9.2.2017

Pohdintaa somesta + Instagram story

Puolitoista vuotta sitten kirjoitin Snapchatista innostuneena Miksi kannattaa olla Snapchatissa ja pian?– postauksen. Tuolloin ei sovellus ollut ehtinyt vielä aivan 110%:sti räjähtää Suomessa käyttäjien suosioon, mutta 2016 olikin jo Snapchatin kulta-aikaa meilläkin. Suurinosa bloggaajista ja muista somealan ammattilaisista käytti/käyttää Snapchattia luonnollisena osana muuta somea.

Enpä olisi uskonut, että itse kyllästyn 2016 vuoden aikana totaalisesti alkuun niin suuresti hehkuttamaani Snapchattiin. Pikku hiljaa seurattavia alkoi kerääntyä Snapchatin puolelle niin järjetön määrä, että niiden kaikkien katselemiseen olisi saanut kulumaan koko päivän niin halutessaan. Samahan pätee toki myös Instagramiin, mutta yksi koukuttava sovellus lisää, joka vie tuhottoman määrän aikaa ei enää ollutkaan niin kiva juttu. Niinpä vähitellen vähensin Snapchatin käyttöä. Kuvasin vain silloin tällöin “my day” tyylisiä päiviä tai lisäsin ruokakuvia. Katsoin omalta seurantalistaltani vain muutamien lähinnä tuttujen snäppejä.

Kunnes noin kuukausi sitten poistin koko Snapchat sovelluksen kännykästäni! Instagram teki todella onnistuneen vedon lanseeratessaan viime vuonna elokuussa Instagram Storyn. Alkuun se tuntui väkinäiseltä tutun Snapchatin rinnalla, mutta nyt suuri osa käyttää jo Snapchatin sijaan enemmän Instagram Storya lyhyiden videoiden jakamisessa. Nyt Instagram Story tuntuu itselleni ainoalta järkevältä vaihtoehdolta, eikä Snapchatille enää jäänyt juuri virkaa, joten se oli helppo poistaa.

Instagram @monasdailystyle

Pohdin pitkään, että voinko someammattilaisena poistaa Snapchattia. Jotenkin oli sellainen fiilis, että koska se on osa tätä työtä niin kyllähän sielläkin pitää ja kuuluu olla aktiiviinen. Mutta pidemmän pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että eihän se niin mene. Mielestäni on paljon parempi valita itselleen ne luontaisimmat kanavat ja tärkeimpänä nauttia omasta tekemisestä. Minua monen sovelluksen pitäminen vain alkoi ahdistaa ja Snapchatin poistaminen oli pelkästään hyvä päätös. Edelleenkään en ole Instagram Storyn puolella niin aktiivinen mitä olin alkuun 2015 Snapchatissa, mutta siihenkin olen vain tyytyväinen. Sosiaalisen median työt vaatii tiettyä jatkuvaa läsnäoloa ja on todellakin hyvä opetella tekemään rajaa työn ja vapaa-ajan ympärille. Kameran ei tarvitse aina olla mukana vaan joskus on ihan hyvä keskittyä vain hetkeen. Sama pätee puhelimessa ja myös vaikkei sosiaalinen media liittyisi millään tavalla omaan työhön. Miten helposti sitä kaivaakaan kännykän taskusta illallisella ystävien kanssa. Toki ruokakuvia on ihana ottaa, mutta kyllä vaan tekee hyvää istua muutama tunti vilkaisemattakaan puhelinta ja keskittyä 110% vain siihen hetkeen ja vastapäätä istuvaan ihmiseen.

Snapchatin poistamisen lisäksi poistin myös Facebookin erillisen sovelluksen kännykästäni. Huomasin, että saatoin jäädä selaamaan ilman mitään päämäärää Facebookin feediä puhelimessa pitkäksi aikaa. Toki pääsen edelleen Facebook sivuilleni puhelimen normaalin nettiversion kautta, mutta se on huomattavasti “työläämpää”, kuin helppo ja yksinkertainen sovellus. Puhelimessa Facebookin käyttö väheni heti huimasti tämän myötä.

Muutaman sovelluksen poistamisen lisäksi olen myös jo useampi vuosi sitten poistanut kaikki ylimääräiset ilmoitukset. Puhelimeen tulee näkyvä ja kuuluva ilmoitus ainoastaan silloin, kun joku laittaa normaalin teksiviestin (niitä ei käytä juuri kukaan enää?) tai soittaa. Tällä on ollut myös iso merkitys siihen, ettei puhelinta tule vahdittua niin paljon joka tilanteessa.

Jatkossa Snapchatin sijaan @monasdailystyle juttuja voi siis seurata videon muodossa Instagram Storyssa sekä tietty Youtubeen tulee aina säännöllisesti uusia pidempiä videoita! :)

Mitä ajatuksia nämä somejutut teissä herättää? Entä onko siellä muita, jotka ovat poistaneet joitain sovelluksia vähentääkseen puhelimen jatkuvaa tuijottamista?

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Kristiina / CAVA blogi
  9.2.2017 at 08:59

  Hei muru! <3

  Tosi hyvä aihe, jota itsekin pohdin ihan päivittäin. Itse liityin Snapchatiin hieman jälkijunassa, ja vasta viime viikolla aloin tehdä Snäppejä siten, että höpöttelen itse omalla naamallani kännykän kameralle. Tuntuu TOSI oudolta! Mutta kyllä siihen tottuu. Päätin alkaa tehdä näin, sillä itsekin tykkään eniten seurata Snäppääjiä ns. face to face. Mietin myös, että enhän koskaan opi jos en harjoittele.

  Nyt se alkaa sujua jo hieman kivuttomammin, mutta onhan se hassua höpötellä kännykälle..varsinkin julkisilla paikoilla se tuntuu todella hassulta, enkä oikeastaan teekään sitä kuin silloin, jos ympärillä ei ole muita ihmisiä.

  Snäppi on itselleni se paikka, jossa on ns. luonnollisimmillaan – sängyssä maaten ilman meikkiä tms. Instaan taas haluan laittaa hieman ns. laadukkaampia kuvia ja videoita, sillä ne säilyvät siellä pidempään. Insta Storiesia en ole oppinut vielä käyttämään, jotenkin snäppi on kivampi ja siellä seuraajien kanssa kommunikointi on jotenkin helpompaa. Ehkä joskus lämpenen sillekin, myöhässä kuten kaikkeen :'D

  Kivaa päivää teille <3

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:11

   Hihi tuo kameralle/puhelimelle yksinään puhuminen ottaa kyllä aikaa tottua:D Mutta jossain vaiheessa se alkaa tuntua jopa ihan luonnolliselle, kumma kyllä.
   Mulla myös alkuun story tuntui kankealta juuri sen takia, että oli tottunut snapin “välittömyyteen” ja helppouteen instan paljon tarkemman linjan sijaan. Mutta nyt se story kyllä menee jo ihan samaa rataa kuin snäppi aiemmin, kun nekin tosiaan nopeasti sieltä häviää:)
   Ihanaa ja erityisen ihanaa synttäripäivää sinne kaunottarelle <3 <3 Toivottavasti sun päivä on täynnä rakkautta ja iloa <3

 • Reply
  Sonja Sjögren
  9.2.2017 at 09:05

  Ihan samoja ajatuksia mulla, ilman toimintaa toistaiseksi.. Mä mietin kauan tota Snäppiä et liitynkö ollenkaan ja nyt postailen sinne aina välillä. Tosin sellanen roiskiminen joka paikkaan, kuten Instan omaan storyyn ja snäppiin ei oo kannattavaa. Mä huomaan myös että aikaa menee ihan liikaa kaikkien välineiden käyttämiseen, eikä kunnollista fokusta tunnu löytyvän. Tällä hetkellä meillä pyörii tuo Fitfashionin oma snäppi ja sieltä aina tipahtelee seuraajia omalla viikolla niin tavallaan ei raaskisi siitäkään luopua. Toi Facen poistaminen kuullostaa järkevältä!

  Hyviä ajatuksia, tää bloggaaminen tuntuu välillä siltä, että pitäis olla aina paikalla, mutta eihän se niin mee.

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:12

   Tuo on tosi kiva, että FF:llä on oma snäppi jossa kiertää snäppääjät! :) Ehdota samaa systeemiä myös instrastoryn puolelle :)

 • Reply
  linda
  9.2.2017 at 09:37

  Itse en ole koskaan oppinut käyttämään Snapchattia, joten olen iloinen Instagram Storysta! :) Tulee varmasti joskus napattua sinne videoita, kunhan vaan oppii muistamaan sen olemassaolon :-) InstaLIVE on mahtava keksintö, se tuo syvyyttä blog/vlog-maailmaan.

  Ja mitä tulee tuohon bloggaajan näkövinkkeliin niin bloggaaja saa käyttää kumpaa tahansa tai olla käyttämättä :) Itse tykkään enemmän instasta, koska olen siellä itsekin ja monesti jää kuulematta asioita, kun ei ole seurannut Snapchatissa. Yksi tunnettu bloggaaja mm. ilmoitti bloginsa teknisestä häiriöstä vain Snapin kautta ja kaikki muut olivat tuskaisen tietämättömiä mitä tapahtuu :(

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:13

   Tuota InstaLiveä en ole vielä ottanut käyttöön, mutta pitääkin sitäkin miettiä joku kerta! :) Teetreffit instalivessä voisi kyllä olla super kiva :)

 • Reply
  Katri
  9.2.2017 at 10:32

  Mä kanssa poistin Snaphatin viime kesäkuussa ollessani Kuubassa pari viikkoa ilman nettiyhteyksiä. Alkoi tuntua niin turhalta kuvata itseään tollaiseen! Latasin Snäpin kuitenkin takaisin loppuvuodesta kavereiden painostuksesta, muttei se enää tunnu luonnolliselta käyttää. Harvemmin kuvaan enää mitään itse, enemmänkin seuraan vain paria kamua :) Rakastan Instagramia, mutten oo yhtään käyttänyt sitä Story-toimintoa, tuntuu vähän väkinäiseltä niin kuin itse aluksi kuvailit myös. Ehkä siihen tottuisi?

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:15

   Ehdottomasti siihen tottuu ja siitä alkaa todella tykkäämään!! Jotenkin alkuun se tosiaan oli kamalan jäykkä :/ Ehkä juuri sen takia, että on tottunut instan muuten niin “viimeisteltyyn” profiiliin ja tyyliin. Mutta nyt kyllä tykkään tosi paljon storyn rentoudesta yhdessä instakuvien viimeistellyn ilmeen rinnalla.
   Ja vielä kun tulee jossain vaiheessa linkitkin mukaan niihin niin avot! Sitten pystyy vinkkaamaan instastoryn puolella helposti kaikista jutuista. Nyt se on käytössä isoilla brändeillä ja julkkiksilla, mutta mun arvio on, että 1-3 kk sisään tulee käyttöön kaikille. Ja sitten muuten tykkään hurjasti siitä, että siellä saa niin kivasti tägättyä myös kavereita storyihin ja niistä tulee ilmoitus.
   Multa menee kyllä iso suositus storylle :) Vaikka se härskisti veikin täysin snapin idean..

 • Reply
  Pinja
  9.2.2017 at 10:32

  Someen saa kyllä välillä uppoamaan pelottavankin paljon aikaa! Joskus siihenkin täytyy ottaa vähän etäisyyttä, joko tiedostaen tai tiedostamatta, vaikka lähtökohtaisesti somea rakastankin. Mutta niin kuin kaikissa asioissa, somessakin on hyvät ja huonot puolensa :) On kuitenkin hienoa (ja fiksua!) osata tunnistaa mikä siinä on hyvää ja mikä ei-niin-hyvää, ja milloin se alkaa viemään jo niin paljon aikaa että on parempi pitää pieni some-detox. Insta Story tuntui mustakin aluksi vähän väkinäiseltä ja väärältä jutulta väärän kanavaan, mutta nyt oon jo ihan fani! Snapchatia käytän enää oikeastaan vaan henkilökohtaisiin juttuihin ystävien kanssa, kun taas Insta Story on julkinen ja sisältää enemmän blogijuttuja. Tosi hyvä postaus ja mielenkiintoista pohindtaa, tätä oli kiva lukea :) Ihanaa torstaita Mona! xx

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:17

   Kiva kuulla Pinja, että tällaisetkin postaukset on toivottuja <3 :)
   Ja mä tunnustaudun myös faniksi :) Storyssä on jotenkin niin helppo etsiäkin seurattavaa, kun snapissa se oli välillä jotenkin tosi hankalan oloista. Instalta huippu veto.
   Ihanaa päivää sinne kaunokainen <3

 • Reply
  Selja | It's Selja
  9.2.2017 at 11:41

  Tosi mielenkiintoinen aihe ja hyvää pohdintaa Mona! Tunnistan, että olen myös tuossa Snappiin työlääntymisen vaiheessa, ja alkanut kokeilla Instan Storiesien käyttöä. Siellä mulla on enemmän seuraajia ja storyt tuntuvat heitä kiinnostavan, mikä motivoi tekemään niitä lisää. Jatkossa varmaankin katson Snapista niiden storyt jotka eivät käytä instaa, mutta tuskin sinne tulee enää itse laitettua paljoakaan sisältöä. Saa nähdä!

  Se mua jotenkin periaatteellisesti ärsyttää, että Instagram plagioi Snapin idean käytännössä suoraan. :D Tosi asia silti on, että on kivempi käyttää yhtä sovellusta monipuolisemmin kuin Snapia ja Instaa erikseen, muutenkin some-kanavissa riittää vaihtoehtoja.
  Kivaa päivää sinne :)

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:18

   Mua jotenkin kanssa söi alkuun se, että tuntui väärältä että idea vietiin niin suoraan, mutta toisaalta sellaista se on. Story tuntuu tekevän kaiken vähän paremmin ja nythän siellä on jo osalla käyttäjissä esim monien toivomat nettilinkit käytössä. Etsiminen on myös super paljon helpompaa… Yhden kanavan käyttö helpottaa vaan tosi paljon..
   Mukavaa päivää sinne myös <3 <3 :)

 • Reply
  Kristiina-Maria
  9.2.2017 at 13:02

  Mä tykkään kyllä käyttää snäppiä kavereiden kanssa viestittelyyn, kun kuvat poistuu automaattisesti. Snäppi tuntuu muutenkin paikkana rennomalta, niin voi snäpätä kavereille jotain vähän epätarkkoja fiiliskuvia ilman paineita. Nyt ulkomailla asuessa tuntuu erityisen kivalta vaihtaa arkisia kuvaviestejä kavereiden kanssa. Seuraan lisäksi muutamia nuorempia suomalaisia vloggaajia/bloggaajia, etten ihan tipahda kärryiltä, mutta katselen storyt vain silloin kun oikeasti ehdin.

  Mä uskon, että instastory toimii hyvin just brändeille ja siksi myös bloggaajille. Mutta mua vähän ärsyttää, että monella instastoryt on super hiotun oloisia, alunperin ihastuin snäpissä sen aitouteen. Eniten tykkään just sun tän aamun storyn tyylisistä lyhyistä kuulumis- ja fiilispätkistä, joita ei oo lavastettu tai aseteltu puolta tuntia… :D Ja mä oikeasti inhoan Boomerangia Instastoreissa! Parhaimmillaan se tulee peräkkäin tyyliin viiden seurattavan ihmisen storyissä, mikään snäpin filtteri ei ole koskaan ärsyttänyt niin paljon! :D

  Mun mielestä monella hyvällä suomalaisella bloggaajalla on nykyään ärsyttävä tapa laittaa täysin samaa sisältöä molempiin sovelluksiin ja se on oikeasti aika rasittavaa. Mä mielelläni seuraan lempibloggaajia, mutta jos tietäisin, että snäppien ja storyjen sisältö on sama, niin voisin jättää toiset kokonaan avaamatta. Mutta ymmärrän kyllä, että tasapainoilu on hankalaa, varsinkin jos seuraajamärät molemmissa sovelluksissa on hyvät.

  • Reply
   Mona
   10.2.2017 at 11:21

   Totta, tosi loppuun asti hiominen vie vähän ideaa jutulta. Toisaalta kyllä monella alkoi snäpissäkin olla sen luokan professional tuotantoa että huh hei :DD Toisilla tuntuu tulevan sellaiset niin luonnostaan, että hienoahan sekin. Ja tuo on totta, että jos sama sisältö monessa niin ei jaksa kaikkia seurailla. Sitten kyllä palvelee eri sovellusten käyttäjiä tosi hyvin. Mulla ei kyllä into riittäisi laittaa kaikkea tuplana :OO hatun nosto niille, jotka jaksaa…
   Kivaa aurinkoista päivää sinne <3

 • Reply
  Adama Sofia
  10.2.2017 at 15:49

  Paljon samoja ajatuksia myös täällä! Jossain vaiheessa koin kauheeta “some ähkyä” kun tuntui, että pitäs jokaiseen paikkaan postailla… Onneksi tajusin, että ei tarvitse ja voi valita juurikin muutaman kanavan johon postailee sit säännöllisemmin. Poistin myös snapchatin hetki sitten ja siirryin Instastoryn käyttöön ( sitäkin maltillisesti )- mulle se toimii parhaiten, kun muutenkin postailee kuvia sinne. Ja jotenkin yhteneväisempi fiilis, jos noin voi sanoa :-D Mielestäni teit siis hyvän päätöksen ja pitää kuunnella just sitä omaa fiilistä, mikä toimii mikä ei. Kivaa viikonloppua Mona <3

  • Reply
   Mona
   11.2.2017 at 09:37

   Kiitos Adama kommentista <3 :) Ja just näin kuuntelee omaa fiilistä ja menee sen mukaan :)
   Ihanaa viikonloppua sinne myös! Krakovassa paistaa täydeltä taivaalta aurinko :) <3

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *