28.9.2017

Vauvan yöpöhinät ja pohdintaa refluksista

Vauvan ensimmäiset kaksi kuukautta on ollut yhtä vaihetta vaiheen perään. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja joka viikko tuntuu, että tulee uusia juttuja. Rutiineita ei vielä tässä vaiheessa paljon ole, mutta ollaan pyritty jotain pieniä juttuja ottamaan jo tavaksi. Etenkin iltaisin ollaan alettu toistamaan samoja kaavoja, jotta nukkumaan menosta muodostuisi rauhallinen ja mukava rutiini.

Gant Baby @monasdailystyle

Alkuilta on alusta asti mennyt aika mukavasti ja Salama usein nukkuu silloin sen kaikkein pisimmän unipätkän. Yöt puolestaan ollaan herätty todella vaihtelevasti kolmesta syötöstä varmaan jopa lähemmäs kymmeneen. Joku viikko tuntui, että heräiltiin tunnin välein ja nyt viimeiset pari viikkoa ollaan pöhisty niin paljon, että Salama on tainnut kyllä nukkua, mutta minä en sitten juuri lainkaan. Mitenkään älyttömän paljon vatsavaivoja ei ole ollut tähän asti, mutta nyt ne näyttää keskittyvän tuonne yö/aamuyön aikaan ja silloin kieriskellään ja unissaan pöhistään aika paljon. Itkuinen Salama ei onneksi ole ollut missään vaiheessa. Kahden kuukauden aikana yhden kerran on yöllä ollut itkukohtaus ja sekään ei montaa minuuttia kestänyt, vaikka tuntui kyllä minun mielestä ikuisuudelta.

Gant Baby @monasdailystyle

Olen myös pohtinut, että voisiko yöllisten ilmavaivojen lisäksi olla lievää refluksivaivaa. Etenkin aamulla ja päivisin syömisen jälkeen välillä tuntuu, että kaikki maito tupsahtaa pukluna pois. Aikamoista pyykkirumpaa. Yksi ilta vaihdoin kolmet yökkärit puklujen takia ennen, kuin saatiin kuivat vaatteet yöunille. Olenkin nyt yrittänyt pitää syöttöjen välissä selkeästi taukoa. Tosin sekin tuntuu hankalalta, kun kyllä sen rinnan haluaisi antaa heti, kun poika sitä tuntuu kaipaavan. Tyytymättömyys on näkynyt juuri sellaisena pöhinänä ja kieriskelynä. Hirveän vaikea ajatella mikä on normaalia ja mikä sitten ei. Kaikki vauvat taitaa puklailla ainakin jonkun verran…? Ja näin tuoreena äitinä sitä tuntuu, että heti on huolestumassa jos huomaa jotain muutoksia aikaisempiin viikkoihin verrattuna, vaikka yhtä muutostahan tämä tuntuu olevan koko ajan.. Ei ole muuten helppoa :D

Gant Baby @monasdailystyle

Omaa ruokavaliota olen koittanut katsoa, ettei yölliset ilmavaivat ja lievän refluksin oireet pahenisi omien syömisieni takia. Sängyn päätyä ollaan nostettu (miten korkeaksi se oikein olisi hyvä nostaa??). Probiootit on käytössä ja syömisen jälkeen olen koittanut pitää pystymmässä asennossa.

Minun syömisissä on varmasti vielä petraamisen varaa, joten pitäisi ehtiä (ja jaksaa) enemmän perehtyä mikä äidin ruokavaliossa tekisi hyvää vauvan vatsalle. Ainakin fenkoli pitäisi olla hyväksi ja sitä pitääkin nyt laittaa sapuskan sekaan ahkerasti.

Mitä keinoja muut on kokenut toimivaksi lievän refluksin helpottamiseksi? Otan tosi mielelläni kaikki vinkit vastaan <3

Edit:

Valtava kiitos kaikille kommenteista <3 Olette ihan parhaita:’) <3

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply
  rmariannas
  28.9.2017 at 09:32

  Meillä ei auttanut kuin maidon sakeuttaja. Painoa ei tullut tarpeeksi ja sen johdosta otimme sen sekä öljylisän käyttöön. Ilmeisesti ei syytä huoleen, jos painoa pulauttelusta huolimatta kertyy tasaisesti. Myös hidas imu auttaa asiaa, mutta helpommin sanottu kuin tehty, jos rinnalla! Meillä oli pullo, joten pidin aina pienempää tuttipäätä, jotta ei vedä liian hätäisesti maitoa.

  Meillä myös tyttö aina hikan tai naurun seurauksena puklasi kauhean hajuiset maidot, vaikka ruoasta oli useampi tunti, joten refluksia oli syytä epäillä. Tyttö (nyt 3v.) kärsii yhä osittain tästä vaivasta.

  • Reply
   Mona
   29.9.2017 at 08:42

   Painoa Salamalle on tosiaan tullut aika reippaasti. Pullosta mekin annetaan aina välillä mutta tissiä pääsääntöisesti. Pitää ehkä koittaa nyt pitää rinnallakin vähän “taukoja” ja röyhtäyttää välissä useammin.. Ja voi kurjuus sentään, että vieläkin teidän tytöllä refluksivaivaa:/
   Ja hei täällä myös ihan jatkuvasti hikkailua… Oli muuten jo mahassa..

 • Reply
  Tanja Hakala
  28.9.2017 at 09:37

  Lapsen refluksin takana on yleensä ruokatorven ja vatsan kehittymättömyyt tai ruoka-aineyliherkkyyksiä. Vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla saadaan tätä kehitymistä tuettua ja vauvahieronta.fi sivuilla löytyy ruoka-ainelistaa äidille oireita pahentavista ruoista. Imetysasennolla on myös merkitystä. Mahdollisimman pysty imemisasento vauvalla helpottaa oireita. ❤ Salaman hieronnat vielä jatkuvat, joten nähdään kohta

  • Reply
   Mona
   29.9.2017 at 08:42

   Hieronnat jatkuu <3 <3 <3 :) Niistä on kyllä ollut monipuolista hyötyä sekä Salamalle että mamalle <3 Ihanaa yhdessäoloakin <3 :)

 • Reply
  Pyjama
  28.9.2017 at 10:08

  Meillä podettiin hankalaa refluksia, johon auttoivat lääkkeet vähän ja lopulta aika, kun lapsi kasvoi. Tuli mieleen, että ehkä kyseessä ei ole kovin hankala vaiva, jos vauva ei erityisemmin itke? Vauvan hierominen tekee ainakin aina hyvää. :)

  • Reply
   Mona
   29.9.2017 at 08:44

   Tosi harvoin tosiaan itkee. Hierontaa ollaan nyt tehty säännöllisesti ja se on kyllä ollut tosi hyvästä <3 Ja ihanaa yhdessäoloa.
   Täytyy luottaa tuohon aikaan, että vaihe tämäkin <3 :)

 • Reply
  Ninni
  28.9.2017 at 10:10

  Tuttua oli tuo pulauttelu myös meillä tytön ollessa alle kolme kuukautta. Ähinää ja puhinaa oli öisin ja kävimmekin vyöhyketerapiassa mikä auttoi ainakin hieman. Vyöhyketerapeutti myös mainitsi että kestää n. 20 minuuttia että maito on siirtynyt mahalaukusta eteenpäin, joten jos pulauttelu aiheuttaa ongelmia niin olisi hyvä pitää vauvaa syötön jälkeen tuon aikaa pystyasennossa (toki haastavaa jos vauva syö todella usein, meillä ei ollut kovin tiheää imua missään vaiheessa). Itse pidin siis myös jossain vaiheessa yösyöttöjenkin jälkeen aina pystyssä ja se mielestäni vaikutti seuraavaan aamuun että ei tullut niin isoja pukluja kuin normaalisti. Mutta meillä kyse oli vain suoliston kehittymättömyydestä sillä muutoksen huomasi kolmen kuukauden tienoilla :) Tsemppiä pyykkirumbaan!

  • Reply
   Ninni
   28.9.2017 at 10:19

   Ainiin, ja se piti vielä kertoa että meillä yksi syy pulautteluun ja ilmavaivoihin oli osakseen ns. suihkutissit. Asiaa auttoi jos sai maidon noustessa ohjattua suihkut puklurättiin ja sitten vasta antoi vauvan jatkaa syömistä kun maidon tulo normalisoitui (tämä oli tietysti helpommin sanottu kuin tehty kun sylissä oli kärsimätön ruokailija), jolloin vauva ei haukkonut niin paljon ilmaa syödessään.

   • Reply
    Mona
    29.9.2017 at 08:47

    Tuota oon myös pohtinut, että taitaa olla enimmäkseen (toivottavasti) vielä suoliston kehittymättömyyttä.. Päivisin maitoa tulee melko tasaisesti, mutta öisin tosiaan täälläkin aika suihku. Muutaman kerran olen öisin jopa pumppaillut etumaitoa vähän pois mutta pidemmän päälle sekin on aika rankkaa säätöä ja juurikin tuo kun toinen vieressä silmät soikeina odottaa että tulis se tissi jo :D

 • Reply
  Alexandra
  28.9.2017 at 12:24

  Meille sanottiin että refluksiin liittyy pulauttelua joka lentää yli metrin. Jos vauva syö, paino nousee ja on muuten hyvinvoivan oloinen niin puklaulu on normaalia.

  • Reply
   Mona
   28.9.2017 at 12:28

   ou my metrin päähän :O Aika iisejä siis meidän pulauttelut vielä.. Kerran sain omalle naamalle, mutta Salama oli kyllä ihan tossa mun edessä :D

  • Reply
   Hertta
   1.10.2017 at 16:19

   Tämä ei meidän lääkärin mukaan pidä paikkaansa. Vaan että usein refluksivauvoilla paino nousee hyvin sillä viihtyvät usein tissillä maidon neutraloidessa nousevia vatsahappoja ja siten helpottaessa oloa. Näin myös omalla vauvallani. Lisäksi pulautuksen ei välttämättä tarvitse tulla suusta ulos asti, vaan maito voi seilata ruokatorvessa ja/tai vauva nieleskelee maitoa takaisin.

   • Reply
    Mona
    3.10.2017 at 18:39

    No aika järkeenkäypää kyllä tuokin! Nyt on taas muutama päivä ollut selvästi parempi. Toivottavasti pysyy maltillisena eikä tästä pahene…

 • Reply
  Tiina/Fit Fat Mama
  28.9.2017 at 12:53

  Meillä on Myyllä myös jonkinverran puklauttelua,joinain päivinä monta kertaa ja joinaki ei sit yhtään. Mieki kerkesin jo miettii että onko refluksia tai muuta mutta neiti vaan syö välillä liikaa ja sit pukluu :)

  • Reply
   Mona
   29.9.2017 at 09:58

   Täällä voi kyllä olla sama homma, että syö vaan vähän liikaa,kun on aika hoto tyyppi :D

 • Reply
  Leeni
  28.9.2017 at 14:35

  Hyviä vinkkejä jo tullutkin!

  Fenkolia jos nautit, niin onnistuu tosi helposti teen muodossa ja voit hauduttaa sitä itse kokonaisista fenkolinsiemenistä. Samaista teetä voit antaa myös Salamalle (siis ihan vähän esim. 1 tl). Saksassa ja eteläisemmässä Euroopassa se on ihan normaalia, vaikka Suomessa voi olla että neuvolassa toppuuteltaisiin, jos asiaa kysyisit.

  Kannattaa siis kokeilla :) Ja vaikka Fenkoli ei pulautteluun auttaisi, tekee se hyvää ruoansulatukselle ylipäätänsä eli vähemmän ilmavaivoja ja rauhallisempi masu.

  Jos refluksi menee pahaksi tai tulee lisää oireita, suosittelen lämpimästi tätä kirjaa (jos ei jo sinulle tuttu): https://atena.fi/meidan-perheen-parhaaksi

  Tsemppiä pöhinöihin <3

  • Reply
   Mona
   3.10.2017 at 18:40

   Kiitos Leeni vinkistä <3 <3 <3 :) Kaapista löytyykin jo teetä missä oli fenkolia, otin sen taas käyttöön heti sun kommentin jälkeen:) Nyt pitää vielä hankkia ihan noita siemeniä:)
   Ja kiitos kirjavinkistä menee ehdottomasti lukulistalle <3 :)

 • Reply
  Emmiina
  28.9.2017 at 15:24

  Moi. Tuo ähinä ja puhina aamuöisin on tosi tyypillistä vauvan käytöstä. Meillä ollut molemmilla lapsilla, mutta siihen on auttanut aika. Oisko siinä kolmen kuukauden iässä yks kaks loppunut. Mahallaan voi perhepedissä oman fiiliksen mukaan nukuttaa. Ainoa mikä meillä auttoi, sen ajan lisäksi. ;) Jos refluksia olisi, varmasti olisi myös itkua. Mutta melkein kaikilla vauvoilla tätä maidon takaisinvirtausta on enemmän tai vähemmän. Tuoreena äitinä varmasti vaikea sanoa, mikä on normaalia, mutta minusta hyvä merkki, että vauva ei ole itkuinen. Ehkä pystyasennossa hengailu auttaisi, eli kantoreppuun vaan päivisin. :) Antaisin kyllä rintaa aina, kun noin pieni sitä tahtoo. Sen sijaan suihkutissihoitoon kannattaa perehtyä jos tuntuu, että maitoa tulee niin, ettei vauva ehdi niellä. Kaikkea hyvää! <3

  • Reply
   Mona
   6.10.2017 at 10:31

   Kiitos Emmiina kommentista <3 <3 <3 Mahallaan nukkuessa tuntuu muuten tosiaan että on vähemmän vatsan kanssa vääntelyä. Olen usein ottanut nyt aamuyöstä viereen nukkumaan mahallaan.
   Kaikkea hyvää sinnekin <3

 • Reply
  Lena
  28.9.2017 at 15:50

  Tästä ei ehkä mitään konkreettista vinkkiä saa, mutta jos kaikki yleisesti on hyvin, niin meillä toiminut näin:
  Mä päätin (ja edelleen vedän samaa linjaa), että jos ei joku vaihe noin viikossa helpota, niin sitten ryhdyn toimenpiteisiin. Mihinkään “toimenpiteisiin” ei oo ikinä tarvinnut ryhtyä, kun aina on sit vaan tullut uusi vaihe vastaan :D Enkä edes oikein aina tiedä, mitä ne toimenpiteet olisi, kunhan vaan koitan olla stressaamatta liikoja. Heh. Tämä tietty sillä edellytyksellä, että vauva on hyvinvoiva, tyytyväinen muuten ja kasvaa hyvin!

  Meillä oli vauva tosi kova puklaamaan, ja muistan, että juuri noihin aikoihin oli myös kauheat yököhinät, sit ne vaan loppui.. Olin just aloittanut oman ruokavalion syynäämisen ja kovan guuglettelun. Jotenkin vaan monet vaiheet ratkeaa usein itsestään. Meillä siis myös pikkutyyppi on aina hyvällä tuulella, vaikka vaihetta pukkaa vaiheen perään :P Meillä haasteena on ollut suihkutissit, edelleen, vaikka vauva jo 9kk! On vaan täytynyt meidän molempien tottua tähän jokapäiväiseen maitosuihkulähteeseen :O

  Toivotaan, että teilläkin kähinät olis kohta kähisty :) (meillä muuten sen jälkeen alkoi ihmeellinen kurkun rykiminen, outoja juttuja nää..)
  Voimia <3

  • Reply
   Mona
   6.10.2017 at 10:33

   Tää on niin hyvä linjaveto!! Olen itsekin huomannut jo nyt, että ei ole toista samalaista viikkoa ja kun vaan malttaa on taas yksi vaihe mennyt ja seuraava tulossa;)
   Kiitos sulle ihana kommentista ja haleja <3 :)

 • Reply
  Marie
  28.9.2017 at 16:06

  Meidän esikoisella oli silent refluksia, mutta näin jälkikäteen ja kuopuksen kanssa ollessa esikoisen vaiva oli ihan minimaalinen ja kesti ehkä 1,5 kuukautta. Kuinka helppoa olikaan vauvan kanssa, joka nieli kaikki puklut! :) Hän oli kyllä itkuinen vauva heti alusta, mutta sitten helpotti kuitenkin aika pian. Ikinä en tarvinnut harsoja reissussa tai liivinsuojuksiakaan, kun esikoinen mitoitti maitotilauksenkin niin täsmällisesti, että mitään ei herunut rinnoista yli äyräiden.

  Nyt kuopus oli hiljainen heppu aluksi, mutta 2-viikkoisena alkoi koliikki ja refluksivaivat. Tällä kertaa maito nousi vähän turhankin reippaasti ja heppu tykkää nautiskella rinnalla, mikä varmaan osasyynä refluksioireisiin. Nyt 2-kuisena koliikki-itkut on enää satunnaisia, mutta yöllä on edelleen vaikeaa saada vauva nukkumaan vaakatasoon ja varsinkin hiljaa: ähinät, hirnumiset jne. ovat todella äänekkäitä – mies on muuttanut toiseen huoneeseen nukkumaan niiden vuoksi. :D Toissa vuorokausi oli pitkästä aikaa aika itkuinen, ja mietin, että johtuikohan syömistäni pähkinöistä – niitä olin tähän asti syönyt maltillisesti ja sitten vedin monta kupillista ajattelematta sen kummemmin. Kuopusta vaivaa myös poikkeuksellisen voimakas refluksi ja pulauttelu (vaakataso on poissuljettua, vaunuja ei voida käyttää, yöllä siirtyy ekan unipätkän jälkeen yleensä syliin kyljelleen nukkumaan, jotta taataan rauhallisemmat unet molemmille, öisin myös selvästi maito virtaa hengitysteissä – sen verran “räkäiselle” kuulostaa), jos vertaan esikoiseen ja käytiin jo lääkärilläkin sen vuoksi, jotta suljettaisiin pois vakavammat aiheuttajat. Lääkäri vahvisti sen, mitä epäilinkin eli alle puolivuotiaan refluksiin ei suositella oikeastaan muuta kuin asentohoitoa (ja syöttövälien pidentämistä, mutta itse olen vahvasti lapsentahtisuuden kannattaja – ainakaan meillä ei syöttövälien pidentämisestä seurannut muuta kuin lisäitkua, kun kokeilin parina päivänä. Pulauttelua ja refluksointia oli sen sijaan ihan sama määrä, oli syöttövälit mitä vain). Tämä siis siinä tapauksessa, että vauva kasvaa hyvin, jaksaa herätä itse syömään ja on myös virkeänä ja hyväntuulisena joka päivä. Refluksia kannattaa lähteä muutoin hoitamaan vain, jos kasvu heikkenee. Lääkityskin on alumiinipohjainen, joten sitä ei kannata vauvalle turhaan syöttää, kun vaiva johtuu yleensä ruoansulatusjärjestelmän kehittymättömyydestä. Neuvolassa sanoivat, että joskus laittavat vanhemmille reseptin mukaan, koska perustelu “aika korjaa vaivan” ei usein esikoisen vanhemmille kelpaa, vaan halutaan vauva “terveeksi” heti.

  Toki voi kokeilla maidonsakeuttajaa, mutta siitäkin olen kuullut, että puklut vain sakenee ja ovat vielä hankalammat vauvalle sylkeä ulos… Kokeileminen ei tietty haittaa, ja se voi tuodakin helpotuksen. Toki äidin syömiset vaikuttaa mahavaivoihin, mutta nykysuositusten valossa ei kannata lähteä imetysdieetteihinkään, vaan vaikka lähinnä hillitä jonkin sellaisen syömistä, mikä aiheuttaa mahavaivoja vauvalle. Me laitettiin kiilatyynyt pinnasänkyyn, vaavisänkyyn ja vaunuihin. Nukkumista sisällä auttanut, kun nostaa vauvan unessa sänkyihin, mutta vaunulenkit ei vielä onnistu, kun harvemmin hänet voi sinne nostaa nukkuvana. Sitten vain kunnon röyhtäytykset ja esim. pystyasentoon sylissä heijaamalla nukuttaminen auttaa pidempiin (ja hiljaisempiin) unipätkiin. Kaiken kaikkiaan tämä on lyhyt aika: yleensä kestää sen puolisen vuotta. Jos jatkuu sen yli, on usein kyse vakavammasta refluksista (jonka taustalla usein allergioita), mutta sitä kannattaa lähteä selvittelemään sitten. Tsemppiä! Teillä(kin) on vain valitettavan meluisa unikaveri, mutta olettaisin, että ihan terve poika sielläkin. :)

 • Reply
  Amy
  28.9.2017 at 16:09

  Suosittelen lämpimästi korvatulppia jotta saat itse nukuttua. Ne vaimentaa pienet vauvan öhinät ja ähinät mutta läpi tulee oikea itku/nälkä kitinä. Meillä on nyt reilu 3 kk vauva ja korvatulpat on ollut pelastus minulle!

 • Reply
  Hanna
  28.9.2017 at 16:17

  Vatsavaivat ja yölliset ähinät on kyllä niin tuttua. Mutta aamuyön ähistely voi vaan liittyä siihenkin, että vauva on ollut niin pitkään “liikkumatta” ja siksi ilmaa kertyy enemmän. Päivisin ollaan kuitenkin lattialla, sylissä, kärryissä jne joten keho saa enemmän liikettä.

  Sen verran mitä olen tuttavapiiristä seurannut ja kuullut, niin refluksi on kai useimmiten vauvalla aika kipeä vaiva ja ne vauvat ovat olleet kovin itkuisia ja tyytymättömiä. Joten jos Salama ei itke tai vaikuta kipeältä niin luulisin että pulauttelu mahtuu normaalin uomiin. Toki omaa vaistoa kannattaa kuunnella. Niin ja äidin ruokavalio voi tosiaan myös vaikuttaa pulauttelua lisäävästi (esim. maito) jos taustalla on enemmän vatsan ja suoliston yliherkkyyttä.

 • Reply
  Ems
  28.9.2017 at 17:50

  Yksi asia mikä tulee myös mieleen on mahdollisimman kohoasento syönnin jälkeen. Esim sylissä tai sitterissä. Jos mahdollista, kannattaa yrittää saada vauvan sänkyä hieman kaltevaksi niin, että pääpuoli on ylempänä (jotakin patjan alle tai muulla keinoin). Näin maito ei yhtä helposti pääse nousemaan ylös, kun vauva nukkuu. :) -kätilöopiskelija

 • Reply
  Äiti
  28.9.2017 at 20:33

  Meillä toinen poika ei pulautellut ollenkaan, kaikki ostetut harsot jäivät käyttämättä. Nuorempi poika pulautteli ihan kokoajan ja harsoille todellakin oli käyttöä. Jos vauva ei ole itkuinen yms… on kyseessä todennäköisesti ihan normaalia pulauttelua joka kuuluu suuren osan vauvojen arkeen. Öisin vauvat ähisee yms… sillasta se vaan on.

 • Reply
  Kätilö
  28.9.2017 at 22:58

  Kuulostaa ihan normaalilta vauvan puklailuilta, mikä helpottaa kyllä jossain vaiheessa. Refluksille ominaista on voimakkaat kaaressa lentävät puklut.

 • Reply
  Eräs äiti
  29.9.2017 at 07:22

  EI kannata vauvan pulauttelun takia alkaa muuttaa omaa ruokavaliota, sillä kun ei tutkitusti ole mitään merkitystä pulautteluun. :) Suurimmalla osalla aika parantaa ongelman, mutta tosiaan täälläkin mainitut maidonsakeuttajat, kohoasento ja tarpeeksi pienten määrien syöttäminen kerrallaan voivat auttaa asiaa.

 • Reply
  Jenni
  3.10.2017 at 16:01

  Jos “yksi itkuinen yö kahdessa kuukaudessa” tuntuu vaikealta, niin suosittelisin, että nukkuisit enemmän. Silloin, kun vauva nukkuu, et tee töitä / someta. Sitähän varten se äitiysloma on olemassa, vaikka kuinka olisit yrittäjä.
  Kun vauva nukkuu, niin tekee itse tietty mieli tehdä kaikkia rästihommia, mutta antamasi kuvan perusteella teillä on oikein perustyytyväinen vauva, joka ei juuri itkekään, niin kannattaa koittaa purkaa omaa väsymystä nukkumalla vauvan kanssa samaan aikaan ja vaikka heräämällä aamulla myöhempään, nyt ilmeisesti heräät jo aikaisin, vaikka poika vielä nukkuu?
  Terkuin yhden perustyytyväisen ex-vauvan (nyt jo leikki-ikäisen) äiti.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *