8.7.2018

Miten hankimme ensimmäisen omistusasunnon?

Turkuun muutettuani 2008 aloin haaveilla oman asunnon ostosta. Seuraavan vuoden lopussa tapasin Eetun ja päätimme laittaa heti hynttyyt yhteen. Ostimme ensimmäisen yhteisen asunnon 100%:lla lainalla 2010 helmikuussa. Allekirjoitimme kauppakirjat tasan 3kk ensimmäisistä treffeistä. Remontoimme asunnon itse ja teimme siitä itsellemme täydellisen kotipesän.

Muutaman vuoden asuttuamme myimme kuitenkin asunnon ja siirryimme seuraavaa unelmakotia kohti.

Omistusasunnon ostaminen oli meille todella hyvä päätös. Vaikka ostimme asunnon kokonaan lainalla, olivat korot koko ajan niin alhaalla, että saimme mukavasti myös lyhennettyä lainaa ja kerättyä pääomaa itsellemme. Asumiskulut olisivat menneet jokatapauksessa, mutta omistusasumisessa mahdollistimme pääoman keräämisen itsellemme samalla.

Lainan saanti oli 2010 vielä huomattavasti helpompaa, kuin tänä päivänä. Otimme ensimmäisen asuntolainan juuri oikeaan aikaan ennen kuin vaadittiin 10% omaa pääomaa asunnon hinnasta. Saimme hyvän lainan, koska kumpikin meistä oli hoitanut nuoruuden ja varhaisaikuisuuden raha-asiat mallikkaasti sekä pankissa oli tuttuja ihmisiä töissä. Olemme olleet enemmän, kuin tyytyväisiä pankkiimme. Saamme aina todella hyvää ja ystävällistä asiakaspalvelua pankissamme. Ei tarvitse miettiä koskaan uskaltaako soittaa tai laittaa viestiä. Kaikkeen saadaan aina asiantunteva vastaus. Tarkoituksemme on kilpailuttaa tulevaisuudessa uutta asuntolainaa varten pankki, mutta en tiedä olenko valmis koskaan vaihtamaan pankkia, koska meillä oikeasti niin äärettömän ihanaa vastaanottoa aina. Toki jos jostain toisesta pankista saisi merkittävän paljon paremman tarjouksen olisi hölmöä jättää tilaisuus käyttämättä, mutta itse lukeudun niihin, jotka todella arvostavat sitä miten asioiden hoito sujuu. Ihan kaikessa. Äänestän aina jaloillani. Oli kyseessä pankki, ravintola tai vaikka spa. :D Ehkä se on yksi syy miksi pidän myös blogia. Haluan tuoda aina kaikessa hyvät kokemukset mahdollisimman monen tietoon;)

Ensimmäisen asunnon jälkeen olemme omistaneet vielä kaksi muuta asuntoa. Kaikki kolme asuntoa ovat olleet loistavaa kokemusta ja harjoitusta asuntosijoittamiselle. Ainut asia, jonka tekisin toisin, olisi myymisen panttaaminen. Ollaan aina myyty tosi nopeasti kaikki asunnot. Nyt pohdin, että olisi voitu vielä pitää tuo kolmonen ainakin pari vuotta pidempään… Mutta tekemällä oppii.

Miten hankimme ensimmäisen omistusasunnon?

Olen aina haaveillut asuntosijoittamisesta isommin ja nyt pohdinkin vakavasti perustaisinko osakeyhtiön sitä varten. Toki säästöjä tarvittaisiin vielä reilusti lisää, mutta toisaalta olen niin moneen kertaan lukenut kokeneiden konkarien katuvan vain ja ainoastaan sitä, etteivät he aloittaneet aikaisemmin. Tuumasta toimeen siis!! ;) Olen vähän sitä mieltä, että kannattaa aloittaa heti tosissaan..

Onko siellä monia asuntosijoittajia, joilla on jo iso asuntosalkku kainalossa?? :) Kertokaa ihmeessä teidän parhaat kokemukset ja kannustukset;)

Ja hei loppuun vielä ihana blogivinkki, jonka juuri bongasin!! Käykää kurkkaamassa Johannan mielenkiintoinen blogi yrittäjyydestä ja sijoittamisesta.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Monaveronika
  8.7.2018 at 15:55

  Oon kyllä samaa mieltä tuossa, että hyvää palvelua kannattaa arvostaa. Asuntolaina on pankeille monesti sisäänvetotuote, ja joissain tapauksissa voi käydä niin, että tarjotaan edullinen laina mutta sen jälkeen unohdetaan asiakas kokonaan ja asioiden hoito on tuskaisen vaikeaa. Itse teen tällä hetkellä rahoitusneuvojan työtä ja monille asiakkaille hinta on toki ykkönen, mutta onneksi on niitäkin asiakkaita, jotka ajattelevat vähän kauaskantoisemmin ja arvostavat palvelua sekä esim. digitaalisia palveluita tai kokonaispakettia..

  Asuntosijoittaminen tuntuu olevan todella trendikästä nykyisin ja monesti puhutaan, että massat harvoin voittavat. Kannattaakin lukaista tämän päivän Hesarissa ollut kirjoitus pieleen menneestä asuntosijoituskokeilusta. Myös muun puskurin pitäminen on ehdottoman tärkeää asuntosijoittajalle – seiniä kuin ei muuteta rahaksi yhdessä yössä. Moni ajattelee, että tiukan paikan tullen myy asunnon pois, mutta se voi koitua taloudelliseksi tappioksi joka tapauksessa.

 • Reply
  landlady
  8.7.2018 at 19:26

  Meillä on osakeyhtiö, ja tällä hetkellä siihen kuuluu viisi osakehuoneistoa Hgissä ja kaksi, kohta kolme , omakotitaloa pääkaupunkiseudulla. Voin rehellisesti sanoa, että harmittaa, ettemme aloittaneet tätä aikaisemmin.

  Puskuri, josta Monaveronika kirjoittaa, on hyvä olla olemassa, mutta käytännössä pienet asunnot Hgissä on aina helposti muutettavissa rahaksi kunhan sijaitsevat hyvillä paikoilla. Isompaa asuntoa taas ei saa Hgissä kaupaksi nopeasti eli on tarkkaan mietittävä mitä ostaa ja mistä.

  Tässä mittakaavassa tämä on jo täysipäiväistä työtä ja neuvona voin sanoa, että myös vuokralaisten valintaan kannattaa käyttää oikeasti käyttää reilusti aikaa ja vaivaa, koska jo yksikin haasteellinen vuokralainen voi tehdä tästä ainakin hetkeksi tooooodella työlästä ja kallista. Käytännössä olen täysipäiväisesti vuokraemäntä eli kaikki aika menee kämppien remppaamiseen, vuokra-asioihin ja yhtiökokouksissa istumiseen.

 • Reply
  Erica
  9.7.2018 at 08:27

  Mua on kans alkanut kiinnostaa asuntotoiminta sijoitusmielessä, ei ehkä kovin monen asunnon. Yksi tai kaksikin voisi olla kiva, mutta mielestäni oli hyvä että asian negatiivisista kokemuksista puhutaan kuten sunnuntain hesarissa oli juttua. Ei tietenkään ole tarkoitus ole olla negatiivinen mutta monesti myös ne negatiiviset kokemukset opettavat. Ainakin itse luin sen jutun mielenkiinnolla. Myös ostaa vuokraa vaurastu kirja on hyvä, itse luin sen myös puoli vuotta tai vuosi sitten :D Siinä oli selitetty asioita ihan konkreettisesti ja asiallisesti.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *