7.11.2015

Ajatuksia veganismista

vegaaniksi

” Veganismi on elämäntapa, jossa ei syödä mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, käytetä eläinperäisiä vaatteita, tai tueta eläinten hyväksikäyttöön perustuvia palveluita ja toimintaa. Vegaanisen elämäntavan takana voivat olla eettiset, terveydelliset ja/tai ympäristölliset syyt. 
http://www.vegaanituotteet.net

Luin tänään aamulla ihanan Venlan blogista postauksen siitä, miten paljon vääryyttä tapahtuu meidän lihatuotannussa. Olen asiaa pohtinut itsekin monen monta kertaa ja oma lihansyöminen on vähentynyt vuosi vuodelta. Kasvissyöjäksi en silti koskaan ole lähtenyt.

Venla kirjoitti todella herättävästi asiasta ja suosittelenkin lukemaan postauksen täältä, mikäli et sitä vielä ole lukenut.

Minusta on mahtavaa, että Venlan kaltainen roolimalli kirjoittaa näin tärkeästä aiheesta ja on esimerkkinä nuorille ja vähän aikuisemmillekin.

Aion ehdottomasti jatkaa entisestään omaa lihansyöntini vähentämistä ja panostan myös kauneuden puolella vegaanisiin tuotteisiin. En silti osaa vielä luopua kaikesta eläinperäisestä.  Toisaalta aina on hyvä pitää mielessä, että hyviä vaihtoehtoja varmasti löytyy. Näihin on hyvä paneutua enemmän ja olla omissa kulutustottumuksissa silmät avoinna. Vaikken itseäni voi vegaaniksi kutsua, uskon kuitenkin, että pienikin askel vegaanisempaan elämään on hyvä asia. Jokainen meistä voi tehdä pieni valintoja, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia.

Suurin inspiraation lähteeni vegaanisempaan elämään on ihana suloinen 6 vuotias kälyni poika Joona. ♥ Pikkumies on kohta ollut jo puoli vuotta kasvissyöjä ja hänen syynsä on täysin se, ettei hän halua tappaa eläimiä. Joona ei halua, että eläimet kärsii. Joona rakastaa eläimiä ja hän rakastaa ihan kaikkia eläimiä. Olen niin ylpeä tuosta pikkumiehestä.

Näihin ajatuksiin oikein ihanaa viikonloppua kaikille! Täällä aamu alkoi kunnon hikijumpalla pyörän päällä! Olen niin huumassa tuosta pyörästä ja tulen olemaan vielä pitkään. Paras tapa aloittaa päivä!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Kristiina Maria
    7.11.2015 at 13:14

    Tosi hyvä kirjoitus Venlalta, kiitos kun linkkasit! Nämä asiat on itselläkin olleet mielessä viime aikoina, jätin lihan pois ruokavaliosta pari kuukautta sitten. En kuitenkaan ole halunnut käyttää itsestäni kasvissyöjä-nimitystä, lähinnä siksi, ettei tässä alkuvaiheessa, kun asia on itsellekin uusi ja haen omaa linjaa, tarvitse alkaa ulkopuolisille perustelemaan asiaa. Mutta olo on kyllä ollut ihan mainio, jotenkin paljon kevyempi kuin silloin kun söin lihaa. Haen vielä vähän omaa linjaa, tällä hetkellä ruokavaliion kuulu vielä luomumunat, kala ja jotkin maitotuotteet, maitoa tosin en käytä, se kun on niin helppo korvata muilla vaihtoehdoilla. Soijaa en haluaisi käyttää ja se tuntuu vähän rajoittavalta, monesti kun ravintoloissa kasvisvaihtoehdot ovat juuri soijaruokia. Esimerkiksi juustonkin kohdalla toivon pystyväni vähentämään sen käyttöä ylipäätään, sillä vegaaniset juustovalmisteet ovat aika prosessoituja, vaikka toki eläinystävällisiä ovatkin.

    Olen kuitenkin ihan super iloinen, että Vegekauppa tuli keskustaan, se helpottaa kasvissyöntiä ihan mielettömän paljon! Jotenkin siellä käymisestä tulee aina inspiroitunut olo, ja sellainen fiilis, että on oikealla tiellä. Mun on muuten jo pitkään pitänyt hehkuttaa Ella Woodwardia sulle, en tiedä onko hän sulle jo entuudestaan tuttu. Ellalla on upea sivusto täynnä vegaanisia reseptejä, kaunis keittokirja ja hurmaava youtube-kanava. Ellan filosofia on aivan ihastuttava, ja kannustaa vegaanisen kokkailun pariin juuri siksi, ettei hän halveksu lihansyöjiä, vaan haluaa kannustaa ihmisiä lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua Ellan sivuihin: http://deliciouslyella.com/ :)

    • Reply
      monasdailystyle
      7.11.2015 at 14:28

      Hei ihanaa! Äidillä on Ellan kirja ja olen itse seurannut häntä instassa, mutta hänen nettisivuilla ei ole tullut piipahdettua! :) Kiitos siis sulle kun vinkkasit, täytyykin käydä kuuntelemassa Ellan videoitakin! :) Noista saa varmasti hurjan paljon isnpistä resepteihin <3 :)
      Mulla on aika samat mentaliteetit kuin sullakin. Ja hmmm mitä vegekauppaa tarkoita? :)
      Ihanaa lauantaita sinne ihanalle <3 Kiitos kun piristät mun päiviä kommenteilla ja kiitos myös jo lukemattomista ihanista vinkeistä mitä oon sun kautta saanut!! <3 :)

      • Reply
        Möörve
        7.11.2015 at 21:14

        Vegekauppa sijaitsee Turun Forumissa. Kannattaa tsekata! :)

        • Reply
          monasdailystyle
          9.11.2015 at 15:31

          Hei jes, kiitos vinkistä! Pitää käydä tsekkaamassa :)

      • Reply
        Kristiina Maria
        10.11.2015 at 11:10

        Vegekauppa on tosiaan Foorumissa, lähempänä Kauppiaskadun uloskäyntiä. Kauppiaana on Chocochili-blogin kirjoittaja Elina, mun mielestä on ihana huomata mihin kaikkeen bloggaaminen voikaan johtaa. :) Vegekaupassa on mun mielestä hyvä valikoima ja ihan edulliset hinnat, tykkään erityisesti kuivatuotevalikoimasta ja siivoustuotteita on nykyään myös tosi hyvä valikoima. Kasvimaidot ostan myös nykyään aina tuolta. Tykkään muutenkin kaupan ilmapiiristä, hyllyjen välissä saa pällistellä ihan rauhassa, jos haluaa, ja halutessaan saa hyviä neuvoja. Olen tykännyt erityisesti siitä, että valikoimaa oikeasti kehitetään asiakkaiden toivomaan suuntaan, olen itsekin yhden toiveen esittänyt ja seuraavalla käyntikerralla tuotetta löytyikin sitten jo hyllystä. :)

  • Reply
    Veera
    7.11.2015 at 13:52

    Muutos alkaa meistä!

    http://www.eop.fi/

    Kiitos myös sinulle!

    • Reply
      monasdailystyle
      9.11.2015 at 15:31

      :)

  • Reply
    k
    7.11.2015 at 16:06

    En ole koskaan ollut mitenkään erityisemmin lihasta pitävä. Mielummin syön kala- ja kasvisruokaa.
    Mutta ihmiskunnalle sinänsä ei tekisi pahitteeksi vähentää lihansyöntiä… ja amerikkalainen teholihantuotanto vasta onkin lukunsa sinänsä. Mutta kannattaa muistaa, että luonnossa myös eläimet syö eläimiä, se on luonnon laki.

    • Reply
      mandariini
      8.11.2015 at 13:21

      Kyllä luonnossa eläimet syövät eläimiä. Heillä ei ole valintaa valita toisin. Mutta meillä ihmisillä on taas mahdollisuus valita mitä me sieltä kaupasta ostetaan ja mitä me suuhun laitetaan. Meidän pitäisi olla kehittyneitä ja älykkäitä mutta näin ei vain ole… :( Kaikki asiat kehittyvät ja menevät eteenpäin, mutta syöminen on jäänyt alkuasukkaan tasolle. Toivottavasti tähän tulee muutosta.

    • Reply
      monasdailystyle
      9.11.2015 at 15:33

      Mun tulee myös harvemmin punaista lihaa syötyä, mutta kanaa ja kananmunia kyllä käytän melkein päivittäin. Niidenkin käyttöä mun on kyllä mahdollista vähentää, joten siinä seuraavaa tavoitetta itselleni.

  • Reply
    Ninnu
    7.11.2015 at 21:42

    Olipa jotenkin miellyttävän rauhallinen kirjoitus aiheesta, joka varmasti herättää kiivaitakin tunteita. :) Ajattelen tästä aiheesta hyvin pitkälti samoin ja lihansyöntini on vähentynyt vuosien saatossa melko minimiin. Pääosin ihan puhtaasti oman olon vuoksi, se on vaan niin paljon kevyempi kasvispohjaista syödessä. Mutta tuotantoeläinten epäluonnolliset olot vaikuttavat tähän myös. Nyt olen pikkuhiljaa siirtynyt myös hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa kiinnittämään entistä enemmän huomiota tuotteiden eläinkokeettomuuteen.

    Uskon (ja toivon!) että muutosta tapahtuu pikkuhiljaa ihmisten tiedostamisen kautta. :)

    • Reply
      monasdailystyle
      9.11.2015 at 15:35

      Olo on kyllä huomattavasti parempi, kun syö paljon kasviksia ja kasvispohjaisia ruokia. Etenkin punainenliha saa tosi tukkoisen olon äkkiä… Itse uskon myös, että muutosta tapahtuu ja oloihin kiinnitetään enemmän huomiota. Pakkohan se on.

  • Reply
    Johanna
    12.11.2015 at 16:35

    Moi!

    Ihanaa, että ajattelet eläimiä, ympäristöä ja omaa terveyttäsi ja olet siirtymässä vegaanisempaan elämänmuotoon! Olet monelle esikuva, joten siinäkin mielessä on tosi hienoa, että mainostat veganismia! Itse jätin pois lihatuotteet pari vuotta sitten, ja vegaani olen ollut kesästä alkaen. En enää myöskään osta esim. nahkaa tai villaa, turkissomisteista puhumattakaan. (Useimmat luultavasti ovat tietoisia turkiseläinten hirvittävästä kohtelusta, mutta monikaan ei varmastikaan tiedä, että esim. nahkaan ja villaan liittyy sanoinkuvaamatonta eläinrääkkäystä.)

    Jos kaipaat vahvistusta vegetaariseen/vegaaniseen elämäntapaan, niin katso Earthlings-dokumentti (kertojana Joaquin Phoenix), joka on mielestäni yksi tärkeimmistä dokumenteista mitä on ikinä tehty. Huom! Sisältää ajoittain rankkaa kuvamateriaalia.

    https://www.youtube.com/watch?v=ibuQ-J04eLQ

    Tässä vielä muutamia vinkkejä hyvistä Facebook-sivuista, jotka postaavat paljon tietoa veganismista: esim. uskomattoman herkullisia vegaanisia reseptejä (ainakin Mercy for Animalsilla ja One Green Planetilla on), faktatietoa tuotantoeläimistä (myös hellyttäviä eläinvideoita!) ja tehotuotannon aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

    Mercy for Animals
    https://www.facebook.com/mercyforanimals/?fref=ts

    One Green Planet
    https://www.facebook.com/onegreenplanet/?fref=ts

    Compassion in World Farming
    https://www.facebook.com/farm.animals/?fref=ts

    Free from Harm
    https://www.facebook.com/FreeFromHarm/?fref=ts

    Hyvää syksyn jatkoa Sinulle!

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *