13.5.2014

Arganöljyä hiuksille ja pohdintaa luonnonmukaisista hiustenhoitotuotteista

Hiukset ovat ehkä yksi tärkeimmistä asioista kauneuden saralla. Jos on huono hiuspäivä koko päivä tuntuu ihan nuhjuiselta. Mikäli hiukset taas ovat hyvin ei meikkiäkään välttämättä tarvitse niin paljon. Itse olen aina vaalinut tarkoin hiusten kuntoa ja pyrkinyt pitämään niistä hyvää huolta. Pitkien hiusten kanssa on toki aina omat haasteensa, etenkin reissuilla ja kesäaikaan, kun hiukset kärsivät auringosta. Talvella ne puolestaan saavat osuutensa pakkasesta.

Olen aina käyttänyt kampaamotuotteita hiuksissa ja huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi laitan jätettävää hoitoainetta ja teen viikon tai kahden välein hiuksille syvähoidon. Luonnonkosmetiikan suosijana olen kuitenkin pohtinut myös luonnonmukaisia hiustuotteista. Muutaman hyvän tuotteen olen löytänyt jo hiustuotteistakin luomun puolelta, mutta edelleen suosikit ovat niitä tavallisia synteettisesti valmistettuja. Food Babe blogin löydettyäni olen kuitenkin herännyt (taas) ajattelemaan montaa asiaa uudestaan ja päädyinkin ostamaan  hänen suosittelemanaan hiustuotearsenaaliini lisänä 100% puhtaan arganöljyn. Sitä voi toki käyttää muuallekin, mutta itse hankin sen nimenomaan hiuksia varten. Food Baben kirjoittaman postauksen hiustenhoidosta löydät täältä. Videolla hän puhuu mm Moroccan öljystä, jonka moni luulee olevan luonnonmukaista, mutta valitettavasti se ei sitä kuitenkaan ole.

Miksi sitten hiustenhoitotuotteet olisi syytä olla luomua? Food Babe käsitteli videollaan erittäin mielenkiintoisesti mm. sitä pointtia, että se mitä laitamme hiuksiin siirtyy esimerkiksi tyynyltä yöllä kasvoille ja suuhun. Tulin heti pohtineeksi faktaa, että omat silmäni ovat aina aamuisin hyvin herkät ja hieman kutittavat ja kirveltävät. Mikäli menen nukkumaan täyteen lakkaa suihkutetun kiharapilven kanssa voin taata, että aamulla silmät ovat melkein muurautuneet umpeen. Tämän Food Babe videon katsottuani en ole enää nukkunut kertaakaan hiukset auki:D Pesen myös hiukset aina ennen nukkumaanmenoa, kun olen laittanut niihin enemmän jotain tuotteita ja muotoillut esimerkiksi jotain juhlia varten. Ei ole silmät enää aamuisin kutittaneet (paitsi nyt allergian takia :D ).

Aiheestahan voidaan olla montaa mieltä ja useat ajattelevat, ettei tuotteissa olevat kemikaalit ole laisinkaan vaarallisia. Itse en niitä kuitenkaan kovin mielelläni lähtisi syömään… Enkä toivo niiden siirtyvän iholta elimistöön, mutta niinhän se kuitenkin todellisuudessa menee. Naisten kilpirauhasen vajaatoimintakin on yleistynyt ihan hurjaa vauhtia, enkä usko kemikaaleja täynnä olevien meikkien ainakaan auttavan kyseisessä sairaudessa. Onneksi näistä asioista keskustellaan paljon parhaillaan ja luonnonmukaisia kosmetiikkatuotteita suositaan entistä enemmän. Jotkut saattavat olla sitä mieltä, että “buumi” luonnonmukaisten tuotteiden osalta on vain hetkellistä, mutta itse ainakin toivon, että luonnonmukaisista tuotteista tulee enemmänkin itsestään selvyys ja merkit panostavat tulevaisuudessa enemmän tuotteiden kehittämisessä juuri vähempään määrään kemikaaleja. Parabeenit taitaa olla se kiistellyin aihe? Joidenkin mielestä parabeenien välttäminen ja niiden “myrkyksi” listaaminen on aivan humpuukia. Olen kuullut sellaistakin, että ne ovat loistava säilöntäaine ja mikäli joutuu ne jättämään tuotteista pois voi tilalle tulla jotain huonompaa? Mitä mieltä olette tästä?

Takaisin kuitenkin tähän arganöljyyn! Ostin oman Born to Bio merkkisen arganöljyni Ruohonjuuresta. Arganöljy tunnetaan sen monista hoitavista vaikutuksista. Se sisältää huikean määrän E-vitamiinia ja antioksidantteja.  Sen kerrotaan myös sopivan aknen hoitoon. Itse en ole vielä kokeillut kasvoille, koska kaapissa on muutama muu ihana öljytuote, mutta jossain vaiheessa pitää ehdottomasti laajentaa tämän arganöljyn käyttöä hiuksista muuallekin kroppaan. Harmillinen asia tuotteessa on se, että arganpuu on uhanalainen. Kannattaakin lukaista Uusi Mustan muutaman vuoden takainen kirjoitus aiheesta täältä. Ostamalla sertifioitua arganöljyä uskoisin kannattavan myös eettisesti tuotettua tuotetta. Mitä mieltä olette tästä?

Keräsin vielä tiivistetysti arganöljyn hyötyjä ja käyttötapoja:

  ei sisällä hajusteita, kemikaaleja, lisäaineita – sopii loistavasti myös vauvojen ihonhoitoon!:)

 kosteuttaa ravitsee ja suojaa ihoa

 antaa apua myös auringon polttamalle iholle

 käytetään myös raskausarpiin

 suojaa ja vahvistaa hiuksia

  auttaa atopian ja psoriaksen hoidossa

 paljon E-vitamiia ja antioksidantteja

Onko arganöljy teille tuttu ja onko se löytänyt jo tiensä teidän kosmetiikkakaappiin?

 Follow on FACEBOOK // BLOGILISTA // BLOGLOVIN // INSTAGRAM

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  LadyBlue
  13.5.2014 at 11:23

  Ah tässä on taas aihe, josta voisin puhua loputtomiin! Argan-öljyyn en osaa otta kantaa, en käytä hiuksiini mitään öljyjä, mutta shampoot ja muut hiustenhoitotuotteet olen vaihtanut luonnollisempiin.

  Suosittelen lämpimästi esim. kampaamolaatuisia John Mastersin tuotteita, heiltä minulla on myös kaikki föönaukseen tarvittavat muotoilutuotteet kuten geelimäinen pitoa antava tuote sekä suolasuihke. Näitä saa joistakin kampaamoista sekä tilattua vaikkapa Lookfantasticista. Lisäksi olen havainnut hyväksi Born to Bio -merkin shampoon (itse käytän rasvoittuville hiuksille tarkoitettua), jota saa vaikkapa Ruohonjuuresta tai Prismasta sekä Desert Essence ja EO Products -merkkien shampoot ja hoitoaineet (saa esim. iHerbista).

  Luonnonkosmetiikan shampoissa on paljon eroja ja monet latistavat hiukset ihan kamaliksi. Mutta näistä mainitsemistani olen tykännyt! Mulla on perussuomalaiset ohuehkot ja liukkaat hiukset, Olen monta kertaa meinannut omassakin blogissa ottaa aiheen esiin ja jotain olen kirjoitellutkin ainakin John Mastersista (löytyy Luonnonkosmetiikka -tagin alta), mutta lukijakunta koostuu selvästi enemmän sisustajista, joten ujutan vain silloin tällöin kosmetiikkajuttuja mukaan :)

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 15:52

   Hei ihan huippua – kiitos vinkeistä. Pistän merkit korvan taa ja laitan seuraavalla tilauksella noita lisäks :)
   Kirjoittele ehdottomasti vaan paljon, jos sulta kokemusta löytyy!! :) Varmasti kiinnostaa sisustajiakin;)
   Tuun kurkkimaan sun juttuja!!:)

 • Reply
  Konkistadori
  13.5.2014 at 11:52

  Hyvä kirjoitus! Mulle itselleni oli iso yllätys (vaikka eipä siinä todellisuudessa mitään yllättävää ollutkaan…), että oma jo kuukausia kenkkuillut ihoni rauhottui yhdessä yössä entiset rasvat ja putsarit jätettyäni. En ole varma onko kyseessä parabeenit, hajusteet, vai ylipäätään vain kaikki “ylimääräiset” aineet, mutta aion kyllä siirtyä kaikissa kemikaaleissa hellävaraiseen ja luonnolliseen suuntaan….samoin olen tehnyt aikoja sitten ravinnon suhteen, ajatellen sen olevan vaikutukseltaan voimakkaampaa (ja onkin varmasti!), mutta eipä sekään ole ihan yksi ja sama mitä ihon ja hiusten kautta itseemme tungetaan :/

  Vaikka moni aine itsessään todetaankin “ei-toksiseksi”, ei noista kemikaalien yhteisvaikutuksista koskaan tiedä. Eikä yksilöllisesti reagoivista kehoista, omine herkkyyksineen ja hauraampine kohtineen.

  Ihanaa viikkoa Monalle :)

  – K

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 15:56

   No mutta ihan huippua, että sait ihon rauhoittumaan pelkästään puteleja vaihtamalla!!!:) Ja tosiaan kyllähän se perusta lähtee sisältäpäin, mutta onhan niillä tuotteillakin iso osa kokonaisuutta..
   Ja oon ihan samaa mieltä – noista yhteisvaikutuksista tiedätään tosi vähän:/ Ja jo pelkästään “pitäisi” olla turvallisia on vähän kyseenalainen juttu… Eiköhän näistäkin pikkuhiljaa tule entistä enemmän keskustelua ja sitä myöden ehkä jotain muutoksia..
   Ihanaa viikkoa myös sinne <3 <3 :)

 • Reply
  Nella
  13.5.2014 at 12:51

  Vielä vähän aikaa sitten vannoin Argan-öljyn nimeen, mutta nyt se on tainnut löytää syrjäyttäjän… Mulla vaihtuu ihonhoitotuotteet aika usein ja tykkään tosi paljon kokeilla aina uusia juttuja. Johtuu varmasti monestakin syystä, sääolosuhteet niistä ehkä merkittävimpinä, talvella öljy oli parasta pakkasen puremalle iholle, näin kesän kynnyksellä kevyempikin kosteutus riittää :)

  Argan-öljystä kuitenkin sen verran, että vaikka se jäi minulla vähemmälle käytölle, on sen suosio meidän huushollissa kuitenkin taattu; mies nimittäin on alkanut käyttämään sitä after shave -öljynä! Hänellä on tosi herkkä iho ja yleensä kaikki vahvat miesten tuotteet on ihon rauhoittamisen sijaan saanut sen punaisille pilkuille :/ Argan-öljy on kuitenkin kuulemma mukava levittää vaikka hieman ärtyneemmällekin iholle tasoittaen sen sävyä ja tehden sen pehmoiseksi <3 Tuli hänen kokemuksistaan mieleen, että näin kesän kynnyksellä varmasti naisillakin säärien, kainaloiden ja bikinirajojen sheivailu yleistyy ja mikäli se aiheuttaa ihoärsytystä, kannattaa Argan-öljyä kokeilla ihon rauhoittamiseen!

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 15:45

   Hei mahtavaa! Pitääkin näyttää tää kommentti myös Eetulle, josko se suostuisi edes testaamaan tosi kuivaan ihoonsa, kun hän atopiasta kärsii.
   Ja loisto vinkki, että naisillekin sheivailun jälkeen tätä vaan!:)
   Mitä käytät nyt arganöljyn tilalla?:)

   • Reply
    Nella
    15.5.2014 at 11:36

    Käytän nyt GamARde -merkkistä sebo-control voidetta, sillä on “ihohuokosia supistava ja talineritystä tasapainottava” -vaikutus. Mulla on mustapäät aika iso riesa kasvoissani, niin ajattelin että tuo öljy saattaa tukkia ihohuokosia, joten kokeilen nyt tuota kevyempää voidetta ja vaikuttaa kyllä varsin toimivalta!

 • Reply
  Empressfleur
  13.5.2014 at 13:35

  Hyvä postaus, kiitos siis siitä!

  En ole vielä käyttänyt öljyjä hiuksissa, vaikka erilaisia puteleita olenkin tutkaillut kaupoissa. En ole vain onnistunut vielä päättämään minkä purkin haluaisin ja onko se nyt todella hyvä tuote hiuksiini. Mielelläni siis lukisin mitä mieltä olit tästä öljystä, kun sitä pääset testaamaan :) Oletko huomannut jotain positiivista öljyjä hiuksiin laittaessasi?

  Tässä muutamien kuukausien aikana olen kyllä pohtinut paljon hiusten kuntoani ja niissä käytettäviä tuotteita. Mulla on siis herkkä hiuspohja (kutisee aina suihkun jälkeen), joka tällä hetkellä rasvoittuu kovaa kyytiä. Pesuja pitäisi siis olla joka päivä, mutta varjopuolena siinä on se, että hiusten latvat kärsivät liiallisesta pesusta. Kyllä sen on nyt tässä hyvin monen pesukerran aikana huomannut, että mitä enemmän kaikkia kemikaaleja yms shampoossa on, sitä pahemmin päänahka ärsyyntyy ja hiukset likaantuu. En kuitenkaan tiedä miten hyvin tällaiset luonnonshampoot pitävät hiukset puhtaina ettei tarvitse illalla olla heti rasvalettinä.. Koska olet kyllä niin oikeassa, että jos on puhtaat hiukset, elämä sujuu niin paljon paremmin kuin likaisissa hiuksissa :)

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 15:50

   Voi kiitos:) Kiva kuulla, että tykkäsit aiheesta:)
   Mä oon tosi paljon tykännyt tästä hiuksiin käytettynä! :) Oon siis käyttänyt jo tosi pitkään mm. tota Moroccan oilia ja kröhöm – siitäkin tykkään ihan super paljon;) Mutta tää arganöljy ajaa ihan saman asian, muttei vaan sisällä noita ylimääräisiä mömmöjä:) Kiillottaa, silottaa ja pehmentää hiuksia. Mä käytän tätä siis ihan jätettävänhoitoaineen tavoin. Tosi pieni määrä latvoihin riittää.
   Tuosta hiusten rasvoittumisesta… Mä jossain vaiheessa radikaalisti vähensin hiusten shampoo pesut kertaan viikossa. Alkuun oli aika järkkyä, mut tosi nopsaan hiuspohja tottu siihen, eikä rasvottunu lainkaan niin nopeasti enää. Välipäivinä pesin hiukset kananmunalla!! :) Se sai hiukset kiiltämään ja puhdisti tosi hyvin:) Kuulostaa hassulle, mutta ainakin mulla toimi tosi hyvin.
   Nykyään pesen shampoolla noin 2-3 päivän välein ja huuhtelen sitten ihan vedellä useammin. Kananmunapesua en oo enää jaksanut käyttää, mutta johtuu ihan vaan laiskuudesta:D

   • Reply
    Empressfleur
    14.5.2014 at 10:29

    Täytyykin sitten kokeilla noita öljyjä, vaikkapa juuri tuota suosittelemaasi arganöljyä :)

    Apua! Kerran viikossa shampoopesu :/ Kyllä mäkin oon yrittäny vähentää pesukertoja, mutta tuntuu jo että kolmas päivä on kamala ja tuntuu vaan, että päänahka syyhyää hirveesti ja raavin sen verille.. Hmm, tota kananmunaa en oo kokeillukkaan, sitä voisi joku vapaapäivä vaikka testailla :) Miten oot sen kananmun kanssa tehnyt? Levittänyt suoraan hiuksiin vai laimentanut sitä jotenkin? Jännä kuulla, että tuo kananmuna puhdisti sitten tosi hyvin hiukset, menee siis ehdottomasti kokeiluun. Kiitos vinkistä :)

    • Reply
     Mona
     14.5.2014 at 10:44

     Laitoin n 2-3 kananmunaa lasiin ja vähän lämmintä vettä. Sekoitin ne hyvin keskenään ja sit käytin ihan shampoon tavoin, mut annoin hetken vaikuttaa. Sit tosi hyvä huuhtelu ensin lämpimällä vedellä ja loppuun vielä niin kylmällä ku tarkenee! :)

 • Reply
  Belledejour
  13.5.2014 at 14:05

  Mahtava tuo Food Babesin blogi! Kiitos kun mainitsit hänet kirjoituksessasi. Näin kesän lähestyessä kannattaa tutkia etenkin aurinkorasvojen tuoteselosteet. Minulla ei ollut mitään hajua aikaisemmin, että aurinkovoiteista imeytyy ihon kautta myrkkyjä elimistöön… mm Hawaiian Tropic ja monen muun brändin tuotteissa on suuria määriä terveydelle haitallisia ainesosia. Googlettakaa safe sunscreen!

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 15:59

   Siis todellakin – ihan huikea tyyppi!! Suosittelen pistämään kirjanmerkkeihin ylös ja tykkäämään myös facebookissa. Hän linkittelee siellä paljon kaikkea extra juttuakin! :) Mä löysin aikoinaan Foob Baben mun “idolin” Marie Forleon kautta;) Kurkkaappa video täältä: https://www.youtube.com/watch?v=Wj2jqR2yglY
   Tosi kiva, että sait Food Babe maininnasta vinkkiä:)

 • Reply
  ansku
  13.5.2014 at 14:23

  Miltä teidän argan-öljyt haisee? Joka kerta kun olen ostanut Argan-öljyä se on haissut ihan lannalle.

  • Reply
   Mona
   13.5.2014 at 16:00

   Mun mielestä ei se haise oikeastaan miltään. Ei siis liiemmin hyvällekään;) Lantaa mä en tosta ihan heti hoksannut :D Koitin vielä äskön nuuhkia tarkemmin;D

 • Reply
  Anna
  13.5.2014 at 23:46

  Heh, Argan-öljy tosiaan haisee mun ja miehenkin mielestä ihan apulannalle!:D Mutta väliäkös sillä, jos öljy saa jopa talvipakkasissa kuivuneen ja ärtyneen ihon siloiseksi ja tasapainoiseksi!

  Mitä barabeeneihin tulee, niin ne tosiaan ovat loistavia säilöntäaineita eivätkä aiheuta yliherkkyyttä. Mutta kukaan ei voi varmaksi sanoa, mitä pitkäaikainen altistus saa aikaan. Kuten ei monen muunkaan kemikaalin kohdalla. Taannoinhan Turun Yliopiston fysiologian proffa Jorma Toppari otti tähän kantaa mm. Turun Sanomissa. Hänhän on tutkimusryhmineen tutkinut juuri lisääntymisterveyttä. Hän oli sitä mieltä, että raskaana olevan tulisi välttää kaikkea turhaa kemikaalialtistusta, mm. meikkaamista ja hiusten värjäämistä. Ihmiset ovat niin lyhyen ajan vasta altistuneet näin runsaille määrille ympäristön vierasaineita, että kaikkien “tutkittujen” kemikaalien turvallisuuteen sokeasti luottaminen on lähinnä hyväuskoista väärään turvallisuuden tunteeseen tuudittautumista. Ja juuri sikiöt ovat erityisen herkkiä kaikille toksisille ja perimää moduloiville yhdisteille, mitä voi kemikaaleissa olettaa olevan.

  Itse olen viime vuosien aikana vähentänyt kosmetiikan käyttöä rutkasti (joskaan en sitä ennenkään ole ollut mikään suurkuluttaja) ja siirtynyt lähes täysin luonnonkosmetiikkaan. En ole fanaattinen, mutta epäilevä silti kuitenkin. Mitenköhän monta täysin turvalliseksi uskottua yhdistettä on myöhemmin osoittautunut vaaralliseksi… Noh, niitä on monta!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *