14.12.2015

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

* Kaupallinen yhteistyö: Verman *

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

Teen yhteistyötä Vermanin kanssa Nogasin ja Lactrase tuotteiden tiimoilta ja kirjoitan nyt paljon toivotusta aiheesta eli vatsan hyvinvoinnista kahden postauksen verran ennen joulua. Suoliston hyvinvointi on erittäin ajankohtainen aihe näin ennen joulua ( stressi, joulun herkut ja ylisyömiset !? ).  Monet teistä ovat toivoneet päivitettyä postausta omista kokemuksistani suoliston tasapainoon saamisesta. Saan säännöllisin väliajoin viestiä muilta, jotka ovat kärsineet ikävistä suoliston vaivoista tai ovat muutoin sairastelleet pitkään. Toivonkin, että voin inspiroida mahdollisimman monia tarttumaan härkää sarvista ja paneutua siihen omaan hyvinvointiin perusteellisesti. Vatsaongelmien kanssa ei todellakaan kannata oppia elämään. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että meidän koko terveys ja hyvinvointi lähtee nimenomaan suoliston hyvinvoinnista.

Siitä on jo melkein kolme vuotta, kun päätin saada oman suolistoni kuntoon. Vatsa oli ollut herkkä niin pitkään kuin muistin. Nuorempana vatsan herkkyys tuli esiin lähinnä huonoja ruokia syödessä, mutta, kun alle parikymppisenä kärsin milloin mistäkin tulehduksista (yleensä angiinasta) myös vatsa herkistyi entisestään ja jatkuvat pienet flunssat astui kuvioihin. Stressi ja väsymys saivat vatsan ensimmäisenä sekaisin. Viimeinen niitti suoliston kunnolle taisi olla 2012 ja 2013 vuosien taitteessa kova stressi ja pahaolo. Työpaikalla asiat eivät sujuneet kovin mallikkaasti ja sen lisäksi piti ehtiä hoitaa koulua ja myös blogia. Vatsa oli kirjaimellisesti aivan kuralla, eikä juuri mikään (maidoton/gluteeniton) tuntunut helpottavan. Jätinkin tuolloin talvella kouluhommat hetkeksi kokonaan jäihin ja keskityin saamaan vatsan kuntoon. Tarkemmin tuon kevään projektista voi lukea Ravintovalmennuksessa! – postauksesta.

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

Nyt viimeiset kolme vuotta olen voinut varmasti paremmin, kuin koskaan. Ajoittaisia vatsan herkistymisiä toki tulee, mutta nyt tiedän mitä korjausliikkeitä täytyy tehdä, jotta saan sen hetkessä takaisin kuntoon. Kipeän ja huonovointisen vatsan kanssa eläminen on todella uuvuttavaa ja kannustan kaikkia, jotka laillani kärsivät herkästä vatsasta ottamaan ykkösasiaksi sen, että saa suoliston tasapainon kuntoon. Se vaatii kärsivällisyyttä, mutta oma hyvinvointi pitäisi aina olla tärkein prioriteetti.

Mistä sitten tietää, että suolisto on huonossa kunnossa? Keräsin tähän muutamia oireita, jotka viittaavat siihen, että suolisto on rapakunnossa.

 • Ripuli
 • Ummetus
 • Ilmavaivat
 • Närästys
 • Vatsan turvottelu
 • Ihon oireilu (akne, ihottuma)
 • Nivelten oireilu
 • Yliherkkyys- ja allergiaoireet (esim. jatkuva nuha saattaa viitata allergiseen nuhaan ja se taas johtaa perimmältään suoliston epätasapainoon)
 • Päänsärky ja migreeni (migreenissä usein tietyt ruoka-aineet laukaisevat päänsäryn, niiden välttäminen on todella tärkeää)
 • Väsymys
 • Uupumus
 • Masennus
 • Jatkuvat flunssat.

Ja oikeastaan listaa voisi jatkaa loputtomiin, koska ei juuri ole vaivaa, johon ei suolisto vaikuttaisi. Ensimmäiset hyvin ilmeiset oireet ovat totta kai ripuli ja ummetus, mutta suoliston epätasapainosta kertoo myös moni muu oire. Kannattaakin oppia kuuntelemaan omaa kehoa tarkasti. Hetkellinen suoliston huono kunto on yleensä helpompi korjata, mutta mikäli oireet ovat jatkuneet pitkään suosittelen kääntymään lääkärin ja/tai FLT Ravintovalmentajan puoleen.

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

Suoliston saaminen takaisin tasapainoon on lisännyt itselläni energiaa ihan valtavasti. Oma vastustuskykyni on vahvistunut todella paljon. Kysyin juuri yksi päivä Eetulta, että muistaako hän milloin olen viimeksi ollut oikeasti todella kovassa kuumeessa ja nuhassa? Muutaman päivän flunssia ja extra väsymystä on silloin tällöin, mutta uskon niiden johtuvan enemmänkin hormoonikierrosta ja siitä, että keho osaa sanoa milloin pitää osata pysähtyä ja rahoittua. Kolmisen vuotta, kun katson taakse päin niin saatoin olla jopa kuukauden välein nenä aivan tukossa vihreää räkää niistäen ja sängyn pohjalla. Ei todellakaan hyvä! Parin kuukauden välein kipeänä olo on todella rankkaa. Olen kiitollinen tämän hetkisestä terveydestäni ja muistutan siitä itseäni jokaikinen päivä kiitollisuuspäiväkirjaa pitäessäni tai joogatessani.

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

Hyvinvointini ja suoliston tasapainon avainasemassa ovat ehdottomasti olleet yksilöllinen  ruokavalio, laadukkaat lisäravinteet ja stressin vähentäminen. Tulen käymään seuraavassa postauksessa vielä tarkemmin läpi erilaisia tapoja miten saada suolisto tasapainoon.

Suolisto, hyvinvoinnin kulmakivi

Vermanin yhteistyötuotteet toimivat yhtenä hyvänä osana suoliston hyvinvointia ja auttavat arkena, mutta etenkin näin juhlapyhien lähellä stressivatsaa.

Nogasin on tehokas apu ruuansulatusvaivojen ennaltaehkäisyyn. Se sisältää luontaista alfa-galaktosidaasi –entsyymiä, joka helpottaa yleisimpiä ruoansulatusvaivoja. Tuotetta voi käyttää päivittäin, mutta mielestäni Nogasin on erityisen kätevä juuri näin juhla-aikaan, kun pöydät notkuaa kaikkea hyvää ja tulee helposti napattua muutama ylimääräinen konvehti. Kannattaa huomata, että Nogasin toimii ennaltaehkäisevästi, jolloin se tulee ottaa jo aterian yhteydessä.

Lactrase puolestaan ennaltaehkäisee vatsavaivoja pilkkomalla maitosokeria tehokkaasti. Se sopii siis niille, joille erityisesti maitotuotteet aiheuttavat vatsanväänteitä. Lactrase toimii Nogasin tavoin ennaltaehkäisevänä, jolloin se tulee muistaa ottaa aterian yhteydessä.

Seuraavassa  7 vinkkiä suoliston tasapainoon – postauksessa käsittelen vielä tarkemmin entsyymien hyötyjä vatsan hyvinvoinnin apuna ja kirjoitan myös muista tärkeistä seikoista, joita tulee muistaa ottaa huomioon, kun halutaan saada suolisto takaisin hyvään kuntoon.

Nogasin ja Lactrase tuotteista löytyy lisää tietoa täältä.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sandy S
  14.12.2015 at 21:42

  Minulla jatkuvaan uupumukseen ja mahavaivoihin auttoi gluteeniton ruokavalio, jonka jälkeen myös jatkuva poskiontelotulehduskierre katkesi. Nyttemmin olen vuoden verran käyttänyt lisäravinteena Aloe Veraa ja sen koommin en ole enää sairastanut. :)

  • Reply
   monasdailystyle
   16.12.2015 at 17:36

   Aloe Vera on huippu, itsekin aina silloin tällöin juon pullon kuurina :)

 • Reply
  möörve
  15.12.2015 at 10:28

  Ihminen on kasvisyöjä, jolla muidenkin kasvissyöjien tapaan on torsoonsa verrattuna monin kerroin pidempi suolisto, kuin lihansyöjillä. Koska kasvisten pilkkominen kestää paljon pidempään kuin lihan. Siksi liha ja eläinproteiinit eivät sovi ihmisille, ne kun eivät pääse nopeasti meidän ruoansulatuskanavan lävitse vaan jäävät sinne mätänemään.. Kasviksia lautaselle! :)

  http://prime.peta.org/2009/10/yes-its-true-humans-arent-meant-to-eat-meat

  • Reply
   monasdailystyle
   16.12.2015 at 17:37

   Ehdottomasti paljon kasviksia lautaselle ja niistäkin valikoi ne mitkä sopii parhaiten itse kullekin :) Me kun ollaan kaikki niin yksilöitä.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *