19.12.2012

E-pillerien lopettaminen

Päätös kirjoittaa näinkin henkilökohtaisesta aiheesta lähti siitä, että olen saanut hurjasti positiivisia vaikutuksia e-pillerien lopettamisesta ja halusin jakaa mietteitä myös teidän muiden kanssa, jotka vielä pohditte e-pillerien lopettamista tai olette jo lopettaneet.

Toivon myös, että ne jotka vasta suunnittelevat e-pillerien aloittamista pohtisivat tarkkaan aloittaakko vai ei e-pillerien syönnin.

Itse söin kymmenen vuotta pillereitä ennen, kuin havahduin lopettamaan ne. Nyt olen ollut ilman niitä jo puolitoista vuotta.

Minulle e-pillerit määrättiin todella nuorena tyttönä auttamaan todella pahoissa kuukautiskivuissa sekä vähentämään kuukautisvuotoa. Kivut eivät lähteneet pillereillä eikä juuri vuotokaan vähentynyt. Positiivisia puolia toki oli hurjasti. Suurin etu oli kuukautisten siirtäminen.

Miten mahtavaa olikaan, kun kuukautisia pystyi siirtämään jopa kolme kuukautta eteenpäin! Vaikkei se niin yksinkertaista aina kuitenkaan ollutkaan.

Usein kuukautisia siirrettäessä, kun tulee välivuotoja koko pillerilevyn ajan ja se jos jokin on ärsyttävää. Vakituisessa parisuhteessa e-pillerit ovat myös tietysti hyvin helppo ja varma ehkäisy keino.

Minulla kesti todella pitkään ennen, kuin uskalsin pillerit lopettaa. Kauan pohdin niiden haittoja ja sitä, että miten kauan olen jo niitä ehtinyt syödä. Varsinkin, kun lääkärit pelottelivat, etten saisi lopettaa pillerien syömistä. Minulta on leikattu 20-vuotiaana hyvänlaatuinen munasarjakasvain ja lääkäri kertoi, että pillerit auttaisivat siihen, ettei niitä enää tulisi.
Oli siis hurjan iso kynnys jättää pillerit monen vuoden jälkeen pois. Sain kuitenkin ihan hurjasti tukea omalta puolisoltani pillerien jättämisen suhteen, joka oli itselleni todella iso tuki.
En vain yksinkertaisesti halunnut enää käyttää e-pillereitä, joissa on ihan hurjan isot määrät ylimääräistä hormoonia keholleni.
Koska hormoonitoimintani oli aikaisemmin ollut jo sekaisin minulle määrättiin Cypretyl merkkisiä pillereitä, jotka auttavat muun muassa ihon kuntoon sekä pitävät välivuodot poissa. Niillä olisi hyvä vaikutus myös siihen, ettei aiemmin mainitsemani munasarjakasvaimet uusiutuisi.
Käytin kyllä ennen noita Cypretylejä hyvin monia muitakin merkkejä. Joistakin tuli päänsärkyä, toisista välivuotoja ja jotkut eivät vaan muuten sopineet.
Olisikohan pitänyt jo silloin ymmärtää, että ne eivät välttämättä ole hyväksi juuri minulle..?

 

No viime kesänä sitten sain heitettyä viimeiset e-pilleri levyt roskiin ja aloitin elämän ilman niitä.

Alku oli IHAN HIRVEÄÄ!!! Hiukseni tihkuivat rasvaa ja koko naama puhkesi ihan hirveään kukkaan. Oli todella masentavaa nähdä oma naama peilistä, kun ennen sileät kasvot peittyivät finneillä ja naama rasvottui päivän aikana niin, että sitä pitä pyyhkiä paperilla, ettei rasvatippoja putoaisi tietokoneen näppäimistölle.

Monta kertaa oli itkussa pidättelemistä ja monta kertaa olin vähällä aloittaa pillerit uudelleen. Onneksi sain ihan hurjasti tukea tässäkin suhteessa rakkaalta Eetulta, joka jaksoi kannustaa, että varmasti se menee ohi. Samoin äitini, joka on perehtynyt lähemmin ravintopuoleen alkoi ottaa selvää mitä voisin tehdä, jotta saisin nopeammin ihoni palautumaan parempaan kuntoon.

Kiitos äidin vinkkien sain ihoni suhteellisen nopeasti paljon puhtaammaksi. Jätin hetkeksi gluteiinin ruokavaliosta pois ja samoin maito- sekä lihatuotteet. Join todella paljon vettä ja teetä sekä käytin psylliumia. Sain näin koko kropan hyvin puhdistumaan ja suoliston toiminnan myös paremmaksi.

Uskonkin, että ihon kunto lähtee hyvin pitkälle sisältä päin. Olet sitä mitä syöt. Pillerit kuitenkin olivat saaneet kroppani ihan sekaisin ja niiden lopettaminen oli kropalle todellinen shokki. Minusta aika pelottavaa, että kroppa reagoi niinkin voimakkaasti pillerien lopettamiseen.

Toki toisille ei tule mitään sivuvaikutuksia, mutta olisi hyvä tiedostaa, että niitä saattaa tulla! Kukaan ei koskaan minulle kertonut pillereitä aloittaessani mitään siitä, miten kroppa saattaa reagoida jos ne joskus lopettaa.

Ennen edellä mainittujen asioiden muuttamista ruokavaliossa kävin jopa lääkärissä kysymässä olisiko jotain tehtävissä. Voitteko kuvitella, että minulle suositeltiin vain uusia pillereitä!! Jotain ihan uusia, jotka olivat vasta juuri tulleet markkinoille. Olivat kuulemma niin luonnollisia ja sisälsivät luonnollista hormoonia. PASKAT sanon minä. Olin ihan pöyristynyt lääkärissä käynnin jälkeen, koska sanoin nimenomaan, etten halua enää pillereitä käyttää enkä halua myöskään hormonaalista ehkäisyä. Itkuhan siinä taas tuli.
Siinä pääsi yksi jos toinenkin ärräpää. Kirosin myös lääkefirmat pohjamutiin;) Onhan pillerit ihan huima miljardibisnes ja niitä määräävät saavat varmasti osuutensa myynnistä. Toki siinäkin on hyväksyttävät puolensa, mutta mielestäni pillereitä määrätessä tulisi ehdottomasti ottaa huomioon, etteivät pillerit ole ainut vaihtoehto missään suhteessa ja muitakin vaihtoehtoja pitäisi pitää mielessä.
Onneksi jaksoin olla kärsivällinen, sillä iho on todellakin parantunut huomattavasti. Toki edelleen minulle tulee ennen kuukautisia enemmän näppylöitä ja iho rasvoittuu ajoittain enemmän.
Nyt saan sen kuitenkin täysin kuriin puhtaalla ja ravintorikkaalla ruualla. Heti pillerien lopettamisen jälkeen kuukautiseni olivat lähes päivälleen säännölliset. En olisi myöskään koskaan uskonut, mutta aikaisemmin kärsimäni karmivat kivut vähenivät!
Kuukautiskipuihin löysin myös magnesium, jolla on ollut todella suuri merkitys. Kaikkein pöyristyttävintä oli, että aikaisemman 7 kuukautisvuoto päivän sijaan pillerien lopettamisen jälkeen päivät vähenivät 4-5:een.

Tärkeää on muistaa, että me olemme jokainen yksilöitä ja se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi jollekin muulle. Kaikkein tärkeintä on kuunnella itseään, mutta ainakin minä toivoisin, että he jotka vielä suunnittelevat pillerein aloitusta pohtisivat oikeasti asiaa pitkään.

Olen niin älyttömän tyytyväinen, että päätin lopettaa pillerit. Voin paljon paremmin, en kärsi jatkuvasti mielialanvaihteluista ja koen, että on paljon luonnollisempaa olla ilman pillereitä. Pillerien lopettamisen jälkeen lähti muutama kilokin ja erityisesti huomasin eron pohkeissani! Outoa eikö…

Olisin ihan hurjan kiitollinen mikäli kirjoittaisitte kommenttiboksiin omia kokemuksia ja mietteitä aiheesta vaikka anonyymisti, jos aihe on liian henkilökohtainen.

Olisi todella antoisaa kuulla ja saada vinkkejä monesta eri näkökulmasta. Myös niistä, jotka ovat ehdottomasti pillerien puolella

Mikäli teillä tulee mieleen mitään kysymyksiä pillerien lopettamiseen liittyen vastailen niihinkin mielelläni mahdollisuuksien mukaan.

You Might Also Like

141 Comments

 • Reply
  essipessi
  19.12.2012 at 07:17

  Mun kysymys on aika henkilökohtainen, mutta aion kysyä sen ihan nimen kanssa. Puhuithan säkin tästä aiheesta täysin avoimesti :) Olen kanssa miettinyt pillereiden lopettamista, mutta en sitten oikein tiedä mikä olisi hyvä korvaava ehkäisykeino niiden tilalle. Olen vakituisessa parisuhteessa avomieheni kanssa. Osaisitko neuvoa tässä asiassa? Mitä itse käytät ja suosittelisit?

  Ihanaa joulun odotusta! <3

  • Reply
   Mona
   19.12.2012 at 07:36

   Vakituisessa suhteessa tuo pillerien jättäminen tosiaan hieman saattaa mietityttää, mutta vaihtoehtoja on ihan hurjasti. Kannattaa tietysti kysyä ihan lääkäriltäkin mitä suositeltaisiin. Itse olen pohtinut kuparikierukkaa, jossa ei ole lainkaan hormooneja, mutta sekin vähän vielä mietityttää koska olen vielä niin nuori. Vanha kunnon kondomi siis on luotetta ja hormooniton vaihtoehto;) Mutta tosiaan onhan niitä vähemmän hormooniakin sisältäviä vaihtoehtoja, joita voisi ainakin alkuun pohtia? IHanaa joulun odotusta sinullekkin ihana <3:)

  • Reply
   M
   19.12.2012 at 18:24

   suosittelen kuparikierukkaa :) saa tulla vaihtamaan ajatuksia mun kanssa jos teema kiinnostaa, voin kertoa tarkemmin vaikka mailitse.

 • Reply
  Xenia
  19.12.2012 at 07:21

  Moi muru! Tietkö just tänä aamuna katoin naamaria peilistä ja olin happy. Hormoninäppyjä ei ollut enää yhtään mun otsassa verrattuna siihen, miten niitä on puskenut vikat seitsemän kuukautta. Eli reilu puoli vuotta täälläkin kärsittiin.. Nyt siis paranemaan päin.. :)

  • Reply
   Mona
   19.12.2012 at 07:38

   Ihan mahtavaa!!! <3 Eli todellakin kannatti odottaa!:) Se on toki tosi yksilöllistä miten kauan se kestää, mutta kyllä mä uskon että sullakin on auttanut hyvä ruokavalio, että sen sait suhteellisen nopeasti kuntoon:) Haleja murunen ja iso suukko kans <3

 • Reply
  Veronica
  19.12.2012 at 07:26

  Tämä kirjoitus tuli kyllä hyvään aikaan! Olen itse myös valitettavan kauan miettinyt pilsujen lopettamista ja syön tällä hetkellä juurikin noita cypretylejä (sitä ennen Diane Novaa). Mulla olisi jo painavia syitä lopettaa, kuten migreeni ja ihon liiallinenkin kuivuminen. Mutta kyllä se lopettaminen todella paljon pelottaa. Ajattelin nyt ensivuoden alusta mennä vain suoraan ihotautilääkärille ja neuvotella hänen kanssaan iholle sopivasta kuurista, jos pillerit lopetan. Kyllä on tullut joskus monta vuotta teininä kärsittyä siitä akneihosta ja siihen palaaminen olisi pahin painajaiseni. Etenkin kun sen jälkeen itsetunnon nostamisessa meni pitkään…
  Voisin laittaa sulle sähköpostia, sillä jäi muutama juttu kysyttäväksi mieleen, mutta en viitsi kaikkea tässä julkaista. Kiitos Mona paljon tästä kirjoituksesta! :)

  • Reply
   Mona
   19.12.2012 at 07:39

   Huomenta Veronica <3 Ehdottomasti laita mailia tulemaan!!:) Kuullaan <3

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 07:36

  Moi, mulle eivät sopineet e-pillerit, rengas, laastarit eikä kierukka. Sen sijaan minipillerit ovat ihan parhaat. Suosittelen.

  • Reply
   Mona
   20.12.2012 at 21:21

   Hienoa, että löytyi sopiva ratkaisu:)

 • Reply
  SuviAnni
  19.12.2012 at 07:36

  Hyvä aihe! Itsekin lopetin viime tammikuussa pillerit lähes 10 vuoden säännöllisen käytön jälkeen. Olin puolisen vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä, kunnes siirryin ehkäisyrenkaaseen. Päätökseeni lopettaa pillerit vaikuttivat toistuvat migreenit kuukautisten aikaan ja mielialat. Olin todella usein kärttyinen ja huonotuulinen, ja kävin miettimään, että olenko minä oikeasti tällainen. Lueskelin kyllä kaikkia kauhukertomuksia netistä pillereiden lopettamisen vaikutuksista. Lopputulos: paino ei noussut, ihon kunto huononi muutamaksi kuukaudeksi etenkin yläselän ja rintakehän alueelta, mutta huolellisella hoitamisella nekin finnit ovat nyt hävinneet. Mielialani eivät enää heittele ja olen HUOMATTAVASTI vähemmän kärttyinen ja huonotuulinen. Siirryin tosiaan ehkä jonkun mielestä ojasta allikkoon, kun aloitin renkaat, mutta minulla ovat toimineet ja aion niissä ainakin jonkun aikaa pitäytyä. Vastaavia ongelmia kuin pillereiden kanssa en ole huomannut. Hoidon pitäisikin olla paikallista, ainakin lääkärin mukaan. Kondomi ei tietyistä syistä ole minulle paras mahdollinen ehkäisykeino. Odotan innolla, millaisia kokemuksia muilla on näistä asioista ollut :)

  • Reply
   Mona
   20.12.2012 at 21:23

   Loistavaa, että löytyi sopiva vaihtoehto!:) Pillereistä johtuvan migreenin kanssa ei todellakaan kannata elää:/
   Ihan hurjasti porukka on jakanut kokemuksiaan täällä, ihan huippua!!:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 07:49

  Minäkin söin pillereitä 7 vuoden ajan koviin kuukautiskipuihin ja runsaaseen vuotoon. Näiden ohella kärsin vielä erittäin rasvaisesta ihosta ja olenkin siirtynyt sujuvasti nuoruusiän näppyjen kans taistelusta aikuisiän näppyjen kans kamppailuun, huoh!
  Minua pelotti kovasti lopettaa pillerit, sillä lääkärit “pelottelivat” aknen puhkeamisella ja kipujen palaamisella, mut pidin kiinni omasta tunteestani ja kokeilin asiaa. Nyt olen ollut ilman pillereitä n. kaksi vuotta, enkä enää lähtisi niitä käyttämään. En tiedä johtuuko iästä, mutta kuukautiset ovat säännölliset ilman pillereitä ja vuotokin vähentynyt. Lisäksi se pahin pelkoni, eli aknen räjähtäminen käsiin ei minun kohdallani onneksi toteutunut. Näppyjä tulee samaan malliin, kuin pillereidenkin kans, mut enemmän se johtuu minusta ruokavaliosta ja erityisesti maitotuotteista. Eli minun tapauksessa syömisiä muokkaamalla voi torjua näppyjä, jopa tehokkaammin kuin pillereillä.

  • Reply
   Mona
   20.12.2012 at 22:43

   Ruokavalio näkyy itselläni ihan saman tien naamassa. Mun mielestä on todella outoa, että monet ovat sitä mieltä, ettei sillä pysty yhtään vaikuttamaan asiaan:D Kyllä mulle tulee ainakin sellanen olo vaan että sillon ei vaan olla valmiita muuttamaan sitä ruokavaliota.. Mutta kukin onneksi saa itse päättää omat tapansa:) Hei kuukautiskipuihin mulla auttaa ihan hurjasti magnesium!:) Ja monen suosittelema liikunta myös on hyvä keino:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 07:53

  Kiva kuulla tälläisiä ajatuksia useammasta suusta. Itse en ole koskaan halunnut pillereitä aloittaa juuri siitä syystä että olen niistä paljon negatiivista kuullut ja eihän tuollaiset määrät ylimääräistä hormoonia kehoomme kuulu. Kuitenkin niitä tyrkytetään joka ikisen gyne käynnin yhteydessä ja jotenkin jo ajan varaaminen ottaa kaaliin kun tietää mistä koko käynnin keskustelu koostuu. Viimeksi otin sieltä reseptin mukaan mutta apteekkiin jäivät:DOnneksi minulla on poikaystävä joka on täysin valintani takana eikä kyseenalaista sitä. Päätöstäni ovat vain vahvistaneet sinun kaltaisesi tarinat sekä lähimmän ystäväni kertomat siitä kuinka hän on muuttunut nimeomaan positiiviseen suuntaan lopetettuaan pillerit. Onhan totta että jokainen yksilö reagoi erilailla mutta vähän turhan paljon olen kuullut nimenomaan negatiivista!
  Kiitos kun otit näin henk.koht asian puheeksi, näitä varmasti moni miettii, harvempi uskaltaa sanoa ääneen:)

  • Reply
   Mona
   20.12.2012 at 22:46

   Todella hyvä, että olet kriittisesti pohtinut aloittamista!! Vaikken kokonaan olekkaan pillereitä vastaan niin kyllä mun mielestä etenkin nuorien tyttöjen tulisi tarkkaan punnita niiden aloittaminen.. Ja kiitos tosi kiva että tää postaus sai näinkin positiivisen vastaanoton! Te kuitenkin teitte kommenteillanne postaukseen sisällön, kiitos siis näistä!!:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 08:06

  Monen eri pillerikokeilun ja säätämisen jälkeen päädyin myös muutama vuosi sitten lopettamaan hormonien syömisen. Neuroottinen kun olen, en luota kondomiin säännöllisenä ehkäisykeinona, joten ensin kokeilin kuparikierukkaa, mutta tämä ei mulle sopinut (ennen en kärsinyt ollenkaan kuukautiskivuista tai runsaista vuodoista). Pari vuotta sitten päädyin hormonikierukkaan erikoislääkärin suosituksesta. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Ainut miinus tuossa kierukassa oli sen asettaminen. Jos sellaista mielii synnyttämättömänä naisena, niin suosittelen lämpimästi ottamaan kipulääkettä ennen toimenpidettä. :) – Iida

  • Reply
   Mona
   28.12.2012 at 20:13

   Kiitos sullekin hurjasti kokemuksen jakamisesta!!:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 08:13

  Oletko miettinyt, että kuinka suuri osa tuota muutosta on ns. lumevaikutuksella. Eli koska et halunnut käyttää pillereitä enää, niin olet mielessäsi huomannut paljon muutoksia, vaikka niitä ei juurikaan niin paljon olisikaan. Ennakkoasenteesi oli jo sellainen, että pillerit eivät ole luonnollisia ja hyvä juttu.

  Toinen juttu, joka on tyypillinen terveysintoilijoille, että ajatellaan, että kaikki on kiinni siitä miten terveellisesti syö. Tyyliin pysyy terveenä eikä sairastele, koska syö terveellisesti. Samoin tässä sanoit ihon kunnon olevan sitä mitä syö. Kuitenkin ihoon liittyy paljon myös geenit ja hormonitoiminta eli iho voi olla huonokuntoinen vaikka söisi kuinka terveellisesti ja toisaalta taas hyväkuntoinen, vaikkei söisi terveellisesti.

  • Reply
   Anonymous
   19.12.2012 at 18:41

   Eipä siinä juuri lumevaikutuksella ole osaa eikä arpaa, kun muutokset pillereiden lopettamisen jälkeen huomaa todellakin ihan kropassaan… Monahan toi kirjoituksessaan esiin lopettamisen jälkeisen alun vaikeuden, ihon rasvoittumisen jne, joten kyllä ne negatiiviset tuntemuksetkin alussa tulivat tässä esiin.
   Ja hei, tottakai ravinto vaikuttaa juuri omaan terveyteen, juurikin vastustuskykyyn, ihon kuntoon jne… niin se vaan on!! Sitä helposti kritisoidaan terveysintoilijoita ihan vaan sen vuoksi, koska ei olla valmiita luopumaan huonoista tavoistaan (eikä näin ollen ymmärretä sitä, mitä saa sen mukana). Helposti myös pistää kaiken geenien syyksi, mutta olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että varsinkin silloin, kun geenit ovat ns. huonot, niin silloin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota terveelliseen, yksilölliseen ravitsemukseen. -Monan äiti-

  • Reply
   Anonymous
   19.12.2012 at 22:25

   Tietenkin on olemassa lumevaikutusta. Jokaista lääkettä testatessa pitäisi olla lumeryhmä, että lääkkeen todellinen vaikutus selviää. Oma mielipide vaikuttaa asiaan. Mutta kannattaa kuunnella itseänsä ja jos kokee jonkun vääräksi niin se pitää lopettaa. Tuen Monaa täysin hänen valinnassaan (johtui se sitten lumevaikutuksesta tai ihan mistä vaan, jokainen saa valita omat päätöksensä :) )

   Itselläni pillerit eivät vaikuttaneet minuun paljoakaan ja kerkesin käyttää niitä vain puolitoista vuotta. Mutta halusin lopettaa. Opiskeluissani tutkimme eri pillerivalmisteiden aivoverenvuotojen yleisyyttä. Itse tutkimalla se tieto oli shokeraavaa. En halunnut olla yksi siellä tilastossa. Mielikin on vapaampi kuin pillereillä. Eikä se nyt perinteinen ehkäisymuoto niin kauhea ole. :)

  • Reply
   Mona
   3.1.2013 at 17:43

   Äitee vastasikin jo aikast osuvasti:) kiitos mama <3

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:01

  Heippa Mona! En olekaan ennen kommentoinut, mutta nyt oli niin ajankohtainen aihe, että oli pakko :) Itse söin pillereitä 6-7 vuotta, taisin aloittaa ne 19-vuotiaana. Aloitin ne silloin ihan ehkäisytarkoituksessa, mutta niiden myötä ilokseni huomasin, että naamastani ja yläselästäni hävisivät kaikki epäpuhtaisuudet, joista olin kärsinyt pitkään. Mitään tiputteluvuotoja minulla ei ikinä ollut, menkkojen siirtäminen oli niin helppoa ja kivaa (varsinkin kesäisin!). Muutenkin olin niihin tosi tyytyväinen. En joutunut vaihtamaan pillerimerkkiä kertaakaan, vaan alusta asti söin Yasmineita.

  Viimeisen vuoden aikana aloin kuitenkin kärsiä kovista päänsäryistä ja aloin pohtia olisiko pillereillä asiaan yhteys. Olen ollut myös pitkään aika kiukkuinen ja lyhytpinnainen, mutta en tiedä onko pillereillä vaikutusta vai olenko se vaan minä :D Aloin pohtia myös syömiäni hormonimääriä ja asia alkoi kauhistuttaa. Päätin sitten noin kolme kuukautta sitten lopettaa pillerit, vaikka vakituisessa parisuhteessa olenkin.

  Menkat ovat tulleet lopettamisen täysin säännöllisinä ja vuotoa on vain kolme päivää, mikä on ollut erittäin mukava yllätys! Pillereiden kanssa vuotoa oli noin viisi päivää, eli ei kovin paha sekään. Toki minulla on kokemusta vain kolmista menkoista, eli saa nähdä miten tulevan vuoden aikana kierto muotoutuu. Lopettamisen myötä menkkakivut ovat puolestaan pahentuneet huomattavasti verrattuna pillereiden aikaan ja ovat samalla tasolla kuin ennen pillereiden aloittamista :( Mutta särkylääkkeillä ne ovat kuitenkin hyvin kestettävissä. Huonotuulisuuteen ja lyhytpinnaisuuteen en ole vielä huomannut muutoksia, ehkä nykyään otan asiat hieman rauhallisemmin ja olen enemmän “mellow”, mutta voi olla, että luulen vain? Paino ei ole myöskään heilahtunut suuntaan eikä toiseen. Päänsäryistä on myös liian aikaista sanoa. On niitä ollut kuitenkin edelleen, en osaa sanoa ovatko kuitenkin vähän vähentyneet.

  Suurin muutos on tapahtunut ihossa, ei niinkään naamassani, mutta yläselkäni ja hartiani ovat täynnä näppylöitä, joista on tullut tosi pahaa mieltä… Kertomuksesi rohkaisi luottamaan tulevaan, toivottavasti muutaman kuukauden kuluessa näppylät häviäisivät minullakin. Pelkään kuitenkin, että ne ovat taas tulleet jäädäkseen, kuten ennen pillereiden aloittamista. Asia on minulle aika iso, olisikin kiva tietää oletko ruokavalion muutoksen lisäksi hoitanut ihoasi mitenkään erityisesti esimerkiksi jollain puhdistusaineilla?

  Ihanaa joka tapauksessa, kun rohkenit asiasta avoimesti kertomaan! En osaa vielä sanoa teinkö oikean ratkaisun lopettaessani pillerit, mutta ehkä tuleva vuosi sen näyttää :)

  T.Riikka

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:07

   Heippa Riikka!!:)
   Alkuun vinkkinä kannattaa oikeasti kokeilla magnesiumia menkka kipuihin! :) Sitraatti muodossa pahimpina päivinä 600mg jaettuna kolmeen kertaan. Itselläni katos koko kivut sen siliän tien:)
   Toivottavasti iho on lähtenyt jo paranemaan päin? Itselläni auttoi vain todella puhdas ruokavalio josta karsin alkuun kaikki maitotuotteet, punaisen lihan ja viljat pois. Mikään tietty kosmetiikka ei erityisesti ole auttanut vaan pitänyt yllä hyvää lopputulosta. Ihon kunto lähtee minusta sisältä päin.
   Tsemppiä ja toivottavasti tosiaan pääset pian noista ikävistä vaikutuksista eroon. Odotus kyllä palkitaan;)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:09

  Itse kerkesin syädä 2 vuotta pillereitä, ennen kun alettiin yrittää lasta. Raskauden jälkeen sain taas reseptin pillereihin. mutta niin vaan se resepti on unohtunut kaapin pohjalle. Pillereilla oli ärsyttäviä sivuvaikutuksia kuten 3kk tiputtelu, mielialan vaihtelu jne. Kyllä sitä kumillakin hyvin pärjää!

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:07

   No kyllä,kumilla pärjää!!;)

 • Reply
  Taateli
  19.12.2012 at 09:19

  Olipa todella mukava lukea jonkun muunkin kokemuksia tästä aiheesta, sillä myös minä lopetin pillereiden syömisen noin puolitoista vuotta sitten, jolloin olin ehtinyt käyttää niitä 6-7 vuotta. Oma merkkini oli yhdistelmäehkäisypilleri Yasmin. Tarkoitus ei alunperin ollut lopettaa niiden käyttöä kokonaan, vaan pitää taukoa jonkin aikaa. Työkaverini suositteli tauon pitämistä, sillä totesi pitkäaikaisen syömisen olevan pidemmän päälle haitallista.

  Noh, menkkoja ei kuulunut eikä näkynyt reiluun puoleen vuoteen lainkaan, jonka jälkeen ne alkoivat hyvin epäsäännöllisinä ja -määräisinä. Yhä edelleenkään kuukautiskiertoni ei ole lainkaan säännöllinen ja kierto on toodella pitkä. Toinen epämiellyttävä muutos kehossani oli lopetuksen myötä myös sinun mainitsemasi finnit, joista en ollut joutunut aiemmin liioin kärsimään. Näitä ilmestyi niin kasvoille, selkään kuin dekolteellekin. Miten ärsyttävää! Nyt tilanne on jo onneksi paljon parempi, mutta silloin kun menkat lopulta tulevat, puhkeavat myös kunnon finnit.

  Tauosta tulikin lopullinen pillereiden syömisen lopetus, enkä siitä aiheutuneista ongelmista huolimatta aloittaisi syömistä enää mistään hinnasta. Tajusin, kuinka keinotekoisten hormonien napsiminen pistää kehoni toiminnan tyystin sekaisin. Avomieheni ei päätöksestäni hirmusti ilahtunut juurikaan tuon ehkäisyn takia, mutta on kuitenkin ollut tukenani. Kondomia siis täälläkin käytellään, vaikka eihän se ihan niin kiva ja helppo olekaan kuin nuo pilsut olivat. :-)

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:08

   Kiitos paljon kun jaoit oman kokemuksesi!!!:) Ihanaa pilleritöntä kesää sinne <3 ;)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:19

  Rohkeaa, että kirjoitit näin henkilökohtaisesta aiheesta!! Olen itsekin syönyt noin 15 vuotta e-pillereitä ja viime aikoina alkanut miettimään niiden lopettamista juurikin niistä positiivisista syistä, mitä niiden lopettamisesta olen kuullut. Minulle pillerit määrättiin aikoinaan ihon hoitoon, joten se pelottaa eniten, että “naama räjähtää”, mitä juuri aika monelle on käynyt. Olen itsekin ruvennut miettimään enemmän terveysasioita ja sitä, miten ruokavalio vaikuttaa kehooni ja ihooni. Olen harrastanut liikuntaa melko paljon aina, mutta nyt tämä “olet mitä syöt” -ajattelutapa on iskostunut minuunkin. Ehkä pitäisi itsekin nostaa kissa pöydälle ja marssia lääkäriin keskustelemaan asiasta. Toki vakituisessa parisuhteessa vaihtoehtoiset menetelmät mietityttää, pillereiden napsiminen kun on jo niin tuttu ja helppo tapa hoitaa ehkäisy.

  -hanna

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:11

   Heippa hnna!! <3 :) Naaman räjähdys on onneksi vain väliaikaista;) Mutta tarkkaan kannattaa kyllä miettiä mikä on juuri itselleen paras vaihtoehto. Me ollaan kuitenkin niin yksilöitä kaikki:)

 • Reply
  Erika
  19.12.2012 at 09:21

  Kiitos, että uskalsit kirjoittaa näinkin henkilökohtaisesta aiheesta. Asian parissa kamppailee kuitenkin moni ja on mukavaa saada vertaistukea täältä :) Itse söin pillereitä lähes 7 vuotta. Olin 16 vuotias kun ensimmäisen kerran minulle määrättiin pillerit. Niitä söin pari vuotta, mutta kunnes vakituinen suhteeni loppui, lopetin myös pillerit kahden vuoden jälkeen. Tällöin huomasin vain positiivisia vaikutuksia lopettamisella. Silloin huomasin, että kroppaani oli kertynyt 8(!) kiloa ylimääräistä pillereiden vaikutuksesta, sillä ne lähtivät vauhdilla pois pillereiden lopettamisen jälkeen. Oikein säikähdin, että miten yhtäkkiä vaaka näyttää sellaista painoa. Kävin lääkärissäkin varmistamassa, ettei kyse ole mistään muusta ja lääkäri vakuutti, että pillereillä on varmasti osuutensa asiaan. Tähän vielä lisättäköön, että olen pienikokoinen, jolloin pillereiden tuoma lisäturvotus kyllä näkyi ja ihmettelin kovasti mistä se voisi johtua, kun ruokavalio ja liikunta olivat kunnossa.
  Alettuani taas seurustelemaan vajaan parin vuoden jälkeen, aloitin toiset pillerit, josta olin kuullut hyvää ystävältäni. Nämä pillerit eivät tuoneet lisäkiloja, päin vastoin pitivät kropan solakkana ja ihon tasaisena. Kuitenkin kärsittyäni 7 vuoden ajan jatkuvista päänsäryistä, havahduin siihen että pillereillä saattaisi olla osuutensa asiaan. Alkoivathan päänsäryt juuri niihin aikoihin, kun aloitin pillereiden syönnin. Tämän seitsemän vuoden ajan ravasin fysioterapiassa, yleislääkärillä, neurologeilla, fysiologeilla sekä akupunktiossa. Yksikään lääkäri ei osannut arvata pillereiden olevan kaiken takana. Kävin röntgenissä ja magneettikuvauksissa. Kun olin aivan lopen kyllästynyt koviin päänsärkyihin, käännyin taas erään neurologin puoleen. Hän diagnosoi minulle migreenin ja antoi kamalan kasan uusia särkylääkkeitä sekä migreenin estolääkityksen. Olin kauhuissani taas vahvemmista särkylääkkeistä, sillä aikaisemmin olin jo saanut särkylääkkeiden syömisen seurauksena pohjukaissuolen tulehduksen. Uskalsin kyseenalaistaa lääkärin diagnoosin ja kysyin häneltä, että onko hän varma ettei e-pillereillä voisi olla yhteyttä päänsärkyihini. Hän suorastaan naurahti halveksuen ja sanoi, että ei ole. Että syö vaan ne migreenilääkkeesi. Päätin kuitenkin lopettaa pillerit ja kuinka ollakaan, päänsärkyni katosivat lähes samantien! Ei enää viikottaisia jomotuksia, jotka häiritsevät päivittäistä elämää. Kun tämän vaikutuksen huomasin, olin tietysti iloinen, mutta samalla suututti se, kuinka monella eri alan “osaajalla” olen käynyt ja kuinka paljon on mennyt rahaa erilaisiin tutkimuksiin ja kuinka kauan olen kärsinyt kivuista, eikä kukaan ammattilainen osannut sanoa minulle, että kokeile pillereiden lopettamista! Että tälläinen maallikko itse sen lopulta ymmärtää :)
  Olin noin 9 kuukautta ilman mitään hormonaalista ehkäisyä, mutta päänsäryn loppumiseen ne positiiviset puolet sitten loppuivatkin. Tukkani rasvottui, naamani kukki ja kuukautiseni jäivät kokonaan pois sekä hiuksia lähti tupottain päästä. Erityisesti kaksi viimeksi mainittua oli todella kurjaa. Tukkani oheni huomattavasti ja vasta nyt reilun vuoden jälkeen lopettamisesta hiukseni alkavat palata ennalleen. En kestänyt lopettamisen aiheuttamia sivuvaikutuksia, vaan käännyin taas gynekologin puoleen. Siellä kerroin päänsärky-tarinani ja minullekin yritettiin tyrkyttää “luomupillereitä”. En halunnut niitä, vaan päädyimme kokeilemaan ehkäisyrengasta. Sitä olenkin nyt käyttänyt puolisen vuotta ja päänsäryt on vähentyneet huomattavasti! Hiusten lähtö väheni, iho tasoittui ja samalla myös koko hormonitoiminta. Edelleen kuitenkin harmittaa suunnattomasti, että olen “koukussa” hormonaaliseen ehkäisyyn. Toivottavasti seuraavan kerran lopettamisen yhteydessä sivuvaikutukset eivät ole yhtä rajuja. Vakituisessa parisuhteessa elävälle nuorelle naiselle, jolle ei sovi hormonaalinen ehkäisy, on todella vähän vaihtoehtoja, mikä on todella sääli.
  Tulipa pitkä sepustus, mutta toivottavasti tästä oli jollekin samoista ongelmista kärsivälle hyötyä :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:23

  Anonyymi: no faktahan jo on, etteivät pillerit ole kovin luonnollinen juttu :) Lisäksi kannattaa tiedostaa, että pillereiden käyttö lisää esim. riskiä sairastua rintasyöpään – tästäkään eivät lääkärit kauheasti puhu. Pillereitähän ei suositella ollenkaan jos lähisuvussa (lähinnä äiti) on ollut rintasyöpää.

  Lumevaikutusta on toki hyvä pohtia, mutta samanlaisia oireita kuulee lähes kaikilta pillerit lopettaneilta – ja oireethan ovat varsin hormonaalisia :) Kehon hormoonitasapainon saavuttaminen vie aikaa.

  Sääli, että gynet edelleen tuputtavat pillereitä joka käänteessä – luulisi, että tieto olisi lisääntynyt vuosien varrella. Ilmeisesti lääketeollisuudessa jyllää edelleen niin suuret rahat… Sama tuputus oli meneillään jo 10-15 vuotta sitten kun asia oli itselleni ajankohtainen :) Lääkärien oli kovin vaikea ymmärtää, että joku ihan tietoisesti kieltäytyy pillereistä :)

  Hyvä ja asiallinen kirjoitus!

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:41

  Minä lopetin pillerit lääkärin suosituksesta, sillä kärsin aurallisesta migreenistä. Aloitteassani pillerit teini-iässä (vuonna 1995), ei tuosta asiasta pidetty vielä kovin suurta meteliä, kohonnut veritulppariski toki oli tiedossa, mutta ainakaan minulle ei tuolloin lääkärit puhuneet migreenipotilaan kohonneesta riskistä sairastua. Lopetin pillerit miettimättä asiaa sen kummemmin (vuonna 2004), mutta todella huomasin vaikutukset. En ollut koskaan ajatellut, että pillereillä olisi voinut olla yhteyttä hyvinvointiini, ja ihmettelin aina muiden valitusta pillereiden aiheuttamasta mielialojen vaihtelusta, painonnoususta jne.. Miten pillerien lopettaminen vaikutti minulla: ehkä suurin muutos, migreenini katosi. Kärsin tuosta kauheasta vaivasta viikottain, nyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana olen saanut vain kaksi lievää migreenikohtausta, aiemmin migreeni kaatoi sänkyyn, minulla oli näkö- ja tasapainohäiriöitä ja oksensin. Ikävänä vaikutuksena: ihoni alkoi kukkia ja hiukset rasvoittua, mutta tämä on ehkä hieman laantunut ajan kuluessa. Kuvittelin myös olevani kiukkuinen, lyhytpinnainen ja mustasukkaisuuteen taipuvainen luonne, mutta pillerien lopettamisen jälkeen olen saanut pidettyä hermoni paljon paremmin kurissa.
  Kiertoni on kyllä lopettamisen jälkeen aavistuksen epäsäännöllinen ja kuukautiset kivuliaat edelleen, pillerit eivät vaikuttaneet minulla tuohon asiaan ollenkaan. Lisäksi tavallista päänsärkyä ei ole esiintynyt lopettamisen jälkeen, voin myös käyttää alkoholia nykyään jonkin verran, ennen sain pienestäkin alkoholimäärästä niiin kauhean krapulan päänsärkyineen ja oksenteluineen että en juuri uskaltanut viiniä maistella.
  Minusta ei voi puhua mistään lumevaikutuksesta, toisilla pillereiden syöminen ei tunnu missään, toisilla käyttöön liittyy paljon erilaisia sivuvaikutuksia, hyviä ja huonoja, toisilla hormonitoiminta aiheuttaa kaikenlaista vaivaa ilman mitään pillereitäkään, esim. aknea, voimakkaita PMS-oireita jne. Kaikki eivät kärsi kuukautiskivuista ja finneistä, söi pillereitä tai ei. Mutta he, jotka kärsivät, huomaavat kyllä muutoksen.
  Ja loppuun vielä, tajusin oikeastaan lopettamisen vaikutukset vasta kun hetkeksi aloitin pillerit uudelleen lyhyeksi aikaa jossain välissä ihon kunnon huononemisen takia. “Oireilu” päänsärkyineen ja itkuherkkyksineen palasi, lopetin pillerit enkä ole enää kajonnut hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin tuon jälkeen. Mielestäni hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttöön ja vaikutuksiin perehtyminen ja oman kehon kuunteleminen eivät ole terveysintoilua vaan itsestään huolehtimista, minulla ei ollut mitään ennakkokäsityksiä ennen lopettamista, ainoastaan lääkärin kehotus lopettaa veritulppariskin vuoksi sai minut jättämään pillerit.

  Lääkäri on sanonut, että hormonikierukkaa voisin kokeilla, koska sopisi myös migreenipotilaalle ja pillereiden sivuvaikutuksista kärsiville, mutta en ainakaan toistaiseksi ole uskaltanut.

  t. Johanna

 • Reply
  Emmi L.
  19.12.2012 at 09:44

  Loistava kirjoitus! Mäkin päätin lopettaa pillereiden syömisen tossa alkusyksystä. Mulla ei niistä tullut mitään sivuvaikutuksia tms., mutta olen ollut selkäsairaana melkein 3 vuotta ja ylipäätänsä seksin harrastaminen on lähes mahdotonta. Niinpä koin, että säästän tässä asiassa rahaa, mutta myös vältän turhien hormoonien tunkemista kroppaani.
  Lisäksi kärsin aurallisesta migreenistä, joten sain aina olla varuillani ettei sitä vaan tule ja pahimmassa tapauksessa se olisi voinut aiheuttaa aivoinfarktin, joten päätin päästä tästä riskistä kokonaan eroon lopettamalla pillerit. Enkä kyllä päivääkään ole katunut tätä päätöstä :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 09:47

  Ihmetyttää miten moni ei kannata e-pillereitä.. Minä rakastan niitä! Pillereiden syönnin aloittamisen jälkeen painoni putosi, ihoni parantui huomattavasti ja mikä parasta, ei tarvitse joka kuukausi kärsiä menkoista! Toki se on yksilöllistä, että miten ne vaikuttavat, mutta omalla kohdallani e-pillereiden aloitus oli yksi parhaista päätöksistä mitä olen tehnyt. Pillerit vain on niin helppo ehkäisykeino.

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:12

   Nimenomaan me ollaan niiiin kaikki omia yksilöitämme!!:) Minusta tärkeää on vain se, että niiden pillerien haitoista puhuttaisiin enemmän koska meitä joille ne eivät sovi on todella monia:(
   Hyvä kuitenkin että sinulle niistä on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa!:)

 • Reply
  merikukka
  19.12.2012 at 09:53

  Ihan sama kokemus minullakin! Minulla on ollut myös munasarjakystä ja olen syönyt pillereitä 10 vuotta koviin kipuihin. Lopetin pillerit sen takia, etten halunnut myrkkyjä elimistööni. Myös paransin ruokavaliota. Kyllähän siinä naama räjähti ja rasvoittuu edelleen kahden vuoden jälkeen. Mutta kivut itseasiassa eivät ole enää niin pahat. Varmaankin ruokavalio on ollut suurin apu kipuihin. Eli välttelen kaikkea keinotekoista ja olen vähentänyt myös gluteeniviljojen ja maitotuotteiden syöntiä. Luontaistuotekaupoissakin on tullut asioitua: magnesiumia, D-vitamiiniä ja MSM:ää otan päivittäin.

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:14

   Mahtaa kuulla!! Oot siis ottanut tosi kokonaisvaltasen otteen hyvinvoinnista <3 Huikeeta:) Mä tuun aina niin iloseksi kaikista, jotka ovat "hurahtaneet" itsestään huolehtimiseen;) Ruokavalion merkitystä ei vaan voi korostaa tarpeeksi ja ennen kaikkea yksillöllistä sellaista. Mulla vielä valitettavasti se itselle oikei terveellinen ruokavalio hakusessa, mutta eiköhän siihenkin saada joskus vastauksia:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:12

  Muakin vähän ihmetyttää, että täällä puhutaan paljon ihosta yms “toissijaisista” pillerien eduista, ja sivuutetaan se ehkäisy. Mulla se on ja on aina ollut se ykkössyy pillereiden syömiseen. Ja eipä oikein toista yhtä kätevää ehkäisymuotoa vain ole olemassa… Jospa lääkefirmat keksisivät jonkun pillerit miehille, joka tappaisi siittöt tms…
  Toki niissä on haittavaikutuksensa ja kaikki on henkilöstä kiinni, miten pillereihin reagoi. Mutta kuinka moni oikeasti voi käsi sydämellä sanoa lihonneensa 8 kiloa pillereistä? Eiköhän se ole monen tekijän summa jne mikä lihomisenkin aiheuttaa…

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:15

   Me ollaan niin yksilöitä kaikki:) Ei se kumikaan käyttö hankalaa ole varsinkin kun on turvallinen ja luotettava kumppani jonka kanssa tietää että homma hoituu :)
   Ja mä kyllä uskon että voi “lihota” pillereistä useammankin kilon:/ Toisilla ylimääräinen hormooni ja hormooniepätasapaino aiheuttaa painon nousua ja nesteen kerääntymistä. Tämäkin tietty yksilöllistä.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:17

  Ano-täti täällä kirjoittelee… olen ollut ilman pillereitä jo liki 20 vuotta, söin niitä ainoastaan parisen vuotta alle kaksikymppisenä.

  Meillä suvussa on rasitteena aivoverenkiertohäiriöitä; isoäitini menehtyi tulppaan alle 50-vuotiaana ja äitini sai vakavan tulpan 26-vuotiaana (silloisesta endometrioosilääkityksestä kuten jälkikäteen kävi ilmi) joten oli melko selvää etten todellakaan aio työntää kroppaani vuosikymmeniä hormonivalmisteita joiden pitkäaikaisista vaikutuksista kellään ei ole varmaa tietoa.

  Olen päätökseeni erittäin tyytyväinen, hankalaahan se on ajoittain ollut mutta pitkässä liitossa onnistuu ja sterilointi joko miehen (jolle se on paljon helpompaa) tai naisen osalta on hyvä vaihtoehto siinä vaiheessa kun lapset on tehty. :))

  Kaikkiea hyvää sinulle Mona, iloista joulua ja kiitos hyvästä keskustelunavauksesta.

  Blogisi olisi mukavampi kun näitä “oikeita” asioita olisi enemmän ja massiivista mainontaa vähemmän, sinussa riittäisi kyllä substanssia siihen. ;))

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:21

  Itse ehdin syödä e-pillereitä noin 2 vuotta ennenkuin lopetin niiden käytön alkaessamme yrittää lapsen hankintaa. Minulle ei sivuvaikutuksia pillereiden lopettamisesta juurikaan tullut, paitsi ns. “vaihdevuodet”. Eli estrogeenitason romahtaessa alkoivat aivan kamalat yöhikoilut, jolloin keskellä yötä herätessä sänky, lakanat ja yöpaita olivat aivan märkiä. Tämä onneksi loppui muutamassa kuukaudessa, kun oma hormonitoiminta lähti käyntiin.

  Nyt imettäessä en voi syödä yhdistelmäehkäisypillereitä ja tuskin niitä aloitankaan enää imetyksen lopetettuani.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:22

  Minä aloitin pillerit 16-vuotiaana ja yli 10 vuotta myöhemmin syön edelleen samoja pillereitä. Kuukautiseni ovat niukat ja säännölliset, alkavat noin samalla kellonlyömälläkin suunnilleen. Helpottivat kipuihin huomattavasti (en makaa enää kahta päivää sängyssä ja vaan itke). Se alun 3kk mieleialanvaihteluita, ne saattoivat tulla 16-vuotiaalta noin muutenkin, en sinällään enää muista, että olisin jotenkin erilainen ollut. Omissani on vähän hormoneja, ne riittävät minulle.

  Itse puhun helppokäyttöisyyden puolesta. Ymmärrän, että ne eivät sovi kaikille, mutta minulle ne sopivat. En ole unohtanut millaisia ne kivut olivat, aina joskus, ehkä kerran vuodessa, ne puskevat edelleen pillereiden läpi. En ole vaihtamassa merkkiä, kerron vuodessa voin kärsiä tietäen, että se on kerran. Suvussamme kun kivut loppuvat vasta rakasuden myötä, ainakin äidilläni ja hänen äidillään näin.

  Lopetan pillerit vuoden sisään kyllä, odotan sitä kauhulla. Perheenlisäyksen yrittäminenkin vaan pillereillä ei ole mahdollista. Minulla pieni määrä hormonia päivittäin on auttanut siihen, että minuun ei satu, siksi kannatan niiden kokeilemista ehkäisymuotona ainakin. Jokaiselle oman kehonsa mukaan, minulle nämä sopivat.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:26

  Itse aloitin Harmonetin popsimisen 15 vuotiaana ja ehdin popsia niitä 1o vuotta ennen kuin halusin lopettaa. Vähän pillereiden lopetuksen jälkeen huomasin myös menettäneeni 8 kiloa elopainoa, mikä tottakai on vain tervetullutta, mutta melkein vuosi pillereiden lopetuksen jälkeen iho alkoi kukkia. Itselläni ei ollut aknea tai mitään ongelmia ennen pillereiden alotusta, mutta nyt oli! Kärsin kukkivasta ihosta puolisen vuotta, (luulin ensin sen johtuvan muutostani kalkkisen veden asuinalueelle) mutta lopulta käännyin lääkärin puoleen ja sain tilalle ehkäisyrenkaan. Limakalvoni menivät kahdesta renkaasta todella huonoon kuntoon ja seksin harrastus kävi mahdottomaksi. Eli siinä mielessä kauheen tehokas ehkäsymuoto kyllä. Lopetin renkaan ja siirryin takaisin pillereihin näppyjen pelossa. Pillereiden päivittäinen napsinta oli kuitenkin jo poistunut lihasmuistista ja niinpä unohtelin niitä jatkuvasti. Lopulta otin riskin ja jätin kokonaan pillerit uudelleen. Kasvoihin ei ole enää ilmestynyt kukintoja. Tästä uskaltaisin kiittää myös Murad nimistä tuotetta, joka on todella tehokas näpyille kuivattamatta herkkää ihoa. Yläselkään ilmestyy aina ajoittain isompia hormonikukkia, mutta uskon että Murad ja aurinko hoitaisi varmasti tuonkin ongelman. Olen vain niin laiska käyttämään mitään erikoistuotteita selkäpuolelle. Kilot tulivat pillerijaksolla takaisin, eivätkä ne enää ole hävinneet. Olen silti onnellisempi +8 kg kuin näppyisenä. Ehkäisynä toimii keskeytetty yhdyntä sekä varmat päivät:) Olen parisuhteessa ja ystävät ympärilläni tekevät vauvoja. Ehkäisymuoto antaa siis mahdollisuuden odotetulle vahinkovauvalle.

 • Reply
  Selena
  19.12.2012 at 10:26

  Reilun vuoden olen nyt ollut ilman pillereitä ja ero on kuin yöllä ja päivällä. Kiinnostus kaikkeen intiimiin toimintaan oli pyöreä nolla ja tuntui ettei ruokakaan maistunut miltään. Tämänkin huomasi vasta kun lopetin pillerit. Kuin olisi eri ihminen :) Itsellä ei juurikaan tullut muutoksia painon suhteen tai naama ei muuttunut takaisin teini-ikäisen tasolle. Mutta pelkkä muutos omissa tuntemuksissa ja fiiliksessä oli niin huikea etten kyllä enää lähtisi uudestaan pillereiden, tai ehkäisyrenkaan käyttöön. Hyvä kun tartuit tähän aiheeseen! :)

 • Reply
  Nanna
  19.12.2012 at 10:34

  Itse aloitin e-pillereiden käytön vasta 24-vuotiaana, verrattain myöhään siis. Pohdin aloitusta pitkään, kun kauhutarinoita niistä olin kuullut. Ajattelin kuitenkin kokeilla ja lopettaa sitten, jos jotain sivuvaikutuksia tulee. Poikaystävänikin kanssa olin jo seutustellut jonkin aikaa, joten vannotin häntä myös kertomaan, jos luonteeseeni tms. tulee muutoksia.

  Tähän mennessä en ole sivuvaikutuksia huomannut, tosin ei niitä hyviäkään puolia ehkäisyn lisäksi ole tullut :D kuukautiset kestävät yhtä pitkään kuin ennenkin (ehkä tosin hiukan niukempina), ihoon tulee tiettyyn aikaan kuusta pari hormoninäppylää eli täysin sileää ihoakaan en saanut. Lisäksi luonne tuntuu pysyneen samana, samoille asioille herkistyn ja suutun kuin ennenkin. Painoakaan ei ole tullut lisää.

  Minusta e-pillereiden ongelmana on myös se, että niitä määrätään “liian” nuorille, joiden oma luonne ja persoona ei ole vielä täysin kehittyneet. Usein e-pillereiden huonot puolet häävät varjoon sen takia, että luullaan oman luonteen olevan mustasukkainen tms. Itse olin ehtinyt tutustua ja elää persoonani kanssa pitkään, joten mahdolliset sivuvaikutukset olisin nopeasti tunnistanut.

  Summa summarum, e-pillereistä ei ole ollut haittaa minulle, mutta silti mietin mitä syömäni hormonit tekevät keholle. Uskon kuitenkin, etten loppuikääni tule hormoneja syömään, joten tähän elämäntilanteeseen ne sopivat minulle parhaiten. E-pillerit eivät kaikille sovi ja niiden aloitusta kannattaa miettiä tarkkaan samoin kuin lopetusta. Nyt varsinkin blogimaailmassa e-pillereiden lopetuksesta on puhuttu paljon, toivoisin että samalla nostettaisiin esille muita ehkäisykeinoja (mieluiten hormonittomia), sillä e-pillereitä usea käyttää pääsääntöisesti ehkäisyyn. Nyt jää usein vähän auki, että mitä vaihtoehtoja e-pillereiden sijaan on. Itse mietin muitakin ehkäisykeinoja, mutta päädyin kuitenkin pillereihin.

 • Reply
  RagDoll
  19.12.2012 at 10:36

  Mahtavaa, että otit tämän aiheen esille. Se on niin kaksipiippuinen juttu, koska sillä on niin hyviä, kuin huonojakin vaikutuksia.
  Pillerit aloitin alunperin akneen 17-kesäisenä. Olin sitä ennen käynyt läpi monen monta ihotautilääkäriä ja pettynyt toimimattomiin lääkkeisiin yhä uudelleen ja uudelleen. Kun vihdoin eräs lääkäri lupasi kolmessa kuukaudessa ongelmani katoavan, kunhan aloittaisin pillerit, olin maailman onnellisin! Jouduin lopettamaan suklaan syönnin, joka oli loppujen lopuksi aika pieni luopuminen, koska sain finnittömän ihon takaisin, vaikka arvet jäivätkin.
  On tässä pohdittu viimeaikoina, että johtuuko tämä mielialojen heittely pillereistä, vai onko joku myöhäinen kiukkuikä, jota ei koskaan lapsuudessa ollut. ;)
  En kuitenkaan uskalla lopettaa, koska mielummin olen ailahtelevainen, kuin yhtä epävarma, kuin olin aiemmin aknen kanssa. Sain kuulla niin kamalia asioita ja ensimmäinen poikaystäväni jätti minut sen takia, joten ne asiat ovat jääneet kaivertamaan jonnekin selkäytimeen..

 • Reply
  Norppis
  19.12.2012 at 10:42

  Söin pillereitä kolmisen vuotta kahdessa pätkässä ja jossain vaiheessa oli pakko lopettaa, sillä parisuhde alkoi rakoilla sen verran paljon. Olin siis aivan järkyttävä kiukkupussi ja mies ei jaksanut katsella mua enää juurikaan, vaan yhteistuumin päätettiin siirtyä kortsuun ja lopulta jätettiin vauvatoiveissa ehkäisy kokonaan pois. Lopettaminen oli kyllä paras päätös ikinä, parisuhde tuli vahvemmaksi kuin koskaan ja tämä masuvauvakin sai lopulta alkunsa. :) Tosin pakko kyllä mainita, että oon näiden raskaushormonieni kanssa pahempi ääliö ja aknemonsteri kuin pilleriaikaan tai ennen niitä, mutta toivottavasti se puoli minusta lähtee vauvan synnyttyä… En kyllä mielelläni enää ota mitään hormoniehkäisyä käyttöön, tykkään olla oma itseni ja nuo nyt ei selkeästi sovi mun päälle. :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 10:44

  Hyvä aihe, joten itsekin pakko kommentoida. Itse oon syönyt nyt n. kuuden vuoden ajan pillereitä ja kaikenkaikkiaan oon ollut erittäin tyytyväinen. Alkuun kärsin masennuksesta tuon suuren hormoonimäärän takia.. Pillerimerkkiä vaihdettuani kaikki on kuitenkin mennyt hyvin ja en ole huomannut itsessäni mitään negatiivisia muutoksia jotka saattaisivat johtua juurikin pillereistä. Eli pillerimerkeissäkin on eroja!

  Itselleni pillerit ovat tuoneet monia positiivisia juttuja mukanaan: iho on ihanan sileä ja puhdas, menkkakivut lähtivät ja tottakai ennen kaikkea ehkäisy pillereillä on niin hemmetin helppoa!
  Taitaa todellakin olla yksilöllisiä nämä pillereiden vaikutukset, mitä nyt aiempia kommentteja tässä lueskelin. :)

  – joanna

 • Reply
  Kukka
  19.12.2012 at 10:53

  Kiitos todella paljon hyvästä postauksesta! Mulla todettiin syksyllä aurallinen migreeni ja jouduin lopettamaan ehkäisylaastarin käytön. Se oli helppo ja ah niin mukava ehkäisy. Menkat oli vain 3 kuukauden välein. Lääkäri määräsi minulle minipillerit, tammikuussa mulle olis laitettu kapeseli. Mutta, mutta minipillerit ei sopinu mulle ollenkaan. Mulle tuli unettomuutta, ruokahaluttomuutta, viikon kestäviä pääkipuja, huonovointisuutta ja päätin lopettaa niiden käytön. Nyt olen elänyt ilman ylimääräisiä hormoneja kehossani muutaman kuukauden ja olo on tosi hyvä. Iho on hyvässä kunnossa ja mieli virkeä. Lääkäri suositteli mulle kuparikierukkaa, mutta sanoin kiitos ein, mulla on ystäviä jotka ovat lihoneet 10 kiloa kierukan jälkeen.
  Kiitos vielä tästä postauksesta :) en ole yksin ajatusteni kanssa. Pus <3

  • Reply
   Anonymous
   19.12.2012 at 17:33

   kuparikierukasta ei irtoa mitään, se on se hormonikierukka joka aiheuttaa oireita… Ilman hormoneja siis jatkan, tyytyväisenä kuparikierukan käyttäjänä :) Terv.i

  • Reply
   Kukka
   20.12.2012 at 10:05

   Hei, kiitos vinkistä. Ystäväni kertoikin, että hänellä on juuri tuo hormonikierukka (mikä se on???:)) :) täytyypä googlata :)

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:19

   Hienoa Kukka että päätit lopettaa kokonaan! Varmasti sun tilanteessa muutenkin parempi olla ilman hormonaalista ehkäisyä.
   Kuparikierukan ei mun tietääkseni pitäisi lihottaa. Siinä ei lainkaan hormooneja. Haittana voi olla lisääntyneet kuukautiskivut tai vuodon määrä. Sitä ei tiedä ennen kuin kokeilee. Mikäli meillä (mulla) ei olis kovaa vauvakuumetta harkitsisin kuparikierukkaa. Haleja ihana Kukka <3

 • Reply
  Celina
  19.12.2012 at 10:58

  Hyvä kirjoitus muru <3 Tiedät kyllä munkin ongelmat asian kanssa! Kroppa vieläkin sekaisin lopettamisesta :/

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:20

   Ihan varmasti saat vielä ongelmat selätettyä!! En tiiä ootko jo kokeillut, mutta suosittelen tosi lämpimästi kokeilemaan vaikka puolen vuoden maidotonta JA viljatonta ruokavaliota.. Paljon hyviä, puhtaita raaka-aineita ja kunnon kehon puhdistus päälle, niin tulee varmasti hyvä tulos:)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:00

  Itse haluaisin kovasti luopua hormonaalisesta ehkäisystä, mutta pillerit ovat vaan niin helppo ratkaisu ja toimivat minulla hyvin. Vaihtoehdotkin tuntuvat olevan vähissä näin parisuhteessa olevalle. Kondomeihin en luota pätkääkään – monta kertaa olen saanut niiden rikkoutumisen takia juosta apteekkiin hakemaan jälkiehkäisypilleriä, ja se jos mikä on pyllystä :( Kuparikierukka vaikuttaisi muuten hyvältä vaihtoehdolta, mutta synnyttämättömänä pelkään sen asettamista ja poisottoa. Lisäksi vauva olisi suunnitteilla mahdollisesti jo muutaman vuoden päästä, joten ei tunnu järkevältä laitattaa kierukkaa niin lyhyeksi aikaa. Tyydyn siis toistaiseksi pillereihin :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:00

  Oli pakko oikein selvittää tuota syöpäväitettä, kun olen itse kuullut pillereiden vain ehkäisevän jotain syövistä. Nykytiedon valossa e-pillereillä ei ole selkeästi osoitettua riskiä rintasyövän riskin lisääjänä.

  “Tehokas ehkäisyn käyttö suojaa esimerkiksi kohdun limakalvon syövältä. Ehkäisypillerin käyttö puolittaa munasarjasyöpäriskiä. Rintasyöpäriskiin se ei vaikuta, Heikinheimo luettelee.”

  http://www.lansivayla.fi/artikkeli/119177-asiantuntija-tyrmaa-naisten-e-pilleripelot

  • Reply
   Anonymous
   19.12.2012 at 15:05

   Kummasti vain yksikään gyne ei suosittele pillereitä jos potilaan äiti on sairastanut rintasyövän.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:20

  Arpiin toimii kosmetologin timanttihionta hedelmähapolla. Jos on enemmän arpia niin rankempiakin happohoitoja löytyy. Eli ei ne arvetkaan välttämättä ikuisia ole. Itse otin viisi hedelmähappo timanttihionta yhdistelmähoitoa ja taas on kasvojen iho kunnossa.

  • Reply
   Anonymous
   5.5.2013 at 14:06

   ja maksaa ihan helvetisti. hyvä kuitenki et jollain on varaa :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:30

  Mielenkiintoinen aihe, hyvä kun otit asian esille!
  Olen myös lopettanut pillerit (Yasmin) reilu pari vuotta sitten 19 vuotiaana syötyäni niitä 3 vuotta. Seurustelusuhteeni oli vaihtunut irtosuhteiksi, joissa kondomi tuntui unohtuvan kun ''mähän syön kuitenkin pillereitä''. Paras päätökseni ikinä ihan näin sukupuolitautienkin osalta, sillä nyt on syytä olla tarkkana ehkäisyn kanssa ellei perheenlisäystä vielä halua! :D
  Suurin motivaattori tämän lisäksi oli silti juuri tuo turhien hormoonien myllääminen kehossa. Minä olen saanut alkuni vasta vanhempieni usean vuoden lapsettomuushoitojen jälkeen, joten en usko olevano kovin hedelmällinen itsekään. Ja lapsia haluan ehdottomasti saada tulevaisuudessa, tai ainakin haluan pitää sen mahdollisuuden avoinna. Tutkimusten mukaan pillereiden ei pitäisi vaikuttaa lasten saantiin, mutta itselläni jäivät kuukautiset pois yli puoleksi vuodeksi lopettamisen jälkeen, eiköhän se kerro jotain minusta yksilönä… Joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla, pysyn erossa klamydiasta ja kroppaani sekoittavista hormoonivalmisteista!
  Ja mitä ihon kuntoon tulee niin huomasin rasvaisuuden ja finnien lisääntyneen lopettamisen jälkeen, tosin muutos ei ollut kovin radikaali sillä ihoni on aina ollut hyvässä kunnossa. Nykyään tilanne on täysin samanlainen kuin 15 vuotiaana, iho on pääsääntöisesti sileä kuin vauvan peppu. Voisin sanoa tupakoinnin lopettamisen vaikuttaneen ihooni enemmän kuin pillereiden lopettamisen (joka tapahtui vasta myöhemmi), joten sileän ihon omaavien ei ehkä kannata hirveästi pelätä lopettamista finnien pelossa!

  • Reply
   Anonymous
   9.5.2013 at 10:30

   Olen kolmekymppinen ja lopetin Cypren syömisen kolme kk. sitten. Etsin ennen lopetusta kokemuksia netistä ja ne olivat lähinnä kauhutarinoita. Harmi ettei tämä blogi tullut vastaan silloin. Minulle määrättiin ne alunperin akneen ja koviin kuukautiskipuihin 15 vuotiaana. Yritin lopettaa parikymppisenä mutta naamani tulehtui niin pahoin ettei antibiootit auttaneet ja oksensin ne aina. Oli kroppa sekaisin sen verran että aloitin Dianen silloin ja niillä tasapaino palautui. Tuli mieleen että kondomi jäi herkästi pois nuoruuden yhdenillan sekoiluissa. Onneksi olen selvinnyt ilman tauteja mutta ihan hirvittää silloinen asenne “pääasia ettei tuu raskaaksi kun syö pillereitä”.

   Pelkäsin ihan jumalattomasti lopettamista mutta luin talvella Kaisa Jaakkolan Hormoonitasapaino kirjan ja koin valaistumisen. Aloitin lihaskuntoilun salilla ja pistin ruokavalion uusiksi. Luontaistuotekaupasta tuli mukaan mm. magnesium, puhdas kalaöljy (tilasin jenkeistä Poliquin merkkistä), d, sinkki, raakakaakao yms. Huolehdin siitä että ruokavalioni sisältäisi mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Juon alkoholia ja väillä lipsahtaa pizzaa mutta en ole liian ankara itselleni. Huomaan heti ravinnon vaikutuksen kehossani ja välillä tankkaat lisäravinteita reilummin kuuriluontoisesti. Uskon ja koen että ruoalla on suuri merkitys omaan hyvinvointiini!

   Kolmen kuukauden jälkeen pillereiden lopetuksesta oloni on hyvä. Juuri näitä kokemuksia lukiessani tajusin että jatkuvat päänsärkyni on jääneet pois! Nyt vasta hokasin :) Ihoni on rasvaisempi ja hormooninäppyjä on naamassa ja selässä. Tupakoin (taas vaikka olin jo vuoden ilman) ja tämä oli taas hyvä muistus ja motivaatio lopettamiseen. Menkat on tullut tässä ajassa vain kerran ja olenkin tutkinut akupunktion vaikutuksia asiaan. Jotkut ovat saaneet siitä hurjasti apua ja ajattelin kokeilla sitä pian. Ei se mitään ota jos ei annakkaan. Mutta tähän mennessä olen enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni. Ottaa kyllä aivoon että tässä maailmassa raha on aina se joka puhuu ja vaikuttaa aina lääkäreihin ja yleisiin suosituksiin. Nuorille vaan pillereitä niin bisnes pyörii eikä tulevaisuutta kannata murehtia… itse huomasin cypren vaikutukset kehooni ja päähäni nyt vasta lopetuksen jälkeen koska olinhan niitä 10 vuotta syönyt ja tottunut olooni. Lopettamispäätös tuli oikeastaan sen jälkeen kun gyne suositteli kokeilemaan vähempihormoonista mercilonia. Jos viikon syömisen jälkeen tutui että räjähdän kun pinna oli niin kiree ja lyhyt. Siitä tajusin että teininä oli ihan samanlainen olon ja siltä ajalta onkin monta black outtia kun pimahtelin.

   Tsemppiä siis kaikille siihen että tutustutte oman kehonne tuntemuksiin ja kuuntelette niitä. Pitkässä parisuhteessa kondomiin siirtyminen oli yllättävän vaivatonta. Tässä iässä omalla kohdallani vahinkoraskaus ei olisi katastrofi vaan jopa mahdollisuus.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:39

  Aloitin pillerit 18-vuotiaana, olen siis syönyt nyt niitä jo lähes 5 vuotta. Kauheaa kun aika menee äkkiä :) No mutta siis minulla käytössä Harmonet merkkiset pillerit ja heti alusta alkaen olen ollut niihin tyytyväinen. Ei ole tullut lisäkiloja ja menkat ovat säännöllisyyden huippu nykyään, eikä mitään tiputtelua ole ilmaantunut. Ainut asia mikä minua on mietityttänyt on seksuaalisten halujen väheneminen, en tiedä johtuuko se pillereistä, mutta välillä mielessä käy että voi olla niistä johtuvaa??

  Kirjoituksesi sai minut havahtumaan tässä pilleri asiassa juuri siihen että itsekin olen jo 5 vuotta näitä syönyt enkä ole juurikaan tullut miettineeksi että muitakin vaihtoehtoja voisi olla. Täytyypä nyt hieman tutustua lisää tähän aiheeseen ja miettiä tarkkaan onko pillerit ainoa ja paras vaihtoehto minulle.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 11:41

  Söin pillereitä yhteensä n.15v eri pituisissa jaksoissa. Ensimmäiset 10v vuotta meni ihan hyvin. Ainut huonopuoli oli menkkojen pituus, pillereiden aikana aina 7pv, mutta ilman niitä 3-4pv. Lasten jälkeen yritin vaikka mitä merkkiä, mutta aina väliviikolla migreeni(kierukkaa en halunnut, koska en ole alakautta synnyttänyt ja ajatuskin tuntui kamalalle). Yhden gynegologin olen löytänyt, joka myönsi että nämä oireet johtuvat pillereistä. Pois jätön jälkeen ei migreeniä ole ollut.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 12:24

  Mulla oli nuorena tosi huono iho ja terveyskeskus lääkärihän oli heti antamassa e-pillereitä, ne kun on lääke meilkein kaikkeen. Kuukautiskivutkin mulla oli melko järkyttävät satunnaisesti, joten nekin olisi kuulemma pillereillä hoituneet.
  Kävin sitten vielä varmuuden vuoksi yksityisellä ihotautilääkärillä kuuntelemassa, mitä se on mieltä. Sehän sitten totes, että akne on niin paha, että sitä ei e-pillereillä ns. kannata siirtää aikuisikään, vaan kunnon kuuri, jottei aknesta jää arpia ym (mulla siis kasvojen t-alue ja selkä :(). Sain sitten a-vitamiini (roaccutan) kuurin ja e-pillerit. E-pillerit siis sen takia, että ei tule raskaaksi kuurin aikana (aiheuttaa sikiölle pahoja epämuodostumia). A-vitamiini kuuri loppui, iho oli siistimpi kuin koskaaan. Jatkoin vielä vuoden e-pillereitä, jotta kaikki lääkkeen aineet poistuisi kropasta.
  Pillerit lopettelin siis n.2 vuotta sitten. Nyt minulla on 4kk ikäinen tyttö. Iho on siisti, eikä arpia juurikaan ole. Muutama pieni kuoppa selässä. Raskauden aikana hormonit teki sen, että kasvoihin tuli satunnaisesti muutama näppylä, mutta…se oli sen arvoista ;)

  Ja hei, hienoa, että uskalsit aiheesta kirjoittaa! Todella moni jää e-pillereiden takia nykyään lapsettomaksikin, kun niitä syödään juurikin se 10-15 vuottakin. Ei ne tee kenellekkään hyvää.

  • Reply
   Anonymous
   19.12.2012 at 15:02

   E-pillerit tekee lapsettomaksi? Haluaisin viitteen tähän tutkimustulokseen tai lääkärin lausuntoon.

  • Reply
   Anonymous
   13.1.2013 at 12:17

   Tarkoitettu ehkä sitä, että niitä syödään juuri se ns. hedelmällisin aika ja sitten ei enää vanhemmalla iällä tule raskaaksi? (Naisella/tytöllä on kuitenkin jo syntyessään kaikki munasolut, oli niitä sitten sata tai viisi sataa).
   Ja eipä se kroppa kai tykkää siitäkään, että moni syö pillereitä joka päivä, eikä siis pidä tauko viikkoja. On se siis hieman luonnotonta.
   Ja itse (30v) tiedän kokemuksesta, että kuukautiskierrolla voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin se e-pillereiden lopettamisen jälkeen palautuu normaaliksi (ovulaatio aina tiettyyn aikaan ja muutenkin säännölliset).

   En kuitenkaan tiedä, onko e-pillereillä ja lapsettomuudella joku yhteys. Google sen varmasti kertoisin.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 12:25

  Kiitos todella hyvästä ja ajatuksia herättävästä postauksesta, lisää näitä! :) Muutenkin tykkään kovasti blogistasi, harvemmin vaan tulee kommentoitua vaikka tätä päivittäin luenkin :)

  Itse aloitin pillerit melkein tasan neljä vuotta sitten 20-vuotiaana. Ihotautilääkäri puhui jo Roaccutan-kuurista hoitona akneen mutta ei halunnut määrätä sitä ennen kuin ehkäisy oli kunnossa vaikka en silloin seurustellutkaan ja mitään yhden yön juttuja en ole ikinä harrastanut. Gynekologi määräsi sitten Diane novaa (Cypretyliä olen syönyt) ja ihon kunto parani niin paljon ettei sitä roa-kuuria tarvinnut edes harkita. Muutenkin olen tykännyt siitä että kuukautisvuotoa on vähemmän, kesto lyheni noin viikosta 4-5 päivään ja pahat kuukautiskivut ovat kadonneet lähes kokonaan. Joskus joudun yhden särkylääkkeen ottamaan ensimmäisenä tai toisena vuotopäivänä.

  Viimeisen vuoden aikana kuitenkin iho ja limakalvot ovat alkaneet kuivua aika pahasti, varsinkin näin talviaikaan ja gynekologikin viimeksi jo suositteli että harkitsisin pillerimerkin vaihtamista sen takia. Poikaystäväni mielestä parasta olisi pillereiden lopettaminen kokonaan mutta sitä en ole oikeastaan edes harkinnut koska näiden syöminen nyt vaan on kaikkein helpoin (ja edullisin ainakin Cypretylillä) ehkäisyvaihtoehto. Varsinkin kun minulla on vielä lateksiallergia niin ei niitä tavallisia kumeja voi käyttää ja ne lateksittomat on vähän kalliimpia. Pahin pelko on kuitenkin että jos lopetan niin kuukautiskivut ja akne tulevat takaisin. Kärsin teini-iässä todella huonosta itsetunnosta juurikin tuon aknen takia enkä haluaisi joutua takaisin sen saman itseinhon valtaan kun olen siitä jo päässyt yli. Olen siis lähinnä ajatellut että vaihtaisin johonkin matalahormonisempaan merkkiin niin pysyisi ehkä iho kunnossa ja kuukautiskivut poissa mutta tuo ihon kuivuus (ja täytyy myöntää: ajoittaisen päänsäryt taukoviikolla) pysyisi poissa. Ongelmana vaan se että kaikki pillerit ovat erilaisia ja voi olla ettei sopivaan merkkiä löydykään enkä jaksaisi kovin montaa alkaa kokeilemaan. Tämän kirjoituksen luettuani rupesin kuitenkin tosissani nyt miettimään lopettamista kokonaan. Mutta mitäs sitten tilalle kun olen kuitenkin vakituisessa parisuhteessa ja se ehkäisykin pitää jotenkin hoitaa? Poikaystäväni oli kyllä ihan valmis siirtymään kumeihin kun viimeksi tästä juteltiin, hän tuntuu muutenkin olevan paljon enemmän sitä mieltä että pillerit laittavat kehon sekaisin ja niitä ei saisi syödä :D Jatketaan siis täällä päässä asian pohtimista!

  Hienoa että otit tälläisen, varmasti monia koskettavan asian puheeksi täällä!! Kuvista päätellen ihosi kyllä näyttää (ja on näyttänyt) niin hyväkuntoiselta ja hehkuvalta että ei uskoisi että sinulla on ollut mainitsemiasi ongelmia ilman pillereitä! :)

  Tiina

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 12:57

  Itse kamppailen myös samassa sarjassa, lopetin pillerit tässä syksyllä. Minulla on aina ollut hyvä iho, joten ihon kanssa ei ole tullut muutoksia lopettamisenkaan jälkeen. Ainoana haittana nään tässä sen, että mulla tulee menkat todella epätasaisesti, enkä siis koskaan tiedä milloin ne alkaa; nyt olen odotellut tässä puolitoista kuukautta, eikä vieläkään näy eikä kuulu. Toki tähän voi vaikuttaa stressi yms, mutta minulla oli tätä samaa myös ennen pillereiden aloittamista. Saattoi olla puolikin vuotta, ettei menkkoja kuulunut. Itselleni se on aika stressaavaa, kun joutuu elämään pelon kanssa, että mikä on kun ei menkkoja näy. Positiivisena olen huomannut, että ennen lähes päivittäiset päänsärkyni ovat vähentyneet huimasti!! Ja tämä olikin se syy, miksi alunperin ajattelinkin lopettaa pillerit yli viiden vuoden syömisen jälkeen. Saa nähdä, joudunko pillerit aloittamaan uudestaan, jos ei tämä kierto tästä tasoitu. Toivottavasti en ja pääsisin niistä lopullisesti eroon.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 13:04

  Minulla on hyviä ja huonoja kokemuksia pillereistä. Aloitin pillereiden syömisen 17 vuotiaana ehkäisytarkoituksessa ja lihoin 5kg, mikä ei haitannut lainkaan sillä se näkyi lähinnä rinnoissa, kaikki meni hyvin. Näin jälkeen päin ajatellen olin kyllä ajoittain aika ilkeä silloiselle poikaystävälleni, vaikka hän yritti kuinka olla ystävällinen (yllätys yllätys, suhde kariutui).. Myöhemmin huomasin jalkojen puutumista istuessa, vaikken ollut pitkäänkään istunut saattoi käydä niin että seisomaan noustessa en tuntenut toista jalkaani lainkaan ja kaaduin. Tätä pohdiskelin melkein vuoden ennen kuin yhdistin pillereihin.
  Vaihdoin minipillereihin ja jalkojen puutuminen hävisi, mutta kuukautiset menivät aivan sekaisin, parin viikon välein oli jopa kuukauden kestävää tiputteluvuotoa. Kasvoihin ja selkään puhkesi oikein rasvainen akne, mikä oli aika suuri järkytys, koska minulla on kuiva atooppinen iho eikä koskaan ole ollut finneistä ongelmaa. Lopetin minit ja pidin pienen tauon ennen uusien hommaamista.
  Seuraavaksi minulle suositeltiin Yaz:eja, jotka olivat kaikinpuolin hyvät, kuukautiset tulivat tiettyyn aikaan ja kestivät 4-5 päivää, iho pysyi omana hyvänä itsenään, mielialoissakaan en huomannut mitään erityistä muutosta. Pidin välillä pienen tauon ja sen jälkeen söin reseptin loppuun enkä ole uutta hakenut.
  Nyt olen ollut ilman pillereitä noin puoli vuotta ja olen pääasiassa tyytyväinen. Parasta on ettei tarvitse miettiä pillerin ottamista ja kuljettaa niitä joka paikkaan mukana. Huonona puolena on tullut turvotus ja kuukautiskivut, joista en ole koskaan aikaisemmin kärsinyt pientä nipistelyä lukuunottamatta. Noin viikkoa ennen kuukautisten alkamista alkaa turvottaa, tuntuu että vatsa paisuu kolminkertaiseksi ja mikään ei auta, turvotus kestää melkein pari viikoa, kunnes menkat ovat ohi. Pahimpia kipupäiviä ei ole onneksi (ainakaan vielä ollut) kuin yksi, jolloin selkään ja alavatsaan koskee niin paljon etten juuri sängystä pääse ylös. Särkylääke (1g) auttaa muutamaksi tunniksi jonka jälkeen kivut palaavat. Kipujen takia olen harkinnut pillereiden aloittamista uudestaan, mutta tällä hetkellä ne eivät vielä niin paljon haittaa, mukavampi on olla stressaamatta pillereiden muistamista.. Ehkäisy hoidetaan kondomeilla, mikä hieman rajoittaa seksin harrastamista muualla kuin omassa sängyssä, mutta sielläpä ne hommat pääasiassa tuleekin hoidettua. :D Seurustelen viidettä vuotta avomieheni kanssa ja hän ei ole huomannut mielialoissani minkäänlaista eroa huolimatta siitä syönkö pillereitä vain en. Myös satunnaisten raskausepäilyjen kannalta on kivempi, kun ei tarvitse lopettaa ja aloittaa pillereiden syömistä joka kerralla kun vähän aamulla oksettaa (pillereiden ehkäisyteho kun ei ole 100%). :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 14:22

  Tosi hyvä aihe, Mona. Söin itse 7 vuotta (16v-23v) pillereitä, mutta koin, että en pääse kosketuksiini jotenkin omaan kehooni ja mieleeni täysin, jos pumppaan itseeni koko ajan jotain muita aineita. No, tietenkin ensin naama räjähti käsiin, mutta finnien tuleminen tasottui ja sopivilla tuotteilla ihoa sai hoidettua.

  Vielä tärkeämpää oli kuitenkin huomata, että miehet, joiden kanssa olin seurustellut, eivät todellakaan olleet minulle sopivia. Toisin sanoen, olin pilleripäissäni ollut kiinnostunut vähän matalamman testosteronitason söpöistä ja hellistä surffipojista, kun pillerit lopetettuani innostuin todella hieltä haisevista ja maskuliinisista pahoista pojista, jotka veivät minua ja vikisin vain perässä. Hirveää, jos olisi tullut pillerikäyttäjänä mentyä esimerkiksi naimisiin aivan eri miehen kanssa, kuin nyt menisi. Näin siis minulla, en voi tietenkään tietää miten muilla.

  Seksi hoituu uusien tuttavuuksien kanssa helposti kortsulla, pidemmässä ja luottamuksellisessa suhteessa ilman kortsua ja nopeasti ulosvetämisellä. Tietenkin laukeaminen esim. suihinotolla tai runkkaamalla on hyvä tapa myös, mutta seksi sisältää ihan mielettömästi kaikkea muuta kuin sitä perusjyystöä. Ei, enkä todellakaan ole kiinnostunut raskaaksitulemisesta. Uskon, että siemensyöksynsä hallitseva mies todella kykenee vetämään mulkkunsa pihalle ennen kuin… öh, ampu tulee :D

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 14:57

  Tämä aihe tuli kyllä kreivin aikaan :) itsekin olen juuri lopettamassa hormonaalista ehkäisyä, haluan olla täysin luomu. Pillereistä ei juurikaan ole kokemusta, mutta ehkäisyrengas Nuvaringiä 2,5 vuotta käyttäneenä en voi sitä mitenkään suositella. (Toki jokaisella vaikutukset on aivan yksilölliset!) Ensimmäinen vuosi meni hyvin, olin todella onnellinen kun olin löytänyt itselleni niin ihanan huolettoman ehkäisyn. Sitten alkoi ongelmat. Kärsin jatkuvasta limakalvojen kuivuudesta ja arkuudesta, ja kaikki “tekeminen” oli tuskaa. Silti sitkeästi päätin jatkaa tätä ehkäisyä, sillä en jaksaisi alkaa pillereiden kanssa sähläämään. Tätä jatkui, kunnes puoli vuotta sitten ajauduin järkyttävään hiivakierteeseen, jota on jatkunut näihin päiviin asti. Sain tarpeekseni jatkuvasta kivusta ja siitä, ettei lopulta tehnyt edes mieli harrastaa mitään poikaystävän kanssa. Eli todella hyvä ehkäisykeinon siinä mielessä ettei edes tee mieli :( harmittaa niin kun “pilasin” itseni käyttämällä niin kauan noita pirskatin renkuloita! Never again! Nyt odottelemaan että paikat palautuisi, pääsisin eroon hiivasta ja saisin haluni takaisin. Siinä vaiheessa kun näin tapahtuu, ei pari näppyä naamassa haittaa yhtään:) onneksi ihana poikaystäväni on ymmärtänyt tilanteeni ja tukenut minua parhaansa mukaan <3 luomuna paras!:)

  • Reply
   Iitu
   27.12.2012 at 23:00

   Olen kanssa pitkään pohtinut onko Nuivaringillä sivuvaikutuksia. Olen ollut niitä huomaavinani itsekkin. Muita kokemuksia?

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 16:38

  Menkkani alkoivat viimeviikon perjantaina ja vuotoa on tullut kyllä yllättävän runsaasti. Kipuja ei juurikaan ole, onnekseni tiedän milloin vuoto tulee – (about 5-20 sek) ennen vuotoa tulee semmonen mahakipuaalto ja sitten se menee ohi.
  Mietin että jos noi mun menkkaset on vähän runsaammat, niin varmaan aloittaisin pillereiden käytön kun ne on niin “helpot” eikä tarvitse kuluttaa joka kuukausi toista kymppiä johonkin siteisiin ja sitten vielä pikkuhousunsuojiin jälkivuotoa varten. Ei jestas mä viisastuin nytten.
  Mulle eräs nainen kyllä suositteli, että käyttäisin (olen nyt 12, pian 13) nyt vuoden ainakin siteitä ja katsoisin tilannetta, jos vuoto on tosi runsas niin sitten 3 kuukauden setti e-pillereitä ja sitten tauko ja uudestaan 3 kk jne.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 17:17

  Itse olen käyttänyt pillereitä nyt vajaan vuoden ja olen tähän mennessä ollut todella tyytyväinen. Aloitin käytön runsaiden kuukautisten takia, ja tähän vaivaan pillerit ovat auttaneet huomattavasti. Mitään pahoja sivuvaikutuksia tällä nykyisellä merkillä en ole vielä huomannut, ainoastaan ihoni on jonkin verran kuivempi.

  En itsekään ole innostunut pillereiden sisältämistä ylimääräisistä hormoneista. Aion kuitenkin jatkaa käyttöä, sillä itselleni pillereiden hyödyt ovat toistaiseksi haittoja suuremmat. En kuitenkaan suosittelisi pillereitä varauksetta kaikille teini-ikäisille. Mielestäni sen tulisi olla tarkkaan harkittu päätös.

 • Reply
  M
  19.12.2012 at 18:23

  Mä oon kärsinyt lisähormoneiden vuoksi melkein kaikista vaivoista, pienistä ja vakavista, mentaalisista ja fyysisistä – lievin juttu oli haluttomuus ja alakuloinen mieli (nämäkin siis jo riittävän pahoja oireita!!), pahin syvälaskimoveritulppa, monta päivää tehotarkkailussa sairaalassa ja kolme kuukautta verenohennuslääkityksellä. Että tota… :)

  No, iho oli hyvä. Heh. Tällä hetkellä mennään kuparikierukalla. Hormonit ovat mustalla listalla. Myös minipillerit.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 18:30

  Todella hienoa että kirjoitit aiheesta! Lopetin itsekin pillerit muutama vuosi sitten, lähes kymmenen vuoden jälkeen. Pillerit nostattivat mm.verenpainettani ja tuli vain yksinkertaisesti sellainen olo, etten halua enää ylimääräisiä hormoneja kehooni. Juttelimme samaan aikaan kaveripiirissäni asiasta paljon, ja todella moni päätyi samaan ratkaisuun. Alkushokin (hiusten/naaman rasvoittuminen ja finnit) jälkeen kaikki olemme olleet todella tyytyväisiä. Ehkäisy hoituu pitkässä parisuhteessa aivan hyvin esim kondomillakin. E-pillerit ovat todella isoa bisnestä, jokaisen kannattaa aidosti miettiä tarvitseeko niitä ja pohtia haittavaikutuksia. Olen itse todella onnellinen näin “luomuna”, enkä aio enää koskea e-pillereihin.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 19:23

  Itse lopetin pillerit huhtikuussa 2012 vauvahaaveiden vuoksi. Sitä ennen popsin melkein 12 vuotta pillereitä, pääasiassa Diane Novaa koska omaan akneen taipuvaisen ihon. Suurin pelko lopettamisen jälkeen oli tietystikin ihon kunnon huonontuminen. No iho on kyllä rasvoittunut ja näppylääkin pukkaa. Myös hiuksia saa pestä lähes joka päivä. Kuitenkin tällä hetkellä eniten surettaa se, että vauvaa ei vain kuulu. Syyksi on lapsettomuusklinikalla epäilty hormonitoiminnan hidas käynnistyminen monen vuoden pillerien syönnin jälkeen. On kuulemma melko yleinen vaiva nykyisin. Toki kaikki eivät tästä kärsi ja osalla oma hormonitoiminta palaa heti pillereiden jälkeen normaaliksi. Mutta… itseä kyllä tällä hetkellä harmittaa suuresti, että niin monta vuotta pillereitä tuli popsittua.

 • Reply
  Nenna
  19.12.2012 at 20:09

  Vuosi pillereiden lopetuksesta takana ja vieläkin kärsin.. Alkoi ihan itkettää kun mietin miten olen itseäni kiduttanut niillä helvetin pillereillä. Niitä aikoinaan ihan tyrkytettiin lääkärissä, enkä tiennyt silloin vielä kaikista haitoista. Vanhemmat alkkiksia, niin eipä niiltäkään paljoa neuvoja kyselty. Kärsin monta vuotta sivuvaikutuksista, mielialanvaihteluista, masennuksesta jne. Pillereiden lopettamisen jälkeen masennus vaan paheni ja mielialat heitteli ihan tajuttomasti. Iho kukkii edelleen ja hiuksista en halua edes puhua. Paino on noussut pillereiden lopettamisen jälkeen myös ja mulla on koko ajan nälkä :D En tiedä sitten liittyykö se pillereihin.. Jos joskus saan omia lapsia, pidän huolen ettei koske pillereihin! Tsemppiä sinne toipumiseen, kiitos kun kerrot tästä asiasta, jospa joku säästyisi tältä hirvitykseltä :D

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 20:31

  Ajankohtainen kirjoitus minulle. Lopetin n. 6 kk sitten pillerin melkein 10 vuoden jälkeen ja minulla ollut ihan samanlaisia oireita niin hyviä kuin huonoja, mitä itse mainitsit. Kiva kuulla, etten ole ainut näiden kanssa yksin.
  Kiva lukea myös muiden kommentoijien tekstejä aiheesta. Varsinkin monet ovat kommentoineet hyvin positiiviseen sävyyn, paremmasta olosta pillerien lopettamisen jälkeen (vaikkakin onkin rasvainen iho/hiukset ongelma) sillä olen myös itse huomannut voivani paremmin nyt kun olen lopettanut pilleri.

  Ja Kiitos muutenkin blogista Mona, olen lukenut sitä säännöllisen epäsäännöllisesti ja tykkään jutuistasi :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 20:32

  Mulla on ihan samanlaisia kokemuksia pillereiden lopetuksesta. Kerkesin niitä syödä n. 2 vuotta, kunnes lopetin ne poikaystäväni ja minun yhteisestä päätöksestä. Itse asiassa poikakaveri useaan otteeseen pyysi että lopettaisin pillereiden syömisen, koska ikäviä sivuvaikutukia oli sen verran. Piti kuitenkin hetki sulatella asiaa, koska minäkin “pelkäsin” pillereiden lopettamista.

  Kerkesin syödä useaa eri merkkiä, ensimmäiseksi ja pisimpään Yazia, sitten Yasminellea ja hetken myös Merciloneja. Yli vuoden sinnittelin Yazeilla, koska en “tajunnut” niistä seuraavia haittavaikutuksia itsessäni, oli kamalia mielialanvaihteluita, äkäpussista ylitunteellisuuteen ja myös yli-iloisuuteen. Näitäkin pahempana kuitenkin pidin sitä, että kaikki haluni olivat kadonneet (ehkäisy oli siis ykkösprioriteettina) ja myöhemmin vielä Yasminelleilla ja Merciloinella limakalvoni kaikkialla kehossa olivat niin kuivat, että seksi oli enemmän tuskallista kuin kivaa – tämä ei tosiaankaan lisännyt halujani…

  Allekirjoitan myös tuon lääkärien pillereiden tuputtamisen täysin. Menin useasti puhumaan paikkakuntani ehkäisyneuvolaan näistä sivuvaikutuksista, ja aina olisi ollut joku “uusi ja vielä parempi ja luonnollisempi ja vähähormonisempi” pillerimerkki, mitä olisi kannattanut ainakin se 3kk kokeilla… Kukaan ei siis esim. vinkannut, että ehkä pillerit ei olisikaan sun juttu. Viimeisellä kerralla kun taas uuden reseptin kanssa lähdin neuvolasta, päätin että riittää ja lopetin sen homman sitten siihen. Vaikka alku olikin karseaa juurikin naaman ja hiusten rasvoittumisen takia, niin nyt 1½ vuotta lopetuksesta en voisi olla tyytyväisempi. Menkkojen siirtelykin onneksi onnistuu yhtä helposti kuin pillereillä viikon kestävällä kuurilla, jonka nimeä en valitettavasti nyt muista, mutta itse sain reseptin terveyskeskuksesta hyvin helposti.

  Todella rohkeaa ja hienoa että kirjoitit tästä aiheesta, liian monet tytöt ja naiset “kärsivät” vaan hiljaa pillereiden sivuvaikutuksista kun eivät uskalla/tajua lopettaa. Toki joillekkin ne sopivat, mutta yllättävän monelle eivät.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 20:53

  Itse aloitin hyvin nuorena ( 13 v.) pillerit liian lyhyen kierron takia, ja olihan ne muutenkin sitten kätevät ehkäisyn ja elämän hallinankin kannalta, että sai olla ilman kuukautisia ja päättää milloin tyhjennys vuodon ottaa. Minulla kuitenkin migreeni muuttui auralliseksi ja pillereiden lopettamista alettiin suositella, se oli mulle ihan täysi shokki ja aloin suurin piirtein itkeä siitä kauhukuvasta että kuukautiset tulee joka kuukausi ja ehkäisy hankaloitu jne jne. kauhukuvissani oli varmasti vaikka mitä näkymiä :D Minä olin siis ollut aina e-pillereiden nimeen vannoja, enkä voinut käsittää miksi joku tekee elämästä hankalaa ja elää ilman tätä loistavaa keksintöä.

  No lopulta itselleni pelko aivoinfarktista tuli liian suureksi ja lopetin pillerit reilun kolmentoista vuoden popsimisen jälkeen todella pelokkain tuntein. Tästä on nyt kolme vuotta…. ensin kuukautiset tuli hyvässä rytmissä kolme kertaa, ja hävisivät sitten puoleksi vuodeksi kokonaan. No siinä sitten löytyi monirakkulaiset munasarjat ja oma hormonitoiminta ei meinannut alkaa millään… sitä sitten vähän käynnisteltiinkin lääkkeillä ja vuosi lopettamisen jälkeen kierto olikin jo todella tasainen, ja ultrassa ei enää monirakkulaisuutta ole näkynyt. Tästä voisikin tehdä päätelmän että elimistö joutui varmaan vaan hetkelliseen shokkiin kun joutui aloittamaan hormonitoiminnan 13 vuoden tauon jälkeen.

  No sitten aihe iho, itselläni oli ollut aina todella hyvä iho, ei finnin finniä näkynyt koskaan… puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen aknehan se sieltä puski ja sen kanssa tappelua on jatkettu ja jatketaan edelleen. Olen syönyt antioottikuuria, kokeillut ruokavaliota, testannut erilaisia ihonhoito menetelmiä ja vaikka mitä, mutta mikään ei ole pysyvää apua tuonut. Ainoastaan kesäisin auringon vaikutuksesta iho paranee, mutta siinä sitten taas on ne muut haittavaikutukset. Roacuttania en vielä ole uskaltanut kokeilla, vaikka joinakin aamuina tekisi mieli alkaa itkeä kun katsoo punaisen kirjavaa tulehtunutta ihoaan. Toivo elää että joku päivä ihokin päättää muuttua paremmaksi, ja siihen asti petrataan meikkaustaitojen kanssa :)

  Mielialaan pillereiden lopettamisella on ollut todella positiivinen vaikutus, ihan kuin joku sumuinen verho olisi väistynyt ja maailma näyttää huomattavasti kirkkaamalta. En mitenkään hirveän masentunut ollut pilleriaikaankaan, mutta ero on kuitenkin ihan selkeä ja kiukkukohtauksia etenkin on tosi paljon vähemmän.

  Tästä voi siis todeta että niin se mieli välillä muuttuu kokemuksen kautta, vaikka erittäin ikävänä sivuvaikutuksena onkin tuo akne, niin siltikään en aloittaisi pillereitä uudestaan vaikka riskiä infarktista ei olisi. Totta kai puolensa kummallakin vaihtoehdolla, mutta olen huomannut että lähipiiristä enemmistö on lopettanut pillerit ihan vaan oman itsensä vuoksi, eikä esim. vauvahaaveiden takia ja kaikki ovat olleet myös tyytyväisiä, vaikka suurinta osaa lopettaminen on pelottanut/jännittänyt. Monella myös lähipiirissä oman hormonitoiminnan alkaminen on kestänyt jonkin aikaa.Lääkärissä nyt edelleen tietty tuputetaan kaikkia mahdollisia hormonaalisia ehkäisyjä, ja välillä jopa koen aiheuttavani pahastusta kun kerron miksi en halua elimistöäni sekoittaa hormoneilla.

  Tosi hienoa, että tartuit Mona tähän monelle varmasti tärkeään aiheeseen! itse olen huomannut että ekan kerran vasta viime vuosina on vahvemmin alettu puhua hormoonittomasta ehkäisystä ja niistä pillereiden vaikutuksista, huomaa kyllä että tyttöjenkin kesken usein tätä asiaa pohditaan :) Olisi tosi kiva kuulla muuten omasta ruokavaliostasi tarkemmin, millä huonoon ihoon sait apua, kuvissa ihosi näyttää oikein hyvältä ja terveeltä nimittäin :)

  Mukavaa joulua!

 • Reply
  Mhihi
  19.12.2012 at 21:17

  Itsekin aloitin e-pillereiden käytön jo ihan yläasteikäisenä, pelkästään ehkäisymielessä. Joitain vuosia niitä söin, mutta sivussa tulivat masennus ja kehoon kertyi nestettä runsaasti. Juurikin pahan masennuksen takia pillereiden syönnin lopetin ja olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen päätökseeni! Paha mieli kaikkosi ja kroppa palautui normaaliin kokoonsa.

  Lopettamisen jälkeen ilmeni minullakin runsaasti näppylöitä naamassa, vaikka aijemmin niitä harvoin näkyi. Sekin kuitenkin meni ohi ajan kanssa.

  Kuitenkin e-pillereistä oli se hyöty, että kuukautiset tulivat ajallaan, vaikka sairastin pahaa syömishäiriötä samalla. Heti ne lopetettuani loppui kuukautisetkin kokonaan ja vielä parin vuodenkin jälkeen ovat hyvin epäsäännölliset, vasta puolenvuoden ajan ovat edes alkaneet tulemaan. Että niin apua kuin haittaakin ollut.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 21:18

  Mielestäni kirjoitit oikein ajankohtaisesta ja tärkeästä asiasta josta ei puhuta tarpeeksi. Ehkäisyasiat jäävät turhan usein pelkästään naisten harteille ja sen takia onkin tärkeä kyseenalaistaa esimerkiksi juuri ehkäisypillereiden käyttö. Toisaalta ehkäisypillerit ovat, ainakin minun mielestäni, pienempi paha kuin esimerkiki epätoivotut raskaudet. Tekstissäsi oli kuitenkin yksi pieni epäkohta, joka minulle näin lähes valmiina lääkärinä osui silmään, nimittäin lääkärit eivät kyllä saa rahaa reseptien kirjoittamisesta! Lääkefirmat sponssaavat illallisia/kahvitilaisuuksia/koulutuspäiviä yms tai tarjoavat ilmaisnäytteitä mutta en ole koskaan kuullut että kukaan jo valmistunut kollega tahkoaisi rahaa kirjoittelemalla potilalle turhia reseptejä. Ja tuollaisia edellämainitsemiani “luontaisetujahan” on joka alalla, esimerkiksi bloggaajilla :) Mutta muuten hyvä kirjoitus, kiitos siitä!

  • Reply
   Anonymous
   20.12.2012 at 19:46

   Luulenpa, että Mona tarkoitti tässä enemmänkin sitä, että kokee oudoksi sen, että lääkäri kunnioittamatta asiakkaan mielipidettä tyrkyttää tyrkyttämistään ehkäisypillereitä, vaikka kuinka on käynyt selväksi, että ei halua minkäänlaisia hormonaalisia ehkäisyjä… kannattaa sinunkin tulevana lääkärinä huomioida siis yksilöllisyys ja kunnioittaa jokaisen tuntemukset ja mielipiteet :)
   Ja muuten, luulenpa, että saattaa niillä lääkefirmojen esittelytilaisuuksilla ym. sponsoroiduilla jutuilla jonkinlaisia vaikutteita olla lääkärin määräämiin resepteihinkin, ainakin suurimmalla osalla kansalla on varmasti tällainen ajatus.

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 21:24

  Postauksesi sai minut kommentoimaan pariakin asiaa

  Itse olen tyytyväinen Yasmin-pillereihini. Aloitin niiden käytön 9vuotta sitten pelkästään ehkäisytarkoituksessa 19-vuotiaana alettuani seurustelemaan nykyisen aviomieheni kanssa. Ihossani ei ole tapahtunut muutoksia, kuukautiset sen sijaan muuttuivat lyhyemmiksi, lähes kivuttomiksi ja vuoto väheni joten en voi valittaa :) Ainut huono puoli on pillerin muistaminen joka päivä. En ole edes ajatellut että hormonit jotenkin haittaisivat koska en ole kokenut huonoja puolia, ehkä tämä on sitä yksilöllisyyttä. Edes tämän postauksen ja kommenttien lukemisen jälkeen en voisi kuvitella että pillereistä on haittaa.

  Toinen asia mihin olen kiinnittänyt huomiota, blogeissasi on ollut parin vuoden aikana terveys- ja ravintoasiaa enemmän kuin alussa/aiemmin. Terveydestä onkin hyvä pitää huolta, mutta ihmettelen kun kerrot että terveys- ja luomutuotteet ovat auttaneet sinua pysymään terveempänä. Kuitenkin olet kipeänä muutamia kertoja vuodessa, mikä saattaa siis olla aivan normaalia, mutta miten paljon olet aiemmin sairastellut jos tilanne on ravinnon myötä parantunut? En tarkoita tätä pahalla vaan puhtaasti ihmetyksestä. Itse en ole ollut kolmen vuoden aikana kuin kerran flunssassa eikä ruokavaliossani todellakaan ole kehumista, pääravintoaineeni lienee sokeri ;) alle puolet ruuistani on tavallista lounas/kotiruokaa ja toinen puoli epäterveellistä eines- ja roskaruokaa. Olen suht tavallisen kokoinen 165cm/60kg. Liikuntaa kyllä tulee ruumiillisesta työstä ja samaisen työn parissa menee myös vapaa-aika jolloin työ muuttuu harrastukseksi, työn touhussa kuitenkin ollaan 12h/vrk. Olen ylipäätänsä alkanut ihmetellä että miten voi voida hyvin sellaisilla elämäntavoilla mitä järjestäen pidetään huonoina. Blogisi herättää kivasti ajatuksia, lisää näitä! :) (ja ehkä vähän vähemmän ostokollaasijuttuja, jos saa toivoa, vaikka ne tietysti tuo vähän vaivanpalkkaakin mikä on ymmärrettävää)

 • Reply
  E
  19.12.2012 at 21:33

  Tosi mielenkiintoisen aiheen oot valinnut, kiitos siitä! Itsekin muutama vuosi sitten lopetin pillerit useamman vuoden syömisen jälkeen, kertaakaan ei ole kaduttanut. Iho-ongelmat oli se kaikkein ikävin juttu siinä, mutta onneksi nekin on alkaneet helpottaa ajan myötä. Välillä mietin, että kuinka typerää on ollut “pumpata” itseensä niin paljon ja kauan ylimääräisiä hormooneja, mutta eipä kai sitä kannattaisi liikaa miettiä ;) viime aikoina on tullut paljon enemmän puheeksi niitä e-pillerien haittapuolia, ja niistä pitäisi kyllä puhua mun mielestä vieläkin enemmän. Erään ystäväni äidillä todettiin viime vuonna syöpä munasarjassa, joka oli aiheutunut vaihdevuosilääkkeistä, eli hormoneista. Hän kertoi kuinka naistenklinikkalla oli vaikka kuinka paljon nuoria naisia, tällaisia 20-30 vuotiaita, joilla on myös syöpä, ja suurimpana aiheuttajana ovat mitkäs muutkaan kuin e-pillerit! Ystäväni äiti onneksi sai juuri vähän aikaa sitten terveen paperit, mutta entäs nämä kaikki nuoret naiset? Ei välttämättä. Kannattaa kyllä miettiä tarkkaan ennen kuin alkaa noita hormooneja syömään, itse saattaisin valita toisin jos olisin vielä se teini-ikäinen ;)

  Oikein ihanaa joulua sinulle! :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 21:52

  Minulle on aikanaan määrätty pillerit kivuliaiden kuukautisten hoitoon. Nykyään pidän kuukautiset noin 5 kertaa vuodessa ja kroppani on sen kanssa sujut. En ole huomannut mitään ikäviä sivuvaikutuksia pillereistä. Yritin olla ilman niitä noin puoli vuotta ja kivut palasivat (oksentelin ja pyörryin). Jouduin jokaisten kuukautisten aikana jäämään sairaslomalle, joten aloitin uudestaan. Itseäni pelottaa se, voinko koskaan olla ilman hormonaalista ehkäisyä. Noh onneksi sillä ei ole havaittavissa olevia haittavaikutuksia :)

 • Reply
  Anonymous
  19.12.2012 at 22:08

  Hienoa ,et uskallat käsitellä tälläsiä aiheita. Onhan se arka aihe ,mutta kiva ,että kerrot näistä ,koska esim. minä en tiennyt ,että tollasia vaikutuksia voi tulla ,koska en niitä käytä. Ja kuitenki kaikilla naisillahan on kuukautiset! Nyt tiedän ainakin itse ,etten niitä tule koskaan käyttämään! Olen kiitollinen ,että itselläni on lyhyet vuotoajat ja vuodot ja mahakivut ovat parina alkupäivinä vain kovat.

 • Reply
  Mrs. K.
  19.12.2012 at 22:23

  Hyvä aihe Mona! (muutama kommentti tullut..)
  Itsekin lopetin pillerit puoli vuotta sitten lopullisesti enkä aio enää ikinä syödä niitä!
  On virkistävää tuntea omaa kroppaansa sen verran, että osaan miltei päivälleen sanoa milloin on ovulaatio, PMS ja milloin kk alkavat.
  Pillereiden aikaan oli mieleltään tunnoton, PMS-oireet olivat aivan kamalat kuin myös päänsärkyä oli useammin.
  Ainut syy miksi käytin oli ehkäisy, ehkä hieman ihon kunto… Kokeilin myös 2 kertaa kuparikierukkaa – sekään ei sopinut joten au naturel mennään!
  Akupunktio voi auttaa sellaisia, jotka lopettavat pillerit ja haluavat puhdistaa kehoaan. Aion myös kokeilla itse (huomenna)… Ruokavalio on toinen oleellinen! Olen kuullut, että noin 3kk menee kunnes kehosta poistuu ylimääräinen hormoni.. tietysti kannattaa edesauttaa poistumista esim. kiinnittämällä huomiota asioihin, jotka “keräävät” estrogeeniä elimistöön (parabeenit). Hormonidietti-kirjassa paljon tietoa :)

 • Reply
  Merenhelmi
  19.12.2012 at 22:27

  Todella rohkeaa ja ihailtavaa, että otit tärkeän asian esille ja kirjoitit siitä. Hienoa Mona! Itse en ole syönyt pillereitä, enkä syö tällä hetkelläkään:) joten minulla ei ole omaa henkilökohtaista kokemusta aiheesta, mutta todella hyvä että kirjoitit tästä:) Itse en haluaisi alkaa syömään pillereitä missään vaiheessa, olen jotenkin aina ollut vahvasti sitä mieltä. En haluaisi syödä ylimääräistä hormonia. Mutta hyvä kirjoitus täytyy sanoa! :)

 • Reply
  Mrs. K.
  19.12.2012 at 22:35

  Ja vielä lisäyksenä, että kuukautiskivut pahentuivat huomattavasti mutta ovat nyt tasoittuneet..kun se 3 kk on kulunut pillereiden lopettamisesta!

 • Reply
  Mona
  19.12.2012 at 23:09

  WOU!!!! Ihan mieletöntä Te kaikki!!! KIITOS ihan mielettömästi kaikille kommenteista. Te teitte tämän postauksen sisällön. Ihan mieletöntä lukea niin monen naisen mielipiteitä ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Täältähän saa ihan hurjasti vinkkiä asiaan todella monesta suunasta. Olen erittäin kiitollinen teille teidän ajastanne. Toivon todella, että mahdollisimman moni voisi saada ajattelemisen aihetta kommenteista ja postauksesta.
  Vastailen mahdollisuuksien mukaan kommentteihin vielä myöhemmin. Vielä huominen töitä ja sitten alkaakin pieni joululoma;)
  Ihanaa loppuviikkoa kaikille <3 <3

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 00:43

  Hellou! Syön itse pillereitä ja olen kanssasi samaa mieltä yksilöllisyydestä. Pillerit ovat tuottaneet itselleni iloa ja harmia söin 6kk yhtä merkkiä ja sain loppujen louksi kuulla että merkki ei vaikuttanut kehooni mitenkään ja saatoin jopa olla raskaana. No onneksi asia ei näin kuitenkaan ollut ja vaihdoin merkkiä. Nykyinen merkkini on paljon parempi minulle. Ainoa minkä eron “normaaliin minään” olen huomannut on hieman herkempi olemus, mutta uskon siihen olevan myös monia muita syitä, sillä olen kokenut nyt melkoisen muutoksen elämässäni. Mietin itse pillereiden hankkimista kolmevuotta, sillä vanhempani vastustivat hormoni-lääkkeitä. Nykyään olemme kuitenkin yhtäämieltä siitä, että minulla on oma kehoni ja nämä päätökset koskevat vain minua yksilönä. Oli kuitenkin rankkaa pohtia olenko oikeasti tekemässä hyvää päätöstä, sillä olen kuullut kavereiltani heidän kokemuksistaan omista pillereistään ja kaikki eivät ole ihan mukavia tarinoita. Kuitenkin mukava, että joku osaa nostaa tämänkin “tabun” esille ja suuret kiitokset siitä sinulle!

 • Reply
  Venla Jumppaa
  20.12.2012 at 05:53

  Tulipa hyvään saumaan tämä kirjoitus! Itse olen ollut ilman pillereitä nyt noin 3kk, tai ehkä hieman enemmänkin. Yli 10 vuoden tauottoman syömisen jälkeen päätin myös, että kehoni saa toimia omilla hormoneillaan. Alkumetrien pahimmat oireet – hiuksien rasvoittuminen sekä finnien ilmestyminen on nyt jo hiukan hellittänyt. Vaikutusta on asiaan ollut varmasti myös sillä, että olen vähentänyt gluteenituotteita!

  Vaikka tämä välillä rassaakin hermoja – finnit, hormoninäpyt yms. yms., niin esim. omat veriarvot ovat parhaimmalla tasolla kuin vuosiin. Minulla veri paksuuntui koko ajan ja ihan jo senkin takia, että tulpan riski pienenee päätin lopettaa pillerit. Ja viimeisimmässä kontrollissa kaikki arvot ovat tippuneet ylitysrajoista lähemmäs normaalialuetta :)

  E-pilleri päivässä ei kannata ;)

 • Reply
  Krista
  20.12.2012 at 07:22

  Olen itse aloittanut e-pillereiden käytön 16-vuotiaana. Muutaman vuoden käytin pillereitä, ja lopetin ne noin vuoden ajaksi. Lopetin ne siksi, että mulla oli paljon mielialanvaihteluita ja en halunnut enää syödä niitä. Voin sanoa, että mulla ei ole IKINÄ ollut niin pahaa aknea, kuukautisia ym. muita ongelmia, mitä pillereiden lopettamisesta tulee. Jouduin syömään keltarauhashormonia, joka käynnistäisi kuukautiset uudelleen, kun ne oli mulla niin kauan pois ja jouduttiin käynnistämään kuukautiset.
  Aloittaessani seurustelun nykyisen avomieheni kanssa, aloitin ehkäisyrenkaan käytön ja sitä olen käyttänyt nyt noin 5 vuotta. Eikä mulla ole mitään pahaa sanottavaa renkaasta. Päin vastoin pelkkää hyvää ja voin suositella sitä kaikille.

  Toisaalta olen miettinyt, että kun lähitulevaisuudessa haluaisi lapsia, niin kuinka kauan ennen pitää lopettaa ehkäisyn käyttö. Ja taas mietityttää, että mitä siitä lopettamisesta seuraa..

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 09:00

  Hei!

  Mukavaa, että blogissasi on välillä muutakin sisältöä kuin mainoskollaaseja. Kuten joku toinenkin kommentoija vastasi, sinulla olisi substanssia muuhunkin. Pakko silti sanoa, että ihmettelen miten voit yliopisto-opiskelijana kirjoittaa raflaavia väitteitä ilman minkäänlaisia viitteitä. Tarkoitan tällä esimerkiksi kohtaa, jossa arvelet lääkäreiden saavan osansa e-pillereiden tuotosta.

  Sinulla on paljon lukijoita ja se tuo mukanaan vastuuta. Jo tämän postauksen kommenteista voi huomata, miten kritiikittömästi monet kommentoijat tekstiisi suhtautuvat. On toki hyvä, että korostat jokaisen olevan yksilö. Kaikille ei tosiaan samat metodit sovi. Uskosi ravitsemuksen voimaan on myös mielenkiintoista. Kuten osa kommentoijista on huomauttanut, monet syövät mitä sattuu ja silti voivat varsin mainiosti.

  Monet hyötyvät e-pillereiden käytöstä ja tarjolla on myös muita hormonaalisia ehkäisymenetelmiä kuten renkaat, kapseli ja kierukka. Hyvä gynekologi osaa suositella muitakin metodeja kuin perinteisiä e-pillereitä. Hienoa, että itse voit paremmin ilman e-pillereitä.

  Polka

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 10:56

  Hei Mona,

  olen 26-vuotias ja olen elämässäni syönyt vain muutaman kuukauden pillereitä ja vakituisessa parisuhteessa olen ollut monta vuotta. :) Kehoni voi yksinkertaisesti hyvin ilman niitä, kuukautiset ovat säännölliset ja kestävät yleensä n. 4 pv. Näin monien vuosien jälkeen olen onnellinen vallinnastani enkä ole edes miettinyt alkavani syömään pillereitä.

  Hieno ja rohkea päätös sinulta! Mukavaa joulun odotusta!

 • Reply
  Moma
  20.12.2012 at 11:52

  Mahtava kirjoitus!! :) Itse olen ollut ilman pillereitä jo yli pari vuotta, mutta vieläkin huomaan kyllä ihossani oireita…Mutta silti olen sitä mieltä, että kaikki turhat lääkkeet pois! Ja kyllä niitä lääkefirmoja ja lääkäreitä saakin välillä kyseenalaistaa…Niillä kun aina tuntuu olevan vastaus kaikkeen, mutta kuitenkaan itse vaivat eivät häviä minnekään ;)

  Hyvää jouluan aikaa! :)

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 13:24

  Hei Mona!

  Hienosti esiinnostettu vaiettu, mutta aina niin ajankohtainen aihe :)

  Omalla kohdalla täytyy todeta, että paremmin on pärjätty ilman minkäänlaista hormonaalista ehkäisyä. Oman kumppanin aloitteesta jätin e-pillerit kokonaan pois. Näillä eväillä menty jo kohta 10 vuotta ja parisuhteessa edelleen :) Vierestä katsoen ihmettelen miksi niin moni tyytyy e-pillereistä aiheutuviin sivuvaikutuksiin?

  Oikein ihanaa joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2013 sinulle sekä kaikille lukijoillesi!

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 13:26

  Rohkea, rohkea kirjoitus. Hyvä Mona! Itse aloin syömään ensimmäisen kerran Yasmin pillereitä 16-vuotiaana, jolloin söin niitä noin vuoden verran. Mitään kummempaa en silloin huomannut kehossani. Aloitin samat pillerit uudestaan 19-vuotiaana. Ensimmäisen vuoden aikana en huomannut mitään ihmeempiä, mutta toisen vuoden aikana huomasin, että kiinnostus seksiä kohtaan oli pyöreät nolla ja muutenkin olo kokoajan tosi vetämätön. Lopetin pillerit omasta päätöksestäni vuosi sitten ja päivääkään en ole katunut. Minulla ei naamaan ilmaantunut normaalia enempää finnejä, mutta päänahkaan sitäkin enemmän ja todella kipeitä sellaisia. Puolessa vuodessa onneksi katosivat. Kävin gynekologilla tänä syksynä ja hän oli heti tuputtamassa minulle uusia pillereitä, johon vastasin kieltävästi. Gynelle selvisi myös, että kärsin myös aurallisesta migreenistä ja suvussani löytyy verenpainetautia, johon hän ihmetteli että miksi minulle on ylipäätään pillerit tungettu. Nyt en käytä mitään ehkäisyä, enkä ole varma haluanko enää tuhota itseäni kauheilla hormonipillereillä. Kondomi saa luvan riittää. Muistan myös erittäin hyvin sen tunteen, kun lopettamisesta oli kulunut viikko; tuntui kuin silmiltäni olisi pyyhkäisty hämähäkinseitit pois ja tunsin kaiken paljon selkeämmin.

  Kiitos Mona mahtavasti blogistasi ja haluan toivottaa sinulle oikein mukavaa joulua sekä onnellista uutta vuotta. :)

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 14:58

  moikka!
  harkitsen itsekkin poisjättämistä mutta juurikin ihon kunto mietityttää.
  voisitko tehdä postauksen, jossa kertoisit näistä ruokaan liittyvistä asioista, jotka koit hyödyllisisiksi?
  olisi todella mielenkiintoinen ja auttaisi minua ja varmaankin muitakin :)
  kiitos paljon hyvästä blogista!
  ja olisin kiinnostunut millaista treeniä teet, millaisia sarjoja, painoja yms.
  en halua udella mutta olen kiinnostunut salilla käymisestä, jumpissa lähinnä olen käynyt, niin olisi hyvä saada vähän pohjaa ajatelulle, lehdissä kun ei koskaan ole painoja esimerkiksi. kiinnostaisi vain mitä joku muu käyttää :)

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 17:36

  Hei.
  Minäkin lopetin pillerit noin 1.5 vuotta sitten. Syitä oli useita, kuten mielialaongelmat, haluttomuus yms. Toki oli myös hyviä puolia, akne hävisi, iho ei rasvottunut yhtä paljon, mutta silti tuli haluu elää luonnollisemmin. Minä valitsin kuparikierukan juuri hormoonittomuuden perusteella, halusin kuitenkin luotettavan ehkäisyn, jonka käyttö ei voi ainakaan kaatua unohtamiseen yms. Ja olen ollut tyytyväinen, vaikka useilla keskustelupalstoilla peloteltiin, että lääkärit eivät sitä asenna synnyttämättömille. Ei ollut mtään ongelmaa, kuukautiset ovat pysyneet samanlaisina, iho ei räjähtänyt käsiin tai hiusten rasvoittumnen. Käyttöaikaa on 5 vuotta, mutta jos lapset tulevat aikaisemmin ajankohtaisiksi, niin voi toki poistattaa.

 • Reply
  Anonymous
  20.12.2012 at 21:22

  Itse olen pähkäillyt viime aikoina myös näiden e-pilleri asioiden kanssa. Vaihdoin nimittäin n. puoli vuotta sitten mahdollisesti juuri noihin “luonnollisiin ja luonnollista hormoonia sisältäviin e-pillereihin” ja nyt on alkanut hiukset rasvoittumaan oikein urakalla ja finnejä ilmestymään selkään, päänahkaan yms. Vaihdoin juuri noista Diane Novista (kait samat vaikuttavataineet kuin noissa cypretyleissä.) Samaten liian lyhyt (4päivän) menkkaväli on tehnyt sen, ettei niitä menkkoja tule melkein ollenkaan. Ja mielestäni olisi lähes luonnollista, että ne tulisi! Pointti siis se, että nyt en tiedä onko nämä luonnolliset pillerit ja niiden tuoma ihon rasvoittuminen hyvä asia ja merkki vähemmästä hormonimäärästä ja samasta ehkäisytehosta vai jostain ihan kurasta! :S

 • Reply
  Stelliinou
  20.12.2012 at 22:24

  Heips!
  Mulle suositeltiin e-pillereitä noin 15-vuotiaana koska mulla oli myös aivan hirveät kuukautiskivut. Eivät ne kipuihin auttaneet, mutta on ihana aina kontrolloida itse omaa vartaloaan ja sen menoja :D Etenkin kun on matkoja ja tietää etukäteen, että kuukautisia voi siirtää.
  Kivut eivät kyllä ole helpottaneet vieläkään 4 vuoden jälkeen :( Jos jollain on vinkkejä niin otan mielelläni blogiini vastaan!!! Ei buranat, ei ketorinit tai mitkään tunnu auttavan kun ei sängystä pääse ylös kipujen takia :(
  Mutta kiitos Mona tästä hyvästä ja rohkeasta postauksesta!

 • Reply
  Anonymous
  23.12.2012 at 23:32

  Minä olin kolme vuotta sitten reilusti alipainoinen, ja mulla ei koskaan ollut ollut säännölliset menkat, joten alotin siihen syömään e-pillereitä. Muutaman kuukauden aikana lihoin 10 kiloa, joka tietysti oli alipainoiselle minälle ainoastaan positiivinen juttu. Olin mieleltäni koko ajan aivan ääripäinä, välillä itkin, välillä olin niin vihainen. Vajaa kaksi vuotta kun tuli täyteen, alkoi kuitenkin migreenin oireet(tosin koin jatkuvaa päänsärkyä melkein puoli vuotta ennen tätä) ja lopetin lääkärin suosituksesta pillereiden syönnin. Hän antoi mulle reseptin minipillereihin, mutta olen niistä kuullut niin paljon kaikkea huonoa, etten ole vieläkään noutanut yhden yhtä pakettia apteekista minipillereitä. Nyt olen ollut vuoden ilman, ja en voisi olla tyytyväisempi. Kaikki se turvotus ja neste lähtivät pois kehosta, joita pillerit aiheuttivat. Kilot jäivät, mutta kroppa muuttui. Olo on jotenkin paljon 'puhtaampi', kun ei ole pumpattu kroppaa täyteen hormooneja… Myös siskoni lopetti muutama kuukausi sitten e-pillereiden syönnin, ja ei hänkään voisi olla tyytyväisempi. Eniten mua ällötti pillereiden syönnissä se, kuinka kohoavaksi pullataikinaksi tunsin oloni. Olo oli koko ajan turvonnut ja pallomainen, vaikkei minun painollani niin olisi saanut tuntea, mutta voin väittää ettei nekään 10 kiloa ihan täysin terveitä kiloja ollut. Näin jälkeenpäin on helppo huomata tutuista, jotka käyttävät e-pillereitä, kuinka heidän kroppansa muuttuvat ja miltä he näyttävät.
  Ainoa iso miinus lähtee siitä, ettei näin vuodenkaan jälkeen ihoni ole oikein rauhoittunut… Olen puolisen vuotta yrittänyt etsiä tuotteita kasvojeni ihoon, välillä kun se on liian kuiva, ja välillä rasvainen. Mutta ehkäpä tämä tästä. Menkat ei ole edelleenkään säännölliset, mutta olen nyt vajaan vuoden syönyt keltarauhashormoneja niin, että saan ne säännöllisiksi. Mutta tästä suunnasta tulee ainakin ehdoton EI e-pillereille! :)

 • Reply
  Anonymous
  24.12.2012 at 07:23

  Itse kärsin yli 10 vuotta todella pahoista kuukautiskivuista. Pillereiden alottaminen lievensi kipuja, mutta ei missään nimessä poistanut. Viime kesänä selvisi, että kärsin B12-vitamimiinin puutteesta. B12-vitamiinikuurin otettuani ja saatuani pari B12-vitamiinipistosta kuukautiskivut hävisivät yllättäen kokonaan. Ei ehkä kaikilla auta, mutta kannattaa kokeilla :)

 • Reply
  Anonymous
  27.12.2012 at 23:07

  Järkyttävää miten moni ihminen puhuu kaikesta muusta kuin siitä mihin e-pillerit pääsääntöisesti on tarkoitettu, ehkäisyyn! Jos on niin tyhmä että jättää kondomin pois vaikka syö pillereitä niin… en edes löydä sanoja, nyt sitä vaan tajuaa miten ne sukupuolitaudit leviääkään niin helpolla.. itse en luota myöskään pelkkään kondomiin, miten helpolla se luiskahtaakaan pois paikaltaan.. ymmärrettävää toki nuo “muut syyt” parisuhteessa eläville joille se vahinkolapsi ei olisi yhtä maata mullistava kun irtosuhteita harrastaville sinkuille..

 • Reply
  Anonymous
  28.12.2012 at 15:55

  Itse olen syönyt pillereitä n. 4 vuotta. Alkuun käytin Yasmineita/Freyaa(?) ja kärsin kovista mielialanvaihteluista ja olin alinomaa vihainen lisäksi lihoin. Äitini käski minun vaihtaa ne, koska kanssani ei kestänyt elää sellaisena.

  Vaihdoin ne Yaz pillereihin joihin olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Mitään sivuvaikutuksia en ole huomannut ja välillä olen jättnyt käyttämättä jopa 3 kk ajaksi enkä ole huomannut mitään huonoja vaikutuksia.

  Ennen kk-vuoto oli 6 pvä ja pillereiden kanssa vain 4 pv:nen. En halua jättää pillereitä ja ns. vuotaa kuiviin joka viikko :DDDDD Kk:ten siirtäminen ei kuitenkaan nyt eikä koskaan ole tullut kuuloonkaan, sillä “välivuoto” on niin runsasta ettei mitään järkeä.

 • Reply
  Anonymous
  30.12.2012 at 21:38

  Hei,

  Lopetin pillerit lähes 10 vuoden syönnin jälkeen tänä syksynä. Pillereiden lopettamisen jälkeen olen myös kärsinyt iho- sekä hiusongelmista. Aluksi hiukseni rasvoittuivat nopeasti ja päänahka oli erittäin kuiva ja kutiava. Tämä on onneksi nyt (4kk jälk.) mennyt ohi. Toinen suurempi ongelma on ihoon ilmestyvät finnit. Minulla on aina ollut todella hyvä ja sileä iho. Todella harvoin finnejä. Nyt on toisin. Otsa rasvoittuu ja pieniä (sekä suuria) näppylöitä tulee heti kun toinen on lähtenyt. Yritän puhdistaa ihoani oikeilla tuotteilla iltaisin ja aamuisin. Nyt ehkä naama on hieman parempi kuin muutama kuukausi sitten. Olisin halunnut kuulla enemmän vinkkejä ruokavalioon, jota sinä Mona kokeilit, kun lopetin pillerit. Mitä söit esim. aamupalalla/lounaalla ym. ja kuinka kauan noudatit ko. ruokavalioita? Täytyy vain toivoa, että ajan myötä näppylät katoavat. Pillereiden lopettamisella on ollut myös positiivisia vaikutuksia, mutta ne jäävät hieman varjoon negatiivisten noustessa esiin :( Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
  -Emmi

 • Reply
  Tiramisuheidi
  1.1.2013 at 17:10

  Ihan mahtavaa, että blogimaailmassakin uskalletaan kirjoittaa tällaisista aiheista! Hienoa Mona, tästä oli varmasti monelle paljon apua :)

 • Reply
  Anonymous
  11.1.2013 at 09:47

  Hienoa, että tällaisesta uskalletaan kirjoittaa. Itsehän lopetin pillereiden käytön viime syksynä 24-vuotiaana, jolloin jalassani todettiin veritulppa. Söin pillereitä 8 vuotta, olen urheilullinen, en polta yms.enkä ikinä kuvitellut, että minulle sellainen olisi voinut tulla. Geneettistä taipumusta ei ole, joten pillereistä johtui veritulpan tulo. Kannustan siis miettimään pillereistä luopumista.

 • Reply
  Anonymous
  23.1.2013 at 04:14

  Yksi hyvä luonnonmukainen vaihtoehto hormonaaliselle ehkäisylle on ehkäisytietokone. Kannattaa googlata esim. LadyComp.

  Teho on sama kuin pillereillä (vai olisiko ollut jopa parempi) ja laitteen käyttö suhteellisen vaivatonta. Aamulla herätessä ennen sängystä nousemista mitataan lämpö laitteen lämpömittarilla, ja kone kertoo värivalolla onko ehkäisytön seksi sinä päivänä riskitöntä. Laitteeseen syötetään kuukautisten alkamispäivä joka kuukausi, ja yhdessä kuukautistilastojen kanssa kone laskee lämpötilanvaihtelusta ovulaation ajankohdan. Muutamana päivänä kuussa laite sitten näyttää punaista valoa, jolloin voi käyttää kortsua tai pidättäytyä.

  Laite on kertaostoksena kallis, mutta sen pitäisi toimia yli kymmenen vuotta, jolloin se tulee huomattavasti muita ehkäisyvaihtoehtoja halvemmaksi.

 • Reply
  Anonymous
  28.2.2013 at 22:37

  Hei,

  Löysin ihan googlettamalla e-pillereiden lopetus tämän tekstisi. Halusin vain kiittää, että jaat näinkin henkilökohtaisen aiheen rohkeasti blogissassi. Olen kärsinyt ihan hirveästi pillereiden lopettamisesta, finnit ovat niin pahat että hävettää mennä valmennuskurssille..
  Menin lääkäriin, ja kappas kummaa minullekin suositeltiin pillereiden aloittamista uudelleen. Jännä juttu ;) Jotenkin horjuttaa uskoa lääkäreihin, tulee väkisinkin mieleen miten heille maksetaan niiden määräämisestä. Toinen hyvin traumaattinen tarina minulla on pilleireistä myös (tapahtui 3 vuotta sitten). Söin diane nova-nimisiä pillereitä 2 kk, ja hiukseni putosivat päälakea lukuunottamatta kokonaan. Siis täysin. olin täysin, puhtaasti kalju. Kävin lääkärillä näyttämässä, ja hän kiisti sen johtuvan pillereistä. Sinnittelen nyt tässä ja yritän päästä “kuiville” feikkihormoneista.
  Oikein hyvää kevättä sinulle, olet hyvin mukavan oloinen tyttö ja alan varmaan lukemaan blogiasi.
  ps. olen varmasti yksi monista joka ottaisi suurella ilolla vastaan jonkilaisen postauksen, minkälaisella ruokavaliolla sait ihoasi kuriin! :)Itse olen vasta alkanut äskettäin kiinnostua ruokavalion merkityksestä ihoon.

 • Reply
  Anonymous
  20.3.2013 at 18:34

  Minäkin vastaan tähän nyt vähän myöhässä, mutta pakko sanoa muutama sana.
  Itse en ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, koska tuntuu luonnottomalta syödä hormoneja. Olen 27-vuotias, naimisissa ja neljän lapsen äiti. Joka synnytyksen jälkeen lääkäri on kiellostani huolimatta kirjoittanut minulle pillerireseptin, enkä tietenkään koskaan ole reseptiä käyttänyt. Nyt viimeisen lapsen jälkeen kävimme taas lääkärin kanssa keskustelua ehkäisystä ja nyt ekaa kertaa olen myös sitä mieltä ettei meille tule enempää lapsia. En kuitenkaan edelleenkään tahdo hormonaalista ehkäisyä ja lääkärini hymähti minulle että “no sitten on vaihtoehdot vähän vähissä. miten olis kuparikierukka?” Sanoin, etten tahdo kuparikierukkaakaan, koska se ei estä munasolua hedelmöittymästä, vaan estää pelkästään kiinnittymisen ja tämä tuntuu minusta väärältä. No tästähän se lääkäri vasta hymähtikin ja sano vaan että jaa, sitten vaan kondomia käyttämään.
  Ymmärränhän minä, ettei vaihtoehtoja ole mutta lääkärin asenne oli pöyristyttävä! En oikein ymmärrä miksi niitä pillereitä ja hormoneja tyrkytetään kaikille! rakas ystäväni kuoli juuri rintasyöpään minun ikäisenä, äitini sairastaa rintasyöpää, tätini kuoli rintasyöpään nuorena, joten minä en todellakaan tunge kehooni mitään ylimääräistä sinne kuulumatonta hormonia!!
  Onneksi mieheni ymmärtää hyvin kantani ja on sanonut ettei halua minun käyttävän hormonaalisia ehkäisyjä, luettuaan joskus neuvolan ehkäisyesitelehtisestä haittavaikutuksista.

 • Reply
  Anonymous
  25.3.2013 at 19:37

  HEI!
  Joo myöhässä täälääki tullaan… elikkäs olen käyttänyt e-pilsuja jotain vähän päälle kolme kuukautta ja heti kun aloitin ne muuttui kaulani ja rintakehäni punaiseksi ja kutisevaksi, ihotautilääkäri sanoi olevan nokkosihottumaa. No vaihdoin pillerit ekan kuukauden jälkeen yazeista merciloneihin. Tilanne näytti parantuvan mutta ihottuma palasi taas ennalleen…neuvolossa ja lääkärissä sanottiin ettei ihottuman pitäisi johtua e-pillereistä kerta merkkikin vaihdettu…vaan empä tiedä, olen lopettamisen kannalla kun ei tätä rasvaamista ja kuumotusta enää jaksaisi, tuntuu oudolta että heti kun aloitin pillerit ihoni kuivui ja muuttui kutisevaksi, kuin atooppista ihottumaa jota minulla ei ikinä ole ollut. Voiskiko vain olla ettei e-pillerit sovi minulle? toivottavasti e-pillereiden lopettaminen auttaisi asiaan…

  • Reply
   Mona
   25.3.2013 at 20:31

   No voi kyllä, sinuna lopettaisin hyvinkin nopeasti!!!:O Aika selvältähän tuo vaikuttaa jos heti pillerien aloittamisen jälkeen alkoi ihottuma. Todella outoa, että lääkärit toista mieltä….

 • Reply
  Anonymous
  10.4.2013 at 14:07

  Hei. Olen syöny e-pillereitä elämässäni kymmenisen vuotta. Lopetin Yazin syömisen reilu 2 kk sitten pitkän parisuhteen päätyttyä. Olin jo aiemminkin halunnut lopettaa pillerit, koska verenpaineeni on hieman koholla, vaikka olenkin hoikka ja elämäntapani ovat terveelliset. Pelkäsin pillereiden syömistä kun suvussa on sydän- ja verisuonitauteja.

  Tukasta on lähtenyt noin NELJÄSOSA! Lisäksi iho ja päänahka rasvoittuu, oikeen valuu “öljyä” niskassa. EN ENÄÄ KOSKAAN HALUA SYÖDÄ MITÄÄN E-PILLEREITÄ! Kohta täytyy varmaan leikata ihana pitkä tukka lyhyeksi kun on niin säälittävän ohut luiru nykyään :'(

  Viimeksi kun lopetin samat yaz- pillerit niin mulle tuli kamala akne, mihin sain ihotautiläkäriltä jotain antibiootteja ja hoitovoiteita mut eipä auttanut muu kuin se et aloin taas syömään pillereitä. Nyt ei oo onneks viel naama räjähtäny vaik onkin tosi rasvainen. Tosin silloin aknen puhkeamiseen saattoi vaikuttaa myös se, että samoihin aikoihin lopetin tupakoinnin. Ja sit mulla pieneni tissit silloin yhden kuppikoon vaikken muuten laihtunut.. Ja nytkin tuntuu et rintsikat jää kohta isoiks
  :( Ja heti tietty kun aloin uudelleen syömään pillereitä niin tissit kasvoi takas..

  Mielenkiintoista tässä on, että että teininä, ennen kuin aloin syömään pillereitä, niin ihoni oli hyvä, tukka paksu ja tissit saman kokoiset kuin pillereitä syödessä. Ja elintapani ja painoni olivat samat kuin nyt. Toivottavasti hormonitoimintani tasoittuisi tästä ajan kanssa.

  Kiitos jutustasi, löytyi myös ihan googlettamisen tuloksena kun palaa käpy tähän sulkasatoon!

 • Reply
  Anonymous
  12.4.2013 at 19:44

  Hei. Onpa mukava huomata etten ole yksin hormoniongelmieni kanssa. Käytin yhdistelmäehkäisypillereitä yhteensä 13 vuotta putkeen. Viimeisinpänä minulla oli käytössä Yasmin-merkkiset e-pillerit, jotka olivatkin olleet hyvät pitkän aikaa – tai ainakin luulin niin. Hormonikauden viimeisimpinä aikoina sairastuin kovaan hiivatulehdus – virtsatietulehduskierteeseen, jolloin söin vuoron perään hiivakuurin ja antibioottikuurin. Lopulta kävin virtsarakon ultrassa sekä tähystyksessä eikä sieltäkään syytä löytynyt. Kysyin jokaiselta lääkäriltä jolla kävin, että voisiko e-pillerit olla syynä tähän kierteeseen, mutta pelkkiä tyrmäyksiä ja jopa ylimielisiä kommentteja sain vastaukseksi. Mutta kappas vain, lopetin e-pillerit ja sen jälkeen minulla ei ole kertaakaan ollut hiiva- taikka virtsatietulehdusta. En väitä, että e-pillerit yksinään olisivat olleet syynä tulehduskierteeseen, mutta pistääpä silti mietityttämään e-pillereiden kaikkivoipaisuus (ainakin lääkäreiden mielestä). Aloitin puoli vuotta sitten uudestaan e-pillerit, koska sain uuden työpaikan ja ajattelin ottaa “varman päälle”. Nämä nykyiset pillerit eivät tunnu sopivan, vaan minulla on jatkuvia välivuotoja. Lisäksi halut ovat olleet aina ihan nollassa e-pillereiden aikana. Enää ei huvittaisi kokeilla, että josko joku muu pilleri sopisi. Pillerit taitavat lentää roskikseen tämän levyn jälkeen – muuta “virallista” ehkäisyä en taida ottaa käyttöön, kun ikääkin on jo sen verran, että pieni vahinko ei olisi katastrofi. Tsemppiä kaikille samojen ongelmien kanssa painiville!

 • Reply
  lili
  5.5.2013 at 12:31

  Heippa Mona! Linkkasin tämän kirjoituksesi postaukseeni, sillä tästä on ollut minulle suurta hyötyä:) Toivottavasti ei haittaa!

  • Reply
   Mona
   5.5.2013 at 12:56

   Heippa lili <3 Ei tietystikään haittaa:) Kiva, että kirjoitit myös aiheesta ja vielä, että tästä on ollut hyötyä <3 :)

 • Reply
  Anonymous
  6.5.2013 at 16:37

  Kiitos tästä ihanasta tekstistä! En ole läheskään noin kauaa itse syönyt pillereitä, mutta olen ollut kahden vaiheilla jo jonkin aikaa: lopettaakko ja olla taas oma, iloinen ja luonnollinen itseni, jolla on ehkä rasvaisempi iho ja muutama finni enemmän, vai ottaako riski ja kokeilla uutta pillerireseptiä, jonka pitäisi olla ns. luonnollisempi ja vaikuttaa mielialanmuutoksiin. Sain tästä rohkeutta päätöksiini. Myös minulle tästä oli suuri hyöty, kiitos paljon :)

  • Reply
   Mona
   8.5.2013 at 10:04

   Mahtava kuulla, että postauksesta oli hyötyä!! <3 :) Kannattaa tosiaan tarkkaan pohtia mikä on itselle se paras vaihtoehto.

 • Reply
  Laura
  22.5.2013 at 22:22

  Olipa mukava lukea tällainen postaus. Löysin siis blogisi aivan vasta, ja etsin jotain hyvää mielipidepostausta, ja täältähän se löytyi :)

  Itse olen vajaa pari vuotta syönyt e-pillereitä, tällä hetkellä on kolmas merkki menossa. Aina merkin vaihdon yhteydessä olen hyppinyt seinille ja ollut todella kärttyinen, mutta muuten en ole huomannut hormonien tekevän hallaa itselleni. Migreenini tosin on pahentunut erittäin paljon, mutta en tiedä onko sillä suoraa yhteyttä pillereiden käyttöön.

  Olen myös miettinyt tuota hormoonimäärää, jonka pillerit tuovat mukanaan. Sairastan kuitenkin endometrioosia, joten e-pillerit on määrätty minulle ensisijaisesti lääkkeeksi. Jos ne lopettaisin, endopesäkkeet eivät pysyisi enää hallinnassa vaan todennäköisesti leviäisivät ja kivut vain pahentuisivat entisestään. Nytkin kuukautiskivut ovat siis todella pahat, vaikka pillerit ehkä pikkuisen ovat niitä helpottaneetkin. Lopettaminen ei siis ole mulle vaihtoehto.

  Vaikken ite näekään pillereissä kauheesti mitään pahaa, oli tää postaus mun mielestä silti hyvä. Ainahan on hyvä herätellä ihmisiä kertomalla vähän tiedetyistä asioista, kuten noista pillereiden negatiivisista puolista. Eihän kenenkään nyt pillereitä kannata turhaan syödä!

  Ihanaa kesänalkua sulle! :)

 • Reply
  Anonymous
  24.5.2013 at 11:54

  Kiitos sinulle Mona tuhannesti tästä postauksesta ja kaikille jotka ovat kertoneet oman tarinansa! Alkuvuoden mietin pillereiden lopettamista mutta luettuani tätä postausta ja kaikkien vastauksia, tiesin mitä tehdä. Nyt olen ollut reilut 2 kk ilman e-pillereitä ja erittäin tyytyväinen!

  Aloin syömään ensin Yasmineja 15-vuotiaana raskauden ehkäisyyn. Silloin huomasin että ne jotenkin turruttaa tunteita, tasottaa mutta ajattelin ettei se ole niin paha juttu. Muuten toimivat todella hyvin. Kun ikää alko olla päälle 20, alkoi tulla paljon erilaisia oireita, hyvin hitaasti ja huomaamatta. Pahimmat olivat ruoansulatusongelmat ja jatkuva väsymys, lähes kaikki kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Menkkakivut pahenivat ja tauon aikana elämä oli yhtä helvettiä. Ruoansulatus meni sekaisin, itkin koko ajan ja seinät kaatui päälle. Siinä vaiheessa kun parveke alko huudella “tule tänne ja hyppää alas” niin päätin että nyt täytyy tehdä jtn ennen kun seinät kaatuu niin pahasti päälle että hypään. Kun tauko oli ohi, niin kaikki palautui aina normaaliksi, silloin ei ahdistanut.

  Vaihdoin Cilestiin ja söin sitä yhden paketin (3kk). Heti huomasin että hajuaistini meni aivan sekaisin. Kaikki haisi pilaantuneelta, oli kamalaa tehdä tai syödä ruokaa ja olen sentään ravintola-alalla. Vaihdoin vielä kerran ja aloin syömään Mercilonia. Se sopi miulle parhaiten, rinnoista tuli vaan todella arat :/

  Olen 3 vuotta ravannut lääkärissä eri tutkimuksissa noiden aiemmin mainittujen oireiden kanssa, mitään ei löydy ja mikään ei auta (voin tästä kertoa tarkemmin erikseen jos haluatte). Puhuin asiasta kaverini kanssa alkuvuodesta ja oivalsin että kyse voisi olla myös hormonitoiminnasta varsinkin kun huomasin etteivät nuo e-pillerit kauheen hyvin minulle sovi joten aloin miettiä että kannattaisikohan lopettaa. Kynnys oli toki suuri koska olen vakituisessa parisuhteessa, pian avoliitossa ja lasten hankkiminen ei kuulu tällä hetkellä suunnitelmiin. Ja olen aina syönyt 2-3 liuskaa kerralla joten kuukautiset tulivat melko harvoin joten kerran kuukaudessa kärsiminen ei oikein innostanut, ainakaan näillä menkkakivuilla.

  Mutta nyt olen ollut 2 kk ilman ja olen heti huomannut että jatkuva paleleminen on jäänyt!! :) En ole ennen ollut läheskään niin paleluherkkä kuin viimeisien vuosien aikana ja nyt tilanne on siis korjaantunut. Olen myös paljon pirteämpi, ennen kärsin jatkuvasta väsymyksestä, kuljin päivät sumussa. Aamuisin en herännyt vasta kuin ehkä puolilta päivin ja silloin iskikin jo lounasväsymys. Sumussa kulkeminen jatkui iltaan asti jolloin piristyin ja sitten ei uni tullutkaan vasta kuin puolilta öin. Nykyään herään heti aamusta eikä päivät mene sumussa enää. Tunnen myös että minulla on parempi yhteys itseeni joten jatkuva jumitus on kadonnut. Ja mikä parasta, en ajattele ruokaa enää koko ajan! Ennen ruoka pyöri koko ajan mielessäni, syömisen suunnittelu hallitsi päivää ja koko ajan teki mieli syödä. Piti olla koko ajan jtn varuilla koska olo oli levoton jos ei saanut päivän annosta yleensä makeaa. Makean himo on vähentynyt huomattavasti ja se varmasti vaikuttaa myö ruoansulatusongelmiini! :)

  Menkat ei ole alkanut eikä mitään vuotoakaan ole vielä. Iho on hieman rasvaisempi (tosin minulla on kuiva ja atooppinen iho) ja mustapäitä on ilmestynyt nenään mutta sen kummempaa ei onneksi vielä. Mielialat heittelee, minusta on tullut ailahtelevainen mutta se varmaankin johtuu vaan tästä myllerryksestä :) Myös sen olen huomannut että en kiihotu enkä kostu samalla tavalla kuin pillereitä syödessä mutta uskon että sekin korjaantuu ajan myötä. Pillerit toimivat minulla nimittäin myös seksihaluja vähentävänä silloin kun niitä söin!

  Mutta innolla ja jännityksellä odottaen tulevia muutoksia :) Pillereiden lopettaminen on kyllä yksi elämäni parhaita päätöksiä, kiitos teille innoituksesta ja vertaistuesta! <3 Oikein aurinkoista kesää kaikille :)

 • Reply
  Anonymous
  10.6.2013 at 16:14

  haha hassua mun nimi on moona ja poikaystävä eetu ja itsekkin söin cypretyliä :D tänään loppu pillereidem syöminen vaikka gynekologi ei sitä olisi halunnut

 • Reply
  Anonymous
  16.6.2013 at 18:38

  Osuinpas oikeaan paikkaan! :)

  Itsekin olen jo hyvän tovin pohtinu pillereiden poisjättämistä. Syinä jatkuva ylitsepääsemätön väsymys, ärtyisyys ja räjähdysherkkyys, haluttomuus ja vuosi kausia jatkuneet päänsäryt. Olen syönyt pillereitä jo ala- yläasteen vaihteesta asti kun lääkäri määräsi silloin ihan holtittomiin kuukaisiin. Myöhemmin käyttö tuli ajankohtaiseksi myös ehkäisymielessä, joten olen syönyt pillereitä putkeen sieltä lähtien.

  Tällä hetkellä olen 25-vuotias. Tuntuu että pillerit on kuulunut elämään jo niin suuren osan ajasta, etten ole osannut kyseenalaistaa tai miettiä asiaa sen tarkemmin. Ne vaan on kulkenu mukana jatkuvasti. Jonkin aikaa on ollut olo, että joku mättää. Aloin miettiä asiaa ja jotain kautta päädyin miettimään noiden pillereiden vaikutusta. Olen lukenut aiheesta paljon ja olen kyllä vakaasti tullut siihen tulokseen että pillerit joutaa roskiin!

  Vakituisessa parisuhteessa ollaan menty kohta 8-vuotta ja mies oli samaa mieltä että kannattaa kokeilla pilleritöntä elämää. Tiedä jos pirttihirmu vähän tasottus. :D

  Kysyisinnkin että missä vaiheessa olette jättäneet pillerit pois? Oletteko syöneet liuskan loppuun? Vai keskellä liuskaa päättänyt että nyt riittää? Itellä olis tuossa vielä liuska kesken, mutta hinku lopettaa tuntuu ylitsepääsemättömältä.

 • Reply
  Johanna
  28.7.2013 at 22:46

  Kiitos Moona todella paljon, että oot kirjoittanut tämän tekstin, päädyin tekstiisi googlettamalla aiheesta ja täähän on kommenttien perusteella monelle naiselle valtava ongelma, myös itselleni. Olen jo 32-vuotias ja syönyt pillereitä 15-vuotta, lähes tauotta.

  Nyt olen kuitenkin vihdoin tajunnut, että kyseessähän on hirvittävän pitkä aika tunkea synteettisiä hormoneja omaan kehoon estäen samalla kehon luonnollisen hormonitoiminnan. Puistattaa pelkkä ajatuskin…Kuten edellinen kirjoittajakin sanoi, pillerit ovat vain kuuluneet elämään jo niin suuren osan ajasta, ettei ole osannut kyseenalaistaa tai miettiä asiaa sen tarkemmin.

  Aina välillä olen kuitenkin miettinyt, että mitä jos “hankala” luonteeni, ärtyisyys ja räjähdysherkkyys sekä käytös jota en itsekkään osaa oikein selittää, liittyykin näihin synteettisiin hormoneihin. Moni on näissäkin kommenteissa kertonut, että pillereitten lopettamisen jälkeen on kuin sumuverho olis vedetty pois silmiltä ja on taas kokenut olleensa oma itsensä.

  Nyt olen ollut 6 vuotta hyvässä parisuhteessa, (joka on kärsinyt paljon oikutteluistani, kuinkakohan moni avioero johtuu pillereistä? :D) joten ehkäisy voisi olla muukin kuin e-pillerit. Olen vakuuttunut siitä, että haluan päästä eroon pillereistä ja ottaa selvää, olenko kaikki nämä vuodet sekoittanut päänuppini niiden takia. Viimeinen niitti oli tämä keskusteluketju sekä Kaisa Jaakkolan “Hormonitasapaino”-kirja, jonka äitini minulle esitteli. Kyllä ne äidit vaan on viisaita vai mitä Moona? ;) Oletko muuten itse tutustunut tähän kirjaan? Suosittelen!

  Olen pitkällisen harkinnan jälkeen päätymässä Lady-Comp hedelmällisyystietokoneen hankkimiseen sekä kondomien käyttöön. Ja henkisesti valmistelen itseäni ihon ja hiusten rasvoittumiseen…onneksi ruokavalioni on jo jonkin aikaa ollut menossa oikeaan suuntaan ja uskon, että tässäkin kohtaa ratkaisu löytyy ruokavaliosta ja oikeista lisäravinteista (omegat, magnesium, d- ja b- vitamiinit sekä probiootit). Myös kuntosalilla 3 kertaa viikossa treenaaminen varmasti auttaa asiaa.

  Kaikkein suurin syy päätökseeni on myös lasten hankkiminen, joka on suunnitelmissa lähitulevaisuudessa. Haluan puhdistaa kehoni synteettisistä hormoneista ja saada kroppani kuntoon ennen lasten hankintaa…toivon vain, ettei minulle käy kuten monelle muulle, eli raskaaksi tuleminen hankaloituu merkittävästi luonnollisen hormonitoiminnan hitaan käynnistymisen vuoksi, monen vuoden pillerien syönnin jälkeen.

  Pahoittelut näin pitkästä tekstistä, mutta auttaa valtavasti kun saa jaettua tätä muiden kanssa. Viikoksi enää jäljellä pillereitä liuskassa, sen jälkeen en toivottavasti enää koskaan joudu niihin palaamaan. Aion palata blogiisi jatkossakin ruokavaliovinkkien toivossa, valtava kiitos vielä tämän aiheen esiin tuomisesta! <3

 • Reply
  Anonymous
  2.8.2013 at 08:59

  Hei! Itse lopetin Yasmin-pillereiden käytön n. kuukausi sitten (3 vuoden käytön jälkeen), koska uutisissa oli niistä veritulpista ja mulle tuli koko ajan enemmän suonikohjuja jalkoihin, lisäksi kehonlämpö oli tavallista korkeampi, oli myös pahoinvointia ja masentuneisuutta. Lopettamisen jälkeen on ollut parempi olo. Hiukset ja iho tuntuvat rasvaisemmilta ja paino on noussut 3 kg. Yasmin-pakkauksessa lukee, että se on nestettä poistava, joten olen miettinyt onko osa painosta takaisin tullutta nestettä. Silloin kun käytin pillereitä jouduin menemään monta kertaa yössä vessaan,mutta nyt viimeinkin oon saanut nukkua koko yön rauhassa.

 • Reply
  Emma
  5.3.2014 at 23:38

  Todella hyvä kirjoitus! Sillon kun itse aloitin e-pillerit en edes osannut pyytää niitä lääkäriltä, niitä vain määrättiin . Uskomatonta että 15vuotiaalle edes tarjotaan pillereitä

 • Reply
  Reetta
  24.3.2014 at 19:20

  tuota, tuota…tämä ketju on jo aika vanha, mutta varmaan moni löytää googlaamalla. Mulla olis mielipide tuosta kuparikierukasta; käytin sitä monta vuotta, mutta lopulta en tullut enää toimeen niagaran putousten kaltaisten vuotojen kanssa, jotka myös tihentyi ja esim. body pumpissa meinasin pyörtyä raudanpuutteen vuoksi, vaikka söin rautalisää. Tosin mä en olekaan enää mikään teini ja kierron lyheneminen voi johtua siitä:)
  Olin 16-23 e-pilleri vuosien jälkeen todella pitkään ilman hormonaalista ehkäisyä, mutta mulla alkoi kuitenkin iho rasvoittumaan tihenevään tahtiin ja kamalia finnejä pukkasi varsinkin poskiin (siis sellasia joiden parantuminen kestää 6 kk ja jää kuoppa-arvet). Ja mikä ihaninta, mä oon 38!! Että tällasta on tämä naisen elämä…PMSkin alkoi muodostumaan varsin infernaaliseksi ajan kuluessa. Nytpä sitten tässä aloittelen taas pillereitä (4kk mennyt) ja tuntuu että energiaa olisi enemmän. Oisko mun omat estrogeeniarvot sitten olleet niin finaalissa, enpä tiedä. Mutta mukavaa on kun vuodot on hallinnassa, naama ei kiillä kuin peili, enkä ole huomannut mihinkään halupuoleen vielä vaikutusta. Tosin makeanhimo on selkeästi kasvanut.

 • Reply
  Veera
  9.7.2014 at 11:09

  Hei! Laitoin tämän jo uudempaan blogikeskusteluusi, mutta täällä näytti olevan uudempia postauksia. Jutusta on jo aikaa, mutta ajattelin kertoa tuoreet kokemukseni e-pillereistä. Olen 21-vuotias ja söin Yaz-merkkisiä pillereitä reilu kolme vuotta. Olin todella tyytyväinen pillereihin, eivätkä ne tuntuneet aiheuttavan mitään haittavaikutuksia. Viime viikolla jouduin kuitenkin sairaalaan aivoverenkiertohäiriön takia. Minulla ei ole migreenitaustaa, eikä vastaavaa tilannetta ole ollut koskaan ennen. Verenkirtohäiriöstä ei onneksi tainnut jäädä mitään pysyvää haittaa, eikä sen syy selvinnyt. Lääkärit suosittelivat vaihtamaan ehäisymenetelmän johonkin, joka ei sisällä estrogeenia, sillä se lisää verisuonitukosten riskiä. Perehdyin kotiuduttuani pillereiden haittavaikutuksiin ja lopetin niiden käytön samantien, kun ymmärsin niiden mahdolliset vaikutukset. Uskon, että pillerit voivat olla myös haluttomuuteni, mielialanvaihteluideni ja ihottumani aiheuttajana. Lopettamisesta on vielä niin vähän aikaa, etten osaa sen vaikutuksista kertoa, mutta luotto parempaan on kova. En myöskään toistaiseksi halua käyttää lainkaan hormonaalista ehkäisyä, vaan haluan kuunnella omaa kehoani.

 • Reply
  Jenni
  17.10.2014 at 18:02

  Itsekin olen kovasti e-pillereitä vastaan. Muutenkin hormonitasapaino on ihan sekaisin ja en halua olla ylimääräisten hormonien alaisena. Olen kärsinyt 7-vuotta kamalasta aknesta. Stressaan helposti ja kuukautisten aikana naama puhkeaa kukkaan, vaikka ennestäänkin on ihan tarpeeksi finnejä. Niinpä mulle suositeltiin roacuttan kuuria kun naama ei ole mennyt parempaan suuntaan antibiooteilla eikä kasvohoidoilla. Roacuttanhan aiheuttaa vakavia sikiön epämuodostumia, joten pitäisi aloittaa e-pillerit vaikkei mulla ole edes poikaystävää eikä ole pientäkään riskiä tulla raskaaksi. Tuntuu vaan niin turhalta ja kun en voi sietää mitään lisähormoneja. Tässä itsepintaisesti mietin, että jos vaan haen pillerit kun kerta reseptin sain. Voin yhden paketin syödä ihan vaan siksi, että kumminkin piti hakea se resepti etten ihan turhaan lääkäriin mennyt ja vaan sanon, että käytän ehkäisyä. Pelkään, että lisähormonit lihottaisivat, vaikka olenkin liikunnallinen ja alussa naama puhkeaisi vaan enemmän kukkaan. En myöskään kaipaa ohivuotoja. Muutenkin menkat on säännölliset eikä kipuja ole kuin ensimmäisenä päivänä ja siihenkin auttaa liikunta. Kumminkin puolisen vuotta pitäisi niitä syödä, ja niin kuin juuri sanoin, on todella turhaa kun mulla ei ole pienintäkään mahdollisuutta tulla raskaaksi ja vihaan ylimääräisiä hormoneja. Kuitenkin roacuttan kuurin haluan aloittaa, koska arpia on jo nyt ihan tarpeeksi finneistä ja lisää en halua. Ehkä yritän olla syömättä pillerit ja toivon, etten jää kiinni tai sitten kiltisti vedän hormonit naamaan. Olen yrittänyt parhaani mukaan jo tähän asti välttää ettei kukaan tuputa mulle hormoneja. Mutta en halua lopun ikää kalliisiin ihohoitoihinkaan haaskata rahaa ja kun tosiaan antibiootit eivät auttaneet.

 • Reply
  Emma
  17.11.2015 at 14:45

  Vanha juttu jo, mutta postaan silti.

  Olen kohtalaisen pienikokoinen ja hoikka nainen, aina ollut ja olen sitä edelleen 28 vuoden iässä, myös aktiivisesti harrastanut kuntosalia edelliset 10 vuotta. Minulla ei rasva kerry raajoihin ollenkaan, vaan jos sitä tulee, se tulee mahaan ja rintoihin. Reisi ja pakaralihakseni ovat myös hyvässä kunnossa salitreenin vuoksi. Syötyäni yasmin-pillereitä vähän yli vuoden huomasin ihan yhtäkkiä jaloissani järkyttävän määrän selluliittia! Minulla, jolla ei koskaan ollut selluliittiä missään kohdassa kehoa! Mitä kauemmin söin, sitä enemmän sitä kertyi pohkeisiin saakka, vaikka pohkeeni ovat todella hoikat salitreenistä huolimatta. Ruokavaliota en voinut syyttää, sillä söin kasviksia, lihaa, join paljon vettä enkä käytä juuri lainkaan sokeria. Nukuin hyvät yöunet eikä elämäni ollut kovin stressaavaa. Perinnöllistä vaikutustakaan ei ole, sillä äidilläni tuli ensimmäiset selluliitit kehoon 50-vuotiaana… Yasmineja söin kaksi vuotta ja vaihdoin sitten Cerazette keltarauhaspillereihin, mutta selluliitti senkun jatkoi kertymistään. Ihon kanssa minulla ei varsinaisesti ole koskaan ollut suuria ongelmia, ei ennen pillereitä eikä niiden aikana. Yasmineja syödessä iho oli ehkä parhaimmassa kunnossa, Cerazeteilla välillä ilmaantui finnejä kummallisiin paikkoihin naamassa varmaankin oman kehon estrogeenipitoisuuden ollessa vähäinen.

  Nyt on pillerit lopetettu kaiken kaikkiaan yhteensä kuuden käyttövuoden jälkeen ja paluuta ei ole. Seksielämäni parani lähes välittömästi pillereiden lopettamisesta, kun halut yksinkertaisesti tulivat takaisin. Syödessäni Cerazetteja minulla ei ollut mitään haluja enkä kyennyt saamaan orgasmeja. Selluliitti on lähtenyt vähenemään erityisesti etureisistä ja pohkeista, joista huomasin vaikutuksen nopeiten. Ihoni on aikalailla samanlaisessa kunnossa kuin Cerazeteilla, eli finnejä ilmaantuu tiettyyn aikaan kuukaudesta, itselläni yleensä ennen menkkoja tai niiden aikana. En tiedä ovatko muut lukeneet hormoniehkäisyä käsitteleviä kirjoja/juttuja terveysalan asiantuntijoilta, mutta sellainenkin vaikutus ehkäisypillereillä on, että ne saattavat heikentää verenkiertoa raajoihin ja saada aikaan “kylmät jalat”. Itse olen kärsinyt vuosikausia kylmistä jaloista ja käsistä, sekä kesällä että talvella on villasukat jalassa. Nyt kun pillerit on heivattu romukoppaan, heivasin myös villasukat. Kädet ja jalat eivät vaan palele enää yhtä pahasti.

  Pillerit olivat äärimmäisen helppo ja hyvä ratkaisu varmaan ehkäisyyn, mutta ne toivat mukanaan omat ongelmansa. Itseäni eniten tympäisi orgasmin saannin vaikeus ja huikea määrä selluliittia, jota kovakaan liikunta ja erinomainen lihaskunto eivät onnistuneet peittoamaan. Onneksi tilanne näyttää nyt parantuneen ja toivon pääseväni lopuistakin selluliiteistä eroon ensi kesään mennessä!

 • Reply
  Katsu
  26.7.2016 at 19:11

  Löysin sattumalta tämän postauksen ja kommentoin tähän siksi näin myöhään :)
  Itse olen käyttänyt Cypretyliä nyt 2 vuotta (aloitin iho-ongelmien, kuten lievän aknen takia), ja
  se on tuntunut toimivan kohdallani. Akne on hävinnyt, kuukautiset ovat säännölliset, kivut lieventyneet yms.
  Urheilevana naisena olen kyllä huomannut urheilutulosteni heikentyneen, ja esimerkiksi pieni turvotus ja lihoaminen
  on tullut tuotteen mukana… Näitä kommentteja lueskellessani aloin miettiä, onko kellään lisää ajatuksia juuri Cypretylistä?
  Plussa ja miinuspuolet? Pelottaa lopettaa sen käyttö jos siitä tosiaan alkaa kunnon aknekausi :(

  • Reply
   Aino
   26.9.2016 at 12:37

   Cypretyl-kokemusta kuuden vuoden ajalta. Lopetin lääkärin kehotuksesta, olen 7 kiloa ylipainoinen (osittain varmasti pillereistä johtuen) ja ilmeisesti riskikäyttäjä siksi tälle alan vahvimmalle e-pillerille. Ja hyvä niin, sillä kävin 1,5 kk lopettamisen jälkeen terveystarkastuksessa, ja niissä otetuissa kokeissa selvisi että maksa-arvoni olivat yli kaksin kertaiset sallittuun ylärajaan nähden (tulisi olla 10-45, minulla yli 90). Kävin vasta ottamassa seuranta-arvon, ja nyt 10 kk pillerien lopettamisesta arvot palautuneet normaaliksi! Eli maksani on ollut ties kuinka pitkään tulehdustilassa johtuen pillereistä, todella pelottavaa. Muuten pillerit sopivat mielestäni minulle hyvin, ei välivuotoja, ei mielenailahduksia yms. En olisi lopettanut ilman lääkärin kehoitusta, nyt olen todella onnellinen päätöksestä. Ei ole vaan luonnollista pysäyttää omaa hormoonitoimintaa yli kymmeneksi vuodeksi (aloitin toisilla pillereillä 17 vuotiaana ja lyhyttä taukoa lukuunottamatta olen syönyt lähes 30 v. asti pillereitä. Pillerien lopettaminen on toki aiheuttanut uuden murrosiän kun hormoonit jälleen käynnistyvät. Eli iho kukkii, selkä ja hormooniakne (leukapielet ja ohimot itsellä, muuten hyvä iho), seksi kiinnostaa miljoona kertaa enemmän kuin aiemmin, jatkuva makeanhimo on taltutettu (en uskonut ennen kuin itse näin, nyt ymmärrän miten ihmiset voivat kieltäytyä kahvipöydässä herkuista, tämähän on huomattavan helppoa kun ei tee KOKO AJAN mieli makeeta toisin kuin pillerien kanssa). Itsellä ei ole hiukset hävinneet tai ohentuneet, itseasiassa tuntuu että päässää on alkanut kasvaa “sänki” eli paljon uusia hiuksia jotka aiheuttaa sen jakauksesta törröttää lyhyet päät kaikkialle. Kynnet ovat vahvemmat ja iho ei ole enää niin kuiva (naamasta alkuun todella rasvainen, mutta helpottanut pikku hiljaa). Menkat alkoi heti, eli ts. ensimmäinen vuoto tuli vielä hormoonihuuruilla, sen jälkeen tuli 55 pv kierto, ja sitten tullut 37-47 pv kierrolla. Eli hormoonitoiminta hakee uomiaan, menkat ollut pidempiä (jopa melkein kaksi viikkoa) mutta kivuttomempia kuin pillerien kanssa tai sitten kuin nuorena ilman pillerejä. Cypretyliin en koskisi enää pitkällä tikullakaan, luin tuoteselosteen kun aloin syömään sitä, tuoteseloste muuttui vuosien saatossa, siinä puhutaan enemmän sairauden hoidosta (paha akne mihin muut valmisteet eivät ole tehonneet sekä hirsutismista) jonka sivuoireena on ehkäisy. Tässä pillerissä kova tulppariski, siksi minun ylipaino tuli esteeksi käytölle, mutta esim tupakoijana en ikinä söisi yhtä ainutta pilleriä. Tsemppiä lopetusmyllyyn, alku kankeaa ja ankeaa mutta todella sen arvoista.

 • Reply
  Heidi
  9.9.2016 at 11:46

  Mä lopetin pillerit kohta 2 vuotta sitten. Söin pillereitä yhteensä 13 vuotta! Aloitin ne aikoinani 16 vuotiaana, koska se tuntui helpota ehkäisy vaihtoehdolta. Tykkäsinkin kovasti syödä pillereitä, kuukautiset oli niukat ja säännöllisesti ja niitä pystyi siirtämään. Siirsinkin loppuvaiheessa menkkoja aina sen 3 kk kerrallaan kipujen vuoksi (naisten tautien lääkärin neuvo). Että oli kivaa kun ei ollu menkkoja :D.

  Kukaan ei kuitenkaan koskaan puhunut mitä tapahtuu kun lopettaa… Yhdet kuukautiset tuli normaalisti, seuraavia odotin 4 kk. Puoli vuotta lopettamisen jälkeen alkoi kamala akne! Tällaista en kärsinyt edes teininä. Nyt naamaan pukkaa finniä pari viikossa mutta arvet jäi. Jos mulle joskus tulee tytär, aion vakavasti keskustella ennen pillerien alotusta. Onko kivaa että “teini-ikä” alkaa kun lopettaa, mulla kolmekymppisenä. Kuukautiset on säännölliset, kestää yhtä kauan kun pillerien kanssa 2-3 päivää, kivut on kovemmat ja vuoto runsaampaa.

  • Reply
   Mona
   9.9.2016 at 11:49

   Mä oon myös kuullut, että todella monella on menkat jäänyt pillereiden jälkeen tulematta tooosi pitkäksi aikaa://

 • Reply
  Tanja
  9.9.2016 at 15:21

  Hyvä kirjoitus henkilökohtasesta asiasta! Hienoo ku otit Mona tän esille. Mulla on kans oma tarina tähän. Ite oon syöny pillereitä kans nuoresta asti koviin menkkakipuihin ja aluks sain apua. Sitte kivut paheni ja kokeiltiin vaikka ja mitä eri ehkäsyä ja kipulääkkeitä. Jossain vaiheessa pidin taukoakin puoltoista vuotta hormooneista jollon oli ihanan vapaa olo ja jotenkin sellanen olo et on oikeesti oma ittensä eikä missään hormoonien huuruissa, mut kivut ei vaan lähteny. Meni n. 10 vuotta erittäin kovissa menkkakivuissa eikä syytä tai hoitoa löytyny. Aattelin jo et tätäks tää on loppu elämä et aina kerran 3 kk menee viikko kylppärin lattialla menkkojen takii ku luulee kuolevansa mut sit jääki henkiin. Sitte tuli se päivä kun vihdoin uskottiin et mua oikeesti sattuu ja tähystettiin kohtu ja bingo! Sairastin tosi pahaa endometrioosia ja se oli kiinnikkeineen ja pesäkkeineen vetäny kohdun, munasarja ja peräsuolen yhteen nippuun. Tehtiin iso leikkaus ja kivut loppu siihen (tosin sain avanteen 3kk ajaksi enkä voi saada luonnollisella tavalla lapsia ). Mut tuntu et oli uudesti syntyny ku ei ollu kipuja. Endometrioosi kuitenkin on sairaus mihin ei oo parannuskeinoo keksitty vielä ja ainut millä sitä saadaan pidettyy aisoissa jotenkin on hormoonit. Eli vaikka pillereitä tai muuta hormonaalista ei haluis käyttää on se oikeestaan se ainut vaihtoehto monelle samaa sairastavalle. Ja vaikka omalla vanhemmalla ollut syöpä minipillerit on silti syöpäriskistä huolimatta ollu mun paras hoito kivuttomaan elämään. Tulipa romaani mut tosiaan jos pillereitä syö huvikseen kipuihin ni kannattaa vaatii lisätutkimusta sillä tää tauti on tosi yleinen eikä kaikki lääkärit tiiä siitä mitään vaan tuputtaa kipulääkkeitä ja muuta. Menkkakivut ei oo normaalia vaikka niin meille uskotellaan hoitoalalta.

  • Reply
   Mona
   9.9.2016 at 16:46

   Kiita Tanja sun kokemuksen jakamisesta<3 On hyvä, että erilaiset kokemukset tulee kuultua, niin moni osaa ottaa huomioon eri vaihtoehtoja ja tosiaan sen, ettei ole ihan normaalia kärsiä kovista kivuista:(

 • Reply
  Johanna
  17.9.2018 at 17:35

  Mä jätin kanssa pillerit 3kk kokeilun jälkeen.
  Mulla on ollu iha jäätäviä kipuja kohdun seudulla. Päätä alko heti särkee ja pahoinvointi saattaa iskee yhtäkkiä. Ikää on jo 31v ja mulla oli reilun vuoden hormonikierukka, mikä poistuin itellään jostain syystä. Mutta se teki kanssa kipuja. Ei tunne noi hormonit sopivan mulle. Näin parempi. Nyt jännitetään tulee baby

  • Reply
   Mona
   17.9.2018 at 20:08

   Oiiii onnea!!!! <3 Ihanat ajat sulla edessä <3 :')
   Ja ei sovi mullekaan hormoonit, huomattavasti parempi olla ilman. Kantsii muuten sitten raskauden ja synnytyksen jälkeen tutustua sovellukseen Natural Cyckles:)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *