3.8.2015

Ryppyjä rakkaudessa – 5 tapaa parantaa parisuhdetta

Se on se hemmetin rakkaus, mikä saa meidän kaikkien päät sekaisin. Erityisesti meidän naisten. Kirjoitin omasta parisuhdehistoriastani Parisuhde– postauksessa. Aihe sai sen verran palautetta, että päätin tarttua härkää jälleen kiinni sarvista ja kirjoittaa tällä kertaa postauksen parisuhteen ongelmista yleisesti. Olen lukenut paljon erilaisia kirjoja ja sivustoja parisuhteisiin liittyen ja niiden kautta olen saanut itse ajattelemisen aihetta ja tehnyt muutoksia myös omassa käyttäytymisessäni parisuhteessa. Toivottavasti siis tämän postauksen mietteet herättävät myös ruudun toisella puolella tunteita ja herättävät pohtimaan parisuhdetta ja sen merkitystä sekä omaan että muiden hyvinvointiin.

Rypyt vaivaa väistämättä jokaista. Vanhuus ei tule yksin ja silleen. Parisuhteessa tai suhteessa ylipäänsä (viikonloppuhoito, toy boy, mitä näitä nyt on) syntyy ryppyjä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Miten monta ystävää tai tuttua tiedät, joilla ei koskaan olisi ollut mitään ongelmaa parisuhteessa? Itse en ainakaan tiedä yhtään. Ja jos joku väittää tietävänsä, en usko.

love1

Moni nainen etsii useimmiten itselleen täydellistä suhdetta. Fifty Shade of Gray leffan jälkeen petytään, kun Kari ei ookkaan helikopterilla vastassa. Puhumattakaan loppuillan meiningeistä – ei tän näin pitänyt mennä!

Mihin tällä tähtään? Siihen, että me luodaan itsellemme (ja ennen kaikkea kumppanille) järjettömästi odotuksia. Toisen pitää olla täydellinen ja täyttää kaikki mahdolliset kriteerit ja mielellään kriteerien täyttämisen lisäksi järjestää yllätyksiä, joita ei koskaan osaisi, edes harmaissa sävyissä, kuvitella. Mikäli näin ei tapahdu, pettyminen on suuri ja se heijastuu huonona käytöksenä tai syyttelynä toista kohtaan.

love2

Jokaisella on oikeus odottaa parisuhteelta paljon, mutta se ei tarkoita sitä, että parisuhteelta voi odottaa mahdottomia. Itse näen parisuhteen peruskalliona yhteiset arvot. Mikäli elämänarvot eivät kohtaa, on hyvin vaikea jakaa toisen ihmisen kanssa arki. On oikein kysyä itseltään, miten minä haluan tuntea parisuhteessa. Se onkin paljon tärkeämpi kysymys, kuin se millainen haluan toisen olevan. Pinnalliset piirteet nousevat usein tärkeämmiksi, kuin ne sisäiset ominaisuudet. Puoliso saattaa olla ulkoisesti täydellinen: ulkonäkö, status, menestys – mutta parisuhteessa saattaa toinen tuntea itsensä kuitenkin täysin ulkopuoliseksi ja ei rakastetuksi.

Parisuhteen haasteisiin liittyy yleensä hyvin ristiriitaisia tunteita ja kokemuksia. Joko paetaan sitoutumista, eikä uskalleta heittäytyä tai sitten ollaan suhteessa, joka tuottaa suurimman osan ajasta pelkästään pahaa mieltä. Molemmissa ääripäissä suhteessa ensisijaisesti ajattelee oma ego. Parisuhde on egon leikkikenttä ja aihealue, jossa se pääsee yleensä vahvimmin valloilleen. Rakastuessa unohtaa helposti kuunnella sitä omaa todellista sisäistä ääntä. Hyvänä kakkosena taitaa tulla kaikki ruokaan, ulkonäköön ja rahaan liittyvä, mutta niistä ajatuksia myöhemmin lisää. Erityisesti hääteemaan liittyen. Rakkaus, raha (hääbudjetti) ja kaikki pinnallinen kauneuteen liittyvä saa sekä morsiammen, että sulhon aivan varmasti pohtimaan kerran jos toisenkin mitä tässä ollaan oikein tekemässä.

love3

Mitä sitten voisi tehdä, jotta saisi suhteen toimimaan niin, että rakkaus kukoistaa ja ainut mitä arjessa jaetaan on se rakkaus?

Ensimmäinen askel on löytää oma ”ING” eli oma sisäinen ohjaaja. Oma sisäinen ääni on usein niin hiljaisella, ettemme huomaa sen olemassa oloa. Jos sisäinen äänesi sanoo, ettei ole mitään järkeä olla huonossa suhteessa, ego keksii samaan hengen vetoon miljoona syytä miksi jäädä. Ego saattaa sanoa, ettei maailmassa ole ketään muuta, jonka kanssa voisi olla. Tai se saattaa sanoa, että kyllä tuo toinen vielä muuttuu minun takiani. Oman sisäisen äänen kuunteleminen ja kunnioitus on siis ensijaisaisen tärkeää ja taito, jota kannattaa vaalia. Elämässä ylipäänsä ja niin myös parisuhteessa on tärkeää olla täysin oma itsensä ja oppia arvostamaan itseään. “Be real be you!”

love4

Toinen askel on tiedostaa miten itse haluaa tuntea. Mikäli suhde on pelkästään riitelyä, kannattaa pohtia onko se tunne sellainen mitä haluat elämäsi jokaiselle päivälle? Kirjoita itsellesi ylös mitkä ovat ne tunteet joka päiväisessa arjessa, joita haluat tuntea. Rakkaus, luottamus, ilo, fyysinen läheisyys, arvostus, mielenkiinto yms.. Mitä tarkempia yksityiskohtia pohdit sen parempi. Minulle esimerkiksi henkilökohtaisesti on ihan äärimmäisen tärkeää, että voin luottaa toiseen aina 110%:sti ja se huokuu arjessa kaikesta. Haluan, että myös riidat käydään toista kunnioittaen ja myös niin, etten koskaan joudu ”pelkäämään”, että toinen lähtisi pois pelkän riidan takia. Haluan myös tuntea arjessa toisen kunnioituksen pieninä sanoina ja tekoina. Haluan myös tuntea päivittäin yhteen kuuluvuutta toisen kanssa. Haluan, että toinen rinnallani on aina se, joka on tukena ja puolustaa juuri minua oli asia mikä tahansa.

Kolmantena ja erittäin tärkeänä askeleena on oppia antamaan anteeksi. Parisuhteessa toinen ihminen ärsyttävää väistämättömästi joskus. Silloin on tärkeää antaa anteeksi. Onko ärsyyntyminen oikeasti edes relevanttia. Yleensä ei. Rakastan lyhyttä ja ytimekästä lainausta A Course in Miracles kirjasta, joka kieteyttää tämän ajatuksen: ” Would you rather be right than happy ”

love5

Neljäntenä askeleena on oppia näkemään toinen itsensä peilikuvana. Puolison ärsyttävät puolet ovat usein niitä, jotka näemme myös itsessämme, muttemme tunnista niitä heti.
Ristiriidat kannattaa opetella peilaamaan itseensä ja samalla tiedostaa mitä niistä ja itsestään voi oppia. Seuraavan kerran, kun on syyttelemässä toista jostain ärsyttävästä asiasta kannattaakin pohtia mistä ärsytys oikeasti kumpuaa ja voiko se sittenkin olla jotain mikä ärsyttää sisimmissään omassa käytöksessä ja heijastuu sitä kautta toisen syyttelyyn.

Viidentenä ja viimeisenä askeleena on puolison kuunteleminen. Monesti parisuhteen riidat johtuvat siitä, ettei suhteen kumpikaan puoli kuuntele toisiaan. Toimiva parisuhde vaatii toisen kunnioituksen ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä asioista osoittaa kunnioitusta. Tämä on ehdottomasti kohta, joka vaatii itseltäni eniten panostamista. Olen usein niin tempperamenttinen ja innostun (tai vastavuoroisesti vihastun) asioista niin nopeasti, että unohdan kuunnella tarkasti. Tarkkaan asiaa pohtiessa kuuntelu on kuitenkin juuri se tärkein asia, jonka kautta toinen tuntee arvostusta ja kunnioitusta. Kuuntelemalla osoittaa arvostavansa toista. Parisuhde on jakamista ja kultaisen keskitien löytämistä. Ainut tapa löytää yhteinen sävel on kuunnella, kuunnella ja kerran vielä kuunnella.

Mitkä on teidän mielestänne parisuhteen pahimpia kompastuskiviä? Entä mitkä on teidän mielestänne hyvän parissuhteen tärkeimmät askeleet?


Being in a relationship is never easy and if someone says that they are never arguing with their boy- or girlfriend they are even lying or acting all the time. I have made listed 5 thing that matters most for healthy relationship and happy life together:
1. Find you “ING”, inner guide that really tells you who you are and where you want to go.
2. Be aware of what you really want to feel. You need to be willing to live with those feelings the rest of your life.
3. Forgive. No one is perfect, not even your loved one. Understand some small mistakes and forgive.
4. Think your partner as image of yourself. Often the thing or characteristics that irritates us in the others are the ones we have inside us also but we might not be aware of them.
5. Listen, listen, listen. Always listen what your partner want to say and pay attention to it. Listening is how your respect to others and gain their respect your self also.
This is how I see forming a healthy relationship that lasts for lifetime. What are in your opinion the most important things in good relationship?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Kristiina / CAVA blogi
  3.8.2015 at 12:42

  “Fifty Shade of Gray leffan jälkeen petytään, kun Kari ei ookkaan helikopterilla vastassa.” EI LUOJA mä repesin!! :’D Ihan mahtava vertaus ja näinhän se on, olen kuullut pariin otteeseen että sen leffan jälkeen “tajuaa millainen miehen pitää olla”. SIIS MITÄ?! Hölmö lähtökohta ja se jos jokin on menolippu ikuiseen sinkkuuteen! Hyvä teksti muru! :)

  • Reply
   monasdailystyle
   3.8.2015 at 12:58

   Heheh :D Joo jotkut mediassa näkyvät jutut saattaa antaa ehkä väärää kuvaa miehistä ja aika paljon myös naisista :D
   Kiitos muru <3<3 :)

 • Reply
  Salla
  3.8.2015 at 16:33

  Ihana teksti Mona! Täysin samoilla linjoilla ollaan täälläkin, varsinkin tuon luottamusasian suhteen. Tässä nykyisessä suhteessani vasta olen ymmärtänyt, kuinka mahtavaa onkaan kun voi luottaa toiseen koko sydämestään. Se luo kuitenkin pohjan koko hommalle. Ja aivan totta; ihanaa on myös se, kun ei tarvitse pelätä toisen lähtevän riidan takia, vaan molemmilla on ymmärrys siitä että vastoinkäymisiä tulee ja niistä voi yhdessä selvitä.

  • Reply
   monasdailystyle
   3.8.2015 at 19:25

   Kiitos Salla <3 Se on niin totta, luottamus luo todellakin pohjan. <3

 • Reply
  Iida
  3.8.2015 at 18:09

  Aivan mahtava postaus ja niiiin totta jokainen sana!<3 olen itse parhaillaan toipumassa suhteesta, jossa oman itsensä kuunteleminen jäi toisen varjoon… Joten postaus tuli just oikeeseen aikaan;)

  • Reply
   monasdailystyle
   3.8.2015 at 19:27

   Voi kiitos paljon Iida <3 Ja hurjasti voimia muutoksiin. Suhteen loppuminen on aina vaikeaa, mutta yhden ajan päättyminen on uuden alku. Paljon voimahaleja sinne ja tosiaan muista kuunnella ja arvostaa itseäsi <3

 • Reply
  Outi Karita
  9.8.2015 at 09:57

  Eihän tähän oikein keksi lisättävää… Ihana kirjoitus!!! <3
  Tuon ensimmäinen askel on varmasti monelle tuttu kompastuskivi ja itsekin siihen aikoinaan kompastellut kun olen kyllä kuullut sen sisäisen äänen, mutta…..
  Monesti oon kuullut, että odottakaahan vaan kun ootte ollut 5 vuotta naimisissa, odottakaahan vaan kun ootte olleet 10 vuotta yhdessä, nyt se alkaa menemään jo niin että odottakaahan kun ootte olleet 20 vuotta yhdessä… Niin mitä odottakaahan? Suhde laimenee? Meillä ainakin on vaan syventynyt ja vieläkin saadaan kuulla että ollaan kuin vastarakastuneet. Kun se onni löytyy niin siitä pitää pitää huoli. Tottakai se muuttuu, se muuttuu vain paremmaksi :) <3

  http://outikarita.fitfashion.fi/

  • Reply
   monasdailystyle
   9.8.2015 at 10:21

   Niin samaa mieltä, että paremmaksi vaan :) Kyllä sitä oppii koko ajan tuntemaan toisen paremmin ja rakastuu vaan päivä päivältä enemmän <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *