15.9.2019

Apua raudanpuutteeseen

Kaupallinen yhteistyö, Hankintatukku

Raudanpuutteesta ollaan viime vuosina puhuttu paljon. Erityisesti varastoraudan eli ferritiinin puute on herättänyt keskustelua. Olenkin perehtynyt tämän vuoden aikana tiiviisti siihen, miten voi saada apua raudanpuutteeseen.

Itse kärsin voimakkaasta väsymyksestä ja heikotuksesta lähes koko raskauden ja vauvavuoden, joten osasin hieman arvata raudanpuutteen. En silti tehnyt asialle konkreettisesti mitään. Söin vasta raskauden lopussa rautakuurin, mutta olisi pitänyt käydä mittauksissa heti raskauden alkumetreillä tai vielä parempi, jos olisin mittauttanut rauta-arvot siinä vaiheessa, kun vasta aloin haaveilemaan vauvasta.

Tämän vuoden alussa päätin kuitenkin onneksi viimein ottaa itseäni niskasta kiinni terveyden ja hyvinvoinnin saralla uudestaan. Vauva-arjessa oli ihan liian helppo unohtaa oma hyvinvointi, kun keskityin ensisijaisesti pienen lapsen hoitamiseen.

Teetin alkuvuonna terveystarkastuksen, jossa epäilyni raudanpuutteesta vahvistui. Ferritiini arvoni olivat vain 9,7µg/l vaikka hemoglobiini olikin normaali (126g/l).

Ei ole yhtä oikeaa alaraja-arvoa ferritiinille, mutta jos ferritiini jää alle 20 mikrogrammaa litrassa (µg/l), puhutaan raudanpuutteesta ja anemia voi olla uhkana. Ferritiini onkin raudanpuutteen ensimmäinen mittari, jota ehdottomasti kannattaa pitää silmällä, jos tietää helposti kärsivänsä raudanpuutteesta. Mittaaminen on kuitenkin helppoa ja nopeaa.

Alkuvuodesta lähtien olen tankannut rautaa ruuasta ja ravintolisinä. Seuraavaksi tämän kuun lopulla olen menossa kontrolliin ferritiinin osalta, jossa selviää miten muutokset ovat vaikuttaneet arvoihin.

Minulle herkkävatsaisena on tosi tärkeää löytää sopivat ja hellävaraiset rautavalmisteet. Alkuvuodesta eniten jännitin sitä miten vatsa kestää rautakuurin, mutta onneksi hyviä tuotteita on löytynyt!

Pääsin tekemään ihanan Hankintatukun kanssa yhteistyötä, jonka monia ravintolisiä olen käyttänyt jo vuosia. Tämä suomalainen yritys panostaa laatuun ja turvallisuuteen. Hankintatukulla on ravitsemustieteellinen ja biokemiallinen luonnonaineisiin erikoistunut asiantuntemus jo yli 35 vuoden ajalta. Heidän lääketehdas sijaitsee Karkkilassa puhtaassa puistomaisessa ympäristössä muusta teollisuudesta erillään.

Oli siis ilo päästä tekemään Hankintatukun kanssa yhteistyötä ja täten päästä kirjoittamaan jälleen enemmän teille terveyteen liittyviä aiheita, joita aina paljon toivotaan.

Rautalisänä käytän tällä hetkellä Hankintatukun Ferroforte B+C vahvaa rauta-ja vitamiinivalmistetta. Se on hellävarainen vatsalle, eikä sisällä hiivaa, laktoosia, gluteenia eikä alkoholia.

Ferroforte B® + C sisältää rautaa hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa ja rautapitoisia yrttejä sekä viittä keskeistä B-vitamiinia ja C-vitamiinia, joka auttaa raudan imeytymisessä.

Apua raudanpuutteeseen

Olen ollut itse maltillinen rautalisän käytössä. Toisinaan suositellaan hyvinkin suuria määriä lisärautaa, mutta itse halusin säästää jo valmiiksi herkkää vatsaani ja lähteä nostamaan arvoja pikkuhiljaa.

Rautalisä on nyt ollut koko vuoden säännälisesti mukana ruokavalion tukena, mutta pyrin myös pitämään säännöllisesti taukoa ravintolisän käytöstä. Itselleni on sopinut parhaiten se, että pidän viikottain yhden tai kaksi päivää taukoa ja aina pullon tai purkin loppuessa useamman päivän tauon.

Kun saan ferritiiniarvot nousemaan hyvälle tasolle aion jatkossa käyttää rautaa säännöllisesti  kolmen tai neljän kuukauden välein kuureittain ja jatkan rautapitoisten ruokien syömistä sekä tietysti mittautan ferritiinit säännöllisesti esim kerran tai kaksi vuodessa.

Raudan pyrin ottamaan aina illalla viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Ottaisin raudan muuten heti aamulla tyhjään vatsaan taatakseni sen hyvän imeytymisen, mutta juon itse aamulla ensimmäisenä kahvia, joka puolestaan estää raudan imeytymistä, joten olen päätynyt käyttämään rautaa aina iltaisin.

Alkuvuonna päätin, että mikäli kontrollissa rauta-arvoni eivät ole nousseet muutamaa lukua ylemmäs, lopetan kahvin juonnin pidemmäksi aikaa… Tämä asia selviää pian, kun olen menossa mittauksiin.. Hartaasti siis toivotaan, että edistystä on tullut, eikä kahvilakkoa tarvitse aloittaa! :D

Oma oloni on alkuvuoteen verrattuna paljon parempi. Herään pirteänä ja jaksan nyt liikkua säännöllisesti. Iltaisin olen todella väsynyt, mutta se lienee ihan normaalia. En usko, että arvot ovat vieläkään päätä huimaavia, mutta tavoitteeni ei ole saada varastorautaa nousemaan hetkessä. Uskon, että kehoni korjaa itse rautavarastoja hiljalleen, kun annan sille tarpeeksi aikaa ja tietysti ravintoaineita, joita se tarvitsee.

Rautavarastojen ollessa erittäin matalat, on myös todella tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Raudanpuutteessa kovat treenit voivat olla liikaa keholle, jolloin on erittäin tärkeää muistaa palautumisen merkitys. Mikäli siis kärsit raudanpuutteesta, muistathan olla itsellesi erityisen armollinen ja kuunnella mitä kehosi todella tarvitsee.

Apua raudanpuutteeseen

Ferroforte B® + C sisältää rautaa hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa ja rautapitoisia yrttejä sekä viittä keskeistä B-vitamiinia ja C-vitamiinia

Raudanpuutteen oireet yleisesti voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

– Heikotusta
– Väsymystä
– Hengästymistä
– Voimattomuutta
– Keskittymiskyvyn heikkoutta
– Hiusten lähtöä
– Palan tunnetta kurkussa
– Niin kutsuttu aivosumun tunnetta
– Jopa rytmihäiriöitä

Niinkuin aina, kannattaa myös raudan saannissa ensisijaisesti panostaa siihen, että saa riittävästi rautaa ruokavaliosta. Monen tapauksessa lisääntynyt raudan tarve vaatii kuitenkin myös rautaa ravintolisänä.

Tässä lista ruuista, joissa on runsaasti rautaa ja joista on apua raudanpuutteen korjaamisessa. Parhaiten rauta imeytyy kehoon lihasta.

– Veri, maksa ja punainen liha
– Linssit ja pavut
– Pinaatti, nokkonen ja rucola
– Pähkinät (erityisesti cashew-pähkinä) ja manteli
– Leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot
– Kurpitsansiemen, hampunsiemen, soijarouhe, kvinoa
– Pasta ja täysjyväriisi
– Kananmuna
– Simpukat , äyriäiset ja kalat
– Parsakaali, herne, maa-artisokka, mustajuuri
– Kuivattu basilika ja oregano

(Listaus, * Puhti.fi)

Yllä olevasta listasta itselläni on ollut lähes kaikki käytössä ja pyrin jatkossakin kiinnittämään huomiota, että näitä löytyy ruokavaliosta säännöllisesti.

Raudanpuutos voi myös johtua erilaisista imeytymishäiriöistä ja sairauksista, joten on aina tarpeen selvittää raudanpuutteen syy tarkemmin lääkärin kanssa.

Mikäli rauta-arvot ovat matalat, on myös tärkeää tarkistaa kilpirauhasarvot, sillä matalat rautavarastot saattavat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Ilman mittauksia ei kannata lähteä omin päin ottamaan ainakaan suuria määriä rautalisää vaan aina tarkistaa ennen käyttöä mikä oma raudan tarve todellisuudessa on.

Kannattaa myös huomata, että erilaisten tulehdusten aikana ferritiiniarvot saattavat nousta pienistäkin rautavarastoista huolimatta, jolloin tutkimukset eivät aina kerro todellisuutta. Matala ferritiinimittaus puolestaan on aina merkki riittämättömistä rautavarastoista.

Toivotteko jatkossa lisää postauksia ja pohdintaa raudanpuutteeseen liittyen? Erilaisia reseptejä esimerkiksi ruokiin, joissa on runsaasti rautaa? Sain myös teiltä valtavan määrän kokemuksia, joita voin mielelläni jakaa nimettömänä täällä, jos teillä löytyy kiinnostusta lukea lisää aiheesta.

Onko jollekin jo tämä Hankintatukun Ferroforte B+C valmiste tuttu?:) Ferrofortte B+C:sta voit lukea lisää täältä!

Ferroforte B+C vahva rauta-ja vitamiinivalmiste, on hellävarainen vatsalle, eikä sisällä hiivaa, laktoosia, gluteenia eikä alkoholia.

Apua raudanpuutteeseen, Ferroforte B+C

Pictures, Carita Alfthan / edited by me

Hankintatukun Ferroforte B+C
valmisteesta voit lukea lisää täältä!


*Mainoslinkki

* Puhti.fi kautta voi teettää raudanpuutteen tutkimuspaketin, varaa aika tutkimukseen tästä linkistä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *