27.4.2017

Haastattelussa valokuvaaja Riikka Lilja-Niemi

Ihana ystäväni Riikka on mainittu täällä blogissa jo moneen kertaan, mutta nyt innoistuin tekemään pienen haastattelun Riikalle hänen kuvaustaustoistaan. Olen jo pitkään suunnitellut julkaisevani blogissa erilaisia haastatteluja mielenkiintoisista tyypeistä ja nyt vihdoin saadaan suunnitelma käytäntöön!

Kuvituksena Riikan haastattelussa toimii hänen tällä viikolla kuvaamat odotusajan kuvat. Kiitos Riikka ihanista kuvista ja haastattelusta. ♥

1. Milloin olet aloittanut valokuvaamisen

Sain ensimmäisen järjestelmäkamerani ollessani 14- vuotias. Vanhempani näkivät jo tuolloin suuren intohimoni valokuvausta kohtaan ja halusivat mahdollistaa minulle tärkeän harrastuksen.

Haastattelussa valokuvaaja Riikka Lilja-Niemi

2. Mikä sai sinut innostumaan kuvaamisesta? 

Isoisäni suhtautui aina valokuvaukseen suurella intohimolla; oikealla kuvakulmalla oli hänelle todella suuri merkitys ja hänen ottamissaan kuvissa oli aina jotakin erityisen taiteellista, jotakin hienompaa ja kiehtovampaa kuin muissa kuvissa. Uskon, että tällä oli varmasti vaikutus siihen, että alun perin kiinnostuin valokuvaamisesta.

3. Millainen kamerakalusto sinulla on? 

Tällä hetkellä kuvaan pääasiassa Nikon D750 -järjestelmäkameralla ja Nikkor 24-70mm F2.8E ED VR -objektiivilla. Toinen järjestelmäkamerani on Olympus OM-D E-M1, johon käytössäni on muutamia erilaisia objektiiveja. Olympuksen kalustoa käytän yleensä kuvatessani esimerkiksi tuote- tai ruokakuvia.

Haastattelussa valokuvaaja Riikka Lilja-Niemi

4. Entä mitä toivoisit vielä kamerakalustosi täydennykseksi?

Haaveissani olisi jossakin vaiheessa hankkia toinen Nikonin runko, sillä esimerkiksi häitä kuvatessa toivoisin omaavani kaksi täysikennoista järjestelmäkameraa. Häissä hetket tapahtuvat nopeasti enkä halua hukata yhtäkään tärkeää hetkeä vain siksi, että kamerassani sattui olemaan väärä linssi. Hankintalistalla on myös ehdottomasti muutamia kiinteäpolttovälisiä objektiiveja, mutta lopullista päätöstä niiden suhteen en ole vielä tehnyt.

5. Mikä on sinun vahvuutesi valokuvaajana?

Koen omaksi vahvuudekseni sen, että uskallan rikkoa niin sanotusti rajoja enkä pelkää luoda kuviin omanlaista tyyliäni. Yksi suurimmista vahvuuksistani on kyllä varmasti sosiaalisuus, sillä valokuvaajalta vaaditaan hyviä sosiaalisia taitoja.

6. Millaisia kuvia kuvaat kaikkein mieluiten?

Tuotekuvia sekä dokumentaarisia kuvia. Nopeiden, ainutlaatuisten sekä aitojen hetkien kuvaaminen on lähellä sydäntäni. Rakastan sitä, miten valokuvista voi lähestulkoon kuulla naurua. On mielestäni mahtavaa, että jonkin todella nopean hetken voi vielä vuosienkin päästä elää ikään kuin uudelleen valokuvasta.

Haastattelussa valokuvaaja Riikka Lilja-Niemi

7. Mitkä ovat sinun top 3 vinkkisi aloittelevalle valokuvaajalle?

• Ihan ensimmäiseksi suosittelen opiskelemaan hieman valokuvauksen peruskäsitteistä. Kun tiedät mitä tarkoittaa esimerkiksi aukon koko, suljinaika, polttoväli, ISO-arvo sekä valkotasapaino, on sinun paljon helpompi opiskella valokuvausta ja ymmärtää kameraasi.

• Valokuvaa mahdollisimman paljon – vain siten voi oppia ja kehittyä.

• Uskalla alusta asti luoda omaa tyyliä!

8. Mistä sinun kuvat tunnistaa ja millaiseksi kuvailisit kuvaustyyliäsi?

Kuvani tunnistaa varmasti tietynlaisesta herkkyydestä sekä aitoudesta. En niinkään pidä valokuvissa sellaisesta “studiomaisesta” lookista vaan pyrin aina mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään kuvissa luonnonvaloa ja luomaan kuviin sellaista lämmintä, intiimiä tunnelmaa.

Haastattelussa valokuvaaja Riikka Lilja-Niemi

9. Ketä/ketkä ovat sinun suosikkivalokuuvaajiasi, joilta saat itse inspiraatiota? 

Apua – hyviä valokuvaajia on niin paljon ja varsinkin meillä täällä Turussa! Yksi suurista inspiraation lähteistäni on kyllä ehdottomasti Jere Satamo. Jere on aivan mahtava tyyppi ja mielettömän lahjakas valokuvaaja. Yksi suosikeistani on myös ruotsalainen Per Henning, jonka kuvista huokuu luovuus.

10. Millaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa valokuvauksen suhteen?

Yksi suurimmista haaveistani on aina ollut se, että saisin tehdä töitä valokuvaajana. Elän siis oikeastaan tällä hetkellä jo omaa isoa haavettani, sillä teen tällä hetkellä valokuvaajan töitä päätyöni ohella. Olen oikeastaan päässyt tekemään nyt juuri sitä, mistä olen jo pikkutytöstä saakka haaveillut. Totuttelen siis tällä hetkellä elämään vain tässä hetkessä. Joskus vielä haluaisin kyllä oman studion, mutta saa nähdä koska sellainen haave olisi mahdollista toteuttaa. Tavoitteenani tietysti on aina kehittyä paremmaksi valokuvaajaksi. Valokuvaus on erityisen hienoa juuri siksi, että aina on mahdollista kehittyä ja oppia uutta.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Siiri
    27.4.2017 at 20:03

    <3 Riikka

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *