29.12.2016

Sorsasyndrooma

Minulla on lukuvuorossa tällä hetkellä aivan huikea Emma Seppälän Elä Onnellisemmin, käytännön opas onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin kirja. Olen vasta alkumetreillä, mutta kirja tuntuu heti vievän ihan mennessään. Suosittelen lämpimästi tarttumaan tähän opukseen alleviivauskynän kanssa, jolloin voi antaa painoarvoa asioille, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Alleviivaaminen usein myös auttaa kiinnittymään paremmin tähän hetkeen, josta kirjassa paljon juuri puhutaan. Kirja on nopea ja helppo lukuinen, joten montaa päivää sen kanssa ei saa kulumaan, mutta uskon, että tämä tulee olemaan kirja johon on mukava palata aina uudelleen.

Emma Seppälän Elä Onnellisemmin, käytännön opas onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin

Malttamattomana ennen kuin sain kirjan edes päätökseen halusin jakaa muutaman ajatuksen kirjan Lakkaa jahtaamasta tulevaisuutta kappaleesta. Monet meistä juuttuu helposti kiireiseen oravanpyörään. Tavoitellaan menestystä ja onnellisuutta hinnalla millä hyvänsä. Yleensä oman hyvinvoinnin kustannuksella. Unohdetaan, että onnellisuus on meissä itsessämme nyt ja tässä.

Emma kertoi kirjassaan oivallisen vertauksen “Stanfordin sorsadyndroomasta”.

“Pinnalta päin opiskelijat näyttävät rauhallisilta sorsilta, jotka liukuvat tyynesti veden pinnalla auringossa, nauttivat tyytyväisinä menestyksensä loistosta ja suloudesta. Jos kuitenkin katsot pinnan alle, näet siellä asian synkän kääntöpuolen: sorsien räpylät polkevat raivokkaasti sorsien yrittäessä pysyä pinnalla ja päästä eteenpäin. “

Näinhän se usein on ihan joka elämän alueella, ei pelkästään opiskelijoiden keskuudessa. Työelämässä annetaan helposti pinnallinen kuva siitä, että jaksetaan tehdä enemmän kuin oikeasti jaksetaankaan tai työn teko on muuttunut mielekkäästä hyvin raastavaksi suorittamiseksi ja jatkuvien uusien esteiden ylittämiseksi ilman nautintoa kyseisestä hetkestä. Kiivas ja koskaan taukoamaton sosiaalinen media on myös omiaan lisäämään suorittamista ja tyytymättömyyttä hetkeen. Aina joku on parempi ja aina joku tekee enemmän.

Haluankin tämän sorsasyndrooman siivittämänä muistuttaa kaikkia katsomaan peiliin ja sanomaan itselleen juuri nyt, että olet ihana, olet riittävä ja ansaitset nauttia elämästä. Välillä vähempikin riittää.

Haaveita ja tavoitteita on hyvä olla, mutta sitäkin tärkeämpää on nauttia matkasta niitä kohti.

Otetaan uusi vuosi vastaan ennen kaikkea itsellemme lämmöllä, rakkaudelle, ystävällisyydellä ja armollisuudella.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Katja
  29.12.2016 at 17:44

  Kiitos hyvästä postaukesta ja kirjavinnkistä. On samaa mieltä nauttia matkasta unelmia kohti. Onnea vuodelle 2017! <3 ja ihanaa uutta vuotta lauantaina!

  • Reply
   Mona
   30.12.2016 at 09:32

   Kiitos Katja <3 Ja samoin ihanaa uudenvuoden vaihdetta ja sitäkin mahtavampaa vuotta 2017!! <3 <3 :)

 • Reply
  Katja
  30.12.2016 at 16:31

  Kiitos paljon Ihana Mona! <3

 • Reply
  Kata
  31.12.2016 at 05:48

  Totta! Itsekin loydan itseni elamassa tulevaisuudessa ja se tekee todella vaikeaksi onnellisena elon nykyhetkessa. Mutta harjoitus tekee mestarin. Ihanaa Uutta Vuotta Mona!

  • Reply
   Mona
   31.12.2016 at 10:04

   Nimenomaan harjoitus tekee mestarin <3 :) Tärkeää on huomata, jos suorittaminen tuntuu vievän liikaa energiaa ja aikaa oikeasti tärkeiltä asioilta.
   Ihanaa vuotta 2017 sullekin ihana Kata <3 <3 :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *