5.10.2017

Vauva-arki väsyttää

by Pinja imetyskoru @monasdailystyle

Olen aina ollut porukasta se seitsemän kääpiön Unelias. Päiväunet on toinen nimeni. Alle kahdeksan tunnin yöunien en liikauta pikkurilliäkään. En ole koskaan ollut valmis karsimaan unesta tai unen laadusta.

Ja niin muuttuu asiat, kun taloon saapuu vauva!

Salama on ollut TODELLA helppo vauva. Olen niin kiitollinen, että kaikki on sujunut mielettömän hyvin. MUTTA ei se silti poista sitä tosiasiaa, että kyllä tämä äiti on väsynyt. En usko, että olen koskaan ollut samalla tavalla väsynyt mitä nyt olen, mutta silti samaan aikaan tämä väsymys on aivan erilaista mitä aikaisemmin kokema väsymys. Olen naureskellut mama-ystävilleni, että tämä vauvavuosi tulee taatusti vanhentamaan minua vähintään kymmenellä vuodella… Minulla harvoin on mustia silmänalusia, mutta niin on nekin tehneet tuloaan.

Monet kysyy miten meillä nukutaan. Oikeastaan hävettää edes sanoa, että sairaan hyvin. Sillä vaikka Salama nukkuukin vauvaksi todella hyvin on tämä äiti siitä huolimatta VÄSYNYT! Raskauden aikana yöunien laatu jo heikkeni huomattavasti ja nyt vauva-arjessa puolestaan yöheräämiset tekee tehtävänsä. Me ollaan kaikki tietysti yksilöitä ja toisille heräämisen ja valvominen ei tunnu missään, mutta itselleni juuri nuo yöt ovat heittämällä vauva-arjen vaikein osuus. Noh kaikkien hormooniherkkyyksien jälkeen.. Salama on herännyt öisin kaikkea kahden ja kymmenen heräämisen välillä. Nuo puolentoista tunnin välein heräämiset ovat tietysti olleet niitä kaikkein rankimpia, mutta kyllä kaksikin heräämistä yössä tekee tälle unimaratoonarille tehtävänsä. Huoli pienestä myös aiheuttaa sen, että nukun todella “kevyttä” unta. Sitä tulee ihan tahtomattaan tarkisteltua pienokaista yöllä ja pienimmätkin pöhinät pistää heti merkille.

Mihinkään en silti tietenkään vaihtaisi äitinä oloa ja nyt jo kauhistuttaa, että tämä vauvavuosi on ohi nopeammin kuin osaan kuvitellakaan. Nautin jokaisesta päivästä ja jokaisesta hetkestä 110%:sti. Kaiken väsymyksen keskellä on hyvä muistaa olla itselleen armollinen. Nyt mennään vauvan ehdoilla ja annetaan itselleen siimaa. Välillä on kuitenkin todella vaikea niin sanotusti pysähtyä, kun on tottunut olemaan monta vuotta itsenäinen ja tehokas. Olenkin sanonut, että arki vauvan kanssa on paras mahdollinen oppi läsnäololle. Sitä haluaa olla aidosti tässä hetkessä ja keskittyä pienen kaikkiin kehityksen vaiheisiin mahdollisimman hyvin. Vauva-arki opettaa todella hyvin asioiden priorisointia.

Tällä viikolla ollaan nukuttu paremmin, kuin moneen viikkoon. Ollaan tehtyä pieniä muutoksia iltarutiineihin (joista tulossa oma postauksensa) ja niiden avulla ainakin toistaiseksi ollaan saatu hieman pidempiä unipätkiä ja Salamakin on tuntunut entistä tyytyväisemmältä. Tämä arki on yhtä opettelua sekä meille että Salamalle. Ihanaa sellaista. Olen niin kiitollinen siitä, että saan olla äiti. Joka päivä meinaan pakahtua onnesta ja välillä sitä miettii, että se kaikki rakkauden määrä melkein sattuu. Mustat silmänalusetkin muistuttavat kaikesta siitä rakkaudesta mitä ollaan saatu lisää meidän elämään. Ja onneksi on kaikki ihanat meikit olemassa, joilla voi hieman lievittää noiden silmänalusten olemassaoloa!! :’D

by Pinja imetyskoru @monasdailystyle

by Pinja imetyskoru @monasdailystyle

Koru, By Pinja

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  -H
  5.10.2017 at 11:01

  Ihana kirjoitus ja näytät kyllä super hyvältä, etkä lainkaan väsyneeltä :)

 • Reply
  Jenni
  5.10.2017 at 11:32

  Meillä tyttö 6kk ja myöskin helppo tapaus, ei oo ikinä huutanu yöllä tai valvottanu meitä. Heräilee 2-4krt/yö, jotenkin siihen vaan tottuu
  Kun salama kasvaa niin et enää herää joka inahdukseen, myöskin vauvan uni muuttuu ja ne vauva tuhinat jää nopeesti pois.
  Me ollaan nukuttu perhepedissä niin on helppo imettää ja nukahtaa siihen samalla ja vähän kurkata että mitä vauva heiluu
  Aika menee hurjan nopeesti ja pikkuhiljaa alan unelmoida unikoulusta ja kokonaisiata öistä, mutta aikansa kutakin.

  • Reply
   Mona
   6.10.2017 at 09:28

   Nimenomaan aikansa kutakin:) Nyt jo huomannut, että kaikki menee vaiheissa. Meillä Salama nukkuu omassa pinnasängyssä, mutta otan kyllä usein hänet aamuyöllä viereen… Varsinkin jos mahassa ilmaa ja tuntuu kieriskelevän sitä otan Salaman viereen mahalleen nukkumaan, jolloin helpottuu melkein heti. Vielä en ole uskaltanut omassa sängyssä nukuttaa mahallaan.. Mutta eipä varmaan aikaakaan kun jäbikkä jo kääntyilee unissaankin miten sattuu :D

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  5.10.2017 at 19:51

  Mä ymmärrän täysin noi sun ristiriitaiset tunteet. Meillä nukuttiin myös todella hyvin ja olin silti väsynyt. Mikä on sekin täysin normaalia. Mutta kyllä sitä ehkä vähän häpeili silloin, täysin syyttä.

 • Reply
  Mari
  5.10.2017 at 22:00

  Voi että oli taas niin samanlaisia ajatuksia kuin mitä itse olen pyöritellyt. Meilläkin onneksi nukutaan ihan älyttömän hyvin mutta kun tosiaan mieluusti posottais sen yheksän tuntia putkeen, niin alkaa vähän silmä luppasta. Ja ärsyttää välillä muiden kommentointi, että miten voit olla väsynyt, kun poika nukkuu niin hyvin…

  Oispa kiva lukea teidän iltarutiineista, mekin yritetään laittaa iltapuuhat vähän uusiksi. Jospa sitten päästäis nukkumaan ennen vuorokauden vaihtumista :)

 • Reply
  Suvi
  5.10.2017 at 23:37

  Tämä on ihan kuin suoraan omista ajatuksistani heinäkuun lopussa synytyneen tyttösen kanssa! Meilläkin nukutaan verrattain hyvin, mutta yöt ovat niin arvaamattomia – osa todella hyviä ja osa nukutaan vain 1-2h pätkissä. Sitten jos huonon yön jäljiltä vielä ohjelmaa päivälle, ei päikkäreitäkään voi ottaa ja hullu väsymyskierre on valmis! Yritän ite suunnitella yhden rauhallisen päivän menopäivän kumminkin puolin, niin on paremmat chanssit saada unta :D Kyllä tää elämä vaan on aivan erilaista nykyään, ja kaikesta huolimatta niin ihanaa <3 Kiitos Mona, kun jaat näitä äitiysajatuksia blogissasi, niitä on aivan ihana lukea!!

 • Reply
  Linda
  6.10.2017 at 11:28

  Tämä kuullosti niin samalta miten meillä!
  Täällä meidän pikkuprinssi on 3 kk ja nukkuu yöt ihan hyvin, heräilee n 2 tunnin välein syömään mutta olen ihan rättiväsynyt kun ennemmin nukkunut yleensä vähintään 8-9 tuntia putkeen. En ole koskaan ollut aamuihminen (iltatyö) ja nyt heräillään n 7 aikaan.
  Täällä kuitenkaan ei nukuta päivisin muuta kun lyhyitä powernapejä, 10-30 minuuttia joten ei silloinkaan pääsee huilaamaan…
  Mutta vaikka väsymys on suuri niin en vaihtaisi hetkeäkään, miten paljon tunteita voikaan olla pientä ihmistä kohtaan!

 • Reply
  Nea
  6.10.2017 at 17:08

  Ihana lukea tällasta realistista tekstiä! Siis kenenkään väsymys ei ole ihanaa, mutta se on omalla tavallaan lohduttavaa näiden blogien keskellä, joissa vauvavuosi on niin helppoa ja yhtä juhlaa. Oma lapseni on pian jo 2v, mutta edelleen hän heräilee. Milloin enemmän ja milloin vähemmän. Olen ollut välillä tosi väsynyt, mutta samalla tosi onnellinen. Välillä olen itkenyt ja kironnut elämääni, mutta se ei poista sitä, ettenkö olisi joka päivä kiitollinen lapsesta.

  Ja onhan se myönnettävä, että onhan se elämä jo helpottanut kuitenkin. On tultu aika kauas niistä koliikki ja refluksiajoista.

  Sun blogia on kiva lukea! Ei kaiken tarvitse olla kamalaa, mutta ei myöskään tarvitse esittää jatkuvaa hattaraelämää

 • Reply
  Lena
  7.10.2017 at 15:44

  Ihan olisin voinut kirjoittaa tämän sanasta sanaan. Meillä ollut vielä niin, että vauva kyllä nukkuu mutta äiti ei. Raskausajoista lähtien olen kärsinyt kovista nukahtamisongelmista. Vauva on kohta vuoden, mä varmaan kymmenen vuotta vanhempi Siispä, voisitko tehdä väsyneen äidin meikkipostauksen? Näytät niin ihanan hehkeältä, et lainkaan väsyneeltä <3

  • Reply
   Mona
   8.10.2017 at 09:28

   Voi kiitos paljon Lena <3 Teen tosi mielelläni meikkipostauksia! :) muutamat luottotuotteet on nyt kahden kuukauden äitiyskokemuksella noussut entistäkin tärkeimmiksi!! :'D Nyt myös uudet meikit tulee testattua vähän haastavimmissa olosuhteissa ;)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *