27.10.2018

Imetyksen lopettaminen

Alun hankaluuksien jälkeen imetys lähti sujumaan hienosti ja meidän imetystaivalta kesti loppujen lopuksi vuosi ja kaksi kuukautta. Nyt noin kuukausi sitten lopetin imetyksen vähitellen. En tehnyt mitään tietoista päätöstä lopettamisen suhteen vaan mentiin täysin Lionelin tahtisesti. Kesällä imetyskerrat väheni jo huomattavasti ja välillä oli päiviä, kun imetin vain kahdesti ja syksyllä monesti vain kerran päivässä. Hiljalleen huomasin, että oli saattanut jäädä yksi päivä kokonaankin välistä.

Imetyksen lopettaminen

Aamuimetykset säilyivät pisimpään ja oli meille se tärkeä yhteinen rauhallinen hetki. Enterorokon jälkeen annoin kuitenkin muutaman kerran tuttipullosta kauramaitoa ja siirryttiin siihen toisinaan aamuisinkin jolla ollaan edelleen jatkettu.

Imetyksen lopettaminen kävi meillä enemmän kuin helposti Lionelin kannalta, sillä hän ei ole tuntunut kaipaavan äidinmaitoa enää lainkaan. Vain muutaman kerran viimeisen kuukauden aikana hän on tullut repimään paitaa ja katsonut löytyykö tissit vielä paikoiltaan. :D Tällöinkään ei ole tullut lainkaan draamaa vaan tarkistus on riittänyt ja sitten onkin jo taas jatkettu omia puuhia.

Omalla kohdallani imetyksen lopettaminen ei kuitenkaan ole ollut ihan pala kakkua. Tuntuu, että koko kroppa meni jälleen aivan sekaisin ja hormoonit eivät tiedä lainkaan mitä pitäisi tehdä. Maito ei pakkautunut rintoihin lainkaan ja koska lopetimme niin vähitellen en huomannut rinnoissa oikeastaan mitään kipua tai muutakaan. Mieli on kuitenkin ollut viimeisen kuukauden aikana sekaisin ja välillä on itkettänyt ja välillä naurattanut.

En olisi osannut odottaa, että pelkästään imetyksen lopettaminen saa taas hormoonit sekaisin. Kaikkein ärsyttävintä on ollut ihan järkyttävä nälkä ja kaiken hyvän ruuan mieliteko jatkuvasti. Voisin syödä koko ajan. Luulisi että olisi juuri päinvastoin?! Tämän kuukauden aikana on tullut varmaan extraa 5 kiloa takapuoleen kaikista lohtuherkuista. En ole uskaltanut käydä puntarilla. Treenitkin on jäänyt useammaksi viikoksi tekemättä. Tulin melkein heti imetyksen lopettamisen jälkeen pieneen flunssaan ja sen jälkeen ei ole treenaamisesta tullut mitään.

Voisin oikeastaan sanoa, että takana on ollut kuukauden kestävät pms oireet. Normaalisti olen tällainen päivän tai pari ennen kuukautisten alkamista, mutta nyt paska olo on jäänyt pahasti päälle. Toivon todella, että hormoonit ja mieli tasaantuu pian. Nyt jos koska pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja syödä super terveellisesti ja jättää ihan kaikki vähänkään ylimääräistä sokeria sisältävä höttö pois. On muuten helpommin sanottu, kuin tehty. Pitää ehkä pitää pidempi palaveri seuraavaksi Leenin kanssa… :D

Olen saanut tolkuttoman määrän erilaisia vinkkejä miten parantaa hormoonien tasaantumista imetyksen lopettamisen jälkeen, mutta myönnän olevani tällä hetkellä niin ärsyyntynyt tähän olotilaan, että mikään ei vaan kiinnosta. Edes se, että tekisin jotain oloni parantamiseksi.. :D Kunnon marttyyrikarkelot siis käynnissä täällä päässä! Ehkä seuraavan kuukautiskierron jälkeen alan olla taas omaitseni? Toivottavasti. Lupaan jakaa teillekin saamiani vinkkejä, kunhan toivun tästä hormoonijärkytyksestä taas ensin itsekin.. ;)

Kokoan tähän alle vielä kaikki seikat, jotka olen pistänyt merkille imetyksen lopettamisen jälkeen. Jättäkää ihmeessä kommenttia ja kertokaa miten homma muilla on sujunut?! Toivottavasti tulisi hieman positiivisempia kokemuksia kuultua.;)

Isot finnit naamassa, kaulassa ja selässä. 

Ensimmäinen kunnon paise tuli leukaan ja heti perässä toinen kaulaan. Selässä oli myös useampi vierailija. Olin aika järkyttynyt näistäkin. Näpyt oli valtavia, mutta niitä pystynyt puristelemaan, vaan ne olivat kammottavia isoja (ja kipeitä) paiseita.

Mielialan vaihtelut

Erityisesti ärtyminen on ollut viimeisen kuukauden aikana päällimmäisenä tunteena. Ärsytys, väsymys, turhautuminen. Toki onnenkin tunteita on ollut, mutta nyt ollaan oltu prosentuaalisesti enemmän miinuksen puolella.

Hiusten rasvoittuminen

Tukka todella roikkuu päästä liimalettinä. Ihan koko ajan saisi olla pesemässä hiuksia. Olen turvautunut pipoon. Onneksi on ollut kylmiä ilmoja. Niin ja äitinuttura on tietysti aina paras vaihtoehto.

Päänsärky

Kärsin harvoin pääsärystä, mutta nyt on muutama jomotuskin mahtunut kuluneeseen kuukauteen.

Makean ja suolaisen NÄLKÄ

Ruokahimot ovat olleet ihan kestämättömän kamalia. Melkein yhtä hirveitä, kuin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Olen syönyt luvattoman monta kertaa intialaista, karkkia, suklaata ja jäätelöä. Kohtuudella herkuttelu on aina ok, mutta mättäminen ei.

Haluttomuus

Ruokahimo on valitettavasti jäänyt viimeisen kuukauden aikana ainoaksi himoksi. En ole kertaakaan raskauden, enkä synnytyksen jälkeen kokenut vastaavaa seksuaalista haluttomuutta. Tämä oli kaikkein yllättävin vaikutus. Ehkä asiaan vaikuttaa juuri yllä mainitsemani mielialan vaihtelut ja jatkuva pienessä ärsytystilassa oleminen. Toivon (edelleen) todella, että nämä hormoonit tästä tasoittuu pian. Ihan Eetunkin puolesta… :D Tässä on muuten asia, josta voisin hyvin jutella paljon lisää, mutta seksi aiheena on sellainen, että en usko minusta olevan kirjoittamaan siitä. Ehkä joskus teen podcastin seksistä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen… *Tähän sellainen apina emoji pitämään käsiä silmien edessä. *

Flunssa

Sain pienen flunssan heti imetyksen lopettamisen jälkeen. En tiedä onko sillä mitään yhteyttä, mutta ärsytti sekin koko tässä rytäkässä. Edelleenkin on hieman puolikuntoinen olo, eikä energiat ole kunnolla palautuneet.

Summasummarum, ei se imetyksen lopettaminen ihan helppoa ollut, mutta onneksi kuitenkin kaikki ärsytys kohdistui vain omaan mieleeni. Lionelin puolelta kaikki sujui tosi joustavasti omalla painollaan. Vaikka tästä tuli nyt kunnon vuodatus niin, kyllä uskon, että kohta ollaan taas ihan normaalissa tilassa omana itsenänä. ;)

Tässä vielä suora lainaus Imetyksen tuki ry:n sivuilta, joka kuulostaa tosi tutulle.

Äidin fysiologiset muutokset imetyksen vähentyessä ja loppuessa

Hormonitoiminnan muutokset imetyskertojen vähentyessä tai imetyksen loppuessa kokonaan voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, uupumusta ja pahoinvointia. Imetystä lopetteleva voi kokea olonsa hyvin samanlaiseksi kuin alkuraskaudessa. Myös mielialan heilahtelu ja masennustuntemukset ovat mahdollisia. Imetyksen lopettaminen on suuri elämänmuutos, jonka käsittely voi myös väsyttää ja vähentää toimintakykyä tilapäisesti. Helpottaa, kun sallii itselleen nekin päivät, jolloin ei jaksa eikä saa aikaiseksi.

Imetyksen loputtua kokonaan rinnat säilyttävät valmiuden aloittaa maidoneritys uudelleen noin 40 päivän ajan, minkä jälkeen elimistö vähitellen purkaa valtaosan maitorauhaskudoksesta. Tässä vaiheessa rinnat voivat tuntua epätavallisen kevyiltä ja ontoilta. Myöhemmin rintoihin kuitenkin kerääntyy uutta rasvakudosta rauhaskudokselta vapautunutta tilaa täyttämään.”

Tein IG Storyn puolella pienen kyselyn miten imetyksen lopettaminen on vaikuttanut ja vastauksia tuli ihan laidasta laitaan. Toisilla ei ole ollut minkäänlaisia vaivoja ja toiset olivat tunteneet itsensä jopa masentuneiksi. Joillakin taas on ollut lapsen kannalta tosi vaikeaa lopettaa imetys. Jätä sun tarina kommenttiboksiin niin saadaan jaettua vertaistukea myös muille samassa tilanteessa oleville. ♥

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Susa
  27.10.2018 at 12:46

  Tsemppiä sinne! Kaikenlaiset tunteet on sallittuja. Itselleni oman vauvan imetyksen lopettaminen on ollut tosi kova pala, sekä fyysisesti että henkisesti. Mutta ei ole onneksi kestänyt kauaa.
  Mitä ehkäisyä käytät? Nuo sun oireet kuulostaa samalta, mitä voi olla imetyksen aika jos on minipillerit käytössä. Onhan se todellinen hormoonien sekamelska, hormonit, imetys, kuukautiskierto…. ollapa joskus mies.

  • Reply
   Mona
   27.10.2018 at 12:49

   En käytä (onneksi) lainkaan hormonaalista ehkäisyä. Se ei sovi itselleni lainkaan. Varmasti silläkin on osuutensa eritysherkkyydessä.
   Sanoin just minuutti sitten Eetulle, että vitsit olisi niiiin paljon helpompi olla mies :DDD
   Ja kiitos tsempistä <3 :* Ja toivotaan tosiaan että ottaa laantuakseen nopeasti..

 • Reply
  R
  27.10.2018 at 13:06

  Allekirjoitan haluttomuuden, hiusten rasvoittumisen (ja aikasemmin lähtemisen!!!oh My god) ja iho-ongelmat. Kaikki samat oireet imetyksen vähentymisen/lopettamisen jälkeen. Hiusten puolesta omalla kohdallani voin sanoa, että helpottaa vuoden päästä Meillä 2v vilkas poitsu. Nyt aikaisemmin lähteneet hiukset ovat kasvaneet sen verran et tohdin leikata longbobin mikä helpottaa kummasti ja näyttää super paljon paremmalta kuin aina roikkuneet haituvat Haluttomuus…edelleen vielä kateissa aikaisempaan verrattuna, mutta muutosta luojan kiitos tapahtunut. Tähän ei oikeestaan auttanut omalla kohdalla kuin itsensä “motivoiminen” Ja puolison kans keskustelu asiasta.
  Iho-ongelma eivät vieläkään ota rauhottuakseen, olen koittanut siirtyä luonnonmukaisempaan ihon hoitoon, niin sisältä kuin ulkoisesti. Tästä jos sinulle tulee vinkkejä, kiinnostaisi lukea! ☺️
  Blogisi/ig-tilisi on inspiroivaa ja vertaistukea-antavaa(?) Löydän itseni niin monista samoista tilanteista ja tunteista joten kiitos kun jaat

  • Reply
   Mona
   27.10.2018 at 13:16

   Kiitos paljon ihana, kun jätit pitkän pohdiskelevan kommentin <3
   Ehdottomasti ihonhoitopostauksia tulossa blogiin lisää. Itse pääsin suht helpolla, koska nuo isot paiseet tuntuu jo hävinneen ja iho alkanut rauhoittua, mutta asiaa riittää kyllä tässä aiheessa paljon. Teininä ja sitten e-pillerien lopetuksen yhteydessä en päässyt niin helpolla ihon kanssa.
   Ihanaa viikonloppua sinne <3

 • Reply
  Ninni
  27.10.2018 at 13:39

  Toi on jännä miten erilailla hormonit vaikuttaa! Mulla taas imetysaikana haluttomuus oli huipussaan ja palautui kun lopetin yöimetykset. Haluttomuus itseasiassa alkoi jo raskausaikana ja en ollut muutenkaan yhtään omaitseni :D Ja imetyksen lopettaminen ei taas tuonut mulle mitään (ainakaan negatiivisia) oireita :)

  • Reply
   Mona
   28.10.2018 at 06:09

   Onneksi sitten tuo lopettaminen sujui helposti!! :) Mä toivon, että täälläkin alkaa taas vähän hormoonien suhteen tasapainoisempi elämä pian :D

 • Reply
  O
  27.10.2018 at 16:15

  Olin kipeänä pitkään imetyksen jälkeen. Toki oli hormoniheittelyjäkin, olin mm itkuinen ja herkkä samoin kuin alkuraskaudessa. Mutta lähinnä huomio kiinnittyi siihen kuinka vastustuskysy romahti täysin hetkeksi. :/ huh, kaikesta onneksi selviää :D

  • Reply
   Mona
   28.10.2018 at 06:09

   Toi on kyllä jännä, että voiko tosiaan vaikuttaa niin vahvasti vastutuskykyyn imetyksen lopettaminen :O Kumma juttu.

 • Reply
  Kia
  27.10.2018 at 16:25

  Kiva kun kirjoitit tästä aiheesta sillä tämä on myös itselleni ajankohtaista. Noin kuukausi takaperin lopetin yöimetykset nyt vuoden ikäisen lapsen kanssa ja pikkuhiljaa olisi tarkoitus lopettaa kokonaan. Olen tähän asti imettänyt aina aterioiden jälkeen eli viisi kertaa päivässä kunnes pari viikkoa sitten jätin yhden kerran pois ja kohta tarkoitus jättää taas yksi jne. Tämä olisi kyllä helpompaa jos lapsi itse näyttäisi merkkiä haluttomuudesta siihen, mutta kun se tuntuu olevan edelleen hänelle tärkeää. Olen kuitenkin noita tekstissä mainittuja oireita kokenut jo pelkästään imetykseen vähentämisestä, joten mitähän tässä on vielä luvassa :S Kun saisi tuon muksun syömään vähän paremmin niin ei olisi huolta siitä, saako riittävästi ravintoa.

  • Reply
   Mona
   28.10.2018 at 06:11

   Tsemppiä Kia!! Toivottavasti homma luonnistuu vähitellen<3

 • Reply
  Niina
  28.10.2018 at 11:04

  Samassa tilanteessa olevani kaipaisin vinkkejä miten hormonit saisi taas pian balanssiin.

  • Reply
   Mona
   28.10.2018 at 11:09

   Vinkkipostausta siis seuraavaksi työnalle!! :) Ehkäpä motivoidun samalla itsekin hieman taas ryhdistäytymään ärsyttävässä olossa rypemisen sijaan…. :D

 • Reply
  Nora-Maija
  28.10.2018 at 12:30

  Onko lapsellasi maitoallergia? Harmi juttu, jos on! Vai onko teillä muut syyt käyttää kauramaitoa pienestä saakka. Olen huomannut että moni aikuinen suosii nykyään kauramaitoa ihan kahvissakin mutta en tiedä siihen syytä.

  Meillä imetettiin 8,5 kk koska poika ei sitten enää malttanut imeä. Ympäristö kiinnosti enemmän kuin maidottelu, joten en voinut sille mitään. Ei hän syönyt, vaan katseli ympärillään kiinnostavia juttuja. Hetken annoin 2-korvikemaitoa ja sitten laktoositonta tavallista ja en tiedä olenko oikein toiminut mutta tyytyväinen poika on eikä sairastellut juuri yhtään.

  • Reply
   Mona
   28.10.2018 at 13:12

   Ei ole maitoallergiaa, onneksi <3 Ihan pienenä oli kyllä herkkä maitotuotteille, mutta ei enää. Me tykätään muuten vaan käyttää enemmän kasvikunnan tuotteita. En itsekään juuri juo maitoa. Mutta ei olla sen(kään) suhteen ehdottomia, eli ei ihan nolla linjalla olla maitotuotteissa. :)

 • Reply
  Annika
  9.1.2019 at 14:04

  Hei Mona, tästä postauksesta on jo aikaa, mutta haluaisin kysyä, onko hormonitoimintasi jo tasautunut ja kauanko näitä oireita kesti imetyksen lopettamisen jälkeen? Täällä lopetettu imetys viime viikolla, ja hieman oireita havaittavissa, ainakin jatkuva nälkä ja väsymys vaivaa tällä hetkellä. Kiinnostaisi tietää, kauanko kestää, ennen kuin voisi olettaa olon palautuvan normaaliksi tai ainakin vähän pirteämmäksi. Kiitos, jos jaksat vastata :)

  • Reply
   Mona
   9.1.2019 at 15:12

   Heippa Annika <3 Mulla kesti noin pari kuukautta ehkä pahimpana. Sitten vähitellen tuntui alkavan tasaantua ja nyt alkaa olla jo aika perus olo :D Ne kauan kadoksissa olleet seksuualiset halutkin onneksi palasi :'D Nyt huomaan, että koko imetyksen ajan jatkunut järjetön hikoilukin on alkanut vihdoin tasaantua. :) Joten ei varmasti kovin kauaa mene. Ihanaa vuoden alkua sinne <3:* Ja toivottavasti siellä on takana ihana imetystaival <3

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *