20.3.2018

Muoviton maaliskuu

Kuinka moni teistä on lähtenyt mukaan Muovittomaan maaliskuuhun?? Itse koen tässä asiassa piston sydämessä ja myönnän, että omalla kohdallani muovin käytön suhteen on paljon petrattavaa. Loistavaa, että tällaisia kampanjoita järjestetään, jolloin ne muistuttavat kiinnittämään huomiota omiin toimintoihin. Pyysin Ekoarjen Mariaa kirjoittamaan vieraspostausta Muovittomasta maaliskuusta myös tänne omaan blogiini. Toivottavasti myös te saatte tästä kipinää aiheen tiimoilta.

Kiitos Maria tärkeän aiheen puhumisesta! ♥


 

Sitä tuntuu olevan kaikkialla, jopa sellaisissa paikoissa, joissa emme huomaa sitä ja joissa emme sen todellakaan haluaisi olevan. Muovilta on vaikea välttyä arjessa ja muoviton maaliskuu -kampanjan tarkoitus onkin herätellä meitä kaikkia muovin kulutukseen ja sen haittoihin. Uskon monen olevan samaa mieltä, kun sanon, että kampanjan aikana tietoisuuden lisääntyessä myös ahdistus muoviongelmasta ja omasta muovin käytöstä on kasvanut. Tarkoitus ei olekaan pyrkiä täydellisyyteen, vaan pohtia omia kulutusvalintojaan ja pyrkiä itse vähentämään ja kyseenalaistamaan muovin käyttöä.

Muovi on materiaalina kestävää ja sillä onkin paikkansa tässä maailmassa. Ongelma on siinä, että kestävyytensä takia se ei häviä. Sen sijaan se hajoaa pienemmiksi kappaleiksi, jotka päätyvät joka puolelle maailmaa. Muovia löytyy niin valtameristä, napaseuduilta, kaatopaikoilta, kaupungeista, paratiisisaarilta… Ellen McArthur Foundationin julkaiseman raportin  mukaan jopa 95 prosenttia muovista käytetään vain kerran, minkä jälkeen se heitetään pois. Tärkeintä muovin haittavaikutusten vähentämiseksi olisikin kertakäyttöisen muovin käytöstä luopuminen. Monet ovat varmasti muovittoman maaliskuun aikana huomanneetkin, miten paljon ja helposti kertakäyttöistä muovia päätyy ostoskoriin ruokakaupassa. Samalla moni on myös huomannut, että suunnittelemalla sekä omilla valinnoilla tätä muovin määrää pystyy kuitenkin vähentämään. Vaihtoehtoja muoville löytyy.

https://www.ekoarki.fi/kauppa/

Kestokassit, kestohedelmäpussit, lasipurkit ja kertakäyttöastioista sekä pilleistä kieltäytyminen ovat helppoja keinoja oman muovinkulutuksen vähentämiseen. Katse kannattaa suunnata myös kosmetiikkaan; Itämereen päätyy meidänkin käyttämästämme kosmetiikasta mikromuovia. Sitä löytyy mm. kuorintavoiteista ja hammastahnoista. Mikromuovi voi olla niin pientä, ettei sitä erota paljaalla silmällä. Merten eläimet voivat erehtyä luulemaan mikromuovia ravinnokseen, jolloin se päätyy niiden elimistöihin. Mikromuovi aiheuttaa haittaa koko meren ekosysteemille, mutta se voi päätyä myös meidän juomaveteemme ja lautasillemme. Nyt jo on tehty tutkimuksia muovin vaikutuksesta esimerkiksi hormonitoimintaan. Muovin haittavaikutukset eivät siis rajoitu vain ympäristöön. Mikromuovin käytön kieltämisestä on muuten laitettu aluille kansalaisaloite , jonka voi käydä allekirjoittamassa!

https://www.ekoarki.fi/kauppa/

Toivon, että monen pyrkimys kohti muovittomampaa elämää jatkuu vielä maaliskuun jälkeenkin. Tämä on asia, jossa pystyy kehittymään koko ajan. Jo reilun parin viikon jälkeen omakin muovijätteen määrä on vähentynyt todella paljon, vaikka täydelliseen muovittomuuteen en vielä ole pystynyt. Ihailen todella zero waste -elämäntavan noudattajia!!

Muutama vinkki muovinkulutuksen vähentämiseen:

 • Aina mukana kulkevat kestokassit ja kestohedelmäpussit
 • Huomion kiinnittäminen tuotteiden pakkauksiin: voisiko saman tuotteen ostaa ilman pakkausta tai pakattuna paperiin, tarvitseeko hedelmät ja vihannekset pakata pussiin? Muovin sijaan kierrätettävien pakkausten, kuten paperin, suosiminen
 • Muovin kierrätys: kotona olevaa muovia kannattaa käyttää viimeiseen asti ennen kuin sen heittää pois. Roskat voi esimerkiksi kerätä sipsipussiin tai wc-paperin pakkausmuoviin. Lopulta muovijäte viedään muovinkeräyspisteeseen
 • Luonnonkosmetiikan, joka ei sisällä lainkaan mikromuovia, suosiminen

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka ja paljon! Onko moni jo mukana muoviton maaliskuu -kampanjassa? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa 😊 Jos aihe kiinnostaa ja siitä haluaa keskustella lisää, Ekoarjen blogista löytyy myös postaus muovin ympäristöhaitoista.

-Maria

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Minielo
  20.3.2018 at 21:16

  Siis tämä postaus oli niin hyvä ja TÄRKEÄ!! :) tää maapallo ei tule tuleville sukupolville säilymään, jos meno jatkuu samana kuin nytkin. Ihan hullua, että suomalaiset vietti viime vuonna maapallon ylikulutuspäivää jo 3.4. :( Mutta onneksi asenteet muuttuu ja yhä useammat ja useammat ihmiset on valmiita tinkimään jostain puhtaamman tulevaisuuden eteen. Huippua!! :)

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *