18.1.2019

Super alhaiset ferritiiniarvot

Testit saatu Puhti.fi kautta

Super alhaiset ferritiiniarvot

Kerroin eilen IG Storyssa, että olin menossa Synlabin verikokeisiin. Olen jo pitkään suunnitellut meneväni mittauttamaan ferritiini- sekä D-vitamiini arvot. Jotenkin kaikki systeemit ovat tuntuneet vaivalloisilta ja hankalilta.

Vitsit miten iloinen olinkaan, kun kuulin vanhan tuttuni Janin olevan mukana uudessa Puhti yrityksessä! Tällaiselle on niin tilaa markkinoilla juuri nyt! Onnea ensinnäkin koko Puhdille ja kiitos, että tällainen huikean hyvä ja helppo palvelu saatiin markkinoille.

Puhti on siis helppo tapa teettää itselleen kattava terveystarkastus.

Puhti kertoo miten elimistö voi ja raportin avulla pystyt tekemään tarvittavia muutoksia. Suosittelen todella lämpimästi tutustumaan Puhdin sivuihin tarkemmin täältä.

Olin siis eilen mittauksissa Helsingin Synlabissa ja nyt sain jo tänään arvot käsittelyyn.

Ferritiiniarvojen osasin odottaa olevan alhaalla raskauden, sektion ja imetyksen jälkeen. Ferritiiniarvo kertoo siis elimistöön varastoituneen raudan määrästä. En kuitenkaan olisi osannut odottaa, että tulos olisi jopa suomessa käytettyjen viitearvojen alapuolella! :O Suomessa viitearvojen alarajana pidetään 10 µg/l. Tästä on kuitenkin paljon kiistelyä onko viitearvot ferritiineissä ihan ajantasaiset ja mihin nuo viitearvot perustuvat. Paljon on myös puhetta koululääketieteen parissa siitä, että ferritiiniarvojen mittailu on vain trendipuuhaa.

Ihan todella mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tämän aiheen kanssa ollaan menossa ja tuleeko asiasta lisää uusia tutkimuksia. Ja aletaanko pitää tärkeämpänä tutkia myös rautavarastojen määrää pelkän hemoglobiinin sijasta.

Itselläni hemoglobiini oli normaali (126g/l), mutta ferritiiniarvot 9,7µg/l menivät jopa alle viitearvojen. Kirjoitan tästä aiheesta vielä myöhemmin lisää ja tulen myös mittauttamaan arvot noin 3kk tai viimeistään 6kk päästä uudelleen. Nyt siis rautakuurille, josta toivottavasti saan myös vähitellen lisää virtaa. Rautatuotteista olen kuullut paljon kehuja mm. Biomedin tipoista sekä Wild Nutrition merkin tuotteista.

Palataan siis pikimiten tähän asiaan syvemmin! Halusin kuitenkin heti tulla vinkkaamaan uudesta Puhti palvelusta, josta väitän olevani yhtä innoissani, kuin itse perustajat! :D Uudet, hyvää tekevät yritykset ovat aina tervetulleita markkinoille.

Puhdin kautta saat tilattua siis juuri sinulle sopivan paketin. Itse teetätin Liikkujan terveystarkastuksen.

Kiitos vielä Puhti, että sain olla testaamassa etupäässä teidän palvelua ja kertomasta siitä myös muille!:) Vinkkaathan tästä postauksesta ja Puhdista ystävällesi, joka on mahdollisesti pitkään pohtinut mittauksia! Nyt on todella helppo, selkeä ja myös kohtuuhintainen palvelu saatavilla.

Picture, Carita Alfthan / edited by me

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Nimetön
  18.1.2019 at 07:44

  Mulla oli kans ferritiini 14 kun kävin mittauttaan. Kuinkahan monella naisella tää on oikeesti näin alhainen!

  • Reply
   Mona
   18.1.2019 at 07:54

   Tää on mun ymmärtääkseni TOSI yleistä. Monella on juuri näin että hemoglobiini on ihan ok ja sit rautavarastot kuitenkin tosi vähäiset. Toivottavasti tästä tulee paljon uutta tutkimustietoa jatkossa.

 • Reply
  Mia
  18.1.2019 at 11:27

  Ompa hyvä että kävit mittauttamassa! Itse kävin kans joulukuussa yksityisellä, kun pitkään jatkunu väsymys, uupumus ja sumu pääkopassa ei tuntunu helpottavan millään. Verikokeissa selvisikin, että ferritiini mulla oli vaan 10, vaikka hemogobiini oli jopa 145. Lääkäri patisti rautakuurille, ja nyt meneekin alkuin pari kuukautta rautaa 200mg/vrk, ja se jälkeen pitäs jatkaa n.4kk 100mg/vkr, ennen kuin mittaillaan uusiksi. En ees tienny koko ferritiini asiasta ennen lääkärillä käyntiä, ja oli kyllä osittai helpotus, että löyty syy uupumiseen, eikä ollu vaan oman pääkopan kehittelemää! :)

 • Reply
  Emilia
  18.1.2019 at 11:34

  Vinkkaan tuohon rautamerkkiin. Parhaitenhan se imeytyy yhtä aikaa c-vitamiinin kanssa otettaessa (ja kun instastoriessa sanoit syöväsi kalsiumia niin ei sitä tai kalsiumia sisältäviä tuotteita 2 h ennen ja jälkeen raudan ottamisen) ja ainakin apteekissa saatavassa Ferrodan-raudassa on c-vit mukana! Toki ne voi erikseenkin ottaa. Itselläni tuo arvo oli vieläkin alhaisempi ja tuskastuttavan hitaasti nousee

 • Reply
  Nimetön
  18.1.2019 at 11:42

  Hei, tää mun kysymys ei nyt liity aiheeseen, mutta muistanko oikein että mainitsit täällä blogissa tai instastoryssa kärsineesi joskus pidempään vatsavaivoista? Täällä on yksi nuori yksveen äiti joka kärsi jo ennen raskautta ja nyt edelleen vatsakivuista päivittäin. Terveyskeskuksen toiminta ja kiinnostus on mitä on ja yksityiselle lääkärille ei ole nyt varaa mennä.. mitäköhän sitä voisi kokeilla kotoa käsin tehdä asialle? Iso kiitos jos jaksat vastata Tän uupuneen äidin pitäisi toi ferritiini mittauttaa myös

 • Reply
  Sannak
  18.1.2019 at 16:00

  Mulla oli toi ferritiini elokuussa 6.1, rautaa syönyt siitä asti ja nyt tuntuu että oon piristynyt tosi paljon!:) mutta mulla oli myös hemoglobiini tosi matala,

  • Reply
   Heidi
   19.1.2019 at 11:21

   Työskentelen itse lääkärinä, niin sairaalassa kuin perusterveydenhuollossa. Ferritiini on ollut paljon pinnalla, ja on tämän hetken muotijuttu. Sitä ennen oli kilpirauhasasiat. Molemmat tietysti ihan todellisia asioita, mutta aika ajoin joku tietty asia nousee potilaiden keskuudessa pinnalle.

   Hyvin monella naisella, jolla on kuukautiset, on matalahko ferritiini, vaikka hb olisi vielä ihan hyvä. Ravinnosta on vaikea saada niin paljon rautaa, että se kattaisi kuukautisvuotojen mukana menetetyn raudan. Johtuvatko kaikenlaiset epämääräiset vaivat sitten matalasta ferritiiniistä, on eri juttu. Jos rautavarastot on matalat, niin on ihan järkevää syödä rautakuuri täydentämään varastoja. Se voi kuitenkin vaatia muutamankin kuukauden kuurin. Toisaalta monesti se perimmäisen syyn hoito olisi tärkeää. Raudanpuutteen syynä muuten terveellä naisella on lähestulkoon aina runsaat kuukautiset.

 • Reply
  Selia
  26.1.2019 at 18:35

  Moi! Kiinnostaa, että aloititko ihan omatoimisesti syömään rautaa tuon ferritiinin mittauksen jälkeen vai kävitkö ensin lääkärillä? :)

  • Reply
   Mona
   27.1.2019 at 17:27

   Moikka! :) En käynyt lääkärillä. Luetutin äidilläni tulokset, joka on FLT ravintovalmentaja ja sairaanhoitaja koulutukseltaan.

 • Reply
  Anniina
  16.10.2019 at 22:00

  Mulla ei kuukautisia 4kk (minipilleri) ja ferritiini 14.7. Että ei runsaat kuukautiset oo aina syy. Voi olla tosin että tuo arvo ei nouse nopeaa ja ollut matalana vuosia.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *