9.10.2018

Ahdistusta, ristiriitaisia tunteita ja tekoja

Ilmastoraportit eivät yllättäneet ketään, mutta yllätti kuitenkin ja herätti ajattelemaan. Varmasti jokainen on pohtinut viime päivinä normaalia enemmän omia tottumuksiaan.

Vilma kirjoitti tosi koskettavan ja avoimen teksin Ilmiöitä– postauksessa ja Laura puolestaan tarttui härkää sarvista #mitämitäolentehnyt – jokaisen meistä on osallistuttava ilmastotalkoisiin postauksellaan.

Minä monen muun kolleegan tavoin poden välillä suurta ahdistusta sitä kohtaan, että arvot eivät aina mene yksiin oman toiminnan kanssa, mutta silti pyrin jatkumasti tekemään oikeita ja parempia valintoja. En kuitenkaan ole lähellekkään täydellinen. Samaan aikaan rakastan sitä mitä teen, mutta sitten monella asialla on kuitenkin negatiivisia vaikutuksia meidän maapalloon. Kukaan ei voi yksin tätä maapalloa pelastaa, mutta jokaisen on silti osallistuttava muuttamalla omia toimia.

Ida puhui ihan älyttömän hyvin ja järkevästi omalla Instagram Storyllaan siitä miten monet vaikuttajat eivät edes uskalla puhua näistä asioista, koska saa niin paljon samantien lokaa niskaan. Tärkeintä olisikin, että ihan jokainen puhuisi asiasta ja keskityttäisiin siihen mitä minä voitaisiin tehdä paremmin ja missä kohdin voisi muuttaa tottumuksia, sen sijaan että todetaan vain, että jos ei ole täydellinen niin ei kannata edes yrittää.

Tässä lainaus Idan storysta:

“Jos me keskitytään aina siihen mitä tehdään väärin ei vie asioita eteenpäin. Kun taas keskitytään siihen, kun joku tekee hyvin, niin se saattaa kertaantua. ”

Tässä esimerkkejä asioista, joilla voit vaikuttaa yksilönä:

Osta vähemmän

Osteta tarpeeseen

Vähennä punaisen lihan käyttöä

Vähennä maitotaloustuotteiden käyttöä

Matkusta kestävämmin

Kierrätä

Lainaa ja vaihda

Mitä minä sitten olen tehnyt ilmaston eteen? Ja missä aion vielä muuttaa tottumuksiani?

Matkustamisen vähentäminen

Tämä lienee se vaikein kohta itsekkäistä syistä. Vilma avasikin matkustamisesta ajatuksia omassa blogissaan ja voin yhtyä täysin hänen ajatuksiinsa. Matkustaminen on antanut ihan valtavasti ja koen olevani hurjan rikas juuri sen vuoksi, että olen saanut matkustaa ja kokea paljon. Samaan aikaan se kuitenkin on yksi iso syy ilmastomuutokselle. Viimeisen vajaan kahden vuoden aikana olemme vähentäneet kuitenkin matkustelua paljon. Lapsen myötä matkustamisen vähentäminen on ollut meille huomattavasti helpompaa, mitä se olisi ollut ennen lapsen saantia. En edelleenkään ole itsekkäänä valmis luopumaan kokonaan matkustamisesta, mutta meidän on helppo vähentää matkoja. Aion itsekkäästi nauttia edelleen lomamatkoista, mutta pyrin suosimaan suoria lentoja sekä järjestämään kerralla mahdollisesti pidemmän loman ja näin ollen matkustan kertoina harvemmin. Lentojen kompensoinnista kannattaa lukea Lauran postaus täältä. Itse en ole maksanut kompensaatiota, mutta jatkossa aion maksaa.

Omasta autosta luopuminen / vuokra-auton käyttö

Tämä on yksi suurimmista muutoksista meidän arjessa. Minulla itselläni on ollut auto heti ajokortin saatuani siihen asti, kun muutimme Krakovaan. Krakovassa asuessa heräsin ensimmäistä kertaa todenteolla ilmaston tilaan siellä vallanneen todella huonon ilman laadun takia. Savusumut olivat ihan karmeita. Suomeen takaisin muutettua ei ollut enää päällimmäisenä mielessä oman auton hankinta vaikka oman auton helppoutta olen rakastanut aina. Otimmekin paljon selvää eri vaihtoehdoista ja päädyimme vuokraamaan autoa silloin, kun sille ihan oikeasti on tarve. Kaikki turhat ylimääräiset autoilut ovat siis jääneet pois kokonaan. Auton vuokraamisessa on ihan hurjasti hyviä puolia verrattuna oman auton omistamiseen. Suosittelen lämpimästi ainakin harkitsemaan tätä vaihtoehtoa. Keskustassa asuessa itse kävelen paikasta toiseen, mutta Eetu sen sijaan käyttää työmatkoihin (20km per suunta) pöyrää lukuunottamatta talven kylmimpiä kuukausia, jolloin hän kulkee julkisilla.

Oma auto vs vuokra-auto- postauksen voit lukea täältä.

Suosin lähiruokaa ja syön kasvispainotteisesti

Olen jo monta vuotta käyttänyt hyvin vähän lihatuotteita. En ole koskaan sanonut olevani kokonaan kasvissyöjä tai vegaani, koska uskon itse parhaiten tasapainoon omalla kohdallani. Tosin edelleen yksi aivan järjetön paheeni on meetvursti leivän päällä ja sen voisin kyllä näiden keskusteluiden jälkeen jättää kokonaan! Pääsääntöisesti ruokavaliossani on kuitenkin lihaa ja varsinkin punaista lihaa hyvin harvoin. Maitotuotteitakin käytän todella vähän ja olen vaihtanut maidon kasvimaitoihin, juustot vegaanijuustoihin (nykyään on ihania vaihtoehtoja!!) ja syön paljon kauden kasviksia. Jatkossa aion vihdoin ja viimein aloittaa ruuan tilaamisen REKOSTA. Tätä ollaan Eetun kanssa monta kertaa jo pohdittu, mutta jotenkin se on aina vaan jäänyt.

Ostan vain tarpeeseen

Mona 10 vuotta sitten versus Mona nyt on ostamisen suhteen todella erilainen. Eetu muistelee edelleen järkyttyneenä sitä miten holtittomasti shoppailin meidän suhteen alkuaikoina. Siitä ollaan tultu todella pitkälle. Säästäminen ja sijoittaminen ovat tässä kohdin olleet yksi iso motivaatiotekijä. Kun innostuu säästämisestä alkaa väistämättä miettiä tarkemmin ostamista. Myös pienissä kodeissa asuminen on hyvä motivaattori, kun kaapit pursuaa helposti. Kon Marin suosio on varmasti myös vaikuttanut siihen, että mieluummin vähemmän ja oikeasti tarpeellista ja iloa antavaa, kuin vähän sinne päin.

Tässä tullaan kuitenkin siihen, että bloggaajana saan valtavan määrän erilaisia tuotetestauksia, joka tietysti nähdään super epäegologisena. Tämän kanssa painin, jollen päivittäin niin ainakin viikottain. Olen nykyään 100 kertaa tarkempi siitä mitä otan vastaan (ja onneksi on asiakkaatkin tarkkoja, eikä lähetä mitä sattuu), mutta kyllä edelleen voisin olla tarkempi. Blogiin tai someen päätyy vain pienen pieni osa siitä mitä bloggaajalle tarjotaan. Yritän jatkossa olla entistä harkitsevampi ja miettiä hyvin tarkkaan mitä haluan testata ja miksi.

Yhteistyöt ja kampanjat teen aina oma mielenkiinto edellä,  enkä lähde mukaan kampanjoihin joihin en itse usko tai suosittele tuotteita/palveluita joista en pidä. Jatkossa voin kuitenkin panostaa omassa myyntityössäni siihen, että pyrin myymään enemmän kampanjoita erityisesti asiakkaille ja brändeille, jotka ovat ekologisuuden edeltäkävijöitä.

Olen myös jo monta vuotta tehnyt ajatustyötä sen suhteen, että haluan pikkuhiljaa kääntää omaa työtäni sitä kohden, että voin myydä omaa tuotetta täällä blogissa ja sosiaalisessa mediassa. Haaveni on, että saan vielä jonain päivänä tuotettua verkkokurssin, jossa voin inspiroida ja tuottaa hyvää mahdollisimman monen arkeen. Toivon, että voin kääntää omaa elinkeinoa siihen, että saan pääosan tuloistani itse tekemästäni materiaalista (joka on siis aineeton). Mikäli teillä herää tähän lisää ajatuksia tai toiveita niin kuulen niitä tosi mielelläni vaikka IG yksityisviestien kautta! <3:) Moni on itseasiassa jo toivonut podcasteja ja verkkokursseja, mutta nyt kun vielä saisin itsestäni niihin kunnolla rohkeuden (ja ajan) jostain. ;)

Vanhojen vaatteiden myynti ja lahjoitus

Itse olen todella huono lainaamaan tai vaihtamaan muilta vaatteita, mutta sen sijaan olen kyllä todella avokätinen muiden suuntaan. Annan aina kiertoon lähtevät vaatteet joko ystäville tai lahjoitan vaatekeräykseen. Vain muutamia vaatteita olen myynyt kirppareilla. Tässä tullaan kuitenkin siihen, että vaatekeräyksetkin pursuaa jo vaatteita. :'( Olenkin nyt päättänyt, että jatkossa aion myydä kaikki kiertoon lähtevät vaatteet ja saadut rahat lahjoitan suoraan lyhentämättömänä valitsemaani hyväntekeväisyyskohteeseen. Tällöin tiedän tehneeni ainakin jotain sen sijaan, että vien vaatteet keräykseen, enkä tiedä päätyykö ne vain roskavuoren huipulle (hirveää). Toki edelleen ilahdutan ensisijaisesti läheisiäni, jotka löytävät vaatekätköistäni (tai Lionelin vaatteista) aarteita itselleen.

Kestovanulaput

Vielä viimeisenä mainitsen kestovanulaput, joista olen kirjoittanut jo useampaan kertaan. Niitä ja paljon muuta löytyy rakkaan veljeni ja hänen kihlattunsa Ekoarki.fi verkkokaupasta. Joonakselta ja Marialta on tässä kuussa tulossa vielä vieraspostaus tänne blogiin, joten samoilla teemoilla jatketaan ihan pian uudestaan.

Nyt haluan kuulla teidän ajatuksia!!! Mitä te teette ilmaston hyväksi ja mitä muutoksia olette aikeissa vielä tehdä lisää? Toivon positiivista, kannustavaa keskustelua joka inspiroi meitä jokaista tekemään pieniä ja isoja muutoksia meidän upean maapallon hyväksi.

Ihanaa iltaa kaikille. ♥

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Lartsa
  9.10.2018 at 22:58

  Syömme nykyisin kotona oikeastaan pelkästään kasvisruokaa (2v syö silti päiväkodissa normiruokaa), siirryttiin käyttämään REKOA, kestokassit ja -hedelmäpussit, kaikkien jätteiden lajittelu, itse käytän koulu-, työ-, ja päiväkotireissuihin bussia tai jalkojani, pitkät matkat junalla, en aio lentää (eihän sieltä ikkunasta näe edes maisemia), käytämme vain uusiutuvaa energiaa, vaatteet ostamme mahdollisuuksien mukaan käytettynä (kirppikset ja Zadaa), bambuhammasharjat, luonnonkosmetiikka, vanulapuista ja -puikoista luopuminen, palashampoot ja -saippuat (Lush ja Flow huippuja). Heikkous on kyllä oma auto, kananmunat ja maitotuotteet. Mutta en käytä enää ollenkaan halpisketjuja vaateostoksiin koska niillä rahoilla ei tehdä mitään hyvää. Mietin oikeasti kestävät vaihtoehdot, jos ostan uutena.

  Mun mielestä on hyvä miettiä oman elämän prioriteetteja ja miettiä, mitä omat valinnat kuluttajana ja kansalaisena tekee niille. Uudesta paidasta luopuminen on paljon helpompaa kuin luopuminen tulevaisuuden ruokaturvasta tai oman lapsen tulevaisuuden riskeeraaminen.

  Yritetään kaikki yhdessä tehdä tulevaisuudesta parempi :)

 • Reply
  Jonna
  10.10.2018 at 05:36

  Tosi tosi tärkeä postaus, ihan huippua että uskalsit kirjoittaa aiheesta! <3 Yhdessä töitä tekemällä me voidaan pelastaa maapallo tuleville sukupolville <3

 • Reply
  Katri
  10.10.2018 at 17:31

  Olen jo pitkään potenut aikamoista ympäristöahdistusta, mutta yritän silti suhtautua tulevaisuuteen optimistisesti ja uskoa omien valintojen vaikutukseen.
  Ruokapuolen ja matkustelun lisäksi kestämätöntä ympäristörasitusta aiheutuu muotiteollisuudesta, kertakäyttökulttuurista sekä arjen kemikaaleista. Kolme jälkimmäistä ympäristöntuhoajaa ovat jääneet hieman paitsioon yleisessä keskustelussa, vaikka niihin olisi yksilön kaikista helpointa ja “mukavinta” vaikuttaa.

  Itse olen tehnyt lujan päätöksen, etten osta enää huonolaatuista pikamuotia, juokse hetkittäisten trendien perässä tai pistä puhelinta vaihtoon vuoden välein. Suosin ajattomia luonnonkuituisia vaatteita niin uusina kuin käytettyinä. Kosmetiikan ja kodin kemikaalit olen myös vaihtanut luonnollisiin ja aidosti ekologisiin tuotteisiin. Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on ollut ekoteko, mutta parantanut samalla myös omaa hyvinvointiani – iho ja hiukset voivat paljon paremmin eivätkä synteettiset hajusteet enää kiusaa. Liputankin ympäristötalkoissa eniten luonnonkosmetiikan puolesta – parasta on, että nykyään tarjolla on myös kotimaisia laatutuotteita!

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *