26.10.2020

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

Kellon siirtojen myötä alkaa monet havahtua alkavaan kaamokseen. Pimeää on töihin lähtiessä ja töistä palatessa. Miten tästä pitkästä ja pimeästä ajasta oikein selviää? 

Minulle kaamosaika on aikaa kehon ja mielen rauhoittumiselle. Alkusyksyllä tulee usein mentyä tukka putkella kiireiden parissa, joten ei ole ollenkaan huono ajatus hidastaa vauhtia pimenevien päivien myötä.

Listasin asioita, joilla itse ehkäisen kaamoksesta johtuvaa väsymystä ja alakuloisuutta. On tietysti sanomattakin selvää, että se mikä toimii toisella ei välttämättä sovi jollekin muulle. Myös erilaiset elämäntilanteet vaikuttaa paljon omaan jaksamiseen ja energiaan. Kuuntelethan aina itseäsi ja annat juuri omalle keholle ja mielelle sitä mitä se eniten milloinkin kaipaa. 

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

1. Kirkasvalolamppu

Meillä on vauvavuodesta lähtien ollut kirkasvalolamppu käytössä, enkä ikinä enää suostuisi elämään talvea ilman sitä! Huomaan omassa jaksamisessani ihan merkittävän eron, kun käytän pimeään aikaan kirkasvalolamppua. Tällä hetkellä meillä marketin edullisin versio, joka toimii loistavasti. Pidän sen vain mahdollisimman lähellä aamuisin vähintään 30 minuutin ajan. Joskus vielä aion panostaa kauniiseen desing yksilöön tai toivoa sellaista synttärilahjaksi. ;)

2. Vaaleat asut

Huomaan, että helposti pimeän tullen myös asuni muuttuvat tummemmiksi, mutta saan aivan eri tavalla energiaa vaaleasta pukeutumisesta. Tiedä sitten, onko sillä mitään todellista vaikutusta, mutta pyrin käyttämään myös talvella vaaleita vaatteita, enkä vain verhoudu päästä varpaisiin mustaan.

3. Meditointi ja läsnäolon harjoittaminen

Meditointi on kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa tärkeää ympäri vuoden, mutta erityisesti koen saavani siitä voimaa ja energiaa pimeään aikaan. On myös ihanan tunnelmallista meditoida hämärässä ja tunnelmallisessa kodissa. Pehmeät viltit ja villasukat lisää mukavuutta entisestään.

4. Kylmäuinti

Kylmäuinti on ihanaa, vaikka se aika extremeä onkin! Eetu käy meressä uimassa viikottain ympäri vuoden. Itse olen vasta uskaltautunut kokeilemaan, mutta toivottavasti tänä vuonna saan itseni pulahtamaan Eiran rantaan useammin! En yhtään ihmettele kylmäuimarien hehkutusta homman upeudesta. Uskon 110%:sti sen voimaan.

5. Kahvin vaihtaminen kofeiinittomaan

Minulla on ollut vuosia tapana lisätä kohtuuttomasti kahvin juontia pimeän ajan tullessa. Olen ollut kahviriippuvainen todella pitkään. Keväällä onnistuin hypnoterapeutin avulla pääsemään pitkäaikaisesta riippuvuudesta eroon ja nyt odotan innolla miten kahvittomuus vaikuttaa tulevan talven jaksamiseen. Kahvissa on paljon hyvää, mutta liikaa käytettynä siitä on monella paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Olen todella kiitollinen, että terapeuttini sai minut havahtumaan siihen, että kofeiini ei kertakaikkiaan sovi minulle.

6. Lukemisen riemu

Talvi on lukemisen kulta-aikaa. Rakastan herätä ajoissa ja lukea yksin aamun hiljaisina tunteina pelkkä kirkasvalolamppu päällä. Lukeminen on parasta vastapainoa jatkuvalle sosiaaliselle aktiivisuudelle (Instgram, Facebook jne). Lukeminen kehittää, rauhoittaa, energisoi, innostaa ja motivoi. En voi tarpeeksi hehkuttaa miten onnelliseksi lukeminen minut tekee. Aion kuitenkin jatkaa tätä lukemisen ilosanoman hehkuttamista, sillä toivon, että saisin edes pienen lukukipinän aikaan sellaisissakin seuraajissa, joille kirjat eivät ole innostuksen aihe. On vain super tärkeää löytää juuri ne itseään kiinnostavat kirjat! Toivottavasti annat kirjoille tänä talvena mahdollisuuden ja jaksat etsiä juuri sinua kiinnostavia teoksia. Minun IG tarinoiden kohokohdissa on paljon kirjavinkkejä, samoin täällä blogissa books kategorian alla.

7. Itsensä hemmottelu 

Talvi on minulle ehdottomasti kasvohoitojen, guashailun, hierontojen ja kaiken muun ihanan hemmottelun aikaa. Mitä enemmän nautintoa sen parempi. ♥

8. Ruokavalio kuntoon

Monipuolinen ja ravintorikas ruokavalio on tietysti aina yksi hyvinvoinnin tärkeimmistä asioista, mutta talvella erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota, että varmasti syö riittävästi kasviksia.
Minulla itselläni on valtavasti tehtävää vielä ruokaan liittyvien asioiden kanssa. Ei niinkään sen, ettenkö tietäisi mikä on terveellistä ja mikä ei. Enemmänkin sen kanssa, että oppisin joskus oikeasti käsittelemään ruokariippuvuuttani, josta olen vasta nyt ymmärtänyt kärsineeni jo pitkään. Tänä talvena aion panostaa siihen, että käsittelen tätä asiaa mahdollisimman perinpohjin ja toivon löytäväni keinoja saada asian hallintaan.

9. Säännöllisesti monipuolista liikuntaa

Liikunnan merkitystä ei myöskään voi korostaa tarpeeksi arjessa jaksamisessa. Aion tänä talvena panostaa erityisesti joogaan ja kuntosalilla käyntiin. Vähintään 3 tuntia treeniä viikossa ja tietysti sen lisäksi aktiivista hyötyliikuntaa päivittäin. Itse koen kuntosalin ja joogan välisen balanssin ihanaksi. Kuntosalilla teen aina treenin fiiliksen mukaan. HIIT treeni matolla tai lihaskuntoa laitteilla ja painoilla. Jooga taas pitää kehon ja mielen kunnossa.

Olisi ihana kuulla teidän vinkkejä miten pidätte huolta itsestänne kaamoksen aikana! Laita kommenttia tänne tai IG yksityisviestillä. ♥

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

9 vinkkiä kuinka selvitä kaamoksesta

Gifted* / Shoes, *Vamsko / Pants, *Pierre Robert / Knit, *Ellos / Jacket, *Esprit / Bag, *Balmuir

Pictures Carita Alfthan / edited by me

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *