21.3.2019

Turvallisesti matkalla – taaperon turvaistuimen valinta

Kaupallinen yhteistyö, Vaunu-aitta

Autolla taaperon kanssa matkustaminen voi olla kivaa tai sitten se voi olla ihan hirveää! Me käytetään pelkästään vuora-autoja mikä tarkoittaa sitä, että Lionel ei ole tottunut olemaan autossa säännöllisesti vaan reissuja on tehty vain silloin tällöin.

Turvakaukalossa matkustaminen oli helppoa, kun turvakaukalon sai niin helposti mukaan ja sitä oli näppärä siirrellä. Käytettiin kaukaloa ihan ennätyspitkään, mikä on hyvä juttu, mutta loppuvaiheessa poika ei kyllä viihtynyt kaukalossa enää yhtään. Useimmiten esimerkiksi loppumatka Turkuun oli aina yhtä kiukuttelua.

Seuraavaksi oli siis vuorossa turvaistuimen hankinta ja se kaikkein vaikein osuus eli vertailu. Erityisen haastavaa oikean turvaistuimen löytämisestä teki se, että istuimen piti täyttää monta erilaista kriteeriä. Omaan autoon turvaistuin on helppo jättää kiinnitettynä, mutta vuora-autojen kanssa istuimen tulee olla myös näppärän kokoinen ja helppo siirtää paikasta toiseen.

Onneksi sain apua ihanan Vaunu-aitan ammattitaitoiselta väeltä! Ei oltaisi varmaan koskaan osattu päättää mikä olisi meille sopivin, ellei oltaisi saatu vaihtoehtojen kanssa osaavaa apua. Käytiin paikanpäällä katsomassa erilaisia istuimia ja pohdittiin vielä myöhemmin kotona eri vaihtoehtoja.

Kerroin ensin millaiset juuri meidän tarpeet turvaistuimelle ovat ja sain Vaunu-aitalta hyvät ajatukset siihen mitkä voisi olla hyviä vaihtoehtoja.

Meille tärkeitä kriteerejä ovat:

– Helppo kuljettaa auton ja kodin väliä, koska ei omaa autoa
– Kevyt ja vähän tilaa vievä istuin
– Isofix saa olla (löytyy kaikista Hertz vuokra-autoista), mutta ei ole pakollinen
– Helppo asennus

Nämä vaihtoehdot saimme tarkempaan käsittelyyn.

Britax Max-Way plus

+ erittäin kevyt, kapea ja vähän tilaa vievä istuin eli helppo kuljettaa kodin välillä ja kerrostalo asunnosta alas kadulle autoon
+ lapsi istuu selkämenosuuntaan koko ajan 25kg asti(realistisesti Max. 3-4 vuoteen asti)
+ Sopii periaatteessa kaikkiin autoihin koska vyökiinnitys isofix kiinnityksen sijaan
+ Helpompi ottaa mukaan reissuihin
– Ei isofixia vaan vyö kiinnitys joka on myös erittäin turvallinen mutta vyökiinnitteisen istuimen asentaminen autoon vie hieman enemmän aikaa kuin isofix kiinnitteisen istuimen.

Britax Dualfix M-i size

+ Lapsi istuu selkä ja kasvot menosuuntaan tässä istuimessa eli lapsen voi kääntää myöhemmin kasvot menosuuntaan
+ lapsen voi kääntää sivusuunnassa auton ovea päin, tämä helpottaa lapsen laittoa autoon sekä sieltä pois ottamista
+ Ikäsuositus 3-4 vuotta ja pituusraja 105cm
+ Nopea kiinnittää koska istuimessa isofix kiinnitys
– Ei sovi autoihin jossa ei ole isofix kiinnitystä
– Istuin on raskas kantaa joten paikasta toiseen roudaaminen on työläisempää
– Ei kätevin reissuihin mukaan. Istuin on melko painava.

Cybex Sirona Z & Cybex Base Z

+ Istuin kiinnittyy telakkaan eli istuimen saa irti telakasta joka helpottaa erikseen osien roudaamista esim. autolle
+ Telakassa aina isofix kiinnitys
+ Samaan telakkaan sopii myös Cybexin turvakaukalo
+ Istuimen voi kääntää telakassa ovelle päin
+ Sama ikäsuositus ja pituus suositus kuin Dualfix mallissa
+ Istuimen voi kääntää selkä ja kasvot menosuuntaan

Päädyimme loppujen lopuksi yhteistuumin Cybex Sirona Z & Cybex Base Z istuimeen ja telakkaan. Ja ONNEKSI päädyimme!

Lionel oli ensimmäisen autoreissun aikana yhtä hymyä ja naurua. Ensimmäisenä koitoksena oli pitkä matka Helsingistä Varkauteen ja Lionel oli KOKO matkan tyytyväisenä. Tässä todellakin huomaa miten valtava vaikutus istuimella voi olla. Itse en ollut tällä reissulla mukana, mutta Eetulta kuulin pelkkää ylistystä istuimesta. Istuimen kallistuksen monipuolinen säätömahdollisuus oli huikea. Lapsen saa mukavaan asentoon joko nukkumaan tai sitten pystympään istumaan.

Cybex Sirona Z & Cybex Base Z on super helppo ja mukava käyttää ja asentaa. Tosin suosittelen lämpimästi lukemaan ohjeet ja pyytämään Vaunu-aitassa nopean totoriaalin asennuksesta. Homma voi ilman ohjeistusta vaikuttaa hankalalle ja esimerkiksi istuimen irrottaminenkaan ei välttämättä onnistu ihan tuosta noin vain, mikäli ei tiedä mistä etsiä oikeaa vipua. Kerran, kun on kiinnitykset ja irrotukset nähnyt, on homma kuitenkin äärettömän helppoa.

Turvallisuus on tietysti tärkein seikka ja oleellisin asia turvaistuimessa. Cybex Sirona Z istuimen saa asennettua sekä selkä että kasvot menosuuntaan. Lapselle on huomattavasti turvallisempaa kolarin sattuessa matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. Mikäli tämä asia on vielä uusi, niin suosittelen katsomaan esimerkiksi tämän videon. Ei siis kannata pitää kiirettä lapsen kääntämisen kanssa. Tässä istuimessa onnistuu sekä selkä että kasvot menosuuntaan matkustaminen. Isona luksuksena tätä istuinta pystyy myös kääntämään sivuttain oven suuntaan. Helpottaa lapsen istuimeen laittoa ja istuimesta pois ottamista todella paljon. Tällainen ominaisuus pitäisi olla ihan jokaisessa istuimessa. Sitä tietää tarvinneensa aina vasta, kun pääsee kokeilemaan!

Mikäli ette ole vielä käyneet Vaunu-aitassa paikan päällä, suosittelen visiittiä todella lämpimästi. Meidän onneksemme tämä ihana perheyritys sijaitsee aivan meidän kulman takana. Erityisesti ensimmäistä lasta odottavana kannattaa piipahtaa ihan liikkeessä asti. Pystyt helposti kokeilemaan erilaisia lasten vaunuja ja rattaita sekä näät konkreettisesti myös millaisia turvaistuimia on valikoimassa. Mikäli käyttää omaa autoa, pääset myös helposti samalla kokeilemaan autoosi mikä istuin olisi paras juuri teidän tarpeisiin. Jos (ja kun) olet kiireinen niin kannattaa varata aika henkilökohtaiseen turvaistuimen esittelyyn. Saat asiantuntevaa apua ilman odotteluja myymälässä.

Kurkkaa myös Vaunu-aitan kattava tietopaketti:

Lapsi autossa – Liikenneturvan tietopaketti

Kokosin tähän vielä tiivistelmän meidän turvaistuin valinnan yksityiskohdista, jotka löytyvät myös Vaunu-aitan sivuilta.

 Cybex Sirona Z & Cybex Base Z

0 kk – 4 vuotta
Vain Cybex Base Z jalustan kanssa, isofix -kiinnitys (Myydään erikseen).
Selkä- tai kasvot menosuuntaan.

Keskeiset ominaisuudet:
360 °C kääntö, selkä- tai kasvot menosuuntaan.
Integroitu lisäsivutörmäyssuoja.
12 asentoinen pääntuki, istuin kasvaa lapsen mukana.
Kallistus 5 eri asentoon onnistuu helposti yhdellä kädellä.
Integroitu lineaarinen sivutörmäyssuoja (L.S.P.) – Enemmän turvallisuutta sivutörmäyksissä.
Integroidut valjaiden ohjaimet säätyvät lapsen kasvun mukana.

Kertokaahan te nyt mikä turvaistuin teillä on ja mitkä seikat ovat vaikuttaneet päätökseen? 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Satu
  21.3.2019 at 11:18

  Meillä on toisessa autossa juurikin Britaxin Dualfix ja toisessa autossa Britaxin joku vanhempi malli, jonka nimeä en muista. Meille tärkeimmät kriteerit istuimen valintaan oli:
  1. Istuin pitää saada asennettua selkä menosuuntaan. Tämä on meille ehdottomin kriteeri, josta ei joustettu. Olen näissä automatkustamiseen liittyvissä asioissa erittäin turvallisuustietoinen (osittain ammattini takia) ja minulle on äärimmäisen tärkeää, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. :)
  2. Hyvät tulokset törmäystesteissä. Koska niillä testeillä on merkitystä, ei niitä huvikseen tehdä.
  3. Bonustoiveena oli, että istuimen saisi käännettyä ovelle, mikä Dualfixissä toteutuukin.

  Olen ollut todella tyytyväinen, että poliisikin on nyt toteuttanut “turvaistuinratsioita”, koska valitettavan moni vauva, taapero ja lapsi matkustaa autossa ihan miten sattuu. Ja tosi hienoa, että sinäkin sosiaalisen median vaikuttajana nostat asiaa ihmisten tietoisuuteen. Koska en missään nimessä usko, että vanhemmat välinpitämättömyyttään laiminlyö näitä asioita, vaan kyse on yksinkertaisesti tiedon puutteesta. :)

 • Reply
  Pauliina / Pauliina With Two "I"s
  21.3.2019 at 16:23

  Meillä on Cybex myös, Juno 2-fix-malli, joka kiinnittyy isofixillä. Tärkein valintakriteeri oli turvallisuus: kun tuon ostimme, se oli ainoa 5 tähteä saanut istuin luokassaan, ja hintakin oli siihen nähden tosi kohdillaan. Halusimme isofixillä kiinnitettävän istuimen, mutta muuten istuimen kiinnityshankaluus/helppous ei ollut kriteeri, koska käytämme istuinta vain omassa autossa, joten se kiinnitettiin kerran ja sitten se on vain ollut paikallaan. Kankaiden irrotettavuus ja pestävyys on plussaa, vaikka en kylläkään muista sen olleen mikään erityinen kriteeri. Istuimessa on hyvät säädöt ja lapsi on helppo kiinnittää siihen auton omilla vöillä. “Etupalikka” lisää turvallisuutta törmäystilanteissa.

  Kun käymme lomilla perheen luona Suomessa, vuokraamme istuimen, ja silloin se on mikä milloinkin… Olisi mahtavaa ottaa oma mukaan, mutta tavaraa on muutenkin ihan riittävästi ;)

 • Reply
  Maasi
  28.3.2019 at 20:56

  Hei! Mikä turvakaukalo teillä oli käytössä? Meillä kaukalon pituus- ja painoraja tuli vastaa noin 1-vuotiaana. Onko olemassa joku istuin, missä isompikin lapsi voi turvallisesti matkustaa? Turvakaukalo oli istuinta paljon kätevämpi!

  • Reply
   Mona
   29.3.2019 at 09:52

   Meillä oli Stokken kaukalo käytössä ja ihan vika kerta taisi olla 1v4kk tai 5k ja välissä lainattiin istuinta. Oltiin tosi tyytyväisiä kaukaloon. Ja olihan se huomattavasti näppärämpi vaikkakin tämä kyllä mukavuudeltaan nyt ihan eri luokkaa lapselle:)

 • Reply
  Noora
  28.3.2019 at 21:58

  Hienoa, että olette saaneet hyvän istuimen. Huomioitavaa jutussasi on kuitenkin se, että selkämenosuuntaan voi suurin osa lapsista matkustaa 5-6 -vuotiaaksi asti (125cm/25kg). Eli isofix-istuimen jälkeen ei tarvitse kääntää lasta kasvot menosuuntaan.

  Selkä menosuuntaan on 5 kertaa turvallisempi vaihtoehto. Meillä Dualfix käytössä ja lapsi tulee matkustamaan siinä selkä menosuuntaan n. 4 vuotiaaksi, jonka jälkeen siirrytään vielä selkä menosuuntaan istuimeen. Vaikka reissataan pitkiä matkoja paljon, turvallisuus on viihtyvyyttä tärkeämpi seikka aina.

  • Reply
   Mona
   29.3.2019 at 09:47

   Hyvä huomio ja täsmennys Noora, kiitos! :)
   Ja ehdottomasti näin, turvallisuus aina etusijalla!!

 • Reply
  Jarno
  19.9.2019 at 16:42

  Meillä on matkakäytössä Nachfolgerin ilmatäytteinen turvaistuin. Aika näppärä kapistus.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *