22.12.2016

Valaisinvalinnat korkeaan tilaan

mainoslinkki

Heippa kaikki, ja ihanaa neljännen adventin aikaa! Täällä kirjoittelee taas Monan assari Salla. Kirjoitan Monan blogissa sisustussarjaa. Aiemmin sarjassa pohdittiin keittiötarvikkeita ja sisustuksen yksityiskohtia, ja tänään keskitymme valaisinratkaisuihin. Aihetta toivottiin ja se onkin hyvä ja monipuolinen aihe. Valaisimissa on nimittäin eroja ja fiksulla valinnalla saa koko kodin sisustuksen esiintymään edukseen. Kurkistan tekstissä ensin oman asuntomme kattovalaisinvalintoihin, ja sen jälkeen etsin inspiraatiota Bo Lkv:n kohdevalikoimasta ottaen esimerkiksi kolme erikokoista ja -tyylistä kohdetta Helsingistä.

Asuntomme huonekorkeus on kolmisen metriä, mikä antaa tilaa valaisimilla leikittelemiseen. Vaikka asunto on neliöiltään suhteellisen pieni, 42 neliömetriä, sisustukseen saa potkua harkituilla valaisinvalinnoilla.  Allaolevaan kuvaan olen kerännyt kuvia kotimme kattovalaisimista. Lisäksi eteisestämme löytyy teräksen värinen kiskovalaisin.

Minulle valaisimissa, kuten muissakin sisustusesineissä tärkeää on tunnearvo. Sekä kuvien kristallikruunulla että Artekin Kultakello-valaisimella* (Golden Bell, A330S) on tarinansa, mikä tekee niistä ainutkertaisia. Kuitenkaan ihan mikä tahansa muisto ei pääse kattoani komistamaan, vaan tietyt kriteerit on täytyttävä. Hyvä valaisin sopii tilaan, johon se on asetettu, se valaisee riittävästi ja on energiatehokas. Asuntomme on siis yhtiöjärjestyksen mukaan yksiö, vaikka neliöiltään ja pohjaratkaisultaan se muistuttaakin ehkä enemmän pientä kaksiota. Asunto on jaettu kahteen isoon huoneeseen, joista toinen (makuu-/olo- ja työhuone) on suurempi, ja toinen (keittiö) aavistuksen pienempi. Lisäksi sisään tultaessa on pieni eteinen sekä vessa. Makuuhuoneessa on yksi iso koukku kattolampulle, samaten keittiössä, molemmat jotakuinkin keskellä huonetta. Tietty varmasti kattoon kuin kattoon saisi lisäpaikkoja valaisimille jatkojohtoja vetämällä, mutta reikien tekeminen vanhan talon kattoon ei tullut mieleenkään.

Valaisinvalinnat korkeaan tilaan @sallashome1. kuva / 2. kuva / 3. kuva / 4. kuva

Näin ollen tilaan jää kaksi paikkaa suuremmille valaisimille. Torista muutama vuosi sitten hankkimani messinkinen kristallikruunu minulla oli mukanani jo kun muutimme nykyiseen asuntoomme. Se on yksi niistä kotimme tavaroista, josta en usko luopuvani koskaan, vaan se saa seurata mukanamme mihin sitten joskus muutammekaan. Siinä tiivistyy hyvin arvomaailmani, mitä tulee sisustamiseen: kierrätys, vanhan kunnioittaminen ja kaunis ulkonäkö. Ostaessani kruunun, se oli paksun ja pinttyneen pölykerroksen peittämä, minkä takia sainkin sen huippuhinnalla. Ahkeran putsauksen jälkeen kruunu oli taas loistossaan. Vaihdoin polttimoiksi eleettömät energiansäästölamput – ja voilà,  kodin kiintopiste oli valmis. Mielestäni valaisin sopii asuntoomme hyvin, sillä se on uskollinen vanhan asunnon tyylille ja se kiinnittää huomion heti sisään tullessa. Moni vieras kiinnittääkin huomionsa heti ensimmäisenä nimenomaan tähän valaisimeen.

kristallikruunu_980

Keittiön valaisin kulkee mukanamme varmasti myös kodista toiseen. Luin innokkaasi sisustuslehtiä jo pienenä, ja muistan ihailleeni tätä siroa kellovalaisinta. Nimeä en tiennyt, mutta muistan kuinka tiesin, että tämä olisi se oikea. (Muut sisustusfriikit hoi, tiedättekö tunteen?) Sen saaminen tuparilahjaksi oli todellakin iloinen yllätys! Valitsin siitä uustuotannon modernimman mallin, jossa on valkoiseksi maalattu sisusta, ja olemus on muutenkin hieman pyöreämpi kuin ensimmäisessä (Artek Golden Bell, A330). Valaisin sopii mielestäni sisustukseen kokonaisuudesssaan hyvin. Kaksi kristallikruunua olisi voinut olla vähän liikaa tämän kokoiseen asuntoon, enkä toisaalta edes halunnut sellaista keittiöön. Kultakello on juuri sopivan siro, mutta kuitenkin omalla tavallaan näyttävä keittiöön, jossa kaapit peittävät paljon seinätilaa. Värivalinta oli helppo, sama kuin kymmenvuotiaan Sallan unelmissa. Kultakellossa minua kuitenkin mietitytti se, valaiseeko se tarpeeksi. Googlettelin ja kävin Stockalla ihmettelemässä, ja lopulta totesin kuvun kuitenkin olevan alhaalta päin sen verran avoin, että valoa tulee riittävästi. Nyt suurinpiirtein vuoden päivät valaisinta käyttäneenä voinkin todeta, että tarpeeksi ylhäälle ripustettuna se luo aivan riittävästi valoa hieman alle 20-neliöiseen keittiöömme. Kokonaisuutena vanha kristallikruunu ja Kultakello muodostavat mielestäni mainion uuden ja vanhan yhdistelmän.

artek

Niille joille Bo Lkv on uusi tuttavuus, tässä nopea briiffaus. Bo on kiinteistönvälitysfirma, joka myös stailaa asuntoja myyntiin. Miksen minä keksinyt tuota ensin, ajattelin kun kuulin Bosta ensimmäistä kertaa, niin mahtava idea! Ja täytyy sanoa, että Bolla on homma hallussa. Kohteita sellaillessa ei voi kuin inspiroitua! Kokosin alle muutaman suosikkini, joissa on mielestäni huomionarvoisia valaisinvalintoja.

Tässä Helsingin Kampissa sijaitsevassa 66,3-neliöisessä kolmiossa on tehty aika samat ratkaisut kuin meillä. Keittiössä, jossa kaapit vievät paljon tilaa, on käytetty niin ikään Artekin Kultakello-valaisimia*ja olohuoneesen on valittu kristallikruunu. Pakko muuten sanoa, että upeat materiaalit ja värit tässä sisustuksessa, vaikka esimerkiksi tuo keittiön kivitaso!

bo1

bo2Kaikkiin kohteen kuviin

Tässä Helsingin Kulosaaressa sijaitsevassa suuressa 451-neliöisessä talossa taas valaisimet on valittu kauniisti ajan henkeä kunnioittaen. Muutenkin talon koko sisustus noudattaa klassista linjaa. Tässä voisikin puhua hyvästä malliesimerkistä siitä, miten sisustus on valittu kauniisti talon historiaa silmällä pitäen. Kristallikruunut ja aitovanhat lasivalaisimet pääsevät oikeuksiinsa samantyylisessä ympäristössä.

bo3

bo5

Talon sisustus todistaa myös hyvin sen, miten toisaalta modernimmatkin klassikot sopivat klassiseen tyyliin. Seuraavissa kuvissa näkyvät ajattomat ja vaaleat Artekin valaisimet kestävät aikaa. Esimerkiksi alimmassa kuvassa näkyvä linjakas A810-valaisin* ei varmasti vanhene koskaan.

bo4 bo6

Kaikkiin kohteen kuviin

Näistä uuden ja vanhan sekä hyvin klassisen sisustuksen kodeista pääsemmekin vielä Helsingin Käpylässä sijaitsevaan 51-neliöiseen kaksio-kolmioon, joka henkii loft-tunnelmaa. Tämän asunnon skandinavisempi ja suoraviivaisempi sisustus kertookin hyvin siitä, miten aiemmissakin sisustuksissa nähty ajaton Artekin Kultakello taipuu moneen. Tässä kauniissa mustan värissä*. Tässä Kultakellot pääsevät mielestäni oikeuksiinsa: useamman sarjassa ja pitkän johdon varassa.

bo8

bo9

Keittiön sisustukseen sopii tässä suurempi valaisin, kun se on huomaamattoman valkoinen ja se sointuu yhteen keittiönkaappien kanssa. Kokonaisuudesta harkitun näköisen tekee harmonisen harmaaksi maalattu seinämaali, se sitoo kokonaisuuden yhteen.

bo10

Kaikkiin kohteen kuviin

Asunnon olohuoneessa on mielestäni mainio valinta, ja siksi halusin nostaa sen vielä tähän. Seinään kiinnitetty työvalaisimen näköinen musta kupulamppu henkii persoonallista otetta ja kekseliäisyyttä. Tarpeeksi ylhäälle asetettuna se luo riittävästi valoa huoneeseen, ja polttimoa vaihtamalla siitä saa myös kauniin tunnelmavalon. Lisäksi valaisin luo raamit kauniille taideseinäasetelmalle, ja musta väri tuo pisteen i:n päälle rauhallisilla väreillä sisustettuun asuntoon.

Siinä muutama oma suosikkini! Tiivistäen voisin siis sanoa, että minusta valaisimen tulee sopia tilaan ja sisustuksen tyyliin, oli tyyli millainen vain. Korkeissa tiloissa kannattaa lähteä leikittelemään valaisimien mittasuhteilla ja muodoilla – kun se kerran on korkeammassa huoneessa mahdollista. Kaunis valaisin voi olla kaikkea designin ja kirpparilöytöjen väliltä, ja vain mielikuvitus on rajana. Parasta jälkeä saa, kun valitsee yhteensopivat valaisimet koko asuntoon, samalla tavoin kuin vaikkapa seinämaalin värit tai lattimateriaalitkin kannattaa valita niin, että ne sopivat yhteen.

Mikä oli sinun suosikkisi? Toiveita sisustuspostausten aiheisiin otetaan myös mielellään vastaan! Rauhallista ja tunnelmallista joulunalusviikkoa sinne! ♥

(*adlink)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sari
  25.12.2016 at 04:30

  Kiva kooste! Eikö tuo vikan kohteen valk ‘valaisin’ ole myös liesituuletin?
  Sari

  • Reply
   Mona
   27.12.2016 at 08:58

   Eikö! :) Pitkäksi ajaksi inspiraatiota. Ja hei taitaa olla! Olisin itsekin Sallan tavoin katsonut sen valaisimikse:D Tosin meneehän se liesituulettimen lisäksi valaisimestakin :D

 • Reply
  minä vain
  27.12.2016 at 00:37

  “Valaisimissa on nimittäin eroja ja fiksulla valinnalla saa koko kodin sisustuksen esiintymään edukseen.”
  Hieman laadukkaampaa sisältöä / tekstiä toivoisin. Esim. on päivänselvää, että valaisimissa on eroja.

  • Reply
   Mona
   27.12.2016 at 08:56

   Noh noh, Sallallahan on ihanan rikasta ja monipuolista tekstiä <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *