23.1.2017

Puolassa mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä

Heräsin yöllä vessaan (vessassa ramppaaminen on uusi harrastus sen jälkeen, kun tulin raskaaksi) ja takaisin sänkyyn kömpiessäni katsoin ulos, eikä kotikadusta näkynyt jälkeäkään. Aivan sumuista. Tavallisesta sumusta poiketen savusumu täällä Krakovassa oli yksi ikävimmistä yllätyksistä. Minulla ei ollut aikaisemmin mitään käsitystä Puolan käsittämättömän huonosta ilmanlaadusta. Kesällä täällä oli mukava olla, mutta ilmojen kylmetessä talvi toi mukanaan myös savusumut ja erittäin huonon ilmanlaadun.

Uutisissa on tänä talvena ollut paljon esillä Puolen tilanne ilmanlaadun suhteen ja tänään aamulla taas viimeksi lukaisin jutun “Puolalaiset lämmittävät kotejaan hiilimudalla ja roskalla – kaupungeissa on mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä HS:n sivuilta (täällä).

Puolassa mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä

Kuva, Joonas Laine

Suurimmaksi osaksi olen tähän asti täällä blogissa tuonut Krakovan hyviä puolia esiin ja vuolaasti kehunut niin ruokaa, arkkitehtuuria kuin ihmisiäkin, mutta tämä ilmanlaatu on kyllä pistänyt miettimään täällä oloa vahvasti. Jo kesällä tuttavilta kuullessani tulevasta savutalvesta olin ihan pöyristynyt. Nyt tässä talvessa todella eläessä täytyy sanoa, että huono ilmanlaatu rajoittaa omaa tekemistä paljon. Varmasti raskaudella on oma vaikutuksensa ja pohdin asiaa mahdollisesti jopa turhankin stressaavasti. Normaalisti rakastan käydä kävelyillä ja kierrellä kaupunkia, mutta nyt vältän oikeastaan kaikkea ulkona olemista. Vaikka kyllähän saasteita pääsee myös asuntoihin sisälle, erityisesti ymmärtääkseni alimpiin kerroksiin. Onneksi meidän asunto on edes ylimmässä kerroksessa. Huonoon ilmanlaatuun täällä en voi itse juuri vaikuttaa, joten tulee todella turhautunut olo. Karrikoidusti voi asiaa sanoa samaksi, kuin polttaisin raskaana, vaikken tietenkään polta.

Tällaisena ei niin kevyenä maanantain aloituksena haluankin muistuttaa Suomen puhtaasta ilmasta. Siitä kannattaa todella olla kiitollinen ja myös itse mahdollisesti vaikuttaa siihen, että se sellaisena pysyy. Julkisen liikenteen suosimisella tai työmatkapyöräilyllä on hyvä aloittaa.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Kristiina-Maria
  23.1.2017 at 13:56

  Siellä on kyllä nuo lukemat ollut ihan huikeita. :( Kaiholla katselen välillä niitä Suomen vihreitä palluroita, vaikka täällä tilanne on ihan ok, eikä mitään Puolaan verrattuna. En mä ainakaan Suomessa asuessa osannut arvostaa puhdasta ilmaa tarpeeksi, tuntui kaukaiselta ajatus, että säätiedotuksen lisäksi tarkastaisi aamulla ilmansaasteiden pitoisuuden. Me asutaan onneksi ihan puiston laidalla, niin erityisesti siellä ilma on raikkaampaa. Suomessa huomasi ilmansaasteet oikeastaan vain silloin, kun talvipakkasilla matalapaineen aikaan vaatteet ja hiukset tuoksuivat jännästi savulta tullessa sisään.

  • Reply
   Mona
   23.1.2017 at 14:14

   Myönnän myös, etten todellakaan osannut Suomessa asuessa ajatellakaan tällä mittakaavalla ilmanlaatua..
   Täällä vaatteet ja hiukset haisee savulle koko talven :// Onneksi sentään tuolla maskilla voi vähän pitää moskaa poissa, mutta eipä sekään kaikkea puhdista.. Täällä toivotaan nyt siis erityisesti mahdollisimman aikaista kevättä ja lämpimiä säitä :D

 • Reply
  Krista
  23.1.2017 at 15:42

  Onkohan tuo syy siihen ettei puolalaisia marjoja suositeltu ostamaan..? Jostain luin tuosta kauan aikaa sitten. Itse oon kyllä tosi iloinen ja onnellinen suomen suht puhtaasta ilmasta. Pitää kuitenkin muistaa että meitä on tässä maassa aika vähän pinta-alaan nähden ja toivottavasti niin pysyykin! =) Onhan esim. jo Helsingin ja Turun keskustan ilmassa ihan selkeä ero! Mitä enemmän ihmisiä niin sitä enemmän saastettakin..

  • Reply
   Mona
   23.1.2017 at 15:55

   Marjoista on joskus mun ymmärtääkseni löydetty noro virusta, jonka takia niitä ei oo suositeltu, ei siis pitäisi tähän liittyä, mutta voin toki olla väärässä. Monesti nyt muuten kun olen seurannut mielenkiinnosta myös Suomen lukuja niin Helsingissä on paremmat luvut, kuin Turussa. Aika yllättävää kyllä, mutta voi toki vaikuttaa mittauspaikkojen sijainnistakin..(?) Mutta tosiaan näihin Krakovan lukuihin verrattuna siellä on kyllä joka paikassa tosi puhdasta :D

 • Reply
  Erica
  23.1.2017 at 17:51

  Oho!! En tiennytkään että Krakovassa on noin saasteista. Muistan aikanaan Hong Kongin matkalla alkaneeni arvostamaan Suomen ilmanlaatua – siellä huomasi heti saasteet ihossa.

  Nyt odotan innolla kevättä ja kesää Sveitsissä – puhtaan ilman luvatussa maassa. Tällaiset seikat ovat itselleni todella tärkeitä – uskon niiden vaikuttavan juuri tuon kärjistetyn tupakointi-esimerkkisi lailla. :)

  • Reply
   Mona
   23.1.2017 at 18:35

   Sama juttu muuten täällä, ihossa huomasin melkein ensimmäisenä. Tuntuu, että iho menee helposti sellaiseksi harmaaksi ja “väsyneeksi”. Onneksi on hyviä tuotteita..

 • Reply
  Rosita
  23.1.2017 at 19:41

  Onpa ikävää :/ Itse rakastan käydä kahden koirani kanssa kävelyillä ja usein aika pitkillä semmoisilla. Olisi lähes mahdotonta kuvitella etteikö “raikas” ilma ulkona tekisi hyvää vaan olisi enemmänkin vaarallista. Onneksi täällä Suomessa vielä riittää puhdasta ilmaa mutta ikävä ongelma kyllä monessa kaupungissa.

  • Reply
   Mona
   23.1.2017 at 19:50

   Ihan totta, tuntuu tosi absurdille ajatella, ettei happihyppely olekkaan välttämättä se paras mahdollinen vaihtoehto ://

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *