29.8.2017

Mielipiteitä jakavat rokotukset, rokotuksille kyllä vai ei?

Silmiini pisti hiljattain sähköpostista bongattu Terveydenhoitajaliiton julkaisu: Rokotuskattavuus saatava nousuun. En ole suuremmin laittanut ajatuksia rokotuksiin, mutta nyt oman lapsen synnyttyä on aihe hyvinkin ajankohtainen. Aikaisemmin olen lähinnä pohtinut influenssarokotteen ottamista, mutta nyt rokotteita olisi aika ottaa iso liuta perheen pienimmälle.

Rokotukset herättää todella kiivasta keskustelua ja mielipiteitä riittää paljon. Itse en kuulu rokotteiden suhteen kumpaankaan ääripäähän. Eli en missään nimessä ole täysin rokotusvastainen, mutta en myöskään ole aivan varma onko tosiaan kaikki rokotteet perusteltuja ja erityisesti siinä tahdissa mitä niitä annetaan. Itse olen nyt miettinyt ja pohtinut sitä, että voiko todella tiuhalla rokotusohjelmalla olla negatiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Onko ylipäänsä mahdollista ”venyttää” rokotusohjelmaa lapsilla niin, ettei kaikki rokotukset tulisi niin lyhyessä sumassa? Vai onko siitä puolestaan suurta haittaa? Kysymyksiä riittää ja minun täytyy ainakin itse myöntää, että kyllä näin tuoreena äitinä, käytyjen keskustelujen takia mietityttää jopa faktatieto. Tiedotteessa mainittiin, että kaikkiin faktatiedot ei vain kertakaikkiaan pure ja siihen pitää saada muutos. Jään mielenkiinnolla seuraamaan keskusteluja. Sehän on ihan varmasti selvää, että jokainen vanhempi haluaa kuitenkin vain parasta lapselleen. Meillä rokotusohjelma Salamalla alkaakin jo ihan pian.

(commercial links/kaupallinen linkki*) 
pants, Calvin Klein similar here*/ jacket, 77thFLEA here*

Kommenttiboksi on vapaa mikäli teillä on aikaa jakaa omia ajatuksia! Tosi mielelläni luen näkökulmia ja mikäli siellä on ammattilaisia ruudun toisella puolella niin mielenkiinnolla lukisin teidän ajatuksia siitä miten tämä aihe näkyy teidän työssä ja mitä ajatuksia tai jopa konkreettisia asioita se teille tuo mukanaan. Ja mitä mieltä te olette tuosta uudesta vesirokkorokotteesta?

Liitän alle vielä tiedotteen mikäli joku ei siihen ole vielä törmännyt.

” Rokotuksista ja erityisesti rokotevastaisuudesta on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua. Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko nosti asian aiheellisesti esille 15. elokuuta Helsingin Sanomien uutisessa ”Saarikko haluaa kuriin rokotevastaisuuden”. Terveydenhoitajaliitto jakaa ministerin huolen rokotevastaisuuden leviämisestä Suomessa.

Terveydenhoitajat ovat keskeinen terveydenhuollon toimija rokotusasioissa ja saavat siihen vahvan perusosaamisen koulutuksessaan. Työnantajien on lisäksi turvattava terveydenhoitajille jatkuva osaamisen ylläpito täydennyskoulutuksella.

– Haluamme myös Terveydenhoitajaliitossa tukea terveydenhoitajien täydennyskoulusta ja olemmekin mukana järjestämässä tänä syksynä rokotekoulutuksia eri puolilla Suomea, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki.

Terveydenhoitajilla on tärkeä tehtävä väestön rokottamisessa ja siihen motivoinnissa kertomalla tutkimustietoon perustuvaa faktatietoa rokotusten hyödyllisyydestä, vaikuttavuudesta ja sivuvaikutuksista sekä rokottamattomuuden riskeistä.

Kaikkiin faktatieto ei vain kerta kaikkiaan pure. Niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa on kasvava määrä vanhempia, jotka epäröivät rokotusten ottamista ja kokevat ne turvattomiksi ja tarpeettomiksi. Tauteja ei myöskään pidetä ongelmana, koska vanhemmat eivät ole nähneet lähipiirissä tai itse kokeneet vakavia tartuntatauteja.

Epidemiat eivät ole päässeet leviämään muiden hyvän rokotesuojan ansiosta, mutta niiden vaara on kuitenkin olemassa, mikäli osa väestöstä ryhtyy vastuuttomasti vastustamaan rokotuksia eikä riittävää laumaimmuniteettia saavuteta. Muun muassa tuhkarokkoa vastaan annettavan MPR-rokotteen rokotuskattavuuden tulisi olla 95 prosenttia, jotta laumasuoja toimisi.

– Rokotevastaisuus on kansanterveyden kannalta hyvin vakava asia ja sitä tulee tutkia tarkemmin, jotta voidaan kehittää vaikuttavampia keinoja kansalaisiin vaikuttamiseksi, Lehtomäki sanoo.

Syksyllä käynnistyvät uutena valtakunnalliseen rokotusohjelmaan liitetyt vesirokkorokotukset kaikille vesirokon sairastamattomille, 1 ½ – 11-vuotiaille lapsille ikäkausitarkastusten yhteydessä.

– Se tulee lisäämään entisestään kiireisten terveydenhoitajien työmäärää. Terveydenhoitajille tuleekin järjestää riittävästi aikaa rokottamiseen ja vanhempien kanssa keskusteluun rokotusasioista, toteaa Terveydenhoitajaliiton kehittämispäällikkö Aija Saarinen. ”

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Heidi
  29.8.2017 at 11:55

  Meille odotetaan ensimmäistä lasta ja aion ottaa hänelle kaikki rokotteet. Mä luotan suomen terveydenhuoltoon ja oon ollu hereillä virologian sekä immunologian luennoilla . mun mielestä on hyvin vaarallista kun asiaan niin hirveästi perehtymättömät jättävät lapsensa rokottomatta. Toistaiseksi tämä on toiminut Suomessa hyvin, laumasuoja on suojannut myös rokottomattomia. Nyt tilanne on kuitenkin toinen ja nämä rokottomattomat vaarantavat kaikkien terveyden. Ei pidä unohtaa, millaisia kuolemanvakavia tauteja Suomessa jylläsi vielä 100-150 vuotta sitten. Ne on saatu kuriin rokottomalla ja hygieenialla.
  Mun mielestä on huolestuttavaa, että jopa terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuu negatiivisesti esim. Influenssa rokotuksiin ja samalla vaarantavat heikkokuntoiset potilaat. Joten ymmärrän hyvin miksi työnantaja käyttää influenssarokotuksiin jopa “pakkokeinoja”.

 • Reply
  Jonna
  29.8.2017 at 12:50

  Tää on tosiaan aihe, joka jakaa mielipiteitä rankasti. Syyttäviä sormia heiluu suuntaan ja toiseen, vaikka asia on jokaisen oma valinta. Mun mielestä Suomen rokoteohjelmassa tökkii monikin asia. Rokotteita aletaan pistämään liian varhaisessa vaiheessa, immuunipuolustuksen kehityksen ollessa täysin kesken. Tuntuu myös hankalalta arvioida mahdollisia haittavaikutuksia, kun toinen on vielä niin pieni ja myöskään piikkejä pistävät eivät osaa tunnistaa oireita. Yhdistelmärokotteet tekee melkosen sopan elimistöön ja Suomessa kun ei ole vaihtoehtona ottaa joitakin yksittäisiä, siinäkin olisi terveydenhuollolla yksi parannettava asia. Sitten vielä kaiken kukkuraksi kukaan ei ota vastuuta, jos rokotevaurio osuu kohdalle ja hoidoissa saat käydä ulkomailla. Suomessa kun “rokotteet ovat täysin turvallisia”, niin ei osata hoitaa niistä mahdollisesti koituvia ongelmia.
  Toki suuri osa rokotetuista selviää ilman ongelmia, mutta kun se huonompi tuuri osuu tuttavapiiriin niin väkisinkin tulee “varovaiseksi”.;)
  Tsemppiä teille päätöksen tekoon.♡ Muistatte vaan että asialla ei ole tulipalo-kiire ja myöhemmin ne saa otettua, mutta jo pistettyä ei saa pois.

 • Reply
  Varpuslintu // Viikarivartti
  29.8.2017 at 13:10

  Minun on jotenkin vaikea käsittää sitä, miten nykyään yhä useampi ihminen suhtautuu tutkittuihin faktoihin mielipidekysymyksinä. Moni ihan fiksun oloinenkin ihminen ajattelee, että jos jokin tutkimustulos ei miellytä, voi vain julistaa, että on eri mieltä asiasta, vaikkei edes tiedä siitä mitään. Miksi nykyään halutaan hylätä tieto ja viisaus ja sen sijaan elää uskomusten ja mututuntumien mukaan? On yksi asia olla tietämätön – mutta on kokonaan toinen juttu päättää tietoisesti ryhtyä tyhmäksi. Mielestäni se on järkyttävää.

  Mitä rokotusasiaan tulee, laumasuoja, joukkoimmuniteetti on se, joka suojaa meitä kaikkia niiltä kamalilta taudeilta, joiden nykyinen länsimainen ihminen luulee jo kadonneen maailmasta. Eivät ne ole kadonneet. Ne vain eivät pysty leviämään vaikkapa meillä Suomessa, kiitos kattavan rokotusohjelman. Kun yhä kasvava osuus väestöstämme päättää hyljätä tiedon ja heittäytyä tyhmäksi, vaarantuu meidän kaikkien turvallisuus.

  On itsekästä ajatella, että pelastaa oman lapsensa rokotusten mahdollisilta, hyvin marginaalisilta ja kiistanalaisilta haittavaikutuksilta jättämällä hänet rokottamatta, koska siinä samalla saattaa välillisesti viedä hengen lukuisilta muilta. Naapurissa saattaa vaikkapa asua lapsi, jota ei terveydellisistä syistä voida rokottaa, ja hänen ainoa turvansa tappavia tauteja vastaan on se, että kaikki muut lapset ympärillä ovat saaneet rokotukset – mutta mitäs sitten, jos eivät olekaan? Mitä se rokotusvastainen äiti siinä kohtaa ajattelisi? “Ei haittaa. Pääasia, että minä saan tehdä niin kuin haluan.”?

  Suuri osa tästä rokotevastaisesta kohinasta pohjautuu huhuihin ja hatusta tempaistuihin kauhukuviin, joista ihmiset tieten tahtoen haluavat pitää kiinni. En ymmärrä, miksi täytyy saada väkisin ylläpitää omaa illuusiota terveydenohuoltojärjestelmän ja lääketieteen pahantahtoisuudesta itseä ja omia lapsia kohtaan, kun voisi sivistää itseään aiheesta ja tuntea sen myötä olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi.

  Huh, tulipa hehtaarikommentti. :D

  • Reply
   Larppa
   29.8.2017 at 22:34

   Olen täysin samaa mieltä. Nykyiset sukupolvet eivät ole eläneet aikaa, jolloin oikeasti jylläsivät ne taudit joita vastaan nyt rokotetaan ja siksi kuvittelevat, että ne taudit olisivat verrattavissa nuhakuumeeseen. Eikä ongelma ole pelkästään taudit vaan myös niiden vaaralliset jälkitaudit. Itse äitinä teen kaikkeni ettei minun tai kenenkään muunkaan lapsi sairastuisi tautiin joka on rokotuksilla estettävissä. Ja mitä tulee vesirokkorokoteeseen niin lapseni tulee saamaan myös sen rokotusohjelman mukaisesti. Ei vesirokkokaan aina tarkoita muutamaa kutiavaa näppyä vaan sekin voi olla raju ja aiheuttaa jälkitauteja. Mielestäni rokottmatta jättämistä ei voi perustella mitenkään. Se on lapsen terveyden vaarantamista. Vaikka lapsi saisi rokotteesta reaktion, se on suurella todennäköisyydellä pienempi paha, kuin se tauti jonka lapsi voisi saada jos häntä ei sitä vastaan rokotettaisi. Siihen on syy miksi lapsikuolleisuus on laskenut ja eliniänodote noussut ja se syy on rokottaminen. Lääkärit ja hoitajat eivät ole mitään lääkeyhtiöiden kätyreitä vaan ihan oikeasti tietävät mitä tekevät. Minusta on todella surullista ja huolestuttavaa, että ihmiset nykyään uskovat tässä asiassa enemmän omaa mututuntumaa ennemmin kuin tieteellistä tutkimusta ja faktaa.

  • Reply
   Noora
   30.8.2017 at 11:12

   WORD! Juuri näin :)

 • Reply
  Käsittämätöntä
  29.8.2017 at 13:26

  En voi uskoa silmiäni/korviani, että edes sanot noin pienen lapsen äitinä rokottamisesta. Miten voit kyseenalaistaa tiedettä mututuntumalla? Huomaa, että olet höpsähtänyt liikaa vaihtoehtohoitoihin.

 • Reply
  Merja
  29.8.2017 at 13:55

  Meillä on kaksi lasta ja kolmas tulossa. Olemme ottaneet lapsillemme samat rokotteet jotka olemme itsekin varmaan saaneet. Eli rokotusohjelmasta olemme jättäneet pois pneumokokkirokotteen, mielestäni sitä ei ole vielä tarpeeksi tutkittu jotta sen lapsilleni uskaltaisin antaa. Muutamat tuttavat ovat ottaneet vesirokkorokotteen ja heillä ei mitään pahaa siitä ole ollut sanottavana. Meillä se varmaan tulee eteen tässä tulevilla neuvolakäynneillä.

 • Reply
  Laura
  29.8.2017 at 14:06

  Mun mielestä on vastuutonta lisätä kaikkien riskiä sairastua kauheisiin tauteihin jättämällä rokotukset ottamatta. Tietty ymmärrän erikoistapaukset ja riskiryhmät, jotka ei niitä voi syystä tai toisesta ottaa. Itse luotan Suomen terveydenhuoltoon ja aion antaa lapselleni kaikki rokotukset, mitä suositellaan :)

 • Reply
  Jenni S. | big mamas home
  29.8.2017 at 14:54

  Minun suhtautumiseni rokotuksiin on myös hieman kaksipiippuinen. Rokoteohjelman rokotteisiin ja vuosikymmeniä käytössä olleeseen influenssarokotteeseen suhtaudun turvallisin mielin. Niitä on tutkittu ja käytetty pitkään ja pitkäaikaisvaikutuksetkin on tiedossa. Uusiin, hätäisesti tekaistuihin rokotteisiin, kuten se pahamaineinen sikainfluenssa rokote, suhtaudun hieman varauksella. Kun kuulin vesirokkorokotteesta, karvat nousivat ensimmäisenä pystyyn, mutta en usko, että sitä olisi rokoteohjelmaan otettu, jos sitä ei olisi tutkittu. Minä rokotan lapseni rokotusohjelman mukaan, päivitän omia rokotuksiani ja kun influenssa kausi alkaa, rokotan esikoiseni ja itseni ja toivon, että minun rokotteeni suojaa keskelle influenssakautta syntyvää vauvaa.
  Ymmärrän hyvin kriittisyyden ja kyseenalaistamisen. Se on ihan tervettä. Minäkin kyseenalaistan ja kaipaan lisää tietoa. Varmasti tullen vesirokko rokotteesta juttelemaan oman terveydenhoitajan kanssa vielä tässä lähiaikoina. Mutta varsinkin näissä pitkään käytössä olleissa rokotteissa kannattaa luottaa tutkittuun faktaan ja muistaa, että sille on syy, miksi niitä rokotteita kehitetään.

  • Reply
   Mona
   29.8.2017 at 14:57

   Pitäisi olla peukku täällä wp:ssä niin pääsisin helposti “reagoimaan” näihin kommentteihin :D
   Oon sun kanssa tosi samoilla linjoilla :)

  • Reply
   Terkkari
   29.8.2017 at 15:10

   Vesirokkorokote on ollut markkinoilla ja reseptikäytössä myös vuosikaudet. Se vain otetaan nyt mukaan rokotusohjelmaan, eli lapset saavat sen neuvolassa/koulussa ilmaiseksi.
   Vesirokkorokote suojaa merkittävästi vakavilta jälkitaudeilta.

   • Reply
    Jenni S. | big mamas home
    31.8.2017 at 12:43

    Hitsi. Jäi kirjoittamatta tuohon, että kyllä se vesirokkorokotekkin tullaan meidän lapsille ottamaan, koska varmasti mahdolliset haitat on hyötyä pienemmät. Ja tiedän, ettei rokotusohjelmaan oteta tuosta vain mitään rokotetta, jota ei ole huolella tutkittu. Ensimmäinen reaktioni vesirokkorokotteeseen oli enemminkin vaistomainen, kuin ajateltu. Siitä huolimatta, itseäni rauhoitellakseni, tulen varmasti kyselemään rokotteesta lisää tyttäreni terveydenhoitajalta, ennen sen ottamista. Sen verran ikävää tuo lasten sairastaminen on, että jos voin joltain taudilta välttyä ennaltaehkäisemällä. niin sen kyllä teen.
    Minustakin rokottaminen on äärimmäisen tärkeää. Myös kausi-influenssassa. Me emme ehtineet saamaan tyttärellemme viime vuonna influenssarokotetta, ennen kuin hän taudin sai ja voin sanoa, että teen jatkossa kyllä kaikkeni ettei hän joudu influenssaa uudelleen sairastamaan. On se sen verran raju tauti.

 • Reply
  Enni
  29.8.2017 at 15:18

  Käykää kaikki lukemassa tämä! http://butimahumannotasandwich.indiedays.com/ Mielestäni hyvä kirjoitus siitä, mitä monesti unohdetaan miettiä, kun aletaan kritisoida rokotteita ja tutkittua tiedettä. Ymmärrän, että asia mietityttää vanhempia, onhan nämä isoja juttuja ja kaikki haluavat lapselleen parasta. Mutta tälläinen maa kuin Suomi, niin kyllä ne rokotteet jotka ohjelmaan on otettu, on varmasti testattu ja tutkittu todella perinpohjin. Ja mikä sen parempaa lapselle, kuin antaa hänelle suoja jopa tappavia tauteja vastaan. Itse en uskalla ottaa vastuuta siitä, mitä voi käydä, jos en anna rokotetta. Miltä itsestäni tuntuisi, jos oma lapseni sitten sairastuisikin ja sen olisi voinut estää rokotteella, jonka jätin antamatta tiedottomuuttani. Jos siis et ole kunnolla perehtynyt tieteeseen/ihmiskehoon/rokoitteisiin/joukkosuojaan/rokoitteille allergisiin ja heidän vaaraansa jne. Suosittelen luottamaan täysin rinnoin Suomalaiseen rokotusohjelmaan. Ne rokotteiden oireet ovat pieni paha, kun mietitään millaisia epidemioita suomessakin on kohdattu aiemmin, kun rokotteita ei vielä oltu keksitty. Ja kuinka moni pieni ihminen on elämänsä joutunut niiden vuoksi jättämään.
  Ps. Tsemppiä vauvaarkeen ja kiitos mukavasta blogista :)

 • Reply
  Kyllä!
  29.8.2017 at 19:39

  Hei Mona,

  olen valmistumassa tänä vuonna lääkäriksi ja haluan sanoa tähän tärkeään asiaan muutaman sanan! On ehdottoman tärkeää rokottaa lapset runsaan tutkimuksen pohjalta räätälöidyn rokotusohjelman mukaisesti. Rokottaminen suojaa omaa lastasi, mutta samalla myös koko väestöä ja niitä riskiryhmässä olevia lapsia, joita ei voida rokottaa. Laumaimmuniteetti (= riittävän suuri rokotekattavuus) on nimenomaan se, mikä pitää vaaralliset ja tappavat taudit kurissa. Rokottaminen on vapaaehtoista, mutta nykypäivänä ihmiset kokevat rokottamisen olevan enemmänkin mielipidekysymys ja nämä mielipiteet perustetaan valitettavan usein ”mututuntumaan”. Kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia, mutta nämä haitat ovat usein ohimeneviä ja vähäisiä ja pieniä haittoja sen rinnalla, mitä tauti itsessään aiheuttaisi. Näihin tauteihin on vielä muutama vuosikymmen sitten kuoltu. Niistä on aiheutunut pysyviä haittoja. On mielestäni lapsen oikeus saada kasvaa nykymaailmassa sairastumatta sellaiseen tautiin, jota voidaan ehkäistä rokotteella. On ymmärrettävää, että iso uutisointi rokotteiden haitoista yms. aiheuttaa hämmennystä, mutta näissä asioissa mielestäni pitäisi luottaa Suomen laadukkaaseen terveydenhuoltoon ja runsaaseen tutkimukseen. Rokotteiden hyödyt ylittävän moninkertaisesti niiden haitat! Välillä tuntuu, että meillä menee nykyään vähän liian hyvin, kun pystymme kyseenalaistamaan rokottamisen tärkeyttä. Nykypäivänä emme enää törmää näihin tauteihin kun niitä ei ole ja niihin ei kuolla, mikä sumentaa käsityksiämme ja antaa tilaa keskittyä enemmän rokotteiden haittoihin.

  Myös rokottamisaikataulu on tarkkaan mietitty asia ja perustuu myös runsaaseen tutkimukseen. Rokottamisaikataulu on räätälöity niin että siitä on mahdollisimman vähän haittaa. Tässä on huomioitu lapsen oma kehittyvä immuniteetti ja raskauden loppuaikana äidiltä saadut vasta-aineet, jotka suojaavat lasta taudeilta vastustuskyvyn ollessa vielä puutteellinen. Jos tästä aikataulusta lipsuu, se saattaa heikentää rokotteen tehoa. Aikataulu on suunniteltu niin, että rokotteet voidaan antaa mahdollisimman pienin annoksin ja että haittavaikutukset ovat mahdollisimman pienet. Esim. rotavirusrokote annetaan niin aikaisin (6-31 vko iässä) siksi, koska rotaviruksen aiheuttama tauti on pahin 6-24kk ikäisellä lapsella. Sitä ei myöskään haluta antaa siinä iässä, jolloin on suurin riski saada suolentuppeuma.

  Rokotteiden valmistusta valvotaan tarkoin ja ne käyvät läpi tarkan myyntilupaprosessin. Niiden tehoa, laatua ja turvallisuutta tarkistetaan ja seurataan jatkuvasti. Vesirokkorokotteesta myös sen verran, että sitä on THL jo monia vuosia suositellut rokotusohjelmaan ja nyt viimein hyväksytty. Aikuisella ja nuorella vesirokko on paljon rajumpi tauti kuin lapsella ja siitä voi aiheutua myös pysyviä haittoja. Tutkimuksissa on todettu, että rokotteesta on enemmän hyötyä kuin haittaa ja siksi se on myös yleiseen rokotusohjelmaan otettu. Ja siihen minä luotan!

  Tulipa pitkä kommentti, mutta asia on minusta erittäin tärkeä. Luotan siihen, että kansallisen rokotusohjelman rokotteet ovat perusteltuja. Ollaan vastuussa siitä, että meillä ja tulevilla sukupolvilla on mahdollisimman turvallinen elinympäristö!

  • Reply
   Mona
   29.8.2017 at 21:07

   Kiitos pian tuleva lääkäri tästä pitkästä ja kattavasta kommentista!! Kommenttiasi lukiessa olin laittamassa kysymystä sulle juurikin tuosta vesirokkorokotteesta, mutta vastasit siihenkin. Ja olen samaa mieltä, että todellakin tärkeä aihe, siksi siitä päätinkin jakaa tämän tiedotteen blogissa varsinkin kun nyt itsellä niin ajankohtaisia nämä rokotteet. Itsehän en missään nimessä ole rokotevastainen, mutta tosiaan erityisesti nämä uudet rokotteet pohdituttaa keskustelujen myötä ja samoin tuo tiheään tahtiin rokottaminen. Sitä vielä jäin miettimään, että miten tuo vesirokotteen kanssa, jos sen antaa ja se ei anna pysyvää suojaa.. Voiko silloin olla mahdollisuus, että saa sen vanhempana jolloin se voi olla todella vakava? Pohdin myös sitä, että miksi siihen on hyvä saada ihan pienenä rokote, jos se on suht lievä kuitenkin lapsena sairastaa?
   Mutta siis kiitos ajastasi ja asiantuntevasta tiedostasi tänne kommenttien puolelle:)

   • Reply
    Kyllä!
    29.8.2017 at 21:52

    Ymmärrän kyllä, että asia mietityttää! Ja on hienoa että tästä keskustellaan, sitä kautta myös tietoisuus lisääntyy :) Vesirokkorokotteen teho (niin kuin muidenkaan) teho ei ole aivan 100%. Eli käytännössä kyllä taudin voi silti saada, jos käy oikein huono tuuri. Siihen en osaa valitettavasti vastata, vaikuttaako rokotus myöhemmän iän taudin vaikeusasteeseen. THL:n sivuilta löytyy hyvä esitys siitä, miksi vesirokkoa vastaan kannattaa rokottaa pienenä, vaikka suurin osa lapsista sen sairastaakin suht. lievänä. Kannattaa käydä katsomassa!

    https://www.slideshare.net/THLfi/vesirokko-tautina-miksi-rokottaa

   • Reply
    Maria
    5.9.2017 at 19:18

    Heippa – pikaisena välikommenttina nopeasti hieman omakohtaista kokemusta tästä. Itse sain vesirokkorokotteen vauvana (vuonna 1993) ja se suojasi todella tehokkaasti koko lapsuuden. Sain nuoremman sisaruksen vuonna 2005 ja hän puolestaan sairasti vesirokon 1-vuotiaana vuonna 2006 (hänelle ei annettu vesirokkorokotetta). Ilmeisesti rokotteen teho oli alkanut jo laantua kolmentoista vuoden jälkeen sillä sain häneltä tartunnan ja sain myös itse vesirokon 13-vuotiaana. Tauti ei kuitenkaan ollut yhtään niin raju kuin kuin mitä se oli sisarellani 1-vuotiaana tai mitä se olisi ollut rokottamattomalla nuorella/aikuisella. Lievää kuumetta oli parina päivänä ja muutamia pieniä rakkuloita tuli lähinnä käsivarsiin ja yläkroppaan. Sen mitä itse muistan tästä, niin minulle 13-vuotiaana taudista oli paljon vähemmän harmia kuin 1-vuotiaalle siskolleni, joka oli todella kipea ja erittäin näppyläinen lähes kaksi viikkoa. Äitini on myös kertonut kauhutarinoita omasta vesirokostaan, jonka hän sairasti aikoinaan vasta 7-vuotiaana (toki ilman rokotetta). Veikkaan, että tuolla vesirokkorokotteen rokotusohjelmaan lisäämisellä pyritään juurikin välttämään tapauksia joissa lapsi/nuori sairastaa vesirokon liian myöhään, vaikka sen silti sairastaisi lievemmässä muodossa myöhemmällä iällä. Itse aion ainakin tulevaisuudessa antaa lapsilleni vesirokkorokotteen, sillä koen siitä olleen itselleni hyötyä, vaikkei se loppupeleissä ihan 100%:sti suojannutkaan.

 • Reply
  Tinna
  29.8.2017 at 20:17

  Olen samaa mieltä kuin suurin osa kommentoijista: luota ihmeessä suomalaiseen terveydenhuoltoon rokotuksineen. Totta kai tutkimuksia rokotuksiin löytyy puolesta ja vastaan, mutta rokotuksien puolesta tutkimuksia on moninkertaisesti vastapuoleen verrattuna. Varsinkin jos et pysty laajasti tutustumaan aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, niin luota ihmeessä suomalaiseen terveydenhuoltoon. Rokotusvastaiset ihmiset pystyvät kyllä olemaan vakuuttavia vedoten pariin tutkimukseen, mutta niihin ei kannata luottaa jos et pysty kattavasti tutustumaan myös muihin aihepiirin tutkimuksiin.

 • Reply
  Kätilö
  29.8.2017 at 21:58

  Kätilönä tulee aina rokotuskeakustelussa mieleen, miten elvytyskoulutuksessa kävimme läpi kurkunkannen tulehduksen ensihoidon; rokottamalla tauti on monia vuosikymmeniä pysynyt poissa, ja meille kerrottiinkin varoittava esimerkki, miten hengenvaarallisesta taudista on kyse. Oletetaan, että hengitysvaikudesta kärsivä lapsi tuodaa päivystykseen; ensin vaistomaisesti tehtävä asia on laittaa lapsi makuulle turkimuspöydälle.. jos kyse on kurkunkannen tulehduksesta eli epiglotiitista, ei monikaan hoitohenkilökunnasta ole ennen nähnyt taudista kärsivää lasta, ja siksi toimii, kuten tavallisesti toimisi.. kuitenkin epiglotiitistä kärsivälle pahinta on laittaa lapsi makuulle. Näin jo valmiiksi ahdas hengitystie tukkeutuu kokonaan, ja sitten onkin todella kiire… moni hoitohenkilökunnan edustaja ei ole taudin nykyisen harvinaisuuden takia kuullut, että kurkunkannen tulehdusta sairastavaa tulee ehdottamasti pitää istuvassa asennossa, jotta ilmatie pysyy edes joten kuten auki. Tämän kirjoituksen pointti oli siis se, että moni rokotteilla aikanakin lähes kokonaan hävititetty tauti on vaarallinen, hoitohenkilökunnalle mahdollisesti vieras, ja siksi ammattilaisellekin mahdollisesti vaikea tunnistaa ajoissa ja erottaa esim.kurkunpään tulehduksesta laryngiitista. Tämä siis vain yksi näkökulma asiaan, työssäni näen monenlaisia valintoja rokoteasiassa ja yritän tukea, en tuomita:)

 • Reply
  Piia
  29.8.2017 at 23:30

  Meidän perheessä on kolme lasta ja kaikki on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti. Myös vesirokkorokotteet tullaan ottamaan, näitä mietittiin otettavaksi jo silloin kun eivät rokoteohjelmaan kuuluneet, mutta maksullisina olivat jo markkinoilla. Miehen vanhemmat asuvat Pietarsaaressa, jossa taitaa olla Suomen heikoin rokotekattavuus. Siellä ollessa ei ole lasten ollessa vauvoja yleisillä paikoilla juurikaan vauvan kanssa käyty ettei saa vauva mitään tartuntaa. Tuo pistänyt oikeasti miettimään laumasuojan tärkeyttä, kun vaarantaa kuitenkin pienet vauvatkin kun sitä ei ole..

 • Reply
  Jenna
  30.8.2017 at 07:17

  Meillä tullaan ottamaan kaikki rokotukset myös vesirokko, koska kuka haluaa sairastuttaa lapsensa kun siihen on olemassa rokote? Olen itse terveydenhoitaja ja kauhistelen kyllä ihmisten rokotevastaisuutta, hyvin moni uskoo myls laumasuojaan eli että kun moni muu on rokotettu niin heidän ei tarvitse. Ihmiset eivät myöskään osaa pelätä tauteja jotka on rokotuksilla saatu pois. Suomessa on paljon eroja rokotekattavuudessa ja jos vähemmän rokotetulle alueelle tulee jokin tauti niin kyllä se joillain alueilla suomessakin pääsee leviämään. Rokotevastaisuus on tietämättömyyttä.

 • Reply
  Neuvolatäti
  30.8.2017 at 19:26

  Moikka! Olen lääkäri, ja teen säännöllisesti töitä myös neuvolassa. Viime vuosina on ollut ajoittain hyvinkin pelottavaa seurata miten etenkin ns nuorempi sukupolvi (itsekin olen kolmenkymmenen, joten toiv tässä ryhmässä vielä.. :D) pohjaa päätöksiään lapsiensa rokotuksiin mielipidekeskusteluihin ja vetoavat mm “luonnonmukaisuuteen”ja luontaiseen vastustuskykyyn. Esim. superfoodeilla tai ns puhtaalla ruokavaliolla ei ole mitään tekemistä rokotteiden ja niiden avulla ehkäistävien tautien kanssa (näitä “keinoja” minulle on neuvolassa kerrottu (!) ). Tieto &tutkimunäyttö ja uskomukset ovat tässä asiassa pahasti sekoittuneet. Rokotukset eivät yksinkertaisesti ole mielipideasia, vaikka asia herkästi mielipiteitä herättääkin. Toivoin todellakin että ihmiset oppisivat käsittelemään joka paikasta ylitsevuotavaa tietoa, ja erottamaan aidon faktan mutu- asioista. Kukaan ei varmasti halua naapurinsa rokotetun lapsen sairastuvan vaikka tuhkarokkoon sen takia, että oma lapsi jäi rokottamatta.

  http://www.hs.fi/tiede/art-2000005319039.html?share=cb18bff583f7e0a3aa3c382090e3a48d

 • Reply
  Outi Karita
  31.8.2017 at 07:36

  Mun mielestä näitä asioita on parempi miettiä kuin olla miettimättä ja ottaa selvää kuin olla ottamatta. Must on hassua että heti nousee karvat pystyyn jos joku vähän miettii ja haluaa ottaa itse selvää lisää. Ei se tarkoita että olisi rokotusvastainen.
  Itselläni pidän yllä rokotusohjelman mukaisia rokotteita, niin myös varmasti tulen lapsellani pitämään, mutta vielä mietin missä kohtaa mikäkin, esim. tuo vesirokkorokotteen antamisiän haarukka taisi olla melko pitkä eli annetaanko heti kun on siinä iässä kun aletaan rokotetta antamaan vai vähän myöhemmässä vaiheessa. Kyllä näitä on ihan hyvä itsekin miettiä. Sitten rokotusohjelman ulkopuoliset rokotteet mietityttävät, itse en ole ikinä ottanut ja ne tulee varmasti oman lapsen kohdalla joskus puntaroitavaksi ja mietittäväksi…

 • Reply
  Minna
  31.8.2017 at 08:24

  Pienenä pointtina haluaisin muistuttaa vielä siitäkin, että laumasuoja suojelee myös niitä raskaanaolevia naisia joiden sikiöille jokin tauti (esimerkiksi vihurirokko) olisi hengenvaarallinen. Usein ajatellaan, että taudit iskevät vain lapsiin, mutta todellisuudessa myös rokotettu aikuinen voi saada taudin jonkinasteisena mikäli rokotussuoja pääsee laskemaan liiaksi. Kuinka moni rokotuskielteinen, joka ei rokotuta omaa lastaan, haluaa itse sairastua tautiin esimerkiksi seuraavan raskautensa aikana ja vaarantaa syntymättömän lapsensa hengen tai terveyden? Tai mitenkäs sitten kun lapsi, jota ei ole edes rokotettu tulee aikuiseksi ja sairastuu esim. vesirokkoon? Hoidin aikoinaan teholla nuorta miestä, joka oli sairastunut vesirokkoon ja hän menehtyi lopulta komplikaatioihin. Pojan äidin kommentti jää ikuisesti mieleen “Tämä on minun vikani”. Näin yksiselitteistähän se ei ole, mutta ymmärrän äidin tuskan.

  Suhtaudun itse neutraalisti rokotuksiin ja käyn kieltämättä lukemassa kaiken saatavilla olevan tutkimustiedon (yliopistojen tietokannoista!) ennen rokotuttamista. Arvioin myös tarkkaan potentiaalisten rokotusriskien suuruutta ja vaikuttavuutta suhteessa mahdollisen taudin vastaaviin. Ja en ole vielä kertaakaan tullut siihen tulokseen, että laumasuojaa kannattaisi horjuttaa vaikka itse olisi hieman kiikun kaakun asian suhteen. Meillä on vastuu myös toisistamme ja syntymättömistä lapsista.

 • Reply
  Mariui
  31.8.2017 at 22:18

  Sen lisäksi, että rokottamaton lapsi on terveysriski itselleen ja muille kannattaa ajatella myös lapsen tulevaisuutta useammaltakin kantilta. Lapsi, jota ei ole rokotettu ei voi opiskella/työllistyä esimerkiksi terveyenhuoltoalalle (sairaanhoitajaksi, lähihoitajaksi tms.) Koska olisi vaaraksi muille ihmisille. Entä jos tämä olisikin lapsesi kutsumus ja unelma-ammatti?

 • Reply
  S
  2.9.2017 at 14:50

  Lähipiirissäni kaksi lasta on joutunut tehohoitoon sairauden vuoksi, jota vastaan nykyään rokotetaan. Toinen rotaviruksen ja vesirokon vuoksi. Vesirokko oli vielä tartutettu ystävän lapselta tahallaan. Tämän vuoksi olen molemmat rokotteet omille lapsilleni antanut (vesirokon omakustanteisesti).

  Olen myös itse työssäni hoitanut lapsuudessaan polion sairastanutta vanhusta, joka oli taudista toki selvinnyt, mutta oli halvaantunut ja viettänyt koko ikänsä pyörätuolissa niin, että vain toinen käsi toimi. Ihanin ihminen, jota koskaan olenkaan työssäni hoitanut.

  Jos lapsiani ei olisi rokotettu ei hän voisi matkustella samalla lailla kuin nykyisin. Helsingin sanomat uutisoi esimerkiksi tuhkarokon leviämisestä Euroopassa huhtikuussa: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005183798.html. Miettisin varmaan myös aika hysteerisenä Suomen sisällä matkustelua alueille, joissa rokotuskattavuus on alhainen.

  Äitiys on jatkuvaa tasapainottelua sen asian suhteen, että haluaa tarjota lapselleen vain ja ainoastaan parasta. Tunteet menee vuoristorataa etenkin vauvan kanssa, mutta myös myöhemmin. Rokottamattomuus ei kuitenkaan ole se asia, jolla itse lastani “suojelisin”.

  Teillä on suloinen vauva ❤️

 • Reply
  Milla k
  25.10.2017 at 16:40

  Allekirjoitathan Rokoteturva 2018 kansalaisaloitteen, omaksi ja lastesi terveydeksi, kiitos!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *