttua olen miettinyt..Miksiköhän siellä on yleisempää korvikkeen syöminen? Ja oon tuotakin miettinyt, että voiko tosiaan olla siitä kiinni pidemmät unet :O Mun hyvä ystävä kuitenkin täysimettää ja heillä bebe vetelee sikeitä koko yön. Heillä on ollut alusta asti tosi selkeä nukkumisjärjestely (toisin kuin meillä) minkä uskon olevan se suurin syy hyvin nukkuvaan bebeen.
   Me ollaan annettu korviketta silloin, kun en ole jaksanut pumpata ja olen poissa. Olen kyllä miettinyt sitäkin, että antaisinko aina iltaisin korviketta, jos se kerran sulaa hitaammin ja jos sillä saisi pidemmät unet :D Mutta oon huomannut, että silloin kun annetaan korviketta niin on enemmän ilmaa mahassa ja se sitten kostautuisi yöllä tietty enempinä pöhinöinä. Imetys myös sujuu alkuvaikeuksien jälkeen nyt niin hyvin, että oon nauttinut siitä ihan täysin rinnoin kirjaimellisesti alun kamaluuden jälkeen :D Mutta summasummarum, mielenkiintoisia juttuja ja kyllä selvästi on paljon eroja ihan vain kulttuurien välillä. Jahka tästä taas joskus hamassa tulevaisuudessa ehtii niin pitää ottaa urakaksi lukea ihan mielenkiinnosta eri kulttuurien eroista vauva-arjessa:)
   Ja kiitos ihana Noora <3 <3

 • Reply
  Noora
  27.11.2017 at 14:03

  Luulen, että tuohon korvikkeen käyttöön on useita syitä, täällä äitiysloma on vain 3kk, jonka jälkeen vauva usein menee päiväkotiin, eli imettäminen on käytännössä hankalaa. Lisäksi luulen, että naiset ovat huolissaan rintojen ‘rupsahtamisesta’ imetyksen myötä. Ja toisaalta taustalla voi olla ihan historiallisia/yhteiskunnallisia syitä, esim Simone Beauvoir vertasi imettäviä äitejä simpansseihin ja koki imetyksen sitovan naiset kotiin. Plus korviketeollisuus on täällä ihan valtava, kaikki vauvalehdet ovat täynnä korvikemainoksia. Arvostan täällä kuitenkin sitä, että täällä ketään ei painosteta imettämään vaan se on jokaisen henkilökohtainen valinta. Minäkin olen kuullut, että korvike voi lisätä vatsavaivoja, meillä ei ole edes korviketta kokeiltu, kun masuongelmia on niin paljon muutenkin. Kulttuurierot todella ovat mielenkiintoisia, Ranskan ja Suomen tavoissa varmasti molemmissa hyvät ja huonot puolensa. Minulla onneksi kuitenkin on mahdollisuus olla kotona ainakin ensi kesään asti, joten saan rauhassa jatkaa imetystä. Kiitos haleista ja tsempeistä. Tsemppiä myös teille, tiedän todella miltä Zombi päivät tuntuu.

  • Reply
   Mona
   27.11.2017 at 15:33

   Olen samaa mieltä, että tosi hienoa että ei painosteta ja on jokaisen oma valinta <3 :) Näistä pitää kirjoitella vielä myöhemmin omaa postausta!
   Ihanaa viikkoa sinne Ranskaan <3

 • Reply
  Marie
  28.11.2017 at 16:42

  Hieman vaarallista vertailla eri-ikäisiä vauvoja toisiinsa nukkumisen suhteen, koska ne kuuluisat vaiheet… Vastasyntynyt saattaa tosiaan maidonnousun ja imetyksen kannalta nukkua liian pitkiä pätkiä, kun taas vaikka 3-kuiselle pitemmät pätkät ok. Sitten taas nelikuisella alkaa usein hulinat ja myöhemmin hampaat saa aikaan pätkiviä öitä jne. Sitten tosiaan on niitä poikkeuksia, jotka nukkuvat läpi yön. Mutta tavallisempaa on se, että vauva herää öisin syystä tai toisesta ja vauvalla voi olla nälkä. Soisin, että kaikki imettäjät tutustuisivat Imetyksen tuen sivuihin ja siellä eri vaiheisiin vauvan unien ja syömisen kannalta. Korvikevauvatkin voi valvoa, koska masuvaivat ja allergiat…

  Tuohon yöpuklailuun: korotettu sängynpääty.

 • Reply
  Mona
  28.11.2017 at 17:49

  Tosiaan vaihetta vaiheen perään.
  Js ei tietysti vertailu kannata kun kaikki on ollaan vauvoista vaareihin yksiöitä!:) Sen sijaan vertaistuki on kovin tervetullutta<3

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *