5.3.2020

Muista D-vitamiini!

D vitamiini @monavisuri

 D-vitamiinin turvallinen annos aikuisille

” Tämän hetken käsityksen mukaan 100 mikrog on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. Uusimpien tietojen perusteella tätäkin suurempi annos (125 mikrog) on turvallinen ja joskus tarpeen.

D-vitamiinin annoksen määrittämisessä tulisi ottaa huomioon yksilöllinen tarve, kuten veren kalsidiolin taso ennen talvikautta, suuri painoindeksi (kalsidiolin saatavuus alentunut elimistössä), korkea ikä (alentunut ihon tuotanto, lisääntynyt tarve) ja auringonvalon saanti (etelänmatkat, solarium, pukeutuminen, ihonväri).

Veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuuksia tulisi mitata enemmän ja suomalaisten viitearvojen (40–80 nmol/l) sijaan tulisi korostaa tavoitearvoa ainakin yli 75 nmol/l perustuen luonnollisessa auringonvalossa oleskelevien tasoon (100–200 nmol/l). ”  – terveyskirjasto.fi

Moni blogiani pidempään lukenut tietää varmasti, että olen aina ollut kiinnostunut ravintolisistä. Saatan ehkä kotipuolessa vähän myös jankata niistä. Erityisesti D-vitamiinin tärkeydestä tulee vauhkottua. Käytän itse merkittävästi suosituksia suurempaa annosta, eikä silti arvot ole mitenkään päätä huimaavat (87), joten jatkan vauhkoamista. Muistakaa mittauttaa omat d-vitamiinitasot ja ottaa d-vitamiinit purkista! Harva suomalainen saa riittävästi d-vitamiinia.

Olen itse käynyt mittauttamassa tasot Puhti testien kautta, jotka olen saanut blogin kautta yhteistyössä. Suosittelen tätä Puhdin palvelua todella lämpimästi, sillä heidän kautta saa helposti ymmärrettävän raportin verikokeista, jossa osoitetaan selkeästi viitearvot. Puhdin kautta saa myös laajan terveystarkastuksen, jossa on tosi paljon hyvää ja tärkeää tietoa terveyden tilasta.

Flunssakaudella käsienpesun lisäksi voisi entistäkin hanakammin muistuttaa kaikkia myös tarkistuttamaan d-vitamiinien tilanne ja sen jälkeen laittaa annostukset purkista kohdilleen! Jos d-vitamiinin ottaminen unohtuu helposti, niin hanki suihkutettava D-vitamiini ja laita suihkepullo hammasharjan viereen, jolloin muistat taatusti joka aamu ottaa annoksen! :)

D vitamiini @monavisuri

D vitamiini @monavisuri

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Helena
  5.3.2020 at 23:34

  Tällainen ”tyhmä kysymys”, juttelin farmaseutin kanssa ja hän pyysi varmistamaan etten saa 10-20mg enempää D-vitamiinia päivässä, kun otan useampaa pilleriä. Hän sanoi että se on rasvaliukoinen ja varastoitu väärällä tavalla elimistöön, että jos ottaa 50mg niin pitäisi jo jutella lääkärille ja varmistaa onko hyvä idea. En siis tiedä asiasta mitään, mutta miten tähän sopii tuo 100mg…? Onko siitä mitään enempää hyötyä/haittaa, jos ei ole väsymystä tms oireita? Mitä ne puutoksen oireet ovat? Voisin googlettaa mutta kysyn nyt sinulta :D

  • Reply
   Mona
   6.3.2020 at 13:40

   Näistä tosiaan kannattaa ehdottomasti jutella oman lääkärin kanssa! :) Mittauttamalla D-vitamiini arvot saa helpoiten selville onko nykyinen annos sulle riittävä! :) Puhdin sivuilta löytyy kattava tietopaketti D-vitskusta, kannattaa kurkata! :)
   https://www.puhti.fi/tietopaketit/d-vitamiini/

 • Reply
  Anna
  7.3.2020 at 14:40

  Totta, d-vitamiini on todella tärkeä!
  Mites omega3, otat kai otat niitäkin? :) Vaikuttavat aivan kaikkeen, ihoon, näköön, mieleen jne. Aivot ovat 60 prosenttisesti rasvaa, joten kalaöljy on ihan loogisestikin hyödyllinen. Myös lapset tarvitsevat sitä ravintolisänä – kukaan ei syö lohta päivittäin.

  • Reply
   Mona
   7.3.2020 at 15:49

   Joo otan!!! Tällä hetkellä käytössä Bioteekin omega oil :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *