4.11.2017

Isyysloman merkitys vauvan ja isän väliseen suhteeseen

Body & Pants, Gugguu @monasdailystyle

Moni on kysynyt pitääkö Eetu pidempää isyysvapaata tai jääkö hän vanheimpainvapaalle. Ajattelinkin kirjoittaa muutaman ajatuksen tähän liittyen, koska se on tietysti iso osa meidän arkea. Muutimme alkukesästä Krakovasta takaisin Suomeen ja samalla vaihtui myös Eetulla työpaikka. Uuden työn takia isyysloman pitäminen ei ollut järkevää, joten jäimme Salaman kanssa melkein heti kahdestaan kotiin. Itse olen todella onnekkaassa asemassa sen suhteen, että voin olla sekä kotona että tehdä samalla töitä. Toki siinä on haasteensa, mutta niistä kirjoitan erikseen omaa postausta.

Isyyslomattomuus harmittaa tietenkin. Olisihan se hassua sanoa, että ei sillä ole mitään väliä, vaikkei Eetu ole ollut ensimmäisten kuukausien aikana pidempää aikaa kotona. Totta kai haluisin viettää mahdollisimman paljon aikaa perheenä ja isyysloman pitäminen mahdollistaisi sitä enemmän. Isyysloman pitämättömyys ei kuitenkaan ole ollut asia, jota olisin halunnut jäädä murehtimaan ja surkuttelemaan. Asia vaan nyt on niin, että sitä pidempää lomaa ei tähän väliin ja elämäntilanteeseen saada ja se hyväksytään. Haluan sen sijaan keskittää energiat siihen, että kun ollaan perheenä yhdessä nautitaan siitä ajasta mahdollisimman paljon. Tekemisen ei todellakaan tarvitse yhteisellä ajalla olla mitään erikoista vaan on hyvä muistaa arvostaa niitä pieniäkin asioita.

Meille yhteistä aikaa on alkuillat ja viikonloput. Toki välillä iltaisin pyörähdän omissa työjutuissani ja viikonloppuisin molemmilla on myös omia menoja, mutta pääsääntöisesti illat ja viikonloput ovat meille perheen yhteistä aikaa.

Arkena illat ovat rauhallisia ja menee rutiinien ympärillä. Ei mitään ihmeellistä, mutta sitäkin tärkeämpää läsnäoloa yhdessä.  Salama on oppinut rutiinit jo nyt todella hyvin ja selkeästi nauttii niistä. Isän kanssa vietetty aika iltaisin on mielestäni ihan super tärkeää.

Jotkut ovat sitä mieltä, että isät eivät opi hoitamaan vauvaa vain iltaisin ja viikonloppuisin, mutta tämän suhteen olen kyllä näiden kolmen kuukauden kokemuksella eri mieltä. Meillä Eetu on se, joka on ollut alusta asti todella varma vauvan hoidosta ja minä kysellyt enemmän toisen mielipidettä ja apua. Totta kai meillä on Salaman kanssa tullut kahdestaan tiettyjä tapoja toimia 24/7 sympioosissa, kun eletään. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö isän tekemät jutut olisi ihan yhtä hyviä. Salama on tottunut isän käsittelyyn siinä missä äidinkin, vaikka isä ei olekaan niin paljon paikalla. Isän kotiin tullessa pojan naamalle venähtää aina iso hymy. Jotenkin on tosi vaikea kuvitella, ettei syvää suhdetta voisi syntyä vaikka isyyslomaa ei tulekkaan pidettyä heti vauvan ensimmäisinä kuukausina.

Ollaan siinä suhteessa onnekkaita, että Salama on ollut alusta asti todella tyytyväinen vauva. Useamman minuutin itkukohtaukset ovat yhden käden sormin laskettavissa. Pientä kitinää ja puhinaa on välillä, mutta kyllä poju rauhoittuu heti molempien sylissä. Toki voi tulla aika, kun äidin syli on ainut oikea paikka, mutta toistaiseksi jäbä ei ole lainkaan valikoiva sylien suhteen;)

Summasummarum. Viettäisin mieluusti kaiken mahdollisen ajan perheenä, mutta kyllä vähemmälläkin yhteisellä ajalla voi koko perhe olla onnellinen. Pitää vaan muistaa vaalia ja arvostaa kaikkia hetkiä. Rakastan myös olla kahden Salaman kanssa. Eniten on ehkä ikävä täysin omaa-aikaa. Tykkään nimittäin olla ihan yksin välillä, mutta nyt niitä hetkiä on harvassa. Toisaalta tunti yksin aiheuttaa jo valtavan vauvaikävän, joten puolensa kaikella :D Olen loppujen lopuksi tosi tyytyväinen kaikkiin järjestelyihin ja siihen miten ollaan saatu elämä rullaamaan uudessa tilanteessa. Arki on samaan aikaan tosi samalaista mitä ennen, mutta silti ihan erilaista. Kuulostaa hullulle, mutta niin se vaan on. En kyllä osaisi kuvitellakaan enää elämää ilman meidän rakasta vauvaa. Parasta mitä on koskaan tapahtunut ja tuntuu, että lapsen saanti yhdistää parisuhdettakin ihan uudella tavalla.

Nähtäväksi jää miten päätetään järjestellä vanhempainvapaat mikäli meille joskus siunaantuu lisää lapsia. Pohdinnassa on myös Salaman päivähoito! Emme ole vielä päättäneet mitään tarkkaa ajankohtaa päivähoidon aloitukselle, mutta olen ymmärtänyt, että pääkaupunkiseudulla saa olla hyvissä ajoin liikkeessä. Hoitoon laittamisesta pitää kirjoitella postausta erikseen ja pyytää teiltä myös vinkkejä. Ihan uusi maailma taas sekin tälle mamalle. Niinkuin kaikki muukin lapsiin liittyvä..;)

Miten siellä muilla on mennyt perhejärjestelyt vauva-arjen myötä? Olisi tosi mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia sekä niiltä joilla isät ovat töissä ja puolestaan niiltä joilla isät jäävät kotiin! :)

Body & Pants, Gugguu @monasdailystyle

Body & Pants, Gugguu @monasdailystyle

 Body & Pants, Gugguu / Beanie, Lindex / Bunny, Pikkuvanilja (gifted)

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  4.11.2017 at 17:31

  Juu, ei se isyysloma ole mikään edellytys tai välttämättömyys. Meillä pidettiin esikoisen kohdalla pari viikkoa suoraan ja tämän toisen kohdalla isä ajatteli pitää loman parissa pätkässä. Meillä isä tekee paljon töitä ja on vähän kotona, mutta siitä huolimatta isällä ja tyttärellä on todella hyvä ja lämmin suhde. Paljon riippuu myös isästä ja siitä, miten sen oman ajan käyttää. Vaikka isä olisikin paljon kotona, ei sekään ole tae hyvän suhteen kehittymiselle. <3

 • Reply
  Juti
  5.11.2017 at 12:05

  Meillä isä on ollut kotona kolme viikkoa kummankin lapsen syntymän jälkeen, koska on itse halunnut sen siihen ajoittaa. Itse olisin toisen kohdalla toivonut vapaan sijoittuvan vähän myöhempään ajankohtaan, kun vauva enemmän mukana päivän rytmissä. Mutta isän päätöshän se oli. :)

  Mä koen ettei sillä ole väliä onko molemmat vanhemmat ajallisesti yhtä paljon vauvan kanssa kiintymyksen synnyn kannalta. Ratkaisevampaa on kuinka sitoutunut on vauvaan ja onko läsnä hetkessä jota vauvan kanssa viettää.
  Eetu vaikuttaa kirjoitustesi kautta maailman parhaalta isältä teidän Salamalla ja saa varmasti muodostettua syvän ja tiiviin yhteyden! <3

  • Reply
   Mona
   5.11.2017 at 18:01

   Oon myös miettinyt, että olisiko kivempi, että isyysloma olisi ihan heti syntymästä alkaen vai sitten myöhemmin… Molemmissa varmasti puolensa.. Ja olen kyllä niin samaa mieltä, että sillä on merkitystä miten vauvan kanssa on läsnä silloin kun sitä yhteistä aikaa on.
   Kiitos Juti kommentista <3 <3

 • Reply
  Mira Saarikangas
  5.11.2017 at 20:12

  Meillä kävi hyvä tuuri, kun isi sai pitää kesälomansa vauvan syntymän ympärillä. Oli 2 viikkoa meidän kanssa kotona silloin ja pitää isyyslomat (3vko) nyt joulun ympärillä ❤

 • Reply
  Sasu
  5.11.2017 at 22:25

  Meillä mieheni pitää esikoisemme syntymän yhteydessä kolme viikkoa isyysvapaata sekä yhden normaalin lomaviikon. Ja piakkoin siitä alkaa myös kesälomakausi. :) Meistä kummastakin on tärkeää, että molemmat saavat olla kotona heti alkuun ja sen jälkeen perhe- ja hoitovapaat jaetaan yhteisymmärryksessä molempien halukkuuden mukaan, koska molemmilla on siihen yhtäläinen oikeus. Jatkoa ei kuitenkaan olla vielä pohdittu tarkemmin, mutta mieheni aikoo kyllä pitää loput isyysvapaat sitten kun minä palaan töihin, minkä lisäksi ehkä vielä hoitovapaata jokunen kuukausi riippuen päikyn aloitusajankohdasta. Itse menisin siis äitiys- ja perhevapaan + lomien jälkeen töhin. Voi olla tosin, että päädytään myös osa-aikatyöratkaisuihin. Meillä on tässä kuitenkin vielä hyvää aikaa pohtia. Pääasia on, että kumpikin saa halutessaan olla kotona lapsen kanssa. :)

 • Reply
  Outi Karita
  6.11.2017 at 08:29

  Kiitos tästä postauksesta juuri nyt!
  Meidän Tiiti syntyi viikko sitten ja Riku piti koko ensimmäisen viikon isyyslomaa, loput sitten joulukuussa nimiäisten ja joulun yhteydessä.
  Meillä kummallakin oli vaan tosi haikea ja vaikea olo kun eka lomapätkä nyt loppui, siitäkin kun osa vaan vietettiin kotona, alku oltiin sairaalassa, jossa Rikukin oli ja asusteli perhehuoneessa.
  Mielellään sitä olisi “pesinyt” kolmistaan vähän kauemminkin kotona…
  Tää sun teksti omi nyt hyvä lukea ja rauhoitti mun ajatuksia ainakin! ❤

  • Reply
   Mona
   6.11.2017 at 09:28

   Ihana Outi <3 Teidän vauva-arkea on ihana seurata instan kautta <3
   Ihana, että tämä postaus rauhoitti sun ajatuksia. Turhaa murehtia ja stressata (helpommin toki sanottu, kuin tehty:D ). Kyllä kaikki kuitenkin aina järjestyy tosi hyvin. Ja hei voin luvata, että tuo Joulukuu on ihan yhdessä hujauksessa!! :D Tää aika menee niiiiiiin nopeasti :D Meillä kun on ne viikonloput sitä perheen aikaa niin tuntuu välillä, ettei ollut päiviä sunnuntain ja perjantain välissä lainkaan, kun jo on taas sitä perheaikaa. Samaan aikaan pelottavaa kun aika menee nopeasti, mutta silti jotenkin niin lohdullista <3 :)

 • Reply
  Mm
  8.11.2017 at 05:02

  Meillä isä oli viikon isyyslomalla kun kotiuduttiin sairaalasta, siihen sattui myös muutama pyhäpäivä joten aika oli oikestaan 1,5vko. Tämän jälkeen vauvan ollessa reilu 2kk hän oli kotona 2vko ja jää vielä kuukaudeksi kotiin, kun itse palaan töihin. Musta oli ihan ok ettei noita kaikkia vapaita pidetty heti kun kotiuduttiin. Jotenkin tuntui että enemmän sai irti kun vauva oli “jo” sek reilu 2kk ja vähän tiedettiin mimmonen tyyppi meillä on. Siinä kohtaa itsekin jo hyvillä mielin pystyin lähtemään lyhyeksi aikaa käymään omissamenoissani. Tottakai heti synnytyksen jälkeeenkin isästä oli apua kotona, mutta koen silti, että meille oli hyvä jakaa vielä tuo toinen pätkä hieman myöhemmäksi. Minusta isä saa luotua lapseen hyvän suhteen ihan tolla teidänkin järjestelyllä, kaikilla ei ole mahdollista olla kotona tuossa kohtaa eri syistä. Olen kyllä itse tällä hetkellä innoissaan omasta töihin paluustani ja siitä, että isä jää kuukaudeksi kotiin. Jos joskus vielä saamme lapsia, toivon että on mahdollista, että isä pitää kaikki isyyslomansa/vapaansa ja on vielä pidemmän pätkän kotona lapsen/lapsien kanssa. Jokainen tekee kuitenkin nämä asiat niinkuin omalle perheelleen parhaaksu näkee :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *