20.7.2023

Mikä on insuliiniresistenssi?

Insuliiniresistenssi on tila, jossa kehon solut eivät reagoi normaalisti insuliinihormoniin, joka on vastuussa verensokerin säätelystä. Tämä johtaa korkeampaan veren insuliinipitoisuuteen, kun haima yrittää kompensoida solujen heikentynyttä insuliinivastetta. Pitkäaikainen insuliiniresistenssi voi olla riskitekijä monille terveysongelmille, kuten tyypin 2 diabetekselle, metaboliselle oireyhtymälle ja sydän- ja verisuonisairauksille.

Insuliiniresistenssi voi olla pitkään oireeton, mutta muutamia yleisiä merkkejä voi olla:

•  Korkea verenpaine. Insuliiniresistenssi voi lisätä verenpaineen riskiä.

• Korkea verensokeri: Aluksi verensokeritasot saattavat pysyä normaalina, mutta kun insuliiniresistenssi pahenee, verensokeri voi nousta.

• Korkea veren rasvapitoisuus: Insuliiniresistenssi voi aiheuttaa korkeita triglyseriditasoja ja matalan tiheyden lipoproteiinikolesterolia (LDL) sekä alentaa korkean tiheyden lipoproteiinikolesterolia (HDL).

•  Lisääntynyt vyötärönympärys: Insuliiniresistenssi voi edistää vatsaontelon ympärillä olevan rasvan kertymistä.

•  Väsymys: Insuliiniresistenssi voi aiheuttaa väsymystä ja energian puutetta.

Ruokavalion merkitys insuliiniresistenssissä

Ruokavalio on keskeinen tekijä insuliiniresistenssin hallinnassa, hoitamisessa ja sen riskin vähentämisessä. Terveelliset ruokailutottumukset voi auttaa tasapainottamaan verensokeritasoja ja parantamaan solujen insuliinivastetta. Tässä on muutamia ruokavalioon liittyviä vinkkejä insuliiniresistenssin hallintaan:

1. Vähennä lisättyä sokeria ja jalostettuja hiilihydraatteja: Vältä sokeripitoisia juomia, makeisia, leivonnaisia ja muita jalostettuja hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa nopeita verensokeripiikkejä.

2. Lisää kuituja: Kasvikset, hedelmät, täysjyväviljat ja palkokasvit ovat hyviä kuidun lähteitä, jotka voivat auttaa hidastamaan sokerin imeytymistä ja ylläpitämään tasaisempia verensokeritasoja.

3. Valitse terveellisiä rasvoja: Hyviä rasvalähteitä ovat avokado, oliiviöljy, pähkinät ja siemenet. Ne voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja parantamaan insuliiniherkkyyttä.

4. Syö säännöllisesti: Vältä pitkiä ateriavälejä ja pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Tämä auttaa pitämään verensokerin tasaisena.

5. Kontrolloi annoskokoja: Liiallinen kalorien saanti voi vaikuttaa insuliiniherkkyyteen. Kiinnitä huomiota annoskokoihin ja valitse ravintorikkaita ruokia.

6. Liikunta: Säännöllinen liikunta voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja vähentämään insuliiniresistenssin riskiä.

On tietysti tärkeää huomata, että jokainen on yksilöllinen, ja ruokavalion muutokset tulisi tehdä yhteistyössä ammattilaisen kanssa, erityisesti jos on olemassa joitain terveysongelmia tai lääkityksiä. Yksi ja sama ohjenuora ei ole sopiva kaikille.

Aloitin itse henkilökohtaisen insulin resistance diet 12 viikon valmennuksen, jonka aikana olen tehnyt pieniä muutoksia omaan ruokavaliooni ja toivon, että nämä jäisi myös pysyviksi rutiineiksi. Seuraavassa postauksessa kerron omakohtaisia kokemuksia insuliiniresistenssi ruokavaliovalmennuksesta ja siitä onko se muuttanut isosti ajatuksia syömisestä.

 


* mainoslinkki

Insuliiniresistenssista lisää tarkemmin esim * Puhti.fi sivuilla, jonka kautta voi myös tilata verikokeet terveystarkastuksiin. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *