9.5.2021

Sijoittamisen aloittaminen, näin pääset alkuun

* Sis. mainoslinkkejä

Jos minulta kysytään mikä on sijoittamisessa vaikeinta, vastaan aina sijoittamisen aloittaminen. Käytin monta vuotta siihen, että opiskelin ja luin kirjoja sijoittamisesta ja rahasta.

Nuorena shoppailin paljon mieluummin sijoittamisen aloittamisen sijaan. Onneksi kuitenkin havahduin, ettei säästämisen tarvitse tarkoittaa kaikesta muusta kivasta luopumista.

Aloin lukea erilaisia motivoivia kirjoja ja kuuntelin Youtubesta inspiroivia ihmisiä. Vähitellen ajatusmaailmani  sijoittamisesta alkoi muuttua päälaelleen. Onneksi!

sijoittamisen aloittaminen

* Aloita ETF-kuukausisäästäminen

Aloitin ensin vähitellen maksamaan luottokorttimaksuja pois. Seuraavaksi säästin puskuria siltä varalta, jos tulisi tilanne, että työt loppuisi moneksi kuukaudeksi. Viimein vuonna 2018 pääsin aloittamaan sijoittamisen myös osakkeisiin ja rahastoihin! Sitä ennen olin päässyt mukaan asuntosijoittamisen pariin, mutta osakkeet olivat vielä aivan uusi juttu.

Muistan miten aikoinaan sijoittamisen aloittaminen tuntui kiinnostavalle ajatukselle, mutta silti samaan aikaan todella monimutkaiselle. Tuntui, että tein asiasta paljon isomman mitä se oikeasti sitten olikaan.

Uskon, että moni kuluttaa alkuun turhaa aikaa sen pähkäilyyn mikä on oikea kohde sijoittaa ja miten osakkeiden osto edes käytännössä onnistuu. Siksi halusinkin kirjoittaa tämän postauksen kannustamaan aloittamaan nyt heti.

Minulle heittämällä kaikkein tärkein sijoittamispäätös oli ALOITTAA. Kun pääsee alkuun, kaikki alun pelottavat yksityiskohdat konkretisoituu ja huomaa, ettei homma olekaan lainkaan niin vaikeaa, kuin aluksi ajattelee. Pienellä tutustumisella ja kokeilun kautta oppii paljon.

Mihin sijoittaa?

Sijoituskohteella ei mielestäni ole alkuun merkitystä. On myös täysin ok sijoittaa vaikka 50€ suoriin osakkeisiin ensimmäisen kerran vain kokeillakseen miten osakkeita ostetaan.

Kaikki viralliset ohjeethan kertoo, että ei kannata ostaa liian pienillä summilla, jottei kulut nouse kohtuuttomiksi yhtä ostosta kohden. Kulujen pohdinta on todellakin tärkeää sijoittamisessa. Mutta alussa laitoin itse tällaiset “ylimääräiset” kulut opiskelurahoiksi. Kun hommaan pääsee käsiksi, voi myöhemmin miettiä millä summilla sitten ihan oikeasti kannattaa lähteä sijoittamaan ja kuinka usein ja mihin osakkeisiin.

Itse ostin ensimmäisiä osakkeita muutamaan otteeseen vain sadalla ja parilla sadalla eurolla. Ensimmäiset osakkeet oli Huhtamäkeä. En itseasiassa ole sen jälkeen edes tankannut Huhtamäen osakkeita. Enkä usko, että tulen koskaan myymään noita muutamia Huhtamäen omistuksiani. Niistä tulee aina yhtä hyvä fiilis. Niiden kautta pääsin hommaan kunnolla kiinni!

Edelleen olen sijoitustaipaleeni alussa, mutta en olisi koskaan uskonut, että jo muutamassa vuodessa onnistun säästämään mukavan summan osakesalkkuun. Alku on se kaikkein tahmaisin ja toki väliin mahtuu hitaampia kausia, mutta pääsääntöisesti suunta on vain eteenpäin.

Matkan varrella on tullut tehtyä jo yhtä sun toisia virheitä, mutta ei yhtään sellaista, joka olisi saanut minut katumapäälle. Mikäli en olisi sijoittanut rahoja osakkeisiin, olisin taatusti hassannut kaikki rahat johonkin aivan turhaan, eikä nuo rahat tilillä käteisenä olisi pitkiä aikoja makoilleet. Nyt osakkeet tuottaa pikkuisen tuloja joka vuosi ja korkoa korolle efekti pääsee rauhassa tekemään taikojaan.

* Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk

Mutta miten sitten päästä oikein alkuun? Sijoittamisen aloittaminen:

1. Säästä hätärahasto

Säästä käteistä mahdollisimman nopeasti sen verran, että tiukan paikan tullen et joudu turvautumaan pikavippeihin, luottokortteihin tai muihin lainoihin etkä mahdollisiin sijoituksiisi. 1000€ hätäpuskuri takaa sen, että pyykkikoneen mentyä yllättäen rikki pystyt ostamaan heti uuden ilman lainoja.

2. Maksa ensin kalliit luotot pois. 

Kun olet saanut pienen puskurin kasaan pyri seuraavaksi maksamaan mahdollisimman nopeasti kalliit luottokorttivelat ja muut korkea kuluiset lainat pois.

3. Aloita säästämään kattavampaa puskuria (noin 3-6kk pakollisten kulujen verran) 

Kun säästössä on vähintään kolmen kuukauden välttämättömiä kuluja vastaava summa, voit olla ja hengittää rauhassa. Ei tarvitse murehtia, jos työpaikka menee yllättäen alta, kun säästössä on sen verran, että ehdit rauhassa etsiä uutta työpaikkaa. Muutaman kuukauden puskuri tuo mielenrauhaa ja myös vapautta. Muista olla kärsivällinen. Säästäminen ja sijoittaminen on maratooni ei sprintti. Äkkirikastuminen on aika harvinaista ja vaurastuminen on suurimmalle osalle aika hidasta puuhaa.

4. ALOITA SIJOITTAMINEN

Kun vihdoin olet tehnyt ison työn ja saanut talouden tasapainoon, aloita sijoittamaan säännöllisesti tietty määrä tuloista! Laske paljonko voit kuukausittaisista tuloista laittaa syrjään itseäsi varten tulevaisuuteen. Muista, että sijoitat nimenomaan tulevaisuuden itsellesi. Se, että laitat 10% tuloista nyt pois, ei tarkoita, että ne ovat sinulta pois. Päinvastoin. Kun nyt laitat rahaa syrjään, takaat itsellesi aikaa ja vapautta myöhemmin. Itse pidän hyvänä nyrkkisääntönä, että 10-20% olisi hyvä aina laittaa tuloista sivuun sijoituksia varten.

Mistä sitten aloittaa konkreettisesti sijoittaminen?

Mikäli haluat päästä helpolla – laita viestiä verkkopankin kautta omaan pankkiisi!

Hyvästä pankista tulet saamaan nopeasti hyvää asiakaspalvelua. Mikäli et saa vastausta, ohjeita ja apua, vaihda pankkia. Kopioi vaikka tämä viesti suoraan viestikenttään ja jää odottamaan pankistasi vastausta.

Viesti pankkiin:

” Hei pankin väki! Olen vihdoin päättänyt aloittaa säännöllisen sijoittamisen. Minulle sijoittaminen on vielä uutta, mutta haluan oppia ja päästä aloittamaan mahdollisimman pian. Voisinko saada pankin kautta tähän apua? 

Haluan aloittaa pienellä kuukausittaisella summalla sijoittamisen johonkin rahastoon. Esimerkiksi 20€ kuukaudessa. Onko teillä tarjota minulle hyvää rahastoa ja saanko automatisoitua rahan siirron ja rahaston oston, jottei minun tarvitse itse tehdä asian eteen konkreettisesti mitään joka kuukausi? Voisitteko tehdä minulle tällaisen kuukausisäästösopimuksen” 

Voit tehdä kuukausisäästösopimuksen myös itse omassa pankissasi nyt heti, mutta jos kaipaat tukea ja apua, niin pankissa työntekijät ovat sitä varten, että he auttavat sinut eteenpäin, mikäli niin toivot.

Alkuun en vaivaisi liikaa päätäni sillä millainen rahasto on vaan sillä, että saat homman pyörimään. Kun olet ensimmäiset kuusi kuukautta sijoittanut 20€ rahastoon huomaat, että et edes huomaa summan lähtöä tililtäsi ja rahastoon alkaa pikkuhiljaa kertyä säästöjä!

Näet myös miten kurssit heilahtelee ja sijoittamasi rahasumma muuttuu päivittäin. Tästä alkaa vähitellen kiinnostus kasvaa koko hommaa kohtaan.

Kun säästössä alkaa olla useampi satanen, vannon että homma alkaa kiinnostaa paljon enemmän ja haluat alkaa ottamaan enemmän selvää, että millaisiin rahastoihin sitten ihan oikeasti juuri sinä haluat sijoittaa! :)

Itse olin kuullut paljon positiivista palautetta Nordnet palveluista ja avasinkin jo kauan sitten oman tilin Nordettiin, jonne sitten 2018 aloin vähitellen kasvattaa omaa osakesalkkuani. Tässä ohjeet Nordnetin käyttöön.

Arvo-osuustilin perustaminen sijoittamisen aloittamiselle:

Avaa uusi arvo-osuustili *Nordnet palveluun.

“Täytä verkkolomake ja tunnistaudu toisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella – avaus vie nopeimmillaan vain jokusen minuutin.”

Kun saat Nordnet arvo-osuus tilin käyttöön voi tehdä itsellesi kuukausisäästösopimuksen.

Yläreunasta “Palvelut” kohdasta “säästäminen” kautta löydät “kuukausisäästäminen” jonka kautta pääset valitsemaan * itsellesi rahaston. Nordnet tarjoaa lukuisia erilaisia rahastoja, joita voit tarkemmin tutkia Nordnetin sivuilla. Helpoin rahasto aloittaa lienee * Nordnet Indeksirahasto Suomi. Sillä aloitin itse ja itseasiassa pidän sitä edelleen osana salkkua.

Kun olet tehnyt kuukausisäästösopimuksen Nordnettiin tulee sinun vielä tehdä omaan pankkiin erillinen suoraveloitussopimus, jotta saat automatisoitua koko prosessin. Ota siis talteen Nordnet tilinumerosi ja tee omassa pankissa sille haluamallasi summalla suoraveloitus joka kuukausi muutama päivä ennen, kuin Nordnetissa kuukausisäästösopimuksesi ostaa rahastoa. Tähänkin voit pyytää suoraan omalta pankiltasi apua.

Kun saat tämän koko projektin tehtyä, ei sinun tarvitse tuon jälkeen tehdä enää mitään muuta, kuin innostua säästämisestä ja sijoittamisesta ja seurata sijoitustesi kehittymistä ja kasvamista! :)

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua ja suurin toiveeni on, että voin mahdollisimman montaa innostaa aloittamaan sijoittamisen!! Mielummin enemmin kuin myöhemmin!

Ainut asia, jota olen itse harmitellut sijoittamisen aloittamisessa on se, että en tehnyt sitä paljon aikaisemmin. ;)

 

* Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin täältä!

 

Huomioithan tämän:

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 

Huom, lisää rahapuhetta löydät Instagram tililtäni @monasijoittaa

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  MaMä
  15.5.2021 at 19:10

  Sijoittaminen tuntuu nykyään olevan koko ajan suositumpaa ja siitä puhutaan paljon. Itse en ole vielä sijoittamista aloittanut, mutta kiinnostus asiaa kohtaan on suuri. Tämän takia oikeastaan oheisen tekstin pariin olen eksynyt.

  Aloita sijoittaminen heti kun oma henkilökohtainen talous sen sallii. Näin ainakin jokainen sijoittaja omissa kanavissaan toitottaa ja sen olen jo alkumetreillä ymmärtänyt.

  Sijoittamisen ensiaskeleet

  Vaikka kyseessä onkin Nordnetin mainos, kirjoitus havainnollistaa lukijalle ensiaskeleet sijoittamisen aloittamisesta. Tekstissä ei yritetä liikaa tuputtaa, vaan asiat tuodaan esiin hyvän tavan mukaisesti. Puskurin kerääminen ennen sijoittamisen aloittamista oli oikein tärkeä vinkki aloittelijoille.

  Itse olen siinä vaiheessa, että heti hyvän puskurin saatuani aion aloittaa sijoittamisen.

  Sijoituskohteen valinta

  Moni varmastikin arpoo eniten ensimmäisen sijoituskohteen kohdalla, että mitä kannattaa valita. Tekstissä tulikin hyvin esiin, että ensimmäisellä sijoituskohteella ei olekaan niin merkitystä. Tärkeintä on sijoittamisen aloittaminen ja alkuun pääseminen.

  Kunhan sijoittamista ei aloita itselleen liian isoilla summilla, ei siinä ole kuin voitettavaa.

  • Reply
   Mona
   17.5.2021 at 11:12

   Kiitos kommentista ja ajatuksistasi!! :) Ja hyvin kiteytetty loppuun, on tosi tärkeää, että aloittaa itselle sopivilla summilla ja tiedostaa aina ettei sijoita yli omien varojensa.

 • Reply
  matchoffice
  21.5.2021 at 17:03

  Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä artikkelista! Tosi hyviä vinkkejä!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *