26.6.2013

Perimmäinen syy pahoille suolisto-oireille

Vihdoinkin alan päästä eteenpäin ja tutkimukset ovat alkaneet tuottamaan tulosta. Olen todella pitkään kärsinyt erinäisistä ongelmista vatsan kanssa. Olen aina ollut todella herkkä vatsainen ja reagoin kaikkeen ensimmäisenä vatsalla. Nuorempana oli myös vaihe, kun olin jatkuvasti kipeänä. Milloin oli mitäkin tulehduksia ja söin todella monta antibioottikuuria niihin. Ne saattavatkin olla yksi syy entisestään herkistyneeseen vatsaani.

Perimmäinen syy pahoille suolisto-oireille

Alku vuodesta päätin, että haluan vihdoinkin saada selvyyden jatkuviin vatsakipuihin ja huonoon oloon. Olen kuitenkin pitkään jo syönyt terveellisesti, joten ruokavaliokaan ei selvästi voinut selittää ikäviä oireita. Käännyin alkuun lääkärin puoleen, joka oli sitä mieltä, että vaivat johtuvat närästyksestä tai toiminnallisesta vatsasta.

Sain kuitenkin omasta pyynnöstäni (suorastaan vaatimuksesta) lähetteen erikoislääkärille. Suuntasin Turun Mehiläiseen Tiina Kojolle, joka tekikin kevään aikana minulle sekä vatsalaukun- että paksusuolen tähystykset. Ensimmäisestä todellakin selvisi, että minulla on refluksitauti ja palleatyrä. Olin melko yllättynyt, koska närästys oireita minulla ei ole koskaan ollut.

Refluksi ei siis kuitenkaan selittänyt ongelmiani. Tähystysten tarkemmat tulokset olivat myös hyvät, eikä esimerkiksi mahasta löytynyt helikobakteeria, jota hieman epäiltiin. Tähystyksissä saatiin myös poissuljettua vakavammat sairaudet, kuten Chronin tauti tai paksusuolen syöpä.

Perimmäinen syy pahoille suolisto-oireille

Kirjoitin aikaisemmin vatsalaukun tähystyksestä täällä ja voin edelleen erittäin lämpimästi suositella Kojoa kaikille tähystyksiin joutuville. Toimenpiteet eivät todellakaan ole mitään mukavia, mutta mukava ja erittäin empaattinen lääkäri lievittää ikävää kokemusta todella paljon. Iso iso kiitos myös hoitajalle, joka Kojon kanssa toimi. Jännitin nimittäin toimenpiteitä niin tajuttoman paljon, ettei mitään järkeä. Hoitaja oli kuitenkin todella rauhoittava ja auttoi pysymään rauhallisena. Olenkin jo monelle tutulle ehtinyt suositella Kojoa, kun on tullut puhetta tähystyksistä.

Tähystyksistä ei kuitenkaan vielä selvinnyt tarkemmin syitä vatsani oireilulle. Seuraavaksi suuntasin Lääkärille nimeltä Sirpa Alifrosti. Hän on Funktionaalisen lääketieteen lääkäri, josta olin kuullut entuudestaan paljon positiivista. Sain häneltä lähetteet laajaan ruuansulatusanalyysiin ja ruoka-aineallergiatesteihin, jotka tehtiin MDD:n kautta.

Näiden näytteiden otto olikin ihan oma projektinsa. Tilasin ensin nimittäin itse MDD:ltä tarvittavat putkilot. Lähetin sähköpostilla lääkärin lähetteet MDD:lle, joiden pohjalta he lähettivät tarvittavat purkit postitse suoraan minulle kotiin. Ruoka-aineallergioita varten minun tuli mennä labraan, jossa otettiin purkkeihin verinäytteet. Vein labraan myös purkkien mukana tulleet ohjeet. Sain valmiit näytteet mukaani hetken odottelun jälkeen ja kiikutin ne heti postiin lähtemään Helsinkiin MDD:lle.

Laaja ruuansulatusanalyysi otetaan kolmen päivän ulosteista. Tämä jos joku oli erittäin ikävää puuhaa. Itse siis piti kolmen päivän jätökset kerätä purkkeihin. Näihinkin mukana tuli todella tarkat ohjeet miten toimia minkäkin purkin kanssa.

Kolmen päivän jälkeen kaikki purkit postitettiin myöskin suoraan MDD:lle täytettyjen lappujen ja lippujen kera. Lähetin nuo kaikki paketit siis samaan aikaan. Melkoista väkertämistä oli, mutta ehdottomasti kaiken sen arvoista!

Tulokset sain muutama viikko sitten. Oma arvioni oli, että olen allergisoitunut ja yliherkistynyt todella monelle ruoka-aineelle. Oma perimäni on huono sillä molemmat vanhemmat ovat allergisia ja äidillä todettiin juuri ruokayliherkkyyksiä ties mihin ruokiin, jopa salaattiin!

Isällä on paha laktoosi-intoleranssi ja hänen omin sanoin ainut mikä ei tuota vatsakipuja on neljä viikkoa seissyt vesi:D Pikkuveljellänikin on maitoallergia. Jep, me ollaan aika sairasta porukkaa. Terveelliset elämäntavat eivät siis todellakaan aina takaa terveyttä. Yksilöllisen ja tarkkaan suunnitellun ruokavalion merkitys korostuukin tällöin äärimmäisen korkealle.

No mutta, takaisin niihin MDD:n tuloksiin. Allergioita minulla ei ollut lainkaan, mutta ruokayliherkkyyksiä senkin edestä. Onneksi ei kuitenkaan läheskään niin paljon, kuin äidilläni. Ruokayliherkkyydet eivät kuitenkaan todenäköisesti yksinään selitä vatsaongelmiani, sillä laajasta ruuansulatusanalyysista selvisi, että vatsassani on haitallinen Klebsiella pneumonia bakteeri, joka voi olla yksi taudin aiheuttaja.

Tuloksista selvisi myös, että minulla on kohonnut paksusuolen syövän riski. Vatsastani puuttui myös kokonaan hyvät lactobacillus-bakteerit. Näiden tulosten perusteella päästiin jatkamaan hoito-ohjelmaa eteenpäin. Tässä vaiheessa mukaan astui ihana ihana Maria Jokinen, jonka kanssa sovin myös blogiyhteistyöstä. On minulle äärimmäisen suuri ilo saada tuoda Marian ammattitaitoa tarkemmin esiin täällä blogissa. Hän on ihan huikean ihana tyyppi ja myös äitini on hänen ravintovalmennuksessaan käynyt. Oma äitinihän opiskelee parhaillaan Pro Health ravintovalmentajaksi ja sitä kautta tiesinkin Mariasta.

Otin häneen yhteyttä omien ongelmieni puolesta ja kysyin olisiko hän halukas tekemään ravintovalmennuksen tiimoilta yhteistyötä. Toivon todella sydämeni pohjasta, että tämän yhteistyön kautta mahdollisimman moni siellä ruudun toisella puolella olevista saa myös apua ja löytää ravintovalmentajan vastaanotolle.

Kävin Marian vastaanotolla nyt maanantaina ensimmäisen kerran. Hän haastatteli tarkaan taustat ja muut tärkeät asiat. Kävimme läpi nykyistä ruokavaliotani ja Maria kertoi myös tarkemmin MDD:n tuloksista. Oli todella huojentavaa kuulla näistä tuloksista Marialta, kun hän kertoi ymmärrettävästi mitä mikäkin tarkoitti. Marialla on vankka kokemus ravintoalalla. Hän on elintarviketieteen maisteri ja on työskennellyt lääketutkimusten parissa pitkään, jonka jälkeen hän vuonna 2010 löysi Paula Heinosen Funktionaalisen lääketieteen kurssit ja on nyt sillä tiellä. Maria perusti oman Rosmaria yrityksen ja haluaa viedä eteenpäin tietoa terveyttä edistävästä ruokavalio- ja elämäntapamuutoksista. Täysin siis niitä asioita, joita itse liputan ja joita haluan myös blogissani tuoda esiin.

Maria laati minulle hoito-ohjelman, joka sisältää ruokavaliohjeet ja myös tarvittavat lisäravinteet. Ensimmäinen kuukausi on kaikkein “vaativin”,  koska tuona aikana vältän kaikkia ruoka-aineita, jotka olivat vähänkin koholla ruokayliherkkyys testeissä.

Erityisen tärkeää on myös syödä oikein ja terveellistä ruokaa, koska en halua syödä antibioottia vatsassa olevan bakteerin häätämiseksi. Maria teki ohjelmaan esimerkiksi ateriaehdotuksia, joita nyt noudatan muiden ohjeiden kanssa. Lisäravinnelistaa myös tarkistettiin ja nyt alkuun käytänkin niitä normaalia enemmän. Olen itse ollut jo jonkun aikaa kokonaan gluteiinittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla. Niiden jättämisen jälkeen ei olekaan laisinkaan hankalaa lähteä noudattamaan Marian ohjeita. Lähinnä vain nyt helpottaa hurjasti, kun on toisen antamat ohjeet, eikä tarvitse kaikkea itse miettiä. En olisi saanut yksin kokonaisuutta kasattua ja oli paljon sellaista tietoa, jota en ollut osannut ottaa huomioon.

Nyt siis luottavaisin mielin jatkan hoito-ohjelmani noudattamista ja toivon saavani itseni parempaan kuntoon. Pelkästään maidottoman ja gluteiinittoman ruokavalion avulla olen saanut vatsan paljon paremmaksi. Miten iso helpotus onkaan, kun ei tarvitse jatkuvasti kärsiä kouristuksista ja olla kiiruhtamassa sosiaalisista tilanteista pois vatsakipujen takia. Ihanaa sanon vaan!

Uuden ruokavalion myötä olen kuitenkin ollut äärimmäisen väsynyt ja energiat ovat olleet todella vähissä. Kropalla varmasti menee aikansa tottua ja olen varmaan myös saanut liian vähän energiaa. Maria sanoikin, että nyt on tärkeää saada riittävästi oikeaa energiaa ja pitää keskittyä syömään tarpeeksi, jotta saan energiat takaisin.

Toki olen myös stressannut melkoisen paljon fyysistä kuntoani ja ruokavaliota, joka varmasti osaltaan myös on vaikuttanut jaksamiseen. Onkin suuri apu saada ammattilaiselta tarkat ohjeet niin ruokavalioon, kuin lisäravinteisiin, jotta voi itse keskittyä vain ohjeiden noudattamiseen.

Tästä on hyvä lähteä eteenpäin! Tulen kirjoittamaan asian tiimoilta kuulumisia myöhemminkin ja mikäli teillä nyt heräsi jotain mieltä askarruttavia kysymyksiä, vastailen niin mielelläni kommenttiboksin puolella.

 

Mikäli sait postauksesta inspiraatiota jaathan sen myös ystävällesi, joka voisi tästä hyötyä. ♥

SEURAATHAN MYÖS TERVEYS JUTTUJA INSTAGRAMISSA @MONAVISURI

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply
  LeAnn
  26.6.2013 at 06:53

  Olipas mielenkiintoinen postaus. Tuo ruoka-aineherkkyys on jännä juttu. Äidilläni on todettu myös monia allergioita, joista oluthiiva on yksi ihmeellisimmistä. On ollut mielenkiintoista kuulla aterioistasi. Kiitos postauksesta ja tsemppiä Mona! :-)

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:13

   Kiitos itsellesi, kiva kuulla, että aihe kiinnostaa!:) Koitan jatkossakin aina välillä postailla ruokajuttuja:)

 • Reply
  Sonja
  26.6.2013 at 06:55

  Toivottavasti saat itsesi kuntoon mahdollisimman pian! Oot ainakin itse tehnyt kaikkesi sen eteen! Voimia <3

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:13

   Kiitos murunen <3 Paljon on jo parempaan päin :)

 • Reply
  Veronica
  26.6.2013 at 09:15

  Ompa hurjan kuulosta! Ihanaa että kaikki kuitenkin on nyt selvinnyt ja suunniteltu ruokavaliokin kuulostaa hyvältä. Paljon on hommia tehtyä tuon eteen niin se varmasti palkitsee ! :) Tsemppiä <3

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:14

   Kiitos tsempistä Veronica!!:) <3

 • Reply
  Marjukka
  26.6.2013 at 09:20

  Voi, kun olen iloinen, että asiat lähtevät selkiytymään pikkuhiljaa. Onneksi sinulla on ollut huippuammattilaiset ympärillä, ja vielä äitisikin opiskelee ravintoneuvojaksi. Tästä se lähtee, toivon sydämestäni, että saat avun. Kai kirjoitat, miten ruokavalio tepsii? Tsemppiä ja voimia edelleen, toivottavasti “Mona´s Daily Smile” jaksaa säteillä vaikeuksista huolimatta.

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:26

   Kiitos ihana Marjukka <3 Sä oot kyllä niin huippu tyyppi. Odotan kovasti et ehdittäis näkemään mahdollisimman pian ihan livenä.
   Kirjoittelen ehdottomasti miten tää tästä lähtee sujumaan!:)
   Haleja sinne paljon <3

 • Reply
  Anonymous
  26.6.2013 at 09:59

  Huh, aikamoisen “koettelemuksen” olet läpikäynyt, mutta selvästi se on kannattanut ja alkaa pikku hiljaa tuottamaan toivottuja tuloksia :) Ei voi muuta kuin ihailla omaa aktiivisuuttasi!! Itselläni on myös joitakin ruokarajoituksia, mutta tekstisi luettuani totesin, että itse olen selvinnyt melko pienellä “vaivalla” ruoan suhteen. Tuntuisi hirveän vaikealta jättää maitotuotteet ja viljatuotteet kokonaan pois, mutta mitäpä sitä ei oman hyvinvointinsa eteen tekisi. Tsemppiä paljon ja ihanaa, että jaksat näistä kokemuksistasi kirjoittaa ja jakaa tietoa ja ennen kaikkea aina vaan hymyillä :D

  -hanna

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:29

   Joo onhan se aika vaivalloista aluksi, mutta nyt jo tottunut aika hyvin olemaan ilman viljoja ja maitoa. Maitotuotteita saan kuitenkin aika pian jo hiukan lisäillä ruokavalioon joten tää tulee tästä helpottumaankin hurjasti lähipäivinä!:)
   Ja tosi kiva jos aihe on kiinnostanut:) Koitan jatkossakin jakaa hiukan mietteitä ja vähän tuloksia täällä miten ruokavalion osalta sujuu:)
   Pus ja haleja ihana hanna <3 :)

 • Reply
  Titu
  26.6.2013 at 10:48

  Mielenkiintoinen postaus. Ei ole tullut pitkään aikaan luettua blogiasi, mutta nyt taas heräsi mielenkiinto uudelleen. Itsekin olen olut gluteenittomalla kohta jo vuoden. Vältän myös maitotuotteita.

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:30

   Kiva kuulla, että aihe kiinnosti! :) koitan jatkossa kertoilla vähän asian puitteilta kuulumisia:)

 • Reply
  Suvi
  26.6.2013 at 13:00

  Kuulostaa hyvin tutulta. Kirjoitin samoista aiheista omaan blogiini. Tilanne on parantunut huomattavasti ruokavalion korjaamisella. Mutta ehkäpä joku samankaltainen testaus tulisi myös minulle kyseeseen, missä sinä olet käynyt. Kuulin, että Helsingissä niitä tekee antioksidanttiklinikka. On kyllä jännä miten viime vuosina nuorten naisten vatsaongelmat ovat yleistyneet. Vai onko tieto aiheesta vain kasvanut?

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:33

   Nää testit mitä mulle tehtiin taitaa mennä vaan MDD:n kautta. Ne lähetetään sieltä jenkkeihin asti!:O Mutta siis tuo antioksidanttiklinikka on kyllä yhteistyössä mdd:n kanssa. Voi toki olla että oon väärässäkin.
   Joo kyllä nää vatsaongelmat taitaa olla ihan sekä naisten että miesten kontolla:( Ja tosiaan hurjan monella nykyään. Syitä on varmasti monia..

 • Reply
  Casey Sorrell
  26.6.2013 at 14:44

  The translation was a bit difficult to read on this post but I understand that you have some digestive issues. I too get that, I think it may have something to do with being a woman, because it seems more and more women are noticing digestive problems. I found that if I eat a diet mostly free of processed foods and starches that my bloating and pain are not bad I also take a pro-biotic supplement and have been doing that for almost 2 months now and I can really tell a difference, my stomach is much calmer and I have many less episodes of pain and being uncomfortable.

  follow me on bloglovin
  http://www.caseyslife365.blogspot.com

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:38

   Yes, I have a klebsiella bacteria in my stomach and now i'm trying to drive it out with a special diet which is made by nutritionist..

 • Reply
  Anonymous
  26.6.2013 at 15:46

  Tähän postaukseen liittymättä kysäisisin vähän Turusta, tullaa ensi lauantaina päiväseltään tulossa käymään niin minne meidän ehdottomasti kannattaisi mennä? Fontana ja Tintå taitavat olla suosikkisi? :) Entäs kummassa parempaa sushia Hanko sushissa vai Kadossa? Kiitos vinkeistä :)

  • Reply
   Anonymous
   26.6.2013 at 19:45

   Kerron turkulaisena oman mielipiteeni, vaikka Monalta kysyitkin :> Ehdottomasti Kado. Kadon jälkeen jokirantaan kävelylle ja Donnaan (jokilaiva) vaikka lasilliselle tai Cafe Artiin kahville. -M

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:40

   Kiitos ihana M, kun vastasit nopeasti tänne!!! :) Ja ihan samoilla linjoilla:) Kado todellakin ja art on ihana <3 :)
   Ja tosiaan Tintå on kestosuosikki;)
   Lauantaina olisi myös Aula Cafen jazz brunssi joka kuuluu lemppareihini. SInne olen todenäköisesti itse menossa sillä välin kun Eetu juoksentelee Paavo Nurmi maratonilla :)

   Ihanaa Turun reissua!! :) Nykäise ihmeessä hihasta, jos törmäillään:)

 • Reply
  Anonymous
  26.6.2013 at 15:54

  Oon itekkin joutunut pikkuhiljaa siirtymään maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon ja tuntuu et syömiset on tosi ykspuolisia. Olisko sulla jotain hyviä perusruoka vinkkejä? Ja tsemppiä sulle!:)

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:42

   Kiitos tsempistä!!:) Aluksi tosiaan tuntuu hankalalta ja yksipuoliselta, mutta aika nopsaan keksii korvikkeita. Koitan ainakin viikottain joitakin vinkkejä jakaa täällä bloginkin puolella! :)
   Pirtelöt ainakin on kivoja ja niitä saa väsättyä vaikka millaisia, sit esim tofua kannattaa kokeilla samoin muita soija tuotteita. Jos voit viljoja syödä niin hirssi, tattari ja qvinoa on ihania!! :)
   Tsemppiä myös sinne:)

 • Reply
  Anonymous
  26.6.2013 at 19:31

  Kiitos perusteellisesta postauksesta ja toivottavasti pääset vaivoista kokonaan joku päivä eroon! :)

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:43

   Kiitos itsellesi, kiva kuulla, että aihe kiinnosti :)

 • Reply
  Anonymous
  26.6.2013 at 19:39

  Mitä ruokatuotteita suosit noudattaen sun ruokavaliota? :)

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:44

   Kaviksia, kanaa, kalaa, öljyjä, siemeniä, pähkinöitä, marjoja jne. :) Koitan tehdä mahdollisuuksien mukaan ainakin viikottain postauksia ruokajutuista tänne bloginkin puolelle. Kuvia näkee useammin myös instagramin puolella! :) Kannattaa siis sinnekin kurkkia :)

 • Reply
  Nanna
  26.6.2013 at 20:16

  Mitä lisäravinteita syöt sitten? :) Vatsaongelmat on kyllä jotain niin hirveitä ja ennen kaikkea vaikeita selvittää, joillain ne eivät selviä koskaan vaikka tekisi mitä. Afrikassa asuessani mulla ei ollut mitään oikeita koska sen tuoreempaa ruokaa ei olisi voinut muualta saada, mutta täällä kun jo melkein veteenkin laitetaan lisä- ja säilöntäaineita, niin minkäs teet. Siinä ainakin näki hyvin mikä sopii omalle vatsalle ja mikä ei :)

  • Reply
   Mona
   27.6.2013 at 19:46

   Tavallisella koululääketieteen tukimuksilla harvoin selviääkään: Vikana sanotaan todella monelle, että toiminnallinen vatsa vaan. ei voi mittään ja että ota vähän precosaa kun on pahin ripuli…..:(
   Lisäravinteita on nyt aika paljon aluksi kuurina, mutta jatkuvassa käytössä on kalaöljyt, probiootit, d-vitsku ja magnesium! :)

 • Reply
  Laura
  30.6.2013 at 11:09

  Tosi kiva kun kirjoitit aiheesta! ja toivottavasti jatkossakin saa lukea lisää.:) Itsekin taistelen samanlaisten ongelmien kanssa. Kivaa kun postailet kuvia ruoista tänne ja instagramiin! Saan hyviä ideoita ja monipuolistettua omaa ruokavaliota :)

 • Reply
  Anonymous
  3.7.2013 at 06:04

  Ihana postaus muru :-) Niin se on, että vaikka joutuu luopumaan tietyistä jutuista ruokavaliossa, saa tulevaisuuteen kuitenkin niin paljon enemmän. Mikään ei voita terveyttä ja sen mukanaan tuomaa kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta. Vaikka alku on vaikeaa kaikki sen eteen näkemä vaiva on miljoonasti sen arvoista. Ja sehän tässä funktionaalisessa hoidossa niin tärkeää onkin, että pitää myös itse ottaa asioista selvää ja nähdä oikean itselle laaditun ruokavalion avulla vaivaa oman hyvän terveyden saavuttamiseksi. Raksu <3 -mami –

 • Reply
  Suppu
  5.9.2013 at 20:45

  Paljon MDD:n testit maksoi sulle? Ja ilmeisesti näihin testeihin tarvitsee lääkärin lähetteen? :)

  • Reply
   Mona
   5.9.2013 at 20:58

   Heippa Suvi! Joo lääkärin lähetteellä ja olisikohan hintaa ollut kaikkineen noin 800e (allergiat ja erikseen ruuansulatusanalyysi)

   • Reply
    Suppu
    6.9.2013 at 10:24

    Huih, kun sydän pysähtyi ku näin ton summan :D
    Itseänikin on vaivannut erinäiset vatsaongelmat, vireyden lasku, iho-ongelmat ja lista jatkuu..
    Maidottomalla ja viljattomalla ruokavaliolla olen ollut jo hetken aikaa, turvotuksiin ja hieman mahavaivat helpottuneet mutta väsymys ja tunnen ettei tämä ole normaalia.
    MDD: tutkimuksista olen ollut kiinnostunut, mutta en sen enempää ole perehtynyt vielä että kuka tekisi lähetteen/”selittäisi” vastaukset.
    Vaikka olen sitä mieltä, että omaan terveyteen ei voi satsata liikaa, mutta pienillä tuloilla se tuntuu lompakossa.

    • Reply
     Mona
     6.9.2013 at 11:38

     Joo on noi kalliita ja tuntuu kyllä kukkarossa:/ Tuosta summasta saa kyllä vielä kelakorvaukset ja jos on vakuutus niin nekin voivat korvata osan.
     Voisitko kuitenkin ensi esimerkiksi suunnata ravintovalmenjan luo? Voin niin lämpimästi suositella pro healt ravintovalmentajia <3 :)
     http://www.ravintovalmentaja.fi.
     Ammattitaitoinen ravintovalmentaja osaa todella katsoa juuri sinun tilanteen ja kartoittaa hoitomahdollisuuksia yksilöllisesti.
     Heillä on myös osaaminen arvioida kannattaako testejä lähteä tekemään ja mitä testejä. Valitettavasti tänä päivänä pitää itse ottaa ihan hirveästi selvää näistä terveysasioista. Normaali koululääketiede kun pyrkii hyvin paljon yleistyksiin.
     Kannattaa muuten kurkata mun idolin Olli Sovijärven testi täältä.

 • Reply
  Inna
  4.2.2014 at 16:56

  Hei Mona!

  Kulmat koholla lueskelin tekstiäsi. Olen nimittäin käynyt saman rumban itsekin läpi. Samat oireet, täysin samat tutkimukset ja tähystykset (kolonoskopia&gastroskopia > josta löytyi refluksi ja palleatyrä), samat lääkärit (Kojo&Alifrosti) ja vielä Maria Jokisellakin olen käynyt. Lisäksi olen käynyt Helsingissä Antioksidanttiklinikalla Päivi Mäkeläisen vastaanotolla.

  Mun rajun vatsaoireilun syyksi paljastui gluteeniyliherkkyys. Verinäyte otettiin Päivi Mäkeläisen vastaanoton yhteydessä ja lähetettiin MDD:n labraan tutkittavaksi. Täysin gluteeniton ja sokeriton ruokavalio on nyt ollut 1/2013 alkaen, ja vointi on parantunut huomattavasti. Pyrin myös noudattamaan laktoositonta ruokavaliota, suunta kohti täysin maidotonta on hyvällä mallillaan.

  Vatsaoireilun lisäksi minulla on valtava kasa muitakin oireita, jotka eivät ole lähes lainkaan helpottaneet. Nämä oireet ovat todennäköisesti gluteeniyliherkkyyden aiheuttamia. Tällä hetkellä mm. tutkitaan (seuraava vastaanottoaika on Kristina Laakko:lle Apilaan), onko viljan gluteeni aiheuttanut kilpirauhasen vajaatoiminnan, joka on mahdollisesti aiheuttanut aineenvaihdunnan lähes totaalisen pysähtymisen, joka taas on voinut aiheuttaa käsittämättömän määrän elämänlaatua kovasti heikentäviä vaivoja.

  On todella hienoa, että olet kirjoittanut asiasta blogiisi. Näistä asioista ei puhuta riittävästi julkisesti! Tietoa ja apua on vaikea saada eivätkä koululääketieteen lääkärit usko potilasta, vaan todella helposti leimaavat tällaisen sairastamisen psyykkiseksi. Nimimerkillä: 4 vuotta yksityisellä ja julkisella asioinut

  Kiitos hienosta tekstistä!

  – 23v, Turku

  • Reply
   Mona
   4.2.2014 at 17:16

   Voi kiitos paljon oman kokemuksesi jakamisesta <3 :) Ja mahtavaa, että olet päässyt eteenpäin!!
   Pitäisi kyllä useammin vielä tännekin aiheesta kirjoittaa ja vaikka koota lukijoiden tarinoita postaukseen. Pitää ottaa jossain vaiheessa oikein urakaksi tämä!:)
   Ihanaa ja energistä kevättä sinne <3 Saat varmasti itsesi vielä loistaan kuntoon!!:)

 • Reply
  Anonymous
  20.3.2014 at 13:56

  Hei Mona! Ihan kuin olisi omasta tilanteestaan lukenut. Olen kärsinyt monenlaisista vatsavaivoista jo lukioikäisestä asti (nyt siis jo kohta 40 kynnyksellä) ja ravannut niiden vuoksi jos jonkinlaisilla lääkäreillä. Paras kommentti yhdeltä lääkäriltä oli, että koska mitään ei löydy täytyy vaivojen johtua korvien välistä. Myös minulta on testattu laktoosi, keliakia, helikobakteeri (monta kertaa) ja lopulta vaatimuksestani tehty myös gastroskopia. Sieltä löytyi samat asiat kuin sinultakin eli refluksi ja palleatyrä. Niihin söin aluksi Nexiumia, mutta koska en halua jatkuvasti olla koukussa lääkkeisiin, olen pyrkinyt olemaan ilman niitä ja sen sijaan katsomaan mitä suuhuni laitan. Vatsani ilmoittaa heti jos syön jotain väärää ja vaikka kuinka “oikein” yritän syödä oireilee se silti edelleen turpoamalla ja kipuilemalla. Välillä huomaan vältteleväni tilaisuuksia, joissa arvelen joutuvani ongelmiin vatsani kanssa tai sitten ennakoin ottamalla lääkkeitä, jotka onneksi auttavat ainakin jonkin verran. Mietin silti usein, että tällaistako se loppuelämä sitten on vai pitäisikö vielä jaksaa mennä taas uudelle lääkärille. Ihana kuulla, että sinä olet saanut vaivoihisi apua ja ihanaa, että viitsit kirjoittaa näin henkilökohtaisesta aiheesta ja autta samalla meitä muitakin. Aurinkoista kevään odotusta sinulle! :)

 • Reply
  Elina
  13.11.2018 at 08:21

  Hei! Ottaako Sirpa Alifrosti vielä vastaan jossakin?

  • Reply
   Mona
   13.11.2018 at 09:06

   Mun tietääkseni ei valitettavasti enää ota :/
   Kannattaa kuitenkin kurkata lääkäreitä Antioksidanttiklinikalta!:) Moni kehuu esimerkiksi Pyryä :)
   http://www.antioksidantti.fi/

 • Reply
  Siri
  1.4.2019 at 22:35

  Hyvä ja kattava postaus! Pitää itsekin tutustua tuohon yliherkkyyksien testaamiseen jos löytyisi apu jatkuvaan turvotukseen.

  Ps. Se on muuten gluteeniton ei gluteiiniton :)

  • Reply
   Mona
   2.4.2019 at 08:56

   Joo menee automaattisesti aina gluteenittomaksi :D Mutta onneksi kaikki ymmärtää ;)
   Synlabilla testataan ainakin noita yliherkkyyksiä nykyään. Keliakian vasta-aineet ja maitoyliherkkyys kannattaa ainakin ihan ekana poissulkea.

 • Reply
  Maiju
  2.4.2019 at 22:19

  Minulla todettu IBS paksusuolen tähystyksellä ja olen myös pohtinut mdd tekemiä tutkimuksia. Osaatko neuvoa mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Lähete olisi hyvä saad ja silloin olisi mahdollista käyttää vakuutusta hyötynä näissä?
  Todella mielenkiintoinen aihe

  • Reply
   Mona
   3.4.2019 at 12:13

   Heippa Maiju<3
   Kokonaisvaltaiseen funktionaaliseen lääketieteen perehtyneitä lääkäreitä löytyy nykyään ainakin Antioksidanttiklinikalta. Et maininnut missä asun, mutta kannattaa selvittää oman paikkakunnan FLT osaajia ja edetä sitä kautta.
   Synlabin kautta saa myös itsenäisesti otatettua jonkun verran erilaisia tutkimuksia. Mutta ehdottomasti kannattaa suunnata ammattilaiselle ja yhdessä lääkärin ja ravintovalmentajan kanssa laatia sulle sopiva hoito-ohjelma.

 • Reply
  Laitospasaa
  19.4.2019 at 13:32

  Päiväkotiruokaan liittyen.. miksi kärkiden storyjen pitäminen saikin riittää kun alan asiantuntijat halusivat perusteluita väittämiisi, että päiväkotiruoka ei olisi ravitsevaa? Tässä todellakin huomasi sen että lähdit sohimaan ihan mututuntumalla etkä minkäänlaisella kokemuksella. Moni puolestapuhuja sanoi että ”mihkään ei saisi ottaa kantaa jos ei olisi ammattitaitoa asiasta uliuli” mutta etkö sä oikeasti myönnä, että mm. Kasvirasvalevite (että olisivat huonolaatuisia :D)kommenttisi oli ihan täyttä _huuhaata_. Se jos joku olisi järkevää keskustelua että voi myöntää että jostain aiheesta sinulla e ole tietoa jolloin on edesvastuutonta jakaa tälläisiä kommentteja 10k seuraajille. Ja että kookosrasva on tosi jees (pelkkää kovaa rasvaa..?) et antanut mitään perusteluita väittämillesi. Miksi et luota tutkittuun tietoon? Ruokasuositukset ei ole mitään 50vuotta sitten tutkittuja asioita vaan niitä tutkitaan aivan jatkuvasti. Annoit itsestäsi todella mustavalkoisen ja suoraan sanottuna typerän kuvan näillä mihinkään perustumattomilla väitteillä. Ravitsemuskonsulttikin totesi storyjäsi johon olit vain napannut jonkun ”eines broileripyörykkä ainesosaluettelon” .
  Millä perusteella väität kouluruokaa einesruuaksi, silläkö että se on kenties käynyt pakkasessa siinä välissä tai pilkottu!!’n11?! Et noteeranut ammattilaisen mielipiteitä mitenkään vaan jatkoit öyhötystä. Ruokapuhe olisi hyvä pitää kotona positiivisena, tiedoksi vain..

  • Reply
   Mona
   19.4.2019 at 14:15

   Nyt vedit sinäkin mutkia tosi suoraksi. Kaksi päivää storyssa tuota keskustelua varmasti riittää. Sekä puolesta että vastaan tuli varmasti ihan riittävästi siellä argumentteja. Mutta tosiaan tänne saa halutessaan jättää kommentteja mitkä jää näkyviin storysta katovien sijaan. En puhunut storyssa mitään kookoksesta. Minä en einespyöryköitä pidä sopivana ruokana pienille päiväkotiin. On paljon parempia vaihtoehtoja. En hae mitään hifistelyä takaa vaan puhun tavallisen ruuan puolesta niinkuin moni muukin. Netti on täynnä keskustelua näistä. Kannattaa tutkia puolin ja toisin. Minun perustelut eivät tule missään kohtaa sinulle valideja en ole ammattilainen. Tavallisena äitinä saan olla huolissani ja herättää asiassa keskustelua. En kohdistanut mitään henkilökohtaisesti sinuun, Toivon sinulta samaa.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *