21.12.2015

7 vinkkiä suoliston tasapainoon

 * Kaupallinen kampanja: Verman *

hyvinvointi2

hyvinvointi3

hyvinvointi4

Kirjoitin viikko sitten Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi – postauksessa oireista, jotka voivat viitata siihen, että suolisto on huonossa kunnossa. Listaa voisi jatkaa hyvin pitkään sillä oikeastaan ei ole vaivaa, johon suolisto ei vaikuttaisi. Nykyään valitettavan moni kärsii suolisto-ongelmista. Itse pitkään niistä kärsineenä jaksan toitottaa, että vatsavaivojen kanssa ei kannata jäädä yksin, eikä niihin missään nimessä kannata tottua! Syiden selvittäminen on ensisijaisen tärkeää vaikka se saattaakin viedä rutkasti aikaa ja energiaa.

On myös paljon erilaisia toimia, joita voi itse tehdä vatsan hyvinvoinnin eteen ihan normaalissa arjessa. Listasin tähän 7 vinkkiä, jotka ovat auttaneet saamaan oman suolistoni tasapainoon. Näistä on hyvä aloittaa.

Suoliston parantajat:

 1. Stressin välttäminen
  Murehtiminen ja stressaaminen ovat yksi hyvinvoinnin pahimmista vihollisista. Mitä enemmän stressaamme, sen huonommin voimme ja kehomme alkaa myös reagoida stressiin vatsaa ja aivoja myöden. Stressin vähentämisen ja mielen hyvinvoinnin sanoisin tärkeimmäksi tekijäksi vatsan hyvinvoinnin kannalta.
 2. Säännöllinen ruokailurytmi
  Kiireisinä aikoina tulee helposti jätettyä aterioita kokonaan välistä tai sitten tulee napsittua sitä sun tätä monta kertaa päivässä. Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole toivottavaa. Liian usein välipalojen syöminen ei anna suolistolle lainkaan aikaa työstää sinne laitettua tavaraa ja keho käy koko ajan ylikierroksillä. Vatsa tarvitsee rutiineja ja säännöllinen ruokailurytmi on hyvin tärkeä tekijä suoliston hyvinvoinnissa.
 3. Kuitulisän käyttäminen
  Kuidut puhdistaa suolistoa. Kuituja kannattaa vaihdella ja käyttää monipuolisesti. Esimerkiksi psyllium on tehokas suoliston hyvinvoinnin kannalta. Liian vähäinen kuidun saanti saattaa lisätä jopa paksusuolen syövän riskiä. Kuitulisiä käyttäessä runsaan veden juominen on tärkeää.
 4. Vehnän, maitotuotteiden, sokerin, alkoholin ja prosessoitujen ruokien välttäminen
  Vatsan voidessa hyvin kannattaa vähentää sitä ärsyttävien tuotteiden käyttöä. Tärkeää on kuunnella omaa kehoa ja pistää merkille, mitkä ruoka-aineet saavat vatsan kipeäksi.  Eineksiä ja runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita kannattaa välttää, kärsi vatsavaivoista tai ei.
 5. Juo riittävästi vettä
  Moni unohtaa tyystin juoda riittävästi vettä. Mehut ja limpparit eivät koskaan korvaa veden juontia. Moni kärsii tietämättään jatkuvasti nesteen vajauksesta kehossa. Veden juominen on suolistonkin kannalta äärimmäisen tärkeää. Suolisto tarvitsee nestettä pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä. Neste myös poistaa suolistosta haitallisia bakteereita.
 6. Probiootit
  Hyvät bakteerit eli probiootit ovat aivan ehdoton osa suoliston tasapainossa. Hyvät bakteerit auttavat suoliston toimintaa ja taistelevat suolistossa lymyäviä huonoja bakteereita vastaan. Itselläni hyvät probiootit ovat olleet todellisia pelastajia. Ne vahvistavat vastustuskykyä ja pitävät vatsan tyytyväisenä.
 7. Ruuansulatusentsyymit

  Meidän jokaisen kehossa on melkein 3000 erilaista entsyymiä, joilla on jokaisella oma tehtävänsä. Ruuansulatusentsyymit pilkkovat proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja pienemmiksi, jolloin ne imeytyvät hyvin ohutsuolesta. Kehossa olevien entsyymien tuotanto voi heikentyä mm. huonon ruokavalion, iän, sappikivien, haimatulehduksen tai heikon vatsahappotason takia. Laktoosi-intoleranssi puolestaan johtuu laktaasientsyymin puutteesta.
  Näiden entsyymien puutteet tai madaltuneet tasot voivat johtaa turvotukseen, ilmavaivoihin ja muihin suolisto-ongelmiin.

  Vermanin ruuansulatusentsyymi Nogasin toimii hyvänä apuana turvotuksen ja ilmavaivojen ennaltaehkäisyssä. Purutabletit on helppo ottaa ruuan yhteydessä ja purkki kulkee näppärästi mukana laukussa. Nogasin sisältää alfa-galaktosidaasi entsyymiä, joka auttaa ruuansulatuskanavassa pilkkomaan ravinnon huonosti sulavia osia ja täten ehkäisee turvotusta ja ilmavaivoja. Nogasin purutabletit sopivat päivittäiseen käyttöön, mutta ne ovat erinomaisia pitää mukana erityistilanteissa, kuten nyt jouluna jolloin ruokapöydät notkuvat kaikkea hyvää ja vatsalla on täysi työ pilkkoa jouluherkkuja.

  Lactrase puolestaan pitää sisällään Aspergillus oryzae- mikrobin tuottamaa laktaasientsyymiä, joka pilkkoo maitosokerin eli laktoosin tehokkaasti. Lactrase sopii siis niille, joille maitotuotteet aiheuttaa vatsavaivoja. En tietystikään suosittele nauttimaan tässä tapauksessa suuria määriä näitä vaivoja aiheuttavia tuotteita, mutta juuri juhlissa tai erikoistilanteissa, kun haluaa kohtuudella nauttia herkkuja niin on hyvä ottaa aterian yhteydessä laktaasientyymi, jolloin välttää ikävät vatsavaivat. Huomaathan, että Lactrasen kerta-annoksen suuruus riippuu syömäsi ruuan laktoosipitoisuudesta ja myös yksilöllisestä laktoosinsietokyvystä. Suositeltu annos on 2 purutablettia yhden maitotuotteita sisältävän aterian yhteydessä, mutta itselleen sopivan annoksen löytää varmasti kokeilemalla.

   

  Lisää tietoa Vermanin vatsan hyvinvoinnin tuotteista löytyy täältä.

Iso kiitos Vermanille mielekkäästä ja ajankohtaisesta yhteistyöstä. Toivon kaikille oikein vatsaystävällistä ja vatsaongelmatonta joulua ♥ :)

Follow me BLOGLOVIN // FACEBOOK // INSTAGRAM

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Saila
  27.12.2015 at 12:08

  Kiitos hyvästä postauksesta :) Itsekin oon parinkympin rajapyykin jälkeen huomannut, että suoliston kunto vaikuttaa tosi paljon jaksamiseen ja terveyteen.

  Mukavaa loppuvuotta :)

  • Reply
   monasdailystyle
   28.12.2015 at 07:34

   Kiitos Salla, kiva kuulla, että tämä oli mielenkiintoinen :)
   Ihanaa vuoden vaihdetta sinne myös <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *